Известие

Collapse
No announcement yet.

Компютърната индустрия в България, минало и настояще.

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Първоначално публикувано от fade Покажи съобщение
    Щом е имало 486 значи си мноо малък за да говориш за Правец 82 и Изот 1035
    Пък иначе всеки начинаещ първо се учи да пише в тетрадка, пък ако след това има желание си пробва написането на компютър и си поправя грешките в логическото мислене и схема или (модерно казанао debug). За мен това е единственият естествен начин да се научиш да мислиш правилно за да се научиш след това да пишеш прибран и оптимизиран код!
    Ама кво ли знам аз, с тия музейни експонати Правец... дето и клавитаурата им беше най "различната" QWERTY клавиатура дето не можаха да я изкопират даже като хората тия "посредствени" Българи.
    Е с такова мислене и заяждания за красиво изрисувани фигурни скобки трябваше да ставаме уж кодери, смях в аула без компютри и 3 ки с клизми.
    Добре, че имах една изпаднала Тошиба 386 лаптопче, да ги сложа на място, че беше просто трагично.
    Това в роден ВУЗ по времето на Пентиум 1...
    Да не почвам за техникума, че ще настане една.
    Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

• Темата за Русия само че не я повдигнаха никакви русофили , ами разни такива които за всички несгоди в живота си се извиняват с Русия, комунистите и т.н.
      Мозъците в Америка идват точно заради парите

Comment

• Ако се върнем в историята някъде средата на 18 в. ще разберем, че за малко Русия да заеме мястото, което заема САЩ в момента. Фамилията Ротшилд е искала да създаде централна банка в Русия, но по това време среща съпротивата на царя там. Целта е била пълен контрол на човечеството, чрез дълговете. Както е в момента, но всичко се управлява, като местоположение, от САЩ. А можеше да е от Русия и САЩ да са в 3-та глуха сега.
        Затова след време прокарват и комунизма в Русия- един вид искат да ги съсипят, като отмъщение.

Та идеята ми е, че нито САЩ са много велики, нито Русия. Всичко е въпрос на интереси и случайности.

"Все пак нещо, което не вървяло добре за тях е „Конгресът на Виена“, който е започнал през септември 1814 г. и приключва през юни 1815 г. Причината за „Конгресът на Виена“, е че Ротшилдови се опитват да направят форма на световно правителство, което да им даде пълен политически контрол над цивилизования свят.

Много от политическите правителства са изпаднали в дълг към фамилията Ротшилд, и тъй като присъстват на „Конгресът“ са използвани да бъдат внедрени да подкопаят инициативата. Все пак руския цар Александър Първи, който не се поддава на натиска на Ротшилдовата централна банка и не бил протеже на Ротшилд осуетил плана за световното правителство на Ротшилд.

Вбесен от това, Нейтън Майер Ротшилд се заклева някой ден той или наследниците му да унищожи цар Александър Първи, цялата му фамилия и потомството му. За съжаление това става така 102 години по-късно след като Ротшилд фамилията финансира болшевиките, които изпълняват това обещание."
        Last edited by Mind_Control; d.m.y г., 11:43.
        Lexus IS200

Comment

• Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщение
          Е с такова мислене и заяждания за красиво изрисувани фигурни скобки трябваше да ставаме уж кодери, смях в аула без компютри и 3 ки с клизми.
          Добре, че имах една изпаднала Тошиба 386 лаптопче, да ги сложа на място, че беше просто трагично.
          Мдаммм спомних си и аз, че писах програми на Паскал с молива У тетрадката. Това по времето на Пентиум 2 вече
          Имахме и китове със CM603 и прилежащата му периферия, на които програмите се пишеха чрез въвеждане на hex кода на инструкциите през клавиатурата... смех и сълзи.
          Alfa Romeo 145 1.4 16V TS
          Alfa Romeo 145 1.3 8V Boxer - ex
          Audi A4 1.9 TDI

Comment

Колега, аз може да съм всякакъв, но повярвайте ми изобщо не съм наивник на средна възраст!

Бихте ли ми дефинирали "обективна преценка" колега?
            Хората... са всъщност двама човека:
            Техническият гений Стиф Возняк и Визионера и ловък манипулатор Стив Джобс!
            Да идеята им е брилянтна появава се в точното време и на точното място. Продуцира се по интелигентен и красив начин, и да, техният продукт става популярен, понеже са малка и гъвкава компания в началото и успяват да откликнат на нуждата на пазара за разлика от тромавият гигант IBM. Техният компютър е сглобен едва ли не с части от близкият "Млад Техник" (или както се казва там в щатите техният подобен магазин). Затова и почити в целият свят го репликират в последствие много лесно. Така, че не сме само ние дето сме копирали и масовизирали.
            Чудя се дали някой във Франция или Германия, или пък Китай изпитва угризения, че ползва технологията за леене с противоналягане. Представяте ли си, въпреки, че сме "посредствени" и заврени някъде на гърба на географията, сме открили и разработили нещо също толкова масово като компютрите...
            Ами ползва я целият свят във всяко производство на отливки от цветни метали. Имаме защитени около 100 патента за нея, обаче се тръшкаме, че сме жалки плагиати и сме си позволили по време на желязната завеса да заявим присъствието си на картата правйки компютри моля ви се... pathetic

С това не ми се занимава, просто нямам настроение пък и може би подготовка за подобни дискусии. Имам само бегли наблюденият от посещения в Англия и Холандия. как стоят там нещата напоследък. И съвсем бледи спомени за Франция от края на 90те... тогава тия франсета бяха много зле... може и аз да съм попаднал на такива не знам. Предполагаше се, че трябва да разбират от това което работят.

Е то е ясно че е бил нещо фрустиран, по скоро обаче основната идея като че ли е, заявлението му, че е приел света такъв какъвто е и, че всички негови мечти са се оказали заблуди. Мисля, че писмото трябва да се разглежда в контекста на времето, когато всички мислехме че оня живот, там е едва ли не раят на земята... "да ама не"
            След като походих малко насам натам като, че ли мога да го потвърдя с няколко забележки "под чертата". Особенно като съм поживял почити еднакво и при двете системи!
            Хм... тва вино май ми дойде в повече, отдавна не се бях изявявал толко мноо литературно, ама явно имам нужда, като ме предизвикахте ся му мислете

Колега Fade, аз ни най малко не ви имам за наивник. Освен това, само изразявам своята гледна точка относно дискутираните събития и не твърдя, че тя е абсолютно-вярната.

Тъй че, ако тове е прозвучало обидно, то аз се извинявам.

Истината е че, за мен е удоволствие да водим тази смислена дискусия.

Изглежда има някакво объркване с цитатите. Явно цитирате мен вместо колегата Колев.

Под "обективна преценка" разбирам малко по-задълбочен анализ на ситуацията. А именно - кое е оригинал и кое е копие и конкретно това, че последвалото развитие на събитията показва това, че оригиналът търпи развитие за разлика от копието му.
            Аз съм противник на плагиатството във всичките му разновидности и поради това не приемам факта, че всички копират, като оправдание за това, което сме правили ние през 80-те.
            И все пак ако допуснем, че копирането е било допустимо за да се захванем и започнем отнякъде наготово, то последвалите събития доказват само това, че всъщност сме били лапнали прекалено голям за нас залък.

Накратко - очевидно не е толкова важно това дали дадена идея е твоя или не. Доста важно обаче е това, дали ще успееш да я доразвиеш в някаква степен или вечно ще чакаш някой друг да прави това а ти отново и отново само ще копираш наготово.

159 1.8 MPI
            166 2.0 TS (ex)

Comment

• Първоначално публикувано от Mind_Control Покажи съобщение
              Ако се върнем в историята някъде средата на 18 в. ще разберем, че за малко Русия да заеме мястото, което заема САЩ в момента. Фамилията Ротшилд е искала да създаде централна банка в Русия, но по това време среща съпротивата на царя там. Целта е била пълен контрол на човечеството, чрез дълговете. Както е в момента, но всичко се управлява, като местоположение, от САЩ. А можеше да е от Русия и САЩ да са в 3-та глуха сега.
              Затова след време прокарват и комунизма в Русия- един вид искат да ги съсипят, като отмъщение.

Та идеята ми е, че нито САЩ са много велики, нито Русия. Всичко е въпрос на интереси и случайности.

"Все пак нещо, което не вървяло добре за тях е „Конгресът на Виена“, който е започнал през септември 1814 г. и приключва през юни 1815 г. Причината за „Конгресът на Виена“, е че Ротшилдови се опитват да направят форма на световно правителство, което да им даде пълен политически контрол над цивилизования свят.

Много от политическите правителства са изпаднали в дълг към фамилията Ротшилд, и тъй като присъстват на „Конгресът“ са използвани да бъдат внедрени да подкопаят инициативата. Все пак руския цар Александър Първи, който не се поддава на натиска на Ротшилдовата централна банка и не бил протеже на Ротшилд осуетил плана за световното правителство на Ротшилд.

Вбесен от това, Нейтън Майер Ротшилд се заклева някой ден той или наследниците му да унищожи цар Александър Първи, цялата му фамилия и потомството му. За съжаление това става така 102 години по-късно след като Ротшилд фамилията финансира болшевиките, които изпълняват това обещание."
              Извинявай, но това са митове легенди и откровени тъпизми. Няма никаква световна конспирация. Има 2 начина на работа - правилен и неправилен. Там където преобладава правилният, стандартът е висок. Там, където преобладава неправилният начин на работа - стандартът е нисък. Наличието на нефт и газ и държавната политика също влияят в някаква степен, но не и Ротшилд, Рокфелер, Алън Фостър Дълес или Елвис Пресли.
              В България има страхотни предприятия, тръгнали от нулата и стигнали продажби от десетки и стотици милиони и работещи с ефективни системи за управление на процесите. Има и предприятия тръгнали от огромен държавен завод и стигнали до фалит. Всичко си зависи от нас, а не от американците, руснаците или марсианците.
              2014: Deutschland über alles

Comment

• Кои са тези предприятия.

Comment

• Първоначално публикувано от nikolaaaay Покажи съобщение
                  Когато контактувам с някои русофилско настроени българи много се чудя на какво се основава тая безпределна гордост от постиженията на руснаците. Нас като българи какво ни грее дали руснаците са най-гениалната нация на света, или средно интелигентна или са тъпи като на носорог задните части. Ние не сме руснаци и освен, че пишем на кирилица и имаме някои леки културни прилики, друго общо с тях нямаме. Ние им викаме братушки, а те на нас - не.
                  Даже и през соца не сме били братушки за тях. Очевидно пропагандата от преди 1989 има своето значение, защото русофили по-млади от 35 години няма много много.
                  Колега понеже виждам тука едни камъни в градина на моето поколение май, рекох си, чек да начеша и Вашето... его
                  Вие къде видяхте в моите постове, или в тези на колегата dimitar_vd62една "безпределна гордост" аз и колегата който постна някой дати просто изложихме малко факти, които дали заради маргиналноста Ви или пък заради, умишленото не изнасяната в "модерните" медии информация през последните 20 години, не е имало как да научите. Затова и се изложихте тука заедно още няколко човека като някакви комсомолски секретари от преди "революцията". Те говореха така с клишета и лозунги заклеймяващи световният империализъм и въпреки фактите, които им размахваш пред лицето те те заклеймяваха като враг на обществото и назадничав реваншист.
                  Първоначално публикувано от nikolaaaay Покажи съобщение
                  Това с космическия молив е типичен пример. Не му прави чест на колегата да се измъква така, защото той даде тази история като пример за прагматизма на руснаците. Нещо, в което и аз вярвах до към 15 годишен, когато чух тази басня. Какъв прагматизъм, обаче. В един момент ми хрумна, че е адски нелогично НАСА да прати човек на Луната, а да не се сети да пишат с моливи. Когато нещо е нелогично, шансът да е скалъпено е много голям.
                  Понже колега явно не сте вникнали достатъчно в това което съм написал или поради това, че явно пък на вас сериозно Ви влияе уклона и посоката на днешната пропаганда, затова, ще повторя за вас... специално:
                  Този пример илюстрира манталитета и отношението към техническите предизвикателства за решаване на две коренно различни, нации и култури! Едната с внимание към детайлите, и загриженост към ергономията и функционалността, без оглед на средствата и ресурсите изразходвани за постигането им. Докато при другите, тези неща са на заден план и устройствата трябва да функционират някак си във всякакви условия и да изпълняват функцията за която са предназначени, с колкото се може по малко части от гледна точка на надеждността и бъдещото поддържане. Удобствата за ползване са поставени на втора линия и са несъществена подробност.
                  Понеже колега аз виждам тука и една неприязън към един голям народ, искам да Ви попитам съвсем справедливо:
                  Вие колко истински руснака сте познавали в живота си(не разбирайте, виждали на плажа)? Колко пъти сте говорили с интелигентни руснаци на родният им език, за личният им живот, за това как изглежда света през техните очи, какъв е манталитета им? За големият срам от това дето един мекушав, посредствен апаратчик като Горбачов и един алкохолик като Елцин поставиха една голяма нация на колене и обезсмислиха труда и себеотдаването на няколко поколения Руснаци?
                  Да, арогантни са, горделиви са, безпардонни са... типични представители на голяма нация, диктувала в някакъв период от историята си съдбините и пътищата на човечеството! Понеже заради работата ми съм контактувал и с двата свята мога с чисто сърце да заявя, че са същите като американците, и британците. Французите изобщо не ги слагам в списъка защото това са най-самовлюбените шовинисти които съм срещал, при тях е просто патология!

Аз не отричам, че в Русия и СССР преди има наука, но когато говорим за руски технологии неизбежно отиваме или в космоса или във военната промишленост. Това не е лошо, ама не значи кой знае колко много, понеже една малка Корея е в пъти по-напред от Русия в технологично отношение и предлага далеч по-качествени продукти. Като се замисля какво руско имам вкъщи се сещам за 2 неща. Едното е антивирусната ми, а другото го забравих.
                  Колега продължавате да говорите с абсолютни клишета. Ако една държава няма човешки и природен ресурс няма как да се развиват космически технологии! Ако това не е технологично превъзходство над останалите, споеред мен или нещо с логиката Ви не е наред или пък техническите Ви познания са на ниво консуматор на смартфони и смарт-телевизори! Пък и примерът ви с Корея е лично за мен е неудачен, защото нещо не се сещам за разни революционни неща дето да са измислени (подчертавам измислени) или направени от Корея... За мен са просто една добре оборудвана с чуждестранни технологии (предимно японски) а в началото и капитали евтина работилница. Малко по ранно подобие на Китай, само дето нямат ресурсите и размаха на Китай!

Като се замисля какво руско имам вкъщи се сещам за 2 неща. Едното е антивирусната ми, а другото го забравих.
                  За писмото на Георги Марков, вие го коментирате като някакъв неоспорим факт, но аз си мисля, че шансът да е истинско е много много малък.
                  Ами да, сигурен съм че не е удобно това писмо да е истинско защото икона като Г. Марков не може да напише подобно нещо... нали? Е хайде сега да Ви изненадам, слушал съм и Г. Марков и В.Костов по BBC и Свободна Европа в ония "мракобесни" времена и помня стилът му много добре! Или човекът написал това писмо е клонинг на Г. Марков или писмото, е истинско!
                  Американците не купуват мозъци, а мозъците сами отиват в средата, в която ще могат да се развият най-добре. Ние в България не правим нищо та читавите хора да остават тук. Когато/ако това се промени, тогава ще почнем да се движим напред.
                  Читавите хора няма да стоят тук защото червените комсомолски секретари се смениха със сини такива, които продължават да гонят вещици и улисани в тези си занимания предизвикаха цялото това противопоставяне в обществото, дори на най-ниските му етажи. Позволиха да боксуваме 20 години и да копаем в калта и да се боричкаме за някой жалък комат подхвърлен от къде ли не (и от Русия и от Европа) като някакви подивели свине!
                  И най-лошото подмениха и обезсмислиха свещеният идеал на Българите:
                  Съединението прави силата!
                  Have A Nice Day
                  o/_______\o
                  (Оo=\°/=oO) Alfa Romeo 156 1,8TS '00 ГИ "Фобос"
                  []=о===о=[]

Comment

• Първоначално публикувано от morfius Покажи съобщение
                    Е с такова мислене

...

Първоначално публикувано от LeoVin4i Покажи съобщение
                    Мдаммм спомних си и аз, че писах програми на Паскал с молива У тетрадката. Това по времето на Пентиум 2 вече
                    ...
                    Младежи, споменаването на Пентиум веднага определя по кое време са се случвали тези неща, т.е. средата на 90те. Не мислите ли, че е редно да отправите смешните си жалби със задна дата за състоянието на образованието по него време към тези които са се занимавали с това. Не да ми пръскате тука слюнки и жлъч за нещо от което нямате личен житейски опит!
                    Аз лично мисля, че няма нужда да хвърляте вината върху родната компютърната индустрия при положение, че по-това време тя беше вече убита, погребана и дори гроба беше ограбен.
                    Що бе млади хора не ви купиха нови Pentium-и, че да покажете на целият свят колко сте талантливи и как можете да пишете на езици от високо ниво в редактори дето ви помагат да слагате фигурните скоби на правилните места!
                    Идете сега да си искате парите за обучението, ако сте си платили пък те не са ви дали Pentium-и! Или пък, що още тогава не си поискахте парите а?
                    Ако ли е било безплатно... еми сори тате и мама са имали пари по него време само за тетрадки и моливи... няма за Pentium-и!
                    Това е положението, няма безплатни работи в света, всичко се плаща!
                    Have A Nice Day
                    o/_______\o
                    []=о===о=[]

Comment

• Добре е че Fade се опитва да разсее чувството на нихилизъм породено от някои другари. Все още чакам Никалай да ми каже имената на тези много успешни компании в България където били започнали от нулата и сега едва ли не са гръбнак на икономиката.

Comment

• Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
                        ...
                        Тъй че, ако тове е прозвучало обидно, то аз се извинявам.
                        Ай ся, тука да не сме детска градина се засягаме за глупости
                        Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
                        Истината е че, за мен е удоволствие да водим тази смислена дискусия.
                        Ве тя тази дискусия прилича малко на разговор с комсомолски или партиен секретар ама айде...
                        Просто се забавлявам преди да заспя вечер или пък в събота и неделя като ми остане време или нямам някой часпорм да правя. Да видим колко време ще ме търпят модераторите още, щото тия господа ще почнат да обиждат аз ще им отвърна и ще стане "меле"
                        Аве къде е оня трол Свинята, той щеше да е мноо полезен спаринг партньор тука!

Изглежда има някакво объркване с цитатите. Явно цитирате мен вместо колегата Колев.
                        Оправих го тва с цитатите, просто ползвах фрагмент от скриптовия език в клипборда за да разделям текста и да отговарям на конкретното място и явно не съм обърнал внимание, че този фрагмент е останал от предишният ми отговор на другият колега. Извинявам се на вас и аудиторията дето ни чете тука бисерите

Под "обективна преценка" разбирам малко по-задълбочен анализ на ситуацията. А именно - кое е оригинал и кое е копие и конкретно това, че последвалото развитие на събитията показва това, че оригиналът търпи развитие за разлика от копието му.
                        Аз съм противник на плагиатството във всичките му разновидности и поради това не приемам факта, че всички копират, като оправдание за това, което сме правили ние през 80-те.
                        Еми добре де колега, измислете некъв друг начин на придвижване а не колелото, щото иначе нарушаваме авторските му права на тоя който го е измислил някога в древноста
                        Просто компютрите са такъв крайъгълен камък като колелото... всички ще ги копират ще правят техни вариации ще ги усъвършенстват и ще развиват функционалността им какво лошо има в това?
                        Айде сега, "Радини вълнения"

И все пак ако допуснем, че копирането е било допустимо за да се захванем и започнем отнякъде наготово, то последвалите събития доказват само това, че всъщност сме били лапнали прекалено голям за нас залък.

Накратко - очевидно не е толкова важно това дали дадена идея е твоя или не. Доста важно обаче е това, дали ще успееш да я доразвиеш в някаква степен или вечно ще чакаш някой друг да прави това а ти отново и отново само ще копираш наготово.
                        Ами те не ни оставиха да я развием колега... просто бяхме принудени да я изоставим, щото трябваше да мислим за по битови неща като примерно "Ко ши ям утрИ?"
                        А че се правеха безсмислени неща е верно... ама кво да се прави грешки на растежа. Пък и всички са ги имали не е да сме само ние, примерно една мултимедийна платформа като Amiga не успя да се наложи въпреки че е по добра и от Apple и от х86... Как мислите дали Б Гейтс е имал угризения, че е откраднал мишката от Xerox? Или пък че Ст. Джобс се тръшкал, че е "заимствал" идеята за персонален компютър десктоп от Xerox Alto
                        Безжалостен е този свят, но трябва да живеем по неговите правила, иначе ще бъдем изхвърлени на бунището на историята!
                        Last edited by fade; d.m.y г., 17:56.
                        Have A Nice Day
                        o/_______\o
                        []=о===о=[]

Comment

.......Ами те не ни оставиха да я развием колега... просто бяхме принудени да я изоставим, щото трябваше да мислим за по битови неща като примерно "Ко ши ям утрИ?"
                          А че се правеха безсмислени неща е верно... ама кво да се прави грешки на растежа. Пък и всички са ги имали не е да сме само ние, примерно една мултимедийна платформа като Amiga не успя да се наложи въпреки че е по добра и от Apple и от х86... Как мислите дали Б Гейтс е имал угризения, че е откраднал мишката от Xerox? Или пък че Джобс се тръшка, че "заимствал" идеята за персонален компютър десктоп от Xerox Alto
                          Безжалостен е този свят, но трябва да живеем по неговите правила, иначе ще бъдем изхвърлени на бунището на историята!
                          Просто нямахме необходимия потенциал за да се развиваме в тази посока.

159 1.8 MPI
                          166 2.0 TS (ex)

Comment

И най-лошото подмениха и обезсмислиха свещеният идеал на Българите:
                            Съединението прави силата!
                            Колега fade, осъзнавам, че е пълна загуба на време да обяснявам на човек като теб защо съветската система фалира. Причината изобщо не е Горбачов. Перестройката се наложи защото нямаше пари в икономиката вече. Нищо в държавното стопанство не работеше както трябва. Пълен разпад, за който причините са много ясни.
                            Нямам нищо против руския народ. Харесвам ги хората, особено рускините - те са страхотни наистина.
                            Обаче фактите са си факти. Всеки се е сблъсквал с руска изработка и знае, че качеството е лошо. Всеки е виждал чисто новите руски автомобили на панаира в Пловдив и ръждата избила по калниците им. Думата сделано в България има едно доста специфично значение, нали. Това Сорос ли го е измислил или Тачър?! Те ли са виновни, че руските изделия са като дялани с тесла?! Рейгън - врагът номер 1 на тутраканската селищна система ли е виновен, че бутоните на телевизор Електрон излизат сами и трябва да се защипват с клечки за зъби, за да гледаш телевизия, по времето когато на запад са се глезели с дистанционно?
                            В крайна сметка животът на хората се определя не от космическите или военните, а от индустриалните технологии. Понеже работата ми е в областта на супер коментираното от форумните специалисти индустриално производство, имам поглед върху стотици модели машини с или без ЦПУ и досега някой да работи на хубава руска машина не съм срещал. Всичките са немски, швейцарски, френски, японски, италиански или корейски. Дали затова и КИА отвориха завод в Русия, а Путин продаде Автоваз на французите от Рено?! Защо не стана обратното?
                            Същото е с нашата мила икономика. В моята фирма повечето работници са от соц. заводите и познанията им са само върху руската технология, която е невероятно стара и непроизводителна. С такава технология успешно можеше да се самозакрием без намеса на МВФ или другите ционисти. Ние решихме обаче да въведем някои "новости", въведени във ФРГ някъде около 1980г.!!! и още си работим, а производителността е несравнимо по-добра. За някои неща е над 10 пъти по-висока.
                            Подозирам, че същото е и с популистката тема за Челопечене. Това находище се експлоатираше десетки години от държавата преди и печалби нямаше. Вероятно технологията е била руска или българска, разработена от инженери, завършили в Русия. После дойдоха канадци, инвестираха 200 милиона долара, смениха технологията и сега печелят много добре. Сега Болен Сидеров иска да ги изгоним. Жалка държава сме защото нямаме посока и не ни е ясно какво искаме и накъде да вървим. Но времената се менят и поколенията неумолимо се сменят
                            2014: Deutschland über alles

Comment

• Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
                              Просто нямахме необходимия потенциал за да се развиваме в тази посока.
                              OК, това е твоето мнение, и аз го уважавам!
                              Аз не съм на същото мнение и се надявам и ти да го приемеш.
                              Всъщност това е фундамента на демокрацията, толерантност към противоположното мнение и различната гледна точка!
                              Have A Nice Day
                              o/_______\o
                              []=о===о=[]

Comment

• Първоначално публикувано от nikolaaaay Покажи съобщение
                                Колега fade, осъзнавам, че е пълна загуба на време да обяснявам на човек като теб защо съветската система фалира. Причината изобщо не е Горбачов. Перестройката се наложи защото нямаше пари в икономиката вече. Нищо в държавното стопанство не работеше както трябва. Пълен разпад, за който причините са много ясни.
                                Що да е загуба на време колега, айде обяснете ми щом сте ги прозрели тези причини.
                                Ако можете да ми обясните как в една напълно затворена икономика която има и природните ресурси, и енергийните ресурси и средствата за производство вътрешна монетарна система обезпечена със златен номинал свършват парите?
                                Щом са ви ясни причините бихте ли ги споделили да ги чуем?

Обаче фактите са си факти. Всеки се е сблъсквал с руска изработка и знае, че качеството е лошо. Всеки е виждал чисто новите руски автомобили на панаира в Пловдив и ръждата избила по калниците им.
                                Ей тва вече е градска легенда колега, излагате се!
                                Ми аз видях на панаира преди 4-5 години след дъжда който беше валял предната нощ, избила ръжда по дисковете на спирачките на едно BMW

Думата сделано в България има едно доста специфично значение, нали. Това Сорос ли го е измислил или Тачър?! Те ли са виновни, че руските изделия са като дялани с тесла?! Рейгън - врагът номер 1 на тутраканската селищна система ли е виновен, че бутоните на телевизор Електрон излизат сами и трябва да се защипват с клечки за зъби, за да гледаш телевизия, по времето когато на запад са се глезели с дистанционно?
                                Колега виновен е оня blue collar на шприц машината който е ускорил цикъла на шприцоване и произвел детайлите с по голямо свиване. Този "син елек" пък е бързл за да може да почне почивката в 10:00 с 15 мин по-рано иначе няма да могат да изиграят пълна игра на карти... примерно
                                Виновен е оня началник производство дето е допуснал тоя детайл да излезе като крайна продукция. Пък той щото не му пука за работното му място или пък за заплатата му, щото всеки знаеше, че освен някое друго мъмрене от партийния секретар няма да има други последствия.
                                Колегата му в един западен завод по него време е знаел много добре, че ако допусне подобно нещо, дори и да не го санкционират на момента ако му върнат телевизора обратно от клиент ще си загуби работата и после едва ли ще си намери работа на същото ниво в бранша! Затова и натяга бай Ханс да си седи до машината или пък го заменява с автоматизиран манипулатор, който не допуска грешки и не иска да ходи в обедна почивка или пък да спи през нощта.

В крайна сметка животът на хората се определя не от космическите или военните, а от индустриалните технологии.
                                Колега, рано или късно повечето от военните и космическите технологии стават граждански, не са ли ви ги казвали тези неща там където сте учили?

Понеже работата ми е в областта на супер коментираното от форумните специалисти индустриално производство, имам поглед върху стотици модели машини с или без ЦПУ и досега някой да работи на хубава руска машина не съм срещал. Всичките са немски, швейцарски, френски, японски, италиански или корейски.
                                Колега какво общо имат пък сега машините с ЦПУ... изместихме темата от компютри към космос сега и ЦПУ... хайде стига моля ви се сте скачали от тема в тема това липса на концентрация ли е или какво?
                                Дали затова и КИА отвориха завод в Русия, а Путин продаде Автоваз на французите от Рено?! Защо не стана обратното?
                                Колега по добре погледнете какъв е процента на Рено в АвтоВАЗ (25%) ... пак се изложихте!
                                Същото е с нашата мила икономика. В моята фирма повечето работници са от соц. заводите и познанията им са само върху руската технология, която е невероятно стара и непроизводителна. С такава технология успешно можеше да се самозакрием без намеса на МВФ или другите ционисти. Ние решихме обаче да въведем някои "новости", въведени във ФРГ някъде около 1980г.!!! и още си работим, а производителността е несравнимо по-добра. За някои неща е над 10 пъти по-висока.
                                Колегааа... въвели сте сопата от германската технология! Не Ви е виновна технологията ами сопата я е нямало, затова и производителността е била 10 пъти по ниска
                                Абе ще се разберем накрая къде причината за краха ама нейсе...
                                Подозирам, че същото е и с популистката тема за Челопечене. Това находище се експлоатираше десетки години от държавата преди и печалби нямаше. Вероятно технологията е била руска или българска, разработена от инженери, завършили в Русия. После дойдоха канадци, инвестираха 200 милиона долара, смениха технологията и сега печелят много добре.
                                Виж по горе... само дето тука сопата е размахана и над администрацията дето преди това си е лакирала ноктите в работно време и не и е пукало за мижавата заплатка, че да се поразтърси за пазари. Пък сега тези Канадци си дойдоха с клиентите, и като има дадоха някой лев отгоре, та се напъват да не загубят тези 30 сребърника.

Сега Болен Сидеров иска да ги изгоним. Жалка държава сме защото нямаме посока и не ни е ясно какво искаме и накъде да вървим. Но времената се менят и поколенията неумолимо се сменят
                                Държавата не е жалка, тя само е функция на хората живеещи в нея. Определено тези хора не заслужават нито природните и дадености, нито климата и. Аз мисля, че ще бъдат наказани за това съвсем скоро. Така е поколенията неумолимо се сменят, идват едни полу-хора които се женят на 15-16 години и на 27 години вече имат по 7-8 деца и да доят социалната система. Само, че и те няма да оцелеят на тази територия, щото те пък съвсем не могат да съществуват без да паразитират.
                                Last edited by fade; d.m.y г., 20:21.
                                Have A Nice Day
                                o/_______\o
                                []=о===о=[]

Comment

Working...
                                X