Известие

Collapse
No announcement yet.

За социализма

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Николай, в грешка си, петилетките се вземаха за три години.Всеки месец вземахме ДМС за преизпълнен план.Други са причините.Сега за толкова пари толкова работа.
    По-достойно е да си останеш с убежденията,отколкото
    конюнктурно на стари години да "прогледнеш".
    Alfa Romeo 156 1.8ts 1997 - ex.
    Alfa Romeo 156 1.8ts 2001

Comment

• Никалай пак говори глупости. Сравнява ЕРП с аптека. Ами аптеките нямат разпределителна мрежа където е строена от същите тези пенсионери които сега мизерстват. Ами хората не искат нещо изградено от тях да се продава на безценица от разни мухоморковци където се разпореждат с държавното имущество като с бащиния. На всичкото отгоре и разни тарикати да ги скубят със сметките за ток.

Comment

• Първоначално публикувано от nikolaaaay Покажи съобщение
        В развитите демокрации за които говориш има ефективно работещи съдебни системи. Да не ти припомням за колко време бяха осъдени немците по далаверата Сапард. Нашите хора ги съдиха 100 години и накрая ги пуснаха.
        А и няма чисто държавни сектори. Иска ти се да има, но няма. Там където има значително държавно участие като Гърция например неизбежно идва застой и криза. Нали знаеш коя партия управляваше Гърция последните 25 години - социалистическата. Сега Станишев предлага приблизително същото, което правеше ПАСОК последните 2-3 десетилетия.

---------- Post added at 22:29 ---------- Previous post was at 22:19 ----------

Мислиш си, че комунизмът се провали заради хората, които го налагаха, но не е така. Системата се провали освен в България още в СССР, Чехия, Германия, Куба, Венецуела, Китай, Виетнам, Монголия, Северна Корея и др. Навсякъде ли хората бяха неподходящи?! Не. Социализмът е лишен от всякаква икономическа и социална логика. Няма как да има развитие ако хората не са мотивирани да дават близо до 100% от себе си за работата си. Познавам хора, които спяха на работното си място в началото на бизнеса си. Това при социализма няма как да се случи и е напълно нормално, че не проработи никъде по света.
        Оооо има чисто държавни сектори и ти го знаеш добре! А какво им е на гърците, ти виждал ли си как живеят? Не ми пробутвай приказките по картинки на ББ колко гладни били, иди разгледай, върни се и тогава ще ми кажеш...
        Комунизма се провали заради 300-те трилиона долара, които изсипа САЩ в "борбата" срещу него, друг е въпроса че победата е пирова, скоро и тая империя ще си иде потънала в дългове...
        Mitsubishi Outlander
        Mitsubishi Space Star
        Daihatsu Terios

Comment

• Първоначално публикувано от nikolaaaay Покажи съобщение
          Ето го "източника".
          [URL="http://neverojatno.wordpress.com/2012/01/12/eko/"]Ти не разбра ли, че държавата не е фирма и не е необходимо да има проценти в кое да е дружество, за да може да го контролира. Има ли държавата дял в магазините, аптеките, бензиностанциите и т.н.? Няма. Имат ли техните касови апарати връзка с НАП - имат. Има ли държавата дял в Лукойл? Няма. Сложиха ли Лукойл измервателни уреди - сложиха.
          Има ли държавата дял в Топлофикация - София. Има. Имаше ли солариум в кабинета на бившия управител - имаше. Имаше ли проверка от ресорния министър Овчаров. Имаше. Бяха ли открити нередности при нея - не. После бяха открити милони евро в швейцарска сметка на името на управителя на дружеството и майка му.
          С 2 думи - работата на държавата е да осигури ефективен контрол върху фирмите - частни или държавни няма никакво значение. Не е работа на държавата на търси печалба от печеливши дейности, защото фирмите, управлявани от държавни служители обикновено свършват като ВМЗ Сопот и стотиците други държавни заводи, които затвориха защото бяха разграбени от шефовете си.
          СТИГА ТЪПОТИИ.
          В друга тема написах този коментар, пускам го и тук.
          Това, което пишеш е нещо измислено в БГ, което форумните "десни" не мислят, че съществува, а именно: "ДЕСЕН ПОПУЛИЗЪМ".

Явно е необходимо да ти обясня нещо, което видимо не разбираш.
          Когато става дума за: водоснабдяване, топлоснабдяване, електроснабдяване не бива да говорим за частен сектор и ще ти обясня защо.
          Според теб когато чез притежава цялата токодовеждаща инсталация до твоя блок и до твоя апартамент, токодовеждаща и токотрансформираща инсталация, според теб как ти би могъл да си избереш друг доставчик?????????? Кой е този доставчик, който ще инвестира огромни средства за изграждането и узаконяването на своя токодовеждаща инсталация, за да те снабди теб или твоя блок???????? За Бога, разберете, че това не е пускане на коаксиално кабелче или поставяне на малка сателитка на балкона ти. И тук идва логичният въпрос, защо раздържавяваме нещо, за което е явно, че автоматично става ЧАСТЕН МОНОПОЛ!!!!!!!!!
          А нима така не стоят нещата и с шибаните тръби на топлофикация и същите тръби на софийска вода?????????
          Напъни се и проучи западноевропейския опит и ще видиш, че често след даване на концесия, ВИК сектора отново е ставал държавен.
          Не е възможно един частен монополист да бъде собственик на енергодовеждащата мрежа до домовете ни.
          Така мисля аз!
          Аз харесвам частния сектор, но когато там технически и всякак си е възможно да има конкуренция. Тук няма как да има такава. Красивите униформички, лъскавите офисчета и позьорските усмивчици на красиви мацки не правят нещата розови, когато един частен монополист ти съдере кожата.
          И ТЕ ТАКА............
          "Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
          К.М.

Comment

• Ами вчера някой показа по телевизията една извадка на цените на тока във времето и кога е почнала да расте цената, след приватизацията.И тока в къщи е един и същ от 83-та досега.Смениха се само електромерите и цената.Та що държавата да не може да стопанисва след като го е правила.Снощи по новините прочетоха едно изявление на ЧЕЗ че били платили 400 и не знам колко си милиона данъци, аколко печелба са прибрали.И що тази печалба да не отива в държавата вместо в личните им сметки.Какъв е проблема.

Comment

• Първоначално публикувано от dimitar_vd62 Покажи съобщение
              Ами вчера някой показа по телевизията една извадка на цените на тока във времето и кога е почнала да расте цената, след приватизацията.И тока в къщи е един и същ от 83-та досега.Смениха се само електромерите и цената.Та що държавата да не може да стопанисва след като го е правила.Снощи по новините прочетоха едно изявление на ЧЕЗ че били платили 400 и не знам колко си милиона данъци, аколко печелба са прибрали.И що тази печалба да не отива в държавата вместо в личните им сметки.Какъв е проблема.
              Защото в БГ вилнее десният популизъм.

1. Лъжата, че плоският данък води инвеститори.
              2. Лъжата, че държавата във всички случаи е лош стопанин.
              3. Лъжата, че конкурентната среда винаги създава нещо добро.
              4..................и т.н.
              "Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
              К.М.

Comment

• Наскоро гледах един документален филм, във Великобритания отчитат като грешка отдаването на концесия на жп линиите.Това довело до лоша подръжка заради гонене на печалби и съответно до повече катастрофи./Дискавъри/

Comment

• Първоначално публикувано от dimitar_vd62 Покажи съобщение
                  Ами вчера някой показа по телевизията една извадка на цените на тока във времето и кога е почнала да расте цената, след приватизацията.И тока в къщи е един и същ от 83-та досега.Смениха се само електромерите и цената.Та що държавата да не може да стопанисва след като го е правила.Снощи по новините прочетоха едно изявление на ЧЕЗ че били платили 400 и не знам колко си милиона данъци, аколко печелба са прибрали.И що тази печалба да не отива в държавата вместо в личните им сметки.Какъв е проблема.
                  За това ли става дума? И ако вдигаха пропорционално заплатите през годините на прехода, сега нямаше да има стачки.
                  През 1988г е била "интересна" цената, то и горивата имаха подобни стойности.
                  Attached Files
                  Last edited by Доко; d.m.y г., 10:14.

Comment

• Е да ама бедния по-лесно се лъже и манипулира.Не че не можеше да се вдигат и доходите.Факт е че при един и същи старт, ний сме на дъното че и копаем по-надолу.

Comment

• Здравейте, ако позволите да ви нацапам темата с мойте празни думи...Без да опровергавам или подкрепям никой, ще ви разкажа на какво съм (бил)свидетел.
                      1. Работя във фирма с държавно участие, която до преди известно време беше доста успешна, но изведнъж след смяната на властта (последната смяна) изпълнителния директор стана неудобен на някой и решиха да му сложат директор и на него. В резултат на това решение, човека подаде оставка и в момента преподава в Харвард. Това, което се случва от тогава на сам е:
                      а) задачите и отговорностите нараснаха без това да се отрази на възнагражденията.
                      б) вече шефовете на брой служител се утроиха и се назначиха куп парашутисти, които освен да докладват колко цигари е изпушил някой от другите служители, друго не знаят (е, има и няколко много свестни момчета и момичета, но за тях има мизерни заплатки и ги виждам как са навънка с единия крак, а с другия са стъпили на бананова кора)
                      в) започна се с постоянното следене, наблюдение под лупа и инсталиране на системи за контрол на достъпа- дори и в тоалетната се влиза с карта!!!

ДМС-ите спаднаха драстично, от което следва оттегляне на големи специалисти, отишли (или планират да отидат) да се реализират в чужди фирми, в резултат на което качеството на предлаганите от нас услуги се занижи многократно.

Това е общо казано за фирмата, в която работя.

Сега ще поразкажа за фирмата на моя тъст...
                      Преди двадесетина години един чичко с доста контакти е побутнал на тъста ми мнооого сладка държавна поръчка. Човека се организира регистрира фирма и осъществява поръчката... Да, ама НЕ!!! Завода е приватизиран и разграбен, поръчката умира, а фирмата не може да се класира на пазара, защото човека е свикнал да определя цените без конкуренти- съответно самия той не е конкурентно способен. Отделно от това е свикнал да прибира доста добри печалби, а заплатите от мизерни на долу, работниците се тровят с химия и на по 40 години имат само изкуствени зъби в устата си!!! Осигуряват се на минимум и т.н.

Исках да се изкажа на темата частни и държавни фирми, дано не съм ви досадил с романа, който написах. Поздрави!!!
                      145 1.6 boxer
                      146ti

Comment

• Втоя филм съм бил участник, с това допълнение че новия директор си дойде с тайфата от което следва че ни съкратиха.Той не знам каква заплата се спазари но му купиха чисто нов автомобил, смени обзавеждането с ново щото старото беше от миналата година, смятай каква квартира му дадоха естествено не за негова сметка/казват че фирмата плащала 1200 лв за наема и/ и т.н и т.н.Нищо ново под слънцето.Останаха тия с вродена чупка в кръста.

Comment

• Първоначално публикувано от Susscrofa Покажи съобщение
                          СТИГА ТЪПОТИИ.
                          Според теб когато чез притежава цялата токодовеждаща инсталация до твоя блок и до твоя апартамент, токодовеждаща и токотрансформираща инсталация, според теб как ти би могъл да си избереш друг доставчик?????????? Кой е този доставчик, който ще инвестира огромни средства за изграждането и узаконяването на своя токодовеждаща инсталация, за да те снабди теб или твоя блок???????? За Бога, разберете, че това не е пускане на коаксиално кабелче или поставяне на малка сателитка на балкона ти. И тук идва логичният въпрос, защо раздържавяваме нещо, за което е явно, че автоматично става ЧАСТЕН МОНОПОЛ!!!!!!!!!
                          А нима така не стоят нещата и с шибаните тръби на топлофикация и същите тръби на софийска вода?????????
                          Напъни се и проучи западноевропейския опит и ще видиш, че често след даване на концесия, ВИК сектора отново е ставал държавен.
                          Не е възможно един частен монополист да бъде собственик на енергодовеждащата мрежа до домовете ни.
                          Така мисля аз!
                          Аз харесвам частния сектор, но когато там технически и всякак си е възможно да има конкуренция. Тук няма как да има такава. Красивите униформички, лъскавите офисчета и позьорските усмивчици на красиви мацки не правят нещата розови, когато един частен монополист ти съдере кожата.
                          И ТЕ ТАКА............
                          Мързи ме да проверявам технически как е направено, но скоро даваха, че в Лондон можеш да си избереш между 8 доставчика на ток! Белгия, не помня дали беше Брюксел, пак нещо подобно. И има конкуренция, имаш право да ги сменяш на 3 месеца. Разликата между различните доставчици достигала до 150 Е годишно, това за Белгия. Явно има начин. Ама е по-готино да си крепостен селянин. Макар и там да ималло надписвания и подобните простотии...
                          Alfa Romeo 159 1.9 JTDm Ti - "новата" - 150 млади кончета и едно дърто магаре зад волана
                          ex Alfa Romeo 156 1.9 JTD - червен трактор - 105 одъртели коня и 1 кьопаво магаре зад волана

Comment

• Ми аз обясних горе долу как стават нещата, без да има паралелни кабели, мене пък ме мързи да пиша.Енергийната система е една и за високо и за ниско напрежение въпроса е колко доставчици има между производителя и крайния потребител.Ама не един от друг да я прекупуват, а да купуват от производителя и да ти я доставят на различни цени.Пък как си поделят и прехвърлят абонати не ме интересува.Въпроса е да има няко да каже - стани ми абонат за примерно 10 стотинки на киловат с ддс и такси пренос.Нека другия тогава да продава на 20 стотинки.

Comment

• Когато частника се съюзи с държавата, се получава мафия.
                              Кодекса на труда се променя само в полза на частника. Всички забравят, че тоя кодекс урегулира взаимоотношенията. Погазването му води само до бунт и клане. Това се забравя, а после се оглеждат глупаво.
                              В частните фирми, дори и тоя кодекс не се спазва, да не говорим за финанси и данъци, че там е страшно! От там идва ограбването и липсата на пари в усигурителните институти.
                              Изобщо проблемите у нас не се разрешават, а се разсичат!
                              На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
                              Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Comment

• Ам що ся се сетиха да правят проверки, досега не знаеха нали, не са подозирали че има нередности.Мама им....

Comment

Working...
                                X