Известие

Collapse
No announcement yet.

Неграмотността - защо се разраства

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Първоначално публикувано от galinves71 Покажи съобщение
    я си пуснете тв вижте родните депутати кви ги плещят и ще си кажете че аз съм цар.от мен за всички дори и за тези които ме мислят за профан.най-доброто ми качество е, че не познавам злобата и да се сърдя ми е много чуждо.говоря,пиша и ми минава.човек ако не отразява противника или този който не го харесва,то всичко губи своят ефект.
    Колега, разбери, че никой няма нищо лично против теб. Просто е мъчително да се чете всичко, което си написал. Главната буква е от голямо значение, колкото и да си мислиш ,че не е така - човешкото око и зрителна памет е възприела този формат.
    Съвсем приятелски ти го казвам това.
    Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
    Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
    sigpic

Comment

Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщение
      Колега, разбери, че никой няма нищо лично против теб. Просто е мъчително да се чете всичко, което си написал. Главната буква е от голямо значение, колкото и да си мислиш ,че не е така - човешкото око и зрителна памет е възприела този формат.
      Съвсем приятелски ти го казвам това.
      абе колега скъпи,ти като не ми виждаш главните букви,то поне запетайките и точките нали виждаш.точно след точката ми свършва мисълта и съответнопо някога и самото изречение.аз снощи и днеска цял ден бях във точно вашия трудно разбираем диалектически край,(софия,пловдив,пазарджик и дори плевен)и пак нищо не намерих не разбрано.горд съм че 1 субект пренадлежащ на 1 от краищата на страната с най-книжовноговорящ народ,се разбра дори и със възрастни хора, на къде се намира целта която търсихме.

Comment

абе колега скъпи,ти като не ми виждаш главните букви,то поне запетайките и точките нали виждаш.точно след точката ми свършва мисълта и съответнопо някога и самото изречение.аз снощи и днеска цял ден бях във точно вашия трудно разбираем диалектически край,(софия,пловдив,пазарджик и дори плевен)и пак нищо не намерих не разбрано.горд съм че 1 субект пренадлежащ на 1 от краищата на страната с най-книжовноговорящ народ,се разбра дори и със възрастни хора, на къде се намира целта която търсихме.
        Абе, скъпи колега,
        колко човека трябва да ти се помолим. Ами направи някакво усилие, компромис ако трябва...
        Покажи желание ...

Нищо лично, разбира се ...

Comment

Първоначално публикувано от spe4elist Покажи съобщение
          Абе, скъпи колега,
          колко човека трябва да ти се помолим. Ами направи някакво усилие, компромис ако трябва...
          Покажи желание ...

Нищо лично, разбира се ...
          Вече го показах в друга тема.А,и тук станало ве.

Comment

Вече го показах в друга тема.А,и тук станало ве.
            Показвай ни го всеки път

Comment

Браво
              Alfa 147 Q2 1.9 JTDm 16v @150++ 2007 червената злобичка ;;; Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
              ex. Alfa 155 1.7 '93;;; ex. Alfa 147 1.9 JTDm 16v @140+ R.I.P. ;;; ex. Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001

Comment

Чета и се чувствам горд!Някой го каза,че не е очаквал от тоя форум тема за чистотата на езика ни.подценил ни е.Тука имаме хора,които могат да говорят и като простаци-мордохай,могат и да говорят като селяни- търтей,могат да говорят и изтънчено като фаде,могат да са и ентусиазирани деца като...,но всички ние милееме за родния език.можеме да сме всякакви,но не забравяме,че сме българи и..конската опашка.Тя е нашата философия.Кой разбрал- добре.кой не разбрал-ще се разбира с МрХ.Каза го,по-горе много точно
                На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
                Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Comment

Подкрепям с две ръце идеята за писане на граматически правилен български език. Всеки прави грешки(дори и аз ), всеки се лигави от време на време(понякога и аз ), но като цяло трябва да се спазват езиковите правила и норми. Най-малкото по този начин запазваме нашия език от израждане. Също така много се дразня като видя българска реклама, в която прасват някоя чуждица. Например преди време един от мобилните оператори ни примамваше, че ако закупим сим карта с еди-какъв си план ще получа Т-Шърт. Ей, направо избеснях тогава и ми идеше да ги взривя
                  То бива простотия, бива, ама чак пък толкова. Първо рекламната агенция, после тъпънарите от мобилния оператор. И всичките си мислят, че са измислили едва ли не най-великото послание към потребителя. Та последния като го чуе да се затърчи със всички сили към скапания офис и да си вземе с две шепи сим-ове и да получи жадуваната фланелка с лого, или там каквото и да е, на нея. Но за младото поколение, това е "връхтъ на сладоледа" и зяпат с широко отворени очи и уста. Ама толкова широко отворени усти, че две мухи спокойно могат да влезат. Съгласен съм, че всеки език се развива и "поема" чуждици, ама тия действат много грубо с "рогите напред".
                  Затова аз във всички форуми и комуникационни програми(ай-си-кю, скайп, и-мейл) се опитвам да пиша на български. И забелязвам, че дори и в началото някой да ми пише на шльокавица, като види че му пиша на кирилица и той минава на нея. На което много се кефя.
                  За да не стане така, че след 10-15 години комуникацията помежду ни да се извършва на някаква англо-изкелифелщина пародия на българския език!
                  145, 1.6 boxer
                  156, 2.4 JTD - ex
                  Giulietta, 2.0 JTDm

Comment

Колега, и аз мразя да пиша главни букви (справка: досегашните ми постове), но от два-три дни се поправих... заради колегите.
                    Все пак трябва на всички да ни е приятно тук!
                    166 2.0 TS - back in the game - 10x 2 164td!!
                    x145 1.6 boxer

Comment

здр

Защо нараства неграмотността, ми то не само тя нараства, то от 90 набор насам все едно са се изродили децата и да не ме разберете погрешно, нямам нищо против никой.
                      Lancia Dedra 2.0i Auto '96
                      Great Wall Hover 2.8 Tci '08
                      Alfa Romeo 155 1.8 8v '94

Comment

Първоначално публикувано от gelepz Покажи съобщение
                        Защо нараства неграмотността, ми то не само тя нараства, то от 90 набор насам все едно са се изродили децата и да не ме разберете погрешно, нямам нищо против никой.
                        Нещо поне аз не те разбрах какво се опитваш да кажеш.
                        Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ

Comment

Първоначално публикувано от търтей Покажи съобщение
                          Нещо поне аз не те разбрах какво се опитваш да кажеш.
                          Хем има главни букви и препинателни знаци.

Comment

Зантее ли, че кгоато чтеете нисапаното, вжано е првътаа и поледсанта бквуа от дмаута да бдаът на мсятото си. Мжетое да рзбъракате мстеата на оастнаилте бвуки и все пак нпиасатноо ще прдъолажва да се чтее с лкоета. Твоа ивда да пкаоже, че вскичтоо твоа вемре котео сте попрлеили в уилчище е нпразано, доасттънчо е блио да ви начуат да слгатае на мстяото им бутквие от наалчото и каря на вяска дмуа кяото пиеште. Приичнтаа е в нчиана по котйо виашят мъозк оработбва ирнфоцмаията. Ткаа уяспвате да преочттее нааписното джае кгаото нтио енда дмуа не е изиспана пвраинло.

Това, освен че е спам, всъщност не е и вярно, защото всичко зависи от начина по който са разменени местата на буквите. Например, особено важно е, първата и последната бУква да са си на мястото. Освен това този пример - в малко по-научния си вариант, се използва за изследване на начина на четене, фотографската памет и възприемането на текста, което е доста далече от идеята за правилно писане.

ПП Благодарности на най-хубавата колежка за зоркото око корекцията.
                            Last edited by търтей; d.m.y г., 20:15.
                            Alfa Romeo 166 3.0 V6
                            Alfa Romeo GTV 2.0TS - няма я вече.

Comment

Първоначално публикувано от Fear Покажи съобщение
                              Зантее ли, че кгоато чтеете нисапаното, вжано е првътаа и поледсанта бквуа от дмаута да бдаът на мсятото си. Мжетое да рзбъракате мстеата на оастнаилте бвуки и все пак нпиасатноо ще прдъолажва да се чтее с лкоета. Твоа ивда да пкаоже, че вскичтоо твоа вемре котео сте попрлеили в уилчище е нпразано, доасттънчо е блио да ви начуат да слгатае на мстяото им бутквие от наалчото и каря на вяска дмуа кяото пиеште. Приичнтаа е в нчиана по котйо виашят мъозк оработбва ирнфоцмаията. Ткаа уяспвате да преочттее нааписното джае кгаото нтио енда дмуа не е изиспана пвраинло.

АПЦИЛЮТНО друже.Аз 1во ти прочетох поста и после забелязах че си менкал местата на буквите.Ако можеш да четеш бързо не се забелязва.

Comment

Нараства, защото нараства и простотията повсеместно.Писането изисква правила и навици, които се създават в училище най вече, а явно и там няма кой да ги създаде.Освен това заслуги има и пресата, ТВ, и какво ли не,
                                Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
                                Нагоре по стълбата, която води надолу
                                sigpic

Comment

Working...
                                X