Известие

Collapse
No announcement yet.

9ти септември ...

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Купонната система до 1944, да я поясня, няма нищо общо с комунистическата, например тази от Лукановата зима.Дядо ми и баща ми са ми разказвали за нея-всичко си има в магазина, но определени стоки може да се вземат само срещу купон, за да не се стигне до дефицит.По времето на комунизма имахме купони и нищо нямаШе, То кога ли е имало нещо при комунизма?Ако някой 20 годишен бъде пренесен тогава ще се почуствака като в падниз, а липсата на стоки ще го накара да си мисли, че е попаданал в каменната ера.
    България е била нормално развиваща се държава до 1944 г.Ако беше си запазила този начин на развитие, сега щяхме да сме много по напред от Гърция и Турция, общо взето едно нормално средно европейско ниво, което никога не сме достигнали след 1944.Докато децата на селяните с навуща учеха английски и ходеа по света, тук се изучаваше руски и се редяхме на опашки за всичко.
    От какво се е формирал износа няма нищо общо с икономиката, от гледна точка на доходността.По времето на соца се изгради куха промишленост, понеже според комунягите, работника е по-горен от селянина и трябва да има заводи и мини, иначе нищо не става, а който има земя е кулак.Е видяхме какво стана с тия измислени заводи, а се видя докъде доведе соца и Русия, която имаше и ресурси - до дъното.А на село имаше бригади от граждани да пооберат реколтицата.
    Даже и др.ленин бе казал, че соца ще победи капитализма, ако успее да постигне по висока производетелност на труда.В нито една соц. страна това не се случи и по тази причина тоя измислен строй си отиде, на гробището на историята.

Ето една малка статия за състоянието на българската икономика през 1939 г.:
    http://www.promacedonia.org/v_mak/1999/mak24_4_9.html

Долната статия пък показва изостналостта на СССР и античовешката политика на сталин в навечерието на II свет. война.Точно този модел на икономика, беше наложен и в България, просъществува 50 тина години и се срути /както и в цяла Европа/, а цената на тия простотии плащаме и сега, докато привържениците на изкуфелите идеи на комунизма живеят в САЩ и дават акъл, колко хубаво било едно време....

http://www.msibg.com/library/dim3.pdf
    Last edited by fred; d.m.y г., 20:37.
    Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
    Нагоре по стълбата, която води надолу
    sigpic

Comment

• Добре звучаща статийка написана в патриотичен дух, ама положението е било малко по-различно. Ето една справка със световната енциклопедия.

http://www.nationsencyclopedia.com/E...-INDUSTRY.html

Още един път повтарям , че не оправдавам социализма за негативите му, но това което беше постигнато беше разрушено и промените които ги правим вече 20 години не са ни променили много, даже са ни дръпнали назад.

---------- Post added at 10:23 ---------- Previous post was at 10:18 ----------

Първоначално публикувано от BLUE1 Покажи съобщение
      Никой не се опитва да изкарва България просперираща страна реди 9, постоянно преиначаваш думите на опонентите си и избягваш основният смисъл на темата! Имало било купони?! Ми да, било е война! Стига си подчертавала случващото се след 90 година като нещо нямащо общо с другарите от 45 годишното управление преди това. Износа бил основно на селско стопанска продукция и лека промишленост- да, но на свободният пазар, конкурентно способен износ, а след това? Всичко което е в момента в България е резултат от 45 години управление на комунистите. Разбира се роля и не малка има и манталитета на народа ни, което е съвсем друг въпрос.
      Никога не съм твърдял това което се опитваш да ме изкараш и според теб какви са били възможностите на България в навечерието на 9ти 1944г. когато политиката и управлението са били един тотален миш-маш.

Comment

• Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение
        Добре звучаща статийка написана в патриотичен дух, ама положението е било малко по-различно. Ето една справка със световната енциклопедия.

Още един път повтарям , че не оправдавам социализма за негативите му, но това което беше постигнато беше разрушено и промените които ги правим вече 20 години не са ни променили много, даже са ни дръпнали назад.[COLOR="Silver"]

А сега дай да видим една класация по държави за 1939, европа имам предвид, с брутен продукт на глава, тогава, а това също е някаква си статийка, нищо повече.
        А не знам какво е постигнал социализма, говоря положително, защото беше балон.Дебело подчертавам, че разрушаването както казваш ти, си беше дело на висшите комунистически кадри.
        sigpic

Comment

Още един път повтарям , че не оправдавам социализма за негативите му, но това което беше постигнато беше разрушено и промените които ги правим вече 20 години не са ни променили много, даже са ни дръпнали назад.
          Кажи какво по точно е постигнато и какво разрушено, защото аз се сещам само за неща които неставаха.
          А от промените има някакъв резултат, но кажи сега кои ни спъват постоянно, не са ли същите тия от преди това.

Comment

• Подемът на икономиката довежда до подобряване на жизненото равнище на широки слоеве от населението. През1939 г. доходът на селското население нараства с 37% в сравнение с 1935 г. Средната надница на професионален работник е 66,60 лв., средната месечна заплата на чиновниците – 2500 лв., а средната пенсия – 1400 лв.

……..Цени на основните хранителни стоки през 1939 г.
            ……..Артикул…………..Цена, лв.
            ……..Бял хляб……………..5,78
            ……..Прясно месо…………5,08
            ……..Телешко месо…….20,48
            ……..Сирене ………………25,73
            ……..Яйца …………………..1,55
            ……..Ориз………………….16,50
            ……..Захар…………………25,13
            ……..Олио………………….14,32
            .

Eто източника, май по горе по посочих
            http://www.viennainvest.com/?p=700
            sigpic

Comment

• Има някаква грешка
              Не може 1 хляб да струва колкото кило месо, пък и има разлика твърде голяма между месата
              Alfa Romeo 156 1.8 T.S,'98
              ZAZ Tavria 1.1, '95 - взеха я
              Pinky: "He that is gentle to the brutal will end up being brutal to the gentle"

Comment

• Първоначално публикувано от fred Покажи съобщение
                Подемът на икономиката довежда до подобряване на жизненото равнище на широки слоеве от населението. През1939 г. доходът на селското население нараства с 37% в сравнение с 1935 г. Средната надница на професионален работник е 66,60 лв., средната месечна заплата на чиновниците – 2500 лв., а средната пенсия – 1400 лв.

……..Цени на основните хранителни стоки през 1939 г.
                ……..Артикул…………..Цена, лв.
                ……..Бял хляб……………..5,78
                ……..Прясно месо…………5,08
                ……..Телешко месо…….20,48
                ……..Сирене ………………25,73
                ……..Яйца …………………..1,55
                ……..Ориз………………….16,50
                ……..Захар…………………25,13
                ……..Олио………………….14,32
                .

Eто източника, май по горе по посочих
                http://www.viennainvest.com/?p=700
                И всичко е било БИО.
                Според мен България ще се оправи когато "Задочните репортажи" започнат да се изучават в часовете по история.
                Alfa Romeo 155 2.0 16V Super

Comment

Добре звучаща статийка написана в патриотичен дух, ама положението е било малко по-различно. Ето една справка със световната енциклопедия.

Никога не съм твърдял това което се опитваш да ме изкараш и според теб какви са били възможностите на България в навечерието на 9ти 1944г. когато политиката и управлението са били един тотален миш-маш.
                  Някои "постижения"* не могат да компенсират пълния провал на социалистическата икономика .
                  Управлението може и да е било "един тотален миш-маш"
                  Но потенциала и ресурсите за развитие са били много повече от сега сега имам една разбита страна .
                  ---------------
                  * постиженията в соц икономиката се дължат на усвояването на ресурсите и капиталите конфискувани от населението посредством насилствената национализация на имуществото и парите им, още след изразходването им- респективно разхищението им, социалистическата икономика зацикля, като някои отрасли направо блокират и практически започват да умират и са оставени на изживяване .
                  ---------- Post added at 15:55 ---------- Previous post was at 15:52 ----------

Първоначално публикувано от Old Fox Покажи съобщение
                  Има някаква грешка
                  Не може 1 хляб да струва колкото кило месо, пък и има разлика твърде голяма между месата
                  Ако се вземе като живо тегло може 20 кила агне по 6 лв живо тегло = 120 лв .
                  Last edited by dimo; d.m.y г., 16:06.
                  sigpicAlfa 155 2.0 16v

Comment

• Както и да се вземат цените не се връзват. И захарта е наникъде и сиренето. Сайта е недостоверен просто
                    Alfa Romeo 156 1.8 T.S,'98
                    ZAZ Tavria 1.1, '95 - взеха я
                    Pinky: "He that is gentle to the brutal will end up being brutal to the gentle"

Comment

• Първоначално публикувано от Old Fox Покажи съобщение
                      Както и да се вземат цените не се връзват. И захарта е наникъде и сиренето. Сайта е недостоверен просто
                      Ами затова трябва данни от статистиката, ама трудно се намират в нета.Но цените като цяло са верни.Дядо ми е взимал около 3000 лв заплата, бил е директор на гимназия в провинциален град, околийски, както се казва.Пенсията на негов колега е била 2 000 лв, другият ми е бил адвокат и не ми е казвал колко е взимал
                      Във всеки случай, цената на агнешкото например се е определяла основно от кожата, говоря като продукт, на практика месето е било без пари, като купуваш на едро.
                      Last edited by fred; d.m.y г., 16:56.
                      sigpic

Comment

• Много важно!

Първоначално публикувано от fred Покажи съобщение
                        Ами затова трябва данни от статистиката, ама трудно се намират в нета.Но цените като цяло са верни.Дядо ми е взимал около 3000 лв заплата, бил е директор на гимназия в провинциален град, околийски, както се казва.Пенсията на негов колега е била 2 000 лв, другият ми е бил адвокат и не ми е казвал колко е взимал
                        Във всеки случай, цената на агнешкото например се е определяла основно от кожата, говоря като продукт, на практика месето е било без пари, като купуваш на едро.
                        За да не се оплиташ във фактология свързана с финансовото благосъстояние на твоите роднини до....-то коляно,/което никого не засяга/, по добре кажи, как грешките на 9-ти септември те научиха да подобриш жизнения стандарт на децата си и ще те поздравя най-накрая за нещо по-смислено свързано с темата!
                        П.С. Същото важи и за другите антиреалисти, които се смятат за антисоциалисти,комунисти и каквито се оприличават! Това е по-полезно за всички ни!
                        Карам си петата Alfa - Romeo & Giulietta-почти безпроблемно, и никога не се отказвам!!!И едно МИТО за съпругата !

Comment

• Първоначално публикувано от JORDI Покажи съобщение
                          За да не се оплиташ във фактология свързана с финансовото благосъстояние на твоите роднини до....-то коляно,/което никого не засяга/, по добре кажи, как грешките на 9-ти септември те научиха да подобриш жизнения стандарт на децата си и ще те поздравя най-накрая за нещо по-смислено свързано с темата!
                          П.С. Същото важи и за другите антиреалисти, които се смятат за антисоциалисти,комунисти и каквито се оприличават! Това е по-полезно за всички ни!
                          Антиреализма само в представите ти обаче
                          Отричането на нещо сбъркано няма връзка с приемането на реалността.
                          И факта, че има и други сбъркани неща не прави конкретното по-малко сбъркано.

А на какво ме е научил... много неща са, дълго ще стане, по-натам може да нахвърлям нещо.
                          Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

• Ами да !

Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщение

А на какво ме е научил... много неща са, дълго ще стане, по-натам може да нахвърлям нещо.
                            Представям си например в момента, как търсите отговор на въпроса ми в Гугъл или някъде в нета! Да ама там няма отговор за това как човек трябва да се поучи от 9-ти септември на съвременен етап от развитието на нашето младо поколение! И понеже мисленето е сбъркано и заето само да се оправдава с миналото, се получава така че вместо да мислите за бъдещето се драчите за глупости, а някои дори търсят правописни грешки и ...така! Един мисли едно, друг говори друго, а трети не се знае какво мисли, а времето тече и настоящето става минало и пак някой ще се оправдава ...до безкрайност! Глупаво нали?
                            Карам си петата Alfa - Romeo & Giulietta-почти безпроблемно, и никога не се отказвам!!!И едно МИТО за съпругата !

Comment

• Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщение
                              И като го отречеш, да не би да го изтриеш от историята. Имено с това е свързан реализма, да приемаш фактите обективно и да правиш оценка.

Comment

• Едно клипче по въпроса: http://mnogozle.com/video6759_nai-um...-momiche-.html
                                Last edited by Ramsezsh; d.m.y г., 00:45.
                                Ден без бира е загубен ден!

Ex Alfa Romeo 159 2.4 JTDm
                                Ex Alfa Romeo 146 1.4 Junior

Comment

Working...
                                X