Известие

Collapse
No announcement yet.

Неграмотността - защо се разраства

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

[quote=DerMeister;484920]Не разбирам точно какво ме питаш? [quote]
    Питах ферариста

Първоначално публикувано от Ферарист
    дисциплина,
    Това и жтейските работи не се учат в училище? Това родителите са длъжни да ги научат.
    Alfa Romeo 156 1.8 T.S,'98
    ZAZ Tavria 1.1, '95 - взеха я
    Pinky: "He that is gentle to the brutal will end up being brutal to the gentle"

Comment

Хвърлих един поглед на матурата и малко се изненадах. Моят син е седми клас и сега ще кандидатства. Тестовете, които решават, са същите. Разликата е само в това, че те накрая ще направят трансформиращ преразказ на напълно непознат текст. Какво ли ще учат по български от седми до дванайсти клас. Май нищо-и ще забравят всичко.
      ALFA ROMEO 145 2.0 TD
      ALFA ROMEO 156 1.6 TS

WEST SIDE

Comment

Първоначално публикувано от bobi_j_i Покажи съобщение
        Хвърлих един поглед на матурата и малко се изненадах. Моят син е седми клас и сега ще кандидатства. Тестовете, които решават, са същите. Разликата е само в това, че те накрая ще направят трансформиращ преразказ на напълно непознат текст. Какво ли ще учат по български от седми до дванайсти клас. Май нищо-и ще забравят всичко.
        Колега, аз лично учих предмета 'Бълг. език' последно в 8 клас; после имахме само 2 часа седмично (ако не се лъжа) 'Литература' - все си мисля, че не е до забравяне, да не говорим колко познати имам, които НЕ МОГАТ да пишат правилно (напр. употребата на 'й' - дори тук Търтея беше пуснал една тема), а са учили 'Бълг. език' поне 4-5 години повече от мен, дори във ВУЗ-овете...
        За "днешната младеж', или родените след 1990 (както пишеше в една друга тема) изобщо не искам да коментирам, трябва отделна тема... (нищо против тях, даже напротив)
        166 2.0 TS - back in the game - 10x 2 164td!!
        x145 1.6 boxer

Comment

Първоначално публикувано от Fear Покажи съобщение
          Това, освен че е спам, всъщност не е и вярно, защото всичко зависи от начина по който са разменени местата на буквите. Например, особено важно е, първата и последната беква да са си на мястото. Освен това този пример - в малко по-научния си вариант, се използва за изследване на начина на четене, фотографската памет и възприемането на текста, което е доста далече от идеята за правилно писане.
          Съжалявам, че цитирам служебен текст, но се обръщам към Търтея като към колега, а не като модератор.
          Fear също е съобразил първата и последната буква да съвпадат.
          Също смятам, че правилното писане не е доста далече от възприемането на текста - именно правописът способства за лесното възприемане, а от там и разбиране същността на написаното.
          Last edited by old alfist; d.m.y г., 22:55.
          Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
          Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
          Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
          sigpic

Comment

Въпросният текст изобщо не съм го писал аз.
            Това за първата и последната буква си го пише в него обаче, както и това, че точно това е най-важното. Ако някой го е възприел като идея за правилно писане, единственото, което ми идва наум е, че въпросният човек няма чувство за хумор. Постнах текста тук с идеята малко да се позабавляваме а и да се позамислим.

От другите ми мнения в темата (пък и не само в тази), мисля че достатъчно ясно се вижда каква е позицията ми относно неграмотността.

А ако не е достатъчно ясно, ето малко по-силни думи:
            Драйфа ми се от неграмотно написани мнения! Когато видя някой да говори за батериЙ, конфигурациЙ, спецификациЙ и други римски пълководци, ми се обръщат червата.
            Мога да дам и много други примери, но ще ми прилошее и затова не смятам да го правя.
            За мен е важно, че все пак има хора, които уважават езика си, а и тези, които четат написаното от тях.

От мен толкова, лека нощ.
            Last edited by Fear; d.m.y г., 23:56.
            Alfa Romeo 166 3.0 V6
            Alfa Romeo GTV 2.0TS - няма я вече.

Comment

Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщение
              Съжалявам, че цитирам служебен текст, но се обръщам към Търтея като към колега, а не като модератор.
              Fear също е съобразил първата и последната буква да съвпадат.
              Също смятам, че правилното писане не е доста далече от възприемането на текста - именно правописът способства за лесното възприемане, а от там и разбиране същността на написаното.
              И да и не.
              Правил съм лично такива изследвания и всъщност текстовете, които могат да се четат така написани, са доста малко и то на доста малко езици. Четенето и респективно възприятието на даден текст, обаче, не са толкова директно свързани с правописа.
              Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ

Comment

Колеги, видях в по-предни постове, че става дума за поколението след 1990 г. и мога с чиста съвест да кажа, че болшинството от тях не могат да общуват нормално и интелигентно. За което можем само да съжаляваме. Имам жив пример вкъщи- имам сестра '95 набор. Понякога неволно засичам нейни разговори с връстници и направо се хващам за главата от ужас. Сигурно 70% от използваните думи са чуждици или на някакъв неразбираем за мен език.

За родителите, учителите и тяхната намеса в езиковата култура на един подрастващ индивид. Това на практика е "Мисията невъзможна" според мен, поради простата причина, че много малко родители вече обръщат внимание на децата си (да комуникират с тях), а на учителите вече има е дошло до гуша да се занимават с "кретенчета" !
                Аз самият не съм учил Български език от 8-ми клас, но се старая да пиша доколкото е възможно правилно!

п.п. Моля, да не ми се сърдят хората след '89 набор
                Alfa 156 1,6 TS ex
                Alfa 166 2,4 JTD 136 hp ex
                Alfa 159 2,4 JTDm 200hp

Comment

Малко статистика...

Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 16v Elegante+Sport MY.08
                  Alfa Romeo 155 1.8TS Sport MY.95

Comment

Първоначално публикувано от galinves71 Покажи съобщение
                    То и там са хора бе колега.И те от нашите среди излизат.
                    E така е, ама в крайна сметка всеки трябва да отговаря и за себе си пък, а както отбелязва и Миленамр, то просто на много места не се търси грамотност.
                    Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
                    Нагоре по стълбата, която води надолу
                    sigpic

Comment

Ей, оставихме модераторчетата без надница.

Comment

Да се включа и аз...
                        Виждал съм подпис на документ - "САМО ЛЕВСКИ" (без кавичките) ! И то човек на години, а не някой млад.
                        Алфа Ромео 156 1.8 TS `99

Comment

Поне беше ли грамотно написано, защото е по-добре все пак отколкото да са три кръстчета - "+ + +" или "Х Х Х".
                          Alfa Romeo 166 3.0 V6
                          Alfa Romeo GTV 2.0TS - няма я вече.

Comment

Working...
                          X