Известие

Collapse
No announcement yet.

Включени светлини ?!?!?!?!?

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Първоначално публикувано от i.ganchev.ganchev Покажи съобщение
    Замервания грам не съм правил, но по статистически данни, фаровете знам че си горят около 200 грама/100 км. Естествено, напълно логично е в градски условия, тази цифра да отиде нагоре. Незнам ся кво що, ама като запалиш колата, пусни фаровете да видиш как ти примърдват оборотите, докато МПХ ги компенсира. Е тва натоварване, мислиш ли че е 10 грама на 100 км ... щот на мен твърдо не ми се вярва.
    Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
    По правилно е да се каже, какво количество гориво се изразходва заради фаровете за определено време, вместо за определено разстояние.
    Вие въобще не ли не погледнахте линка, който съм дал? Още малко линкове: Brake Specific Fuel Consumption (BSFC) Maps
    Вижда се, че специфичния разход на гориво на различните двигатели варира между 200 и 400 гр за 1 kW за 1 час. При положение, че мощността на фаровете е около 200 W, т.е. 1/5 от киловата, то следва, че и разхода на гориво причинен от тяхната употреба ще варира между 40 и 80 гр /тук не включвам КПД-то на алтернатора/, като последния се постига когато се движим далече от оптималните за двигателя режими и предавки.
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm Ti - "новата" - 150 млади кончета и едно дърто магаре зад волана
    ex Alfa Romeo 156 1.9 JTD - червен трактор - 105 одъртели коня и 1 кьопаво магаре зад волана

Comment

• Има друг по-голям разход.
      Той се нарича "разход чужди фарове":
      Просто се ядосваш на пуснатите дълги светлини , нерегулирани фарове и т.н. С това започваш да караш по-нервно и разхода се качва доста повече.
      И още по-голям разход : ако от това нервно каране се блъснеш и трябва да оправяш ламарини.
      ...

Comment

• Мда, прав си, на час. Но според мен има друго нещо.
        При каране в извън градски условия, използваме максималния въртящ момент и високите обороти като цяло. Маховика има инерционни сили, които помагат на коляновия вал да се движи с по-малък разход на гориво. Съдейки от там, карането в градски условия, ще доведе до по-голям разход на гориво необходим на мотора да движи алтернатора, от колкото в извън градска среда, тъй като мотора работи в изключително неоптимален режим на работа. От където и разхода на гориво необходим на мотора да захрани въпросните ел. консуматори, ще бъде различен.
        Не знам как по-точно да го обясня, но мисля че това е от значение...
        Lancia Delta 1.6 i.e - ex
        Alfa Romeo 156 2.0 TS

рейтинг фотографов

Comment

Аз съм го дал по-горе в графичен вид в линка.
          Alfa Romeo 159 1.9 JTDm Ti - "новата" - 150 млади кончета и едно дърто магаре зад волана
          ex Alfa Romeo 156 1.9 JTD - червен трактор - 105 одъртели коня и 1 кьопаво магаре зад волана

Comment

Мда, прав си, на час. Но според мен има друго нещо.
            При каране в извън градски условия, използваме максималния въртящ момент и високите обороти като цяло. Маховика има инерционни сили, които помагат на коляновия вал да се движи с по-малък разход на гориво. Съдейки от там, карането в градски условия, ще доведе до по-голям разход на гориво необходим на мотора да движи алтернатора, от колкото в извън градска среда, тъй като мотора работи в изключително неоптимален режим на работа. От където и разхода на гориво необходим на мотора да захрани въпросните ел. консуматори, ще бъде различен.
            По-добре не вкарвай маховика в спора щото тия сили и те не идват от космоса
            Alfa Romeo 155 2,5 TD 12.1994 recicled
            Alfa Romeo 156 2,4 JTD SW 04.2003 EX
            Peugeot 508 RXH 02.2013

Comment

• ---
              Last edited by ivan dimitrov; d.m.y г., 23:42.
              Арфа Ромео 146 1.6 боксер

Comment

• Първоначално публикувано от Alexanderbb Покажи съобщение
                По-добре не вкарвай маховика в спора щото тия сили и те не идват от космоса
                Точно за тва го вкарвам, щото силите не идват от космоса. При оптималния вариант на работа на мотора, част от силите са кинетични и идват точно от инерцията, която чрез колелата се предава към мотора и по този начин намаля консумацията на гориво.
                Как ще да е, дори по сметките на колегата rossenvn, който сам каза, че колата изгаря към 80 мл. гориво на час за фаровете, като сметнеш колко часа правиш за 100 км. в града, разхода идва колкото съм го дал - около 0.5 литра на 100 км градско каране.
                Те тва ми беше първоначалната сметка... горят си и тва е!

Но вярно няма значение... и без тва ще трябва да го спазваме, колкото и квото и да си говорим. Късметлии сме, че живеем България
                Last edited by i.ganchev.ganchev; d.m.y г., 23:54.
                Alfa Romeo 156 2.0 TS

рейтинг фотографов

Comment

• Мен 0.6-0.8/100 в града ми е климатика бре хора... мерено пълно-пълно, как ги докарарахте тия фарове да харчат колкото него?
                  Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

• Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщение
                    Мен 0.6-0.8/100 в града ми е климатика бре хора... мерено пълно-пълно, как ги докарарахте тия фарове да харчат колкото него?
                    Щот си нафтЪ. При мене е към кило и полвина климата. Също мерено пълно-пълно!
                    Alfa Romeo 156 2.0 TS

рейтинг фотографов

Comment

• И много да съм се улял с нулите, пак е поне 10 път разликата (от 0.5 до 1.5 л делим на 10... 0.05 до 0.15 литра на 100)
                      0.1 л. усреднено.
                      1 - 5 лв. на месец... градско каране.
                      1 глоба ... и си вътре за цяла година фарове.

Според мен си струва, по 2 причини... първо заради сумрака и дъждовете, второ за да се научи масата, че законите или се спазват или се протестират.
                      Защото това е дреболия на общия фон.
                      Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

• Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщение
                        И много да съм се улял с нулите, пак е поне 10 път разликата (от 0.5 до 1.5 л делим на 10... 0.05 до 0.15 литра на 100)
                        0.1 л. усреднено.
                        1 - 5 лв. на месец... градско каране.
                        1 глоба ... и си вътре за цяла година фарове.

Според мен си струва, по 2 причини... първо заради сумрака и дъждовете, второ за да се научи масата, че законите или се спазват или се протестират.
                        Защото това е дреболия на общия фон.
                        Нали протестирахме... горива алабала... кво стана.. дръжки! Трябват размирици, с протести няма да стане.
                        Шефовете на протести са свикнали... дреме им на патката, че някви са се събрали и викат отвънка.
                        А за фаровете - не е особено преценено, наистина. Само за секунда се сещам за поне 5 други закона, които биха имали много по-добър ефект за безопасността на движението. И освен разхода (който не мисля, че е толкова нищожен), не съм фен и на това да ми свети фара на 40 градусова жега на вън. Не искам да си представям как им се отразява на и без това умрелите ми фарове... сигурно пластмасата им от вън става мека.
                        За зимния период който беше преди (ноември-март) съм напълно съгласен. Е тогава вече е сумрак верно, и дъждове има... ама сега. Дори не се сещам да е валяло това лято... или може би един път за 5 минути

Как ще да е, както казах - ще си светят, щот такъв е закона и квото и да си говорим те тъй ще да е първите 100
                        Last edited by i.ganchev.ganchev; d.m.y г., 01:31.
                        Alfa Romeo 156 2.0 TS

рейтинг фотографов

Comment

• ---
                          Last edited by ivan dimitrov; d.m.y г., 00:45.
                          Арфа Ромео 146 1.6 боксер

Comment

• Първоначално публикувано от ivan dimitrov Покажи съобщение
                            Посочи 3, да видим как ще се приемат.
                            За фаровете си помисли пак. Кога е по добре - да приложиш на 4-5 мм органично стькло температурна разлика от 40 или 80 гр. Ако си с ксенон вече е друго, ултравиолетовите льчи не прощават. Ма пьк ксеноните са незаконни.
                            Примерно да сложат камери нявсякъде.
                            Да махнат катаджиите (така хем ще разкарат корупцията, хем ще си знаят шоферите, че с 20 лв. няма да стане и ще си карат в нормите, щот камерите снимат).
                            Да променят закона за превишаване скоростта да не е да се плащат космически суми и пак да караш, а лишаване от свидетелство за праоупрваление 2 години примерно.
                            Да приемат закон, който да задължи авто сервизите да дават някакъв вид гаранция и да поемат отговорност за това, което правят по колите.
                            Да приемат закон, с който да ти спират МПС-то от движение, ако не караш с подходящи гуми. И да си го спазват!
                            Да променят закона, за отнемане на предимство да ти вземат кетапа за месец примерно. За не спиране на стоп също.
                            За говорене по телефона да ти го вземат за 2 месеца.

Знаеш ли колко пишмян шофери и шоферки ще слязат от колите.
                            И все такива разни... тея неща ми идват първо на ум.

Пък за стъклата на фаровете - то загряването става постепенно, не е като да пуснеш стъклото във вода с температура от 80 градуса. И ако околната температура е ниска, съответно отнема от топлината.
                            Alfa Romeo 156 2.0 TS

рейтинг фотографов

Comment

• А кой каза, че компресора на климатика е киловати? Да не се окаже, че е да кажем 400 вата. И да не се окаже, че компресора работи в 43-49% от времето, през което се кара колата т.е. на годишна база е 200 вата.
                              А ако погледнем закона да не вземе да се окаже, че там никъде нищо, ама нищичко, не се споменава за задължително каране с включен компресор на климатика. В тоя ред на мисли, дори 10 пъти по-висок разход да е, че дори и над 1000 пъти да е, не е ли това мой избор!?

Според мен си струва, по 2 причини... първо заради сумрака и дъждовете
                              Не е ли тъпо да се въвежда закон, само защото не се спазва съществуващ вече закон?

, второ за да се научи масата, че законите или се спазват или се протестират.
                              Ако наистина тази абсурдна причина може да е основателна, не е ли същото като да въведат още един данък, защото сегашните не се плащат (поне е видно от темите във форума) с идеята да се научим да си плащаме?

П.П. Не ни ли стига, че си отглеждаме по едно цигане, за да се радваме, че ще си плащаме, заради тези, които не си пускат фаровете, заради тези, които не си плащат данъците, заради тези, които не си купуват билетче и т.н. ?!
                              Alfa Romeo 145, 1.6i boxer - продадена
                              Alfa Romeo 164 Super, 2.0 TSPARK
                              Lancia Kappa 2.4 5.20

Comment

• [QUOTE=i.ganchev.ganchev;1115648]Нали протестирахме... горива алабала... кво стана.. дръжки! Трябват размирици, с протести няма да стане.
                                Шефовете на протести са свикнали... дреме им на патката, че някви са се събрали и викат отвънка.

Щото такъв ни е протеста. Dокато 10 човека протестират, до тях други 10 потриват доволно ръце щото щели да намалеят колите по пътя дето им пречат да летят. Разни такива като онзи несебърски 18 годишен безработен с Q7.

---------- Post added at 04:53 ---------- Previous post was at 04:49 ----------

[QUOTE=ivan dimitrov;1115604]
                                През денят нито "дьлгите", нито "електрожените" ме заслепяват, и това е лесно обяснимо с физиологията на човешкото око. Точно сьщите свойства на окото са причина да не се забелязват тьмни обекти в сянка, особено в дни с всока яркост на светлината.
                                Като давате за аргумент статистика - посочвайте източникьт, не че има смисьл от статистики ама...
                                Примерче - 1000000 велосипедисти, 3-ма загинали.
                                На следващата година загинали 4. В статистиката - увеличение на жертвите - 33 процента. От 4- мата - единият бил мьртво пиян и паднал от мост, един бльснат от автомобил през нощта и двама пресекли на червено.

Аз и преди някъде казах че Вие морските сте специални хора. Вашите очи не се тормозят от 150 W крушки директно в очите. Може би защото не сваляте слънчевите очила. А иначе явно в Германия, Австрия и Франция живеят пълни идиоти след като бързо, бързо отмениха тая глупост с дневното каране на фарове
                                Alfa Romeo 155 2,5 TD 12.1994 recicled
                                Alfa Romeo 156 2,4 JTD SW 04.2003 EX
                                Peugeot 508 RXH 02.2013

Comment

Working...
                                X