Oправи си логиката първо. Не било унищожено, ами било разрушено и разграбено.
Известие
Collapse
No announcement yet.
Компютърната индустрия в България, минало и настояще.
Collapse
X
-
Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщениеХубав пост.
....
Оставам с впечатлението, че се изтъква този пример за да се илюстрира с него гениалността на руския човек.
Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщениеМислите ли, че в NASA не са се сетили за молива?
Руският подход бил прагматичен. Аз бих го нарекал консервативен.
Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщениеВсъщност именно този пример обяснява всичко. Някой отказва да мисли за иновации, защото счита, че нещо е незначително и няма смисъл от него. Друг смята да инвестира пари в него. Всеки може да прецени кое от двете е по-добро за развитието на каквото и да било.
Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщениеНе може да се отрече това, че в ония времена компютъризацията у нас беше държавна политика и имаше много ползи от нея. Лошото е това, че си помислихме, че това може да ни направи световен компютърен гигант.
Забележете, не коментирам дали това е правилно или не, дали е хубаво или лошо! Просто излгам гледна точка, така както аз съм го видял и както аз съм го усетил.
Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщениеКрайно време е да спрем с необоснованото помпане на националното си самочувствие, да си дадем ясна и обективна представа относно това, къде ни е мястото.
Тогава може би ще тръгнем нагоре.
Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщениеТова, че с Правец и Изот 1035 не се е получило не трябва да ни убива. Да погледнем настоящото време.
България в момента е на едно от челните места по достъп до високоскоростен Интернет.
Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщениеГоворя с немци и австрийци, които още ползват мижави DSL-и и само си мечтаят за скорости от порядъка на 20 - 30 Mb/s.
Тъй че уважаеми колеги, нещата не са толкова трагични що се касае до IT бизнеса у нас.
П.П. Накрая искам да сложа една връзка към едно много интересно писмо на Георги Марков ... на мен лично ми беше много интересна неговата гледна точка, и житейският ми опит ми е показал че нещата стоят точно по начина описан в това писмоLast edited by fade; d.m.y г., 22:17.
Comment
-
Първоначално публикувано от kolev Покажи съобщение...
какво значи че правец е даван безплатно на училищата. все някой го е платил. имаше по един който стоеше като музеен експонат и не се буташе.
...
Платили са го нашите родители, и тези пари са отишли за нашето образование, давайки ни още един шанс в живота! В този факт аз лично не виждам нищо лошо. А вие?
Аз не знам Вие в какво училище сте учили, но в моето училище се чакаше ред докато бях в по малките класове и компютрите бяха все още малко за да се седне и да се пробва нещо пък било то и игра. Имахме трима преподаватели които преподаваха, информатика, програмиране Фортран и Паскал и винаги можехме да се обърнем към тях когато имахме нужда от помощ. Дори си правехме шеги, че можем да накараме копютър Робко да наруши третият закон на роботиката и да се самоизкл от електрическата мрежа. За съжаление не се получаваше, щото му беше малка силицата.
И всичко това в малък провинциален град през 80те...
Където и да сте учили можете само да съжалявате, че сте пропуснали шансовете които са Ви били предоставени.
Затова в един от предишните си постове казах, че единствените виновни за положението в което се намираме сега сме само и само ние, няма на кого да се сърдим!Last edited by fade; d.m.y г., 23:23.
Comment
-
виждам че не си прочел цитата за "звездната писалка".
и американците и руснаците в началото са ползвали моливи. те обаче имат няколко недостатъка. графитния прах /сигурен съм че знаеш/ е електропроводим. сети се какво става с електрониката , а и с дървото на молива в чисто кислородна среда.
след изобретяването на "звездната писалка" /от хора нямащи нищо общо с наса и нефинансирани от държавата/ дори руснаците си купуват и зарязват гениалните моливи.
ссср никога не е искал да развива космическа програма. целта е била изработката на балистични ракети със среден и междуконтинентален обсег/копия на фау/. за целта, вадят най-големия си ракетен инженер от.... гулаг /вкаран по доноси/ - Корольв. човека е имал страст към космонавтиката и другарите виждат възможността за пропаганда.
със смъртта му тотално спира всякакво развитие в космическата програма на руснаците. имаше и един филм на ббс по въпроса.
като си говорим за върхови технологии, знаеш ли колко дефекта е имал апарата с който загива Комаров.
учил съм в сравнително големи училища. имаше вече 386 и 486. наличните музейни експонати правец бяха с различна клавиатура дори. пишехме програми на паскал ..... в тетрадките. за кво ти е компютър.точка
Comment
-
Малко наивно е да си мислим, че компютъризацията у нас през 80-те години се е състояла само у нас.
Една по-обективна преценка води до други изводи. Това, което ние сме копирали и масовизирали, хората са го измислили, сътворили и направили публично достояние ПРЕДИ нас. Нещо повече - продължили това във времето, за разлика от нас.
Резултатите днес са очевидни.
Що се касае до високоскоростния интернет достъп - причините за развитието му у нас изобщо не се дължат на това, което се е случвало през 80-те а на съвсем други фактори, като огромни пазарни ниши и липса на закони.
Именно поради липсата на ясни закони бе възможно изграждането на "просторите" от кабели по улиците (колкото и смешно да звучи), но това именно доведе до практическото масовизиране и реализиране на технологията Metro-ethernet.
На тези от вас, на които това им се струва смешно препоръчвам да пробват да прекарат въздушно един кабел в Германия и ще ви стане ясно за какво говоря.
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
Първоначално публикувано от fade Покажи съобщениеП.П. Накрая искам да сложа една връзка към едно много интересно писмо на Георги Марков ... на мен лично ми беше много интересна неговата гледна точка, и житейският ми опит ми е показал че нещата стоят точно по начина описан в това писмоLexus IS200
Comment
-
Първоначално публикувано от kolev Покажи съобщениессср никога не е искал да развива космическа програма. целта е била изработката на балистични ракети със среден и междуконтинентален обсег/копия на фау/. за целта, вадят най-големия си ракетен инженер от.... гулаг /вкаран по доноси/ - Корольв. човека е имал страст към космонавтиката и другарите виждат възможността за пропаганда.
със смъртта му тотално спира всякакво развитие в космическата програма на руснаците. имаше и един филм на ббс по въпроса.
като си говорим за върхови технологии, знаеш ли колко дефекта е имал апарата с който загива Комаров.
Там е и разликата между компютъра и човека. Компютърът винаги ще си остане една изичлителна машина. Дори да има изкуствен интелект, той никога няма да замени хората. Компютърът никога няма да разбере, какво е медитация например.Last edited by Mind_Control; d.m.y г., 14:35.Lexus IS200
Comment
-
Аз мисля, че гледната точка на Марков е малко крайна и доста песимистична. На пръв поглед такова разделение е много лесно и доста удобно обяснява многото негативни неща с които се сблъскваме.
Много лесно е да се каже - има творци и паразити. Никак не е лесно обаче да се дефинират ясно критериите според които се прави това разделение.
Един чиновник, който изплаща пенсии какъв е?
Един застраховател какъв е?
Един банкер? Един политик? Един военнослужещ? .........
Изобщо с цялото ми уважение към паметта на този човек, считам,че нещата са доста по-сложни за да бъдат обяснени по такъв елементарен начин.
Може да се направи аналогия между живота на обществото и този на един индивид.
И така преди да стане ясно, какво добро или лошо притежава въпросният индивид, той трябва първо да може да съществува на физическо ниво.
Следвайки тази аналогия всяко общество първо живее на физическо ниво. Това става възможно най-общо-казано, като се движат едни ресурси от периферията към центъра и впоследствие тези ресурси биват разпределяни в обратната посока от държавния апарат.
При лошо-функциониращият обществен организъм прекалено малко са тези, които произвеждат ресурсите и прекалено много са тези които участват в тяхното разпределение.
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
При лошо-функциониращият обществен организъм прекалено малко са тези, които произвеждат ресурсите и прекалено много са тези които участват в тяхното разпределение.
П.С. Ама то как да си организиран с тия красиви жени и този хубав климат дето го имамеЛятото те влече към морето, есента към планината, зимата към ските. И на практика не остава време да се съсредоточиме върху работата...
Last edited by Mind_Control; d.m.y г., 15:11.Lexus IS200
Comment
-
Първоначално публикувано от Mind_Control Покажи съобщениеТук е ключа на нашите проблеми. Нито сме по- малко работливи, нито по- глупави от запада. Явно сме по- неорганизирани.
Добрата новина е, че на това му се вижда края. Най-вероятно ще е труден и мъчителен край, но хората няма вечно да търпят това.
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
Първоначално публикувано от kolev Покажи съобщениевиждам че не си прочел цитата за "звездната писалка".
и американците и руснаците в началото са ползвали моливи. те обаче имат няколко недостатъка. графитния прах /сигурен съм че знаеш/ е електропроводим. сети се какво става с електрониката , а и с дървото на молива в чисто кислородна среда.
след изобретяването на "звездната писалка" /от хора нямащи нищо общо с наса и нефинансирани от държавата/ дори руснаците си купуват и зарязват гениалните моливи.
Или познанията ви по английски са слаби може би?
Първо да Ви кажа че винаги съм смятал тази история за градска легенда, и я използвах повече като илюстративна метафора. Наистина не знаех че тази история си има всъщност истински сюжет!
Та какво пише ако наистина сте зле с английския...Всъщност NASA са разработвали подходящо средство за писане в условията на безтегловност и след като бюджета е достигнал космически стойности са го зарязали и са продължили да ползват пак моливи. По надолу пише, че руснаците са използвали молив с пластмасова обвивка, и маслен "графит" (такива са всички химически моливи и моливчета за оцветяване)...
Всъщност явно Фишер са видели ниша за продукт и перспектива за печалба в цялата тази история с космонавтите и са се възползвали, в което няма нищо лошо!
Не Ви прави чест да изопачавате по такъв жалък начин историята само за да защите несъществената си теза или просто елементарно да се заяждате. Не ви ли хрумна, че може да знам английски също толкова добре колкото и руски?
Първоначално публикувано от kolev Покажи съобщениессср никога не е искал да развива космическа програма. целта е била изработката на балистични ракети със среден и междуконтинентален обсег/копия на фау/. за целта, вадят най-големия си ракетен инженер от.... гулаг /вкаран по доноси/ - Корольв. човека е имал страст към космонавтиката и другарите виждат възможността за пропаганда.
Първоначално публикувано от kolev Покажи съобщениесъс смъртта му тотално спира всякакво развитие в космическата програма на руснаците. имаше и един филм на ббс по въпроса.
Ами лично аз не знам колко дефекта е имал апарата на Комаров, но пък ми е интересно от къде BBC са разбрали...
Ако единственният Ви източник за информация е BBC съвсем добронамерено Ви съветвам, да си разширите малко кръгозора, може пък да почнете да виждате на света от малко по-висока орбита!
Първоначално публикувано от kolev Покажи съобщение
учил съм в сравнително големи училища. имаше вече 386 и 486. наличните музейни експонати правец бяха с различна клавиатура дори. пишехме програми на паскал ..... в тетрадките. за кво ти е компютър.
Пък иначе всеки начинаещ първо се учи да пише в тетрадка, пък ако след това има желание си пробва написането на компютър и си поправя грешките в логическото мислене и схема или (модерно казанао debug). За мен това е единственият естествен начин да се научиш да мислиш правилно за да се научиш след това да пишеш прибран и оптимизиран код!
Ама кво ли знам аз, с тия музейни експонати Правец... дето и клавитаурата им беше най "различната" QWERTY клавиатура дето не можаха да я изкопират даже като хората тия "посредствени" Българи.Last edited by fade; d.m.y г., 22:40.
Comment
-
.
http://bg.wikipedia.org/wiki/Космиче..._на_СССР
НАСА е американска правителствена агенция, отговорна за националната програма за космически изследвания. Създадена е през 1958 г.Следвайки Съветската космическа програма, която успешно изстрелва първия изкуствен спътник в космоса (Спутник-1), САЩ също насочват усилията си към космоса. Конгресът на САЩ алармира за заплаха, свързана с американската безопасност и технологично лидерство (познато е като „Кризата Спутник“), което налага взимането на незабавни мерки.........
http://bg.wikipedia.org/wiki/НАСА
Да не забравяме че със смъртта на Вернер фон Браун американците доста се поизпотиха да поддържат темпото.Колкото до капсулата на Комарьов, да си припомним и тримата загинали американски астронавти поради дефект в капсулата Аполо и то на Земята.Да не говорим пък за двете совалки дето изгоряха.
Ама какво сте се хванали Русия срещу Америка на мога да разбера.То руснаците много тъпи, пък американците понеже са умни си купуват мозъци.По-достойно е да си останеш с убежденията,отколкото
конюнктурно на стари години да "прогледнеш".
Alfa Romeo 156 1.8ts 1997 - ex.
Alfa Romeo 156 1.8ts 2001
Comment
-
Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщениеМалко наивно е да си мислим, че компютъризацията у нас през 80-те години се е състояла само у нас.
Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщениеЕдна по-обективна преценка води до други изводи. Това, което ние сме копирали и масовизирали, хората са го измислили, сътворили и направили публично достояние ПРЕДИ нас. Нещо повече - продължили това във времето, за разлика от нас.
Резултатите днес са очевидни.
Хората... са всъщност двама човека:
Техническият гений Стиф Возняк и Визионера и ловък манипулатор Стив Джобс!
Да идеята им е брилянтна появава се в точното време и на точното място. Продуцира се по интелигентен и красив начин, и да, техният продукт става популярен, понеже са малка и гъвкава компания в началото и успяват да откликнат на нуждата на пазара за разлика от тромавият гигант IBM. Техният компютър е сглобен едва ли не с части от близкият "Млад Техник" (или както се казва там в щатите техният подобен магазин). Затова и почити в целият свят го репликират в последствие много лесно. Така, че не сме само ние дето сме копирали и масовизирали.
Чудя се дали някой във Франция или Германия, или пък Китай изпитва угризения, че ползва технологията за леене с противоналягане. Представяте ли си, въпреки, че сме "посредствени" и заврени някъде на гърба на географията, сме открили и разработили нещо също толкова масово като компютрите...
Ами ползва я целият свят във всяко производство на отливки от цветни метали. Имаме защитени около 100 патента за нея, обаче се тръшкаме, че сме жалки плагиати и сме си позволили по време на желязната завеса да заявим присъствието си на картата правйки компютри моля ви се... pathetic
Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщениеЩо се касае до високоскоростния интернет достъп - ...
Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщениеАз мисля, че гледната точка на Марков е малко крайна и доста песимистична...
След като походих малко насам натам като, че ли мога да го потвърдя с няколко забележки "под чертата". Особенно като съм поживял почити еднакво и при двете системи!
Хм... тва вино май ми дойде в повече, отдавна не се бях изявявал толко мноо литературно, ама явно имам нужда, като ме предизвикахте ся му мислетеLast edited by fade; d.m.y г., 11:07.
Comment
-
Първоначално публикувано от dimitar_vd62 Покажи съобщение...
Ама какво сте се хванали Русия срещу Америка на мога да разбера.То руснаците много тъпи, пък американците понеже са умни си купуват мозъци.
Comment
-
Когато контактувам с някои русофилско настроени българи много се чудя на какво се основава тая безпределна гордост от постиженията на руснаците. Нас като българи какво ни грее дали руснаците са най-гениалната нация на света, или средно интелигентна или са тъпи като на носорог задните части. Ние не сме руснаци и освен, че пишем на кирилица и имаме някои леки културни прилики, друго общо с тях нямаме. Ние им викаме братушки, а те на нас - не. Даже и през соца не сме били братушки за тях. Очевидно пропагандата от преди 1989 има своето значение, защото русофили по-млади от 35 години няма много много. Това с космическия молив е типичен пример. Не му прави чест на колегата да се измъква така, защото той даде тази история като пример за прагматизма на руснаците. Нещо, в което и аз вярвах до към 15 годишен, когато чух тази басня. Какъв прагматизъм, обаче. В един момент ми хрумна, че е адски нелогично НАСА да прати човек на Луната, а да не се сети да пишат с моливи. Когато нещо е нелогично, шансът да е скалъпено е много голям.
Аз не отричам, че в Русия и СССР преди има наука, но когато говорим за руски технологии неизбежно отиваме или в космоса или във военната промишленост. Това не е лошо, ама не значи кой знае колко много, понеже една малка Корея е в пъти по-напред от Русия в технологично отношение и предлага далеч по-качествени продукти. Като се замисля какво руско имам вкъщи се сещам за 2 неща. Едното е антивирусната ми, а другото го забравих.
За писмото на Георги Марков, вие го коментирате като някакъв неоспорим факт, но аз си мисля, че шансът да е истинско е много много малък.
---------- Post added at 23:54 ---------- Previous post was at 23:48 ----------
Първоначално публикувано от dimitar_vd62 Покажи съобщениеТо руснаците много тъпи, пък американците понеже са умни си купуват мозъци.Last edited by nikolaaaay; d.m.y г., 23:57.
Comment
Comment