Абонат съм на топлофикация - София.
Консумирам средно около 10 - 12 куб.м. топла вода месечно. Това ми струва грубо около 100 лв./месец.
След като ми дойде поредната изравнителна сметка, според която пак трябва да доплатя около 500 лв., след като разбирам от познати, че разходите им за топла вода, използвайки електричество са доста по-малки, седнах да направя малко сметки. Ето по-важните изходни данни:
Формулата за пресмятане на разхода на ел. енергия за подгряване на единица обем вода:
E [kWh] = 0,001162 х V х (T - Tо)
където:
Е - необходимата ел енергия
V - обема на подгряваната вода
Т - крайната температура
Tо - началната температура
Цена на енергия за 1 MWh (с ддс)
Топлофикация : 101,5 лв.
Електроснабдяване: 196 лв.
Специфичен разход на енергия за подгряване на вода (по фактура - обявен от топлофикация):
0,109 MWh/куб.м.
Ако приема, че водата се подгрява до 60 гр. сметките показват следното:
Изчисления идеален специфичен разход (при 100% КПД топлообменника) e 0,052 MWh/куб.м., което е близо 2 пъти по-малко от обявеното.
Изводът до момента е, че цената на енергията на топлофикация е близо 2 пъти по-ниска от ел. енергията, но при подгряването на водата имаме 50% загуби.
Извод:
1 куб. м. топла вода от топлофикация струва 11лв.
1 куб. м. топла вода подгрята с бойлер (с КПД 100%) би струвал 10,2 лв.
Накратко - понеже няма бойлер със 100% КПД - файда едва ли ще има, ако мина на ток.
Единствената икономия би произлязла от факта, че с ел бойлер ще падне разходът на топла вода.
Пускам темата с надеждата да се получи смислена и полезна дискусия.
Консумирам средно около 10 - 12 куб.м. топла вода месечно. Това ми струва грубо около 100 лв./месец.
След като ми дойде поредната изравнителна сметка, според която пак трябва да доплатя около 500 лв., след като разбирам от познати, че разходите им за топла вода, използвайки електричество са доста по-малки, седнах да направя малко сметки. Ето по-важните изходни данни:
Формулата за пресмятане на разхода на ел. енергия за подгряване на единица обем вода:
E [kWh] = 0,001162 х V х (T - Tо)
където:
Е - необходимата ел енергия
V - обема на подгряваната вода
Т - крайната температура
Tо - началната температура
Цена на енергия за 1 MWh (с ддс)
Топлофикация : 101,5 лв.
Електроснабдяване: 196 лв.
Специфичен разход на енергия за подгряване на вода (по фактура - обявен от топлофикация):
0,109 MWh/куб.м.
Ако приема, че водата се подгрява до 60 гр. сметките показват следното:
Изчисления идеален специфичен разход (при 100% КПД топлообменника) e 0,052 MWh/куб.м., което е близо 2 пъти по-малко от обявеното.
Изводът до момента е, че цената на енергията на топлофикация е близо 2 пъти по-ниска от ел. енергията, но при подгряването на водата имаме 50% загуби.
Извод:
1 куб. м. топла вода от топлофикация струва 11лв.
1 куб. м. топла вода подгрята с бойлер (с КПД 100%) би струвал 10,2 лв.
Накратко - понеже няма бойлер със 100% КПД - файда едва ли ще има, ако мина на ток.
Единствената икономия би произлязла от факта, че с ел бойлер ще падне разходът на топла вода.
Пускам темата с надеждата да се получи смислена и полезна дискусия.
Comment