If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Вероятно и сам ще намериш кой точно член от закона го регламентира.
Аз ще ти кажа есенцията:
На кръстовище водачът се ръководи от:
1 - Полицай - регулировчик а ако няма такъв от
2 - Светофарна уредба а ако няма такава от
3 - Знаците а ако няма такива от
4 - Правилата за преминаване през нерегулирано кръстовище.
---------- Post added at 22:03 ---------- Previous post was at 22:01 ----------
По същата логика при знак стоп и основна секция "зелено" ти не трябва да тръгваш?
Не е ли различно, ако знака е стоп? Стоп, път без предимство, път с предимство са знаци относно предимството, а примерно знак "само наляво след знака" е знак относно задължителна посока на движение, като според мен никой светофар не може да го отмени.
Не е ли различно, ако знака е стоп? Стоп, път без предимство, път с предимство са знаци относно предимството, а примерно знак "само наляво след знака" е знак относно задължителна посока на движение, като според мен никой светофар не може да го отмени.
Ами нали има знак стоп. Длъжен си да спреш и след това да потеглиш, дори и да няма жива душа наоколо. Защо когато свети зелено не спираш преди да тръгнеш?
Вместо да ми се зъбиш, оцени това, че е в твоя полза и така също и на другите участници в движението.
Не ти искам съвета, а и не мисля че сме приятели... а и съм доста далеч от зъбенето, но това което пишеш не е така, но ти вместо да се аргументираш, тръгваш да ме храниш / леко и безвкусно /, което показва че нямаш на какво да се опреш...
Аз просто казах как аз разбирам нещата - светофарната уредба замества стопа, защото тя е поставена да регулира предимството в кръстовището, същото което прави и знак стоп. А знака... ако имаме знак задължителна посока наляво, той е част от кръстовището. Както маркировката, островчетата и т.н. Нека си представим, че ако тръгнем да правим обратен, там има бариера (или махащ с палката милиционер). И никой светофар не би я вдигнал, нито работещ, нито неработещ. Може и да греша, закона не винаги минава без тълкуване.
Извинявай, но от доста време не съм минавал по тези места и двете кули са ми непознати като място...
Jorko
Последния светофар при излизане от Варна преди да започне магистрала Хемус за София
Иначе там си е интересно когато някой се опита от лентата за обратен да се шмугне да направи ляв завой - качват го на острова и да ходи да се блъска или да чака цялата колона
Някои хора трябва да имат не акт за раждане, а писмено извинение от производителя на контрацептиви.乁໒( ͒ ⌂ ͒ )७ㄏ Българите ще излязат масово на протест, чак когато спрат Замунда
Една тема във форума се счита за успешна, ако до седмия коментар не се заговори за плюскане и пукница !
Стрелката в светофара указва задължителна посока на движение.Левият завой и обратният не са еднакви неща...
Светофара има предимство пред вертикалната сигнализация.Ако на светофара е нарисувана стрелка надясно, а на знака-само на ляво, мога да завия единствено надясно....иначе извършвам нарушение.Ако абажура на светофара е кух или плътен(както искате), знака важи и мога да завия само на ляво.Не подлежи на дискусия....
Две основни правила в ЗДвП и ППЗДвП....ако някой има проблем с тях, редно е да си припомни двата документа....
156SW JTD 20V Distinctive - Injected with a poison
Jorko
Последния светофар при излизане от Варна преди да започне магистрала Хемус за София
Иначе там си е интересно когато някой се опита от лентата за обратен да се шмугне да направи ляв завой - качват го на острова и да ходи да се блъска или да чака цялата колона
Мерси много, сега го гледам
---------- Post added at 22:59 ---------- Previous post was at 22:55 ----------
Светофара има предимство пред вертикалната сигнализация.Ако на светофара е нарисувана стрелка надясно, а на знака-само на ляво, мога да завия единствено надясно....иначе извършвам нарушение.Не подлежи на дискусия....
Две основни правила в ЗДвП и ППЗДвП....ако някой има проблем с тях, редно е да си припомни двата документа....
Аз искам да дискутирам, въпреки че на практика едва ли ще има подобно кръстовище....
1. съобразяват своето поведение със сигналите на длъжностните лица, упълномощени да регулират или да контролират движението по пътищата, както и със светлинните сигнали, с пътните знаци и с пътната маркировка
2. изпълняват разпорежданията на лицата, упълномощени да регулират или да контролират движението по пътищата, независимо от светлинните сигнали, пътните знаци, маркировката на пътя и правилата за движение.
Чл. 7
(1) Когато има несъответствие между сигналите на регулировчика и светлинните сигнали или пътните знаци относно предимството, участниците в движението са длъжни да се съобразяват със сигналите на регулировчика.
(2) Когато има несъответствие между светлинните сигнали и пътните знаци относно предимството, участниците в движението са длъжни да се съобразяват със светлинните сигнали.
(3) Когато има несъответствие между пътните знаци и маркировката на пътя, участниците в движението са длъжни да се съобразяват с пътните знаци.
(4) Когато има несъответствие между пътен знак, поставен на преносима стойка върху платното за движение, и останалите пътни знаци, участниците в движението са длъжни да се съобразяват с пътния знак, поставен на преносимата стойка.
На въпроса от темата:
Ситуация:
Пътен знак забраняващ извършването на обратен завой + работещ светофар със зелено светеща основна секция и разрешаваша движение във всички посоки.
+
Закон:
(2) Когато има несъответствие между светлинните сигнали и пътните знаци относно предимството, участниците в движението са длъжни да се съобразяват със светлинните сигнали.
...[*] (2) Когато има несъответствие между светлинните сигнали и пътните знаци относно предимството, участниците в движението са длъжни да се съобразяват със светлинните сигнали.
...[/LIST]
Обърни внимание за кои пътни знаци става въпрос. Не поставяй всички пътни знаци под един знаменател.
Тук става въпрос само за "Пътни знаци относно предимство"
Светофара не замества и не променя значението на "пътните знаци със задължителни предписания".
Няма как при знак "движение само направо след знака" ти да завиеш наляво или дясно, само защото светофара не е със стрелка.
Обърни внимание за кои пътни знаци става въпрос. Не поставяй всички пътни знаци под един знаменател.
Прав си. Това е малка, но съществена подробност. Впредвид на това, очевидно съм в грешка и завоят в обратна посока в дискутираната ситуация е забранен.
Прав си. Това е малка, но съществена подробност. Впредвид на това, очевидно съм в грешка и завоят в обратна посока в дискутираната ситуация е забранен.
Благодаря за корекцията. Тя бе важна за мен.
Я, можело значи ... евала, че си признаваш грешката ...
Добавка - Между другото недей да използваш толкова стари издания на закона , несериозно е ...
Светофара не замества и не променя значението на "пътните знаци със задължителни предписания".
Няма как при знак "движение само направо след знака" ти да завиеш наляво или дясно, само защото светофара не е със стрелка.
Comment