If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
И 24 май е добра дата за национално празнуване, ама нейсе.Така или иначе в момента 3 март е нац.празник и е добре, като имаме предвид кой беше преидишния
Ами предлагам да се обединим около тази теза и да не търсим под вола теле. Щото като почнем много да се дърляме най-много пак да се върне споменатият предишен празник.
Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
AlfaRomeo 155 1.8 TS 129 к.с. 1995 г., AlfaRomeo 166 2.4 JTD 140 к.с. 2002 г. , Volvo S60 2.4D Sport 163 к.с. 2008 г. - EX;
Opel Insignia ST 2.0 BiTurbo CDTI 194 к.с. 2014 г. (Алфа под прикритие)
Интересно ми е как гърците определят този период на "Османско присъствие" едва ли и те са толкова благонамерени както някои наши всезнайковци, които сякаш са били живи тогава и ни казват какво е било и какво не. Ами да вземем да зачеркнем Ботев и Левски от историята ни и да го обявим за някакви си криминални елементи. Факт е че Османската империя е подтискала културното и икономическо развитие на стараната без значение как ще го наречете- робство, подтисничество и т.н. Това че Баташкото клане е предизвикало най-голям отзвук не значи че е било единственото. Според мен ние трябва да ценим всички факти от историята ни а не да отричаме това или онова. Според мен Русия не ни е окупирала а ни е помогнала да станем независими. Явно сред нас винаги ще има русофили и русофоби но това не ни дава право да отричаме някои неоспорими факти.
Интересно ми е как гърците определят този период на "Османско присъствие" едва ли и те са толкова благонамерени както някои наши всезнайковци, които сякаш са били живи тогава и ни казват какво е било и какво не. Ами да вземем да зачеркнем Ботев и Левски от историята ни и да го обявим за някакви си криминални елементи. Факт е че Османската империя е подтискала културното и икономическо развитие на стараната без значение как ще го наречете- робство, подтисничество и т.н. Това че Баташкото клане е предизвикало най-голям отзвук не значи че е било единственото. Според мен ние трябва да ценим всички факти от историята ни а не да отричаме това или онова. Според мен Русия не ни е окупирала а ни е помогнала да станем независими. Явно сред нас винаги ще има русофили и русофоби но това не ни дава право да отричаме някои неоспорими факти.
Не че ни е помогнала, просто в един момент нейните интереси са съвпадали с нашите и ние сме се възползвали. А впоследствие сме имали волята и силата да отхвърлим зависимото си положение. Дори най-запаленият русофил Драган Цанков казва на Русия: "Не ви щем ни меда, ни жилото!!!"
AlfaRomeo 155 1.8 TS 129 к.с. 1995 г., AlfaRomeo 166 2.4 JTD 140 к.с. 2002 г. , Volvo S60 2.4D Sport 163 к.с. 2008 г. - EX;
Колега,явно не си прочел и осмислил добре темата.Тука никой не отрича насилието,в каквато и да е била форма.
Просто се опитваме да направиме един анализ на историята и да отсеем омразата от фактите.
Така, че се подкрепи с факти, а не с добре познати ни до втръсване заучени фрази!
Аз мога да ти дам факти за наши зверства,само 60-70 години по-късно, които не са и наполовина провокирани,както е било провокирано Баташкото клане!
Око за око,зъб за зъб е философия от стария завет!
Спасителя ни учи да обичаме, а не да мразим!
Прошката е нещо велико!Когато простиш, прощаваш и на себе си!
Само така можеш да постигнеш харония в живота!
На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.
Аз мога да ти дам факти за наши зверства,само 60-70 години по-късно, които не са и наполовина провокирани,както е било провокирано Баташкото клане!
!
Ами дай факти бе колега, аз ти посочвам един неоспорим факт като Руско-Турската война, който ни е дал възможността да станем независима държава. Освен това по време на османското владичество, българският гражданин се е ползвал с много по-малко права от така наречените правоверни. И тук въпросът не е за това дали да простим на някой или не ами да си защитим националното достойнство и самочувствие. За мен тези определения като не било робство ами било само присъствие, не било тежко ами даже било полезно за нацията ни и т.н. са чиста проба популизъм. Българският народ се е запазил като нация именно заради личности, които са се борили и защитавали националните интереси и са възпитавали хората на чест, достойнство и национална гордост.
Ами дай факти бе колега, аз ти посочвам един неоспорим факт като Руско-Турската война, който ни е дал възможността да станем независима държава. Освен това по време на османското владичество, българският гражданин се е ползвал с много по-малко права от така наречените правоверни. И тук въпросът не е за това дали да простим на някой или не ами да си защитим националното достойнство и самочувствие. За мен тези определения като не било робство ами било само присъствие, не било тежко ами даже било полезно за нацията ни и т.н. са чиста проба популизъм. Българският народ се е запазил като нация именно заради личности, които са се борили и защитавали националните интереси и са възпитавали хората на чест, достойнство и национална гордост.
КОлега, на 3-ти март ставаме не независима, а автономна, т.е. относително независима държава. Което не е малко на оня етап, но нека да не бъркаме понятията.
КОлега, на 3-ти март ставаме не независима, а автономна, т.е. относително независима държава. Което не е малко на оня етап, но нека да не бъркаме понятията.
Aми все пак това е крачка към независимостта, която по-късно става факт. Аз споменах че това ни е дало възможност да станем независими ако внимателно четеш поста ми.
Според историята на Паисий турците са завоеватели, насилници, виновници за унищожаването на постигнатото от славната българска средновековна държава, в която между другото, според него, имало и развито книгопечатане. Думите, които са използвани в случая за описание на случилото се, са: турците са "поробили" и "завладели България", "от това време и досега държат в робство и угнетяват българската земя", българите са под агарянска власт. Ясно се очертават елементите на историческия мит - ентогенезиса, славното минало през средновековието и споменът за значимите травми.11 Ето картина на случилото се в България след завладяването й от султан Мурад: "Когато завзел българската земя, избирал и отвличал със сила много народ, млади и красиви юноши, събирал ги в Едрене, записвал ги еничари в турската войска и ги потурчвал насила. Така хората в онова време имали скръб върху скръб и жалост върху жалост. Плакали горко и жалостно по българското царство. Така неутешимо ридаели и въздишали и по своите чеда, майки, бащи и сродници. И имали хората от онова време голяма тъга и жалост под турската власт. Турците избирали църквите, които били хубави, и ги обръщали на джамии. Отнемали също от християните църковните и манастирските места, големи къщи, ниви, лозя и хубави места - къде, каквото искали. Убивали християнските първенци и заграбвали имотите им. Това първо поколение хора, при които било завзето българското царство, имало голяма скръб, жалост и плач, докато преминал тази пръв човешки род." Паисий е първият автор, който нарича османското владичество "иго" и "робство" и го въвежда трайно в българската историческа книжнина
Цитирам Надя Данова
Надя Данова не я познавам, но така или иначе, всъщност това което е важно - ти имаш ли собствено мнение по въпроса?
Собственото ми мнение се припокрива с това на Паисий Хилендарски,Константин Иречек а то е,че Османското робство е "най-голямата катастрофа и най-мрачния момент от българската история"
Терминът владичество се налага в последните години поради обясними причини,но фактите са,че сме били поробени от една варварска империя,насилствено им е наложена господстваща религия,власт и тн.А с тези си разсъждения дали е било зле или добре осквернявате паметта на загиналите за свободата на България.
О, мой боже, правий боже!
Не ти, що си в небесата,
а ти, що си в мене, боже -
мен в сърцето и в душата...
Не ти, комуто се кланят
калугери и попове
и комуто свещи палят
православните скотове;
не ти, който си направил
от кал мъжът и жената,
а човекът си оставил
роб да бъде на земята;
не ти, който си помазал
царе, папи, патриарси,
а в неволя си зарязал
мойте братя сиромаси;
не ти, който учиш робът
да търпи и да се моли
и храниш го дор до гробът
само със надежди голи;
не ти, боже на лъжците,
на безчестните тирани,
не ти, идол на глупците,
на човешките душмани!
А ти, боже, на разумът,
защитниче на робите,
на когото щат празнуват
денят скоро народите!
Вдъхни секиму, о, боже!
любов жива за свобода -
да се бори кой как може
с душманите на народа.
Подкрепи и мен ръката,
та кога въстане робът,
в редовете на борбата
да си найда и аз гробът!
Не оставяй да изстине
буйно сърце на чужбина,
и гласът ми да премине
тихо като през пустиня!...
Кажи ми, кажи, бедний народе, Той ли? - кажи ми. Мълчи народа!
кой те в таз рабска люлка люлее? Глухо и страшно гърмят окови,
Тоз ли, що спасителят прободе не чуй се от тях глас за свобода:
на кръстът нявга зверски в ребрата, намръщен само с глава той сочи
или тоз, що толкоз годин ти пее: на сган избрана - рояк скотове,
"Търпи, и ще си спасиш душата?!" в сюртуци, в реси и слепци с очи.
Той ли, ил някой негов наместник, Сочи народът, и пот от чело
син на Лойола и брат на Йода, кървав се лее над камък гробен;
предател верен и жив предвестник кръстът е забит във живо тело,
на нови тегла за сиромаси, ръжда разяда глозгани кости,
нов кърджалия в нова полуда, смок е засмукал живот народен,
кой продал брата, убил баща си?! смучат го наши и чужди гости!
А бедният роб търпи и ние
без срам, без укор, броиме време,
откак е в хомот нашата шия,
откак окови влачи народа,
броим и с вяра в туй скотско племе
чакаме и ний ред за свобода!
После ми разправяй,че не сме били под робство.ПОВДИГА МИ СЕ!
Поклон пред светлата им памет.
Четвърто, не ми се отваряше темата за Паисий, защото ще стане много сложно. Но след като вече е отворена, бих искал да поставя следния въпрос:
Ако положението беше толкова непоносимо, защо тогава се е наложило просветители като Паисий да пробуждат народа?
Пето, моето лично мнение съвпада с това на великия поет и борец за свобода, цитиран от теб:
Само че той визира робското съзнание на нашия народ (каквото прави и Паисий).
Робството вътре в човешката душа и поривът за свобода пак вътре в нея са нещо различно от държавните граници, политическото устройство и т.н. Смятам, че от това робство не сме се избавили и до ден днешен.
Объркването идва оттам, че по времето на споменатите велики възрожденци властта е била в ръцете на представители на чужд етнос и борбата срещу социалната несправедливост и политическата власт лесно се смесва с борба за национална независимост. Проблемът обаче е, че постигането на национална независимост НЕ РЕШАВА социалните проблеми на хората. Както казва капитан Петко войвода: "И за какво се борихме? За да заменим отоманските душмани с наши душмани?!"
Бих се осмелил да твърдя, че ако Паисий беше живял по времето на соц-а, би употребил същите думи за живота по това време, макар че никой не го определя като "робство".
В заключение, основната ми теза е, че през целия соц, та и в ден днешен силно се спекулира с действителността от времето на османското владичество като определени факти се преувеличават, а други премълчават или омаловажават и всичко това се прави с цел да се поддържат в обществото позитивни нагласи спрямо Русия (респ. Съветския съюз), за да може последните да прокарват геополитическите си интереси по нашите земи. И да, освобождението ни от османското владичество е много важен момент в нашата история, но както казах по-горе, то не се е случило на 3-ти март. И както казах по-горе, по-добре е да празнуваме и почитаме събития, които НИЕ сме предизвикали, отколкото победата на една велика сила над друга.
Собственото ми мнение се припокрива с това на Паисий Хилендарски,Константин Иречек а то е,че Османското робство е "най-голямата катастрофа и най-мрачния момент от българската история"
Терминът владичество се налага в последните години поради обясними причини,но фактите са,че сме били поробени от една варварска империя,насилствено им е наложена господстваща религия,власт и тн.А с тези си разсъждения дали е било зле или добре осквернявате паметта на загиналите за свободата на България.
О, мой боже, правий боже!
Не ти, що си в небесата,
а ти, що си в мене, боже -
мен в сърцето и в душата...
Не ти, комуто се кланят
калугери и попове
и комуто свещи палят
православните скотове;
не ти, който си направил
от кал мъжът и жената,
а човекът си оставил
роб да бъде на земята;
не ти, който си помазал
царе, папи, патриарси,
а в неволя си зарязал
мойте братя сиромаси;
не ти, който учиш робът
да търпи и да се моли
и храниш го дор до гробът
само със надежди голи;
не ти, боже на лъжците,
на безчестните тирани,
не ти, идол на глупците,
на човешките душмани!
А ти, боже, на разумът,
защитниче на робите,
на когото щат празнуват
денят скоро народите!
Вдъхни секиму, о, боже!
любов жива за свобода -
да се бори кой как може
с душманите на народа.
Подкрепи и мен ръката,
та кога въстане робът,
в редовете на борбата
да си найда и аз гробът!
Не оставяй да изстине
буйно сърце на чужбина,
и гласът ми да премине
тихо като през пустиня!...
Кажи ми, кажи, бедний народе, Той ли? - кажи ми. Мълчи народа!
кой те в таз рабска люлка люлее? Глухо и страшно гърмят окови,
Тоз ли, що спасителят прободе не чуй се от тях глас за свобода:
на кръстът нявга зверски в ребрата, намръщен само с глава той сочи
или тоз, що толкоз годин ти пее: на сган избрана - рояк скотове,
"Търпи, и ще си спасиш душата?!" в сюртуци, в реси и слепци с очи.
Той ли, ил някой негов наместник, Сочи народът, и пот от чело
син на Лойола и брат на Йода, кървав се лее над камък гробен;
предател верен и жив предвестник кръстът е забит във живо тело,
на нови тегла за сиромаси, ръжда разяда глозгани кости,
нов кърджалия в нова полуда, смок е засмукал живот народен,
кой продал брата, убил баща си?! смучат го наши и чужди гости!
После ми разправяй,че не сме били под робство.ПОВДИГА МИ СЕ!
Поклон пред светлата им памет.
По-добър урок по родолюбие не бях чел в този форум!
Карам си петата Alfa - Romeo & Giulietta-почти безпроблемно, и никога не се отказвам!!!И едно МИТО за съпругата !
По-добър урок по родолюбие не бях чел в този форум!
И ква е връзката на родолюбието с историческите реалии? В случая никва ... Полезност от тоя чисто емоционален поглед, без грам рационално зрънце, изобщо има ли?
Не ми отговаряйте.
Ма най-добре да пцуем по кръчмите и все някой друг да ни е виновен щото мисленето явно е труден процес.
Друго си е да направиш вампор в банята и да се изтрескаш в гърдите.
И ква е връзката на родолюбието с историческите реалии? В случая никва ... Полезност от тоя чисто емоционален поглед, без грам рационално зрънце, изобщо има ли?
Не ми отговаряйте.
Ма най-добре да пцуем по кръчмите и все някой друг да ни е виновен щото мисленето явно е труден процес.
Друго си е да направиш вампор в банята и да се изтрескаш в гърдите.
А честито.
Няма да отговарям на въпросите ти защото не искаш!Нали?
Няма да споря с теб защото уважавам мнението на всеки независимо дали ми харесва!Така е по Конституция!Всеки има право на мнение!Нали?
Няма да те поучавам,как не бива да провокираш с мненито си защото стават неприятни спорове! Нали?
И накрая ZemuS цитира Ботев а за него на 2-ри Юни цяла България става на крака! Та затова ставаше дума!Нали?
И ти може да не ми отговаряш! Ха Мерси!!!
Comment