Известие

Collapse
No announcement yet.

Османската империя и България

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Колеги (заблудните) БРАТУШКИТЕ не са дошли да ни освободят.Когато бях ученик ни учеха , че руснаците ни били дали писменост, били ни освободили и т.н.За съжаление все още не сме се освободили от тях.
    Преди някой да ме прати за фес да погледне в една друга тема относно южните ни съседки.http://www.clubalfaromeo.com/forum/s...t=45305&page=2
    АРИЕЛ-156 2,4 JTD 98г. - EX
    http://www.youtube.com/watch?v=SCSIfkg17Pg

Comment

• Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение
      Колега личната свобода на българите под Османско иго е била съвсем символична и многократно пренебрегвана от разни там аскери, кържалии и тем подобни. Затова някои хора го определят този период като робство. Аз се опитвам да обясня че е въпрос на национално достойнство да не подценяваме тежкото положение на българското население по това време с определения като турско присъствие и турско владичество.
      Никога не съм твърдял че Русия е действала единствено и изцяло в наш интерес но е направила нещо което ни е помогнало да станем независими и което друга нация не правила за нас. Всяка държава си има собствени интереси които би трябвало да се защитават от нейните държавници. Факт е че нашите държавници са се провалили и за това трябва да се сърдим на самите себе си.
      Колега, изобщо не схващаш идеята.
      Изхвърли соц. плявата дето са ти я налели в главата по татово време... и се опитай да мислиш.
      Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

Колега личната свобода на българите под Османско иго е била съвсем символична и многократно пренебрегвана от разни там аскери, кържалии и тем подобни. Затова някои хора го определят този период като робство...
        Колега, личната свобода на българите БЕШЕ съвсем символична при соца, а не под османско. Няколко примера:

1. При соца хората нямаха право на свободна бизнес инициатива, а под османско са имали - факт. В допълнение, производителите са имали огромен пазар - цялата империя.

2. При соца имаше куп ограничения да излизаш в (несоц) чужбина, а под османско не е било проблем да отидеш и в Русия (враг на Османската империя), и другаде - факт.

3. При соца имаше куп ограничения на правото на собственост: колко кв. м. жилищна площ, само 1 жилище и 1 вила на семейство, не можеш да имаш микробус, джип или камион и т.н., а под османско са имали и къщи и ниви и каруци и занаятчийски работилници - факт.

Оносно пренебрегването на личната свобода: кърджалиите са обикновени бандити, каквито има и сега. Всеки може да разкаже случки за гамени или мутри, които са му налитали на бой, защото ги е засякъл с колата или не ги е оставил те да го засекат или ... просто е свирнал с клаксона. Да не говорим за полицейското и съдебното своеволие и т.н.

Значи както в периода на соца, така и в периода на "преход" имат къде повече, къде по-малко незачитане и потъпкване на личната свобода. Защо тогава не определяме тези периоди като периоди на робство? Не ми отговаряй.

Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение
        ...Аз се опитвам да обясня че е въпрос на национално достойнство да не подценяваме тежкото положение на българското население по това време с определения като турско присъствие и турско владичество...
        Аз пък се опитвам да обясня, че тежкото положение е едно, а националното достойнство - друго. И объркването на двете понятия води до много дълбоки заблуди, което всъщност е и целта на пропагандаторите на българо-руската и българо-съветската дружба.

Нека поясня нещо: по-горе изброих някои прилики между положението под османско, при соца и при "прехода". Нека ги обобщим под условното понятие социална несправедливост. А каква е основната разлика? Основната разлика е, че при османското политическата власт е била у представители на чужд етнос, а при другите два периода властта е у българи.

И така: социалната несправедливост води до недоволство у народа - факт: под османско са викали "д...ба тия турци!", при соца викахме "д...ба тия комунисти!", а сега викаме "д...ба тия управляващи!". И единствената разлика всъщност е, че в първия случай омразата към властта се омешва с омраза към другия етнос, а пък стремежа към социална справедливост се омешва с идеята да имаш собствена държава. Само че, както казах по-горе, а и както историята оттогава до днес го показва, фактът че имаш собствена държава не означава, че имаш социална справедливост.

С всичко това бих искал да покажа, че:

1. Социалната несправедливост под османското се пресилва, а тази при соца и "прехода" се омаловажава;

2. Ролята на Русия за нашето освобождение се пресилва, а ролята на българите, включително великите борци за свобода се омаловажава. Русия е водена от геополитически интереси, а борците за свобода са водени от родолюбие. Русия се е борила за територии и влияние, а борците за свобода са се борили за свобода и социална справедливост. И както казах по-горе борците за свобода са имали по-високи цели от просто премахването на политическата власт на султана. Цели, отговарящи на идеала за "свята и чиста република". Ето защо съм против статута на 3-ти март като национален празник - тази дата има общо с постигането на користните цели на Русия, но няма толкова общо с борбата и саможертвата на националните герои Левски, Ботев и героите от Априлското въстание, загинали в тази борба в името на един светъл национален идеал.
        Last edited by търтей; d.m.y г., 14:38.
        Alfa Romeo 166 2.4 JTD
        Блог за работа и кариера

sigpic

Comment

• Коки, батко, как не те домързя?
          Евала, обаче!
          Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ

Comment

• @Коки,
            Колега пропускаш едно много важно нещо - Османската империя не е забранила религията ни и въпреки, че е третирала християните като втора ръка хора, християнството е оцеляло по нашите земи през цялото и владение.
            А руснаците (СССР) и нашите цървули и каскети го затриха успешно за 50.

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

• Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщение
              Колега, изобщо не схващаш идеята.
              Изхвърли соц. плявата дето са ти я налели в главата по татово време... и се опитай да мислиш.
              Колега ти явно като няма с какво да се аргументираш се опитваш да ми кажеш че не разбирам. Единственото нещо което не разбирам е защо една част от нас се опитват винаги да отричат факти от историята и да омаловажават приноса на определени личности и събития.
              В заключение бих те помолил да ни ми правиш намеци за това дали мисля или не.

Comment

• Сега едно по едно:

1. Огромния пазар на османската империя

Как според Коки, един занаятчия ще си продава стоката на 200-300 или повече километри по онова време? Как ще си търси клиентите или ще си назначи търговски представител

+ По онова време е нямало крупни предприятия на българи в България- ФАКТ.

Да не говориме, че всички тези права по време на османската империя са били зачерквани за секунда, в момента, в който някой турчин реши да ти резне главата!!
                Last edited by Mind_Control; d.m.y г., 16:06.
                Lexus IS200

Comment

• Първоначално публикувано от Mind_Control Покажи съобщение
                  Сега едно по едно:

1. Огромния пазар на османската империя

Как според Коки, един занаятчия ще си продава стоката на 200-300 или повече километри по онова време? Как ще си търси клиентите или ще си назначи търговски представител

+ По онова време е нямало крупни предприятия на българи в България- ФАКТ.
                  Ми, как да кажа, на мен дядо ми е продавал стоки в Йерусалим. Което е повече от 300 км.

Comment

Колега ти явно като няма с какво да се аргументираш се опитваш да ми кажеш че не разбирам. Единственото нещо което не разбирам е защо една част от нас се опитват винаги да отричат факти от историята и да омаловажават приноса на определени личности и събития.
                    В заключение бих те помолил да ни ми правиш намеци за това дали мисля или не.
                    Аз съм се аргументирал неколкократно, но получавам насреща само повторения на просъветската пропаганда, обясни ми инак защо ще принизяваш ти делата на Ботев и Левски до смяна на едни владетели с други?

Comment

• Първоначално публикувано от търтей Покажи съобщение
                      Ми, как да кажа, на мен дядо ми е продавал стоки в Йерусалим. Което е повече от 300 км.

И какво е изнасял дядо ти по време на турскоро робство за Йерусалим и в какви количества?

Щото ако си говориме и по соц. време имаше амбулантни търговци
                      Lexus IS200

Comment

И какво е изнасял дядо ти по време на турскоро робство за Йерусалим и в какви количества?

Щото ако си говориме и по соц. време имаше амбулантни търговци
                        Веднъж вече обяснявах кой е дядо ми и защо съм почетен граждани на един град, стига толко реклама. Но вервай ми, не е бил амбулантен търговец никога. А и търговията е бил само един от бизнесите на семейството.

Comment

• Първоначално публикувано от Коки Покажи съобщение
                          ...
                          2. При соца имаше куп ограничения да излизаш в (несоц) чужбина, а под османско не е било проблем да отидеш и в Русия (враг на Османската империя), и другаде - факт.

3. При соца имаше куп ограничения на правото на собственост: колко кв. м. жилищна площ, само 1 жилище и 1 вила на семейство, не можеш да имаш микробус, джип или камион и т.н., а под османско са имали и къщи и ниви и каруци и занаятчийски работилници - факт.
                          ...
                          Колега,

въпреки, че не съм много съгласен можеш ли да ми отговориш колко % от населението на България при соца са ходили в "несоц. държави по времето на соца"? Колко % от населението на България излизат в чужбина в момента, когато "никой" не ги спира?

По другата точка, като я прочетох много се чудих и се маех аз да не би в някоя друга държава да съм живял преди '89? Единственото, с което съм съгласен, е че тогава наистина камионите бяха само държавна собственост. Горивата се индикираха и кражбите бяха сведени до минимум, и тогава имаше големи зими но явно асфалта беше друг (или май не е виновен асфалта?!) , 'щото напролет, като се стопеше снега нямаше такива кратери по пътищата ...

Та темата май беше за Османската империя, а не за едни други години от българската история?
                          Alfa Romeo 156 2.0 TS '97 - продадена ...

Comment

• Първоначално публикувано от търтей Покажи съобщение
                            Веднъж вече обяснявах кой е дядо ми и защо съм почетен граждани на един град, стига толко реклама. Но вервай ми, не е бил амбулантен търговец никога. А и търговията е бил само един от бизнесите на семейството.
                            Е, ако мислиш, че следя всеки пост.. Дай линк и ще прочета, кой е дядо ти с удоволствие.
                            Lexus IS200

Comment

Е, ако мислиш, че следя всеки пост.. Дай линк и ще прочета, кой е дядо ти с удоволствие.
                              Всъщност няма значение. Просто един от тия дето не са си бъркали в носа.
                              Мисълта ми е, че знам какви са били условията. Пише го по разни т. нар. извори, освен семейните хроники (леле как звучи) и не говоря пет за четири.

Comment

• Първоначално публикувано от CBET Покажи съобщение
                                ...

Та темата май беше за Османската империя, а не за едни други години от българската история?

И бих добавил, че е невъзможно да се сравняват несравними величини,най-малко от различни периоди на историята ни!!!
                                Карам си петата Alfa - Romeo & Giulietta-почти безпроблемно, и никога не се отказвам!!!И едно МИТО за съпругата !

Comment

Working...
                                X