Известие

Collapse
No announcement yet.

Османската империя и България

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Лелеееееее ... ще се избиете бе!

Абе колеги защо винаги разговорите трябва да се изтикват към "Ама в Русия е било еди-как си" или "Ама после по време на комунизма беше еди-какво си" ? Защо не си гледаме собствените насрани гащи и да разберем, защо точно тогава са били насрани, а не да обясняваме как някой ден ще си купим пералня и как ще си ги перем!?

Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщение
    Ей за това иде реч ... ама не би ... по-лесно е да се мрази от колкото да се мисли
    [offtopic]
    Колега, тия дето се мразеха са малко по на запад от нас. Резултата от тяхната омраза, е че държавата им вече не съществува и "роди" няколко по-малки "независими" държавички. [/offtopic]
    Alfa Romeo 156 2.0 TS '97 - продадена ...

Comment

Моделът, който ти описваш(теократична монархия) е характерен с разбирането, че властта произтича от бога, но не е дадена директно на владетеля, а първо преминава през народа. Този модел е характерен и с това че религиозната и светската власт се държат от различни хора и е невъзможно съвместяването им(получава се вид контрол на властите, точно като диархията във Византия). В случая с Османската империя нещата бият към скрита теокрация именнто заради съвместяването на двете власти в една личност. А и аз не знам за случай, в които султан да е бил сменен. Може ли да ми припомниш? А за кой град точно ми говориш в Пиринския край, колега търтей?
      Last edited by Thunder; d.m.y г., 18:49. Основание: .
      '02 Alfa Romeo 156 1.9 JTD 8v

Comment

Първоначално публикувано от adv_petrov Покажи съобщение
        Щом говорите за сравнения,нека да разгледаме сревненията които ползвате - с комунистическия/социалистическия строй.Той е развит 50-100 г. по-късно в цивилизацията след края на робството и не е редно да се сравнява с него; с негрите/роби в Щатите (горе-долу същия период) - разграничавайте статуса на робите, показвани че са роби и всъщност донесени отнякъде отвън което не им остава друго качество, с народ, който е поробен на територията си); с руския крепостен селянин по същото време (който е бил частна собственост) - причината да не сме били в тяхното положение е верските различия и нетърпимост между етносите на българи и турци; поради психологията и политиката на Османската империя, турските беи са целяли да лежат по цял ден на дувара без да пипат нищо (забележете че по нашите земи освен джамиите и някоя чешма построена в тяхна чест СЛЕД освобождението, няма 1 културно достояние останало от империята им за 500г.) и да слачат официално "раите" с какъвто данък си искате - кръвен, десятък и т.н., а неофициално и свободно - с кражби,изнудвания,изнасилвания,убийства...Впрочем еничерчетата са грабвани от БЪЛГАРСКИТЕ им семейства, което се наблюдава само при положения на робство.
        Тъй като примера е че всички съседни нам държави са правили по същото време наравно с нас героични или не дотам опити да се освободят от турците, подкрепям тезата за робството (при ситуация на владичество да речем защо например гърция не е стояла подчинена до 1вата Св.война?). Освен това причината да няма хиляди повече свидетелски писмени доказателства за издевателствата над българския народ от чуджи историци е проста - докъм 19ти век света не е бил толкова развит технологично че да се занимава обширно с болежките на съседите и обществените проблеми в Европа (както след Априлското въстание), пътуванията на чужди общественици в Империята не са били толкова многобройни.
        разсъждавам и в 1 друга насока-народ под владичество се предполага че би могъл да строи сгради и да създава свои културни места - еми вижте само за 5 г. след Освобождението колко сме готини и сме дигнали сградата на Софийския университет (гордея се с нея), и идете например в Италия, различни райони от която са били под еди какво си разцепление,управление, да видите че е пълно с архитектурни произведения на 3,4 и 5 века стари, но запазени и още тогава строени със замах - няма как да не ви заболи от това. Смисъл ако тук не беше робство в пълния смисъл на думата, и ние щяхме да се гордеем с храмове от типа "Ал.Невски", ама с 300 г. по-стари например.
        Ами относно строежите, старият Пловдив, Копривщица и прочее са построени по турско време и така наречения Възрожеднски стил е Турски, копиран от богатите квартали на турците в Истанбул и т.н.Ама са готини.Мелник Несебъp, Созопол, Рилския манастир /сегашния му вид е от Турското робство или владичество или каквото и да е/........Тук вкарай и всички останали сгради, мостове и прочее от Кольо Фичето......
        Издеваталствата над Западноевропейската цивилизация са описани обаче от много историци, писатели и прочее, без да броим Инквизицията...
        Еничари са били винаги набирина от раята-от Кавказ, Украйна, България, Румъния, Сърбия и къде ли не.Доста видни западноевропейци са били по една или друга причина потурчени, например Сюлейман, наречен безумнии в Шипка на Вазов е французин и т.н
        МНого западни историци и какви ли не са пътували и са описали живота в Турската империя, не си прав, че няма много източници.
        Сега ме мързи да пиша повече, че си взех вино и пържоли, наздраве
        Last edited by fred; d.m.y г., 20:38.
        Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
        Нагоре по стълбата, която води надолу
        sigpic

Comment

Първоначално публикувано от fred Покажи съобщение
          Еничари са били винаги набирина от раята-от Кавказ, Украйна, България, Румъния, Сърбия и къде ли не.Доста видни западноевропейци са били по една или друга причина потурчени, например Сюлейман, наречен безумнии в Шипка на Вазов е французин и т.н
          Тва за еничарите, които са малка част от девширме, ако някой земе да прочете небългарски източник, ще види как всъщност българи управляват империята. Ма да не го пускам аз
          Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ

Comment

Първоначално публикувано от adv_petrov Покажи съобщение
            как наред с речите на президента, Ахмед Доган и приближените му честват 3ти март, 19ти февруари, 2ри юни и т.н. Т.е - никога.
            Поклон пред Апостола и пред словото на дядо Вазов:
            Като стана въпрос за датите тъй като виждам,че познавате историята да видим кой първи ще открие грешките.
            Относно имало ли е робство или не-НЕ.Това дали е имало извращения е съвсем друга тема.То и сега ги има ама роби ли сте Както каза търтея по дефиниция робът няма право на собственост,обърнете се към историята и вижте как е било.Извръщения е имало и това е доказвано безброй много пъти,но тук става въпрос за съвсем други неща.
            Alfa Romeo 33 SW 1.7 16v - Няма я вече.
            Alfa Romeo 155 1.8 8v TS - и нея
            Alfa Romeo 156 1.9 jtd 8v '02

Comment

Първоначално публикувано от търтей Покажи съобщение
              Тва за еничарите, които са малка част от девширме, ако някой земе да прочете небългарски източник, ще види как всъщност българи управляват империята. Ма да не го пускам аз
              Ние сме вездесъщи, нали даже някои писаха, че българин на кораба на Колумб извикал Земя, като видял бреговете на Америка....
              sigpic

Comment

Първоначално публикувано от fred Покажи съобщение
                Ние сме вездесъщи, нали даже някои писаха, че българин на кораба на Колумб извикал Земя, като видял бреговете на Америка....
                В случая, обаче, е вярно.

Although the influence of Turkic nobility continued in the Ottoman court until Mehmet II, (See Çandarlı Halil) the Ottoman ruling class slowly came to be ruled exclusively by the Devşirme, creating a separate social class.[6] This class of rulers was chosen from the brightest of Devşirme and hand-picked to serve in the Palace institution, known as the Enderun.[7] They had to accompany the Sultan on campaigns, but exceptional service would be rewarded by assignments outside the palace.[8]

Comment

Първоначално публикувано от търтей Покажи съобщение
                  В случая, обаче, е вярно.

Although the influence of Turkic nobility continued in the Ottoman court until Mehmet II, (See Çandarlı Halil) the Ottoman ruling class slowly came to be ruled exclusively by the Devşirme, creating a separate social class.[6] This class of rulers was chosen from the brightest of Devşirme and hand-picked to serve in the Palace institution, known as the Enderun.[7] They had to accompany the Sultan on campaigns, but exceptional service would be rewarded by assignments outside the palace.[8]
                  Може и така да е, аз го казвам по принцип
                  sigpic

Comment

Все пак е редно да се посочи и източника!
                    Къде и кога е писано.
                    Най вече от кого и от къде е черпил информация!

Питам,защото се оспорва истинността на написаното от нашите историци.

P.S. По същия начин ми беше обяснено,че в Българи не е имало робство,като човека се обосноваваше с документи,които лично ги е чел в Истамбул!
                    ALFA 155 1.8 TS 1993 - бивша
                    ALFA 156 2.0 1999 - бивша
                    ALFA 156 SW 1.9 16V jtd 2005

Comment

Първоначално публикувано от alfamicin Покажи съобщение
                      Все пак е редно да се посочи и източника!
                      Къде и кога е писано.
                      Най вече от кого и от къде е черпил информация!

Питам,защото се оспорва истинността на написаното от нашите историци.

P.S. По същия начин ми беше обяснено,че в Българи не е имало робство,като човека се обосноваваше с документи,които лично ги е чел в Истамбул!
                      Съжалявам за пропуска

Zürcher, Erik (1999). Arming the State. United States of America: LB Tauris and Co Ltd. pp. 5. ISBN 186064404X.

ПП Още за тези които им се чете:

http://www.dveri.bg/content/view/9786/122/

Двери на Православието е независим православен портал. Създава се от екип, който обединява в себе си хора от различни професии и възрасти.

Сайтът е създаден с благословението на Св. Синод на Българската православна църква като информационно пространство по въпросите на Църквата, Православието и християнския начин на живот.
                      Last edited by търтей; d.m.y г., 21:26.

Comment

Ся, от написаното до тук излиза, че по времето на турското нещо-си е било супер
                        Да се върнем???
                        sigpic

Comment

Начи историята е много факана наука, и е изключително трудно да се отсее сеното от плявата - голяма част от вас, спорят по убеждения, насадени им по една или друга причина от исторически факти, учебници, статии, и разни очевидци, чийто произведения понякога са доста кофти преразказани от втори, трети и повече лица, живущи в наше време......и вие имате изградено мнение за сичко това от тия източници, вярвате в него, и сте готови да скочите на бой защитавайки това си мнение тука......аз имам изградено мнение за тая тема от собствения си дядо, който е бил изцяло отгледан от своя дядо, който е набор 1860-ти.......и определено е имал наблюдения, по късно споделени наживо, и предадени ми на мен......и те за мен имат много по голямо значение от всички учебници по история, който както казах голяма част от тях стават само за тоалетна литература......
                          След като са ни освободили от турско, пра-прадедо ми, бидейки средно заможен каубой - фермер, е бил смазан, с две думи от държавата, и е имигрирал с наличната рода в гръцко, където в Гюмюрджина дядо се е пръкнал......При така наречения възход на БГ, когато левът е бил 4тата валута в Европа след холандския глуден, и е бил златен, той отново е кацнал в БГ....говорим за дядо ми вече.....с изключителна гордост разправя как е станал един от първите български дезертьори от едно от безмислените войни дето сме водили преди фашизма да се настани у нас, явно отрано е сфанал че е глупаво да оди да си троши главата заради кефа на други.......пра-пра дядо на 93 години отново избягал в Гърция при роднини, с думите че така нареченото турското робство е било като райско време, спрямо това което е последвало......година по късно и дядо го последвал в Гърция.......след 20 години се е върнал в БГ с друга самоличност......с 2 думи - турското може да е било не особенно приятно, и да е било все пак нещо като робство, но далеч не е това което го описва историята.......и не е написан още учебника дето да ме убеди на нещо което съм чул от собствен роднина.....
                          "Anybody that tells me a good car is one that is light with low power to weight ratio is an amateur" - Kazutoshi Mizuno-designer of Nissan GTR
                          F=M x A - Исак Нютон - amateur.....

Comment

Дали е било робство или владичество е въпрос на терминология.

Факт е това,че малко е преекспонирана историята,относно клането и избиването на"неверниците"!
                            Но,също е факт,че по това време това се е считало за нормално,ако искаш да завладееш територия и нама как да не е имало издевателства.
                            И нашите велики ханове са правели подобни неща!

Не мога да се съглася,че сме били едва ли не свободни,след като почти сме нямали права спрямо "правоверните"!
                            А и защо ще се борим за независимост,след като е било добре!
                            500 години са ни се отразили много зле и никой не може да ме убеди в противното.
                            500 години са достатъчно за смачкване на българската психика.
                            "Наведена главица сабя не я сече" - предостатъчо красноречива фраза!

Според мен истината е някъде по средата спора!
                            ALFA 155 1.8 TS 1993 - бивша
                            ALFA 156 2.0 1999 - бивша
                            ALFA 156 SW 1.9 16V jtd 2005

Comment

http://history.kemsu.ru/oldversion/P.../gov_2-8-4.htm
                              Социална и политическа система на Османската империя
                              Last edited by tayfun; d.m.y г., 23:32.
                              Alfa 166 2.4JTD 136hp

Comment

И все пак надявам се, че никой не отрича репресиите и издевателствата мад християнското население, нищо, че не е било робско.
                                Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
                                AlfaRomeo 155 1.8 TS 129 к.с. 1995 г., AlfaRomeo 166 2.4 JTD 140 к.с. 2002 г. , Volvo S60 2.4D Sport 163 к.с. 2008 г. - EX;
                                Opel Insignia ST 2.0 BiTurbo CDTI 194 к.с. 2014 г. (Алфа под прикритие)

Comment

Working...
                                X