Известие

Collapse
No announcement yet.

Какво мотивира работника?

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Какво мотивира работника?

Първоначално публикувано от bouncer Покажи съобщение
    ама това хич не е с лошо. В нормалните държави на то ва му се казва гражданско общество. Там синдикатите не са само за пред ората и да вземат некой лев отгоре, а наистина следят и защитават правата на работниците. Тука обаче винаги ще има нщкой дет ше каже абе 300 - 300! аз ще крадна за още 200 и ще си вържа гащите. Мисленето трябва да се промени. Нали си чувал приказката че не е луд тоя дето яде баницата, а тоя дето му я дава. Докато има балъци винаги ще има тарикати.
    Аз точно поради тая причина съм сменил 2 работи, докато си намеря това, което ме устройва. Освен това съм започнал и с частен бизнес да се занимавам в свободното време. Идеята ми обаче беше, че на запад труда се оценява от добрия мениджър. А тука ако видят, че си способен те натоварват с повече работа за същите пари.

Темата произхожда от тази за Дянков и кризата
    Last edited by търтей; d.m.y г., 20:55.
    Lexus IS200

Първоначално публикувано от Mind_Control Покажи съобщение
    Аз точно поради тая причина съм сменил 2 работи, докато си намеря това, което ме устройва. Освен това съм започнал и с частен бизнес да се занимавам в свободното време. Идеята ми обаче беше, че на запад труда се оценява от добрия мениджър. А тука ако видят, че си способен те натоварват с повече работа за същите пари.
    Хм, мислех да не се включвам, ама с това последното съм напълно съгласен!
    Казано по друг начин: знае се колко ще им струваш, гледат да те експлоатират доколкото е възможно.
    166 2.0 TS - back in the game - 10x 2 164td!!
    x145 1.6 boxer

Comment

Първоначално публикувано от nhg Покажи съобщение
      Хм, мислех да не се включвам, ама с това последното съм напълно съгласен!
      Казано по друг начин: знае се колко ще им струваш, гледат да те експлоатират доколкото е възможно.
      И на запад е така както и на всяко едно работно място. Винаги има такива които изнасят работата на гърба си за сметка на тези които са по-неспособни или по-мързеливи.

Comment

Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение
        И на запад е така както и на всяко едно работно място. Винаги има такива които изнасят работата на гърба си за сметка на тези които са по-неспособни или по-мързеливи.
        Да, обаче способните имат самочувствието и не ги е страх при съкращение, работят нещо странично извън компанията - имат увереността, че могат да работят и на друго място и се чувстват по -удовлетворени.
        Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
        Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
        Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
        sigpic

Comment

Не ги е страх до определени години, по собствени наблюдения около четиридесет годишна възраст и нагоре не им се занимава с промени и рокади и гледат да си карат работата без много мислене, следват коловозите. Докато си по-млад ти се иска да направиш много неща, дерзаеш, повечето време незнаеш срещу какво заставаш и трупаш опит по трудния начин. След като придобиеш опит вече се уморяваш.

Сърцата са по-капризни от умовете.

Comment

Първоначално публикувано от Derry Покажи съобщение
            Не ги е страх до определени години, по собствени наблюдения около четиридесет годишна възраст и нагоре не им се занимава с промени и рокади и гледат да си карат работата без много мислене, следват коловозите. Докато си по-млад ти се иска да направиш много неща, дерзаеш, повечето време незнаеш срещу какво заставаш и трупаш опит по трудния начин. След като придобиеш опит вече се уморяваш.
            Не винаги е така - просто човек трябва да преодолее психологическият си мързел. Има не малко хора, които работят и след пенсионна възраст.
            sigpic

Comment

Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщение
              Време трябва, време за да станат нещата нормални - да има уважение на двете страни една към друга.
              Куцат както мотивацията на работника, така и мениджмънта на работодателя - и двете страни трябва да се учат.
              Мотивацията на работника куца- когато му куца заплатата колкото по моголяма заплата толкова по голяма мотивация .Не можеш да очакваш работника да е супер мотивиран ако в близка конкурентна фирма работят един час по-малко на ден и взимат с по 100 лева отгоре а социалния им пакет е по-голям и за капак на всичко шефа въвежда някакви идиотски глоби върху без това оскъдната ти заплата защото в неделя когато бил на барбекю с други патрони чул че така правят те .(Това е една примерна ситуация Не ме касае лично в случай че решиш отново да ми препоръчаш да си сменя работата щом не ми изнася )
              Работодателя не може да увеличава до неизгодни за него стойности заплатата на работника но тогава не може и да му се сърди когато той реши че е време да премине в друг отбор поради изпадане в неприемливаза него ситуация.

---------- Post added 19-06-2010 at 00:00 ---------- Previous post was 18-06-2010 at 23:54 ----------

Първоначално публикувано от nightroller Покажи съобщение
              хахаха е тука се развеселих нищо лично
              развеселяваш се че колегата проявява желание за работа ?!?
              sigpicAlfa 155 2.0 16v

Comment

Първоначално публикувано от dimo Покажи съобщение
                Мотивацията на работника куца- когато му куца заплатата колкото по моголяма заплата толкова по голяма мотивация .Не можеш да очакваш работника да е супер мотивиран ако в близка конкурентна фирма работят един час по-малко на ден и взимат с по 100 лева отгоре а социалния им пакет е по-голям и за капак на всичко шефа въвежда някакви идиотски глоби върху без това оскъдната ти заплата защото в неделя когато бил на барбекю с други патрони чул че така правят те .(Това е една примерна ситуация Не ме касае лично в случай че решиш отново да ми препоръчаш да си сменя работата щом не ми изнася )
                Работодателя не може да увеличава до неизгодни за него стойности заплатата на работника но тогава не може и да му се сърди когато той реши че е време да премине в друг отбор поради изпадане в неприемливаза него ситуация.
                Мотивацията е процес отнемащ известно време и размера на заплатата е само част от нея, като сам по себе си този размер зависи от ясно дефинирани функции и отговорности и работника трябва да ги разбира и осъзнава.
                Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение
                Ела да видиш в тази криза дали не ги е страх и дали някой си напуска работата преди да си е намерил нещо по-добро.
                Ако ме поканиш и платиш разноските ще дойда.
                Last edited by old alfist; d.m.y г., 00:19.
                sigpic

Comment

Като изключим постове в държавната администрацията където заплата е най малката подробност в реалната икономика -Размерът на заплатата може да е само елемент но определено е най-важният елемент и ако отричаш това значи изобщо не си с наясно с нещата или си наясно ама се правиш на улав.
                  sigpicAlfa 155 2.0 16v

Comment

Като изключим постове в държавната администрацията където заплата е най малката подробност в реалната икономика -Размерът на заплатата може да е само елемент но определено е най-важният елемент и ако отричаш това значи изобщо не си с наясно с нещата или си наясно ама се правиш на улав.
                    Както съм си улав, тъй и не отричам размера на заплатата, но се опитай да разбереш, че този размер зависи от изпълнението на някакви предварително регламентирани условия.
                    sigpic

Comment

Както съм си улав, тъй и не отричам размера на заплатата, но се опитай да разбереш, че този размер зависи от изпълнението на някакви предварително регламентирани условия.
                      Инат си като магаре - да речем че си общ работник на строеж и работата ти е да подаваш тухли и предварително регламентираните условия са да подадеш 100 тухли за 12 лева (работниците ,строежите,тухлите и левовете са напълно условни) на съседния строеж намиращ се на метри от този , същия ден търсят общ работник при следните предварително регламентирани условия :да подава 100 тухли от същия модел но за 15 лева +2 кафета на ден и 2 лева за обед.Ха сега кажи дали един човек който е с всичкия си не би избрал второто- бил той и нискоквалифициран работник на кое место от двете ще е по-мотивиран .... Всички приазки за мотивация не струват ако не са подплатени със някакво възнаграждение отговарящо на позицията в бранша + нещо отгоре в случая 2 кафета и два лева за обед .
                      Last edited by dimo; d.m.y г., 09:42.
                      sigpicAlfa 155 2.0 16v

Comment

Инат си като магаре - да речем че си общ работник на строеж и работата ти е да подаваш тухли и предварително регламентираните условия са да подадеш 100 тухли за 12 лева (работниците ,строежите,тухлите и левовете са напълно условни) на съседния строеж намиращ се на метри от този , същия ден търсят общ работник при следните предварително регламентирани условия :да подава 100 тухли от същия модел но за 15 лева +2 кафета на ден и 2 лева за обед.Ха сега кажи дали един човек който е с всичкия си не би избрал второто- бил той и нискоквалифициран работник на кое место от двете ще е по-мотивиран .... Всички приазки за мотивация не струват ако не са подплатени със някакво възнаграждение отговарящо на позицията в бранша + нещо отгоре в случая 2 кафета и два лева за обед .
                        Не ми се иска да ти отговарям - мисля, че доста писах в темата и можеш да се върнеш малко да попреговориш написаното.
                        Ако пък толкова много се интересуваш има учебници по мениджмът, но за да разбереш наmисаното в тях трябва и малко да си работил на някаква ръководна длъжност.
                        Last edited by old alfist; d.m.y г., 10:20.
                        sigpic

Comment

@old alfist & dimo: Струва ми се, че си говорите за едни и същи неща, но на различни езици... Искам да кажа, че и двамата сте прави!
                          166 2.0 TS - back in the game - 10x 2 164td!!
                          x145 1.6 boxer

Comment

Мотивацията е процес отнемащ известно време и размера на заплатата е само част от нея, като сам по себе си този размер зависи от ясно дефинирани функции и отговорности и работника трябва да ги разбира и осъзнава.
                            Много добре казано.

По обявите за работа се среща и нещото наречено "мотивационо писмо". Направо им се чудя каква мотивация очакват за някаква обикновенна работа /пазач, шофьор и т.н./. Обявите ги пишат се едно за НАСА търсят специалисти.

---------- Post added at 19:34 ---------- Previous post was at 19:31 ----------

Аз си ги подреждам така:
                            1. Възможности предлагани от работата.
                            2. Колектив.
                            3. Заплата.

Сърцата са по-капризни от умовете.

Comment

Не ми се иска да ти отговарям - мисля, че доста писах в темата и можеш да се върнеш малко да попреговориш написаното.
                              Ако пък толкова много се интересуваш има учебници по мениджмът, но за да разбереш наmисаното в тях трябва и малко да си работил на някаква ръководна длъжност.
                              Хм,учебници казваш значи ...тук се изкушавам да цитирам една мисъл на един мой любим автор макар и не на икономическа литература "Никога не съм допускал училищните занятия да пречат на образованието ми." Самюъл Лангхорн Клемънс известен още като Марк Твен .. Иначе с риск да те разочаровам малко - да чел съм такива учебници и изпити съм държал и с хора съм работил и опитът ми казва най добрия стимул за работника е заплатата в крайна сметка той за това е дошъл и ако не е доволен рано или късно ще си тръгне.
                              sigpicAlfa 155 2.0 16v

Comment

Working...
                              X