Известие

Collapse
No announcement yet.

Ще остане ли Русия, след 10 год. единствено убежище за християни?

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
    Не е зле, държавата да държи контролните пакети на стратегическия бизнес.

Лошото е, когато държавната машина е силно корумпирана.

Случайно някой да знае, че по времето на войната в Афганистан, САЩ са купували руско оръжие от соц. държавите, в т.ч. и от съветската армия в Афганистан за да въоръжават с него муджахидините?
    Напротив ,зле е.
    И причината е както казваш ти заради факта ,че по демократичен начин в управлението навлизат кадри със съмнителен морал и компетентност.
    Според мен проблема с корупцията си е важен,но нали си наясно ,че чрез преливането на финансиране от един сектор в друг накрая пак се стига до няколко големи играча в сектор ,които са наясно със ситуацията и доста бързо се наместват във взаимно изгодни позиции на пазара с оглед извличането на печалба ,без да хабят ресурс да се изкупуват или ликвидират взаимно.
    Това щом го постигнат ,веднага започват да извличат свръх печалби и тези средства се използват отново за диверсификация на бизнеса .Навлизат в сектори където конкурентността е голяма ,печалбите са ниски и с продължителна работа на минимална печалба отсраняват малките играчи . Те или фалират ,или биват изкупени от по-мощните във финансово отношение.
    И като добавим сливането на гиганти от време на време,с оглед повишаване на нивото взаимната им сигурност сам можеш да си направиш изводите кво става.
    В нашето село сме далече от тази схема,тук си правим ташак с държавата ,като избираме за управници смелчаци,които се бъркат в тези процеси къде от алчност ,къде от глупост и се стига до неестествено проспериране на икономически субекти които нямат качествма да издържат в гореописаната реално чисто икономическа обстановка.Точно по тази причина в Българските компании няма чуждестранни мениджъри,предпочитат се хора със съответните контакти на местно ниво и си правим делаверки ,а не реален бизнес. Естественото развитие на един бизнес е свързано с повишаване на конкурентоспособността му и реализирането на печалби. И когато достигне ниво да е в без особено големи перспективи за инвестиране в някой пазар,се оглежда за друг ,често и в друга държава с по-ниска степен на развитие на тези процеси и там нещата се повтарят.А когато става дума наливане на особено голям финансов ресурс в някое село като нашето се изискат и гаранции,че селските тарикътлъци които се правят от местните играчи приключват.Това става обикновенно или чрез директен силов натиск на държавно ниво или пазаруване на местните племенни вождове на едро,викат му лобиране.
    А тук сме тръгнали да си говорим за държава с мажоритарен дял в стратегически сектори на бизнеса.
    Реално държавата обслужва бизнеса,получава си данъците и ако кинтите не достигат взима на заем от същия този бизнес. Обратния вариянт е изначално сбъркан ,това дори и на бившия първи му е станало ясно в някъв момент.Както и на бая други ,и някои от тях просто са взели мерки да не си загубят работата ,като овреме са се ориентирали да заемат най-добрите позиции на старта,че има и стартирали даже преди сигнала.
    Last edited by 546; d.m.y г., 18:17.

Comment

• Частният интерес е добър стимул за развитие на бизнес, но далеч не е достатъчен за съществуването на една държава, просто, защото той често се разминава с глобалните интереси на държавата.

За справка - как са устояли Франция и как СССР на немското нашествие.

Накратко - и децентрализираната икономика и централизираната си имат своите плюсове и минуси.

Съчетаването на добрите страни от двете е и доброто решение.

Това, че едно държавно управление е корумпирано означава, че трябва да се лекува.
      Не означава, че само, защото е държавно, не трябва да участва във важния бизнес.
      Last edited by ecotronic; d.m.y г., 21:31.

159 1.8 MPI
      166 2.0 TS (ex)

Comment

• Не съм наясно какво точно имаш в предвид под децентрализирана икономика.
        В една развита в икономическо отношение държава това,че има голям брой работещи икономически субекти въобще не е гаранция за децентрализирано управление.
        Това е характерно за слабите икономики по-скоро,където всеки си прави квото му падне и накрая всички духат супата.
        Ще ти дам пример с темата която зачеса Митака.
        Значи ако имаше смисъл франсетата да притежават дела на корейците в корабостроителницата докато корейците бяха о.к. ,щяха да я национализират още тогава.Държавата се намеси когато корейците олекнаха.Това си е чисто централизирано управление и контрола си е налице,въпреки ,че не е явен. И най-вероятно са предвидили и поръчки за няколко години напред.Като се стабилизира предприятието и се появи инвестиционен интерес към него ще се отърват с печалба и само ще си прибират данъците от една печеливша фирма. Е това ,ако не е централизирана врътка здраве му кажи.
        Last edited by 546; d.m.y г., 00:38.

Comment

• Виж ся, как се приватизира предприятие, примерно корабостроителния.Примерно 25 000 т кораб произвеждаме за 10млн.Същия кораб в Италия е 15 млн.От конкуретната фирма се договарят с директора да съобщи 20млн като за това ще получи 1 млн в швейцарска банка.Потенциалния клиент се отказва от нашите услуги и дава поръчката на конкурента.И така нататък.Естествено завода фалира, появява се купувач който го купува за жълти стинки нарязва и разпродава оборудването и е милионер.Купувача може да е вчера създадена фирма на директора.В много западни страни стратегически отрасли се държат изкъсо от държавата.Ако не работиш майната ти, дават го на друг.Това направи и Путин и затова го мразят.В Англия приватизираха частните железници защото не подържали инфраструктурата и оборудването и създавали предпоставки за катастрофи.Ако това се беше случило в България сега щуяхме да правим кораби, двигатели за нещо си, и т.н. Ся имаш молове които си превеждат парите в офшорки и държавата нищо не фаща, имаш жилищни комплекси на купена на безценица земя....общо взето почти 30 години ни убеждават как еди какво си не става, а в другите държави не знам защо става.Щото бързо разбраха че сме алчни и продажни.Във Варна пък всичко е купено от тимаджиите иди чакай инвеститор.А иначе всички бяха много щастливи че държавата ще им санира блоковете, вместо да се бръкнат в джоба и а си оправят фасадите.Щот за момента е келепир, ма след време ще реват тока скъп водата скъпа и т.н.Ма нали останаха пари за ракийка тва е важното, квот за мене такова и за другите.А наздраве.Ама с нищо самолети и кораби не се купуват, а НАТО не дава а продава втора употреба.Не мога да намеря български праскови но пък добрутрото пазари важно некви праскови донът кат понички демек, нищо че са гумени ма не са прости български праскови.Е в тоа форум са най големите специалисти по икономика, финанси, демокрация ....а ся да си го кажем - преебани сме.Ма не от Русия и от Европа ми от нас самите.Предлагам пак да изберем Бойко или Курнелия и да сложим Куневица за министър по всичко.600 кинта ми излезе лечението на един зъб по здравна каса - това е една заплата, ма и аз бунак, не се жабурих с ракия.......е ся предполагам никой няма да каже че с ракия не става.Къвто народа такава и държавата.До 9 часа не мога да се свържа с никоя фирма/майстор да дойде да ми види хладилника - Аристон, тамън преди месец му изтече гаранцията, руския ЗИЛ на майка ми работи от 85-а година ма тва е друга ракия.Та от 9 насам въртя телефони и всеки ме убеждава как не можело да ми ремонтират хладилника в къщи, ако било климатик - да, ама хладилник не, трябвало да им го занеса.Тъй кат се замисля, май у нас всичко е по мед и масло, гледам гърците протестират кат за последно, турците и те де за правата на жените де за свобода на медиите де за друго, а у нас тук таме 20-30 ще затворят някое кръстовище или ще протестират в обедната почивка.А и Бойко каза че вече нямало безработица....така, седаме на ракийка да чекаме някой да ни оправи и че работим за пенсия...да има за единия боб и леб.....наздрраве...мамка им депутати и олигарси само за себе си мислят нищо не дават....жина...ко стана със салатата МА!?
          По-достойно е да си останеш с убежденията,отколкото
          конюнктурно на стари години да "прогледнеш".
          Alfa Romeo 156 1.8ts 1997 - ex.
          Alfa Romeo 156 1.8ts 2001

Comment

• Напрегнал си се нещо.

Comment

• Та от 9 насам въртя телефони и всеки ме убеждава как не можело да ми ремонтират хладилника в къщи, ако било климатик - да, ама хладилник не, трябвало да им го занеса.
              Звънкаш на ей тия : http://www.bosch-home.bg/service/rep...ngineer-online , ама от твоят град.

При мен идването беше 10лв+10лв ремонт на пералня Уърпул или Канди(не помня -жената оперира с нея) .

Слагат си калцуни и си носят един куфар инструменти.

Останах много доволен - пералнята беше блокирала и единствено мигаше нещо.

Оказа се че от варовика във водата на едно място има много насъбрал се варовик и беше запушил някъде вътре в пералнята една пластмасова част, като я беше напълнил с варовик и беше станало непроходимо за входящата вода...

Изчисти го човека и пералнята тръгна.Всичко това за около 40 минути, с чакането по "приемането" и изпращането около 50 минути до 1 час.

Нямаше никаква мръсотия след него нито друго-след приключване на работата всички остатъци ги сложи в една найлонова чанта или плик и си ги прибра, като след като излезе в нея сложи и свалените калцуни ...

А бре като си помисля още не ми се вярва че точно това се случи ...

---------- Post added at 01:29 ---------- Previous post was at 01:18 ----------

Това за дребни поправки/ремонти.

Ако е сериозна работата вече ремонта отива в сервиза ...
              Last edited by alfa racer GTA; d.m.y г., 01:26.
              Alfa Romeo 159 2.4 JTDm -200 алфистки коня+ 30/40/ до 50 тунинговани коня

Comment

• Митак, хладилници и перални не поправям, но дегустирам ракия по домовете с материали на клиента.

159 1.8 MPI
                166 2.0 TS (ex)

Comment

• У нас може да дегустираш само бира.Намерих фирма дойде некъф младок смени две термозащити и един датчик и....хладилника пак размразява заедно със замразяването.И го питам аз защо с новите части дава същия дефект и не трябва ли като изгори термозащита нещо да спре да работи а не всичко да си работи.Ми тоз модел бил дето не му влияели защите....а де.Щял да сменя платка....земай викам куфара и да та изпроводя по живо по здраво.Откачих нагревателя от платката и ся работи ма трябва ръчно да го размразявам.На платката има нещо което прлилича на мощен транзистор и на изхода има 136 волта постоянно.Дилемата ми е това нещо ли е изгоряло/утре ще го разчитам/ или нещо друго щото доколкото разбрах има терморегулатор и два таймера, единия му казва през 24 часа да се включи другия му казва да работи примерно 30 минути а термото да не топли с повечеот 25 градуса.Обаче ако нещо от тия трите е дало фира нема надежда щото са микроскопични елементите.Туй намерих по форумите.На снимките ,куплунга с четирите кабела, черен, кафяв, бял, син , като черния и кафявия са за вентилатора, белият и синият са за нагревателя.Некъф акъл.Нова платка е 200 кинта, с пишман ремонта става 270 което обесмисля купуването и.По добре още толкова и нов.
                  Attached Files
                  Last edited by dimitar_vd62; d.m.y г., 22:05.
                  По-достойно е да си останеш с убежденията,отколкото
                  конюнктурно на стари години да "прогледнеш".
                  Alfa Romeo 156 1.8ts 1997 - ex.
                  Alfa Romeo 156 1.8ts 2001

Comment

• Опитай се да установиш, къде е температурният сензор с който управлението мери онези 25 гр. и дали е здрав. Проблемът може да е в него. Така нагревателят да стои постоянно включен, защото мозъкът не знае, че е достигната температурата на изключване.

Да разбирам ли, че на нагревателят се подават онези 136 V, когато не си го откачил? Ако да, цъкни една ясна снимка на въпросния елемент и обозначи кой от изводите му е свързан към нагревателя.

Пак добре, че си попаднал на "майстор" дето сменя само платки. Има и такива, дето сменят направо хладилници.

От мен да го знаеш - Колкото по-голям е майсторът, толкова по-малки компоненти сменя и обратното.
                    Last edited by ecotronic; d.m.y г., 23:55.

159 1.8 MPI
                    166 2.0 TS (ex)

Comment

• Има известна разлика м/у термопредпазител и термозащита.
                      След като има електроника, разумният вариянт е да го занесеш за ремонт в базата и да си го вземеш изправен, с гаранция. Инак рискуваш да привикваш десетки "чантаджии", които да подменят елементи и платки до "второ пришествие" и пак да нямаш хладилник. На заснетата платка не виждам контролер, което означава че или има и друга платка, или не е снимано както трябва. Силовите елементи в тоя тип машини, най често са симистори или тиристори и те най рядко са причина за дефектът. Подменят се и елементи с размери 0,5Х1мм, проблемът е да се установи - кой е дефектният.
                      Наближава моментът, в който ремонтирането на апарати ще бъде забранено със закон, нещо, което мисля че Кларк беше предрекъл в зборник разкази. Може и да бъркам авторът(старост - нерадост).
                      Арфа Ромео 146 1.6 боксер

Comment

• Няма лошо в подхода, който описваш, но при положение, че нещата не са мъртво родени, какъвто е вероятно и този случай. А ако са и имаш възможност, вместо да разнасяш нещото, е по-добре да го оправиш по начин по който този елемент да не дава повече ядове.

Преди време си купих един вентилатор за банята. Със сензор за влажност, таймер и 2 г. гаранция.

Дефектира след около месец употреба. Разгледах устройството на сензора на влажност и прецених, че няма никакъв смисъл да го рекламирам, тъй като изпълнението е такова (мъртво родено), че и да ми го сменят, новият също ще работи горе-долу толкова а аз ще трябва през месец да се занимавам с рекламации.
                        Изхвърлих нещото в кофата и си направих ново добре оразмерено и с качествен сензор. От тогава нямам ядове.

Ако си бях занесал видеокартата на която кондензаторите се подуха след 2 г. употреба и ми ги бяха сменили със същите, вероятно след още 2 г. пак ще трябваше да я ремонтирам. Ами не, смених си ги сам с качествени такива и така. Не че тая карта ще трябва да работи 20 г. ама що трябва да ми дава ядове?

159 1.8 MPI
                        166 2.0 TS (ex)

Comment

Няма лошо в подхода, който описваш, но при положение, че нещата не са мъртво родени, какъвто е вероятно и този случай. А ако са и имаш възможност, вместо да разнасяш нещото, е по-добре да го оправиш по начин по който този елемент да не дава повече ядове.

Преди време си купих един вентилатор за банята. Със сензор за влажност, таймер и 2 г. гаранция.

Дефектира след около месец употреба. Разгледах устройството на сензора на влажност и прецених, че няма никакъв смисъл да го рекламирам, тъй като изпълнението е такова (мъртво родено), че и да ми го сменят, новият също ще работи горе-долу толкова а аз ще трябва през месец да се занимавам с рекламации.
                          Изхвърлих нещото в кофата и си направих ново добре оразмерено и с качествен сензор. От тогава нямам ядове.

Ако си бях занесал видеокартата на която кондензаторите се подуха след 2 г. употреба и ми ги бяха сменили със същите, вероятно след още 2 г. пак ще трябваше да я ремонтирам. Ами не, смених си ги сам с качествени такива и така. Не че тая карта ще трябва да работи 20 г. ама що трябва да ми дава ядове?
                          Гледаш нещата от собствената си камбанария. В момента не е незаконно да си ремонтираш техниката, което предполага че си свободен да го правиш, даже и цената на ремонтът да струва по вече от ново, работещо изделие. Въпреки че изглежда абсурдно, по някога това е верният подход. Обаче .... не за това си говорим тук. Митре има проблем с хладилникът и иска да му го ремонтират на място........
                          Ами......не става така. За да стане - или трябва сам да го направи, което предполага някаква подготовка, или да се довери на специалисти които имат такава. Специалистите са наясно какво ги чака и......искат "машинката" в сервизната база. Има и "специалисти" които казват - а-а-а, готово бе, ШИ до'да, ШИ го оправим. Виждаме какво става. Не че не се е случвало, да нося хладилник, да ги викам на рекламация и сам да си го дооправям после, но и това е частен случай.
                          Ти можеш да си програмираш контролер, което предполага че можеш да си ремонтираш съвременен хладилник(при изправен компресор и херметична система), Митака не може. И аз не мога да му помогна, щото не това ми е специалноста. Мога да подменя SMD елемент без проблем, стига да каже някой - кой точно. Ако трябва аз да търся причинителят на "главоболието", ще отнеме поне три пъти по вече време от това, необходимо на профилиран специалист. А времето е.......

Comment

• Тук трябва да направим едно важно уточнение. Не става въпрос за хладилника на баба Гица. Ако беше така, изобщо нямаше да взема отношение по въпроса.

Според мен, Митака е доста сръчен, технически грамотен и вдява от половин дума (на технически теми ). Вероятно е и доста по-технически грамотен от келеша с куфара, който го е посетил.

И като е така, са налични доста предпоставки затова да си реши проблема с малко странична помощ. Или поне може да опита.

А да помъкне хладилника или да цака 200 лв за нова платка, винаги може.

159 1.8 MPI
                            166 2.0 TS (ex)

Comment

Тук трябва да направим едно важно уточнение. Не става въпрос за хладилника на баба Гица. Ако беше така, изобщо нямаше да взема отношение по въпроса.

Според мен, Митака е доста сръчен, технически грамотен и вдява от половин дума (на технически теми ). Вероятно е и доста по-технически грамотен от келеша с куфара, който го е посетил.

И като е така, са налични доста предпоставки затова да си реши проблема с малко странична помощ. Или поне може да опита.

А да помъкне хладилника или да цака 200 лв за нова платка, винаги може.
                              Това е най лошият случай. Може и да не ми вярваш, естествено. Моята практика точно това показва, тъкмо за това, като ми казаха - носи хладилникът тук, носих.
                              Ако реши да си го ремонтира сам, стига да мога ще помагам. Съветът ми обаче е - на сервиз, с гаранция.
                              Това е хладилник, предполага се че е пълен с продукти, на цена близка до тая на нов, времето е изключително ценно.

Comment

• Първоначално публикувано от ivan dimitrov Покажи съобщение
                                Това е най лошият случай. Може и да не ми вярваш, естествено. Моята практика точно това показва, тъкмо за това, като ми казаха - носи хладилникът тук, носих.
                                Ако реши да си го ремонтира сам, стига да мога ще помагам. Съветът ми обаче е - на сервиз, с гаранция.
                                Това е хладилник, предполага се че е пълен с продукти, на цена близка до тая на нов, времето е изключително ценно.
                                За много неща си прав, но ние в момента не знаем условието на задачата за да чертаем стратегии върху нея. Ще цъкне някоя и друга снимка, ще направи някое и друго измерване и нещата ще се поизяснят. А дотогава, да не бъдем чак такива песимисти.

Освен това, доколкото разбирам, не е останал без хладилник в жегите, та да го гони времето (и жена му ).

Това ме подсеща да попитам:

Митак, как точно установи, че има проблем с нагревателя? Усети че не охлажда добре, че компресорът не изключва или някаква аларма ли се появи?

159 1.8 MPI
                                166 2.0 TS (ex)

Comment

Working...
                                X