Известие

Collapse
No announcement yet.

За социализма

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение

Не разбирам на какво основание трябва да се сравняваме с гърците? Или с когото и да било?
    По същата логика аз твърдя, че сега можеше да сме на хала на холандците - с развито високотехнологично селско стопанство и лека промишленост.
    Хайде стига смешки, ти Холандия я изкара селско-стопанска страна.

Comment

• Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение
      Хайде стига смешки, ти Холандия я изкара селско-стопанска страна.
      Не е важно дали Холандия е селскостопанска държава. Важното е това, че в нея 5% от заетите работят в селскостопанския сектор, изхранват цялата страна и генерират сериозен излишък.
      Де да имахме и ние такова селско стопанство, пък кой като каквато си иска държава да ни определя.

Срам и резил за България, която някога цял свят е учила на градинарство а сега българските ябълки са по-скъпи от бананите, докарани от другия край на света.

159 1.8 MPI
      166 2.0 TS (ex)

Comment

• Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
        Не е важно дали Холандия е селскостопанска държава. Важното е това, че в нея 5% от заетите работят в селскостопанския сектор, изхранват цялата страна и генерират сериозен излишък.
        Де да имахме и ние такова селско стопанство, пък кой като каквато си иска държава да ни определя.

Срам и резил за България, която някога цял свят е учила на градинарство а сега българските ябълки са по-скъпи от бананите, докарани от другия край на света.
        Колега 3 години работих за Холандска фирма. Холандия е процъфтяваща икономика щото Ротердам е най-голямото пристанище в Европа! Защото до скоро Германия изплащаше репарациите си към Холандия от втората световна война с електричество! А моите колеги холанци бяха хората които ме съветваха да не консумирам никакви холандски пилета и зеленчуци. Познавам и някой друг човек от тия дето работят там по оранжериите... и те определено не са вкл в тия 5 процента дето ги размахвате, щото винаги са били нелегално пребиваващи! Не знам имате ли идея колко всъщност са турските гастарбайтери и тия от Мароко в Холандия? А от известно време и доста наши сънародници са се наредили на тази опашка. Същата работа е и в UK със селското стопанство.
        Неудачен е примерът ви с Холандия
        А аз сравнявам с Гърция щото манталитета и народопсихологията ни е много близка до тази на гърците... Силно вярвам че това е един фактор с много голяма тежест при развитието на една държава... така да се каже... к'ъв е мат'ряла.
        Have A Nice Day
        o/_______\o
        (Оo=\°/=oO) Alfa Romeo 156 1,8TS '00 ГИ "Фобос"
        []=о===о=[]

Comment

• Първоначално публикувано от fade Покажи съобщение
          Колега 3 години работих за Холандска фирма. Холандия е процъфтяваща икономика щото Ротердам е най-голямото пристанище в Европа! Защото до скоро Германия изплащаше репарациите си към Холандия от втората световна война с електричество! А моите колеги холанци бяха хората които ме съветваха да не консумирам никакви холандски пилета и зеленчуци. Познавам и някой друг човек от тия дето работят там по оранжериите... и те определено не са вкл в тия 5 процента дето ги размахвате, щото винаги са били нелегално пребиваващи! Не знам имате ли идея колко всъщност са турските гастарбайтери и тия от Мароко в Холандия? А от известно време и доста наши сънародници са се наредили на тази опашка. Същата работа е и в UK със селското стопанство.
          Неудачен е примерът ви с Холандия
          А аз сравнявам с Гърция щото манталитета и народопсихологията ни е много близка до тази на гърците... Силно вярвам че това е един фактор с много голяма тежест при развитието на една държава... така да се каже... к'ъв е мат'ряла.
          Ами как да ви кажа, колега, и аз съм бил в Холандия и то още по времето когато турските гастарбайтери си бяха още в Турция. Говоря за средата на 70-те. И тогава селското им стопанстно беше подредено "като аптека". И тогава заливаха чуждите пазари със селскостопанска продукция. А това дали заетите там са били 5 или 50% това не мога да знам със сигурност, понеже не съм ги броил а гледам, какво пишат икономистите.

159 1.8 MPI
          166 2.0 TS (ex)

Comment

да внасяме 90% от плодовете и зеленчуците си при условие че сме били износител преди.
            Тука си много прав, както обикновено. Аз не знам развита социална държава като тези в Западна Европа, която да си произвежда 100% от плодовете и зеленчуците. Най-малкото защото сега благодарение на външната търговия имаме целогодишно банани, портокали, мандарини, ананас, киви, кокоси, зимата се внасят свежи ябълки и круши от южното полукълбо и ягоди от не знам къде си. То и в Германия е същата разруха като тук, и те горките внасят портокали, ягоди, краставици, домати и какво ли не от Италия. Горките германци. Друго си е като кубинците и Сев. корейците да си произвеждаш 100% от плодовете и зеленчуците.
            2014: Deutschland über alles

Comment

• Първоначално публикувано от fade Покажи съобщение
              Гърция е типичен пример до какво води концепцията за държава без индустрия, разчитаща само на приходи от туризъм и услуги! Така че като някой тръгне да ми разправя как сме щели да цъфнем и вържем като туристическа държава, умирам тихичко от смях и превкл. на друг канал телевизора или радиото.
              Господине, чета доста в последните 15 години и често чувам как непрекъснато определена група хора отрича тази "концепция", но не съм чувал някой да я предлага. Това ми изглежда като онзи мит за летните гуми, които замръзват на 7 градуса. Хората го повтарят защото звучи добре и тези, които го казват вероятно си мислят, че изглеждат много просветени говорейки толкоз умни неща.
              Туризмът е важен отрасъл и точно този отрасъл ще придобива все по-голямо значение с оглед на една голяма нация, придобила финансови възможности да пътува по света. Гърция има прекрасни природни дадености и би било глупаво да не ги използват. Същото важи и за Италия и Франция, които имат силно развити индустриални сектори, но въпреки това не се отказват да изкарват повече пари от туризъм от целия БВП на България.
              Ако смятате, че където има комини, бълващи кълбета дим там има индустрия - не мисля, че ще стане дискусия.

Comment

• Първоначално публикувано от nikolaaaay Покажи съобщение
                Тука си много прав, както обикновено. Аз не знам развита социална държава като тези в Западна Европа, която да си произвежда 100% от плодовете и зеленчуците. Най-малкото защото сега благодарение на външната търговия имаме целогодишно банани, портокали, мандарини, ананас, киви, кокоси, зимата се внасят свежи ябълки и круши от южното полукълбо и ягоди от не знам къде си. То и в Германия е същата разруха като тук, и те горките внасят портокали, ягоди, краставици, домати и какво ли не от Италия. Горките германци. Друго си е като кубинците и Сев. корейците да си произвеждаш 100% от плодовете и зеленчуците.
                Трябва да си наистина много глупав за да си мислиш че може да има такава държава която да си произвежда сама 100% от това което консумира, било то плодове, зеленчуци, автомобили и т.н. Ама когато имаш възможност да правиш някои неща и не ги правиш тогава има пропуснати ползи. В икономиката има едни понятия като абсолютно предимство и сравнително предимство. Насочи си там мислите може и нещо да ти светне.

---------- Post added at 11:28 ---------- Previous post was at 11:24 ----------

Първоначално публикувано от nikolaaaay Покажи съобщение
                Ако смятате, че където има комини, бълващи кълбета дим там има индустрия - не мисля, че ще стане дискусия.
                Не, смятаме че може да има и комини, и индустрия, и туризъм и всичко останало което е необходимо.
                Last edited by pavlin; d.m.y г., 14:42.

Comment

Ама когато имаш възможност да правиш някои неща и не ги правиш тогава има пропуснати ползи. В икономиката има едни понятия като абсолютно предимство и сравнително предимство. Насочи си там мислите може и нещо да ти светне.
                  Боже господи! Пропуснати ползи било да можеш да правиш нещо и да не го правиш. Ами не е това.
                  Сравнителните ни предимства в производството на зеленчуци и плодове намаляха след падането на желязната завеса. Доматите искат слънце. Ние бяхме най-южната страна от СИВ и произвеждахме много от доматите. Сега когато страните от бившия СИВ /включително България/ могат да внасят домати от където си пожелаят ние нямаме сравнителни предимства. Поне не и рано пролетта и късно есента, когато тук е по-студено и е нужна повече енергия за отопление. Когато дойде сезона, едва ли някой си купува турски и гръцки домати. Просто сега има всичко целогодишно, благодарение на вноса. Имаме пари, купуваме си. Навремето нямахме пари и не се внасяха, за да се пестят долари.

Comment

• Браво бе, ти специалист и по селското стопанство си бил. Холандия като изнася плодове и зеленчуци и тя ли е южна страна.
                    Ето да видиш какво става с приватизираните предприятия от бат Ваньо:

http://duma.bg/node/68374
                    Last edited by pavlin; d.m.y г., 19:21.

Comment

Браво бе, ти специалист и по селското стопанство си бил. Холандия като изнася плодове и зеленчуци и тя ли е южна страна.
                      Ето да видиш какво става с приватизираните предприятия от бат Ваньо:

http://duma.bg/node/68374
                      Не си прави труда да постваш линкове на в. Дума. Едва ли някой ги отваря.

Comment

• Защо говориш от името на всички. Там има много интересни факти за една приватизацийка където я шитнали за 700хил. След това щели да я ликвират за 200 млн.
                        За Холандия нищо не казваш. Колко на юг стои от България.
                        Last edited by pavlin; d.m.y г., 19:54.

Comment

• Абе Павлине, когато някой постне линк, информацията в който не ти изнася, обявяваш източника за пристрастен, купен и т.н.
                          Ти обаче упорито се аргументираш със статии от ОФИЦИАЛЕН ПАРТИЕН ОРГАН.
                          Не се ли усещаш, че се излагаш?
                          Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
                          AlfaRomeo 155 1.8 TS 129 к.с. 1995 г., AlfaRomeo 166 2.4 JTD 140 к.с. 2002 г. , Volvo S60 2.4D Sport 163 к.с. 2008 г. - EX;
                          Opel Insignia ST 2.0 BiTurbo CDTI 194 к.с. 2014 г. (Алфа под прикритие)

Comment

• Първоначално публикувано от koolio Покажи съобщение
                            Абе Павлине, когато някой постне линк, информацията в който не ти изнася, обявяваш източника за пристрастен, купен и т.н.
                            Ти обаче упорито се аргументираш със статии от ОФИЦИАЛЕН ПАРТИЕН ОРГАН.
                            Не се ли усещаш, че се излагаш?
                            Кое не е вярно в статията.

Comment

Ами ти нищо конкретно не си посочил от Cambridge University Press. Само подхвърляш някакви имена. Освен това Cambridge University Press може и да не е най-достоверния източник за анализ на икономиката в България по онова време. Най-малко заради пропагандата, студената война по онова време и т.н.
                              Дай факти, достоверни данни. Нали щеше да ме затрупваш с такива.
                              Само без изявления от типа, ти знаеш ли аз какво знам. Като знаеш кажи го и го обоснови, ама не аз го знам защото братчеда така каза.
                              Ами чети от страница 130 до 160 примерно искаш всичките да ги сканирам ли?? А си е баш достоверен източник, ако си беше направил труда да провериш авторите и по конкретно авторката щеше да разбереш защо. Освен това същите неща се покриват в още поне 10 различни книги, всичките ли не са достоверни? "Реформаторство без реформи. Политическата икономия на българския комунизъм 1963-1989" на М. Иванов, "Българският комунизъм. Социокултурни черти и властова траектория, Институт за изследване на близкото минало" на И. Знеполски, "Българският външен дълг 1944-1989. Банкрутът на комунистическата икономика" на Д.Вачков , "Българските преходи 1939-2002" на Е. Калинова, "Изследвания по история на социализма в България 1944–1989" сборник, като чуждите книги не стават ето ти наши. Ся не ми казвай пак да вада данни от тях и да ги поствам, аз съм ги чел и работата е ясна.
                              Но ако искаш данни от нета, най просто вземи БВП на глава от населението и виж какво се случва. И в тази връзка да питам пак, как така с мега предприятията БВП на глава от нас., ни е 3-пъти по нисък от сега???- все избягваш да отговориш. И защо от 70г до 90г почти няма ръст??? А пък сега и режим на тока няма, но пък в-к Дума продължава да е основен източник на инф. за теб.....

Comment

• Първоначално публикувано от gigi Покажи съобщение
                                Ами чети от страница 130 до 160 примерно искаш всичките да ги сканирам ли?? А си е баш достоверен източник, ако си беше направил труда да провериш авторите и по конкретно авторката щеше да разбереш защо. Освен това същите неща се покриват в още поне 10 различни книги, всичките ли не са достоверни? "Реформаторство без реформи. Политическата икономия на българския комунизъм 1963-1989" на М. Иванов, "Българският комунизъм. Социокултурни черти и властова траектория, Институт за изследване на близкото минало" на И. Знеполски, "Българският външен дълг 1944-1989. Банкрутът на комунистическата икономика" на Д.Вачков , "Българските преходи 1939-2002" на Е. Калинова, "Изследвания по история на социализма в България 1944–1989" сборник, като чуждите книги не стават ето ти наши. Ся не ми казвай пак да вада данни от тях и да ги поствам, аз съм ги чел и работата е ясна.
                                Но ако искаш данни от нета, най просто вземи БВП на глава от населението и виж какво се случва. И в тази връзка да питам пак, как така с мега предприятията БВП на глава от нас., ни е 3-пъти по нисък от сега???- все избягваш да отговориш. И защо от 70г до 90г почти няма ръст??? А пък сега и режим на тока няма, но пък в-к Дума продължава да е основен източник на инф. за теб.....
                                Пак нищо конкретно не даваш, чети тук чети там и тем подобни, чети си ги ти разни там поръчкови материали. Ето погледни тези данни черно на бяло и после пак си приказвай че БВП уж нарастнал три пъти пък сме станали няколко пъти по-бедни. По постоянни цени още не сме стигнали равнището на БВП от 1989г. Има и други интересни показатели. Като дял на БВП от този на световния, дял на спестяванията като % от БВП и т.н.

http://www.econstats.com/weo/CBGR.htm
                                Last edited by pavlin; d.m.y г., 22:04.

Comment

Working...
                                X