Известие

Collapse
No announcement yet.

Какво ще кажете за сметките на тока

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Пониженото напрежение в електропреносната мрежа не може да повлияе на сметките за ток. Това установи експеримент на bTV, проведен от специалист в независимата лаборатория на Техническия университет.
    Твърдението се появи като вариант за обяснение на силно завишените декемврийски сметки за ток, които изкараха хиляди на протест срещу монополите в електроразпространението в България.

Доц. д-р инж. Георги Милушев обясни пред bTV, че практически електромерите няма как да покажат нарушение в качеството на подаваната електроенергия.

Въпреки оборването на тази хипотеза се оказа, че намалено напрежение може да доведе до много по-сериозен проблем – пожари и аварии. Техническият опит показа, че при намален волтаж вентилаторът на електрическа печка спира, но не и нагревателят.

Експертът уточни, че уредите са предназначени да работят в параметри, които са плюс-минус 10% от стандартното напрежение 220-230 волта. Извън тях може да се стигне до инциденти.

Той изрази съмнение и за още едно твърдение от изминалите дни, че електромерите се манипулират дистанционно: „Колкото и да гледаме несериозно на въпроса, дружествата не са еднолични фирми и няма как да се спусне директива за манипулация от най-горните етажи – би било очевидно. Самите служители не биха го приели. Съмнявам се, че е реално”.

Според него на пазара в България има около 50 различни видове битови електромери, които са горе-долу на едно качество и цена. Милушев заяви, че е запознат със случи, при които отчетният уред бива нулиран инцидентно след прекъсване на тока, но това е в ущърб на доставчика.

Експертът обаче е на мнение, че има както да се постигне в посока подобряване качеството на електропреносната мрежа.

http://btvnews.bg/bulgaria/ponizheno...te-za-tok.html
    "Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
    К.М.

Comment

Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщение
      Я да видим на кой уред КПД е функция от напрежението - с точен линк/цитат?

Има едни други загуби (ама те не зависят от напрежението) които можеш да си ги видиш в сметката каква част от цената са ти.
      Има и едни други загуби (които пак нямат общо с напрежението) които няма как да ги видиш директно.
      Аз не се позовавам на линкове а на това, което имам в главата.
      И то гласи, че загубите от топлообмен са пропорционални на времето.

Поради това косвено заради ниското напрежение се увеличава времето за извършването на някаква работа (загряване на количаство вода до някаква температура) и колкото за по-дълго време става това, толкова повече енергия (иначе отчетена от електромера) изхвърляме, но плащаме.

Достатъчно просто обясних това давайки примера с чая.

Ти ми докажи, че не съм прав.

---------- Post added at 15:40 ---------- Previous post was at 15:33 ----------

Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщение
      Някой не е бил сметнал шунта и/или измервателя на токовата верига?
      Добре, че не са горяли направо... имаше едни китайски мултиметърчета дето уж бяха до 10 ампера, но реално над 8 гореше шунта
      Не зная как точно са били конструирани, но ако дръпнеш токов импулс със стойност 100 А за кратко време, електромерът не го отчита.
      И така въпросното устройство представлява консуматор, който дъпра 100 - амперови кратки импулси, зарежда с тях батерия, от която инвертор прави 220 V променливо с честота 50 херца.
      Малко скъпичко устройство, но пък бързо се изплаща.

159 1.8 MPI
      166 2.0 TS (ex)

Comment

Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
        Аз не се позовавам на линкове а на това, което имам в главата.
        И то гласи, че загубите от топлообмен са пропорционални на времето.

Поради това косвено заради ниското напрежение се увеличава времето за извършването на някаква работа (загряване на количаство вода до някаква температура) и колкото за по-дълго време става това, толкова повече енергия (иначе отчетена от електромера) изхвърляме, но плащаме.

Достатъчно просто обясних това давайки примера с чая.

Ти ми докажи, че не съм прав.
        Топлообменът зависи от температурната разлика на топлообменящите среди.
        Заряването е по-бавно, но топлообменът е еднакъв при преминаването през различните температури на нагряваната течност.
        Според мен това, което си написал е вярно, при изключен нагревател, при вече затоплена вода.
        Ти искаш да кажеш, че една чаша вода затопляна 1 час ще отдели повече топлина във въздуха от една чаша затопляна 30 минути, но с по мощен нагревател.
        В това не виждам логика, но това не означава, че няма.
        К.М.

Comment

Напрежението вкъщи е 260в. По тази логика, трябва да плащаме по-малко, но такова нещо няма.

Comment

Първоначално публикувано от Susscrofa Покажи съобщение
            Топлообменът зависи от температурната разлика на топлообменящите среди.
            Заряването е по-бавно, но топлообменът е еднакъв при преминаването през различните температури на нагряваната течност.
            Според мен това, което си написал е вярно, при изключен нагревател, при вече затоплена вода.
            Ти искаш да кажеш, че една чаша вода затопляна 1 час ще отдели повече топлина във въздуха от една чаша затопляна 30 минути, но с по мощен нагревател.
            В това не виждам логика, но това не означава, че няма.
            Точно това искам да кажа.

Ако включиш бойлера да се сгрее и след това го оставиш изключен за 24 часа, на другия ден ще можеш ли да се изкъпеш? Най-вероятно ще трябва отново да го включиш да се сгрее. А не си консумирал вода от него. Но електромерът ти е отчел енергията за двете топления на водата.

159 1.8 MPI
            166 2.0 TS (ex)

Comment

Ако включиш бойлера да се сгрее и след това го оставиш изключен за 24 часа, на другия ден ще можеш ли да се изкъпеш? Най-вероятно ще трябва отново да го включиш да се сгрее. А не си консумирал вода от него. Но електромерът ти е отчел енергията за двете топления на водата.
              Няма разлика дали я е топлил на 220 или на 200 волта, за да я стопли до 80 градуса ще му трябва все толкова мощност и ще свърши все толкова работа.
              Пък ти ако искаш го пускай 5 пъти...
              Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

Ако тичаш под дъжда по-малко ли ще се намокриш от варианта да изминеш същото разстояние ходейки?

---------- Post added at 14:15 ---------- Previous post was at 14:12 ----------

Това, което ти твърдиш може лесно да се провери.
                Довечера ще сложа тенджера с вода на котлон включен на 6 и ще засека колко ток ще глътне до кипване.
                После същата тенджера ще я кипна на котлон поставен на 4.
                По твоята логика при втория вариант ще имам по -голямо енергопотребление, защото времето на кипване ще е удължено.
                К.М.

Comment

Първоначално публикувано от Susscrofa Покажи съобщение
                  Ако тичаш под дъжда по-малко ли ще се намокриш от варианта да изминеш същото разстояние ходейки?

---------- Post added at 14:15 ---------- Previous post was at 14:12 ----------

Това, което ти твърдиш може лесно да се провери.
                  Довечера ще сложа тенджера с вода на котлон включен на 6 и ще засека колко ток ще глътне до кипване.
                  После същата тенджера ще я кипна на котлон поставен на 4.
                  По твоята логика при втория вариант ще имам по -голямо енергопотребление, защото времето на кипване ще е удължено.

За дъжда не знам, но за тенджерата е общо взето така.
                  Още по-показателен експеримент можеш да направиш, ако във втория случай пуснеш котлона на най-малката степен. Тогава може да стигнеш до ситуацията при която котлонът си е вечно включен, но водата никога няма да кипне именно заради загубите за които говоря.

Ако нямаше такива загуби, бойлерът щеше да си е готов за къпане и след един месец, а водата в тенджерата пак щеше да кипне, със същото количество потребена енертия, но за по-дълго време.

159 1.8 MPI
                  166 2.0 TS (ex)

Comment

Навлязли сте в ненужна полемика.
                    Тези частни дружества, така наречени ЕРП имат сключен договор с всеки един абонат, а там ясно е упоменато какво продават. Не искам да ми пробутват "Трабант" на цената на "Мерцедес" или 150 волта на цената на 220. Ако проумеете това, ще проумеете и защо като намалят напрежението плащаме по-скъп ток.

Comment

Първоначално публикувано от Доко Покажи съобщение
                      Навлязли сте в ненужна полемика.
                      Тези частни дружества, така наречени ЕРП имат сключен договор с всеки един абонат, а там ясно е упоменато какво продават. Не искам да ми пробутват "Трабант" на цената на "Мерцедес" или 150 волта на цената на 220. Ако проумеете това, ще проумеете и защо като намалят напрежението плащаме по-скъп ток.

Полемиката е конструктивна
                      Осмисляме фундаментални неща, които ни заобикалят, но поради една или друга причина не сме се замисляли върху тях.
                      Самите параметри на доставяната ел за които говориш са стандартизирани и установени именно защото тяхното нарушаване е в ущърб на потребителите.
                      Ако такива неща като загуби трудно се усещат в индивидуален план, то в национален план те имат главозамайващи измерения.

159 1.8 MPI
                      166 2.0 TS (ex)

Comment

В цялата схема с намаляването на напрежението пропускате важен момент... Освен с ниско напрежение подават тока и с ппвишена честота където е заровено кучето...
                        Аlfa 75 - 1.8 Turbo 155hp '87
                        Lancia Dedra 2.0 Turbo Integrale 180hp '92

България от векове за векове - НАД ВСИЧКО!

Comment

За нам си кой път ти казвам, че пренебрегваш загубите а именно в тях е хватката заради ниското напрежение
                          Това са глупости. Загубите към околната среда, за да си стоплиш един литър вода са нищожно малки на фона на енергията, която вкарваш.
                          Lexus IS200

Comment

Първоначално публикувано от Mind_Control Покажи съобщение
                            Това са глупости. Загубите към околната среда, за да си стоплиш един литър вода са нищожно малки на фона на енергията, която вкарваш.
                            Аз НИКЪДЕ не съм казал, че на ниското напрежение се дължат високите сметки.
                            Аз само обяснявам ЗАЩО заради ниско напрежение се генерират загуби, които са в ущърб на потребителя.
                            А дали са малки или големи - всичко е относително.
                            Ако грееш 1 литър вода, сигурно нищо няма да усетиш. На ако отопляваш една сграда, вероятно ще усетиш.

159 1.8 MPI
                            166 2.0 TS (ex)

Comment

Първоначално публикувано от Da_Fuse Покажи съобщение
                              В цялата схема с намаляването на напрежението пропускате важен момент... Освен с ниско напрежение подават тока и с ппвишена честота където е заровено кучето...
                              И като му повдигнат честотата какво се случва в нагревател/двигател/импулсно захранване?

За дъжда не знам, но за тенджерата е общо взето така.
                              Още по-показателен експеримент можеш да направиш, ако във втория случай пуснеш котлона на най-малката степен. Тогава може да стигнеш до ситуацията при която котлонът си е вечно включен, но водата никога няма да кипне именно заради загубите за които говоря.

Ако нямаше такива загуби, бойлерът щеше да си е готов за къпане и след един месец, а водата в тенджерата пак щеше да кипне, със същото количество потребена енертия, но за по-дълго време.
                              Бъркаш драстично, загубите от топлообмен в примера са незначителни, на 1 степен на котлон просто не е предвидено да вариш, а да поддържаш температура.
                              Бързоварчето е за малка тенджерка, не за 500 литра варел.
                              Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

Първоначално публикувано от Mury Покажи съобщение
                                Всичко си е същото у нас,харчим си нормално ток,печка,хладилник,лампи,пералня и сушилня всеки ден най-малко по един брой.Топлим се на ТЕЦ и плащаме по 140-150 лв. на месец

---------- Post added at 07:15 ---------- Previous post was at 07:15 ----------

И къде е далаверата да се топлиш на климатик ?????
                                АЗ не рева бе колега,за мене е нормално за 38 дена
                                Има само две мнения по въпроса – грешното и моето!

Comment

Working...
                                X