Известие

Collapse
No announcement yet.

Спират строителството на АЕЦ "Белене"

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Слушайте интервютата на Каролев и ще разберете къде е цялата драма. HSBC най-вероятно е била наета по идея на Трайков да разработи инвестиционен проект за Белене който след това да се продаде на части на частни акционери и съответно банката да си вземе комисионна за всяка продажба. За целта е трябвало да се изключи държавата от предварителния договор с Росатом. От там започва и драмата защото най-вероятно някоя от държавните агенции се е опъвала. Така че според мен ако референдума се провали и ГЕРБ спечелят изборите Белене най-вероятно ще се реализира като изцяло частен проект при не много изгодни условия за държавата

Comment

• Имам следната дилема:
      От една страна не ми се гласува, за да може референдума да се обяви за невалиден.
      От друга като гледам кои ще гласуват, всички ще гласуват за Белене, което пак не ме устройва.
      И тук ми изниква въпросът:
      Колко % трябва да гласуват за да се обяви референдума за легитимен?
      Никаква информация няма из нета само на БСП сайта с промивките.
      пп аха намерих, ще си стоим вкъщи язък за 40-те млн.лв. на кучето в гъза, ама то на политиците това им е работата - да ни харчат парите.
      http://www.dnes.bg/politika/2012/12/...validen.176130
      абсолютно никога няма да гласуват 4млн души за тая простотия щото поне половината българи(по-добрата половина) осъзнават колко са некомпетентни по темата.
      Last edited by code; d.m.y г., 08:53.
      sigpic
      156 Facelift 1.9JTD16V 159 1.9JTDm16V 166 2.0TS(eх) Fiat Fiorino 1.3JTD
      "Странно нещо е животът - днес караш с 200, утре те возят с 20"

Comment

• Истината от производителя:
        http://www.dnes.bg/business/2013/01/...rosatom.178246

Другото са измислици-премислици, не.... по-скоро са откровени лъжи!
        Mitsubishi Outlander
        Mitsubishi Space Star
        Daihatsu Terios

Comment

• ---------- Post added at 22:48 ---------- Previous post was at 22:44 ----------

майната и на тая централа. Никога не съм харесвал ядрените централи.[/QUOTE]

Ето ви железен аргумент!
          Някой ще каже: разбира ти Прасето от кладенчова вода, да ама не е нужно на човек да разбира от финанси, при положение, че по принцип си има свои причини да не иска АЕЦ.
          На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
          Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Comment

• ”Росатом”: Изумени сме, АЕЦ „Белене” не струва ?10 млрд.
            Говорителят на ”Росатом” Сергей Новиков: Предложихме да финансираме ”Белене”, Борисов знае това
            Изказванията на премиера на България Бойко Борисов за това, че за реализацията на проекта АЕЦ „Белене” са нужни 10 милиарда евро от държавния бюджет предизвикват огромно изумление.
            Това посочва пред ИТАР-ТАСС директорът на отдела за комуникации на „Росатом” Сергей Новиков, цитиран от "Фокус".

Справка„През 2010 година по време на преговорите в София едно от условията на българския премиер беше да не се допусне да има разходи от държавния бюджет за проекта АЕЦ „Белене”. През ноември същата година в Москва ние предложихме да построим централата фактически за сметка на собствени привлечени ресурси. Българската страна въз основа на оставените за нея 51% би покрила съответстващата част от разходите за сметка на печалбата от продажбата на произведената от АЕЦ-а електроенергия за около 19 години.
            По този начин нямаше да бъде похарчен нито лев от държавния бюджет”, каза Новиков.

Представителят на „Росатом” добави, че по време на преговорите в Москва през 2010 година българската страна е заела „странна позиция”, като е заявила, че „след като електроцентралата функционира на територията на България, то всички спечелени средства трябва да постъпят в държавния бюджет”. „Ние предлагахме да построим АЕЦ, която би могла да генерира електроенергия, която можеше да бъде продавана, да се получава печалба и да се разплати с всички участници в проекта”, подчерта Новиков.

„Решението да не се работи по тази изгодна схема беше прието именно от правителството на Борисов, а не от предишното правителство или от някой отвън. Именно Борисов взе решение да не се строи електроцентралата, за чието изграждане от бюджета на страната нямаше да бъде похарчен нито лев”, каза представителят на „Росатом”.

Той добави, че през 2010 година цената на строителството на двата енергоблока на АЕЦ „Белене” е била 6,297 милиарда евро. „Премиерът Борисов знае за това. Изказванията на българската страна за цена на АЕЦ-а от 10 милиарда евро е спекулация с цифрите в най-чист вид”, заяви Новиков.

Той заяви, че германският концерн RWE се е отказал от проекта през 2009 година заради липсата на потвърждение за готовността на България да финансира своя проектен дял от страна на Националната енергийна компания (НЕК). Това Новиков каза в коментар на изявлението на министър Делян Добрев за причините за излизането на германския инвеститор от проекта.
            Германската страна е поискала потвърждение на възможността за финансиране дела на българската страна в общата инвестиция от 10.59 млрд. евро, каза Новиков. От НЕК не са постъпили гаранции за финансиране.

По-рано и премиерът Борисов, и министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев потвърдиха, че АЕЦ „Белене” струва 10 милиарда евро. Това показвали оценките на отказалия се потенциален инвеститор RWE и консултанта по проекта HSBC.

Същевременно бившият руски зам.-министър на енергетиката Булат Нигматулин призна пред комисията "Янев" в парламента, че АЕЦ "Белене" наистина ще струва 10 млрд. евро и че България разполага с достатъчно количество руски газ, който е по-евтин като енергия от електричеството в "Белене". От БСП го обвиниха в лобиране в полза на "Газпром".

"Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
            К.М.

Comment

• И сега ще последва отговор в добре познатия тон - Сергей, руснаците, дупе и гащи, кражби, ала-бала.....
              sigpic

Comment

• Ей много сте писали, три дена ме няма, сега не мога да смогна - то се появил г-н Каролев, излезнала нова информация.....
                6,3 млрд. централа + 3.5 съпътстваща инфраструктура и пак ще станат 10млрд. Абе важно е да се въртят едни пари.

Comment

• В изказването на Каролев по радиото очаквах да чуя все-пак някакво експертно становище по въпроса.
                  А той каза това, което почти всеки би казал - че не трябва да ходим на референдум, защото той е безсмислен и само води до прахосване на едни пари.
                  А те (парите за референдума) ще бъдат пахосани така или иначе.

159 1.8 MPI
                  166 2.0 TS (ex)

Comment

• Ама усещате ли как всеки дърпа чергата към себе си? :-/

И както винаги, обикновенния гражданин, ще изяде дървото.

Та защо да не гласувам с "ДА", като така или иначе "дървото" ще ме отнесе ?

AR 145 2.0 16v Turbo 300+ whp powered by ICIDesign
                    AR 155 2.0 16v SUPER
                    Toyota Corolla 2014 S Premium
                    Moskvich 2140

Comment

• Лисицата:
                      -Гарго, ще гласуваш ли с ДА на референдума? Много е важно, от това зависи бъдещето на децата ти!
                      ..гаргата мълчи и стиска сиренцето в клюна.
                      -Гарго, много е важно България да е независима и да не купува ток. Ще гласуваш ли с ДА?
                      Гаргата:
                      -Да!
                      Сиренцето пада, лисицата го грабва и офейква. Гаргата, замислено:
                      -Аз и НЕ да бях казала, все тая...
                      .
                      "Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
                      К.М.

Comment

• Много точно и ясно нещата са казани от Росатом.

Comment

• Кое му е ясното и кое му е точното? Има ли договор какво ще се прави, какво няма да се прави и колко ще струва? За да правят референдум трябваше да има окончателен догобор който да е публично достъпен, без черни правоъгълници в него и да ни питат "Да го подпишем или да не го подпишем". Референдума в този му вид е като да питам жена ми "Искаш ли да си купим нова кола?".
                          Alfa Romeo 155 2.0 16V Super

Comment

• От това по-ясно да ти кажат крайна цена и да ти осигурят 100% финансиране с изкупуване 51% дял не знам как може да бъде.

Comment

• Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение
                              От това по-ясно да ти кажат крайна цена и да ти осигурят 100% финансиране с изкупуване 51% дял не знам как може да бъде.
                              А след това като дойде време за договор ще се започне - Ама ние имахме в предвид само цената на реакторите, ама то политическата ситуация се промени, ама то точната цена е търговска тайна.
                              Alfa Romeo 155 2.0 16V Super

Comment

• Това са абсолютни неистини. Договор така или иначе си има който дори и сега още не е прекратен.

Comment

Working...
                                X