Известие

Collapse
No announcement yet.

За социализма

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Първоначално публикувано от Orm Покажи съобщение
    И за това с течение на времето всеки ще си ъпгрейдва лодката до кораб

П.П - Никога не е рано лллл

Макар, че си ми политически опонент и често сме разменяли реплики, съм сигурен, че ако работя с теб ще се разберем и ще се движим напред. Та проблема на нашият народи си е в самият него, не вярва в никакви конспирации и заговори срещу малка и "зависима" България . Гърция е най-близкият пример за обратното, накараха половината свят да им вървят по гайдата (бузукито)!
    SUBARU OUTBACK 2.5i MY06

Comment

Аз до колкото разбрах темата е да се осмива соца ..... ОК (няколко пъти съм казвал и сега подчертавам - Не съм социалист, комунист, фашист или демократ) Просто искам да ви питам - Комунизма фалира защото беше "не работеща тъпня" (цитирам колегите) - та според вас сегашната "демокрация" не направи ли същото ?!?!? .......... излиза че също е не работеща тъпня
      Демокрацията принципно е форма на управление на държавата като цяло, а не само на икономиката. Идва от демос - народ и означава народовластие - управление на народа. Ама наистина, а не на думи. Тя е обратното на тоталитаризма. Като става дума за народовластие, такова уж имаше и преди 1989, но чл.1 на Конституцията тогава беше, че единствено БКП може да има ръководната роля в държавата
      Пазарната икономика е това, което е обратното на плановата такава и може би имаш предвид, че тя в България не работи особено добре. До голяма степен съм съгласен с това, но въпросът е защо в десетки страни работи, а тук все още не дава резултати. Според мен причините са много и не са свързани само с управлението на страната. Свързани са с манталитета на народа, с неработещата съдебна система, с корупцията. Много от привържениците на соц-а казват "искам пак като бри бай Тошо, щото тогава беше спокойно". Ама тия, дето обичат спокойствието и почивката не са тези, които движат нещата напред. То не става хем лежерен живот, хем производителност и висок стандарт.
      Съдебната система за мен е крайно неефективна и това се прави нарочно. Имам познати съдии и от тях знам, че ако откраднеш някакви дреболии за 50 лв. като нищо отиваш за 2 години ефективно в затвора. Същата тая система не можа да осъди нито В. Топлото, на който намериха милиони евро в банкови сметки, нито Софиянски, да не говорим за някой министър от ранга на Р.Овч. или поне кметът на Беевград.
      Друга пречка е, че глобалната икономика става все по-технологична, а България през 1989 беше доста изостанала в технологично отношение. След това изостана още повече, щото минаха още 24 години... Държавата през това време не направи нищо, за да помогне на фирмите да внедрят нови технологии, нито да излязат на нови пазари. Всяка фирма се оправя сама. ОП "Конкурентноспособност" на ЕС работи много добре и някои фирми си купиха нови модерни машини със субсидии по нея. Можеше и нашето правителство да направи подобна програма, финансирана от бюджета вместо да строи язовири и водни огледала.
      "Нашите" фирми пък получават лъвския пай от държавните поръчки и отново се губи смисъла на пазарната икономика, защото какъв е тоя пазар, където ти ще се конкурираш с баткото на министъра?!
      Според мен трудно ще тръгнем напред докато на власт са децата на бившите правоимащи, активни борци, тикви и т.н.
      2014: Deutschland über alles

Comment

• Първоначално публикувано от BLUE1 Покажи съобщение
        Макар, че си ми политически опонент и често сме разменяли реплики, съм сигурен, че ако работя с теб ще се разберем и ще се движим напред. Та проблема на нашият народи си е в самият него, не вярва в никакви конспирации и заговори срещу малка и "зависима" България . Гърция е най-близкият пример за обратното, накараха половината свят да им вървят по гайдата (бузукито)!
        Да , винаги съм бил за отстояване на националния интерес пред какъвто и да било друг , заради което често бях обвиняван че съм комунист .............. просто не знам защо хората си мислят че ако не ти харесва демокрацията значи си комунист ..... в същото време демокрация не съществува мноооого отдавна..... сегашния строй бих го нарекъл.... ами некъкъв вид глобален тоталитаризъм
        Осел Останется ослом, хотя осыпь его звездами;где должно действовать умом, он только хлопает ушами.................... Г.Державин

Comment

Ще се изразя като философите: Ако 10 души карат всеки своята лодка и една тръгне да потъва , другите могат да помогнат ..... ако същите 10 души пътуват с един кораб... ще потънат всичките !!! - горе долу това исках да кажа!!!
          Странна логика. Цял живот са ни учили обратното. Даже и на народно събрание са го написали.

Comment

• Първоначално публикувано от fred Покажи съобщение

Е, ЕС работи, ама трябва и там да се ремонтира.В по тежки времена се виждат ясно недъзите й.За да се преодолеят трябва воля и силни личности, които да поразмърдат и западнто общество, бая бюргересто
            Не знам защо мнението ти ми звучи като копи-пейст от т.нар. перестройчици през 80-те.
            Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
            AlfaRomeo 155 1.8 TS 129 к.с. 1995 г., AlfaRomeo 166 2.4 JTD 140 к.с. 2002 г. , Volvo S60 2.4D Sport 163 к.с. 2008 г. - EX;
            Opel Insignia ST 2.0 BiTurbo CDTI 194 к.с. 2014 г. (Алфа под прикритие)

Comment

А в глобален план според мен Китай им разказа играта на ЕС и на нас барабар с тях защото ЕС е "светлото бъдеще" според повечето от форума и страната ....... само се замисли и ако можеш се сети за някой съюз сдружение или империя ако щеш , която не се е разпаднала......
              Китай е хубав пример какво може да направи пазарната икономика. Ето тук се вижда много ясно как се качва техния БВП след постепенното либерализиране на пазара, започнало в края на 80-те години.
              http://www.google.bg (Цифрите са в сегашни долари, но и по константни и по ППС си е все едно и също щото тенденцията е очевадна)

Принципно щатите и Германия също са обединения и засега няма признаци за разпадането им. ЕС е хубаво нещо, но правилата в съюза трябва да са по-ясни. Не може да има валутен съюз и в него една държава да има голям бюджетен дефицит, а друга да има излишък. Тогава интересите им ще се разминават и ще дойдат тези конфликти, които има в момента. Според мен трябваше да създадат единен финансов контрол в съюза преди да въвеждат еврото. Те чак сега го мислят.

Comment

Да , винаги съм бил за отстояване на националния интерес пред какъвто и да било друг , заради което често бях обвиняван че съм комунист .............. просто не знам защо хората си мислят че ако не ти харесва демокрацията значи си комунист ..... в същото време демокрация не съществува мноооого отдавна..... сегашния строй бих го нарекъл.... ами некъкъв вид глобален тоталитаризъм

Това донякъде става защото се бъркат понятията и се използват неправилно. В България нямаше нито комунизъм нито социализъм. Тук имаше тоталитаризъм. А времето след 89 година му се лепна определението демокрация и думата стана нарицателно за нещо лошо. В момента в света управляват корпорациите, финансови, енергийни и т.н. Трудно може да се направи паралел с тоталитарна власт, просто думата не е подходяща.
                SUBARU OUTBACK 2.5i MY06

Comment

Това донякъде става защото се бъркат понятията и се използват неправилно. В България нямаше нито комунизъм нито социализъм. Тук имаше тоталитаризъм. А времето след 89 година му се лепна определението демокрация и думата стана нарицателно за нещо лошо. В момента в света управляват корпорациите, финансови, енергийни и т.н. Трудно може да се направи паралел с тоталитарна власт, просто думата не е подходяща.
                  Когато политиката на по голямата част на планетата се определя от 1-2 супер сили ...... как се казва това ???? Американците го наричат демокрация....аз го наричам глобален тоталитаризъм..... Разбирам това че за да имаш право за някъкъв глас трябват атомни ракети като аргумент.... или някой Че Гевара , но за съжаление такива хора вече няма а остатъците се избиват....
                  Осел Останется ослом, хотя осыпь его звездами;где должно действовать умом, он только хлопает ушами.................... Г.Державин

Comment

• Орм, истината е, че политиката в света не се определя от супер сили във военно изражение, а от финансови сили. Както ти писах по -горе, света го въртят корпорациите. СССР 70 години перише ракети и бомби и най-накрая издъхна и загуби влиянието си. Сега с газовите си и петролни олигарси става все по- влиятелна в Европа и Азия. Сега в Русия властва не идеологията както беше преди, а парите.
                    SUBARU OUTBACK 2.5i MY06

Comment

Орм, истината е, че политиката в света не се определя от супер сили във военно изражение, а от финансови сили. Както ти писах по -горе, света го въртят корпорациите. СССР 70 години перише ракети и бомби и най-накрая издъхна и загуби влиянието си. Сега с газовите си и петролни олигарси става все по- влиятелна в Европа и Азия. Сега в Русия властва не идеологията както беше преди, а парите.
                      Да ,съгласен съм за парите , но и ти няма да отричаш че като командваш целия свят и принуждаваш да правят това което на теб ти трябва е много по лесно да забогатееш нали ..... както в случая с АЕЦ

Comment

Да ,съгласен съм за парите , но и ти няма да отричаш че като командваш целия свят и принуждаваш да правят това което на теб ти трябва е много по лесно да забогатееш нали ..... както в случая с АЕЦ
                        Супер силите не са 1-2, а поне 6-7. Китайците са 4 пъти повече от американците и скоро ще са номер 1 и по БВП на икономиката. Индия малко след това също ще мине западните държави. Русия винаги е била супер сила. Япноия - също. Бразилия - също се превръща в такава. Турция - регионална супер сила.
                        Аз не мога да разбера логиката ти, че отделно от ЕС ще сме по-независими от тези супер сили. Нали в сравнение с Китай дори и Германия е джудже. Нали точно затова се обединиха европейските държави - за да се чува техния глас. Трябва да продължи още по-силно интеграцията вътре в съюза. Да има общи политики. Не може при първата криза всяка държава да излиза със собствена позиция, според собствените си интереси. Един подкрепя, друг не подкрепя. Това трябва да се промени.

Comment

• Първоначално публикувано от nikolaaaay Покажи съобщение
                          Супер силите не са 1-2, а поне 6-7. Китайците са 4 пъти повече от американците и скоро ще са номер 1 и по БВП на икономиката. Индия малко след това също ще мине западните държави. Русия винаги е била супер сила. Япноия - също. Бразилия - също се превръща в такава. Турция - регионална супер сила.
                          Аз не мога да разбера логиката ти, че отделно от ЕС ще сме по-независими от тези супер сили. Нали в сравнение с Китай дори и Германия е джудже. Нали точно затова се обединиха европейските държави - за да се чува техния глас. Трябва да продължи още по-силно интеграцията вътре в съюза. Да има общи политики. Не може при първата криза всяка държава да излиза със собствена позиция, според собствените си интереси. Един подкрепя, друг не подкрепя. Това трябва да се промени.
                          Водят се супер сили или са, са две различни неща , пред САЩ и Русия ЕС изглежда смешно и двете държави могат да напряват каквото си поискат с нас, както и да е това е друга тема .
                          При предложения от теб вариант когато европейците ни карат да купуваме на техните цени (гориво, ток и.т.н) то най малкото би трябвало ако не в синхрон , то поне с малка разлика да се движат цените и доходите , а не да карат най бедните да плащат наравно с най богатите нали така????

Comment

Водят се супер сили или са, са две различни неща , пред САЩ и Русия ЕС изглежда смешно и двете държави могат да напряват каквото си поискат с нас, както и да е това е друга тема .
                            При предложения от теб вариант когато европейците ни карат да купуваме на техните цени (гориво, ток и.т.н) то най малкото би трябвало ако не в синхрон , то поне с малка разлика да се движат цените и доходите , а не да карат най бедните да плащат наравно с най богатите нали така????
                            Орм ходил ли си в Гърция? Виждал ли си регистрационните табели на автомобилите, голяма част са си старите гръцки табели, касов апарат в таверна, бензиностанция, малък магазин виждал ли си? Сега напоследък взеха да се появяват...Ами европейските норми за работата на кръчми, ресторанти и други......и колко уж от европейските изисквания който тук ни налагат са наложени там? А Гърция са доста по-стар член на ЕС. Ние сме овчи народ приемаме всичко което ни облъчва от телевизора и се подчиняваме безропотно. Ние сме си виновни само за съдбата.
                            SUBARU OUTBACK 2.5i MY06

Comment

• ЕС можеше да има добра реализация ако беше останал в рамките на икономическо обединение което либерализира пазара, а не му налага нови регулации и ограничения. В настоящия си вид, с недоклатените нормативни актове и тежък бюрократически апарат, е едно лайно в целофан. Даже целофанът вече пада.
                              Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
                              AlfaRomeo 155 1.8 TS 129 к.с. 1995 г., AlfaRomeo 166 2.4 JTD 140 к.с. 2002 г. , Volvo S60 2.4D Sport 163 к.с. 2008 г. - EX;
                              Opel Insignia ST 2.0 BiTurbo CDTI 194 к.с. 2014 г. (Алфа под прикритие)

Comment

Орм ходил ли си в Гърция? Виждал ли си регистрационните табели на автомобилите, голяма част са си старите гръцки табели, касов апарат в таверна, бензиностанция, малък магазин виждал ли си? Сега напоследък взеха да се появяват...Ами европейските норми за работата на кръчми, ресторанти и други......и колко уж от европейските изисквания който тук ни налагат са наложени там? А Гърция са доста по-стар член на ЕС. Ние сме овчи народ приемаме всичко което ни облъчва от телевизора и се подчиняваме безропотно. Ние сме си виновни само за съдбата.
                                Точно така ... и ако не сме чак толкова значими за тях колкото Гърция ... та според мене е по добре без тях... Да си бяхме развивали селското стопанство и туризма и сега те щяха да ни молят да се присъединим към тях ама за това си трябват личности ...каквито липсват..... Казвал съм го и преди, освен ЕС има още около 200 държави а и никой не е казал че не може да си партньор на ЕС без да си член (в пряк и преносен смисъл)
                                Нямаше сега нашите съграждани да им чистят тоалетните за да може да им изплащат нереалните и недостижими за повечето изисквания и цени

Comment

Working...
                                X