Известие

Collapse
No announcement yet.

Цената на тока може да падне с 50%

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Първоначално публикувано от Susscrofa Покажи съобщение
    Всички ВЕИ са около 16 %.
    Около 7-8 % са големите ВЕЦове.
    Шибаните фотоволтаици, бяха напълно излишни, но ги натресоха.
    Бонсер-сер-сер, дава някаква тъпа питка на енерго-про, но в нея я няма тежеста, която НЕК поема от договори с ВЕИ.
    Бонсер, държавните ТЕЦ не са студен резерв, част от техните мощности са такъв. Доколкото знам ТЕЦ Варна е такъв резерв, тя е частна.
    Тецовете са базисен източник, те се позиционират над АЕЦ-а в диаграмата. ВЕЦ покриват върховите натоварвания.
    Системата си беше добра и без "Вас", и имаше достатъчно ВЕИ към 2013 г, съгласно директивата.
    Имаш ли представа колко трудно се управлява тази многоточкова система от фотоволтаици, която създава гадни флуктуации, тип "тука има,тука нема", слънце свети, слънце не свети, ветър дуа, ветър не дуа.
    ЗаеВи.
    На човек, който през целия си работен ден пише по форумите всичко е много трудно.
    В некои държави, като Германия например, всеки трети покрив е с фотоволтаик, пък пак си управляват системата криво-ляво. А, чакай. Там хората през работно време работят, а не висят в нета. Сигурно затова им се получава.
    2014: Deutschland über alles

Comment

• Тези фотоволтаици на покривите до колкото знам са да покрият собствените нужди и и всичко което е отгоре се прехвърля към мрежата.
      Тези 6% за ВЕИ и 3.3% за фотоволтаиците са една допълнителна тежест към сметката за ток един вид допълнителен данък за това че системата експлоатира ВЕИ. Няма нищо лошо във ВЕИ, просто практиката по която се въведоха във България беше порочна.

Comment

• Първоначално публикувано от nikolaaaay Покажи съобщение
        На човек, който през целия си работен ден пише по форумите всичко е много трудно.
        В некои държави, като Германия например, всеки трети покрив е с фотоволтаик, пък пак си управляват системата криво-ляво. А, чакай. Там хората през работно време работят, а не висят в нета. Сигурно затова им се получава.
        Абе стринке, свекърва като теб не искам да ми държа сметка, колко работя.
        Повече от 80 % от коментарите ми тук са от вкъщи вечер или през деня, когато компенсирам дежурства.
        А и си се объркал, аз не работя на мястото от което се управлява системата.
        Поне научи структурата на сектора преди да пишеш тъпотии. Типична калинка си ми и ти.

Умньо, панелите по-покривите са за локална консумация, а не за търговия в общата система.
        "Моралните устои не могат да бъдат създадени с параграфите на закона".
        К.М.

Comment

• 1 гигават?!?! хахахаххаха.... Сладурковци, някой от вас прави ли разлика между заявени мощности и реално присъединени такива? Правите ли разлика между НОМИНАЛНА мощност и реален добив? По-горе съм обяснил защо един ТЕЦ с мощност 1 мегават и един фотоволтаичен парк с НОМИНАЛНА мощност 1 мегават не произвеждат еднакво количество енергия.

Покривните инсталации били за лична употреба... смях...абсурдно е! Защо ще изпозлваш ток, който можеш да продадеш за 150 лв, когато можеш да ползваш по-евтиния ток и да продаваш по-скъпия? Пазарна логика. Да не говорим колко по-скъпа е автономната система...

Който ми покаже данни за реалния енергиен микс, ама остоверни данни му давам веднага една прилична сума да се почерпи...

Суси, дебил сплескан, фотоволтаиците следват дневната и годишната крива на енергопотреблението. Няма никакъв дисбаланс. Централата или добива, или не добива. Глупак...
          няма вече Алфи, няма вече тръпка...

Comment

• Първоначално публикувано от bouncer Покажи съобщение
            1 гигават?!?! хахахаххаха.... Сладурковци, някой от вас прави ли разлика между заявени мощности и реално присъединени такива? Правите ли разлика между НОМИНАЛНА мощност и реален добив? По-горе съм обяснил защо един ТЕЦ с мощност 1 мегават и един фотоволтаичен парк с НОМИНАЛНА мощност 1 мегават не произвеждат еднакво количество енергия.

Покривните инсталации били за лична употреба... смях...абсурдно е! Защо ще изпозлваш ток, който можеш да продадеш за 150 лв, когато можеш да ползваш по-евтиния ток и да продаваш по-скъпия? Пазарна логика. Да не говорим колко по-скъпа е автономната система...

Който ми покаже данни за реалния енергиен микс, ама остоверни данни му давам веднага една прилична сума да се почерпи...

Суси, дебил сплескан, фотоволтаиците следват дневната и годишната крива на енергопотреблението. Няма никакъв дисбаланс. Централата или добива, или не добива. Глупак...
            Ей, ............, виждам, че когато ти кажем истината за тъпите фотоволтаици, които сринаха системата и извадиха хората по улиците, за да може лаком ............ като тебе да се тъпче по цял ден, си изпусна нервите.
            Аз имам покривни панели на една селска къща и не продавам никва енергия на никой, за да правя далавера на гърба на хората.
            Не ми обяснявай какво е присъединена и номинална мощност, защото не това е въпросът тук.
            Договорите са факт и смучат здраво.
            Last edited by Susscrofa; d.m.y г., 10:36.
            К.М.

Comment

• имаш ти - хемороиди! Смешник...
              няма вече Алфи, няма вече тръпка...

Comment

• Първоначално публикувано от bouncer Покажи съобщение
                имаш ти - хемороиди! Смешник...
                Забелязвам, че твърде често си позволяваш да ме обиждаш.
                Запек ли имаш, или вече не си виждаш онази работа под големия си тумбак?
                К.М.

Comment

• Нещо тъпа ми се вижда нормативната уредба, касаеща ВЕИ.

Преведено на друг език нещата стоят така:

Аз произвеждам хляб (същият по вид и качество като останалия хляб в пазарната мрежа).

Но заради това, че го произвеждам по някаква магическа технология при която не ползвам пшеница, законът ми дава право да го продавам на цена 2 лв./бр. и ми гарантира купувачи за него.

Иначе същият хляб в магазина струва 1 лев.

159 1.8 MPI
                  166 2.0 TS (ex)

Comment

• Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
                    Нещо тъпа ми се вижда нормативната уредба, касаеща ВЕИ.

Аз произвеждам хляб (същият по вид и качество като останалия хляб в пазарната мрежа).

Но заради това, че го произвеждам по някаква магическа технология при която не ползвам пшеница, законът ми дава право да го продавам на цена 2 лв./бр. и ми гарантира купувачи за него.

Това е начин да се поощри развитието на нещо, което иначе е губещо, с неясна цел за екология и независимост от петрол, въглища и др... абе кола за богати, все едно да си вземем някоя лимузина на изплащане, ама да ни е малка заплатата - може да ти е готино да се возиш в нея, ама я изкарваш само в събота и неделя, че нема пари за бензин... Като поевтинее след н броя години, ще си дойде на мястото.
                    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm Ti - "новата" - 150 млади кончета и едно дърто магаре зад волана
                    ex Alfa Romeo 156 1.9 JTD - червен трактор - 105 одъртели коня и 1 кьопаво магаре зад волана

Comment

• Нека някой да каже колко е произведената ел.енергия от фотоволтаици към момента. Логиката домакинствата да продават скъпа енергия на мрежата ми изглежда объркана.

Comment

• Технически е възможно да се направи така, че когато едно домакинство разполага с ВЕИ, то ВЕИ да вкарва в мрежата само излишъка от генерираната енергия (ако има такъв).

159 1.8 MPI
                        166 2.0 TS (ex)

Comment

Нещо тъпа ми се вижда нормативната уредба, касаеща ВЕИ.

идеята е политика на ЕС. целта е чрез по-високата изкупна цена да се стимулира изграждането на повече веи. това пък да доведе до намаляне на цената на фотоволтаиците, перките или каквото е там, а също и самата технология да се развие. средствата дадени за развитие на ядрената енергетика примерно са н-та степен повече от тези дадени за веи.
                          посоката в която въври ЕС е по-голям дял веи и децентрализация. по този начин енергията от веи ще поевтинява, а тази от другите източници - поскъпва. всички членки са задължени да изпълнят зададената им програма. ние както винаги естествено се влачим зад всички останали. няма да се учудя, когато изтече срока в който трябва да имаме едиколкоси % веи и ес ни обуе едно хубаво за неспазване, тъй като сметките ни са по заявена мощност.
                          адската манипулация е че заради веи сметките за ток са високи. за мен причините са 1-монопола и 2-р.овч който натовари нек и въобще цялата държава с белене и руските енергийни интереси.
                          точка

Comment

• Заради ВЕИ сметката за ток се увеличи с около 6%. ЕС не ни е казал как да си определяме цените за изкупуване и как точно да си регулираме ВЕИ.

Comment

• След като крайната цел е намаляването на дяла генерирана ел. енергия за сметка на конвенционални източници, същият ефект ще има и намаляването на потреблението или оптимизация на потреблението.
                              Тогава защо никой не стимулира това? Защо цената на енергията не ми е толкова по-ниска, колкото по-малко консумирам?

159 1.8 MPI
                              166 2.0 TS (ex)

Comment

След като крайната цел е намаляването на дяла генерирана ел. енергия за сметка на конвенционални източници, същият ефект ще има и намаляването на потреблението или оптимизация на потреблението.
                                Тогава защо никой не стимулира това? Защо цената на енергията не ми е толкова по-ниска, колкото по-малко консумирам?
                                и това се стимулира от ЕС. за производствата-рекупериране на енергията. за бита-енергоспестяващи ел. уреди /енергийни класове на ел.уреди cfl лампите/, отделно кредити енергийна ефективност и т.н.
                                точка

Comment

Working...
                                X