Известие

Collapse
No announcement yet.

Иска ли се книжка за това

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Това получих от официалния сайт на Moto Room като E-mail ,на запитването ми към тях и тяхното мнение:

Здравейте,
    За велосипед с мовниран двигател не е необходимо свидетелство за управление.
    Аргументи:
    1. Не попада изцяло в нито една от категориите по ЗДП и Правилника за
    прилагане на ЗДП;
    2. Отговаря на дефиницията за велосипед - има педали и може да се движи с
    мускулната сила на водача;
    3. Няма как да се регистрира - основни данни за регистрация са номер на рама
    и двигател, в нашия случай липсват такива данни;
    4. Извадка от НАРЕДБА№ I-45 ОТ 24 МАРТ 2000 Г. ЗА РЕГИСТРАЦИЯТА, ОТЧЕТА,
    ПУСКАНЕТО В ДВИЖЕНИЕ И
    СПИРАНЕТО ОТ ДВИЖЕНИЕ НА МОТОРНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА И НА РЕМАРКЕТАТА,
    ТЕГЛЕНИ ОТ
    ТЯХ (ЗАГЛ. ИЗМ. И ДОП. - ДВ, БР. 105 ОТ 2002 Г.):

(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 57 от 2007 г.) Не подлежат на регистрация по
    реда на тази наредба:
    1. тролейбусите;
    2. верижните, строителните, селскостопанските и другите самоходни машини;
    3. моторните превозни средства, предназначени за състезания по затворен
    маршрут;
    4. велосипедите с допълнително монтиран двигател;
    5. инвалидните колички с двигател.

Цялата наредба може да намерите тук:
    http://www.mvr.bg/NR/rdonlyres/73365...F5BE1/0/Naredb
    a_I45.pdf

В нашата практика, от контакти с наши клиенти, каращи велосипед с двигател,
    нямаме данни за проблеми с контролни органи. Нещо повече - мотопед с педали,
    които служат само за палене, също се кара без книжка и без регистрация.

Надявам се да съм бил полезен.

Поздрави!

Та клоня към това, че НЕ се изисква никакво свидетелство и мога си го карам както искам
    Last edited by Stefan Caromov; d.m.y г., 10:38.

sigpic
    Alfa Romeo 159 EX

Comment

Първоначално публикувано от Mind_Control Покажи съобщение
      Ти и колело нямаш право да караш пил.
      Колелото мое си го караш и пиян на челна стойка...
      Lancia Delta 1.6 i.e - ex
      Alfa Romeo 156 2.0 TS

рейтинг фотографов

Comment

Първоначално публикувано от Stefan Caromov Покажи съобщение

Надявам се да съм бил полезен.

Поздрави!

Та клоня към това, че НЕ се изисква никакво свидетелство и мога си го карам както искам
        Вярвай на всичко, което ти казват и никога не проверявай нищо
        Първоначално публикувано от i.ganchev.ganchev Покажи съобщение
        Колелото мое си го караш и пиян на челна стойка...
        Браво на теб, но не го опитвай пред хора

Comment

Те какво пише у вестник Дневник, естествено, че велосипедиста трябва да спазва правилника за движениеМ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/...ncident_mejdu/
          Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
          Нагоре по стълбата, която води надолу
          sigpic

Comment

Да бе, да им го на.....я и на милиционерите.Прочетох и в ЗДП, че велосипеда, задължително трябва да е снабден с един милион простотии по него, а в магазина като ти продават колело, тия неща ги няма ... що така се получава? Звучи ми малко като парадокса с коланите, задължителни са, ама има коли ,които си нямат фабрично колани

sigpic
            Alfa Romeo 159 EX

Comment

Звучи ми малко като парадокса с коланите, задължителни са, ама има коли ,които си нямат фабрично колани
              Кое те задължава да си с колан, когато колата няма колан ?

Comment

Първоначално публикувано от jorko Покажи съобщение
                Кое те задължава да си с колан, когато колата няма колан ?
                Добра логика всъщност... Наистина не задължаваха в този случай. Но пак си е парадокс, да задължават всички тия цигании по колелото, а в същото време като си купуваш от магазина колело, то да не е оборудвано с тях

sigpic
                Alfa Romeo 159 EX

Comment

Добра логика всъщност... Наистина не задължаваха в този случай. Но пак си е парадокс, да задължават всички тия цигании по колелото, а в същото време като си купуваш от магазина колело, то да не е оборудвано с тях
                  Ми то като си купуваш кола и тя може да няма аптечка, триъгълник, пожарогасител и жилетка, но и те са задължителни

Comment

Я кажи какво е задължително за колелото, че и мен ме вълнува?
                    Alfa Romeo 156 1.8 T.S,'98
                    ZAZ Tavria 1.1, '95 - взеха я
                    Pinky: "He that is gentle to the brutal will end up being brutal to the gentle"

Comment

Първоначално публикувано от Old Fox Покажи съобщение
                      Я кажи какво е задължително за колелото, че и мен ме вълнува?
                      Чл. 79. За да участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, всеки велосипед трябва да има изправни:
                      1. спирачки;
                      2. звънец и да няма друг звуков сигнал;
                      3. устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад; допуска се поставянето на устройство за излъчване на червена светлина отзад;
                      4. бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата

Comment

Алоуууу!
                        Андрешковци!
                        Щом има ДВГ, значи е моторно превозно средство (МПС) и за него се изисква съответната категория. До 50 куб.см "М" , а над 50- "А".
                        Защото съм виждал монтирани и над 50 кубикови на колелета.
                        Всяко уважаващо себе си колело си има сериен номер, набит на рамата. Такива си се продават и с пълният набор принадлежности така, че формално могат да се регистрират като МПС. Това, че не се прави не означава, че не може.
                        Всяко ППС, което участвува в движението пада под ударите на ЗДП.
                        Това, че актове за алкохол се пишат на пияни каруцари само при ПТП не означава, че не може да им се съставят актове и по всяко друго време.
                        И последно- ЗДП важи по пътищата на страната и извън тях!
                        Доводите, че щом е с педали не е МПС иследователно не се изисква книжка са нелепи. По тая логика, всеки може да си спуска колата по нанадолнище без книжка.
                        За карането на колело пиян по тротоара и в парка важи общо взето същата логика. По нея следва, че можеш да си караш тира пиян в парка и да газиш бабичките наред!
                        Нали не си на пътя?....
                        Изобщо пийте умерено в рамките на разумното.
                        Та трябва ли за моторното колело книжка?- Да , трябва!
                        На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
                        Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Comment

Първоначално публикувано от mordohy Покажи съобщение
                          Алоуууу!
                          Андрешковци!
                          Щом има ДВГ, значи е моторно превозно средство (МПС) и за него се изисква съответната категория. До 50 куб.см "М" , а над 50- "А".
                          Защото съм виждал монтирани и над 50 кубикови на колелета.
                          Всяко уважаващо себе си колело си има сериен номер, набит на рамата. Такива си се продават и с пълният набор принадлежности така, че формално могат да се регистрират като МПС. Това, че не се прави не означава, че не може.
                          Всяко ППС, което участвува в движението пада под ударите на ЗДП.
                          Това, че актове за алкохол се пишат на пияни каруцари само при ПТП не означава, че не може да им се съставят актове и по всяко друго време.
                          И последно- ЗДП важи по пътищата на страната и извън тях!
                          Доводите, че щом е с педали не е МПС иследователно не се изисква книжка са нелепи. По тая логика, всеки може да си спуска колата по нанадолнище без книжка.
                          За карането на колело пиян по тротоара и в парка важи общо взето същата логика. По нея следва, че можеш да си караш тира пиян в парка и да газиш бабичките наред!
                          Нали не си на пътя?....
                          Изобщо пийте умерено в рамките на разумното.
                          Та трябва ли за моторното колело книжка?- Да , трябва!
                          Темата е изчерпана вече. Консултиран съм от адвокат, двама познати полицаи и истината е, че щом е с педали, спада към разред велосипед. Това за колата и наклона е адски неуместен пример, щото просто автомобилът не може да се задвижва с мускулна сила. А всъщност, за да буташ кола, книжка не се иска. Въпросното ,може да се кара в паркове, велоалеи, спазва ЗДП като ППС участник в движението, не като МПС, не се изисква никаква регистрация ,дори си го пише в наредбата, която цитирах по- горе.
                          Друго, което няма нищо общо с истината е, че колелото има номер на рама.И да има такива велосипеди, то те са ,или бутикови, или струващи по няколко хиляди лева. Аз лично съм имал поне 30 планински байка до момента ( в момента имам 3 ), нито един не е имал номер на рамата. Сериини номера имат почти всички стоки, които се произвеждат, но въпросните номера стоят на лепенка , не набити, освен това за тяхното ползване, не се изисква регистрация в дадена държавна регистрационна служба.
                          Но за жалост, е истина факта, че е забранено да се кара велосипед при наличието на алкохол, което автоматично наланя везните в полза на това да НЕ си купувам тая изгъзица. Акта е 50-150 лева, който се пише въз основа на притежание на лична карта .
                          П.С. Моите уважения, но ще те поправя за още едно нещо....на цитата ти: "Такива си се продават и с пълният набор принадлежности така, че формално могат да се регистрират като МПС. Това, че не се прави не означава, че не може."

Мога да отговоря по съвсем логичен и законов начин - 1. Това, че не регистрират велосипедите е се , означава, че не е регламентирано в даден закон, което значи , че НЕ може да се направи от никоя институция.
                          2. Законите са, за да регулират дадени правила на поведение. Щом нещо не е изрично забранено от закона, значи е разрешено.
                          Last edited by Stefan Caromov; d.m.y г., 05:46.

sigpic
                          Alfa Romeo 159 EX

Comment

Но за жалост, е истина факта, че е забранено да се кара велосипед при наличието на алкохол, което автоматично наланя везните в полза на това да НЕ си купувам тая изгъзица.
                            Друга песен пееше преди, но е добре че си го осъзнал

Акта е 50-150 лева, който се пише въз основа на притежание на лична карта .
                            Първо акта е напълно безплатен, наказателното е пратено и после откъде я измисли тази глоба ?

Comment

Първоначално публикувано от jorko Покажи съобщение
                              Друга песен пееше преди, но е добре че си го осъзнал

Първо акта е напълно безплатен, наказателното е пратено и после откъде я измисли тази глоба ?
                              Пеех наистина, относно алкохола и карането на колело признавам прав си бил.
                              Но за книжката не си, както и за това, че било забранено да се кара в паркове, градинки и други подобни.
                              Това за алкохола ме отказва вече на 80 процента. А оня ден гледах едно с чисто нов двигател ,което и вървеше доста прилично ... с 35 (според скоростомерчето му).

За акта, така ми казаха куките - до 50 лева ,ако ти липсва звънец, фар, или светлоотразителчета и, до 150 лева, ако ме хванат пиян . Само не се разбра как ще определят, че съм бил пил. Актовете се пишели, както се пише акт за забравена лична карта примерно и отивали направо в общината , или нап (това не ми стана много ясно) не, че ще платя акт някога в живота си за каквото и да е .

sigpic
                              Alfa Romeo 159 EX

Comment

Пеех наистина, относно алкохола и карането на колело признавам прав си бил.
                                Но за книжката не си, както и за това, че било забранено да се кара в паркове, градинки и други подобни.
                                Това за алкохола ме отказва вече на 80 процента. А оня ден гледах едно с чисто нов двигател ,което и вървеше доста прилично ... с 35 (според скоростомерчето му).

За акта, така ми казаха куките - до 50 лева ,ако ти липсва звънец, фар, или светлоотразителчета и, до 150 лева, ако ме хванат пиян . Само не се разбра как ще определят, че съм бил пил. Актовете се пишели, както се пише акт за забравена лична карта примерно и отивали направо в общината , или нап (това не ми стана много ясно) не, че ще платя акт някога в живота си за каквото и да е .
                                Ръсиш бисер след бисер, обаче рядко се вслушваш, освен в неблагонадеждни източници

Comment

Working...
                                X