Известие

Collapse
No announcement yet.

Османската империя и България

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение
    Испанските благородници са дали много-повече за духовното и икономическо израстване на човечеството отколкото турските бейове.
    Това е така, но да незабравяме и светата инквизиция, която по зверства надминава турците.Не твърдя , че те са били интилигентна нация.Все пак българин е направил първата фабрика, а не турчин.Но както казват някои колеги с омраза нищо няма да постигнем.
    Историята не трябва да я забравяме за да не я повторим, а за съжаление на там вървим.
    П.П. Не мислите ли , че някой има изгода от това България и Турция да са в конфликт.
    Last edited by renyx; d.m.y г., 10:02.
    АРИЕЛ-156 2,4 JTD 98г. - EX
    http://www.youtube.com/watch?v=SCSIfkg17Pg

Comment

• ---------- Post added at 23:55 ---------- Previous post was at 23:38 ----------

Да не искаш да кажеш че Захари много ги е долюбвал турците или пък ги е изкарал много хрисими. Освен това Захари Стоянов не е единственото мерило за обективност на българската история.[COLOR="Silver"]

---------- Post added 23-04-2010 at 00:03 ---------- Previous post was 22-04-2010 at 23:55 ----------

Kолега, да не мислиш, че аз долюбвам турците? Разсъждаваш супер първично, тоест: безнадежден случай. Чети повече книжки, книги и книжчици. Размърдай ги малко тези мозъчни клетки.
      Митьо Бомбата: Ех, какви времена бяха... животински времена

Comment

• Първоначално публикувано от търтей Покажи съобщение
        Само че няма никаква нужда това, което ни обединява, да е омраза към някого.
        Те това е идеята на темата.
        Да Османската империя е владяла България. Да от време на време са понабивали това или онова село.
        Е и?
        Просто исторически факт. Приемаме го и продължаваме напред. Просто е, струва ми се.

Щото каква е ползата от гръмки фрази като петвековно робство, омразни тирани и прочее? Какво полезно и положително ни носят те?
        Търтей, темата е за Османската Империя и България, а не за Турция и България. Е определено мразя и винаги ще мразя Османската Империя и никога няма да им простя направеното на дедите ми. Ти ми обяснявай дядо ти колко добре е бил по тяхно време... И се замисли дали неговия дядо е бил също така добре и дали нямаше не само дядо ти да е бил по- добре ако не бяха турците. Щото аз и сега да имам С класа, като слеза от нея пак джапам в калта (за което разбира се не са виновни турците, а аз щото с парите за обществената поръчка не съм свършил работа, а съм купил С класа ). Та не е важно само дядо ти да е бил добре тогава...

А отностно Турция- нямам негативно мнение, даже по- скоро ми е положително мнението. Работиме с едни турци в от Истанбул, даже ще разширяваме общия бизнес.
        Lexus IS200

Comment

Малко е офтопик но не си съвсем прав.
          Оня ден бях за пореден път в Копривщица. Гледах къщите, дворовете, украсата по таваните, и каквото се сетиш. Е, покажи ми къща построена с толкова пари при соца да кажем. Или дори сега - с честен труд изкарани пари имам предвид.
          Първоначално публикувано от DanewRomeo Покажи съобщение
          ---------- Post added at 23:55 ---------- Previous post was at 23:38 ----------

Да не искаш да кажеш че Захари много ги е долюбвал турците или пък ги е изкарал много хрисими. Освен това Захари Стоянов не е единственото мерило за обективност на българската история.[COLOR="Silver"]

---------- Post added 23-04-2010 at 00:03 ---------- Previous post was 22-04-2010 at 23:55 ----------

Kолега, да не мислиш, че аз долюбвам турците? Разсъждаваш супер първично, тоест: безнадежден случай. Чети повече книжки, книги и книжчици. Размърдай ги малко тези мозъчни клетки.
          Колега бих те помолил когато нямаш да кажеш нещо смислено да не се опитваш да даваш оценка за хора които не познаваш. Ти не си този който ще ми държиш сметка колко книги съм чел така че придържай се към фактите и се опитвай да спазваш добрият тон на дискусията.

Comment

• Първоначално публикувано от renyx Покажи съобщение
            Това е така, но да незабравяме и светата инквизиция, която по зверства надминава турците.Не твърдя , че те са били интилигентна нация.Все пак българин е направил първата фабрика, а не турчин.Но както казват някои колеги с омраза нищо няма да постигнем.
            Историята не трябва да я забравяме за да не я повторим, а за съжаление на там вървим.
            П.П. Не мислите ли , че някой има изгода от това България и Турция да са в конфликт.
            Колега инквизиция е имало в почти всички развити европейски държави. Не може да я даваме за пример за да оправдаем зверствата на турците. В тези държави освен инквизиция са се случвали и други събития които са движили напредъка на човечеството. В османската империя всичко е било в упадък било то културен било то икономически. Светата инквизиция е била отменена в началото на 19 век, докато турските кланета след априлското въстание са били в края на 19 век когато в Европа е имало по-голямо зачитане на човешките права. Мисля че никой трезво мислещ българин не би искал конфликт с Турция. Тук въпросът е за запазване на националната чест и достойнство и представяне на историята такава каквато е била.

---------- Post added at 14:02 ---------- Previous post was at 13:52 ----------

Първоначално публикувано от търтей Покажи съобщение
            Само че няма никаква нужда това, което ни обединява, да е омраза към някого.
            Те това е идеята на темата.
            Да Османската империя е владяла България. Да от време на време са понабивали това или онова село.
            Е и?
            Просто исторически факт. Приемаме го и продължаваме напред. Просто е, струва ми се.

Щото каква е ползата от гръмки фрази като петвековно робство, омразни тирани и прочее? Какво полезно и положително ни носят те?
            Ами ако омаловажаваме фактите и едно клане или системен тормоз го наричаме понатупване, значи не уважаваме историята си и се опитваме да я преиначим. Между другото самите съвременици на тази епоха и народа в творчеството си е използвал такива гръмки фрази.
            Last edited by pavlin; d.m.y г., 17:09.

Comment

самите съвременНици на тази епоха и народЪТ в творчеството си е използвал такива гръмки фрази.
              Нали се разбрахме, че не говорим за литература. Не обичам да съм ментор, но ако не правите разлика в изразните средства на литературата и историята, моля почетете малко книжки и не участвайте в дискусията до тогава. Благодаря.
              Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ

Comment

Нали се разбрахме, че не говорим за литература. Не обичам да съм ментор, но ако не правите разлика в изразните средства на литературата и историята, моля почетете малко книжки и не участвайте в дискусията до тогава. Благодаря.
                Именно, говорим за история, а има достатъчно доказателства, че християнското население в рамките на Османската империя е било силно репресирано и тормозено безнаказано. Това, че е имало образовани и издигнали се християни, е по-скоро изключение и далеч не е ставало благодарение, а въпреки политиката на султана.
                Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
                AlfaRomeo 155 1.8 TS 129 к.с. 1995 г., AlfaRomeo 166 2.4 JTD 140 к.с. 2002 г. , Volvo S60 2.4D Sport 163 к.с. 2008 г. - EX;
                Opel Insignia ST 2.0 BiTurbo CDTI 194 к.с. 2014 г. (Алфа под прикритие)

Comment

• Колеги, пак сравнявате ябълки с круши...
                  - Посочете ми един завладян народ пред СРЕДНОВЕКОВИЕТО който да е гален с пачето перо... никой не отрича зверствата, отричаме оправдаването с тях на насаждане на омрази СЕГА и за в бъдеще.
                  - Посочете ми християнска държава от онези години в които се простира игото в която мнение различно от това на официалната религиозна институция да не се е наказвало жестоко... независимо дали тази институция е национална или наложена отвън?
                  - Посочете ми какви права са имали феодалните селяни по същото това време в околните държави, Русия и Европа като цяло?

Пък после може да си поговорим дали ставалото у нас е различно и с какво.
                  Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

Ти българските революционери за литературни герой ли ги имаш. Освен това за да разберем как се е чувствал народа трябва да погледнем творчеството му. Относно книжките достатъчно съм прочел и продължавам да чета, така че по-добре да се аргументираш с факти вместо да правиш несъстоятелни намеци.
                    Last edited by pavlin; d.m.y г., 04:45.

Comment

Относно книжките достатъчно съм прочел и продължавам да чета.
                      Имайки предвид правописа ти, се съмнявам в това ти твърдение.
                      Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ

Comment

Имайки предвид правописа ти, се съмнявам в това ти твърдение.
                        Продължаваш да се заяждаш което явно показва неспособността ти да се аргументираш по темата. Две допуснати грешки в бързината не са критерий за това колко книги съм прочел още повече че българския правопис почти не го практикувам от близо 10 години. Между другото такива изказвания които целят да обидят някого не са ли в разрез с правилата на форума.

Comment

• Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщение
                          Колеги, пак сравнявате ябълки с круши...
                          - Посочете ми един завладян народ пред СРЕДНОВЕКОВИЕТО който да е гален с пачето перо... никой не отрича зверствата, отричаме оправдаването с тях на насаждане на омрази СЕГА и за в бъдеще.
                          - Посочете ми християнска държава от онези години в които се простира игото в която мнение различно от това на официалната религиозна институция да не се е наказвало жестоко... независимо дали тази институция е национална или наложена отвън?
                          - Посочете ми какви права са имали феодалните селяни по същото това време в околните държави, Русия и Европа като цяло?

Точно за това става въпрос.През 1985г. отидохме в Коми , на гости при баща ми.Може да съм бил дете , но помня мизерията в която живееха тези хора.Всички живееха в нещо като общежитие на два етажа с обща кухня на всеки етаж.Не видях някой да има собствена къща било и на един етаж.През 16 и 17 век не ми се мисли какаво е било, че не са били под робство.
                          Преди време гледах едно предаване:ставаше въпрос за военнослужещите в Русия(не помня за кой период ставаше въпрос, но не преди 14в.).След навършване на апределена възраст младежите отиват да служат 40 годишна военна служба.
                          АРИЕЛ-156 2,4 JTD 98г. - EX
                          http://www.youtube.com/watch?v=SCSIfkg17Pg

Comment

• Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщение

Aми да, то на чужд гръб и сто тояги са малко.
                            Интересно ми е ако попиташ един грък или сърбин дали ще ти отговори по-същия начин.
                            Може би не, защото явно са малко по-националисти от нас в добрия смисъл на думата. Никой не се опитва да насажда омраза, просто искаме фактите от историята да не се омаловажават.
                            Last edited by pavlin; d.m.y г., 04:43.

Comment

• И арменците може да ги питаме, известни са с любовта си към турция .

Сърцата са по-капризни от умовете.

Comment

• Геноцид!!!

Да! Факт неоспорим е, че Османската империя е водила политика на геноцид с всички поробени народи!
                                Карам си петата Alfa - Romeo & Giulietta-почти безпроблемно, и никога не се отказвам!!!И едно МИТО за съпругата !

Comment

Working...
                                X