Известие

Collapse
No announcement yet.

Неграмотността - защо се разраства

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Първоначално публикувано от fred Покажи съобщение
    Нараства, защото нараства и простотията повсеместно.Писането изисква правила и навици, които се създават в училище най вече, а явно и там няма кой да ги създаде.Освен това заслуги има и пресата, ТВ, и какво ли не,
    То и там са хора бе колега.И те от нашите среди излизат.

Comment

Първоначално публикувано от galinves71 Покажи съобщение
      То и там са хора бе колега.И те от нашите среди излизат.
      Тъй, тъй...
      Ако отворим скобичка за учителите, материалната база и държавната политика в сферата на образованието, сещате ли се къде ще стигнем?

Comment

Първоначално публикувано от gelepz Покажи съобщение
        Защо нараства неграмотността, ми то не само тя нараства, то от 90 набор насам все едно са се изродили децата и да не ме разберете погрешно, нямам нищо против никой.
        Те децата от 90 набор нагоре са се изродили, защото родителите им са диви простаци от гората. Училището не е виновно, с гамен на глава не се излиза, все едно на някой не му е ясно каква е анархия там. Не може да правиш забележка на някой 15-16 годишен и той да те псува и да ти пита кой си ти бе. Децата са копие на родителите си...
        Алфа Ромео 146 1.6TS 1999
        Mazda 6 2.3 2005
        sigpic

Comment

Първоначално публикувано от DerMeister Покажи съобщение
          Те децата от 90 набор нагоре са се изродили, защото родителите им са диви простаци от гората. Училището не е виновно, с гамен на глава не се излиза, все едно на някой не му е ясно каква е анархия там. Не може да правиш забележка на някой 15-16 годишен и той да те псува и да ти пита кой си ти бе. Децата са копие на родителите си...
          Също и да влизаш дринкен в час и прашките ти да се виждат над панталона или полата.За учителите става реч.

Comment

Първоначално публикувано от fred Покажи съобщение
            Нараства, защото нараства и простотията повсеместно.Писането изисква правила и навици, които се създават в училище най вече, а явно и там няма кой да ги създаде.Освен това заслуги има и пресата, ТВ, и какво ли не,
            Съгласен съм.
            Но писането изисква преди всичко четене, някой вече го спомена това. И става въпрос за четене на книги, а не форуми/блогове и други Интернет простотии, 'щото там всеки пише както си иска. То затова и съществува тази конкретна тема.
            Ако някой си мисли, че мога да му посоча и определя различните части на речта, много се лъже. Теорията ми куца, почти нищо не помня от училище. Без проблем разграничавам само съществителните от глаголите, но това не ми пречи да пиша горе-долу грамотно.
            Това също е много вярно, за съжаление.
            Last edited by Fear; d.m.y г., 12:35.
            Alfa Romeo 166 3.0 V6
            Alfa Romeo GTV 2.0TS - няма я вече.

Comment

Първоначално публикувано от Fear Покажи съобщение
              Зантее ли, че кгоато чтеете нисапаното, вжано е првътаа и поледсанта бквуа от дмаута да бдаът на мсятото си. Мжетое да рзбъракате мстеата на оастнаилте бвуки и все пак нпиасатноо ще прдъолажва да се чтее с лкоета. Твоа ивда да пкаоже, че вскичтоо твоа вемре котео сте попрлеили в уилчище е нпразано, доасттънчо е блио да ви начуат да слгатае на мстяото им бутквие от наалчото и каря на вяска дмуа кяото пиеште. Приичнтаа е в нчиана по котйо виашят мъозк оработбва ирнфоцмаията. Ткаа уяспвате да преочттее нааписното джае кгаото нтио енда дмуа не е изиспана пвраинло.
              Обичам мнения и гледни точки който са различни от общоприетите норми, независимо дали са общоприето правилни или не - това дава храна за пипето и логиката......
              Иначе за мнението - машинално като почнах да го чета първо си рекох "Тоя ся нарочно пише сяка дума с грешки", после обърнах внимание че местата на буквите са разменени......иначе с мен е така, прочетох текста без ядове, и със същата скорост.....Не съм особенно сигурен, но в първи курс даскалицата по БГ ми даде някакъв объркан тескт да чета и беше нещо от сорта.....тест на незнамси кого или какво беше.....засичаха ни колко бързо можем да четем произволен текст, и понеже в представите на Цилка Христова аз бях мързелив, и незаинтересуван ученик, тя остана гръмната как така изведнъж покрих някакви олимпииски едва ли не норми за бързо четене и възприемане на прочетеното.......тя и хабер си нямаше че като малък под зоркия поглед на мама и тате когато те си мислеха че любимото им синче учи щом държи разтворен учебник, няма как вътре да има книжка с хойкането на капитан Кук да речем......и трябваше да чета бързо щото не върви да уча по 4-5-6 часа - става съмнително.....
              Бравос.....мноо готино упражнение....
              Last edited by ФЕРАРИСТ; d.m.y г., 12:35.
              "Anybody that tells me a good car is one that is light with low power to weight ratio is an amateur" - Kazutoshi Mizuno-designer of Nissan GTR
              F=M x A - Исак Нютон - amateur.....

Comment

Първоначално публикувано от galinves71 Покажи съобщение
                Също и да влизаш дринкен в час и прашките ти да се виждат над панталона или полата.За учителите става реч.
                Има и такива, но това са единици. Аз за цялото ми учене в 3 училища и университет не съм срещнал нито един учител, отговарящ на това описание или такъв, който не се опитва да възпитава и преподава. Общо взето обществото си измива ръцете с учителите, за своята простотия. Естествено и те имат вина, но тя не е главният проблем.
                Mazda 6 2.3 2005
                sigpic

Comment

Моето лично мнение е, че неграмотността е факт, който бележи високи темпове на развитие.А една от причините затова е, че на неграмотниците по никакъв начин не им е вградена необходимост от това да бъдат грамотни.Е тогава защо им е да стават такива?Няма потребност, няма смисъл, няма и зор.

А отделно глобалната причина за неграмотността(пак според личното ми мнение) е породена от нечии други потребности,според които е изгодно преобладаващата част от населението да е слабо грамотна(във всякакъв смисъл).Мисля да не коментирам повече за второто, че да не нагазя в други мътни води.

Но така или иначе неграмотността е факт, който е 100 % наличен и перспективен.

Единственият шанс(според мен) да се създаде възможност този въпрос да бъде разрешен, е неграмотността да бъде осъзната и наложена като проблем, вследствие от което да бъде осъзната и необходимостта от решаването му.А това е грижа на обществото, тоест въпроса с грамотността би следвало да се наложи като обществена необходимост.Не са виновни само родителите и учителите, както много често се спряга, ако те имат вина, то вината им е частична и следствена, но проблема е глобален и затова и причината за възникването му е глобална.

На този етап неграмотността не е никакъв проблем за притежателите и, при което няма причини и мотиви за разрешаването на въпросния казус
                  Няма какво да се лъжем
                  И на мен като не ми се налага да знам японски, нямам никакви намерения да го уча, и хич не ме е срам ,че не го знам ..

Аlfa e passione - 155 2.0 SUPER 143bhp '94 / ex 33 1.3 iEL 90bhp '93 & 1.5 iE 105bhp '91
                  Втора национална среща на 155

Comment

Първоначално публикувано от milenamr Покажи съобщение
                    А една от причините затова е, че на неграмотниците по никакъв начин не им е вградена необходимост от това да бъдат грамотни.
                    Това е основното според мен. Замисляли ли сте се и наблюдавали ли сте с интерес хората около вас. Да си прост и да правиш простотии се е превърнало в нещо като мерило за нещо яко и приоритетно. Колкото си по-тъп и колкото мисълта ти е в пиенето, яденето и яките коли, толкова повече се котираш. Съотвенто за какво му е на някой да е възпитан и грамотен като в средата, в която живее се котират мутрите и далавераджиите. Голяма боза...
                    Mazda 6 2.3 2005
                    sigpic

Comment

Първоначално публикувано от milenamr Покажи съобщение
                      А отделно глобалната причина за неграмотността(пак според личното ми мнение) е породена от нечии други потребности,според които е изгодно преобладаващата част от населението да е слабо грамотна(във всякакъв смисъл).
                      По лесно се управляват и манипулират.......да речем.....като за начало......едно приятелче има синче 5 клас, сега второто ще почва първи - заможни орица, собствен бизнес с нещо което изисква и да ти сече пипето....че ми вика, Абе аз като ги гледам на какво и как ги учат имам големи колебания дали изобщо да го пращам на училище освен да се научи да чете и да пише.....пък на другото мога и аз да го науча......
                      "Anybody that tells me a good car is one that is light with low power to weight ratio is an amateur" - Kazutoshi Mizuno-designer of Nissan GTR

Comment

Първоначално публикувано от ФЕРАРИСТ Покажи съобщение
                        По лесно се управляват и манипулират.......да речем.....като за начало......едно приятелче има синче 5 клас, сега второто ще почва първи - заможни орица, собствен бизнес с нещо което изисква и да ти сече пипето....че ми вика, Абе аз като ги гледам на какво и как ги учат имам големи колебания дали изобщо да го пращам на училище освен да се научи да чете и да пише.....пък на другото мога и аз да го науча......
                        Това не е баш правилно мислене според мен. В училище е важно да те научат, да си част от обществото и от дадена група, като спазваш дисциплина и зачиташ другите. Също така там се научаваш да общуваш с хората и че не си единствен и най-важен на света, ако ще тати да е папата. Вече като знания какво ще ти влезе в главата е отделен въпрос.
                        Mazda 6 2.3 2005
                        sigpic

Comment

И на кво ги учат?
                          И ти на кво ше го нуачиш?
                          Alfa Romeo 156 1.8 T.S,'98
                          ZAZ Tavria 1.1, '95 - взеха я
                          Pinky: "He that is gentle to the brutal will end up being brutal to the gentle"

Comment

Първоначално публикувано от Old Fox Покажи съобщение
                            Преразказвам......преразказвам......
                            В училище е важно да те научат, да си част от обществото и от дадена група, като спазваш дисциплина и зачиташ другите. Също така там се научаваш да общуваш с хората и че не си единствен и най-важен на света, ако ще тати да е папата.
                            Чесно казано ЛИЧНО АЗ, бих предпочел в училище, мойте деца един ден да ги учат само на това какво е земя, теорема, космос, химия и прочее, а на това какво е общество, околна среда, дисциплина, и прочее житейщини, много държа да не го научава в училище, а в семейството си.....но сега това си е въпрос на гледна точка....
                            Last edited by ФЕРАРИСТ; d.m.y г., 13:18.

Comment

И на кво ги учат?
                              Айдеее,до тук беше се поуспокоило но вече.................?

Comment

И на кво ги учат?
                                Не разбирам точно какво ме питаш? Може би не съм се изразил правилно, но например в университет, никой не те учи на нищо общо взето, само ти се дават насоки и примери, а ти се принуждаваш да търсиш, да намираш, да решаваш, да се конкурираш и да преценяваш. В училище е нещо подобно на по-ниско ниво и е добре да го преживееш. Това в един перфектен свят естествено, какво точно се случва и какви тъпотии може да те обременят е отделна тема.
                                Mazda 6 2.3 2005
                                sigpic

Comment

Working...
                                X