Известие

Collapse
No announcement yet.

АЕЦ - що е то и има ли ползи от него

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• АЕЦ - що е то и има ли ползи от него

Темата произлиза от тук:
    http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=36593

Първоначално публикувано от търтей Покажи съобщение
    Даже аз съм за да се спре аец, да се резне нои и прочее безумни организации дето само ми ядат парите.
    Пеше, само един въпрос свързан с горното а той е : Как аджеба АЕЦ "Козлодуй" ти яде парите бе миличък?
    Плащаш за гориво или?
    МИ аз бачкам там. Тока, който произвеждаме нек ни го плаща на 78 ЕВРО. Тока, който се произвежда от т.наречените възобновяеми източници е на 120 евро. АЕЦ ти осигурява 35 % от електроенергията за вътрешна консумация за година. Извържа близо 5 000 работници за да живеят дорбе. Имам колеги, които са от 34 години в централата - нищо им няма.

Аз плащам данъци, осигуровки и т.н. булшитс по 210 лева на месец от заплатата си. И мога да ти кажа, че си заслужавам всяка стотинка, защото не съм почивал 3 седмици - много бачкане имаше.

И тук искам да вметна, че гамафона на порталите на Електропроизводство 1 и Електропроизводство 2 е в пъти по-нисък от този на ОРЛОВ МОСТ пред АЯР (Агенция за Ядрено регулиране).

МОЛБА - Не намесвайте АЕЦ във всички политически вражди и т.н бе де*а мамка му!
    Last edited by търтей; d.m.y г., 23:03.
    ALFA ROMEO 164 2.0 Facelift
    ALFA ROMEO 164 SUPER 2.5TD
    Audi a6 2011 3.0 TDI Quattro
    Mini Cooper 1.6 16V Turbo kit 1++hp

Първоначално публикувано от Iltcho Покажи съобщение
    Пеше, само един въпрос свързан с горното а той е : Как аджеба АЕЦ "Козлодуй" ти яде парите бе миличък?
    Плащаш за гориво или?
    МИ аз бачкам там. Тока, който произвеждаме нек ни го плаща на 78 ЕВРО. Тока, който се произвежда от т.наречените възобновяеми източници е на 120 евро. АЕЦ ти осигурява 35 % от електроенергията за вътрешна консумация за година. Извържа близо 5 000 работници за да живеят дорбе. Имам колеги, които са от 34 години в централата - нищо им няма.

Аз плащам данъци, осигуровки и т.н. булшитс по 210 лева на месец от заплатата си. И мога да ти кажа, че си заслужавам всяка стотинка, защото не съм почивал 3 седмици - много бачкане имаше.

И тук искам да вметна, че гамафона на порталите на Електропроизводство 1 и Електропроизводство 2 е в пъти по-нисък от този на ОРЛОВ МОСТ пред АЯР (Агенция за Ядрено регулиране).

МОЛБА - Не намесвайте АЕЦ във всички политически вражди и т.н бе де*а мамка му!
    Цената на вложените средства и на тези за подръжка, води до ниска норма на печлба!А кажи, като се пенявиш тука, колко е издръжката на АЕЦ, освен заплати, експлотация, и т.н.-следните допълнителни разходи:
    Цена на горивото, цена за която отработеното гориво се съхранява и преработва, цената на затварянето на блоковете, защото те на са вечни и т.н.
    Понеже и ти /както и аз/надали можеш да отговореиш на тези въпроси, се замисли, защо държави, които имат национален доход, в пъти повече от нашия мижав доход, нямат АЕЦ и защо цената на тока в Гърция е колкото у нас, да не е и по ниска, след като го купуват??/а доходите им са мноого по големи/И защо АЕЦ Белене се изграджа с държавна гарнция,като толкова се печели, защо няма наплив от мераклии да изградят това съоражение?Намериха се само едни руснаци..
    Дреме ми за АЕЦ-а на кеца, това са локуми за овцете, докато определени лица забогатяват на тия лакардии.
    Писал съм го и в друга тема-целия ни приход от износ на ел енергия е по малък, май около три пъти, от този в туризма, ако развием туризма, ще печелим още повече, както са гърците например.Нашият туризъм е първобитен и изостанал.Гърците печелят от чиста природа, добра инфраструктура и добра реклама 20 пъти повече, отколкото миризливитени производства, барабар и атомните.
    За тия милиарди които отидоха за АЕЦ ове и подобни простотии плащаме с ниския си стандарт и корумпираната ни изостанала държава изградена по съветски модел, ей това е.А ако си Р.ОВч./понеже той е милионер от подобни дейности/ ще те разбера, ама иначе не.
    Last edited by fred; d.m.y г., 15:08.
    Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
    Нагоре по стълбата, която води надолу
    sigpic

Comment

Първо колега, бих искал да те помоля за учтива форма на общуване - не си ял и пил с мен на една маса, за да ми казваш, че се "пенява" и да употребяваш разни епитети! Аз помолих да не се набърква централата навсякъде. Ти си тоя, който атакува и ме напада нали?

За сумите от ел. енергията - ами мисля, че знам доста по въпроса, за модернизации, за изплатени предсрочно дългове, за програми за отработеното гориво и т.н., но не му е тук мястото да се дискутира такова нещо. Отработеното Русия си го взема. Съхранява се в ХОГ, но само докато мине технологичен период за охлаждане на касетите.

Друг е въпроса защо се вземат заеми. Преди доста години, когато е строена центрата и е започнала работа, доста средства са заделени за извеждането от експлоатация на блоковете. А кой е злоупотребил с тях ?
      За опазнавето на околната среда - имам снимки, на които е показано колко флора и фауна се развива около АЕЦ-а. Лично с очите си тая пролет видях в гората до централата сърни, диви прасета, фазани, от дърветата - магнолии и т.н. редки видове. Знаеш ли защо са в изобилие там - защото е национален стратегически обект и не се разрешава безразборен отстрел и сеч!

А за туризма - съгласен съм, но никой не го развива. Преди години моя бивш шеф грък ми каза следното "Вие имате едно огромно богатство, но сте ПРЕСТЪПНО ЛОШИ СТОПАНИ". А за да се развива туризма ще ти трябва ток нали? Щот няма да дойдат на почивка ако няма телевизор, хладилник или лампи.

п.п. Можем и да си лаем тука и за си издереме очите, но никой няма да ни чуе. За това утре идете и ГЛАСУВАЙТЕ!

КАшите одавна са забъркани. Дано следващите ги оправят. Само, че няма да стане с раздържавяването на енергийните гиганти.
      Last edited by Iltcho; d.m.y г., 15:37.

Comment

Ок и аз съм се разпенявил, съжелявам, то в спора се ражда боя най вече.
        С две думи - след като знаем в какво общество живеем и се видяха и в най дребни неща, какта корупция има, точно в АЕЦ се въртят страхотни далавери.Не съм против аец въобще, но под лозунгите-да спасим АЕЦ и прочее, като имам предвид че и Ковачки се включи прозират главно и единствено лапачаски интереси, това искам да кажа.Нека са развива АЕЦ но не с пари от нас, като общество, а да се привличат инвеститори, това ми е идеята.Иначе и в момента се изнася тока и в момента това, което изнасяме, не винаги можем да изнесем-тоест май горе долу това е капацитета, сиреч имаме и ресурс за отгоре.АКо се поразвие и някои друг алтернативен източник на ел ениргия, ако /което е неизбежно/се преконструира остарялото ни прозиводство, основен консуматор на ток а от там и на скъпа продукция, много неща биха се променили към по добро допълнително, вместо да даваме пари за прескъпи технологии.
        Last edited by fred; d.m.y г., 22:58.
        sigpic

Comment

Илчо, две неща.
          Не ми викай Пешо. Мразя.
          И второ - ма много буквално приемаш нещата.

И въпреки това - какво пречи АЕЦ - руска технология=руско гориво=сфера на влияние. Простичко е. Никак не искам енергийните ни мощности да са зависими от Русия. Щото показаха как могат да спрат кранчето. А в момента сме 100% зависими от тях. Те това ми пречи АЕЦ.
          Иначе да - чисто е, дори много по-чисто от ТЕЦ. Докато не гръмне.

ПП - ако има интерес темата за АЕЦ и енергийните ресурси ще я отделя.
          Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ

Comment

....
            Мисля, че може да стане интересна дискусия....
            Аз ще започна с нещо интересно (според мен): преди година-две (когато беше модно да се инсталират слънчеви панели), с един познат четохме и изчислявахме, че ако на площта на АЕЦ Козлодуй се инсталират слънчеви панели (с не най-високото КПД, имало различни...) евентуалната получена енергия за година би била около 5 пъти повече, отколкото произвежданата сега... Дори и да сме направили грешка от некомпетентност, разликата беше много фрапираща!
            Както и да е, тази ситуация ми напомня за масовото разпространение на VHS видеокасети навремето, вместо по-добрата технология Beta max.
            @Iltcho: колега, много са ми интересни разни подробности от организацията в АЕЦ-а (например това, че наоколо се 'отглеждат' флора и фауна като в резерват...); ще се радвам да споделиш и други неща.
            166 2.0 TS - back in the game - 10x 2 164td!!
            x145 1.6 boxer

Comment

Илчо, две неща.
              Не ми викай Пешо. Мразя.
              И второ - ма много буквално приемаш нещата.

И въпреки това - какво пречи АЕЦ - руска технология=руско гориво=сфера на влияние. Простичко е. Никак не искам енергийните ни мощности да са зависими от Русия. Щото показаха как могат да спрат кранчето. А в момента сме 100% зависими от тях. Те това ми пречи АЕЦ.

Първо - извинявам се за "Пешо" - незнаех. За другото - прав си! Съгласен съм. Няма смисъл поне според мен да делиш темата. Не сме ние хората, които да решим какво да се прави.

@ nhg - обещавам, че следващия път когато има ден на отворени врати, ще пусна тема. Някои неща мога да споделя, други - не.
              Питай, ако просто прескоча въпроса - не мога да говоря. Все пак си пазя хляба.
              Last edited by Iltcho; d.m.y г., 21:51.

Comment

Туй с хляба е вярно, като го пренесеш в политиката става ясно защо БКП/БСП не го пуска повече от половин век, а ние останахме само с кокалО,докато те ни обясняват какво трябвало за хляба ни...
                sigpic

Comment

Че ние от къде взимаме петрол???? - Зависими сме......от къде взимаме заеми - зависими сме.....нямаме ресурси да се справяме сами......винаги ще сме зависими....аеца дава евтин ток - това е достатъчно - можело да гръмне - ми може......
                  "Anybody that tells me a good car is one that is light with low power to weight ratio is an amateur" - Kazutoshi Mizuno-designer of Nissan GTR
                  F=M x A - Исак Нютон - amateur.....

Comment

Още нещо за АЕЦ-а,
                    за мен също така е много по-важно парите ми да отиват за инвестиране в нови "зелени" технологии за производство на енергия, вместо в атомна централа, еле пък такава с руска технология и гориво.

Comment

Още нещо за АЕЦ-а,
                      за мен също така е много по-важно парите ми да отиват за инвестиране в нови "зелени" технологии за производство на енергия, вместо в атомна централа, еле пък такава с руска технология и гориво.
                      Абсолютно, но ако петрола изчезне като основен източник много орица ще изгубят влияние, затова всички тия други източници умишлено не се разработват, малко се знае да речем че геотермалната енергия на земята може да задоволи токовото потребление на целия свят, и е възобновяем източник, Слънцето също дава повече от колкото се предполага, дори и тъпите приливи могат да се ползват - но умишлено се налага петрола - щото не е в такова количество, и това го прави ценен......
                      "Anybody that tells me a good car is one that is light with low power to weight ratio is an amateur" - Kazutoshi Mizuno-designer of Nissan GTR

Comment

Петролът няма да изчезне
                        той си се образува постоянно. Само дето ще става по-скъп.

Така или иначе обаче това не е критерии.

Значи парите за една АЕЦ могат да се изразходят за много други неща, които могат да позволят на страната да не се притеснява от цената на тока.
                        Last edited by търтей; d.m.y г., 23:22.

Comment

Петролът няма да изчезне
                          той си се образува постоянно. Само дето ще става по-скъп.
                          Не говоря да изчезне като природен ресурс, а като основен ресурс за консумация.....

Comment

Най-добре е да си се развиват всички технологии за производство на ел.енергия, но винаги се намесват изкуствено различни лобита. Една държава с всякакви източници за производство би изглеждала прекалено независима, а това не се допуска от Чичко Паричко.
                            Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
                            Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
                            Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
                            sigpic

Comment

Оставете я световната конспирация на мира. Само и единствено от нас зависи какво ще се строи (или няма да се строи) в България.

Comment

Working...
                              X