Първоначално публикувано от ecotronic
Покажи съобщение
Известие
Collapse
No announcement yet.
За социализма
Collapse
X
-
Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщениеХайде стига смешки, ти Холандия я изкара селско-стопанска страна.
Де да имахме и ние такова селско стопанство, пък кой като каквато си иска държава да ни определя.
Срам и резил за България, която някога цял свят е учила на градинарство а сега българските ябълки са по-скъпи от бананите, докарани от другия край на света.
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщениеНе е важно дали Холандия е селскостопанска държава. Важното е това, че в нея 5% от заетите работят в селскостопанския сектор, изхранват цялата страна и генерират сериозен излишък.
Де да имахме и ние такова селско стопанство, пък кой като каквато си иска държава да ни определя.
Срам и резил за България, която някога цял свят е учила на градинарство а сега българските ябълки са по-скъпи от бананите, докарани от другия край на света.
Неудачен е примерът ви с Холандия
А аз сравнявам с Гърция щото манталитета и народопсихологията ни е много близка до тази на гърците... Силно вярвам че това е един фактор с много голяма тежест при развитието на една държава... така да се каже... к'ъв е мат'ряла.
Comment
-
Първоначално публикувано от fade Покажи съобщениеКолега 3 години работих за Холандска фирма. Холандия е процъфтяваща икономика щото Ротердам е най-голямото пристанище в Европа! Защото до скоро Германия изплащаше репарациите си към Холандия от втората световна война с електричество! А моите колеги холанци бяха хората които ме съветваха да не консумирам никакви холандски пилета и зеленчуци. Познавам и някой друг човек от тия дето работят там по оранжериите... и те определено не са вкл в тия 5 процента дето ги размахвате, щото винаги са били нелегално пребиваващи! Не знам имате ли идея колко всъщност са турските гастарбайтери и тия от Мароко в Холандия? А от известно време и доста наши сънародници са се наредили на тази опашка. Същата работа е и в UK със селското стопанство.
Неудачен е примерът ви с Холандия
А аз сравнявам с Гърция щото манталитета и народопсихологията ни е много близка до тази на гърците... Силно вярвам че това е един фактор с много голяма тежест при развитието на една държава... така да се каже... к'ъв е мат'ряла.
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщениеда внасяме 90% от плодовете и зеленчуците си при условие че сме били износител преди.
Comment
-
Първоначално публикувано от fade Покажи съобщениеГърция е типичен пример до какво води концепцията за държава без индустрия, разчитаща само на приходи от туризъм и услуги! Така че като някой тръгне да ми разправя как сме щели да цъфнем и вържем като туристическа държава, умирам тихичко от смях и превкл. на друг канал телевизора или радиото.
Туризмът е важен отрасъл и точно този отрасъл ще придобива все по-голямо значение с оглед на една голяма нация, придобила финансови възможности да пътува по света. Гърция има прекрасни природни дадености и би било глупаво да не ги използват. Същото важи и за Италия и Франция, които имат силно развити индустриални сектори, но въпреки това не се отказват да изкарват повече пари от туризъм от целия БВП на България.
Ако смятате, че където има комини, бълващи кълбета дим там има индустрия - не мисля, че ще стане дискусия.
Comment
-
Първоначално публикувано от nikolaaaay Покажи съобщениеТука си много прав, както обикновено. Аз не знам развита социална държава като тези в Западна Европа, която да си произвежда 100% от плодовете и зеленчуците. Най-малкото защото сега благодарение на външната търговия имаме целогодишно банани, портокали, мандарини, ананас, киви, кокоси, зимата се внасят свежи ябълки и круши от южното полукълбо и ягоди от не знам къде си. То и в Германия е същата разруха като тук, и те горките внасят портокали, ягоди, краставици, домати и какво ли не от Италия. Горките германци. Друго си е като кубинците и Сев. корейците да си произвеждаш 100% от плодовете и зеленчуците.
---------- Post added at 11:28 ---------- Previous post was at 11:24 ----------
Първоначално публикувано от nikolaaaay Покажи съобщениеАко смятате, че където има комини, бълващи кълбета дим там има индустрия - не мисля, че ще стане дискусия.Last edited by pavlin; d.m.y г., 14:42.
Comment
-
Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщениеАма когато имаш възможност да правиш някои неща и не ги правиш тогава има пропуснати ползи. В икономиката има едни понятия като абсолютно предимство и сравнително предимство. Насочи си там мислите може и нещо да ти светне.
Сравнителните ни предимства в производството на зеленчуци и плодове намаляха след падането на желязната завеса. Доматите искат слънце. Ние бяхме най-южната страна от СИВ и произвеждахме много от доматите. Сега когато страните от бившия СИВ /включително България/ могат да внасят домати от където си пожелаят ние нямаме сравнителни предимства. Поне не и рано пролетта и късно есента, когато тук е по-студено и е нужна повече енергия за отопление. Когато дойде сезона, едва ли някой си купува турски и гръцки домати. Просто сега има всичко целогодишно, благодарение на вноса. Имаме пари, купуваме си. Навремето нямахме пари и не се внасяха, за да се пестят долари.
Comment
-
Браво бе, ти специалист и по селското стопанство си бил. Холандия като изнася плодове и зеленчуци и тя ли е южна страна.
Ето да видиш какво става с приватизираните предприятия от бат Ваньо:
http://duma.bg/node/68374Last edited by pavlin; d.m.y г., 19:21.
Comment
-
Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщениеБраво бе, ти специалист и по селското стопанство си бил. Холандия като изнася плодове и зеленчуци и тя ли е южна страна.
Ето да видиш какво става с приватизираните предприятия от бат Ваньо:
http://duma.bg/node/68374
Comment
-
-
Абе Павлине, когато някой постне линк, информацията в който не ти изнася, обявяваш източника за пристрастен, купен и т.н.
Ти обаче упорито се аргументираш със статии от ОФИЦИАЛЕН ПАРТИЕН ОРГАН.
Не се ли усещаш, че се излагаш?Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
AlfaRomeo 155 1.8 TS 129 к.с. 1995 г., AlfaRomeo 166 2.4 JTD 140 к.с. 2002 г. , Volvo S60 2.4D Sport 163 к.с. 2008 г. - EX;
Opel Insignia ST 2.0 BiTurbo CDTI 194 к.с. 2014 г. (Алфа под прикритие)
Comment
-
Първоначално публикувано от koolio Покажи съобщениеАбе Павлине, когато някой постне линк, информацията в който не ти изнася, обявяваш източника за пристрастен, купен и т.н.
Ти обаче упорито се аргументираш със статии от ОФИЦИАЛЕН ПАРТИЕН ОРГАН.
Не се ли усещаш, че се излагаш?
Comment
-
Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщениеАми ти нищо конкретно не си посочил от Cambridge University Press. Само подхвърляш някакви имена. Освен това Cambridge University Press може и да не е най-достоверния източник за анализ на икономиката в България по онова време. Най-малко заради пропагандата, студената война по онова време и т.н.
Дай факти, достоверни данни. Нали щеше да ме затрупваш с такива.
Само без изявления от типа, ти знаеш ли аз какво знам. Като знаеш кажи го и го обоснови, ама не аз го знам защото братчеда така каза.
Но ако искаш данни от нета, най просто вземи БВП на глава от населението и виж какво се случва. И в тази връзка да питам пак, как така с мега предприятията БВП на глава от нас., ни е 3-пъти по нисък от сега???- все избягваш да отговориш. И защо от 70г до 90г почти няма ръст??? А пък сега и режим на тока няма, но пък в-к Дума продължава да е основен източник на инф. за теб.....
Comment
-
Първоначално публикувано от gigi Покажи съобщениеАми чети от страница 130 до 160 примерно искаш всичките да ги сканирам ли?? А си е баш достоверен източник, ако си беше направил труда да провериш авторите и по конкретно авторката щеше да разбереш защо. Освен това същите неща се покриват в още поне 10 различни книги, всичките ли не са достоверни? "Реформаторство без реформи. Политическата икономия на българския комунизъм 1963-1989" на М. Иванов, "Българският комунизъм. Социокултурни черти и властова траектория, Институт за изследване на близкото минало" на И. Знеполски, "Българският външен дълг 1944-1989. Банкрутът на комунистическата икономика" на Д.Вачков , "Българските преходи 1939-2002" на Е. Калинова, "Изследвания по история на социализма в България 1944–1989" сборник, като чуждите книги не стават ето ти наши. Ся не ми казвай пак да вада данни от тях и да ги поствам, аз съм ги чел и работата е ясна.
Но ако искаш данни от нета, най просто вземи БВП на глава от населението и виж какво се случва. И в тази връзка да питам пак, как така с мега предприятията БВП на глава от нас., ни е 3-пъти по нисък от сега???- все избягваш да отговориш. И защо от 70г до 90г почти няма ръст??? А пък сега и режим на тока няма, но пък в-к Дума продължава да е основен източник на инф. за теб.....
http://www.econstats.com/weo/CBGR.htmLast edited by pavlin; d.m.y г., 22:04.
Comment
Comment