Известие

Collapse
No announcement yet.

Изгоряха ми рефлекторите от шибания ксенон

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Първоначално публикувано от -Bobby- Покажи съобщение
    То че според евродирективите, китайските ни ксенони са извън всякакви правила и сертификати, си е болезнената истина. Ама нека пинко каже каква е ситуацията - има ли вече нови правила и точки в закона, които да ограничават ползването им според тяхното сертифициране?
    Щото цитирането на евродиректива без да има ефективни поправки в нашите си закони, са си празни приказки.
    Колега дори и да го въведат тоя закон първо няма как да разберат дали ксенона е фабричен или не ! Второ нямат нжната техника да измерят дали ( ако е от китайските без УВ защита ) има вредни излъчвания !
    Така че да си вкарват каквото си искат Единственното което могат да вкарат е да има прускалки на фаровете, което (може и да се лъжа) го имат всички коли със стков ксенон понеже фар със мрусно стукло има много заслепяващи разсеики и дразно отсрещните и не свети ако е със ксенон

---------- Post added at 21:12 ---------- Previous post was at 21:08 ----------

Първоначално публикувано от dilian alfa gtv Покажи съобщение
    Влезе новия закон за движение по пътищата и във връзка с него аз работя на пункт ГТП и дойде заповед директно от министеството на транспорта задължително автомобил с монтиран ксенон който не е фабричен се връща от ГТП и най вероятно и кат ще почнат от скоро да глобяват на пътя както е в други държави.

ТО хубаво колега, но как ще разберете дали е фабрричен или не ? Единственното за, което може да не пускате и според мен е задулжително да връщате е коли с ненастроени фарове! Трябва да минават стенд за светлините защото дразно много по пътя и след това да идват при вас !

Alfa Romeo 156 -facelift-1.9jtd CF3-115-2004; Renault Megane CC -1.6-16V -2006; Toyota Avensis SW2,2 D-Cat-2010; Renault Scenic RX4 2.0-16V-2002; Renault 19-1.8 Rt-1993; BMW-335Xi-M-Packet-2007

Comment

Като вкарат ето тези съответсвия на сертификатите у нас, ще видиш как ще разберат набързо кой ксенон е фабричен и кой не:

на фара трябва да имаш Е-марка, че същия е одобрен за HID - означението за това ще си го намериш сам от тука:
      B Fog lamp
      C Low (dip) beam headlamp, tungsten filament
      R High (main) beam headlamp or driving lamp, tungsten filament
      CR Low/high (dip/main) beam headlamp, tungsten filament
      HC Low (dip) beam headlamp, halogen
      HR High (main) beam headlamp or driving lamp, halogen
      HCR Low/high (dip/main) beam headlamp, halogen
      DC Low (dip) beam headlamp, gas discharge (HID Xenon)
      DR High (main) beam headlamp or driving lamp, gas discharge (HID Xenon)
      DCR Low/high (dip/main) beam headlamp, gas discharge (HID Xenon)
      A Front position lamp ("parking lamp", "city light", "sidelight")
      RL Daytime Running Lamp ("DRL")
      PL Plastic lens (may occur with any of above markings)

Също на фара ще видиш в коя страна е издаден сертификата му за съответствие :
      1 Germany
      2 France
      3 Italy
      4 Netherlands
      5 Sweden
      6 Belgium
      7 Hungary
      8 Czecheslovakia
      9 Spain
      10 Yugoslavia
      11 United Kingdom
      12 Austria
      13 Luxembourg
      14 Switzerland
      15 (currently vacant)
      16 Norway
      17 Finland
      18 Denmark
      19 Romania
      20 Poland
      21 Portugal
      22 Russia
      23 Greece
      24 Ireland
      25 Croatia
      26 Slovenia
      27 Slovakia
      28 Belarus
      29 Estonia
      30 (currently vacant)
      31 Bosnia-Herzegovina
      32 Latvia
      33 (currently vacant)
      34 Bulgaria
      35 (currently vacant)
      36 (currently vacant)
      37 Turkey
      38 (currently vacant)
      39 (currently vacant)
      40 Yugoslavia-Macedonia
      41 (currently vacant)
      42 Special EC
      43 Japan
      44 (currently vacant)
      45 Australia
      46 Ukraine
      47 South Africa
      -------------------
      И да почнем оттам - Н крушките, 1, 4, 7 и т.н., НЕ СА за газоразрядна лампа, а за халогенна.
      Както се вижда, само тези с D означение са.
      Така че добавят ли тези конкретни неща в закона, всичкото ксенон върху рефлектор, кеф ти при ГТП, кеф ти дори катаджия като те спре, ще може с просто око да разбере, че е извън правилата.
      Но аз, това, което искам да знам, е гласувани ли са такива промени или не.
      Тъпизмът обаче би бил да се дефинира в закона ксенон само на коли, излезли така от фабриката. Щото фар с лупа, бил той и китайски, където и да потърсиш в света, ще е с D-тип крушки. А те са одобрени за ксенон. И един афтърмаркет модел фар с такъв тип крушка (примерно Депо или Дектан), си имат означенията върху стъклото и според всички директиви и сертификати, са легални фарове. Примерно, мой колега с Пасат Б5, си сложи на Депо фар-реплика на оригинала от Б5.5, с D2S крушки и лупи на късите и Н1 с рефлектор на дългите. Това нещо, по всички закони и правилници по света, ще премине ГТП.
      Last edited by -Bobby-; d.m.y г., 20:28.
      Две черни перли...

Alfa Romeo 156 1.6 Twin Spark '99 | Renault 19 1.4 Energy '93

Comment

Като вкарат ето тези съответсвия на сертификатите у нас, ще видиш как ще разберат набързо кой ксенон е фабричен и кой не:

на фара трябва да имаш Е-марка, че същия е одобрен за HID - означението за това ще си го намериш сам от тука:
        B Fog lamp
        C Low (dip) beam headlamp, tungsten filament
        R High (main) beam headlamp or driving lamp, tungsten filament
        CR Low/high (dip/main) beam headlamp, tungsten filament
        HC Low (dip) beam headlamp, halogen
        HR High (main) beam headlamp or driving lamp, halogen
        HCR Low/high (dip/main) beam headlamp, halogen
        DC Low (dip) beam headlamp, gas discharge (HID Xenon)
        DR High (main) beam headlamp or driving lamp, gas discharge (HID Xenon)
        DCR Low/high (dip/main) beam headlamp, gas discharge (HID Xenon)
        A Front position lamp ("parking lamp", "city light", "sidelight")
        RL Daytime Running Lamp ("DRL")
        PL Plastic lens (may occur with any of above markings)

Също на фара ще видиш в коя страна е издаден сертификата му за съответствие :
        1 Germany
        2 France
        3 Italy
        4 Netherlands
        5 Sweden
        6 Belgium
        7 Hungary
        8 Czecheslovakia
        9 Spain
        10 Yugoslavia
        11 United Kingdom
        12 Austria
        13 Luxembourg
        14 Switzerland
        15 (currently vacant)
        16 Norway
        17 Finland
        18 Denmark
        19 Romania
        20 Poland
        21 Portugal
        22 Russia
        23 Greece
        24 Ireland
        25 Croatia
        26 Slovenia
        27 Slovakia
        28 Belarus
        29 Estonia
        30 (currently vacant)
        31 Bosnia-Herzegovina
        32 Latvia
        33 (currently vacant)
        34 Bulgaria
        35 (currently vacant)
        36 (currently vacant)
        37 Turkey
        38 (currently vacant)
        39 (currently vacant)
        40 Yugoslavia-Macedonia
        41 (currently vacant)
        42 Special EC
        43 Japan
        44 (currently vacant)
        45 Australia
        46 Ukraine
        47 South Africa
        -------------------
        И да почнем оттам - Н крушките, 1, 4, 7 и т.н., НЕ СА за газоразрядна лампа, а за халогенна.
        Както се вижда, само тези с D означение са.
        Така че добавят ли тези конкретни неща в закона, всичкото ксенон върху рефлектор, кеф ти при ГТП, кеф ти дори катаджия като те спре, ще може с просто око да разбере, че е извън правилата.
        Но аз, това, което искам да знам, е гласувани ли са такива промени или не.
        Колега ти хубаво ги пусна тия данни но ксенона на тойотата ми има лещи на късите, но не и на дългите, си е оригинален с колата какво ще правим в такива случаи ?
        А и примерно има коли на, които фаровете са едни и същи просто имат като разновидност ксенон или без ксенон, какво ще значи това, че тези хора ще могат да си слагат ксенон и нищо няма да могат да им направят ли ?

А и това колега какво пише върху фара най-лесно нали все пак сме в България->побългарщваш и си ти човека и пак никой неможе да ти каже нищо
        Last edited by PSAVOV; d.m.y г., 20:33.

Alfa Romeo 156 -facelift-1.9jtd CF3-115-2004; Renault Megane CC -1.6-16V -2006; Toyota Avensis SW2,2 D-Cat-2010; Renault Scenic RX4 2.0-16V-2002; Renault 19-1.8 Rt-1993; BMW-335Xi-M-Packet-2007

Comment

Коли с рефлекторен ксенон има, да. Волво ХС90, Рено Лагуна 2, Пежо 607... силно се съмнявам обаче, макар да са в рефлектор, цокъла на крушките да е Н7 или Н1... което ни връща на този списък по-горе.
          Другото е, че в много страни, освен тези неща, изискват още и ел. реглаж + пръскалки-умиватели на фаровете. Специално в Англия и Германия, ако нямаш тези 3 неща - нямаш право на ксенон. Рефлекторен, прожекторен - все тая.
          Две черни перли...

Comment

Коли с рефлекторен ксенон има, да. Волво ХС90, Рено Лагуна 2, Пежо 607... силно се съмнявам обаче, макар да са в рефлектор, цокъла на крушките да е Н7 или Н1... което ни връща на този списък по-горе.
            Другото е, че в много страни, освен тези неща, изискват още и ел. реглаж + пръскалки-умиватели на фаровете. Специално в Англия и Германия, ако нямаш тези 3 неща - нямаш право на ксенон. Рефлекторен, прожекторен - все тая.
            Ами аз ти казвам, че на тойотата авенсис 2010 модела е с такива колкото и да е странно за другите незнам,а и виш това за 60-100 лева се сдобиваш лещи као можеш да си сложиш ксенона и лещите ще можеш
            http://www.alibaba.com/product-gs/35..._of_H1_H7.html
            http://www.aliexpress.com/store/9019...ngel-eyes.html
            Last edited by PSAVOV; d.m.y г., 20:41.

Comment

Чудесно, ама ти май пак не ме разбра. Това, че някой е произвел и продава такова нещо, не означава, че според онова по-горе, то е легално. Поне не и в отделни страни, ония, дето им викаме "голямата цивилизация". Мани у нас и в Китай какво е... то из нета е пълно и с Филипс ксенони за Н крушки, ама като влезеш на сайта на Филипс, пише, че крушките за ксенон са само... абе прочети сам, най-долу в линка: http://www.lighting.philips.com/de_d...ghting&lang=de
              Н типът крушки, дали са рефлекторни или прожекторни, не са одобрени за ксенон. Да, пътната полиция с такова нещо ще я заблудиш, ама на техн. преглед ще видят, че фара е оригинално рефлекторен с присадена лупа за Н крушка. И си дотам.
              Тойота Авенсис 2010, не съм се заглеждал с какви фарове е, дори да е с ксенон, но се съмнявам крушките да са нещо различно от D-типа.
              Две черни перли...

Comment

Чудесно, ама ти май пак не ме разбра. Това, че някой е произвел и продава такова нещо, не означава, че според онова по-горе, то е легално. Поне не и в отделни страни, ония, дето им викаме "голямата цивилизация". Мани у нас и в Китай какво е... то из нета е пълно и с Филипс ксенони за Н крушки, ама като влезеш на сайта на Филипс, пише, че крушките за ксенон са само... абе прочети сам, най-долу в линка: http://www.lighting.philips.com/de_d...ghting&lang=de
                Н типът крушки, дали са рефлекторни или прожекторни, не са одобрени за ксенон. Да, пътната полиция с такова нещо ще я заблудиш, ама на техн. преглед ще видят, че фара е оригинално рефлекторен с присадена лупа за Н крушка. И си дотам.
                Тойота Авенсис 2010, не съм се заглеждал с какви фарове е, дори да е с ксенон, но се съмнявам крушките да са нещо различно от D-типа.
                Ами колега сега ходих специално да ги сравня на алфата и на тойотата еднакви са, а несъм я бутал така си от магазина а ако присадиш лещи не си лишчи по нищо колега единственно по надпис върху фара евентуално, който обаче всеки ако си направи тази манипулация може да си сложи каквато си иска буква
                Last edited by PSAVOV; d.m.y г., 20:56.

Comment

Какво им сравни на ксеноните на Алфата и Тойотата? Питам, щото в офиса 2 авенсиса си имаме, последните 2 модела, с лупи и ксенони са, и са с D крушки...
                  Две черни перли...

Comment

Какво им сравни на ксеноните на Алфата и Тойотата? Питам, щото в офиса 2 авенсиса си имаме, последните 2 модела, с лупи и ксенони са, и са с D крушки...
                    еми тогава остава алфата ми и тя да е с Д

Comment

И ние имаме доста служебни авенсиси, фаровете са им с лупи, умивалки, ел естествено и са с крушки Н7 (100% съм сигурен щото си вадих от алфата едната резервна понеже тръгвах на път и не ми се занимаваше да търся по бензиностанциите) . Ся не съм се заглеждал какво пише по тях но никакъв проблем няма да им се сложи ксенон.
                      Alfa Romeo 159SW 2.4JTDm/20V 200* коня + 1 магаре зад волана.
                      Ако искаш да си бърз-тръгни сам, ако искаш да стигнеш далеч-тръгни с приятели!!!
                      Горе главата, нищо че е празна...

Comment

Ксенона е oт Pro Parts . BG
                        sigpicFiat Grande Punto 1.3 Multijet Alfa Romeo 155 1.8TS 8V -SOLD

Comment

аз до сега не съм виждал да проверяват светлини на ГТП. дори не съм виждал някъде да имат машина за реглаж на светлини, а даже и с неизправни стопове съм минавал.
                          това са поредните истории на бойко от които никакъв ефект няма да има.
                          точка

Comment

Първоначално публикувано от The_Game Покажи съобщение
                            Ксенона е oт Pro Parts . BG
                            Aйде сега който е купувал такъв ксенон да проверява и да казва какво е станало с рефлектора!

Comment

Честито на спечелили те.
                              Alfa Romeo 147 05" 1,9 JTDm Distinctive
                              ех.. Малкото КуВе
                              sigpic

Comment

Първоначално публикувано от kolev Покажи съобщение
                                аз до сега не съм виждал да проверяват светлини на ГТП. дори не съм виждал някъде да имат машина за реглаж на светлини, а даже и с неизправни стопове съм минавал.
                                това са поредните истории на бойко от които никакъв ефект няма да има.
                                На всеки пункт има такъв стенд ,но никой не го ползва защото догато приключиш цялата бумаштина то не може да стигнеш до проверка на колата ,освен спирачния стенд,но сега много затягат тещата и затварят пункт след пункт и целта да почнем да работим както е навсякъде в европа но как ще стане незнам като 80% реално от колите немогат да минат ГТП па те за ксеноните се хванаха сега и задължтелно данък.
                                Alfa romeo GTVex
                                Alfa romeo 159 08"16V JTDmex
                                Audi A6 Avant 09" 3.0 TDI S-line Quattro
                                Аudi A3 1.8 20V 02"

Comment

Working...
                                X