Известие

Collapse
No announcement yet.

Пълномощно без заверка

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Първоначално публикувано от Stoyan Georgiev Покажи съобщение
    свинята е страшна фурнаджийска лопата

когато му отърва забива в излишни детайли и подробности, за които никой не го е питал, ама по негова преценка всички други може да са излишно подробни

тъпуч голям си, с най-добри чувства
    Никога не съм демонстрирал по толкова смешен начин знания, моля, моля.

Ти имаш ли нещо по темата да кажеш или дойде да се правиш на звезда.
    Никога не ти се е получавало.
    Знаеш ли на кой тип хора казват "бастуни"?
    "Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
    К.М.

Comment

Първоначално публикувано от reptli Покажи съобщение
      Баща ми е в провинцята...Какви пари вземат за заверка?Миналата год. я взех само с л.к.
      Дали е три не знам, но не е повече от 6 лв
      Не необходимо да сте двамата.Пред нотариуса трябва да се яви, този, който издава пълномощното.
      Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
      Нагоре по стълбата, която води надолу
      sigpic

Comment

Казвам го веднъж и безплатно - пълномощно по закон следва да бъде нотариално заверено само и единствено при положение, че следващото правно действие (сделка, услуга, държавна форма на помощ) е задължително, съгласно закона да има нотариална форма, за да бъде действителна. Единствените случаи, срещащи се в редовия ни живот са прехвърляне на недвижим имот (къща, земя, недвижима собственост на търговско дружество и т.н.) и прехвърляне на МПС. Останалото са измислици на дребните държавни институциики.
        Но една борба с тях отнема поне година, следователно, колкото и да е неправилно, дай 6 лева на един нотариус, отколкото да изгубиш това, което е срочно като вземане.

Comment

Що говориш глупости. Я се опитай да отвориш сметка в банка без заверено пълномощно. И не закона определя вида на пълномощното, а този при който искаш да извършиш действието с пълномощното.
          Last edited by nicks1; d.m.y г., 21:47.
          Alfa Romeo 156 SELESPEED 09.99-EX, Alfa Romeo 166 06.01 & BMW E39 525tds Touring

Comment

Първоначално публикувано от Celestrial Покажи съобщение
            Казвам го веднъж и безплатно - пълномощно по закон следва да бъде нотариално заверено само и единствено при положение, че следващото правно действие (сделка, услуга, държавна форма на помощ) е задължително, съгласно закона да има нотариална форма, за да бъде действителна. Единствените случаи, срещащи се в редовия ни живот са прехвърляне на недвижим имот (къща, земя, недвижима собственост на търговско дружество и т.н.) и прехвърляне на МПС. Останалото са измислици на дребните държавни институциики.
            Но една борба с тях отнема поне година, следователно, колкото и да е неправилно, дай 6 лева на един нотариус, отколкото да изгубиш това, което е срочно като вземане.
            Ще ми бъде интересно да прочета нормативните текстове, които потвърждават написаното от теб.
            Ще бъде полезно и за колегата, задаващ въпроса.
            К.М.

Comment

Помня на бабата телефонния план, не можах да и го закрия без нея лично или с пълномощно с печат от нотариус.
              А имах личната и карта , обясних, че е на 83 години и едвам върви в пътя ... и не можах, без да я взема лично и сама да закрие абонамента.

Така, че лично не знам къде вече може с пълномощно без заверка от нотариус :-/

AR 145 2.0 16v Turbo 300+ whp powered by ICIDesign
              AR 155 2.0 16v SUPER
              Toyota Corolla 2014 S Premium
              Moskvich 2140

Comment

Сега не ми се рови, утре ще ви кажа, но говорим за Закон за Задълженията и Договорите, пръвоначалните текстове, след чл. 26 до чл. 60, но това е наизуст. Нормите са от далечната 68 година, но са непроменяеми, защото са отлично направени, все пак в правото нещат бавно се променят, а в случая няма и нужда. Водил съм над 1000 дела, в никой СЪД не са ми искали нотариално заверено пълномощно, това го казвам, просто да се убедите за идиотщината, която сме принудени да търпим от финансово състоятелните. Пак повтарям, за съжаление, никой не слуша, уредбата на упълномощаването като правен иститут е само в ЗЗД, всичко останало е измислица на службите, банките, енергото, ВиК и какво ли още не, което лапа пари, без да дава отчет.

Comment

каква звезда бе и фантил....
                  sigpic
                  днес съм в почивка ---

Comment

Първоначално публикувано от Stoyan Georgiev Покажи съобщение
                    каква звезда бе и фантил....
                    Галактическа, бе, кротил.

п.п. Кротил е мелез между крокодил и катил.
                    К.М.

Comment

И така:
                      Правна уредба на представителство:

Закон за задълженията и договорите: чл. 36 до чл. 43 включително.

"Кралят е гол, но само детето го видяло"

Comment

И така:

2. ДОГОВОРИ

Г) ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО

Чл. 36. Едно лице може да представлява друго по разпоредба на закона или по волята на представлявания.
                        Последиците от правните действия, които представителят извършва, възникват направо за представлявания.

Чл. 37. (Изм. - ДВ, бр. 59 от 2007 г., в сила от 01.03.2008 г.) Упълномощаването за сключване на договори, за които законът изисква особена форма, трябва да бъде дадено в същата форма; но ако договорът трябва да бъде сключен в нотариална форма, упълномощаването може да бъде направено и писмено с нотариално удостоверяване на подписа и съдържанието, извършени едновременно.

Чл. 38. Представителят не може да договаря от името на представлявания нито лично със себе си, нито с друго лице, което той също представлява, освен ако представляваният е дал съгласието си за това.
                        Упълномощителят има право винаги да оттегли пълномощието, а пълномощникът - да се откаже от него. Отказването от това право от страна на упълномощителя или пълномощника е недействително.

Чл. 39. Обемът на представителната власт на пълномощника спрямо третите лица се определя според това, което упълномощителят е изявил.
                        Когато за известно действие са били овластени неколцина, всеки от тях може да извърши сам действието, ако от овластяването не следва друго.

Чл. 40. Ако представителят и лицето, с което той договаря, се споразумеят във вреда на представлявания, договорът не произвежда действие за представлявания.

Чл. 41. Пълномощието се прекратява с оттеглянето му или с отказването от него, със смъртта на упълномощителя или на пълномощника или с поставянето им под запрещение, а когато упълномощител или пълномощник са юридически лица - с прекратяването им.
                        Прекратяването на пълномощието не може да се противопостави на трети лица, които добросъвестно са договаряли с пълномощника, освен ако прекратяването е подлежало на вписване и то е било извършено.

Чл. 42. Лицето, което е действувало като представител, без да има представителна власт, дължи обезщетение на другата страна, ако тя е била добросъвестна.
                        Лицето, от името на което е сключен договор без представителна власт, може да го потвърди. За потвърждаването се изисква същата форма, която е предвидена за упълномощаването за сключване на договора.

Чл. 43. Пълномощникът може да преупълномощи друго лице, ако е овластен за това или ако преупълномощаването е станало необходимо за запазване интересите на упълномощителя.
                        Преупълномощаването може да бъде оттеглено както от упълномощителя, така и от преупълномощителя.
                        Пълномощникът е длъжен незабавно да извести упълномощителя за преупълномощаването и да му даде необходимите сведения за преупълномощения. Ако пълномощникът не изпълни това задължение, той отговаря за действията на това лице като за свои действия.

Разтълкувай на сополивото дете, защо му удряш шамар, когато то изкрещи "кралят е гол".
                        Какво казват тези членове и за какво се отнасят те.
                        И какво общо имат договорите и задълженията с темата.
                        Не се заяждам, но искам да помогнем на колегите, използвайки твоята компетентност.
                        К.М.

Comment

И така:

Като направя едно фалшиво пълномощно тогава и ти източа сметката какво ще кажеш?(разбира се, има и някои подкупни нотариуси, но все пак е доста по сложно и в крайна сметка такъв нотариус е откриваем)
                          Комбина съм примерно с банков чиновник, той приема пълномощно, което не е нотариално и т.н.Кой ще ти гарантира, че това пълномощно не е фалшиво?
                          Това важи и за продажба на движимо и недвижимо имущество и още много други.
                          Тук пък гледам, че има задължително изискване за нотариална заверка на пълномощно в посочените случаи, от 2008, а не от 1968.

От 1 март 2008 г. влезе в сила нов правен режим относно упълномощаването, който неизбежно ще се отрази при сключването на сделки с недвижими имоти в отсъствие на страна и доброволното й представителство от друго лице. В измененият текст на чл. 37 от Закона за задълженията и договорите изпъква новото изискване - нотариално удостоверяване не само на подписа, но и на съдържанието, ............

http://aimoti.com/r.php?id=2040
                          Last edited by fred; d.m.y г., 22:41.
                          Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
                          Нагоре по стълбата, която води надолу
                          sigpic

Comment

Първоначално публикувано от fred Покажи съобщение
                            Като направя едно фалшиво пълномощно тогава и ти източа сметката какво ще кажеш?(разбира се, има и някои подкупни нотариуси, но все пак е доста по сложно и в крайна сметка такъв нотариус е откриваем)
                            Комбина съм примерно с банков чиновник, той приема пълномощно, което не е нотариално и т.н.Кой ще ти гарантира, че това пълномощно не е фалшиво?
                            Това важи и за продажба на движимо и недвижимо имущество и още много други.
                            Тук пък гледам, че има задължително изискване за нотариална заверка на пълномощно в посочените случаи, от 2008, а не от 1968.

От 1 март 2008 г. влезе в сила нов правен режим относно упълномощаването, който неизбежно ще се отрази при сключването на сделки с недвижими имоти в отсъствие на страна и доброволното й представителство от друго лице. В измененият текст на чл. 37 от Закона за задълженията и договорите изпъква новото изискване - нотариално удостоверяване не само на подписа, но и на съдържанието, ............

http://aimoti.com/r.php?id=2040
                            Като знам какъв инженер съм, не смея да си наема адвокат
                            К.М.

Comment

Първоначално публикувано от Susscrofa Покажи съобщение
                              Ти си просто един жаден за доказване щраус.
                              Използваш тази безобидна темичка, в която е ясно, че ще е нужна разискваната нотариална заверка на подписа, за да лъснеш с гениалните си познания.
                              Тъпо е.
                              И сто сложни термина да напишеш все ми е тая.
                              Сега може да ми отговориш и кога кметът може да завери пълномощно. хахахахах, мноУ си зле.
                              Абе, миндил прост, поиска ми една държавна институция и ти я посочих. Ама верно си прост, значи...
                              няма вече Алфи, няма вече тръпка...

Comment

Първоначално публикувано от bouncer Покажи съобщение
                                Абе, миндил прост, поиска ми една държавна институция и ти я посочих. Ама верно си прост, значи...
                                Нищо не си ми посочил.
                                По-темата бях прав!
                                Още с първия пост.
                                Знаеш ли какво е миндил?
                                п.п. БонСЕР, трябва малко да регулираш телесното тегло, с тази педална гимнастика няма да стане, да знаеш.
                                Виждам, че и на мисленето ти се отразява пряко.
                                К.М.

Comment

Working...
                                X