Известие

Collapse
No announcement yet.

Мнения, предложения и др. за подобряване на работата и комуникацията - Модератор/Юзър

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Колеги модове, дайте да чуем и другите колеги де.Аз лично мн. обичам градивната критика, а до тук..........Най-добре ще е , ако се говори конкретно и се обсъжда даден проблем, че така пак само си говорим общо за всички и нищо не става ясно.Поне на мен де.
    Единственото нещо което видях до сега като предложение беше

Да не се пъчи " в ефир" и да трие теми и мнения,а дипломатично на лични да обясни на юзъра каква е грешката! Да не пищи "Има търсачка" защото нов потребител може и да не може да се справи с нея, а тактично да пусне на новака едно линкче и да му дообясни нещата!

Ммммм да.Така написано звучи много добре, но ако се умножи по 30, дали ще стигне времето и ще му издържат нервите на модератора да поства линкове и да обяснява на лично ? Не смятам.Добре звучи , но не мисля че е приложимо.АЗ лично прекарва по 10 мин на влизане, ако нямам какво да разчиствам, само за да прочета актуалните мнения.Ако пък имам да чистя ....пффф.Не ми се мисли какво ще стане, ако трябва и да обяснявам да всеки на лично.

99.9% от редовите потребители си мислят, че единственото занимание на модовете е да ги 'секат', да ги обиждат, тормозят и гонят. Еми не е така. Далеч съм от мисълта, че сме перфектния мод-екип, ама чак банда разпищолени модераторчета не сме със сигурност

И сам съм на това мнение.

Някой друг да има градивна критика към някой от мод екипа и да желае някаква промяна ?!
    мене ме нема, в целата схема........

Comment

А накрая кой обиждал ?
      Отивам да си загащя пищовчето , че да не го изпусна без да искам.
      Alfa 147 Q2 1.9 JTDm 16v @150++ 2007 червената злобичка ;;; Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
      ex. Alfa 155 1.7 '93;;; ex. Alfa 147 1.9 JTDm 16v @140+ R.I.P. ;;; ex. Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001

Comment

Понякога влизам и в други авто-форуми и мога да кажа, че нашият е на едно много прилично ниво. Подреден, спретнат. Навсякъде където има правила, личности, следящи правилата и такива като мен, водещи се по правилата, ще има неразбирателства и противоречия. Напълно нормално! Не очаквам с промяна на нещо, да се разреши този проблем.
        Като един футболен запалянко, си правя аналогия с позицията на вратаря. За цял мач може да отрази много положения, но ще направи една грешка и ще стане черната овца в очите на другите.
        sigpic
        Alfa Romeo 156 2.0 TS - the current one
        Alfa Romeo 145 1.6 boxer - the second one
        Alfa Romeo 33 1.7 boxer - the first one

Comment

Скромния ми 10годишен опит из форуми и прочее, ме е докарал до непоклатимото мнение че най - вредното нещо което може да се случи на един утвърден форум, с твърди юзъри, и голяма база мнения и прочее матрял е ДЕМОКРАЦИЯТА........реда във един форум не се подържа с демокрация - тя е вредна.......повечето са наясно че модовете не са на заплата, правят тва на добра воля, грешат, престарават се, но без тях не може.......тогава по лошо......ако(и когато) на върха стои един човек, (може и двама, но без различия и преплитане на интереси), и той посочи правилните модове, и им има доверие, с чиста съвест мое да им разреши да не се обясняват за решенията и действията си, в случайте на проблем, един човек трябва да вземе решение, а не да се точат локуми из целия форум.......за някой може и да не звучи правилно, но съм в положението на всеки един от модовете тука, на сичкото отгоре в форум с 3 пъти повече юзъри, където страстите и интересите са много по разпалени понякога оттука, и вече 8 години нещата си вървят така, както са си били в началото......и никви ядове......
          Това е само мнението ми.....
          "Anybody that tells me a good car is one that is light with low power to weight ratio is an amateur" - Kazutoshi Mizuno-designer of Nissan GTR
          F=M x A - Исак Нютон - amateur.....

Comment

Първоначално публикувано от JAMAL Покажи съобщение
            Понякога влизам и в други авто-форуми и мога да кажа, че нашият е на едно много прилично ниво. Подреден, спретнат. Навсякъде където има правила, личности, следящи правилата и такива като мен, водещи се по правилата, ще има неразбирателства и противоречия. Напълно нормално! Не очаквам с промяна на нещо, да се разреши този проблем.
            Като един футболен запалянко, си правя аналогия с позицията на вратаря. За цял мач може да отрази много положения, но ще направи една грешка и ще стане черната овца в очите на другите.
            Не съм много съгласен - форумите www.fiat.org и www.lancia.bg са доста по-добри от този - мое мнение!
            Аналогията с футбола и запалянкото ми харесва
            Винаги, когато чуя футбол и запалянко правя асоциация с агресия, алкохол, простотия и т.н., но явно заради ситуацията по родните стадиони ...

Не искам да започвам темата в негативна насока, затова бих направил следните предложения:
            1. ЪП-ването на обявите да стане на 168 часа при безплатните обяви. Така ще намалее циркът в посочения раздел.
            2. Платените обяви да се заключват, като достъп до тях да имат само самите търговци, за да си ги актуализират свободно. Целта е да се избегнат неща като "Имаш ли ....?", "Колко ще излезе ....?", "Дали ще стане за ....?" и т.н. За целта си има телефони, ЛС, СМС-и, лични срещи, Скайп и т.н. Влизам като потребител и чета платена обява за климатици (примерно) - ами то има сумати страници простотия, а само в началото смислена информация - цена на услуга, телефон за контакт и т.н.
            3. Да не се допускат нови потребители с мнения под 50 да публикуват обяви, освен ако не са платени и да не могат да мажат в безплатните. Влиза някой с 2 мнения, отваря обява за гуми (примерно) и пише: "Много са скъпи", "Какви са тия галоши" и т.н. Все пак в правилата на форума няма означение или ограничение за качество на стока, защото това е субективен елемент. За мен едни гуми, които са карани, дори и 5 000 км са галоши, за някой колега може да му се сторят страхотни ... давам отново пример.
            4. Обявите в раздел Купува/Продава задължително да минават през модератор, който да ги оторизира и тогава публикува. Така ще се избегнат ситуациите с "почистване", "предупреждаване", "нападки" и т.н. Искам да си пусна обява, изпращам я в статут "чакаща", модератор я разглежда и ако всичко е наред и слага отметка и тя се публикува. Ако не, изпраща инфо към юзъра с обяснение какво е необходимо да се направи, за да бъде публикуване ... без да навлиза в полемика "Не четеш ли правилата", "К'ва е тая обява" и т.н.
            5. Всеки нов юзър, за определен срок - време престой във форума, да бъде с ограничени права в определен раздел и да може само да чете. Моето предложение е за "Млад техник". Така, както се бях аргументирал по-горе, всеки нов юзър ще си направи труда да прочете малко темите и после да пуска нова или да коментира.
            6. Да не се навлиза в излишна полемика, дълги обяснения и винаги да се казва точно, ясно и кратко защо един юзър е наказан, предупреден или му е изтрито мнението.
            Пример: Направил съм офф в някаква тема, пуска ми се ЛС, че не се придържам към темата и мненията ми са изтрити и при повторно нарушение ще получа бан за Х време - кратко и ясно!
            7. Да се махне броят на постнатите мнения, а да остане някаква скала, ранг и т.н. Напоследък доста хора си дрискат в разделите, модераторите зачистват и се получават дразги. Ако се замислите ще видите, че юзър с над 3000 мнения си е 100% спамер, включително и аз От моите около 3000 мнения, сигурно не повече от 500 са смислени. И в крайна сметка - Какво като имам 3000 или 5000 мнения? Какво ми дава това? Нищо ...
            8. Рангът под ника да не може да се сменя от самия юзър. Преди, когато беше създаден форумът, това не беше възможна екстра и само се добавяше "Член на клуба", а сега е някаква страшна боза - (пример) "Узурпатор", "Тенекиджия", "Рацер" и т.н. Много ми е смешно, но ... все пак това е мое мнение и давам предложение.

Нека всички предложения от юзърите да се синтезират, да се пуснат в анкета и да се види мнението и на останалите потребители. След това да се гласуват пред УС и да се въведат или не като факт.

Смятайте, че много от нещата, които правите срещат критика не защото са лоши или неподходящи, а защото са индивидуално решение!

Някой ме критикува, че съм бил против правилата и спазването им ... е, бих попитал: с моите предложения дали наистина искам анархия или повече дисциплина?
            Дали утре ще се сърдя, ако наруша нещо от предложените неща?

BTW: Модераторите са представителни лица, дори и като част от юзърите и се приемат на сериозно от всички хора! Когато, обаче някой се държи като селянин или тарикат, нормално е да отключи ответната страна и да се стигне до конфликт ... както обикновено става ...
            Добрият модератор не е онзи, който е зачистил най-много теми или хората не го харесват защото е "строг", а онзи, който знае как да борави с моркова и пръчката

Предложение: Бъдете по-дипломатични, конкретни, използвайте нормален тон (не с едни "как си пич", а към други "какви ги вършиш" ...), бъдете себе си
            Някой по-горе беше написал, че юзърите правят модераторите, а всички форума така, че каквито сме всички, такъв ще е този сайт
            sigpic

Comment

Форумите като сравнение извън виртуала не пасват на площадка пред блока, а на частен клуб (дали за танци, къркане или парапланеризъм все тая).
              Е както в такъв клуб така и във форум за да влезеш трябва да си съгласен да спазваш нормите на тоя клуб.
              Другото което често се пропуска във форумите е, че зад никовете все пак стоят живи хора, а не някакви наши негативни или позитивни представи.

Е това не го разбират повечето хора тук (и от двете страни на барикадата) ... форума не е площадката пред блока или стадиона. А хората общуват с хора.
              Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

Първоначално публикувано от Dodo 155 Покажи съобщение
                4. Обявите в раздел Купува/Продава задължително да минават през модератор, който да ги оторизира и тогава публикува. Така ще се избегнат ситуациите с "почистване", "предупреждаване", "нападки" и т.н. Искам да си пусна обява, изпращам я в статут "чакаща", модератор я разглежда и ако всичко е наред и слага отметка и тя се публикува. Ако не, изпраща инфо към юзъра с обяснение какво е необходимо да се направи, за да бъде публикуване ... без да навлиза в полемика "Не четеш ли правилата", "К'ва е тая обява" и т.н.
                Контра предложение: Твърдо съм против модераторите да се товарят с излишна работа. Правилата са си точни и ясни и адски лесни за прилагане. Всеки се е съгласил да ги спазва при регистрацията си. Модераторите не са бавачки или начални учителки. Четеш правилата и пишеш - просто е. Ако не можеш да схванеш такива лесни правила ти трябва лекар, а ако не искаш да ги спазваш си заслужаваш наказанието. Ако чак толкова се затрудниш може да пуснеш ЛС на мода. Потребители вече са ме питали преди да пуснат обява и на всички съм отговорил. Но това да стане практика -тц. Да не казвам и още колко мода ще трябват за да няма забавяне във времето за публикуване на обява.
                Alfa Romeo 156 1.8 T.S,'98
                ZAZ Tavria 1.1, '95 - взеха я
                Pinky: "He that is gentle to the brutal will end up being brutal to the gentle"

Comment

Ама нали и сега като се пусне нова обява вие задължително разглеждате всяка 1 от тях, и ако е ОК я оставяте, ако не е ОК предприемате някакво действие... предложението на Додо мисля не ви обвързва с повече работа, а просто нещата стават по-лесно контулируеми. Когато ако някой потребител с 1 мнение пусне някаква комерсиална обява ей така без да е плащал .... тя си стои 1-2 часа докато някой мод не я види... а така никога няма да се побликува такава обява. И защо да са нужни повече хора, ако в правилата се заложи, че за одобряване са нужни до 24 часа за одобрение... всеки ше изчака търпеливо, пък ако има късмет може и до час да му се одобри обявата
                  Last edited by Gh0stRider; d.m.y г., 18:45.
                  147 2.0 Selespeed 51%Sofia Driving
                  Stilo 1.6 - ex 75%Sofia Driving
                  156 2.4 JTD - ex

Comment

За това с многото мнения само да уточня, че има rep power, което сигурно ще е от reputation, къде всеки може да гласува дали определено мнение на потребителя е било полезно.
                    мене ме нема, в целата схема........

Comment

Първоначално публикувано от Old Fox Покажи съобщение
                      Контра предложение: Твърдо съм против модераторите да се товарят с излишна работа. Правилата са си точни и ясни и адски лесни за прилагане. Всеки се е съгласил да ги спазва при регистрацията си. Модераторите не са бавачки или начални учителки. Четеш правилата и пишеш - просто е. Ако не можеш да схванеш такива лесни правила ти трябва лекар, а ако не искаш да ги спазваш си заслужаваш наказанието. Ако чак толкова се затрудниш може да пуснеш ЛС на мода. Потребители вече са ме питали преди да пуснат обява и на всички съм отговорил. Но това да стане практика -тц. Да не казвам и още колко мода ще трябват за да няма забавяне във времето за публикуване на обява.
                      Абсолютно съм съгласен, че не е необходимо 30 мода за раздел Купува/Продава и няма смисъл настоящите да се товарят с работа, но с това предложение ще си спестите доста излишна комуникация с потребителите.
                      Ако към това предложение прибавим и ЪП-то на всеки 168 часа, а не 24 часа както е до момента, нещата ще изглеждат много по-добре
                      Ти колко обяви на ден гледаш, примерно?
                      Доколкото знам, може да се нагласи системата така, че да не се ъпва преди да изтече някакво време и така няма да се налага модовете да гледат часовника
                      sigpic

Comment

Този форум е интересен - има в него почти всичко.
                        Сред потребителите има чешити всякакви, но това го прави колоритен.
                        Служебните лица са разбрани момчета - имат дебели нерви, щом още не са ме секвестирали.
                        Основният проблем е, че все още няма форумна култура у всички пишещи.
                        Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
                        Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
                        Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
                        sigpic

Comment

Първоначално публикувано от Old Fox Покажи съобщение
                          Ето за какво ти говоря: http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=43201

Какво се забелязва в тази тема:

1. Тя е публикувана свободно, а е в разрез на правилата, липсва конкретика - марка на пружините, от/за какъв модел кола са и т.н.
                          2. Потребител, който се интересува, несъзнателно ЪП-ва темата на ... 5-та минута.
                          3. Потребител, който нищо не знае, не мисли и дрънка глупости, ЪП-ва темата на около 30-та минута.
                          4. Потребител (Аз ), който се опитва да уточни нещата, ЪП-ва темата за пореден път.

До тук имаме 3 спама и 1 нередовна тема, нали?
                          Вече над 24 часа Модератор не е коригирал това, защото има и други тема, а не му е професия да седи 24 часа във форума с пръст върху "Refresh page", нали?

Как биха изглеждали нещата, ако имаше предварителен контрол на обявите и невъзможност да се ЪП-ва 168 часа?
                          1. Обявата щеше да не бъде публикувана, преди колегата да я коригира и добави необходимата информация.
                          2. Нямаше да се пълни със спамерски постове - визирам и своя!
                          3. Модераторът нямаше да излежда все едно не си е свършил работата, защото нещата щяха да изглеждат ОК

Сега успях ли да те убедя в правотата на думите ми и ефективността на предложенията?
                          sigpic

Comment

@Додо 155,предложението ти и много добро,но приложимо само за купува-продава.Ъпването на 168 часа ,ще намали безумието само количествено,но не и качествено.Все пак,спама ще е по-малко.Няма как,модовете да разрешават всеки пос,защото понякога един безсмислен пос,може да отвори съвсем смислена тема.Освен това,както се е случвало и в нашия,а и в други форуми,тема която е просто за коша,а автора за бан,в последствие се е оказала особенно важна.Модовете не може да сме компетентни по всичко и да знаеме всичко.Такива гении ги има само по филмите.Едно такова нещо,най-малкото ще доведе до там,че интелектуалното и техническо ниво на форума,ще се определя и реже от нивото на некомпетентност на мода,а не от общия интелект на юзерите.Това е много опасна за развитието ни територия.Самоя факт,че обсъждаме такава тема,вече говори,че всички са заинтересовани от прогреса,а не от запазване на статуквото.Юзерите се делят на няколко типа,в зависимост от предпочитанията им.Ще се опитам да ги изброя.Такива,които влизат главно в общи приказки.Там са хората,които единственото нещо ,което ги обединява е марката Алфа Ромео.Там са както най-големите спамери,така и хората които се интересуват от духовното начало и са по-общителни.Тука цензурата си е направо престъплени,стига да не се неподтиква към такова.
                            Техническите раздели са най-пъстри.Тука се наблюдават начини на мислене от "направи си сам" в раздела на 33 ,до "аз си обслужвам колата само зад граница в оторизиран сервиз" и прочие.Посват се всевъзможни неща.повечето конкретни въпроси,на които понякога мода е трудно да отговори и да прецени за какво точно иде реч.
                            В "Тунунг-рацинг" нещата са най- зле!Има теми,които са ..... Да ама на юзерите им харесва да се налагат с мними и реални подобрения,както и да цитират до припадък,различни тунинг фирми от цял свят.Особено става напечено,като почнат да се налагат виртуалните клики във форума.Мода какво да прави!?Поразтърве ги малко,а те след известно време си започват пак.Тука единствено тоягата оправя нещата.
                            Минаваме на купува-продава.Тука по правило,юзерите от техническите влизат само при нужда,а понякога трябва и мода да ги насочи,защото те пак си питат и търсят по съответния им раздел и не без основание.В раздела бъка от никове,които е трудно да ги срещнеш другаде.Е точно тука стават и най-сериозните скандали.Защото има иконмически интереси и нещата загрубяват при липса на ясни правила и особенно,когато те не се спазват.
                            Все пак ,аз бих сложил някъде на видно място един надпис:"Като нещо не ти е ясно,дали може или не-питай мода"
                            Last edited by mordohy; d.m.y г., 11:32.
                            На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
                            Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Comment

Мда, темата е интересна и наболяла наистина. Та да се изкажа и аз по предложенията от колегата Dodo :
                              по т.1 - идеята е много добра, но срока ми се вижда дългичък - според мен по-редно е да е някъде около 72-та часа. Казвам го най-вече в предвид на това, че за седем дена темата, която би ме заинтересувала, ще е заминала нейде на майната си впредвид на честотата на публикуване на обяви ... ;
                              по т.2 - съгласен съм на 100% ;
                              по т.3 - също много добро предложение, но освен публикуването на обяви, би следвало да се поограничи малко и писането изобщо (за определено време), защото напоследък сме свидетели на абсолютно мазало във форума. Вероятно ще е добре новорегистрирания потребител да може да чете всички общи раздели, а да може да пише примерно в "общи приказки" или нещо подобно. В някои форуми ограничението по време относно писането на нови потребители върши страхотна работа ! Вярно, че не е демократично, но в съзнанието на нашего брата бугарина ДЕМОКРАЦИЯ = АНАРХИЯ както вече беше казано ;
                              по т.4 - модераторите наистина ще се натоварят, но и сега има доста теми за оправяне, които просто плачат за операция от мод. Така че няма да е кой-знае колко претоварването, а това че обявата може да се забави с един ден според мен не е фатално ;
                              по т.5 - мнението си го включих малко по-горе, към т.3 ;
                              по т.6 - 100% ЗА - както беше написано, всеки би следвало при регистрацията си да е прочел правата и задълженията си - макар, че типично по нашенски, всички се интересуват само от правата си ... ;
                              по т.7 - не съм съвсем съгласен, най-вече защото прочитайки мнение от типа на "Хм, ами да, верно..." или "Не бе, шегувам се" и виждайки, че потребителя има над 2000 мнения за последните 6 месеца (да речем), ми става ясно, че това е просто спамер. Такива хора често ползват темите, за да се дразнят с някого, или просто да се опитват да "блеснат" с неясни познания. Съответно автора на темата няма да се издразни (поне не много) и няма да се впусне в излишни спорове със спамера.
                              И тука ми блесва една идейка - предлагам на потребител, който надхвърли някакво средно допустимо количество мнения за седмица примерно, да му бъде налагано ограничение за писане за определено време, и да му бъде изпращано предупреждение. Може би ще е добре това да може да става автоматично, с възможност за контрол от админите ;
                              по т.8 - хубаво е под ника наистина да има ранг според стажа на потребителя, но и възможност към него да се добавя нещо - има забавни идеи, и не смятам че трябва да се спира тази опция - просто да се промени, както казах.
                              По въпроса със RepMeter-а - много от потребителите не схващат какво точно е тва, яде ли се, и дали може да си начукаш орехите с него (сори за символиката). Хубаво ще е, след като форума си има версия БГ, и този "параметър" да бъде с някакво лесносмилаемо наименование на български, за да е ясно за какво иде реч.
                              Малко дългичък стана поста, но се надявам да е конструктивно полезен
                              155 MY.95 Sport - 2.0 TS 8v (ressurected by Теодор & Токича)
                              Fan Club Alfa Romeo 155 - Bulgaria

Comment

Първоначално публикувано от Alfa User Покажи съобщение
                                ...
                                по т.7 - не съм съвсем съгласен, най-вече защото прочитайки мнение от типа на "Хм, ами да, верно..." или "Не бе, шегувам се" и виждайки, че потребителя има над 2000 мнения за последните 6 месеца (да речем), ми става ясно, че това е просто спамер. Такива хора често ползват темите, за да се дразнят с някого, или просто да се опитват да "блеснат" с неясни познания. Съответно автора на темата няма да се издразни (поне не много) и няма да се впусне в излишни спорове със спамера.
                                ...
                                Малко дългичък стана поста, но се надявам да е конструктивно полезен
                                Абсолютно полезен!
                                Карам си петата Alfa - Romeo & Giulietta-почти безпроблемно, и никога не се отказвам!!!И едно МИТО за съпругата !

Comment

Working...
                                X