Известие

Collapse
No announcement yet.

Цената на тока може да падне с 50%

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Първоначално публикувано от CBET Покажи съобщение
    Жегна ли се нещо?
    Никой не ти дава акъл как да водиш самолети нали? Иначе можеш да си пишеш колкото искаш, друг е въпросът колко от писанията ти са адекватни.
    Няма за какво да се жегвам.
    Ама ти наистина ли повярва, че съм диспечер
    Стига бе
    Аз задавам конкретни въпроси, ама на тях не може да се отговори с копи-пейстовете на бонсер-сер-сер-сер.
    "Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
    К.М.

Comment

• Първоначално публикувано от Susscrofa Покажи съобщение
      Няма за какво да се жегвам.
      Ама ти наистина ли повярва, че съм диспечер
      Стига бе
      Аз задавам конкретни въпроси, ама на тях не може да се отговори с копи-пейстовете на бонсер-сер-сер-сер.
      Информацията е 2 вида - вярна и невярна. Няма значение дали е копи-пейстната или не. Според Енерго-Про само 6% отиват за цялата ВЕИ енергия, което включва и ВЕЦ. Значи за вятър и слънце отиват незначителен дял от парите.
      На мен ми е чудно защо никой не коментира фактът, че промишленият ток е по-скъп от този за домакинствата. Как ще е конкурентна икономиката като фирмите плащат по-скъп ток. Странна работа. Би трябвало да е обратното.
      2014: Deutschland über alles

Comment

• Добавката зелена енергия покрива допълнителните разходи породени от високите изкупни цени на тази енергия. Това не е цената която плащаме за тази енергия а допълнението към базисната цена.

Comment

• Флайъра на Енерго - про нагледно визуализира написаното от мен по-горе. Едва 6,5% от сметките за ток се дължат на зелената енергия, като отново казвам, че в микса "зелена енергия" влизат освен слъчеви и вятърни централи и ВЕЦ-овете, а такива има доста и то бая големи у нас. Реално посочването на фотоволтаиците като черната овца на енергетиката е грешно и манипулативно.

Свиньо проста, за пореден път доказваш, че нищо не разбираш. Пълна глупост е, че държавата е задължена да купува елетроенергията (респективно да я плаща) дори когато централата не работи. Ама пълна глупост и лъжа! В закона пише, че държавата се задължава да изкупи произведената електроенергия от ВЕИ мощности с приоритет. Когато има произведена електроенергия но ЕРП-то откаже да я изкупи по някаква причина, то едва тогава се дължат неустойки, защото релано ЕРП-то нарушава закона. Изключение се прави единствено когато електропреносната мрежа е претоварена. Тогава не се дължат неустойки - един вид това е вратата в закона за ЕРП-тата.

1. Кога бяха подписани най-много договори с ВЕИ-та?
          Некоректно зададен въпрос, но ако приемем, че визираш фотоволтаици ще ти кажа между 1 януари 2012 и 31 юни 2012 г. Тогава са присъединени най-много фотоволтаици в страната на средна изкупна цена от 296 лв. След което от 1 юли 2012 ДКЕВР обяви 14% увеличение като се извини именно с фотоволтаиците. Интересното е, че към карт 2013 г. едва 3,3% от енергийният микс в страната се дължи на фотоволтаици. Къде са останалите 10,7% ?!?!?

2. Кога гръмнаха големите сметки?
          Декември 2012 г., ако не се лъжа. Даваш си сметка че зимата фотоволтаици работещи няма, нали?

Ще добавя и още един
          Кому беше нужно да изпълним евродирективата с границата заложена до 2020 година?

На ЕС беше нужно. Бъдещето на енегийния сектор в европа ще е концентрирано около ВЕИ. на 14 март ЕК публикува пътна карта за развитие до 2050 г на тема енергетика. порови се, прочети и пак говори. А и никой не знае до каква степен сме изпълнили целите за 2020 г., тъй като никой в България не дава конкретна информация за енергийния микс. Може би защото тогава ще се види, че с високите сметки за ток се издържат ендо фалиращо НЕК и че зелената енергия няма особена тежест в сметките.

И още нещо свиньо, може да се каже, че работя в сектора на зелената енергия. Нямам ВЕИ мощности. Но пък за сметка на това имам поглед върху реалната ситуация и ще ти кажа, че зелената енергия и конкретно фотоволтаиците се използват като жертвен агнец изключително манипулативно.

Я се разрови колко ще трябва да плащат ТЕЦ-овете от тук нататък всяка година заради вредните си емисии.

---------- Post added at 07:20 ---------- Previous post was at 07:18 ----------

Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение
          Добавката зелена енергия покрива допълнителните разходи породени от високите изкупни цени на тази енергия. Това не е цената която плащаме за тази енергия а допълнението към базисната цена.
          с други думи това е разликата между ВЕИ и конвенционалните мощности.
          няма вече Алфи, няма вече тръпка...

Comment

• Първоначално публикувано от bouncer Покажи съобщение
            Флайъра на Енерго - про нагледно визуализира написаното от мен по-горе. Едва 6,5% от сметките за ток се дължат на зелената енергия, като отново казвам, че в микса "зелена енергия" влизат освен слъчеви и вятърни централи и ВЕЦ-овете, а такива има доста и то бая големи у нас. Реално посочването на фотоволтаиците като черната овца на енергетиката е грешно и манипулативно.

Свиньо проста, за пореден път доказваш, че нищо не разбираш. Пълна глупост е, че държавата е задължена да купува елетроенергията (респективно да я плаща) дори когато централата не работи. Ама пълна глупост и лъжа! В закона пише, че държавата се задължава да изкупи произведената електроенергия от ВЕИ мощности с приоритет. Когато има произведена електроенергия но ЕРП-то откаже да я изкупи по някаква причина, то едва тогава се дължат неустойки, защото релано ЕРП-то нарушава закона. Изключение се прави единствено когато електропреносната мрежа е претоварена. Тогава не се дължат неустойки - един вид това е вратата в закона за ЕРП-тата.

1. Кога бяха подписани най-много договори с ВЕИ-та?
            Некоректно зададен въпрос, но ако приемем, че визираш фотоволтаици ще ти кажа между 1 януари 2012 и 31 юни 2012 г. Тогава са присъединени най-много фотоволтаици в страната на средна изкупна цена от 296 лв. След което от 1 юли 2012 ДКЕВР обяви 14% увеличение като се извини именно с фотоволтаиците. Интересното е, че към карт 2013 г. едва 3,3% от енергийният микс в страната се дължи на фотоволтаици. Къде са останалите 10,7% ?!?!?

2. Кога гръмнаха големите сметки?
            Декември 2012 г., ако не се лъжа. Даваш си сметка че зимата фотоволтаици работещи няма, нали?

Ще добавя и още един
            Кому беше нужно да изпълним евродирективата с границата заложена до 2020 година?

На ЕС беше нужно. Бъдещето на енегийния сектор в европа ще е концентрирано около ВЕИ. на 14 март ЕК публикува пътна карта за развитие до 2050 г на тема енергетика. порови се, прочети и пак говори. А и никой не знае до каква степен сме изпълнили целите за 2020 г., тъй като никой в България не дава конкретна информация за енергийния микс. Може би защото тогава ще се види, че с високите сметки за ток се издържат ендо фалиращо НЕК и че зелената енергия няма особена тежест в сметките.

И още нещо свиньо, може да се каже, че работя в сектора на зелената енергия. Нямам ВЕИ мощности. Но пък за сметка на това имам поглед върху реалната ситуация и ще ти кажа, че зелената енергия и конкретно фотоволтаиците се използват като жертвен агнец изключително манипулативно.

Я се разрови колко ще трябва да плащат ТЕЦ-овете от тук нататък всяка година заради вредните си емисии.

---------- Post added at 07:20 ---------- Previous post was at 07:18 ----------

с други думи това е разликата между ВЕИ и конвенционалните мощности.
            Колко договора си виждал, освен вашия?
            Има истина в твърдението, че фотоволтаиците се ползват за жертвен агнец, но не са и бяла лястовица.
            Никому ненужно беше това избързване с директивата, от там дойдоха само негативи. Системата не бе подготвена за това.
            Тецовете са социален казус, това трябва да е ясно.
            Да не говорим, че това са несравними мощности.
            Казах вече, че питката на енерго про е коректна, но е НЕПЪЛНА.
            Аз съм за ВЕИ. И аз се занимавам с ВЕИ.
            Въпросът е, че това избързване бе лошо, асистемно подейства.
            Определено считам, че това не е единственият проблем на системата, но защо трябваше преди да се оздрави тя, да се връзва още един камък на шията?

Може да съм прост, но за сметка на това съм грозен.
            К.М.

Comment

• Колко договора си виждал, освен вашия? - Доста договори за фотоволтаични централи съм виждал, но остави това. Чел съм закона и знам какво пише вътре. Изплащането на неустойките е на 99% към вятърните паркове и то само когато ЕРП-то откаже да изкупи тока, както написах по-горе.

Има истина в твърдението, че фотоволтаиците се ползват за жертвен агнец, но не са и бяла лястовица.
              Никому ненужно беше това избързване с директивата, от там дойдоха само негативи. Системата не бе подготвена за това.

Изобщо не избързваме с нищо. Имаме цел, която е индикативна и минимална. В следващите години ще виждаме затваряне на конвенционални мощности за сметка на ВЕИ. Електропреносната система е строена преди между 20 и 50 години от държавата. ЕРП-тата я придобиха и от тогава са вложили минимална част от печалбата си в модернизиране и изграждане на нови електрореносни трасета. Ясно е, че е много по-сладко само да ядеш баницата, но не става без инвестиции. С други думи вината за проблемите в електропреносната мрежа е в самоте ЕРП-та защото нямаха воля и желание да инвестират в модернизацията й. Няма как с лектропреносна магистрала строена 1970 г. да искаш да работиш безпроблемно през 2013 г.

Тецовете са социален казус, това трябва да е ясно.
              Да не говорим, че това са несравними мощности.

ТЕЦ-овете у нас ги държат през 90% от времето на студен резерв. Щом си в енергийния сектор бъди така добър да обясниш на останалите какво значи този термин.

Казах вече, че питката на енерго про е коректна, но е НЕПЪЛНА.
              Аз съм за ВЕИ. И аз се занимавам с ВЕИ.
              Въпросът е, че това избързване бе лошо, асистемно подейства.

Факт, имаше известен бум, но дори и с него нищожна част от енергийния микс се дължи на ВЕИ мощности. Пак казвам към март 2013 фотоволтаиците са 3,3% от общата енергия в страната. 6,5 % от всеки киловатчас са за ВЕИ надбавки.

Определено считам, че това не е единственият проблем на системата, но защо трябваше преди да се оздрави тя, да се връзва още един камък на шията?

3,3% не може да са камък. Ако това препъва системата, но тогава проблема е в нея.

Може да съм прост, но за сметка на това съм грозен.

Това факт безспорен!

Comment

• Делът на ВЕИ не е 3.3% ами между 15-20% от общите енергийни мощности. Тези 3.3% са само увеличението на цената за крайния потребител.

Comment

• Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение
                  Делът на ВЕИ не е 3.3% ами между 15-20% от общите енергийни мощности. Тези 3.3% са само увеличението на цената за крайния потребител.
                  На база какво хвърляш тази цифра? А и ако прочетеш малко по-внимателно какво съм написал ще видиш, че 3,3 % от общия енергиен микс се дължи на фотоволтаични електроцентрали. Увеличението на цената за крайния потребител е 6,5% за всички ВЕИ мощности на всеки килотватчас. Така казва ЕБВР в свой общодостъпен доклад от 12 март.

Comment

• Близо 1 gW са инсталираните фотоволтаични централи. Тива е повече от 3.3% от енергийния микс.

Comment

Близо 1 gW са инсталираните фотоволтаични централи. Тива е повече от 3.3% от енергийния микс.
                      Това, което казваш е равно на мощността на 5ти или 6-ти блок на Козлодуй!!! Едва ли е така?
                      Alfa 155 2.0TS 8V '93
                      sigpic
                      VW LADAVAGEN '81
                      CHRYSLER 3.3L V6 - БИВШ

Comment

• Това е инсталираната мощност по данни от интернет.

Comment

Това е инсталираната мощност по данни от интернет.
                          Не е за вярване- това е шантаж!!!
                          Alfa 155 2.0TS 8V '93
                          sigpic
                          VW LADAVAGEN '81
                          CHRYSLER 3.3L V6 - БИВШ

Comment

• Инсталирана мощност при ВЕИ е едно а средна произвеждана мощност - съвсем друго.

159 1.8 MPI
                            166 2.0 TS (ex)

Comment

• Е колко е средно произведената мощност. Пак няма да е 3.3 % според мен.

Comment

• Всички ВЕИ са около 16 %.
                                Около 7-8 % са големите ВЕЦове.
                                Шибаните фотоволтаици, бяха напълно излишни, но ги натресоха.
                                Бонсер-сер-сер, дава някаква тъпа питка на енерго-про, но в нея я няма тежеста, която НЕК поема от договори с ВЕИ.
                                Бонсер, държавните ТЕЦ не са студен резерв, част от техните мощности са такъв. Доколкото знам ТЕЦ Варна е такъв резерв, тя е частна.
                                Тецовете са базисен източник, те се позиционират над АЕЦ-а в диаграмата. ВЕЦ покриват върховите натоварвания.
                                Системата си беше добра и без "Вас", и имаше достатъчно ВЕИ към 2013 г, съгласно директивата.
                                Имаш ли представа колко трудно се управлява тази многоточкова система от фотоволтаици, която създава гадни флуктуации, тип "тука има,тука нема", слънце свети, слънце не свети, ветър дуа, ветър не дуа.
                                ЗаеВи.

---------- Post added at 20:15 ---------- Previous post was at 20:12 ----------

Първоначално публикувано от vaklinator Покажи съобщение
                                Не е за вярване- това е шантаж!!!
                                Ако искаш вярвай.

---------- Post added at 20:16 ---------- Previous post was at 20:15 ----------

Първоначално публикувано от vaklinator Покажи съобщение
                                Това, което казваш е равно на мощността на 5ти или 6-ти блок на Козлодуй!!! Едва ли е така?
                                Я опитай пак, че нещо обърка сметките.
                                К.М.

Comment

Working...
                                X