Известие

Collapse
No announcement yet.

Козлодуй и Белене в светлината на трагедията в Япония?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Днес даже има изказване на един немец, че в тази цена обявена за АЕЦ въобще не са включени хранилищата за ядрено гориво, няма яснота за последващо съхранение, не са предвидени въобще икономическа целесъобразност , на кого ще се продава при тази висока очаквана себестойност и не на последно място сигурноста.
    Аз досега не съм чул обосновка показваща потреблението и нуждата от допълнителна енергия , няма обосновка за потреблението в съседни държави , на какви цени са склонни да внасят с какви мощности разполагат, какво строят, как върви енергийната им ефективност и .н.нт
    2.0 8V - R4 T.S -164 Super -ЕX, 2.5 12V - V6 - 155 Super-EX, 3.0 24V - V6 - GTV CF3 -EX
    CLK 430 - V8 Monster-EX, Семейна Корола е150, 3-ка е36 за кеф

Comment

Ми как ще чуеш бе колега
      То просто няма такива!
      Значи до момента, единственото което съм чул, е как ББ говори глупости за покачването на тока, ако не се била построила
      Реално, не съм чел/чул позитивни обосновани мнения.

Силно се нядявам, че няма да се построи, предвид големия натиск, който ще има след аварията в Япония ( за съжаление, след такива инциденти се замисляме.... )
      Last edited by alfasysop; d.m.y г., 18:12.
      Alfa 156 1.6TS '01

Comment

България 2020. Тогавашният премиер се оправдава по сутрешните блокове: "Помолил съм господин Златев (Сребров, или както там ще се казва наместникът на "Росатом") за едномесечен мораториум върху цените на тока, докато се успокои международното положение". Вестниците веднага ще напишат на първа страница с радост и тиха надежда: "Г-н Златев (Сребров, или който там е) на спешно посещение в Москва!"

Няма майтап. Както е тръгнало, това ни чака.

Не е трудно да си го представим само ако проследим "новините" от последните няколко дни. За политическата несъстоятелност и пълната финансова и структурна каша около проекта "Белене" даже и не искам да пиша. Достатъчно компетентни хора написаха достатъчно силни текстове.

Пропагандата направи така, че който не е за "Белене", е против ядрената енергетика. И друг разговор не е възможен. А пък "Белене" е задължително руско. Като че ли в гьола за 2 милиарда е вградена някаква мая, някакво семе, върху което само руски реактори виреят.

Глупавото бозаджийско лобиране за руската атомна централа изцяло погребва всякакъв разумен разговор за ядрената енергетика в България. Например аз - на базата на това, което чета и следя като информация за толкова години журналистическа практика, смятам, че България внимателно трябва да развива ядрената си енергетика. Не казвам, че съм прав, казвам само, че има немалко, които мислят като мен, и че тази позиция изобщо не може да се чуе и дискутира.

Плахо я видях в изказването на Трайчо Трайков - "Да сложим готовия руски реактор в Козлодуй, а с площадката на Белене да помислим да направим нещо друго". Изобщо, прави ми впечатление, че всяко споменаване за разширяване на "Козлодуй" потъва като в пустиня и ние така и не разбираме има ли разумни аргументи срещу това, или просто е евтино и не осигурява някои допълнителни екстри като "първата руска централа в ЕС".

Чувам, от една страна, че "това не е бидонче, да го преместиш от Белене в Козлодуй" (по Борисов), от друга страна - "ако не ги вземем ние (реакторите), турците веднага ще ги купят", пак по Борисов. Разбира се, не може и двете твърдения да са верни. Защо българската ядрена енергетика непременно трябва да е руска? Моят разум подсказва, че освен Русия има и други високотехнологични нации - САЩ, Великобритания, Франция, Канада, Япония, даже и Китай. Като ще харчим 5-6-10 милиарда евро, не е ли редно да проверим и други възможности - да попреговаряме, да сравним предложения за технология, цена, сигурност, стратегически партньорства и т.н. Сигурен съм, че и бойлер да тръгнете да си купувате, ще си направите такова проучване.

В последните години Русия губи битката за технологиите - падат спътници, потъват подводници, аварират ракети, гръмна поради човешка грешка най-голямата ВЕЦ, много се пие, малко се работи, и т.н. В "Козлодуй" аварираха поради фабричен дефект ключови елементи от системата за безопасност и вместо от това да стане грандиозен скандал, замяната на повреденото оборудване беше представено от пропагандата като несравним братски жест.

С една дума, разговор за технологията не е започвал.

Преди няколко дни Трайков каза, че поръчаните реактори са поколение 2+, руснаците казаха, че са 3+. Кое е вярно и как се доказва, не стана ясно.

Икономическият разговор също изобщо не е започвал. Той не може и да започне, тъй като няма как да се води икономически разговор без числа. Правителството не дава никакви свои прогнози за разходите за съпътстваща инфраструктура, за съдбата на отработеното гориво, за разходите за последващо извеждане от експлоатация и т.н.

Изобщо, правителството не дава знак да подхожда умно и перспективно към развитието на ядрената енергетика (а не към АЕЦ "Белене", което е различно нещо) и не съм убеден, че е в състояние да вземе компетентно такова сложно решение.

Между другото, не мисля и че вече има необходимото доверие, за да задължи нашето и следващите четири поколения със стари реактори и няколко милиарда евро задължения.

*Коментарът е взет от в. "Сега"

--------------------------------------------------------------------------------
        2.0 8V - R4 T.S -164 Super -ЕX, 2.5 12V - V6 - 155 Super-EX, 3.0 24V - V6 - GTV CF3 -EX
        CLK 430 - V8 Monster-EX, Семейна Корола е150, 3-ка е36 за кеф

Comment

Аз не съм специалист по ядрена енергетика. Но съм български гражданин и данъкоплатец. В качеството си на такъв знам, че: е по-добре да има ядрена енергетика в България, отколкото да няма. И имам въпрос: как се избира кой да я управлява и строи и как ще работи тя в моя полза?
          Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
          AlfaRomeo 155 1.8 TS 129 к.с. 1995 г., AlfaRomeo 166 2.4 JTD 140 к.с. 2002 г. , Volvo S60 2.4D Sport 163 к.с. 2008 г. - EX;
          Opel Insignia ST 2.0 BiTurbo CDTI 194 к.с. 2014 г. (Алфа под прикритие)

Comment

Мнението на БГ-данъкоплатеца е със тежест 0.000001%.
            Баща ми (лека му пръст) работеше в Козлодуй точно по времето на най-бруталните инспекции. От него знам, че всяка проверка е завършвала с почти един и същ доклад - АЕЦ "Козлодуй" е една от най-надеждните в Европа, и ресурса й без абсолютно никакъв проблем е можело да се удължи за много години напред (докладите са на МАГАТЕ). Военната писта на летище "Габровница" беше специално реконструирана (по дължина и товароносимост), за да може там да каца "Руслан"-а с доставките за централата... Базата бе в последствие (няма и година и малко след тази скъпа операция) закрита на 100%. Година след това бе закрита и изтребителната база в Доброславци - и двете бази имаха за основна задача охраната на АЕЦ-а, но както и да е.
            Пак на темата - комисиите са били доволни от всичко видяно, но въпреки това всички знаем какво стана - продадоха ни за жълти стотинки, защото френчитата искат да наложат собствения си монопол за износ на енергия. Макар че пак по доклади на същата тази агенция по атомна енергетика техните АЕЦ са едни от най-ненадеждните... интересно, нали ?
            Белене стои на ниво изкопи и основи от много време - мислите ли, че ако наистина беше разумно да се построи, нямаше да е готова до сега ? Само идиот без инстинкти за самосъхранение (или в случая - без никаква мисъл за собствения си народ) ще построи атомна централа в такъв район. Това е все едно да сложиш бомба в микровълновата, и да обясняваш на всички как нищо лошо няма да стане, понеже си чул оня батко Франсоа да разправя така.
            А и дали тази изкуствено засилена активност напоследък не е пак някаква постановка, м ?
            Па и да отговоря на въпроса - така поставени нещата, Белене нивга няма да работи в твоя или моя полза, колега!
            155 MY.95 Sport - 2.0 TS 8v (ressurected by Теодор & Токича)
            Fan Club Alfa Romeo 155 - Bulgaria

Comment

Първоначално публикувано от koolio Покажи съобщение
              Аз не съм специалист по ядрена енергетика. Но съм български гражданин и данъкоплатец. В качеството си на такъв знам, че: е по-добре да има ядрена енергетика в България, отколкото да няма. И имам въпрос: как се избира кой да я управлява и строи и как ще работи тя в моя полза?
              И аз съм съгласен с теб, а на въпросът ти-ами там е работата, че така нареченото ядрен лоби у нас, е съсредоточено около курника на Позитано, съответно гледа на изток .А от изтока гледат най вече далаверата, ядреното лоби също и т.н.Тосет патриотичните локуми са прах в очите на народа, печалалбата е доста съмнителна и отгоре на всичко идеята е, да си плати България сама за масрафа, щото други кандитати за това няма.
              Та, ако има централа, която реално ще струва поне 20 милиарда лева, а като се сложат и всички разходи, подръжки, хранилища за отработено гориво, транспортирането му до еди къде си, доставка на ново и прочее-повече сигурно.
              Та, затава трябва да се организира нормален конкурс и да се привлекат големи инвеститори, а не държавата да плаща.
              Но тук излиза и този момент-след японската трагедия, е ясноч, е ЕС ще разработи нови критерии за ядрени централи.Докато те не ясни, не бива да се строи нищо, за да не се окаже след време, че трябва да бъде затворено преждевременно, понеже не отговаря на еди какво си.
              Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
              Нагоре по стълбата, която води надолу
              sigpic

Comment

В подкрепа на колегата по-горе ще кажа, че в последните години от живота на авиобаза Габровница работих там. Длъжността ми беше такава, че никой не ме броеше за човек и това ми даваше наистина неограничен достъп. Базата от военна гледна точка беше нищожна, но положението и е стратегическо.
                Старите са знаели какво правят. Най-малкото има коренно противоположна метеорология от София. Иначе нямаше в това блато да правят авиобаза. За пистата също е вярно.
                Козлодуй има и друга особеност. Основата на всяка атомна централа е водата за охлаждане. Там дори и Дунава да пресъхне, по-нагоре има язовир Огоста. Най-големия у нас. Обема му е по-голям дори и от Искър. Способен е да подава вода за охлаждане в продължение на много месеци. Друга работа той просто няма.
                Но да оставиме това.
                Цялата гюрултия ми се струва , че е поради друга причина.
                Просто в Русия се разработват ново поколение реактори, които работят с нискообогатен уран.
                Аз си мисля, че поради тая причина е изчакването, а не че Белене се тресе.
                Все пак нашите реактори са от такъв тип, че в сравнение с Френските е като да сравняваш Феррари с Москвич!
                принципите им на работа са доста различни.
                На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
                Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Comment

Първоначално публикувано от dimo Покажи съобщение
                  Япония отново показа, че дори една от най-развитите в технически план,най-модерните и най-богатите държави в света. С един от най-дисциплинираните и работливи народи-засега е безсилна пред природните катаклизми и не е способна да ограничи последствията от ядрената катастрофа !
                  Какво да кажем за малка и бедна България с ограничени технически и финансови ресурси,със застаряващо и намаляващо население и нарастваща бройка на неграмотни малцинствени групи .
                  Как би се справила тази малка и бедна страна при подобна ядрена катастрофа като тази във Фукушима или тази в Чернобил ?!? Със сигурност едва ли по бързо и по-добре от японците които за сега са безсилни да изменят хода на ситуацията..
                  Това е основния и най-важен въпрос и всичко друго ми се струва " мижи да те лъжа" както казват старите хора ...и"Каквото си надробиш, това ще сърбаш".
                  Айде да не превъзнасяме "дисциплинирани", работливи и не знам си какви още японци. В тези японци не се намери един МЪЖ и да се направи кризисен щаб с достатъчно правомощия да се справи с проблема. Руснаците с голи ръце буквално засипаха Чернобил за няколко дни и дадоха само 26 преки жертви (+ стотици от рак в бъдещето де). "Високотехнологичните" японци проектираха и изградиха резервни охлаждащи системи, които бяха първите които отказаха, май трябва да е обратното?
                  Истината е че всички хора се еднакви, и всеки скача толкова колкото му позволява закона и тоягата.
                  И АЕЦ КОЗЛОДУЙ е една от най-надежните централи, ако не и НАЙ-надежната. Причината е една единствена - проверявана е най-много пъти.
                  ALFA 156 1.9JTD '98
                  ALFA 159 2,4JTDM Q4 2007

Comment

Надежността до голяма степен се залага още при проектирането на реактора. Блоковете 1-4 са от стар тип, който по проект е опасен, защото позволява авария тип чернобил.
                    През годините са сложени 330 допълнителни системи за защита, което е хубаво ама не променя дизайна и начина на работа. Все едно да вземеш един москвич и да му сложиш най-яките ролбари, спортни пружини, колани и тем подобни. Каквото и да направиш няма да стане толкова безопасен колкото новите коли, нали.
                    2014: Deutschland über alles

Comment

• Авария "тип Чернобил" - дрън - дрън - дрън
                      Ама много Ви моля да не говорите глупости, че пак ще ме обвинят в арогантност.
                      Българите са една аморфна маса, на където ги лашнат на там поемат, а хита със земетръсната зона направо "уби коча с лопатата" ,боже сега природозащитниците ще си оправдаят парите дето ги сучат от държавните фондове, а няколко пишман политици ще "яхнат коня на справедливия всенароден гняв" - мале ще ме уморите от смях.
                      За Козлодуй ще плачете на Мартинчо - Костовата клика, че тия копелета ни продадоха на Тошиба и Уестингхаус!
                      Mitsubishi Outlander
                      Mitsubishi Space Star
                      Daihatsu Terios

Comment

• Нещо не ти схващам позицията. Всички знаем какви са Българите!
                        Ясно е защо искат да затворят АЕЦ Козлодуй, но това няма нищо общо с рентабилността на АЕЦ Белене.

Нали за ВЕИ се говореше... колко процента до 2020г трябвало да има ( май 20% ), а най накрая ще строим 2-ра АЕЦ.
                        50% ТЕЦ , 40% АЕЦ 10% ВЕЦ, тъпата сметка е че ВЕИ до голяма степен могат да заменят АЕЦ, а ТЕЦ с "горивната" мафия, скоро няма да ги пипат или ще минат на газ.
                        Според вас, колко kw/h могат да се постигнат, ако вложат 20 млрд. в ВЕИ ?
                        Alfa 156 1.6TS '01

Comment

• ^
                          1.Много по-малко от АЕЦ
                          2.Много по-скъпо от АЕЦ
                          3.Много по-нерентабилно от АЕЦ
                          4.Много по-несигурно като постоянен капацитет от АЕЦ

Иначе "Козлодуй" и "Чернобил" са с коренно различни реактори, няма как да стане нещо като в "Чернобил".А за "Белене" се сърдете на предишните, те го почнаха, откраднаха кой каквото може и го забатачиха.Сега спрем ли го сме много назад...
                          Alfa 156
                          ::::1.8ts::::144hp::::'98:::::
                          sigpic

Comment

• Първоначално публикувано от Crusader Покажи съобщение
                            Авария "тип Чернобил" - дрън - дрън - дрън
                            Ама много Ви моля да не говорите глупости, че пак ще ме обвинят в арогантност.
                            Българите са една аморфна маса, на където ги лашнат на там поемат, а хита със земетръсната зона направо "уби коча с лопатата" ,боже сега природозащитниците ще си оправдаят парите дето ги сучат от държавните фондове, а няколко пишман политици ще "яхнат коня на справедливия всенароден гняв" - мале ще ме уморите от смях.
                            За Козлодуй ще плачете на Мартинчо - Костовата клика, че тия копелета ни продадоха на Тошиба и Уестингхаус!
                            1 до 4 на Козлодуй имаха ли втори външен кожух?

Тая същата клика както ги нарече е единственото положително случило се на тая тъпа държава за 20 и кусур години дето народа масово обеднява, докато му свалят по 10 кожи същите дето им се радваш, че ще ти строят АЕЦ.

Ако това е цената да станем нещо различно от задунайска губерня съм готов да я платя... инак нищо против атомните централи.

Баси логиката ... да се радваш на затягащ се олигопол заради една АЕЦ ... вярно, че печелиш от нея ама губиш от много други неща.
                            Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

• факт е че колкото и гаранции да се дават , винаги може да се получи авария в козлодуй или белене. това обаче е прекалено висок залог за българия щото едно такова нещо ще ни затрие цялата нация само за 1-2 дена с помощта на малко южен ветрец. все пак сме само 8 милиона. това , ония тиквеници от ядреното лоби трябва много добре да го запомнят. да не говорим че с руска белене ставаме "вечно задължени" на "братския народ".
                              иначе май най-сигурни, лесни за изпълнение, непретенциозни към гориво и лесни за обслужване са канадските реактори. за разлика от нас , румънците не се правят на тъпи да строят "супер модернизираните" вевеери и да се кланят на руснаците за супер далаверата.
                              точка

Comment

• Просто няма изгода да се насочим към ВЕИ и енергийна ефективност, за това строим АЕЦ и ТЕЦ !!!

Моето мнение е, че трябва да се наблегне на ВЕЦ , ВЕИ и преустройството на ТЕЦ-овете с ГАЗ, което само по себе си е добре. Както пишеше в един цитат по - горе, ТЕЦ с ГАЗ, 800мгв/ч е доста добре.
                                Да се удължи живота на 5 и 6-ти реактор, като един буфер до модерницирането на мрежата.
                                20млрд за АЕЦ е лудост!

Те скоро ще предложат на Японците, да съхраняваме тяхните отпадаци! За да сме солидарни!
                                Alfa 156 1.6TS '01

Comment

Working...
                                X