Известие

Collapse
No announcement yet.

Османската империя и България

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Първоначално публикувано от fred Покажи съобщение
    И 24 май е добра дата за национално празнуване, ама нейсе.Така или иначе в момента 3 март е нац.празник и е добре, като имаме предвид кой беше преидишния
    Ами предлагам да се обединим около тази теза и да не търсим под вола теле. Щото като почнем много да се дърляме най-много пак да се върне споменатият предишен празник.

Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
    AlfaRomeo 155 1.8 TS 129 к.с. 1995 г., AlfaRomeo 166 2.4 JTD 140 к.с. 2002 г. , Volvo S60 2.4D Sport 163 к.с. 2008 г. - EX;
    Opel Insignia ST 2.0 BiTurbo CDTI 194 к.с. 2014 г. (Алфа под прикритие)

Comment

• Първоначално публикувано от fred Покажи съобщение
      ...в момента 3 март е нац.празник и е добре, като имаме предвид кой беше преидишния
      И какво му е добре-то? Вместо да празнуваме окупацията от Съветския съюз, празнуваме окупацията от царска Русия.
      Alfa Romeo 166 2.4 JTD
      Блог за работа и кариера

sigpic

Comment

• Интересно ми е как гърците определят този период на "Османско присъствие" едва ли и те са толкова благонамерени както някои наши всезнайковци, които сякаш са били живи тогава и ни казват какво е било и какво не. Ами да вземем да зачеркнем Ботев и Левски от историята ни и да го обявим за някакви си криминални елементи. Факт е че Османската империя е подтискала културното и икономическо развитие на стараната без значение как ще го наречете- робство, подтисничество и т.н. Това че Баташкото клане е предизвикало най-голям отзвук не значи че е било единственото. Според мен ние трябва да ценим всички факти от историята ни а не да отричаме това или онова. Според мен Русия не ни е окупирала а ни е помогнала да станем независими. Явно сред нас винаги ще има русофили и русофоби но това не ни дава право да отричаме някои неоспорими факти.

Comment

• Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение
          Интересно ми е как гърците определят този период на "Османско присъствие" едва ли и те са толкова благонамерени както някои наши всезнайковци, които сякаш са били живи тогава и ни казват какво е било и какво не. Ами да вземем да зачеркнем Ботев и Левски от историята ни и да го обявим за някакви си криминални елементи. Факт е че Османската империя е подтискала културното и икономическо развитие на стараната без значение как ще го наречете- робство, подтисничество и т.н. Това че Баташкото клане е предизвикало най-голям отзвук не значи че е било единственото. Според мен ние трябва да ценим всички факти от историята ни а не да отричаме това или онова. Според мен Русия не ни е окупирала а ни е помогнала да станем независими. Явно сред нас винаги ще има русофили и русофоби но това не ни дава право да отричаме някои неоспорими факти.
          Не че ни е помогнала, просто в един момент нейните интереси са съвпадали с нашите и ние сме се възползвали. А впоследствие сме имали волята и силата да отхвърлим зависимото си положение. Дори най-запаленият русофил Драган Цанков казва на Русия: "Не ви щем ни меда, ни жилото!!!"
          AlfaRomeo 155 1.8 TS 129 к.с. 1995 г., AlfaRomeo 166 2.4 JTD 140 к.с. 2002 г. , Volvo S60 2.4D Sport 163 к.с. 2008 г. - EX;

Comment

Интересно ми е как гърците определят този период на "Османско присъствие" едва ли и те са толкова благонамерени както някои наши всезнайковци, които сякаш са били живи тогава и ни казват какво е било и какво не. Ами да вземем да зачеркнем Ботев и Левски от историята ни и да го обявим за някакви си криминални елементи. Факт е че Османската империя е подтискала културното и икономическо развитие на стараната без значение как ще го наречете- робство, подтисничество и т.н. Това че Баташкото клане е предизвикало най-голям отзвук не значи че е било единственото. Според мен ние трябва да ценим всички факти от историята ни а не да отричаме това или онова. Според мен Русия не ни е окупирала а ни е помогнала да станем независими. Явно сред нас винаги ще има русофили и русофоби но това не ни дава право да отричаме някои неоспорими факти.
            Колега,явно не си прочел и осмислил добре темата.Тука никой не отрича насилието,в каквато и да е била форма.
            Просто се опитваме да направиме един анализ на историята и да отсеем омразата от фактите.
            Така, че се подкрепи с факти, а не с добре познати ни до втръсване заучени фрази!
            Аз мога да ти дам факти за наши зверства,само 60-70 години по-късно, които не са и наполовина провокирани,както е било провокирано Баташкото клане!
            Око за око,зъб за зъб е философия от стария завет!
            Спасителя ни учи да обичаме, а не да мразим!
            Прошката е нещо велико!Когато простиш, прощаваш и на себе си!
            Само така можеш да постигнеш харония в живота!
            На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
            Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Comment

• А ако нямаше ни спасители , ни пророци.........колко по лесно щеше да е.Ама..............
              мене ме нема, в целата схема........

Comment

• Първоначално публикувано от mordohy Покажи съобщение
                Аз мога да ти дам факти за наши зверства,само 60-70 години по-късно, които не са и наполовина провокирани,както е било провокирано Баташкото клане!
                !
                Ами дай факти бе колега, аз ти посочвам един неоспорим факт като Руско-Турската война, който ни е дал възможността да станем независима държава. Освен това по време на османското владичество, българският гражданин се е ползвал с много по-малко права от така наречените правоверни. И тук въпросът не е за това дали да простим на някой или не ами да си защитим националното достойнство и самочувствие. За мен тези определения като не било робство ами било само присъствие, не било тежко ами даже било полезно за нацията ни и т.н. са чиста проба популизъм. Българският народ се е запазил като нация именно заради личности, които са се борили и защитавали националните интереси и са възпитавали хората на чест, достойнство и национална гордост.

Comment

Ами дай факти бе колега, аз ти посочвам един неоспорим факт като Руско-Турската война, който ни е дал възможността да станем независима държава. Освен това по време на османското владичество, българският гражданин се е ползвал с много по-малко права от така наречените правоверни. И тук въпросът не е за това дали да простим на някой или не ами да си защитим националното достойнство и самочувствие. За мен тези определения като не било робство ами било само присъствие, не било тежко ами даже било полезно за нацията ни и т.н. са чиста проба популизъм. Българският народ се е запазил като нация именно заради личности, които са се борили и защитавали националните интереси и са възпитавали хората на чест, достойнство и национална гордост.
                  КОлега, на 3-ти март ставаме не независима, а автономна, т.е. относително независима държава. Което не е малко на оня етап, но нека да не бъркаме понятията.

Comment

• Първоначално публикувано от koolio Покажи съобщение
                    КОлега, на 3-ти март ставаме не независима, а автономна, т.е. относително независима държава. Което не е малко на оня етап, но нека да не бъркаме понятията.
                    Aми все пак това е крачка към независимостта, която по-късно става факт. Аз споменах че това ни е дало възможност да станем независими ако внимателно четеш поста ми.
                    Last edited by pavlin; d.m.y г., 15:35.

Comment

• Според историята на Паисий турците са завоеватели, насилници, виновници за унищожаването на постигнатото от славната българска средновековна държава, в която между другото, според него, имало и развито книгопечатане. Думите, които са използвани в случая за описание на случилото се, са: турците са "поробили" и "завладели България", "от това време и досега държат в робство и угнетяват българската земя", българите са под агарянска власт. Ясно се очертават елементите на историческия мит - ентогенезиса, славното минало през средновековието и споменът за значимите травми.11 Ето картина на случилото се в България след завладяването й от султан Мурад: "Когато завзел българската земя, избирал и отвличал със сила много народ, млади и красиви юноши, събирал ги в Едрене, записвал ги еничари в турската войска и ги потурчвал насила. Така хората в онова време имали скръб върху скръб и жалост върху жалост. Плакали горко и жалостно по българското царство. Така неутешимо ридаели и въздишали и по своите чеда, майки, бащи и сродници. И имали хората от онова време голяма тъга и жалост под турската власт. Турците избирали църквите, които били хубави, и ги обръщали на джамии. Отнемали също от християните църковните и манастирските места, големи къщи, ниви, лозя и хубави места - къде, каквото искали. Убивали християнските първенци и заграбвали имотите им. Това първо поколение хора, при които било завзето българското царство, имало голяма скръб, жалост и плач, докато преминал тази пръв човешки род." Паисий е първият автор, който нарича османското владичество "иго" и "робство" и го въвежда трайно в българската историческа книжнина
                      Цитирам Надя Данова

Надя Данова не я познавам, но така или иначе, всъщност това което е важно - ти имаш ли собствено мнение по въпроса?
                      Last edited by търтей; d.m.y г., 17:26.

Comment

• Собственото ми мнение се припокрива с това на Паисий Хилендарски,Константин Иречек а то е,че Османското робство е "най-голямата катастрофа и най-мрачния момент от българската история"
                        Терминът владичество се налага в последните години поради обясними причини,но фактите са,че сме били поробени от една варварска империя,насилствено им е наложена господстваща религия,власт и тн.А с тези си разсъждения дали е било зле или добре осквернявате паметта на загиналите за свободата на България.

О, мой боже, правий боже!
                        Не ти, що си в небесата,
                        а ти, що си в мене, боже -
                        мен в сърцето и в душата...

Не ти, комуто се кланят
                        калугери и попове
                        и комуто свещи палят
                        православните скотове;

не ти, който си направил
                        от кал мъжът и жената,
                        а човекът си оставил
                        роб да бъде на земята;

не ти, който си помазал
                        царе, папи, патриарси,
                        а в неволя си зарязал
                        мойте братя сиромаси;

не ти, който учиш робът
                        да търпи и да се моли
                        и храниш го дор до гробът
                        само със надежди голи;

не ти, боже на лъжците,
                        на безчестните тирани,
                        не ти, идол на глупците,
                        на човешките душмани!

А ти, боже, на разумът,
                        защитниче на робите,
                        на когото щат празнуват
                        денят скоро народите!

Вдъхни секиму, о, боже!
                        любов жива за свобода -
                        да се бори кой как може
                        с душманите на народа.

Подкрепи и мен ръката,
                        та кога въстане робът,
                        в редовете на борбата
                        да си найда и аз гробът!

Не оставяй да изстине
                        буйно сърце на чужбина,
                        и гласът ми да премине
                        тихо като през пустиня!...

Кажи ми, кажи, бедний народе, Той ли? - кажи ми. Мълчи народа!
                        кой те в таз рабска люлка люлее? Глухо и страшно гърмят окови,
                        Тоз ли, що спасителят прободе не чуй се от тях глас за свобода:
                        на кръстът нявга зверски в ребрата, намръщен само с глава той сочи
                        или тоз, що толкоз годин ти пее: на сган избрана - рояк скотове,
                        "Търпи, и ще си спасиш душата?!" в сюртуци, в реси и слепци с очи.

Той ли, ил някой негов наместник, Сочи народът, и пот от чело
                        син на Лойола и брат на Йода, кървав се лее над камък гробен;
                        предател верен и жив предвестник кръстът е забит във живо тело,
                        на нови тегла за сиромаси, ръжда разяда глозгани кости,
                        нов кърджалия в нова полуда, смок е засмукал живот народен,
                        кой продал брата, убил баща си?! смучат го наши и чужди гости!

А бедният роб търпи и ние
                        без срам, без укор, броиме време,
                        откак е в хомот нашата шия,
                        откак окови влачи народа,
                        броим и с вяра в туй скотско племе
                        чакаме и ний ред за свобода!

После ми разправяй,че не сме били под робство.ПОВДИГА МИ СЕ!
                        Поклон пред светлата им памет.
                        Last edited by ZemuS; d.m.y г., 19:07.

Comment

• Първоначално публикувано от ZemuS Покажи съобщение
                          ...После ми разправяй,че не сме били под робство.ПОВДИГА МИ СЕ!
                          Първо, добре дошъл в дискусията;
                          Второ, бих те помолил да си по-умерен в изказванията си;
                          Трето,
                          Първоначално публикувано от ZemuS Покажи съобщение
                          от мен също - поклон!

Четвърто, не ми се отваряше темата за Паисий, защото ще стане много сложно. Но след като вече е отворена, бих искал да поставя следния въпрос:

Ако положението беше толкова непоносимо, защо тогава се е наложило просветители като Паисий да пробуждат народа?

Пето, моето лично мнение съвпада с това на великия поет и борец за свобода, цитиран от теб:

Само че той визира робското съзнание на нашия народ (каквото прави и Паисий).

Робството вътре в човешката душа и поривът за свобода пак вътре в нея са нещо различно от държавните граници, политическото устройство и т.н. Смятам, че от това робство не сме се избавили и до ден днешен.

Объркването идва оттам, че по времето на споменатите велики възрожденци властта е била в ръцете на представители на чужд етнос и борбата срещу социалната несправедливост и политическата власт лесно се смесва с борба за национална независимост. Проблемът обаче е, че постигането на национална независимост НЕ РЕШАВА социалните проблеми на хората. Както казва капитан Петко войвода: "И за какво се борихме? За да заменим отоманските душмани с наши душмани?!"

Бих се осмелил да твърдя, че ако Паисий беше живял по времето на соц-а, би употребил същите думи за живота по това време, макар че никой не го определя като "робство".

В заключение, основната ми теза е, че през целия соц, та и в ден днешен силно се спекулира с действителността от времето на османското владичество като определени факти се преувеличават, а други премълчават или омаловажават и всичко това се прави с цел да се поддържат в обществото позитивни нагласи спрямо Русия (респ. Съветския съюз), за да може последните да прокарват геополитическите си интереси по нашите земи. И да, освобождението ни от османското владичество е много важен момент в нашата история, но както казах по-горе, то не се е случило на 3-ти март. И както казах по-горе, по-добре е да празнуваме и почитаме събития, които НИЕ сме предизвикали, отколкото победата на една велика сила над друга.
                          Last edited by Коки; d.m.y г., 19:46.
                          Alfa Romeo 166 2.4 JTD
                          Блог за работа и кариера

sigpic

Comment

• Да!

Първоначално публикувано от ZemuS Покажи съобщение
                            Собственото ми мнение се припокрива с това на Паисий Хилендарски,Константин Иречек а то е,че Османското робство е "най-голямата катастрофа и най-мрачния момент от българската история"
                            Терминът владичество се налага в последните години поради обясними причини,но фактите са,че сме били поробени от една варварска империя,насилствено им е наложена господстваща религия,власт и тн.А с тези си разсъждения дали е било зле или добре осквернявате паметта на загиналите за свободата на България.

О, мой боже, правий боже!
                            Не ти, що си в небесата,
                            а ти, що си в мене, боже -
                            мен в сърцето и в душата...

Не ти, комуто се кланят
                            калугери и попове
                            и комуто свещи палят
                            православните скотове;

не ти, който си направил
                            от кал мъжът и жената,
                            а човекът си оставил
                            роб да бъде на земята;

не ти, който си помазал
                            царе, папи, патриарси,
                            а в неволя си зарязал
                            мойте братя сиромаси;

не ти, който учиш робът
                            да търпи и да се моли
                            и храниш го дор до гробът
                            само със надежди голи;

не ти, боже на лъжците,
                            на безчестните тирани,
                            не ти, идол на глупците,
                            на човешките душмани!

А ти, боже, на разумът,
                            защитниче на робите,
                            на когото щат празнуват
                            денят скоро народите!

Вдъхни секиму, о, боже!
                            любов жива за свобода -
                            да се бори кой как може
                            с душманите на народа.

Подкрепи и мен ръката,
                            та кога въстане робът,
                            в редовете на борбата
                            да си найда и аз гробът!

Не оставяй да изстине
                            буйно сърце на чужбина,
                            и гласът ми да премине
                            тихо като през пустиня!...

Кажи ми, кажи, бедний народе, Той ли? - кажи ми. Мълчи народа!
                            кой те в таз рабска люлка люлее? Глухо и страшно гърмят окови,
                            Тоз ли, що спасителят прободе не чуй се от тях глас за свобода:
                            на кръстът нявга зверски в ребрата, намръщен само с глава той сочи
                            или тоз, що толкоз годин ти пее: на сган избрана - рояк скотове,
                            "Търпи, и ще си спасиш душата?!" в сюртуци, в реси и слепци с очи.

Той ли, ил някой негов наместник, Сочи народът, и пот от чело
                            син на Лойола и брат на Йода, кървав се лее над камък гробен;
                            предател верен и жив предвестник кръстът е забит във живо тело,
                            на нови тегла за сиромаси, ръжда разяда глозгани кости,
                            нов кърджалия в нова полуда, смок е засмукал живот народен,
                            кой продал брата, убил баща си?! смучат го наши и чужди гости!

После ми разправяй,че не сме били под робство.ПОВДИГА МИ СЕ!
                            По-добър урок по родолюбие не бях чел в този форум!
                            Карам си петата Alfa - Romeo & Giulietta-почти безпроблемно, и никога не се отказвам!!!И едно МИТО за съпругата !

Comment

• Първоначално публикувано от JORDI Покажи съобщение
                              По-добър урок по родолюбие не бях чел в този форум!
                              И ква е връзката на родолюбието с историческите реалии? В случая никва ... Полезност от тоя чисто емоционален поглед, без грам рационално зрънце, изобщо има ли?

Не ми отговаряйте.

Ма най-добре да пцуем по кръчмите и все някой друг да ни е виновен щото мисленето явно е труден процес.
                              Друго си е да направиш вампор в банята и да се изтрескаш в гърдите.

А честито.
                              Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ

Comment

• Първоначално публикувано от търтей Покажи съобщение
                                И ква е връзката на родолюбието с историческите реалии? В случая никва ... Полезност от тоя чисто емоционален поглед, без грам рационално зрънце, изобщо има ли?

Не ми отговаряйте.

Ма най-добре да пцуем по кръчмите и все някой друг да ни е виновен щото мисленето явно е труден процес.
                                Друго си е да направиш вампор в банята и да се изтрескаш в гърдите.

А честито.
                                Няма да отговарям на въпросите ти защото не искаш!Нали?
                                Няма да споря с теб защото уважавам мнението на всеки независимо дали ми харесва!Така е по Конституция!Всеки има право на мнение!Нали?
                                Няма да те поучавам,как не бива да провокираш с мненито си защото стават неприятни спорове! Нали?
                                И накрая ZemuS цитира Ботев а за него на 2-ри Юни цяла България става на крака! Та затова ставаше дума!Нали?
                                И ти може да не ми отговаряш! Ха Мерси!!!
                                Last edited by JORDI; d.m.y г., 20:33.
                                Карам си петата Alfa - Romeo & Giulietta-почти безпроблемно, и никога не се отказвам!!!И едно МИТО за съпругата !

Comment

Working...
                                X