If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
До 30 годишна възраст на ръчка...за да може да усетиш управлението и поведението на колата....а след това на автомат
п.с. по лесно е от ръчка да минеш на автомат(и по приятно)....от колкото обратното.
Аз съм повече за ръчките и надали скоро ще си купя автомат въпреки че както правя на ден не по-малко от 150км в София се замислям че и автомата си е удобство!
Някой може ли да ми каже предимствата на ръчните скорости?
Aми зависи, на мен ми е кеф да сменям скоростите, когато ускорявам, а също така и когато спирам. Когато е слабо движението, на практика не ползвам спирачките, освен в последните 10-15 метра, където трябва да спра на място.
А иначе, вчера ходих след Бистрица към Железница - ами кеф си е, като видиш завоя да бутнеш един зъб надолу и да влезеш в него, след това на излизането, газ и качваш следващата предавка...
Кефът е пълен, особено като няма движение. Автоматика за мен не може да ми даде такова усещане при каране.
Това са за мен предимствата на ръчните скорости.
Alfa Romeo 166 3.0 V6
Alfa Romeo GTV 2.0TS - няма я вече.
Някой може ли да ми каже предимствата на ръчните скорости?
Предимството е, че сам си управляваш колата. Ако не обичаш да шофираш, разбира се, това е недостатък.
Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
AlfaRomeo 155 1.8 TS 129 к.с. 1995 г., AlfaRomeo 166 2.4 JTD 140 к.с. 2002 г. , Volvo S60 2.4D Sport 163 к.с. 2008 г. - EX;
Opel Insignia ST 2.0 BiTurbo CDTI 194 к.с. 2014 г. (Алфа под прикритие)
Аха. За конвенционалния автоматик съм чувал, че основната роля се изпълнява от хидравличен трансформатор, който играе функцията на съединител, но се изисква висока кубатура на двигателя, а и загубите са около 10% от мощността.
А какъв принципът на работа на тази т.нар "полуавтоматична" скоростна кутия?
Има различни принципи, но мисля че най-бърза е TipTronic на Porsche от не-планетарните кутии. Тя е с два съединителя и работи с изкл. бързо и плавно предаване на въртящият момент и много по-сигурно за разлика от SeleSpeed. Лично аз не бих си купил SeleSpeed! Шофирал съм 2,4l 159 със SeleSpeed... също така и 2.5l Jetta 2006 с TipTronic. Има голяма разлика! Особено когато включиш TipTronic системата в режим Sport. Иначе си прав за огромните загуби в старите автоматици с хидравлични трансформатори да не споменаваме колко са сложни и най-вече тежки и наистина потребяват около 10-12% повече енергия тъй като я губят в топлина при вътрешното триене в маслото на трансформатора.
Ако искаш да научиш повече ето ти едно хубаво помагало!
П.П. Забравих... Аз също предпочитам автоматизирана скоростна кутия, но с възможност и за ръчно управление...
Comment