Известие

Collapse
No announcement yet.

Hi-Fi или поне нещо близко...

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Качественият звук и качествената музика са две съвсем отделни неща . Понякога се припокриват, но не за това е темата.
    Имам ограничен бюджет и трябва да се вместя в него. Абсолютно съм съгласен с всички, че има стара техника, която свири адски добре, но апартамента е нов и всички мебели са нови. Щеше ми се и колоните да са в унисон с обстановката. Със сигурност обаче ще посетя оказиона от линка горе.
    Колоните Грундиг наистина са добри и ще ги чуя като имам време, както и някои други модели намиращи се в магазина.
    Има ли други оказиони в София с подобна техника?
    ALFA ROMEO 156 SW SELESPEED - EX
    ALFA ROMEO 159 SW 1.9 Mjet - EX
    ALFA ROMEO 156 2.4 JTD-EX
    ALFA ROMEO 33 1.8TD -R.I.P.

Comment

Докато си харесаш нещо не забравяй, че е важно всички компоненти трябва да са от един клас - само един от тях да е с по-нисък, цялата система става такава.
      Всичко зависи от бюджета ти и доколко си маниак.
      За мен - по-добре старо от висок клас, отколкото ново от по-нисък за същите пари, същото важи и за марките - по-добре по-висок клас на някоя по-малко известна, отколкото по-нисък на някоя реномирана.
      Last edited by old alfist; d.m.y г., 11:31.
      Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
      Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
      Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
      sigpic

Comment

Първоначално публикувано от Bobi_33 Покажи съобщение
        Имат сила, но дотам.
        Точно за това казах, че може би звучи нелепо, но се чува много добре без резонанс, кънтене. Баса аз го намалявам, защото от 8" говорил няма как да очаквам бас. Звука и музиката бяха много чисти ! Без да преувеличавам.

Съгласен съм с колегата old alfist относно ламповите усилватели. Няма стъпало с по-кристален звук, но и цената е .. тегава . Ако имаш възможност да инвестираш, няма да съжаляваш. Проблема, е че са относително слаби, но с реална мощност. Най-силните са 15-20в., което не означава, че малък говорител със добре сметната кутия, няма да свири силно.
        Last edited by pyle; d.m.y г., 18:14.

Comment

Багерчето да внимава да не се вманиачи, защото стават големи куриози.
          Навремето един познат хайфист разкарваше чифт расови колони с Трабанчето си за да ги пробва на различни усилватели и се смеехме с него, че едната му колона струваше повече от колата му.
          sigpic

Comment

Аз пък предпочитам нови пред втора ръка компоненти, но разбира се е въпрос на вкус.

Не разбрах дали започваш да градиш стерео система с усилвател (т.е. с 2 колони) или многоканална система с рисивър (т.е. с фронтове, център, съраунди и субуфър)?

Хубаво е преди да почнеш да градиш системата да имаш някаква концепция за нея, за да нямаш разочарования после.

Дори колоните с преден бас рефлекс изискват някакво отстояние - поне 15-20 см от задната стена и 40-тина см отстрани (личен опит).

Задължително ли трябва да са подовостоящи? Букшелфи за 1000 лв. ще са един клас по-горе от флорстендъри за същите пари. 20 м2 помещение би се захранило спокойно от букшелф. Аз съм с букшелфи, а помещението е 32 м2. Разбира се трябва да отделиш пари за прилични стойки.

Звученето на компоненти в по-нисък клас е винаги с някакво оцветяване и е важно лично прослушване. На вкус и цвет товарищей нет

Както някой каза по-горе, всички елементи от системата трябва да са от приблизително един клас - качеството на звука се определя от най-слабото звено.

В тази връзка имаш ли идея за източника - ЦД плеър, ПС, дигитален аудио плеър? Много важен компонент е т.нар. ДАК - в ЦД плеърите има обикновено що-годе приличен ДАК, но ако изкарваш звука от ПС трябва да помислиш за много качествена звукова карта или за външен ДАК (това ще размишляваш по-нататък ).

Колоните и усилвателя трябва да си пасват по отношение на звука. Затова като избираш колоните е добре да имаш вече някаква идея за усилвателя (респ. рисивъра).

За едни и същи пари един двуканален усилвател би бил много по-качествен от един многоканален рисивър.

За метъл и рок често се препоръчва Klipsch, но подовостоящите излизат извън бюджета. Аз лично не харесвам звученето им. По-универсално звучене имат Monitor Audio - началният клас са Bronze серията - букшелф; флорстендър. Общо взето влизат в бюджета. Един мой приятел е с Monitor Audio BX2 + Marantz PM6003 и е много доволен. Но пак казвам че е много субективно и трябва прослушване. Аз съм с тези и съм много доволен.

Дано не съм те объркал, ако имаш въпроси питай
            Alfa Romeo 156 Sportwagon 1.9 JTD 2000 ех

Comment

А, за грамофон замислял ли си се, като допълние към системата? Според най- запалените Hi-Fi-сти нищо не може да бие грамофона, като качество на звука.
              Lexus IS200

Comment

За грамофони, лампови усилватели и въобще хай енд озвучаване ми е рано още. След време може би...

Този уикенд ще отида да чуя няколко набелязани колони в един-два аудио оказиона. Ще ги пробвам с налични усилватели, като идеята е ако хи харесам колони да взема направо и усилвател с тях.
                Като цяло идеята ми е за добра стерео система за слушане на музика, която ще доизградя за озвучаване на филми.
                Някой има ли наблюдение за Monitor Audio Monitor 3 ?
                В нета не намирам нищо за тях, доста са редки и даже и характеристиките не им намирам.

Слагам "снимка" на помещението което ще озвучавам, за да добиете нагледна представа за лимитиращите фактори. Направих я с една онлайн 3д програмка .
                Лявата колона ще е в "дупка" 40/40 см. ! Няма как да е по-напред, защото там е вратата за терасата.
                Мебелите са захванати за стената и това им е окончателното местоположение, така че трябва да се съобразявам с тях.
                Неприятно е, но няма друг начин. Точно затова избягвам колони със заден бас рефлекс, дори и със страничен кото тези Mission 782, които в друг случай бих отишъл да видя и чуя.
                Хвърлил съм око/ ухо на Electro-Voice Status 40.
                Както виждате от линковете, май наистина ще се насоча към колони втора ръка, но нека да прослушам няколко модела и ще реша...
                Ако имате добро впечатление от някой модел и го има на пазара някъде предлагайте .
                Благодаря на всички за мненията. Доста ми помагат да си изясня "картинката" .

Ето разположението на стаята:
                Attached Files
                ALFA ROMEO 156 SW SELESPEED - EX
                ALFA ROMEO 159 SW 1.9 Mjet - EX
                ALFA ROMEO 156 2.4 JTD-EX
                ALFA ROMEO 33 1.8TD -R.I.P.

Comment

Ако още не си го намерил този сайт - разгледай го.
                  https://bgaudioclub.org/forum.php
                  А в обявите изпадат качествени неща.
                  ПП бадмадафакара вече е капацитет там
                  Alfa Romeo 1.8 TS `98
                  sigpic

Comment

Лявата колона не стои никак добре - гледай да вземеш някои по-елегантни на външен вид, за да можеш да ги врътнеш малко под ъгъл.
                    Да припомня за сечението на проводниците на колоните - от голямо значение са, правил съм си експерименти и има голяма разлика в звученето.
                    sigpic

Comment

Първоначално публикувано от bager Покажи съобщение
                      ...Като цяло идеята ми е за добра стерео система за слушане на музика, която ще доизградя за озвучаване на филми...
                      За това доизграждане за филми какво точно имаш предвид, с какво ще доизграждаш?

Първоначално публикувано от bager Покажи съобщение
                      ...Някой има ли наблюдение за Monitor Audio Monitor 3 ?
                      В нета не намирам нищо за тях, доста са редки и даже и характеристиките не им намирам...
                      Не съм ги чувал, интересното е че са затворен обем, т.е. без бас рефлекс. Този тип колони са най-малко претенциозни откъм разположение, но дори в този случай дупката 40х40 хич не е добре - ще предразполага към думкане.
                      Alfa Romeo 156 Sportwagon 1.9 JTD 2000 ех

Comment

Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщение
                        ....Да припомня за сечението на проводниците на колоните - от голямо значение са, правил съм си експерименти и има голяма разлика в звученето.
                        Някои даже твърдят , че се "разсвирвали" с времето и даже в едната посока свирили по-добре...
                        Alfa Romeo 1.8 TS `98
                        sigpic

Comment

За крайно стъпало втора употреба горещо препоръчвам QUAD 405. Това за мен лично е най-доброто транзисторно (с биполярни транзистори) крайно стъпало правено някога.
                          Ако човек се справя с поялника и му се занимава - има го и на кит и ще му излезе буквално "без пари".

Руските тонколони също вадят страхотен звук.

Накратко - Хубав усилвател и колони могат да се намерят и далеч под 1000 лв.

159 1.8 MPI
                          166 2.0 TS (ex)

Comment

прослушай и тези

http://audiozavar.com/archives/22305
                            http://audiozavar.com/archives/21193
                            http://audiozavar.com/archives/20813
                            http://audiozavar.com/archives/9092
                            точка

Comment

Първоначално публикувано от svetlastf Покажи съобщение
                              Някои даже твърдят , че се "разсвирвали" с времето и даже в едната посока свирили по-добре...
                              Дължината на проводниците на двете колони трябва да е еднаква, независимо от това, че разстоянието им, на всяка една до усилвателя е различно.
                              П.П. Понеже усещам, че зачекнах нещо с кабелите - не е добре краищата на кабелите да се подкалайват, защото това намалява площта за контакт.
                              Last edited by old alfist; d.m.y г., 14:25.
                              sigpic

Comment

Лошото е, че колегата мисли да надгражда до 5,1 за домашно кино. При това положение поне предната линия трябва ( център и фронтални )да е от една серия. От половин година следя да излезе нещо годно втора употреба, но за съжаление няма.
                                Евентуално съм се спрял на Dali Zensor серията от Avitel.

ПП Между другото - качествено стерео и многоканално домашно кино са трудно достижими с ограничен бюджет.
                                Необходим е висок клас ресийвър , който и втора употреба надвишава 600 - 700 лв...
                                Last edited by svetlastf; d.m.y г., 14:51.
                                Alfa Romeo 1.8 TS `98
                                sigpic

Comment

Working...
                                X