Известие

Collapse
No announcement yet.

Въпрос за акумулатор.

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Бурното кипене е вредно за акумулатора и не трябва да се допуска.
    Не всички, които се скитат, са изгубени.

Comment

Първоначално публикувано от lordliness Покажи съобщение
      Бурното кипене е вредно за акумулатора и не трябва да се допуска.
      Да, така е. Бурното кипене е признак на протичащ голям ток през клетката и хидролиза на водата, а големия ток деструктира клетките.
      Зарядния ток трябва да е около 1/10 от капацитета на акумулатора, а напрежението да е до 4V над максималното за същия.
      Alfa Romeo 1.9 JTD 00 sigpic

Comment

Понеже все говорите за бурното кипене че е вредно и че зависи от протичащия ток............
        Че е вредно - спор няма. А за протичащият ток е ясно. Ако подадеш на акумулатора 220 волта от мощен източник..........не само ще кипи, но направо ще експлодира.
        За не знам вече кой път повтарям, че интензивното кипене при нормален заряд с ток < 1/10 от капацитета се появявя, когато акумулаторът е напълно зареден. Тогава следва зарядното устройство да се откачи.

159 1.8 MPI
        166 2.0 TS (ex)

Comment

Аз не бих казал, че когато акумулаторът се зареди има интензивно кипене, зареждам си акумулаторите на всеки три месеца по всички правила и се наблюдава само отделяне на малки редки мехурчета.

Comment

Аз не бих казал, че когато акумулаторът се зареди има интензивно кипене, зареждам си акумулаторите на всеки три месеца по всички правила и се наблюдава само отделяне на малки редки мехурчета.
            Ако зарядното ти изключва изходното си напрежение когато то достигне стойността при която се счита, че акумулаторът е напълно-зареден или ако изходното му напрежение е по-ниско от напрежението при което се появява кипене, много е ясно, че няма да се наблюдава интензивно газоотделяне.

159 1.8 MPI
            166 2.0 TS (ex)

Comment

Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
              Понеже все говорите за бурното кипене че е вредно и че зависи от протичащия ток............
              Че е вредно - спор няма. А за протичащият ток е ясно. Ако подадеш на акумулатора 220 волта от мощен източник..........не само ще кипи, но направо ще експлодира.
              За не знам вече кой път повтарям, че интензивното кипене при нормален заряд с ток < 1/10 от капацитета се появявя, когато акумулаторът е напълно зареден. Тогава следва зарядното устройство да се откачи.

Понякога се бъркат нещата. Буйно кипене с буйно газо-отделяне. Тия които сме наясно с нещата ги разграничаваме. Не така е обаче с останалите и понякога ги объркваме.
              Когато от електролита се отделят малки мехурчета, колкото и да са интензивни, това се нарича газо-отделяне.
              Когато над електролита се почвяват големи мехури, като от сапун, това вече е кипене.
              Когато се зарежда с 1/10 от номиналния ток, правилото е, че акумулатора трябва буйно да газо-отделя 2 часа.
              Това правило е за старите токоизправители, които в повечето случаи нямат дори и свестен амперметър.
              По-новите просто ги връзваш, включваш и толкоз.
              Ако се зареди- добре.
              Ако не се зареди, значи е за боклука.
              Те си следят тока, както и напрежението.
              Да се върнем пак към зареждането с обикновено зарядно.
              Трябва да се следи и акумулатора да не загрее много.
              Колко много?
              Ами да не надхвърля 50 гр.
              Нормално е, особено при първоначално зареждане да се загрее акумулатора до 30-40 градуса. Всъщност е задължително.Защо точно не съм сигурен, но съм го чувал от работници в Монбат.
              Кипенето при всички случаи е нежелателно. Когато кипи при 1/10 номинален ток, то това говори за разрушен акумулатор. По принцип кипят една или няколко клетки.
              А иначе, както казва колегата, пусни му един як ток и ще закипи не само буйно, но и ще гръмне.
              На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
              Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Comment

Появата на мехурчета е около 5 часа преди да се зареди на напълно и е с еднакъв интензитет до пълно зареждане.Виждал съм да се взривяват акумулатори при подаване на ток от един на друг акумулатор

Comment

Друго нещо, което често се бърка е напрежение на презареждане, когато се зарежда от алтернатора и напрежение на максимално-зареден акумулатор.
                  Обикновено първото е 14,2 - 14,5 в. За разлика от него, напрежението на напълно-заредения акумулатор с нормален малък заряден ток, достига 16 в.

---------- Post added at 21:22 ---------- Previous post was at 21:19 ----------

Появата на мехурчета е около 5 часа преди да се зареди на напълно и е с еднакъв интензитет до пълно зареждане.Виждал съм да се взривяват акумулатори при подаване на ток от един на друг акумулатор
                  Ако свържеш с дебели кабели зареден и разреден акумулатор, няма нищо, което да ограничава зарядния ток. Може да достигне и 50 - 100 A. При такъв заряден ток е много вероятно да гръмне.

159 1.8 MPI
                  166 2.0 TS (ex)

Comment

Значи, допитах се до човек който е поддържал навремето акумулаторите на подводниците и според него верният отговор е "г".Аз си мислех че гъстота е верния отгвор, макар че и другите събития са верни.Така че колегите които са разсъждавали правилно могат да сядат на масата, другите дет не знаем шса въртим около тях да гледаме и да се учим.
                    По-достойно е да си останеш с убежденията,отколкото
                    конюнктурно на стари години да "прогледнеш".
                    Alfa Romeo 156 1.8ts 1997 - ex.
                    Alfa Romeo 156 1.8ts 2001

Comment

Първоначално публикувано от dimitar_vd62 Покажи съобщение
                      Значи, допитах се до човек който е поддържал навремето акумулаторите на подводниците и според него верният отговор е "г".Аз си мислех че гъстота е верния отгвор, макар че и другите събития са верни.Така че колегите които са разсъждавали правилно могат да сядат на масата, другите дет не знаем шса въртим около тях да гледаме и да се учим.
                      Незнам що си мисля, че на подводниците акумулаторите са алкални, а не киселинни и там нещата са малко по-различни.
                      Alfa Romeo 1.9 JTD 00 sigpic

Comment

Не знам какви са, човека има професионален опит, какъвто аз нямам.Едно е да знаеш теория и да зареждаш акумолатора на колата, друго е да ти е било професия и то отговорна.Съмненията у мен се породиха от това че в един друг курс, за корабни електротехници, в тестовете се приема за верен отговор достигането на плътноста на електролита, а в този тест, който е пред "Морска администрация", в тестовете се приемт зя верни всички изброени събития.Всъщност, процеса на газоотделяне и "кипенето" са едно и също, само че когато започне да се отделят бурно мехурчета зарядния ток трябва да се намали, за да не се стига до "кипене" и отделяне на топлина, които могат да разрушат батерията.Освен това, в същия тази тест, пред МА, се казва че при зареждане се отделят отровни газове, всъщност, верния отговор е че се отделя водород който е взривоопасен.Също така има още няколко въпроса/от общо 650/ които са некоректно зададени или с нито един верен отговор и когато ти се паднат имаш право да ги оспориш, иначе ако ти дойде 16-и грешен отговор - гориш.Та затова ми беше питането, инак зарядното ми само се оправя, аз само замервам гъстотата и напрежението от време на време/най-вече като дойде студеното/ и не съм си следял напрежението половин час след заряд, пък и не знаех че е критерий за зареденост.

Comment

Първоначално публикувано от myato Покажи съобщение
                          Незнам що си мисля, че на подводниците акумулаторите са алкални, а не киселинни и там нещата са малко по-различни.
                          В подводниците, дето ги имахме, едва ли са помирисвали алкални акумулатори.
                          Иначе темата сме я дъвкали многократно, но е полезна преди сезона
                          Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Comment

Първоначално публикувано от dimitar_vd62 Покажи съобщение
                            Не знам какви са, човека има професионален опит, какъвто аз нямам.Едно е да знаеш теория и да зареждаш акумолатора на колата, друго е да ти е било професия и то отговорна.Съмненията у мен се породиха от това че в един друг курс, за корабни електротехници, в тестовете се приема за верен отговор достигането на плътноста на електролита, а в този тест, който е пред "Морска администрация", в тестовете се приемт зя верни всички изброени събития.Всъщност, процеса на газоотделяне и "кипенето" са едно и също, само че когато започне да се отделят бурно мехурчета зарядния ток трябва да се намали, за да не се стига до "кипене" и отделяне на топлина, които могат да разрушат батерията.Освен това, в същия тази тест, пред МА, се казва че при зареждане се отделят отровни газове, всъщност, верния отговор е че се отделя водород който е взривоопасен.Също така има още няколко въпроса/от общо 650/ които са некоректно зададени или с нито един верен отговор и когато ти се паднат имаш право да ги оспориш, иначе ако ти дойде 16-и грешен отговор - гориш.Та затова ми беше питането, инак зарядното ми само се оправя, аз само замервам гъстотата и напрежението от време на време/най-вече като дойде студеното/ и не съм си следял напрежението половин час след заряд, пък и не знаех че е критерий за зареденост.

Това с професионалното сертифициране често пъти си е баята работа. Наскоро карах един курс към една известна компания, завладяла пазара със своите продукти. Натъкнах се на доста неточности в учебните материали и в тестовете. Писах на съпорта по въпроса. Някои неща акуратно ги коригираха и учтиво ми благодариха. Но накрая ми дадоха добронамерен съвет - независимо от това, какво знам или си мисля, че знам.........независимо от това дали има грешки или не в материалите - ако искам да получа техен сертификат, да давам на тестовете отговорите, които ТЕ считат за правилни.........

159 1.8 MPI
                            166 2.0 TS (ex)

Comment

Ми горе долу така е и гледам да ги запомня.

Comment

Но накрая ми дадоха добронамерен съвет - независимо от това, какво знам или си мисля, че знам.........независимо от това дали има грешки или не в материалите - ако искам да получа техен сертификат, да давам на тестовете отговорите, които ТЕ считат за правилни.........[/QUOTE]

Това си е открай време, особено в англосаксонските формирования. Там начетеността не се котира. Трябва да си изпълнителен и нищо повече.
                                По принцип в такива материали, освен грешките от чисто незнание има и такива, които прикриват технологии, както и изменят вредности или пък са съобразени с някакви законови норми.
                                Но в повечето случаи, никой не обича, някакъв си келеш от туземното население да дава акъл.
                                Много редки са фирмите, които толерират такова поведение.
                                Така, че момчета, не се правете на по-умни от тях.
                                Иначе

Едит: Сега се сетих!
                                Тия грешки имат още едно приложение. По това се определят нашите и вашите. Тоест от нас ли си чел или от конкуренцията. Системата я има и в приема за висшето ни образование. Посещаваш ли определени хора на частни уроци ще влезеш. Не си ли си платил при тях, при проверката на кандидат-студентската работа те отсяват и отсвирват.
                                Last edited by mordohy; d.m.y г., 22:06.

Comment

Working...
                                X