PDA

View Full Version : Спират строителството на АЕЦ "Белене"

Pages : 1 2 3 4 [5] 6 7

nikolaaaay
14-11-2012, 20:05
Белене ще Е българска, а турската руска. Това малка разлика ли е?
В турската централа Русия ще държи мажоритарен дял, но тя ще е на турска територия и ще бъде контролирана на 100% според турското законодателство. ОК, резултатът ще отива за инвеститора независимо дали е печалба или загуба, но все пак руснаците дават 100% от парите, а турците не дават и стотинка.
Белене дори и да е 51% собственост на България пак ще е зависима от руските доставки на гориво и оборудване за централата.

---------- Post added at 20:05 ---------- Previous post was at 20:03 ----------

Руснаците също бяха готови изцяло да финансират Белене.
Това не е вярно. Ако беше вярно, тогава нещата щяха да седят по доста различен начин.

old alfist
14-11-2012, 20:10
Не сравнявайте АЕЦ в Турция и у нас - там е гарантирано, че произведения ток ще се налапа като топъл хляб от производството им, докато тук е хипотетично къде ще се продава.

pavlin
14-11-2012, 20:17
В турската централа Русия ще държи мажоритарен дял, но тя ще е на турска територия и ще бъде контролирана на 100% според турското законодателство. ОК, резултатът ще отива за инвеститора независимо дали е печалба или загуба, но все пак руснаците дават 100% от парите, а турците не дават и стотинка.
Белене дори и да е 51% собственост на България пак ще е зависима от руските доставки на гориво и оборудване за централата.

---------- Post added at 20:05 ---------- Previous post was at 20:03 ----------

Това не е вярно. Ако беше вярно, тогава нещата щяха да седят по доста различен начин.

Вярно е съвсем си е вярно.

fred
14-11-2012, 20:29
Не сравнявайте АЕЦ в Турция и у нас - там е гарантирано, че произведения ток ще се налапа като топъл хляб от производството им, докато тук е хипотетично къде ще се продава.

Тука е почти сигурно че няма къде да се продава

nikolaaaay
14-11-2012, 20:30
Вярно е съвсем си е вярно.
Е като е вярно, сега що не искат да финансират проекта? Дай си източника да видим откъде ти е информацията като си толкова сигурен.

fred
14-11-2012, 20:30
Руснаците също бяха готови изцяло да финансират Белене.

Да, чрез заем, голямо финансиране.Хем им купуваш АЕЦ, хем и лихва ще им дължиш.....аре баста от такива финансирания.

pavlin
14-11-2012, 21:33
Е като е вярно, сега що не искат да финансират проекта? Дай си източника да видим откъде ти е информацията като си толкова сигурен.

Говорителят на Росатом го каза, сега ги няма руснаците защото нашите казаха че прекратяват проекта. По начало Трайчо, Дянков и някои около тях по всякакъв начин пречеха на проекта , затова и преговаряха три години и до никъде го докараха. Дори договора за изработка на оборудване още официално не е прекратен.

---------- Post added at 19:33 ---------- Previous post was at 19:27 ----------

Говорителят на Росатом го каза, сега ги няма руснаците защото нашите казаха че прекратяват проекта. По начало Трайчо, Дянков и някои около тях по всякакъв начин пречеха на проекта , затова и преговаряха три години и до никъде го докараха. Дори договора за изработка на оборудване още официално не е прекратен.

nikolaaaay
14-11-2012, 22:52
Павка, пак си слушал на Р.Овч. небивалиците. Руснаците бяха предложили само да отпуснат заем за строителството на Белене. Заем, който България трябваше да връща след това скъпо и прескъпо. В Турция те не отпускат заем, а покриват всички разходи по строежа на АЕЦ за тяхна сметка. Турция не им дължи за това и едно евро.
Не се прави, че не разбираш разликата, нали си икономист :hehe:

pavlin
14-11-2012, 23:21
Не Румен Овчаров а говорителя на Росатом слушах. Той каза че са предложени различни варианти на финансиране вкл. и цялостно финасиране от Росатом но бълг. страна не е приела нито един. Ти откъде знаеш че условията са били неизгодни. Освен това бившия министър каза че и финансиране от Европейската инвест. Банка е било осигурено при лихва близо до 1%.

nikolaaaay
14-11-2012, 23:40
Не Румен Овчаров а говорителя на Росатом слушах. Той каза че са предложени различни варианти на финансиране вкл. и цялостно финасиране от Росатом но бълг. страна не е приела нито един. Ти откъде знаеш че условията са били неизгодни. Освен това бившия министър каза че и финансиране от Европейската инвест. Банка е било осигурено при лихва близо до 1%.
Ти разбираш ли разликата между заем (кредит) и чуждестранна инвестиция?
Руснаците предлагат на България заем. Няма значение колко е лихвата. Може и 0% да е. България пак трябва да ги плати тия 22 млрд на Росатом дори и разсрочено. Това беше тяхното предложение.
Турция не плаща на Росатом и едно евро. Нито сега, нито никога. Руснаците строят тяхната централа със 100% руски средства.
За Белене такъв вариант изобщо не е предлаган от руснаците никога. Причината е същата заради която се отказаха и другите инвеститори - няма къде да се продава тоя ток, за да се избие скъпата инвестиция.

pavlin
15-11-2012, 00:53
А ти от къде си сигурен че това което казваш е истина.
Ето да четеш бе Никалай и забележи какъв е коментара на мъдрия Трайчо.

http://novinite.bg/articles/191/Rusiya-gotova-izcyalo-da-finansira-AEC-Belene

gigi
15-11-2012, 10:34
А ти от къде си сигурен че това което казваш е истина.
Ето да четеш бе Никалай и забележи какъв е коментара на мъдрия Трайчо.

http://novinite.bg/articles/191/Rusiya-gotova-izcyalo-da-finansira-AEC-Belene

Павлине, ти като си голям икономист, правиш ли разлика между финансиране и инвестиране???

Kuku
15-11-2012, 11:12
Нещо, като приход и доход, като ала и бала, като това и онова..... :D

pavlin
15-11-2012, 13:09
Павлине, ти като си голям икономист, правиш ли разлика между финансиране и инвестиране???

Да участваш в един проект със 50-100% означава да инвестираш в него. Всяко инвестиране е свързано със финансиране. Нашето условие тогава е било бълг.страна да запази 51%. Прочете ли коментара на Трайков.

fred
15-11-2012, 17:10
Да участваш в един проект със 50-100% означава да инвестираш в него. Всяко инвестиране е свързано със финансиране. Нашето условие тогава е било бълг.страна да запази 51%. Прочете ли коментара на Трайков.

Инвестиция
Инвестицията e дългосрочно влагане на парични средства или капитал за придобиване на финансови инструменти или други активи с цел да се постигнат печелившо възвръщане във формата на лихва, друг доход или повишаване на стойността на инструмента. [1].

Свързана е със спестяването и се различава от потреблението. Включва се в много области на икономиката, като бизнес управлението и финансите независимо дали за домакинства, фирми или правителства. Инвестицията включва избор на индивид или организация (напр. пенсионен фонд) след анализ или обмисляне къде да се сложат или дадат парите дали в движимо или недвижимо имущество или фин. инструмент като собственост, комодити, бондове, фючърси и прочее.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%86%D 0%B8%D1%8F
Къде и риска за руската "инвестиция", ако проекта се гарантира от държавата, както и продажбите на ток, а "инвеститора" в случая чака само дохода, без да има грижа за нищо друго

Инвестицията идва с риска за загуба на принципалната сума (парите, които в началото са инвестирани или дадени като заем, на базата на която лихвата и възвръщенията са калкулирани). Инвестиция, която е направена без щателен анализ може да бъде високо рискова по отношение на притежателя на инвестицията, заради възможността за загуба от пари извън контрола на притежателя

pavlin
15-11-2012, 17:25
Е да участваш с 50% в един проект които има норма на възвращаемост 30% не е ли инвестиция, тогава условията на нашата страна не са позволявали по -голям дял но руснаците казват че са склонни и на 100%.

Susscrofa
15-11-2012, 17:27
Инвестиция
Инвестицията e дългосрочно влагане на парични средства или капитал за придобиване на финансови инструменти или други активи с цел да се постигнат печелившо възвръщане във формата на лихва, друг доход или повишаване на стойността на инструмента. [1].

Свързана е със спестяването и се различава от потреблението. Включва се в много области на икономиката, като бизнес управлението и финансите независимо дали за домакинства, фирми или правителства. Инвестицията включва избор на индивид или организация (напр. пенсионен фонд) след анализ или обмисляне къде да се сложат или дадат парите дали в движимо или недвижимо имущество или фин. инструмент като собственост, комодити, бондове, фючърси и прочее.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%86%D 0%B8%D1%8F
Къде и риска за руската "инвестиция", ако проекта се гарантира от държавата, както и продажбите на ток, а "инвеститора" в случая чака само дохода, без да има грижа за нищо друго

Инвестицията идва с риска за загуба на принципалната сума (парите, които в началото са инвестирани или дадени като заем, на базата на която лихвата и възвръщенията са калкулирани). Инвестиция, която е направена без щателен анализ може да бъде високо рискова по отношение на притежателя на инвестицията, заради възможността за загуба от пари извън контрола на притежателя

Даването на заем не е ли риск.
Ти като вземеш заем от банката за да си купиш апартамент, банката не поема ли риск да не върнеш заема?

nikolaaaay
15-11-2012, 18:16
Даването на заем не е ли риск.
Ти като вземеш заем от банката за да си купиш апартамент, банката не поема ли риск да не върнеш заема?
Не е много голям риска, защото заема щеше да е гарантиран от България като държава. Това не е физическо лице, което може да стане неплатежоспособно. Държавите фалират много рядко и дори и тогава пак си връщат кредитите.
А пък и това изобщо не решава въпроса с рентабилността на Белене. Финансиране, т.е. кредит дали от Росатом или от банки винаги може да се вземе когато зад него стои държавата.

CBET
15-11-2012, 18:37
Да, наистина. Има някаква метафора, с която съм съгласен. Но не разбрах връзката с цитираният от него пост. Инвеститор, които е готов да плати милиарди ще се уплаши от това, че в България изнасилват? Или ще се уплаши да даде подкупи в необходимия размер? Хайде да не си приказваме глупости. Големите компании си подкупват когото и с колкото трбява. Без значение дали са Руски, Американски или Германски. Ако си спомняте САЩ глобиха Мерцедес с $ 200 млн. заради даване на подкупи. Та идеята ми е, че ако имаше печалба от тоя проект щеше да има и инвеститор.

Докато държавата е "последната дупка на кавала", докато Видинско официално е обявен за най-бедният регион в ЕС, докато полицейщината е на настоящите нива, докато организирана престъпност и политика вървят ръка за ръка, никой сериозен инвеститор няма да дойде не само за Белене, но и за всеки един сериозен проект. И за да не ревнете в един глас всички които "циклите" като папагали, колко нерентабилен бил проекта и как имало други чуждестранни инвестиции се замислете в кои отрасли са тия инвестиции?
Търговия, туризъм и селско-стопанство са ден до пладне. А на нас на това ни се крепи икономиката!!! За да не го асимилирвате това или сте уникално зомбирани и сляпо вярващи в нещо/някого си (какво? и вие най-вероятно не знаете) или сте в групата на лошият материал (цитирам просто ББ).

Susscrofa
15-11-2012, 18:48
Не е много голям риска, защото заема щеше да е гарантиран от България като държава. Това не е физическо лице, което може да стане неплатежоспособно. Държавите фалират много рядко и дори и тогава пак си връщат кредитите.
А пък и това изобщо не решава въпроса с рентабилността на Белене. Финансиране, т.е. кредит дали от Росатом или от банки винаги може да се вземе когато зад него стои държавата.

Опрощаването на междудържавни дългове може да стане и без държавен фалит.
А ти откъде знаеш, че НЕК нямаше да стане гарант като акционерно дружество.
Защо не допускаш, че българската държава щеше да заложи своят дял в централата като гаранция за дълга.
Струва ми се, че като едно типично гербче малко елементарно подхождаш.:)

nikolaaaay
15-11-2012, 19:06
А ти откъде знаеш, че НЕК нямаше да стане гарант като акционерно дружество.
Защо не допускаш, че българската държава щеше да заложи своят дял в централата като гаранция за дълга.
Струва ми се, че като едно типично гербче малко елементарно подхождаш.:)
НЕК не е АД а е ЕАД, т.е еднолично акционерно дружество. Собственик на 100% от акциите е БЕХ ЕАД, чиито акции пък са 100% собственост на държавата, така, че кой ще стане гарант по Белене - България, НЕК или БЕХ е все едно. По-елементарен подход от твоя здраве му кажи...

pavlin
15-11-2012, 19:10

Абе Никалай, ти от пръв поглед и риска оцени.

nikolaaaay
15-11-2012, 19:11
Опрощаването на междудържавни дългове може да стане и без държавен фалит.
Е , ти до отписване на дългове ли искаш да се стигне?! Нали виждаш през какво минават гърците, за да се стигне до отписване. То лесно никой няма да опрости нищо.

Susscrofa
15-11-2012, 19:11
НЕК не е АД а е ЕАД, т.е еднолично акционерно дружество. Собственик на 100% от акциите е БЕХ ЕАД, чиито акции пък са 100% собственост на държавата, така, че кой ще стане гарант по Белене - България, НЕК или БЕХ е все едно. По-елементарен подход от твоя здраве му кажи...

Хихи, аз не знаех, че е ЕАД.
Частна държавна собственост.
Държавата не гарантира дълговете на компанията, те се гарантират нейни активи, които не са публична държавна собственост.
Спорим за глупости.8-)
И двете страни имат своите ползи и загуби.

И двете тези имат своите истини и неистини.:)

nikolaaaay
15-11-2012, 19:14
Истината е една, защото държавата не може да си позволи НЕК да фалира.

pavlin
15-11-2012, 19:20
Всичко зависи от това как са подписани споразуменията.

Susscrofa
15-11-2012, 19:21
Истината е една, защото държавата не може да си позволи НЕК да фалира.

Е, с това съм напълно съгласен:)
Ники, уморяваш ме:zzz:
А това не е лесно.8-)

myato
15-11-2012, 22:13
Докато се цепите и лепите на русофили и русофоби, на комунисти и капиталисти, тя работата цъфна и върза.
Любимият ни партиен и държавен ръководител на чело на ПП ГРОБ ни подари за 15 години на ГАЗПРОМ. Вече е ясно и чия ще е газовата централа на площадката в Белене. Ми на ГАЗПРОМ.
От цялата тема мога само да заключа, че енергията, която употребихте за цепене, като представителна извадка от българския народ, та ако можеше да се използва градивно тази енергия, нямаше да се налага да делим атома за енергийни нужди.:disgust:

nikolaaaay
16-11-2012, 17:30
Е, какво ако Газпром направи газова централа в Белене. Ако искат да инвестират - нека го направят.

pavlin
16-11-2012, 18:15
Ами ще бъде една невероятна глупост и едва ли Газпром ще го направи.

fred
16-11-2012, 22:29
Ами да направят тогава една атомна някъде в Европа, но извън България.

pavlin
16-11-2012, 23:51
Газпром не правят атомни централи.

Susscrofa
17-11-2012, 20:04
Газпром ще отвори "плод и зеленчук" в Банишора.

Crusader
18-11-2012, 09:42
Докато се цепите и лепите на русофили и русофоби, на комунисти и капиталисти, тя работата цъфна и върза.
Любимият ни партиен и държавен ръководител на чело на ПП ГРОБ ни подари за 15 години на ГАЗПРОМ. Вече е ясно и чия ще е газовата централа на площадката в Белене. Ми на ГАЗПРОМ.
От цялата тема мога само да заключа, че енергията, която употребихте за цепене, като представителна извадка от българския народ, та ако можеше да се използва градивно тази енергия, нямаше да се налага да делим атома за енергийни нужди.:disgust:

Тая работа няма да я бъде, просто щото до там няма тръба, но ББ по Живковски може да каже "...и тръба ще ви направиме..." обаче и да имаше - все тая, предизборна мъгла като цялата работа на ГРОБ - дрънкане, преливане от пусто в празно, а резултата повсеместно обедняване на народа!
Къде е доклада на английската банка, що се цитират само части от него, какви са тия 22 мрд. лева, що лъжете като цигани бе, как не ви е срам? Милион пъти ви питах, кога ще си извадите главите от задниците....но пък те пилците се броят наесен, помнете ми думата след още 4 години ГРОБ, ще е там където е НДСВ, историята се повтаря...лошото е че всичко е за сметка на народа...!

Вчера се срещах с едни клиенти от Омск, горките "бедни" руснаци средна работна заплата равностойността на 1500 лева, при цена на ел. енергията на половина на нашата и лев и педесе дизелово гориво, облекчения за домовете които не са газифицирани...живи да ги оплачеш! Западна Европа и свирка е готова да им направи за ресурсите им, а ние се правим на тежки, щото ББ подобно на Саакашвили реши че "хамериканците" са му зад гърба, ми те са там, ма за да му го вкарат отзад, както и на целия народ, а тук "тримата глупаци" ми разправят как цъфтим и вържем и как всенародна радост е заляла страната...кьорави ли сте бе? погледнете през прозорците и вижте просяците и ровещите в контейнерите, вижте озъбените лица на бедните и гладните...ма нали си имате мИтро и мЪгирталъ...
Фреди и Николайчо, вие къде завършихте икономика бре /аз в СА Д. Ценов/ че ми се правите на полит-икономически анализатори...или повтаряте глупостите които сте прочели в нета, айде размърдайте малко тия малки мозъчета и се опитайте да видите и от другата страна, не от страната на дивия капитализъм, ми от оная човешката, социалната страна на живота и се сетете че един път се живее, а народа през тоя си единствен живот гладува и мизерува!
Приключвам с тая тема, не ми се ще да си губя времето да обяснявам на хора които нямат потенциал да ме разберат!
Ай със здраве!

Orm
03-12-2012, 13:39
Ами да направят тогава една атомна някъде в Европа, но извън България.

Ей го , са ще я направят в турция и ще ни заминат половината курорти на южното черноморие.....

rossenvn
03-12-2012, 18:14
Ей го , са ще я направят в турция и ще ни заминат половината курорти на южното черноморие.....

това пък защо? Ще е висока радиацията ли?

Orm
04-12-2012, 17:12
това пък защо? Ще е висока радиацията ли?

Доколкото знам има определен радиус около централата в който не може да има туристически обекти ;)... Ако бъркам колегите ще ме поправят:)

BLUE1
04-12-2012, 23:40
Доколкото знам има определен радиус около централата в който не може да има туристически обекти ;)... Ако бъркам колегите ще ме поправят:)

Ееееееееееее, това наистина ме разсмя :tooth:.......абсолютна неистина!

Orm
05-12-2012, 14:50
Ееееееееееее, това наистина ме разсмя :tooth:.......абсолютна неистина!

Е са, ти сигурно ходисх на почивка в Козлодуй , да подишаш малко чист въздух... но повечето хора не го правят

morfius
05-12-2012, 15:59
Е са, ти сигурно ходисх на почивка в Козлодуй , да подишаш малко чист въздух... но повечето хора не го правят

А къде е закотвен Радецки... че до колкото помня е туристически обект?

BLUE1
05-12-2012, 16:07

Очевидно за теб разлика между туристически обект и места за почивка е никаква, но както и да е. АЕЦ Гравлин (петата най-голяма централа в света) се намира на десетина километра от Кале, Франция. Катеном седма в света и втора във Франция се намира на малко повече от 60 километра от Люксембург и само на десетина километра от границата с Белгия....Явно това в Европа не е основен критерии за строителство на АЕЦ. Да отбележа за протокола, че аз съм против АЕЦ Белене.

Orm
05-12-2012, 17:47
Добре де , както написах не съм сигурен в това, но съм сигурен че ако отида да си купувам почивка , няма да си купя почивка до някоя АЕЦ...... и мисля че повечето хора няма да го направят .... а за Радецки , едва ли хората стоят там по 10-15 дена :)

pavlin
05-12-2012, 23:18
Точно до Маями има една АЕЦ ама това не спира туристите.

fred
07-12-2012, 19:42
Точно до Маями има една АЕЦ ама това не спира туристите.

Е сега е времето да си поискат руския реактор от Белен, та да си имат два:Yeeeehaaa:

pavlin
29-12-2012, 06:53
Ето малко факти:
http://m.youtube.com/#/watch?v=2skiAEu8kHE&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3D2skiAEu8kHE

Crusader
29-12-2012, 07:14
Дано повече хора го осъзнаят, иначе скъпо ще си платим политическото късогледство и продажността на някои политици

myato
29-12-2012, 11:27
Дано повече хора го осъзнаят, иначе скъпо ще си платим политическото късогледство и продажността на някои политици

Ако храниш някакви надежди, свързани с т.н. референдум, забрави. Другарите от ГРОБ тотално го обезсмислиха, а и независимо от резултата, пак "умниците" от парламента имат последната дума.

BLUE1
29-12-2012, 15:40
Ето малко факти:
http://m.youtube.com/#/watch?v=2skiAEu8kHE&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3D2skiAEu8kHE

Пропуснал си кавичките на думата факти! Иначе ето ти малко прости сметки
http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/380715_478083015554428_682571033_n.jpg

pavlin
29-12-2012, 16:08
Пропуснал си кавичките на думата факти! Иначе ето ти малко прости сметки
http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/380715_478083015554428_682571033_n.jpg

Тия сметки където ги даваш ги остави за 4 ти клас а другите сметки явно не ги разбираш.

BLUE1
29-12-2012, 16:13
Павлин, отново вадиш "железни" аргументи. Хранилката на червените тикви свърши! Поне тази в Белене.

pavlin
29-12-2012, 16:53
Нещата са описани кратко и ясно и за инвестициите и за пропуснатите ползи и за финансирането. Следващата година е трябвало да работи първият реактор и да произвежда ток.

myato
29-12-2012, 17:09
Хранилката на червените тикви свърши! Поне тази в Белене.

Де да беше свършила. Само стой та гледай, какво ще става. Ум ще ти зайде.
За сагата Белене има само един добър изход, който гаранция няма да се случи.

BLUE1
29-12-2012, 17:13
Нещата са описани кратко и ясно и за инвестициите и за пропуснатите ползи и за финансирането. Следващата година е трябвало да работи първият реактор и да произвежда ток.

Павлин, ако беше безпристрастен най-малкото щеше да се усъмниш в думите на другарите и щеше да потърсиш повече информация, но очевидно си един от тях и нищо друго няма значение освен лицемерно да пропагандираш идеите и лъжите им от другата страна на океана.

pavlin
29-12-2012, 17:19
Е кажи кое е съмнителното.

BLUE1
29-12-2012, 17:51
Е кажи кое е съмнителното.

Този ти въпрос категорично доказва казаното от мен по-горе. Няма непредубеден човек, който да не се съмнява! А ти просто питаш кое е съмнителното. Абсолютно никакъв смисъл няма да ти вадя доводи относно проекта Белене и реализацията му от руснаците и техните лобисти в България в лицето на бившите комунистите, очевидна е твоята реакцията на простичката сметка от снимката в горният ми пост. Ако ти не беше един от тях щеше ясно и точно да кажеш къде е грешката в снимката, но ти предпочете да ме пратиш в 4 клас и да ми лепнеш определение. Между другото ти твърде често по много спорове, просто обявяваш доводите и тезите на опонентите си за неверни и продължаваш да твърдиш своето. Най-голямото доказателство за лицемерието ти е избора които си направил за твоите деца и както пише в една дебела Книга - не ме слушайте какво говоря, гледайте ме какво върша.

pavlin
29-12-2012, 18:15
Само празни приказки говориш и сметките ти не са верни. Гледай още един път филма и може да разбереш някои неща. Аз те питам кое е съмнително че да го обсъдим.

BLUE1
29-12-2012, 18:20
Само празни приказки говориш и сметките ти не са верни. Гледай още един път филма и може да разбереш някои неща. Аз те питам кое е съмнително че да го обсъдим.

Даже за мен съдбата която си избрал за твоите деца не са празни приказки, но щом ти така твърдиш аз няма да споря. Иначе по въпроса, да аз съм за развитие на ядрената енергетика, но не от червените крадци и техните кукловоди от Кремъл. И по твоя модел на водене на спор аз ти отвръщам- Павлине ти говориш глупости и лъжи, филмът е лъжлив и подвеждащ..........Не си прави труда да ми отговаряш, напълно отегчен съм от този спор. Аз тайно вярвам, че някога България ще успее да се отърве от Руското погубващо влияние, без да залитне в друго такова.

pavlin
29-12-2012, 18:31
Изглеждаш доста заблуден и повтаряш клишета набивани от хора с малко познания и съмнителни интереси. Виж само кои са шефовете в АЕЦ Козлодуй , хора бе никакви познания и опит в ядрената енергетика, без никакъв управленски опит. Единият специалист ДВГ, другият еколог на 28 години без практически опит. Това е притеснителното и това е съмнителното . Същото е нивото и по министерства, общини и области.

BLUE1
29-12-2012, 18:48
Как на теб ти изглеждам Павлине ми е през онази работа!

Susscrofa
29-12-2012, 18:50
Даже за мен съдбата която си избрал за твоите деца не са празни приказки, но щом ти така твърдиш аз няма да споря. Иначе по въпроса, да аз съм за развитие на ядрената енергетика, но не от червените крадци и техните кукловоди от Кремъл. И по твоя модел на водене на спор аз ти отвръщам- Павлине ти говориш глупости и лъжи, филмът е лъжлив и подвеждащ..........Не си прави труда да ми отговаряш, напълно отегчен съм от този спор. Аз тайно вярвам, че някога България ще успее да се отърве от Руското погубващо влияние, без да залитне в друго такова.

Парите нямат цвят, ако не са червените ще са други крадци.
Няма вариант неруска централа да излезе по-евтино.
Тази сметка наистина ме разсмя.:picnic:
Най-смешни са ми тези, които сравняват цената на тока от Козлодуй с тази от Белене.:)
Козлодуй има ли дългове, и ако няма, защо ли?:picnic:
Та цената на тока от Козлодуй е нереално ниска.

---------- Post added at 17:50 ---------- Previous post was at 17:48 ----------

Изглеждаш доста заблуден и повтаряш клишета набивани от хора с малко познания и съмнителни интереси. Виж само кои са шефовете в АЕЦ Козлодуй , хора бе никакви познания и опит в ядрената енергетика, без никакъв управленски опит. Единият специалист ДВГ, другият еколог на 28 години без практически опит. Това е притеснителното и това е съмнителното . Същото е нивото и по министерства, общини и области.

Това, че е еколог не е проблем, проблем е, че е на 28.:picnic:

pavlin
29-12-2012, 19:00
Как на теб ти изглеждам Павлине ми е през онази работа!

Ами гледай си оная работа тогава.

fred
29-12-2012, 19:21
АЕЦ а е като всяка друго икономическо начинание.Ако има интерес и печалба, кандитати за участие ще има бол.Който иска АЕЦ да осигури финансирането (извън държавнто нали е супер изгодно уж, както и да си носи последствията, ако няма на кой да продава ток след време).Гледам няма кандидати за такива начинания.Интерес от Белене има само Русия, която освен пари за изграждане на АЕЦ ще получи и допълнителни плащания в бъдещето-за поддръжки, гориво и какво ли не и допълнително влияние в региона, всичко това на гърба на България.Сто пъти го изгодно за нас е да внасяме ток, отколкото да изграждаме АЕЦ в този му вид.
А филми има бол-и за и против.

Susscrofa
29-12-2012, 20:04
АЕЦ а е като всяка друго икономическо начинание.Ако има интерес и печалба, кандитати за участие ще има бол.Който иска АЕЦ да осигури финансирането (извън държавнто нали е супер изгодно уж, както и да си носи последствията, ако няма на кой да продава ток след време).Гледам няма кандидати за такива начинания.Интерес от Белене има само Русия, която освен пари за изграждане на АЕЦ ще получи и допълнителни плащания в бъдещето-за поддръжки, гориво и какво ли не и допълнително влияние в региона, всичко това на гърба на България.Сто пъти го изгодно за нас е да внасяме ток, отколкото да изграждаме АЕЦ в този му вид.

Ти кво рабираш от внос на електроенергия:)
Знаеш ли защо Костов продаде Нефтохим на руснаците?
Няма кой друг да строи Белене:)
И това с икономическата изгода не е така.
Защо в БГ при 10 % корпоративен данък няма наплив от инвеститори?

myato
29-12-2012, 20:12

На мен пък ми нашепнаха, че сделка вече има.
Колко е вярно, скоро ще видим.

Susscrofa
29-12-2012, 20:14

Има и референдумът, който се оказа съглашателски между БСП и ГЕРБ ще сложи подписа.:wallbash:

nikolaaaay
29-12-2012, 20:38
Павка, какво те кара да мислиш, че хората на позициите на шефовете на АЕЦ, министрите, зам. министрите, народните представители и останалите длъжности от държавната администрация при следващите правителства ще бъдат с повече познания и без съмнителни интереси?! Досега в България поне от 1944г. насам /а вероятно и преди това/ ключови ръководни постове са заемали не най-подготвените хора, а тези с най-стабилните връзки или тези, които ще крадат най-ефикасно.
Примери за горното хиляди, даже и при строителството на НДК е имало дела, започнати от Людмила Живкова за откраднати милиони. По това време се крадеше може би още повече и отсега, но това е друга тема.
Сега ти ни предлагаш да дадем на същата тази държавна администрация да управлява активи за милиарди. Милиарди, които ще вземем на заем. Според теб трябва да вярваме безпрекословно, че абсолютната неденоминирана печалба от Белене ще е 200 млрд. евро въпреки, че това го казва човек, завършил задочно ВИИ "Карл Маркс". Ти не се ли питаш как този човек е изчислил тази абсолютна неденоминирана печалба, при положение, че такъв икономически термин изобщо не съществува и никога не е съществувал?! Между другото интервюто на Р.Овч. беше качено по всички новинарски сайтове, а сега го няма никъде. Кой ли го е махнал?
Едно проста задача за втори клас показва, че АЕЦ Козлодуй, който разполага със същата мощност от 2000 мвт. произвежда на година ток за по-малко от 1 млрд. лева., работейки на пълна мощност. Тоест по сегашни цени на тока Белене може да проиведе ток за по-малко от 60 млрд. лева, ако работи 60 години, както е проектирано на хартия. Рекордът за най-дълго работил ядрен реактор в света обаче е 44 години, т.е. Белене в най-добрия случай ще произведе ток за около 40 млрд. лева. При инвестиция от над 20 млрд. това прави избиването на инвестицията невъзможно.
Сега веднага някои ще кажат, че цената от Козлодуй била ниска и не е критерий, но за какво ни е Белене като ще дава много по-висока цена? За какво ни е държавен проект, който ще улесни кражбата на милиарди държавни пари за дълги години напред, при положение, че Белене е просто 2 реактора, даващи скъп ток. Това не е перпетуум мобиле, нито е марсианска технология. Ако беше така, щеше да има инвеститори в проекта, поне един.
На мен ти ми изглеждаш доста заблуден и повтарящ клишета. Твоят единствен довод в твоя форум е "нищо не разбираш и говориш клишета". Досега едно число не си дал като довод. Нямаш ли цифри на клавиатурата?

Susscrofa
29-12-2012, 20:50
Павка, какво те кара да мислиш, че хората на позициите на шефовете на АЕЦ, министрите, зам. министрите, народните представители и останалите длъжности от държавната администрация при следващите правителства ще бъдат с повече познания и без съмнителни интереси?! Досега в България поне от 1944г. насам /а вероятно и преди това/ ключови ръководни постове са заемали не най-подготвените хора, а тези с най-стабилните връзки или тези, които ще крадат най-ефикасно.
Примери за горното хиляди, даже и при строителството на НДК е имало дела, започнати от Людмила Живкова за откраднати милиони. По това време се крадеше може би още повече и отсега, но това е друга тема.
Сега ти ни предлагаш да дадем на същата тази държавна администрация да управлява активи за милиарди. Милиарди, които ще вземем на заем. Според теб трябва да вярваме безпрекословно, че абсолютната неденоминирана печалба от Белене ще е 200 млрд. евро въпреки, че това го казва човек, завършил задочно ВИИ "Карл Маркс". Ти не се ли питаш как този човек е изчислил тази абсолютна неденоминирана печалба, при положение, че такъв икономически термин изобщо не съществува и никога не е съществувал?! Между другото интервюто на Р.Овч. беше качено по всички новинарски сайтове, а сега го няма никъде. Кой ли го е махнал?
Едно проста задача за втори клас показва, че АЕЦ Козлодуй, който разполага със същата мощност от 2000 мвт. произвежда на година ток за по-малко от 1 млрд. лева., работейки на пълна мощност. Тоест по сегашни цени на тока Белене може да проиведе ток за по-малко от 60 млрд. лева, ако работи 60 години, както е проектирано на хартия. Рекордът за най-дълго работил ядрен реактор в света обаче е 44 години, т.е. Белене в най-добрия случай ще произведе ток за около 40 млрд. лева. При инвестиция от над 20 млрд. това прави избиването на инвестицията невъзможно.
Сега веднага някои ще кажат, че цената от Козлодуй била ниска и не е критерий, но за какво ни е Белене като ще дава много по-висока цена? За какво ни е държавен проект, който ще улесни кражбата на милиарди държавни пари за дълги години напред, при положение, че Белене е просто 2 реактора, даващи скъп ток. Това не е перпетуум мобиле, нито е марсианска технология. Ако беше така, щеше да има инвеститори в проекта, поне един.
На мен ти ми изглеждаш доста заблуден и повтарящ клишета. Твоят единствен довод в твоя форум е "нищо не разбираш и говориш клишета". Досега едно число не си дал като довод. Нямаш ли цифри на клавиатурата?

Уффффффф, абе ти знаеш ли потребителите какво ще спечелят, в смисъл, еВем ти и възобновяемите енергийни източници, с цената на тока от тях ще изпукаме:)

Е, не, правителството на ГЕРБ е абсолютен Пионер в калинките, никога досега толкова некомпетентни хора не са земали такива постове.:)
От корумпираността по-голям враг е само некомпетентността.:)
Знаеш ли, че паразитът никога не убива своя гостоприемник, защото няма сметка от това.
Така е и с корумпираните, те нямат сметка да съсипват компании, ноооо, некомпетентните дори не осъзнават как разсипват всичко около себе си.

pavlin
29-12-2012, 21:10
Никалай, печалбата за която говориш е изчислена от HSBC не от Овчаров и не е недоминирана ами недисконтирана и такъв термин има в икономиката.

nikolaaaay
29-12-2012, 21:12
Уффффффф, абе ти знаеш ли потребителите какво ще спечелят, в смисъл, еВем ти и възобновяемите енергийни източници, с цената на тока от тях ще изпукаме:)

Е, не, правителството на ГЕРБ е абсолютен Пионер в калинките, никога досега толкова некомпетентни хора не са земали такива постове.:)
От корумпираността по-голям враг е само некомпетентността.:)
Знаеш ли, че паразитът никога не убива своя гостоприемник, защото няма сметка от това.
Така е и с корумпираните, те нямат сметка да съсипват компании, ноооо, некомпетентните дори не осъзнават как разсипват всичко около себе си.
Няма да споря с теб кое от последните 2 правителства е по-некомпетентно, за да не изместваме темата.
Ти ми кажи само едно. Какво те кара да мислиш, че в идващите години няма да дойдат на власт некомпетентни хора, които да съсипят иначе прекрасната държавна АЕЦ. Какво те кара да мислиш, че същите тия бъдещи правителства няма да договорят доставки на гориво и части на "съмнителни" цени или да отдадат на "супер изгодна" концесия съхраняването на ядрените отпадъци.

pavlin
29-12-2012, 21:13

Интерес има и целта най-вероятно това да е изцяло частен проект като досегашните активи ще се придобият по занижена цена.

nikolaaaay
29-12-2012, 21:15
Никалай, печалбата за която говориш е изчислена от HSBC не от Овчаров и не е недоминирана ами недисконтирана и такъв термин има в икономиката.
Прав си. Каза точно така, абсолютната недисконтирана печалба ще е 200 млрд евро. Сега остава да кажеш каква е формулата за изчисление на това, след като казваш, че има такова нещо :calc:

Susscrofa
29-12-2012, 21:19
Няма да споря с теб кое от последните 2 правителства е по-некомпетентно, за да не изместваме темата.
Ти ми кажи само едно. Какво те кара да мислиш, че в идващите години няма да дойдат на власт некомпетентни хора, които да съсипят иначе прекрасната държавна АЕЦ. Какво те кара да мислиш, че същите тия бъдещи правителства няма да договорят доставки на гориво и части на "съмнителни" цени или да отдадат на "супер изгодна" концесия съхраняването на ядрените отпадъци.

Аз не мисля с "ако".
Ние с гласуването си докарваме некомпетентни хора.
Отклони темата за калинките.
Дори в НДСВ бяха доста по-компетентни.

pavlin
29-12-2012, 21:22
Прав си. Каза точно така, абсолютната недисконтирана печалба ще е 200 млрд евро. Сега остава да кажеш каква е формулата за изчисление на това, след като казваш, че има такова нещо :calc:

Защо да ти казвам, ти нали ги разбираш тези работи.

nikolaaaay
29-12-2012, 21:28
Аз не мисля с "ако".
ОК - избираме некомпетентни. Това е факт. За какво да дадем на тия некомпетентни хора, сменящи се през най-много 4 години да управляват активи за милиарди?!

---------- Post added at 21:28 ---------- Previous post was at 21:26 ----------

Защо да ти казвам, ти нали ги разбираш тези работи.
Форумът е за да ги разберем всички. Иначе за какво си губим времето ако всеки си остане на своята позиция? Аз може да бъркам.
Дай формулата, определението и източника на този термин.

pavlin
29-12-2012, 21:36
Аз и преди съм го казвал, най-вероятно това е брутната печалба с натрупвания по бъдещи цени.

fred
29-12-2012, 22:39
Ти кво рабираш от внос на електроенергия:)
Знаеш ли защо Костов продаде Нефтохим на руснаците?
Няма кой друг да строи Белене:)
И това с икономическата изгода не е така.
Защо в БГ при 10 % корпоративен данък няма наплив от инвеститори?
Разбирам от икономика и то повече от теб :evil: .
Какво разбираш под наплив - има инвестиции, там където има печалба у нас, а наистина можеше да има и повече инвестиции, но освен данъке от 10 %, ама има и много други данъци, да почнем само с ДДС 20.Има и световна криза, да не забравяме, а съчетано с нашенската корупция, мудна правосъдна система и тн. също е от значение
Костов не е продал Нефтохим, а Агенцията по приватизация
А за другите въпроси си отговори сам, включително и изгодата, дето я няма, в прословутия доклад е пълно с условности, неясноти и прогнози, тоест всичко е според зависи,

Аз не мисля с "ако".
Да бе, кои бяха??Аре сега глупости.
Основния проблем не е обаче в компетенцията, а в липсата на всякакви реформи, в това НДСВ, БСП и Герб си приличат много.

nikolaaaay
29-12-2012, 22:42
Аз и преди съм го казвал, най-вероятно това е брутната печалба с натрупвания по бъдещи цени.
Ти не знаеш какво е, но вярваш сляпо, че е 200 млрд. евро. Е браво. Затова сме на тоя хал.

BLUE1
29-12-2012, 22:49
Лукойл купи Нефтохим за 101 милиона долара, всъщност купи 58% от него заедно с това пое и стари задължения към държавата от 31 милиона долара както и неплатени данъци и акциз към държавата в размер на 430 милиона нови лева, към НОИ 7 милиона нови лева, към кредитори и доставчици задълженията не бяха ясни ........та защо Костов продаде рафинерията?

fred
29-12-2012, 23:07
Да, отделно се направиха инвестиции.Но нещата нямат нищо общо с Белене,Принципно Нефтохим е проектиран да работи с руски петрол, това е също едно на ръка.А отделно сериозни оферти е имало само от руски компании, а не малък дял има и политическото решение, вместо да се извиват ръце на България от Русия, когато комбината беше български, то сега е собственост на руска компания.Та в тая насока е и моето искане - да се строи АЕЦ без държавно гарантиране и разходи, а да си го построи Росатом и да си го ескплоатира като иска, нищо против нямам.
А да видим Прасчо какво ще каже сега :)

Susscrofa
29-12-2012, 23:28
Лукойл купи Нефтохим за 101 милиона долара, всъщност купи 58% от него заедно с това пое и стари задължения към държавата от 31 милиона долара както и неплатени данъци и акциз към държавата в размер на 430 милиона нови лева, към НОИ 7 милиона нови лева, към кредитори и доставчици задълженията не бяха ясни ........та защо Костов продаде рафинерията?

Въпросът не беше, защо я е продал, а защо на руснаците, защо не дойдоха други да я купят?
Защото руснаците са си я построили.:)
Та така и с проекта Белене.

---------- Post added at 22:28 ---------- Previous post was at 22:26 ----------

Да, отделно се направиха инвестиции.Но нещата нямат нищо общо с Белене,Принципно Нефтохим е проектиран да работи с руски петрол, това е също едно на ръка.А отделно сериозни оферти е имало само от руски компании, а не малък дял има и политическото решение, вместо да се извиват ръце на България от Русия, когато комбината беше български, то сега е собственост на руска компания.Та в тая насока е и моето искане - да се строи АЕЦ без държавно гарантиране и разходи, а да си го построи Росатом и да си го ескплоатира като иска, нищо против нямам.
А да видим Прасчо какво ще каже сега :)

Това го дъвкахме бе Пич.
Росатом ще я платят, но искат и собствеността, искат мажоритарния дял, както е в Турция.
Ние обаче искахме мажоритарния дял да е на държавата и в този вариант няма как росатом да цакат пари.

BLUE1
29-12-2012, 23:28
Въпросът не беше, защо я е продал, а защо на руснаците, защо не дойдоха други да я купят?

Само, че Белене е един гьол както казва мутрата и ако го дадем на руснаците лапачката за нашите ще продължи и ще се замаже, а изгодата за народа ще е никаква.

Susscrofa
29-12-2012, 23:30
Разбирам от икономика и то повече от теб :evil: .
Какво разбираш под наплив - има инвестиции, там където има печалба у нас, а наистина можеше да има и повече инвестиции, но освен данъке от 10 %, ама има и много други данъци, да почнем само с ДДС 20.Има и световна криза, да не забравяме, а съчетано с нашенската корупция, мудна правосъдна система и тн. също е от значение
Костов не е продал Нефтохим, а Агенцията по приватизация
А за другите въпроси си отговори сам, включително и изгодата, дето я няма, в прословутия доклад е пълно с условности, неясноти и прогнози, тоест всичко е според зависи,

Да бе, кои бяха??Аре сега глупости.
Основния проблем не е обаче в компетенцията, а в липсата на всякакви реформи, в това НДСВ, БСП и Герб си приличат много.

Основният проблем винаги е в компетентността на управленско ниво и в образоваността на обществено /гражданско/ ниво.

---------- Post added at 22:30 ---------- Previous post was at 22:29 ----------

Само, че Белене е един гьол както казва мутрата и ако го дадем на руснаците лапачката за нашите ще продължи и ще се замаже, а изгодата за народа ще е никаква.

Е, кой ти каза, че е един гьол:)
Ходил ли си там?

pavlin
29-12-2012, 23:38
Ти не знаеш какво е, но вярваш сляпо, че е 200 млрд. евро. Е браво. Затова сме на тоя хал.

Никалай, без да се видят разчетите и точните цифри не може да се каже със сигурност. Тези сегашните умници защо скриха пълния доклад на HSBC. Но мога да ти кажа че е възможно за период на експлоатация 60 години.

BLUE1
29-12-2012, 23:40
Основният проблем винаги е в компетентността на управленско ниво и в образоваността на обществено /гражданско/ ниво.

---------- Post added at 22:30 ---------- Previous post was at 22:29 ----------

Е, кой ти каза, че е един гьол:)
Ходил ли си там?

да ходил съм, гьол е! И куп струпана техника завита с мушама която лично на мен профана никак не ми изглеждаше на последна дума не техниката, а на нещо сторено от властелините на ладата.

pavlin
29-12-2012, 23:41

Гьол, другия път. Там има инфраструктура за милиарди, гледайте филмчето там са загатнати някои неща.

Susscrofa
29-12-2012, 23:46
да ходил съм, гьол е! И куп струпана техника завита с мушама която лично на мен профана никак не ми изглеждаше на последна дума не техниката, а на нещо сторено от властелините на ладата.

Емииии, нека бъде само гьол:)
Излагаш се.:)

Властелините на ладата продадоха на Индия изтребители за 2-3 млрд преди седмица.
Уви, не отговарящи на натовите стандарти.:)
Знаеш добре, че СССР не влагаше средства в развитието на техника за шир потреба, но никак не изоставаше в военните и промишлените технологии. Като изключим високата им енергоемкост, която тук няма значение.

BLUE1
29-12-2012, 23:48
"В края на март, 2012 на сайта на МИЕТ беше публикуван доклада на HSBC за АЕЦ Белене – Референция [1]. Този доклад е недовършен и не дава изричен отговор на въпроса за икономическата ефективност на проекта АЕЦ Белене. По тази причина някои анализатори допускат грешки при тълкуването на доклада на HSBC за АЕЦ Белене и оттам правят неправилни изводи."

Павлинчо, к`во казваш?! Инфраструктура за милиарди!!! Яка лапачка пич, трябва да си пълен идиот за да го повярваш след като Белене е на най-много половин ден път от където и да е в България....

nikolaaaay
29-12-2012, 23:51

---------- Post added at 22:28 ---------- Previous post was at 22:26 ----------

Това го дъвкахме бе Пич.
Росатом ще я платят, но искат и собствеността, искат мажоритарния дял, както е в Турция.
Ние обаче искахме мажоритарния дял да е на държавата и в този вариант няма как росатом да цакат пари.
Прасчо, България е държава, а не фирма. На нея не й трябва мажоритарен дял за да контролира всяка централа на нейна територия - атомна, водна, трансгалактическа. Достатъчно е да се приеме един закон за АЕЦ и държавата може да прави каквото си реши с централата - да я затвори, да я национализира, да променя критеиите за безопасност... Може и по примера на президента Оланд да наложи данък от 75% на тока от АЕЦ.
Руснаците никога не са предлагали да инвестират в Белене, както направиха в Турция. Те предложиха финансиране, т.е. заем за България и то с висока лихва.
Що се отнася до дела на България такъв трябва да има, дори и държавата да не е инвестирала 1 лев в проекта. Именно държавата е тази, която ще се ангажира със съхранението на радиоактивните отпадъци от АЕЦ за едни 10 хиляди години напред.

BLUE1
29-12-2012, 23:52

Властелините на ладата продадоха на Индия изтребители за 2-3 млрд преди седмица.
Знаеш добре, че СССР не влагаше средства в развитието на техника за шир потреба, но никак не изоставаше в военните и промишлените технологии. Като изключим високата им енергоемкост, която тук няма значение.

Ти не се излагаш, ама хич, уважавам страстта ти към тролене ама се подготви по-добре. СССР изостана въпреки ресурсите си в надпреварата във военното промишленият комплекс!

pavlin
29-12-2012, 23:55
"В края на март, 2012 на сайта на МИЕТ беше публикуван доклада на HSBC за АЕЦ Белене – Референция [1]. Този доклад е недовършен и не дава изричен отговор на въпроса за икономическата ефективност на проекта АЕЦ Белене. По тази причина някои анализатори допускат грешки при тълкуването на доклада на HSBC за АЕЦ Белене и оттам правят неправилни изводи."

Павлинчо, к`во казваш?! Инфраструктура за милиарди!!! Яка лапачка пич, трябва да си пълен идиот за да го повярваш след като Белене е на най-много половин ден път от където и да е в България....

Много си далеч от истината.

nikolaaaay
29-12-2012, 23:58
Никалай, без да се видят разчетите и точните цифри не може да се каже със сигурност. Тези сегашните умници защо скриха пълния доклад на HSBC. Но мога да ти кажа че е възможно за период на експлоатация 60 години.
Какви разчети, какви точни цифри ще гледаш. Ти не знаеш дали изобщо има такова понятие, още по-малко имаш идея как се изчислява, но си сигурен, че може да е 200 млрд. евро. Няма никакъв смисъл да споря с теб.

rossenvn
29-12-2012, 23:59

Като стана дума за самолети, днес по новините мина някаква статистика - руските самолети превозват много по-малко хора, но затова пък падат доста по-често, щях да сложа емотикон накрая ако не беше трагично.

BLUE1
30-12-2012, 00:02
Много си далеч от истината.

Коя истина бе пич, цитата е на HSBC , тия които са изготвили доклада се далеч от истината?????.....брат много си зле.....

nikolaaaay
30-12-2012, 00:03
Знаеш добре, че СССР не влагаше средства в развитието на техника за шир потреба, но никак не изоставаше в военните и промишлените технологии.
Във военните не знам, но в промишлените технологии СССР беше кръгла нула. Сега в Русия влизат в час с някои технологии, но да ми говориш, че преди са имали високи промишлени технологии е лъжа. Дори и тато гледаше да вземе западни произв. линии вместо руски. Познай защо.
Защо ли думата "сделано" в България има единпо-друг смисъл?!

Susscrofa
30-12-2012, 00:08
Като стана дума за самолети, днес по новините мина някаква статистика - руските самолети превозват много по-малко хора, но затова пък падат доста по-често, щях да сложа емотикон накрая ако не беше трагично.

Ставаше дума за изтребители.
Пътническите им просто са стари. Авиопарка им е стар, не е до качеството.

---------- Post added at 23:06 ---------- Previous post was at 23:04 ----------

Ти не се излагаш, ама хич, уважавам страстта ти към тролене ама се подготви по-добре. СССР изостана въпреки ресурсите си в надпреварата във военното промишленият комплекс!

Тук няма спор, но оставам с усещането, че не ме разбираш.
ЯЕЦовете са си им добри, освен, че са 3-4 пъти по евтини.:)

---------- Post added at 23:08 ---------- Previous post was at 23:06 ----------

Във военните не знам, но в промишлените технологии СССР беше кръгла нула. Сега в Русия влизат в час с някои технологии, но да ми говориш, че преди са имали високи промишлени технологии е лъжа. Дори и тато гледаше да вземе западни произв. линии вместо руски. Познай защо.
Защо ли думата "сделано" в България има единпо-друг смисъл?!

Е, кръгла нула едва ли са били, изостанаха във високите технологии и от там в автоматиката.
Но чак кръгла нула:)

pavlin
30-12-2012, 00:35
Какви разчети, какви точни цифри ще гледаш. Ти не знаеш дали изобщо има такова понятие, още по-малко имаш идея как се изчислява, но си сигурен, че може да е 200 млрд. евро. Няма никакъв смисъл да споря с теб.

Ти не знаеш бе Никалай и само се излагаш със смешните си коментари както между впрочем и някои други умници в този форум.

---------- Post added at 22:35 ---------- Previous post was at 22:31 ----------

Коя истина бе пич, цитата е на HSBC , тия които са изготвили доклада се далеч от истината?????.....брат много си зле.....

Нищо не разбираш и така като гледам няма и надежда да го разбереш. А пич може да казваш на баща си.

BLUE1
30-12-2012, 00:51
Ти не знаеш бе Никалай и само се излагаш със смешните си коментари както между впрочем и някои други умници в този форум.

---------- Post added at 22:35 ---------- Previous post was at 22:31 ----------

Нищо не разбираш и така като гледам няма и надежда да го разбереш. А пич може да казваш на баща си.

Да баща ми е пич, а ти си просто плачещ мъж чикиджия :smackbum:

pavlin
30-12-2012, 01:35
А ти си смешник а дали си чикиджия трябва да питаме жена ти ако имаш такава. Абе постоянно доказваш че си тъпо парче. Ето един поздрав за лека нощ, не е нещо особено но за теб става.

http://m.youtube.com/#/watch?v=uln93TLlhjI&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3Duln93TLlhjI

Crusader
30-12-2012, 08:53

И лъжеш и смяташ като ББ, те такива като тебе лъжат пенсионерите, че трябвало да извадят по 2000 лв. ако гласуват ЗА...
Само че цялата ви клика-партийка, скоро ще получи един голям червен шут в гъза и ще идете там където са всички останали партийки преди вас - в забвение!

BLUE1
30-12-2012, 09:02
И лъжеш и смяташ като ББ, те такива като тебе лъжат пенсионерите, че трябвало да извадят по 2000 лв. ако гласуват ЗА...
Само че цялата ви клика-партийка, скоро ще получи един голям червен шут в гъза и ще идете там където са всички останали партийки преди вас - в забвение!

Хахахаха, човече ти наистина ме разсмя с глас рано сутрин.....от къде го извади това умозаключение, че съм привърженик на ББ.........ти въобще четеш ли....:lol_sign:

Susscrofa
30-12-2012, 10:17
Хахахаха, човече ти наистина ме разсмя с глас рано сутрин.....от къде го извади това умозаключение, че съм привърженик на ББ.........ти въобще четеш ли....:lol_sign:

Абе, симпатизираш им определено.:whistle:

BLUE1
30-12-2012, 10:25
Абе, симпатизираш им определено.:whistle:

И си подстрекател и сейрджия :butt: освен, че си турчин, лъжец и крадец...

Susscrofa
30-12-2012, 10:38
И си подстрекател и сейрджия :butt: освен, че си турчин, лъжец и крадец...

Мозовир.

Точно мъже с твоя профил симпатизират на ББ:whistle:.

Liminat
30-12-2012, 11:32
Точно мъже с твоя профил симпатизират на ББ:whistle:.
Сега ще кажеш какво по-добро се предлага на... пазара.

...Само че цялата ви клика-партийка, скоро ще получи един голям червен шут в гъза и ще идете там където са всички останали партийки преди вас - в забвение!
Лошото е че това нищо няма да промени- отново идват тия с бентлитата. Е, поне ще има къде да ги карат.

Susscrofa
30-12-2012, 12:08
Сега ще кажеш какво по-добро се предлага на... пазара.

Лошото е че това нищо няма да промени- отново идват тия с бентлитата. Е, поне ще има къде да ги карат.

Не усещаш ли, че флагманът на това правителство е с надпис "няма друга алтернатива".
Теб това, ако не те притеснява, значи си много далеч от всякакви демократични ценности.
Винаги има алтернатива!

Оказа се, че сляпото преследване на изгубената БГ справедливост не води до нищо, освен до икономическа депресия.
Страхът никога не бил добър инструмент, той винаги води след себе си гняв и разочарование.
Само наивници могат да се надяват на разплата за 20-те години преход и въздаване на справедливост.

Най-голямата лапаница е в пътното строителство, в пъти по-голяма от енергийния сектор.:)
Дали това не е причината там да сложим всички усилия?
Ех, ако пътищата произвеждаха нещо.

Liminat
30-12-2012, 12:54
Кое е създаденото от 1989 г. досега, което произвежда нещо?

fred
30-12-2012, 13:25
Не усещаш ли, че флагманът на това правителство е с надпис "няма друга алтернатива".
Теб това, ако не те притеснява, значи си много далеч от всякакви демократични ценности.
Винаги има алтернатива!

Оказа се, че сляпото преследване на изгубената БГ справедливост не води до нищо, освен до икономическа депресия.
Страхът никога не бил добър инструмент, той винаги води след себе си гняв и разочарование.
Само наивници могат да се надяват на разплата за 20-те години преход и въздаване на справедливост.

Най-голямата лапаница е в пътното строителство, в пъти по-голяма от енергийния сектор.:)
Дали това не е причината там да сложим всички усилия?
И като дойде БСП и червената номенклатура ще оправи нещата, така ли?Щото те не лапат въобще /мярка за крадене са те/...
Алтернативата не я виждам по друга причина - просто масово българите не знаят какво искат.ББ е отражение на голяма част от простото ни общество - прави и се държи така, както ТЕ искат.Та Герб все пак е някаква алтернатива на БСП, а факта, че няма да могат сами да направят правителство може да се окаже положителен факт.
А алтернативата е да вървим след Мойсей още дълго време явно.

........

Точно в обществото ни е проблем, спор няма.

Susscrofa
30-12-2012, 15:04
И като дойде БСП и червената номенклатура ще оправи нещата, така ли?Щото те не лапат въобще /мярка за крадене са те/...
Алтернативата не я виждам по друга причина - просто масово българите не знаят какво искат.ББ е отражение на голяма част от простото ни общество - прави и се държи така, както ТЕ искат.Та Герб все пак е някаква алтернатива на БСП, а факта, че няма да могат сами да направят правителство може да се окаже положителен факт.
А алтернативата е да вървим след Мойсей още дълго време явно.

Точно в обществото ни е проблем, спор няма.

А не смяташ ли, че най-некадърната номенклатура от БКП е точно в ГЕРБ.:)
Те дори и от БСП ги разкараха.:)

BLUE1
30-12-2012, 16:26
А не смяташ ли, че най-некадърната номенклатура от БКП е точно в ГЕРБ.:)
Те дори и от БСП ги разкараха.:)

Въобще има ли някакво съмнение, че Боко и ГЕРБ са креатура на БСП?! Той и цялото му правителство е от същото червено котило от което се пръкнаха всички предишни партии на "чудесата".

mordohy
30-12-2012, 16:34
Въобще има ли някакво съмнение, че Боко и ГЕРБ са креатура на БСП?! Той и цялото му правителство е от същото червено котило от което се пръкнаха всички предишни партии на "чудесата".
Тая тема май ви облъчи.:chair:

nikolaaaay
31-12-2012, 20:34
Още един път показа колко малко разбираш нещата :static:
Няма инвеститор , който да иска да строи завод и да не се интересува каква инфраструктура има в района.

---------- Post added at 20:34 ---------- Previous post was at 20:30 ----------

Глупости. Ако беше така, тогава БСП-то щяха да построят хиляди километри пътища.

pa4ito
31-12-2012, 20:49
...Глупости. Ако беше така, тогава БСП-то щяха да построят хиляди километри пътища. То номера не е в строенето, а в непострояването им. Я питай хората от Видин колко пъти Станишев прави "първа копка" на моста. А за строежа на магистралата от Чирпан до Стара Загора се носят легенди... :-)

Liminat
31-12-2012, 22:10
То номера не е в строенето, а в непострояването им. Я питай хората от Видин колко пъти Станишев прави "първа копка" на моста. А за строежа на магистралата от Чирпан до Стара Загора се носят легенди... :-)
Много бързо забрави ганьо, че само преди 3-4 години в министерството на земеделието не се говореше на български, пцоваше на макя тия с бентлитата ис проекти за писта за Ф1 и сега пак се замечта. Одма гласувам за който премахне детските добавки след второ дете и прехвърлянето им към тези с по 2, не ме интересува кой ще е , ако ще да е азис.
Но досега наистина само след Бойко ще остане нещо построено. Просто докато могат, трябва да проемат някоя и друга мярка за облагородяване на нацията, че нещата стават вече необратими.

pa4ito
31-12-2012, 22:48
Много бързо забрави ганьо, че само преди 3-4 години в министерството на земеделието не се говореше на български, пцоваше на макя тия с бентлитата ис проекти за писта за Ф1 и сега пак се замечта. Одма гласувам за който премахне детските добавки след второ дете и прехвърлянето им към тези с по 2, не ме интересува кой ще е , ако ще да е азис.
Но досега наистина само след Бойко ще остане нещо построено. Просто докато могат, трябва да проемат някоя и друга мярка за облагородяване на нацията, че нещата стават вече необратими. Прав си, българина има къса памет. Tова, земеделското министерство, отдавна беше на Доган. А покрай горите и изсечените дървета какво ставаше, не е истина... Вярно, че и тия вършат простотии, ама поне се вижда, че нещо правят.

myato
02-01-2013, 17:34
......... ама поне се вижда, че нещо правят.

И къде се вижда? В София ли? Щото в Плевен нищо се не вижда, освен че градът отива на закриване.

pa4ito
03-01-2013, 21:48
И къде се вижда? В София ли? Щото в Плевен нищо се не вижда, освен че градът отива на закриване.

Не само в София, а и в България като цяло. За Плевен нищо не мога да кажа. За съжаление рядко вече ходя там. Но кат се сетя Румен Петков какви ги вършеше навремето и ми се ще той и тия като него да са малко по-надълбоко в морето...

nikolaaaay
03-01-2013, 23:14
Не само в София, а и в България като цяло. За Плевен нищо не мога да кажа. За съжаление рядко вече ходя там. Но кат се сетя Румен Петков какви ги вършеше навремето и ми се ще той и тия като него да са малко по-надълбоко в морето...
Много неблагодарен народ, бре. Човекът цяла писта за Ф1 ще построи и пак има недоволни от него. Засрами се. Това е ангел!

pa4ito
03-01-2013, 23:41
Много неблагодарен народ, бре. Човекът цяла писта за Ф1 ще построи и пак има недоволни от него. Засрами се. Това е ангел!

Мдааа... Веднага си посипвам главата с пепел...:drinking:

pavlin
04-01-2013, 01:38

Ето бе Никалай,
Нали искаше формула. Ето гледай, остава да ни обясниш и дали го разбираш.

http://powereconomics.files.wordpress.com/2012/09/power-price.pdf

Crusader
04-01-2013, 16:21
Те тия не могат да смятат Павлине, или по- точно смятат като премиера си /оня тъпак беше казал че е 29 пъти по бърз от Станишев, все се чудя дали нямаше в предвид сексуаланите си възможности/, ма толкова са учили момчетата - толкова могат!

pavlin
04-01-2013, 17:55
Те тия не могат да смятат Павлине, или по- точно смятат като премиера си /оня тъпак беше казал че е 29 пъти по бърз от Станишев, все се чудя дали нямаше в предвид сексуаланите си възможности/, ма толкова са учили момчетата - толкова могат!

Да, смятат като четвъртокласници. В материала който съм посочил е коментирана точно некомпетентността на министъра на икономиката и така със своята неграмотност той и останалите от това правителство се опитват да заблуждават хората. Например сега виждаш ли какво пълно заглушаване на обсъжданията по темата за референдум има.

Crusader
04-01-2013, 18:53
И ся ко стана?!? РВЕ, се отказват от Набуко, турците и те не щат, Европа се прави на утрепана лисица, май енергийната диверсификация на тъпанарите от правителството ще иде и тя по дяволите, както и всичко друго до тук....я Фреди-то и Никалайчо, да ми кажат 6 милиарда лева ли струват има-няма стоте километра нискокачествена магистрала на ББ, щот толкова са общо изхарчените от фискалния резерв и от заеми на правителството /опс, държавата....забравих, че ББ ги взема, но ще ги връщам аз и децата ми/ за да могат софетата да "одат" на море....
6 милиарда, тикви такива!, тъпи ли сте или се правите на такива?!?
Ако тия пари бяха вкарани в АЕЦ, щяхме да си платим 51 % !!!

pa4ito
04-01-2013, 21:09
И ся ко стана?!? РВЕ, се отказват от Набуко, турците и те не щат, Европа се прави на утрепана лисица, май енергийната диверсификация на тъпанарите от правителството ще иде и тя по дяволите, както и всичко друго до тук....я Фреди-то и Никалайчо, да ми кажат 6 милиарда лева ли струват има-няма стоте километра нискокачествена магистрала на ББ, щот толкова са общо изхарчените от фискалния резерв и от заеми на правителството /опс, държавата....забравих, че ББ ги взема, но ще ги връщам аз и децата ми/ за да могат софетата да "одат" на море....
6 милиарда, тикви такива!, тъпи ли сте или се правите на такива?!?
Ако тия пари бяха вкарани в АЕЦ, щяхме да си платим 51 % !!!
Колега, ако обичаш, малко по-спокойно с класификациите! Не виждам смисъл да обиждаш. Ако толкова не ти харесва държавата и правителството, взимаш си еднопосочен билет и тръгваш в посока Терминал 2. Ако имаш конструктивно предложение за промяна на нещата, тогава го кажи. И моля те, без обиди. Не, не съм тъп и не мисля, че точно на тебе трябва да ти обяснявам защо!

Crusader
04-01-2013, 21:28
Колега, ако обичаш, малко по-спокойно с класификациите! Не виждам смисъл да обиждаш. Ако толкова не ти харесва държавата и правителството, взимаш си еднопосочен билет и тръгваш в посока Терминал 2. Ако имаш конструктивно предложение за промяна на нещата, тогава го кажи. И моля те, без обиди. Не, не съм тъп и не мисля, че точно на тебе трябва да ти обяснявам защо!
...или си вземам Калаша и хващам Балкана...историята се повтаря...

П.С. Нямах в предвид теб, те адресатите са написани!

myato
04-01-2013, 21:54

Доста пообикалвам насам, натам из цялата страна и нямам наблюдение нещо да се е подобрило, включително и София, но да кажем, че последното е въпрос на вкус.
Колкото до Плевенските кметове от годините на "демокрацията", "пикаещият във фонтани" може на китка да го боднеш в сравнение с останалите. Той беше просто бездеен в сравнение с другите "герои".

pa4ito
04-01-2013, 22:04
...или си вземам Калаша и хващам Балкана...историята се повтаря...

П.С. Нямах в предвид теб, те адресатите са написани!
Аз следя темата, но явно ми е убягнало, че си имате закачка... :cheers:

Доста пообикалвам насам, натам из цялата страна и нямам наблюдение нещо да се е подобрило, включително и София, но да кажем, че последното е въпрос на вкус.
Колкото до Плевенските кметове от годините на "демокрацията", "пикаещият във фонтани" може на китка да го боднеш в сравнение с останалите. Той беше просто бездеен в сравнение с другите "герои".
То ясно, че като се докопат до властта и каквото могат, правят за себе си. Аз исках да кажа, че тия, сегашните поне нещо показват, симулират дейност демек. Ония предишните и това не правеха...

myato
04-01-2013, 22:12
Аз следя темата, но явно ми е убягнало, че си имате закачка... :cheers:

То ясно, че като се докопат до властта и каквото могат, правят за себе си. Аз исках да кажа, че тия, сегашните поне нещо показват, симулират дейност демек. Ония предишните и това не правеха...

Пази Боже от работливи идиоти.

pa4ito
04-01-2013, 22:20
Пази Боже от работливи идиоти.
Абе ич не са идиоти те, ама никак даже... :offtopic:

nikolaaaay
05-01-2013, 16:29
Ето бе Никалай,
Нали искаше формула. Ето гледай, остава да ни обясниш и дали го разбираш.

http://powereconomics.files.wordpress.com/2012/09/power-price.pdf
Формули има най-различни. Аз търся формулата за изчисляване на онова, което каза Р.Овч. В този анонимен "анализ" такова нещо няма.
За останалите "изчисления" не ми се иска да си губя времето да коментирам. Само ще ти кажа, без да очаквам, че ще повярваш на нещо казано от някой извън кръга на БСП, че пресмятането на средната цена на тока е само една прогноза и тя може да се преиначава според това кой какво иска за изкара. Сам виждаш, че там има т.нар. Dt = Дисконтов индекс за година t, който може да е едно, а може и да е съвсем друго. Това преобръща резултата както е изгодно на автора на изчислението. Това не е сигурна величина.
За n = Срок на експлоатация пък са заложени 60 години, какъвто е срокът на експлоатация на АЕЦ според руснаците. Вече 3 пъти писах, че най-дълго работилият досега реактор в света е 44 години. Това при положение, че стандартите за безопасност стават все по-строги. Никой през 2080 година няма да остави да работи допотопен АЕЦ. Да не говорим, че формулата изобщо не отчита какво би станало в случай на авария тип Фокушима. Тогава n = Срок на експлоатация може да стане не 60, а примерно 5 години и резултатите ще бъдат съвсем различни.

pavlin
05-01-2013, 20:32
Никалай, дисконтовия индекс не е произволна величина, престани да се излагаш. По подобен начин се смята и печалбата. Тези данни които посочвам са взети от доклада на HSBC. За срока на експлоатация сравняваш реактори първо второ поколение с такива три плюс. Разбира се че новите имат по-дълъг срок на експлоатация. Тези срокове да не мислиш че някой си ги е написал произволно.

Crusader
05-01-2013, 21:44
Една проста сметка /като за такива които смятат като четвъртокласници/ :
цена на мегават от АЕЦ Козлодуй - 44-45 лв.
цена на мегават от АЕЦ Белене - 75-80 лв. /според HSBC/
цена на мегават от БЪЛГАРСКИТЕ ТЕЦ - 100-120 лв.
цена на мегават от АМЕРИКАНСКИТЕ ТЕЦ - 140-150 лв.
цена на мегават от ВЕИ - 450-540 лв.

А ся, кой не може да смята...
На времето Бат Вас /който някои от вас познават/ ми обясняваше как трябвало да се инвестира в туризъм и как държавата щяла да преуспява от това - стана това че се построиха едни бетонни гробници, които никой не посещава, презастрои се черноморието и планинските курорти и станахме евтинджос туристическа дестинация...защо ли се говори за алкохолен и секс туризъм у нас...защо ли...
После други тъпанари решиха че пътищата че оправят работата /та се насраха и там/ България не е била в по голяма икономическа стагнация дори при Виденов, когато банките платиха за кризата, но сега понеже си имат стабилно лоби ням да позволят нова хиперинфлация...
Айде да променим модела а, да построим нещо което да произвежда, че в тая държава и клечките за зъби са китайски...
То не бе, земетръсна зона, после цунамита се вихриха, после разни пишман политикоикономически анализатори /тип МаЛтинчо ДимитЛов/ се вихрят из пространството...
А истината е проста ББ има ВЕИ-та, Костов продаде ТЕЦ-овете на хамериканците, МаЛтичовци и Гъмизовци вземат пари от Тошиба... а другите, ми те са просто глупаци, които им пригласят...

ТЕ,ТОВА Е ИСТИНАТА!

nikolaaaay
05-01-2013, 22:56
Никалай, дисконтовия индекс не е произволна величина, престани да се излагаш.
Ти се излагаш. Всеки може да заложи всякакъв индекс и съответно да получи всякаква стойност за цената на тока. Изчисляването на средната цена на тока от Белене за 60 години пак казвам е една ПРОГНОЗА. Нищо повече.
Търси се формулата за изчисляване на абсолютната недисконтирана печалба, за да видим как същата ще е 200 млрд евро. Ти даваш общи формулки. Със същия успех можеше да цитираш питагоровата теорема. Това какво общо има с изказването на Р.Овч.?

---------- Post added at 22:56 ---------- Previous post was at 22:47 ----------

За срока на експлоатация сравняваш реактори първо второ поколение с такива три плюс. Разбира се че новите имат по-дълъг срок на експлоатация. Тези срокове да не мислиш че някой си ги е написал произволно.
А кой дава този срок? Този, който продава централата или някой друг? Естествено, че руснаците ще дадат възможно най-дългия срок, пък наивниците нека си мислят, че централата наистина ще работи 60 години.

П.С. За Чернобил също се твърдеше, че е непробиваема централа - върхът на съветската ядрена технология.
Реакторите от тип РБМК са разработени след първите реактори от тип ВВЕР и до инцидента в Чернобил са смятани за един от най-надеждните типове реактори строени на територията на СССР.

pavlin
06-01-2013, 01:09
Не може всеки да си слага какъвто си иска дисконтов индекс, Никалай. Срока на експлоатация си го слага производителя но това ядрено оборудване минава през специални проверки и контрол и не може да си пишеш каквото си искаш. Последно, всеки един финансов анализ е прогноза. По твоята логика тогава нито един проект не трябва да се осъществява защото всички те са базирани на финансови изчисления базирани на прогнози.

nikolaaaay
06-01-2013, 01:52
Не може всеки да си слага какъвто си иска дисконтов индекс, Никалай.
Последно, всеки един финансов анализ е прогноза. По твоята логика тогава нито един проект не трябва да се осъществява защото всички те са базирани на финансови изчисления базирани на прогнози.
В "изчисленията" на анонимния сайт, който се публикувал и в изказванията на Р.Овч. и хората от БСП има разлики от по няколко пъти. Ето, че може да се правят всякакви интерпретации на едни и същи сметки. Това, въпреки че очевидно едни и същи хора и интереси стоят зад БСП и подобни сайтове.
Реализацията на проектите започва, когато инвеститорът е убеден, че прогнозните му изчисления са верни. Инвеститор за Белене няма. Бъди сигурен, че ако от Белене се очакваше сериозна печалба, то тогава щеше да има опашка от инвеститори.

---------- Post added at 01:52 ---------- Previous post was at 01:43 ----------

Срока на експлоатация си го слага производителя но това ядрено оборудване минава през специални проверки и контрол и не може да си пишеш каквото си искаш.
Същия контрол и проверки е правен и на РБМК реакторите, но това не спря чернобилският да гръмне. На руските самолети също се прави контрол, но това не им пречи да падат като круши.

morfius
06-01-2013, 01:53
Една проста сметка /като за такива които смятат като четвъртокласници/ :
цена на мегават от АЕЦ Козлодуй - 44-45 лв.
цена на мегават от АЕЦ Белене - 75-80 лв. /според HSBC/
цена на мегават от БЪЛГАРСКИТЕ ТЕЦ - 100-120 лв.
цена на мегават от АМЕРИКАНСКИТЕ ТЕЦ - 140-150 лв.
цена на мегават от ВЕИ - 450-540 лв.

Соцдрайфането по Костов и т.н. ще го подмина... само ще попитам тая цена преди или след изплащане на кредита е?
Или той за сметка на данъкоплатеца???

nikolaaaay
06-01-2013, 02:01
27.05.2012.
Германия постави нов световен рекорд по производство на слънчева енергия. Институтът за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) измери, че немците са произвели 22 гигаватчаса енергия от слънцето на час в петък и събота, съобщи „Евронюз”. Това е колосално количество енергия, което се равнява на работата на 20 ядрени централи на пълна мощност.

Така Германия е осигурила една трета от нужната й енергия от слънчевите лъчи в работния петък, а в почивната събота – половината.

Берлин реши да се откаже от ядрената енергетика и да инвестира във ВЕИ след катастрофата в Япония и аварията в АЕЦ „Фукушима”. Страната затвори моментално 8 от ядрените си централи, а останалите 9 ще приключат работа до 2022 година.

Критиците на новата политика твърдят, че индустриализирана икономика като немската няма да може да се справи единствено с ВЕИ. Берлин опровергава тези опасения с категорична статистика – в момента 20% от нужната на страната енергия се осигурява от алтернативните източници, като само слънчевата енергия покрива 4% от нуждите на страната.

10.11.2012
ВЕИ успешно заместиха АЕЦ в Германия
Компаниите в сектора отчетоха, че Германия е изнесла значително повече електроенергия за своите съседи от януари до септември спрямо същия период на миналата година. Основна заслуга за това имат възобновяемите енергийни източници. Ръстът на годишна база на експорта на ток реализиран въпреки закриването през миналата година на осем германски атомни електроцентрали, предава AP.

Индустриалната група BDEW докладва, че нетният износ на електроенергия за периода януари-септември 2012 г. е скочил до 14 600 гигават часа, спрямо 1600 Gwh през първите девет месеца на 2011 г.

Но от BDEW прогнозират, че износът на електричество добито от вятър и най-вече от слънчева енергия, ще намалее значително през по-тъмните и студени месеци на четвъртото тримесечие.

Данните показват физическите нетни енергийни потоци между Германия и нейните съседи и не е задължително да са равни на количеството енергия, продадено по договори в чужбина.

Германия отдавна е нетен износител на електроенергия, но износът намаля през миналата година, след като правителството затвори 8 ядрени централи под натиска на обществото, притеснено от атомното бедствие сполетяло през март Япония.

В Германия има отделни провинции искат да се развиват във ВЕИ сектора много по-бързо, отколкото това става на национално ниво – напр. Хесен през 2050 г. има намерение да задоволява своите нужди изцяло със зелена енергия.

Колко са прости тия германци! На всеки завой от безкрайните си магистрали са сложили поне по няколко ветрогенератора, по покривите си масово са сложили соларни панели. За какво са им тия глупости. Там дори няма толкова много слънце. И магистралите за какво са им?! . Даже сега бутат магистралите с по 3 ленти в платно, за да направят с 4 ленти. Излишна хамалогия е това за мен.Толкова ли не могат да отидат до морето по обикновени двулентови пътища.

Добре, че са нашите умни социалисти да ни водят към светлото бъдеще. Те ни направиха язовир - най-големият на Балканския полуостров. Сега искат да ни построят АЕЦ, заводи, писта за Ф1 и ред такива неща, но ББ не им дава.

gigi
06-01-2013, 02:57
На времето Бат Вас /който някои от вас познават/ ми обясняваше как трябвало да се инвестира в туризъм и как държавата щяла да преуспява от това - стана това че се построиха едни бетонни гробници, които никой не посещава, презастрои се черноморието и планинските курорти и станахме евтинджос туристическа дестинация...защо ли се говори за алкохолен и секс туризъм у нас...защо ли...
После други тъпанари решиха че пътищата че оправят работата /та се насраха и там/ България не е била в по голяма икономическа стагнация дори при Виденов, когато банките платиха за кризата, но сега понеже си имат стабилно лоби ням да позволят нова хиперинфлация...
Айде да променим модела а, да построим нещо което да произвежда, че в тая държава и клечките за зъби са китайски...
ТЕ,ТОВА Е ИСТИНАТА!
Направо сцепи мрака. Провери първо някои данни преди да пишеш. И за туризма и за Виденов....направо незнам как можеш да сравниш Виденовото време със сега. И това с банките.....
А къде е насирането с пътищата не разбрах??
Абе най добре си беше тежка индустрия, Варшавски договор и бай Тошо :bouncing_smiley:

Цените които си дал незнам от къде са ама виж тук
http://www.dker.bg/pagebg.php?P=401&SP=402
А от Белене излиза 75 Евро а не лева, дали е изгодно???
Малко си ги пишете едни без въобще да сте наясно ама нали в БГ всеки от всичко разбира, то затова и политиката, и футбола и икономиката са ни такива.

pavlin
06-01-2013, 03:23
След всичките глупости които си написал Никалай, много ясно се вижда кой е прост.
Германия била поставила рекорд за производство на ел. Енергия от ВЕИ на час. Ами този час мислиш ли че ще се повтори всеки час.

---------- Post added at 01:23 ---------- Previous post was at 01:07 ----------

В "изчисленията" на анонимния сайт, който се публикувал и в изказванията на Р.Овч. и хората от БСП има разлики от по няколко пъти. Ето, че може да се правят всякакви интерпретации на едни и същи сметки. Това, въпреки че очевидно едни и същи хора и интереси стоят зад БСП и подобни сайтове.
Реализацията на проектите започва, когато инвеститорът е убеден, че прогнозните му изчисления са верни. Инвеститор за Белене няма. Бъди сигурен, че ако от Белене се очакваше сериозна печалба, то тогава щеше да има опашка от инвеститори.

---------- Post added at 01:52 ---------- Previous post was at 01:43 ----------

Същия контрол и проверки е правен и на РБМК реакторите, но това не спря чернобилският да гръмне. На руските самолети също се прави контрол, но това не им пречи да падат като круши.

Разлики няма, ти просто не разбираш за какво говориш. Според теб и предложението за финансиране било само едно и че вариант за 100% външно финансиране нямало, ама се оказа че не е така.
Инвеститор за Белене има, ама иска той сам да си чопне печалбата и да придобие на безценица досега построеното.
За Чернобил обстоятелствата са съвсем различни.

Crusader
06-01-2013, 10:19
Направо сцепи мрака. Провери първо някои данни преди да пишеш. И за туризма и за Виденов....направо незнам как можеш да сравниш Виденовото време със сега. И това с банките.....
А къде е насирането с пътищата не разбрах??
Абе най добре си беше тежка индустрия, Варшавски договор и бай Тошо :bouncing_smiley:

Цените които си дал незнам от къде са ама виж тук
http://www.dker.bg/pagebg.php?P=401&SP=402
А от Белене излиза 75 Евро а не лева, дали е изгодно???
Малко си ги пишете едни без въобще да сте наясно ама нали в БГ всеки от всичко разбира, то затова и политиката, и футбола и икономиката са ни такива.

Тия цени са на ПРОИЗВОДИТЕЛ, а не крайни обложени с данъци такси ... и дори те още по добре демонстрират тезата ми...с какво на американския тец му е 2-3 пъти по висока цената от на българския?!?
И цената на мегават от АЕЦ Белене е според HSBC!
А цените на ТЕЦ, все още не включват цените на парниковите газове, които предстои да започнат да се плащат!
И АЗ като данъкоплатец, не искам да плащам 6 милиарда за да имаш ТИ магистрала до морето, при това 4 от тях са спестени именно от Станишевото правителство...
И се моли да дойде поредната хиперинфлация, за да загубят тези с парите /безполезни хартийки при хиперинфлация/, а не тези със собствеността, тези с парите /банките/ именно те докараха кризата и би било нормално ТЕ да платят за това - само че това няма да стане, те за това тупат ББ по рамото и го насърчават за минимален бюджетен дефицит....а другата чест от дефицита, ми много просто - пак ще вземе заем, да компенсира дефицита /от БАНКИ/....и така докато балона се пукне, като в Гърция
Има една такава истина: "който забрави историята си е осъден да я повтори" решихте че София е България, а останалите - "бе остави ги тия селяни, на нас ни трябва МИТРО и МЪРИСТАЛЪ, а че в северна България пътища няма, ни е през к-ра"
И като си любител на статистиката виж тук:
http://www.bnb.bg/Statistics/index.htm
Е тука е насирането!

Liminat
06-01-2013, 10:42
Борисов призова народа да гласува с "Не" на референдума.
http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-Parviat-referendum-12742635?nt=4
Аз също не разбирам за чий са на гол гъ... тумбак - чифте пищови.

gigi
06-01-2013, 14:59
Тия цени са на ПРОИЗВОДИТЕЛ, а не крайни обложени с данъци такси ... и дори те още по добре демонстрират тезата ми...с какво на американския тец му е 2-3 пъти по висока цената от на българския?!?
И цената на мегават от АЕЦ Белене е според HSBC!
А цените на ТЕЦ, все още не включват цените на парниковите газове, които предстои да започнат да се плащат!
И АЗ като данъкоплатец, не искам да плащам 6 милиарда за да имаш ТИ магистрала до морето, при това 4 от тях са спестени именно от Станишевото правителство...
И се моли да дойде поредната хиперинфлация, за да загубят тези с парите /безполезни хартийки при хиперинфлация/, а не тези със собствеността, тези с парите /банките/ именно те докараха кризата и би било нормално ТЕ да платят за това - само че това няма да стане, те за това тупат ББ по рамото и го насърчават за минимален бюджетен дефицит....а другата чест от дефицита, ми много просто - пак ще вземе заем, да компенсира дефицита /от БАНКИ/....и така докато балона се пукне, като в Гърция
Има една такава истина: "който забрави историята си е осъден да я повтори" решихте че София е България, а останалите - "бе остави ги тия селяни, на нас ни трябва МИТРО и МЪРИСТАЛЪ, а че в северна България пътища няма, ни е през к-ра"
И като си любител на статистиката виж тук:
http://www.bnb.bg/Statistics/index.htm
Е тука е насирането!

Добре де кажи чесно че хем пишеш хем не си наясно. Цените в таблицата са просто без ДДС, цена за енергия се събира с ЦРМ и се получава следното
АЕЦ Козлодуй ЕАД 42,30 лв./МВтч

ТЕЦ Бободол ЕАД 101.49 лв./МВтч

ТЕЦ Марица 3 101.87 лв./МВтч

ТЕЦ Варна ЕАД 101.27 лв./МВтч

ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД 105.85 лв./МВтч

Каскада Санданска Бистрица 100,21 лв./МВтч

ВЕЦ Стара Загора 116,34 лв./МВтч

Сентрал Хидроелектрик дьо Булгари ЕООД 133,32 лв./МВтч
Нещо не мога да разбера тезата ти, не виждам на американския ТЕЦ цената да е както казваш. Досега доклада на HSBC се даваше за пример (нищо че в него липсват доста важни елементи) ама нещо с цена 150лв./МВтч не изглежда добре.
Аз магистрала до морето нямам(или поне са забравили да ми дадат документ) обаче да се твърди че инфраструктура е безполезно да се прави е (не искам да обиждам). И цената на магистралата е около 600млн а не 6млр. Като и метрото и магистралите са по ОП "транспорт" .
За банките и хиперинфлацията няма и да пиша, защото е мноого дълга тема а и се вижда че не си наясно. Само имай предвид че когато икономиката се срине, народът поема щетите, а тия с парите не ги мисли те пак ще имат.
И накрая си противоречиш или по скоро проявяваш типичния български манталитет, хем си против да се правят магистрали и метро, хем проблема не е че не искаш а че не е при тебе. Прочети кое, кога и как се прави и защо има приоритетни проекти.

pavlin
06-01-2013, 15:28
Тази цена която даваш за АЕЦ Белене не е настояща цена и не може да я сравняваш с настоящите цени на настоящите централи.

gigi
06-01-2013, 15:59
Тази цена която даваш за АЕЦ Белене не е настояща цена и не може да я сравняваш с настоящите цени на настоящите централи.
Това на мене ми е ясно, но на колегата Crusader не му е и затова я беше дал при това в грешната валута. Въпроса е че се опита да нагласи (както повечето)някакви цифри и да изглежда че Белене ще е супер. Аз и затова съм писал "Досега доклада на HSBC се даваше за пример (нищо че в него липсват доста важни елементи) ама нещо с цена 150лв./МВтч не изглежда добре."
Ти по нагоре хубаво беше дал и линк на някакво блог-че май, където някои е преписал формулка и е дал краен резултат, но аз мога тоя краен резултат по тая формула да го изкарам доста по различен и защо??? ами ти си го казал...

Никалай, без да се видят разчетите и точните цифри не може да се каже със сигурност.

pavlin
06-01-2013, 16:09
Това блогче дава доста много интересни разчети които изглеждат доста достоверни.

gigi
06-01-2013, 16:26
Това блогче дава доста много интересни разчети които изглеждат доста достоверни.

Да де тука ключовата дума е изглеждат.
Проблема е че целия проект може да го прекръстят на най-голямото крадене на пари. И различни кръгове хора си гонят интереса и гласят нещата да са в тяхна полза и да изглеждат прави.

fred
06-01-2013, 20:17
Точно така, интересът е на Русия, която печели, от изграждането на реактора.Ние ще плащаме допълнително за поддръжката, за горивото и още куп неща, които никъде досега и не бяха сериозно обсъждани.
Към цената на тока трябва да се начисляват и бъдещите разходи за затварянето на централата, това е световната практика.
Другата причина, освен финансовата е увеличаване на политическата зависимост от Русия, вследствие на тоталната ни енергийна зависимост и без втори руски АЕЦ.
Ако има втори АЕЦ, то не трябва той да е руски, държавата трябва да участва с терени и прочее, минимални средства и да не се дават никакви държавни гаранции за изкупуване на ел. енергията от него.

pavlin
06-01-2013, 21:06
По твоята логика, Турция вече е завладяна от руснаците. Абе твоите коментари малко като Кръстю Тъпанчев където твърдял че краставицата съдържала 90% вода.

BLUE1
06-01-2013, 22:42
По твоята логика, Турция вече е завладяна от руснаците. Абе твоите коментари малко като Кръстю Тъпанчев където твърдял че краставицата съдържала 90% вода.

Павка, АЕЦ Мерсин ще се строй от руснаците изцяло за тяхна сметка, имат правото да привличат и други фирми, засега са се включили и две ЧАСТНИ турски фирми с малки дялове. Акциите ще са на 100% на руснаците с право да продадат 49% след влизането в експлоатация, цената на тока на който ще продават е заложена още от сега......усещаш ли тънката разлика между двата проекта!?

pavlin
07-01-2013, 00:07
Същият вариант го предлагаха и на нас руснаците. Гледа ли филмчето което посочих в предишен коментар

Ето и още един интересен коментар:
http://referendumbelene.com/?p=125

rossenvn
07-01-2013, 10:24
Какво казва ББ за Белене:
По въпроса зя ядрената енергетика премиерът отбеляза, че ГЕРБ е за седми реактор, за изграждането на мощностите в АЕЦ "Козлодуй", защото там е мястото, където цял свят знае, че има ядрена централа, има над 1000 инженери, специалисти, ядрени хранилища, изградена инфраструктура.

"Седмият реактор ще си бъде изграден, започнали сме процедури. За да няма объркване, за този референдум категорично отговорът трябва да е "не" за тези, които симпатизират на ГЕРБ. Минахме дълъг път, опитахме да спасим този провален проект. Станишев от 2006 до 2009 г. не го е подписал. Умишлено не го е подписал", добави Борисов.

"Кой казва, че са 4 млрд. - дайте ми договор да го прочета. Ние не правим плод и зеленчук, говорим за ядрена централа, може ли да няма договор. Ние си говорим за нещо, което е толкова неясно направено, за да не може никой да каже цената към днешна дата", уточни Борисов и попита ако е 4 млрд. цената на "Белене", къде е договорът за тези 4 млрд.

"Никога не съм обръщал палачинката,

опитах се да постигна нещо, за което българският законодател е дал милиарди и кусур, като видях, че това е провалено. Палачинките ги обръща Станишев, той 4 г. е имал възможност да строи, да подпише и да строи", каза Борисов и даде за пример "друг абсолютно грешен проект" - Цанков камък.

"80 мегавата за 1 млрд., но ние дадохме 100 млн. да го достроим, защото беше направена чашата на язовира. И или трябва да погубиш 800 млн., или трябва да дадеш още 100 млн., за да го направиш", обясни Борисов.

Той посочи, че АЕЦ "Козлодуй" се експлоатира както трябва. "Имаме добри отношения с Русия. Новият седми реактор е 2+, с малки подобрения. Няма никаква драма, ако ние не си създаваме такава", каза премиерът.
Борисов: Не съм обръщал палачинката (http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5419331)
Само не разбирам след като казва да се гласува с НЕ на Референдума защо ще строят 7-ми реактор в Козлодуй????

myato
07-01-2013, 10:59
.............Само не разбирам след като казва да се гласува с НЕ на Референдума защо ще строят 7-ми реактор в Козлодуй????

Да ти кажа и аз не прозрях тази "премъдрост". Гласувайки с "не" при така зададения въпрос, директно гласуваш за закриването на АЕЦ Козлодуй, без удължаване на срока за експлоатация, както и никога повече в България да не се развива ядрена енергетика.
Какъв седми блок, какви пет лева?

morfius
07-01-2013, 11:20
То въпроса не беше ли - строеж на нова ядрена централа (по-голяма тъпота от тоя въпрос и референдум не можа да им роди главата и на а и на б отбора на БКП то)?

Та не виждам какво общо има той с Козлодуй... с или без 7 реактор.

myato
07-01-2013, 12:00
Въпросът е : " Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?"

pa4ito
07-01-2013, 15:23
...Само не разбирам след като казва да се гласува с НЕ на Референдума защо ще строят 7-ми реактор в Козлодуй????

Да ти кажа и аз не прозрях тази "премъдрост". Гласувайки с "не" при така зададения въпрос, директно гласуваш за закриването на АЕЦ Козлодуй, без удължаване на срока за експлоатация, както и никога повече в България да не се развива ядрена енергетика.

Може би защото във въпроса на референдума не се споменава нищо текущо съществуващата АЕЦ...

"НАЧИН НА ГЛАСУВАНЕ ПО ВЪПРОСА НА РЕФЕРЕНДУМА:

Какво означава гласуване с „ДА“:

Вотът с „ДА“ означава, че гласуващият е за изграждането на нова ядрена електроцентрала в Република България.

Какво означава гласуване с „НЕ“:

Вотът с „НЕ“ означава, че гласуващият е против изграждането на нова ядрена електроцентрала в Република България."

myato
07-01-2013, 17:30
Може би защото във въпроса на референдума не се споменава нищо текущо съществуващата АЕЦ...

"НАЧИН НА ГЛАСУВАНЕ ПО ВЪПРОСА НА РЕФЕРЕНДУМА:

Какво означава гласуване с „ДА“:

Вотът с „ДА“ означава, че гласуващият е за изграждането на нова ядрена електроцентрала в Република България.

Какво означава гласуване с „НЕ“:

Вотът с „НЕ“ означава, че гласуващият е против изграждането на нова ядрена електроцентрала в Република България."

Ако си запознат с нормативната база за изграждане и експлоатация на съоръжения, работещи с източници на йонизираща радиация, ще разбереш, че нещата не са такива, каквито си ги мислиш или за каквито се представят.

PS. За мен, този референдум е генерална репетиция за фалшификацията на предстоящите избори и "усвояване" на 16мил. лв.

fred
07-01-2013, 18:08
То това важи за теб по отношение на руските интереси у нас, ти си им фен и все това повтаряш.
А България и Турция нямат нищо общо, ама на теб явно това ти е непонятно май.....ти си гледай Обамата

---------- Post added at 21:58 ---------- Previous post was at 21:56 ----------

Същият вариант го предлагаха и на нас руснаците. Гледа ли филмчето което посочих в предишен коментар

Ето и още един интересен коментар на Йордан Йорданов, който е против Белене:
http://referendumbelene.com/?p=125

Руснаците ни предлагаха да ни дадат заем, за да си построят централата.
Та ето пък мнението на Йордан Йорданов
http://nucleon.info/iordaniordanov.com/?p=6

---------- Post added at 22:08 ---------- Previous post was at 21:58 ----------

Ако си запознат с нормативната база за изграждане и експлоатация на съоръжения, работещи с източници на йонизираща радиация, ще разбереш, че нещата не са такива, каквито си ги мислиш или за каквито се представят.

PS. За мен, този референдум е генерална репетиция за фалшификацията на предстоящите избори и "усвояване" на 16мил. лв.
Каквото и да говорим избори у нас не се фалшифицират в такива мащаби, че да подменят вота (в последните 15 години някъде).Да, може в някое село да се избере кмет с купени гласове, да се позакръгли някой процент, може да се карат автобуси и тн, но вотът не може да бъде подменен от никоя партия.

myato
07-01-2013, 18:19
Каквото и да говорим избори у нас не се фалшифицират в такива мащаби, че да подменят вота (в последните 15 години някъде).Да, може в някое село да се избере кмет с купени гласове, да се позакръгли някой процент, може да се карат автобуси и тн, но вотът не може да бъде подменен от никоя партия.

На предните парламентарни избори беше сефтето на ГЕРБ и образователно филмче си бяха направили даже. На местните и президентски му отпуснаха края и сега на предстоящите, за които си гласуваха и закон, ще са във вихара на танца.

fred
07-01-2013, 18:25
Съгласен съм, че всяка партия (особено когато е на влас) прокарва неща, които да и помогнат, далаверят на дребно, да, но сериозни фалшификати, чрез които да се промени тотално вота няма просто как да се случат.Достатъчно народ е ангажиран в изборите, социолози, политолози и т.н.
Не може да се каже, че Герб или БСП или който и да е са направили така, че да спечелят изборите.Винаги може да се направят проверки на всякакво ниво.И затова в крайна сметка партиите признават резултатите.

myato
07-01-2013, 18:34
Съгласен съм, че всяка партия (особено когато е на влас) прокарва неща, които да и помогнат, далаверят на дребно, да, но сериозни фалшификати, чрез които да се промени тотално вота няма просто как да се случат.Достатъчно народ е ангажиран в изборите, социолози, политолози и т.н.
Не може да се каже, че Герб или БСП или който и да е са направили така, че да спечелят изборите.Винаги може да се направят проверки на всякакво ниво.И затова в крайна сметка партиите признават резултатите.

Проверките се направиха, фалшификациити се установиха и после "отговорните" институции вдигнаха рамене и рекоха, че няма какво да се направи, щото законите били такива.
За социолози и политолози,....... моля те, недей.

nikolaaaay
07-01-2013, 21:04
Когато си предубеден и не виждаш нищо друго освен червено тогава си задаваш такива въпроси.
Въпросът е "Да се развива ли ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена централа"?
Козлодуй нова централа ли е? Не. Тогава какво общо има удължаването на срока й?
Според мен въпросът трябваше да бъде: Да финансира ли държавата нова АЕЦ със средства от бюджета?

---------- Post added at 21:04 ---------- Previous post was at 20:57 ----------

Проверките се направиха, фалшификациити се установиха и после "отговорните" институции вдигнаха рамене и рекоха, че няма какво да се направи, щото законите били такива.
За социолози и политолози,....... моля те, недей.
Ти какво си се размрънкал за няколко селски далаверки. ОК, може да има дребни фалшификации в полза на герб или коя да е друга партия. За сметка на това коалиционните партньори на твоите хора най-нагло докарват автобусите от Турция вече 20 години. Това ли е големият проблем или това, че някой опитал да смени 5 бюлетини в горно уйно?!
Като говориш за подмяна на изборните резултати виж първо с какви хора си се коалирал.

myato
07-01-2013, 21:37
Когато си предубеден и не виждаш нищо друго освен червено тогава си задаваш такива въпроси.
Въпросът е "Да се развива ли ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена централа"?
Козлодуй нова централа ли е? Не. Тогава какво общо има удължаването на срока й?
Според мен въпросът трябваше да бъде: Да финансира ли държавата нова АЕЦ със средства от бюджета?

---------- Post added at 21:04 ---------- Previous post was at 20:57 ----------

Ти какво си се размрънкал за няколко селски далаверки. ОК, може да има дребни фалшификации в полза на герб или коя да е друга партия. За сметка на това коалиционните партньори на твоите хора най-нагло докарват автобусите от Турция вече 20 години. Това ли е големият проблем или това, че някой опитал да смени 5 бюлетини в горно уйно?!
Като говориш за подмяна на изборните резултати виж първо с какви хора си се коалирал.

Скъпи колега, не сте "дорасъл" да ми говорите на Ти. Най-малко е невъзпитано.
Аз предубеждения нямам, а имам знания, късаещи тези тясно специализирани нормативни уретби.
Другото, което виждам, че не сте на ясно е относно източника на финансиране на подобен проект. Уверявам Ви, няма нищо общо с бюджета.
Всяка новоизграждаща се мощност, независимо къде, са третира сама за себе си. Това не е като да си построиш кенеф на двора. Преминава се през много и тежки процедури на съгласуване. Но нямам никакво намерение да си търкам клавиатурата в обяснения. Не държа да приобщавам никого към убежденията си.

Моето зрение е спектрално богато и многоцветно, за разлика от вашето. В голяма заблуда сте изпаднали относно политическите ми пристрастия, които в същност Вас не ви касаят.

Никога не съм мрънкал за нищо, а съм отстоявал убежденията си открито, много често и на "улицата", докато "демократи" като Вас са изничали зад пердетата.

Във вашата стилистика, подмяната на изборните резултати в Горно Уйно, по ефекта на пеперудата, водят до струпване на фекалии в центъра на София.

fred
07-01-2013, 22:01
Аз тука се поразарових за цената на АЕЦ а в Турция, за която споменаха BLUE 1 и други колеги май.
Направи ми впечатление, че цената на цялото АЕЦ, както се казваше едно време в строителните войски е 20 милиарда долара, а нашия, един отиде към 13, та и 20 се споменаваше, а някаква твърда официална цена не се появи никъде в крайна сметка.
Тоест проекта на Русия в Турция е доста различен от тоя в България:
http://www.ters.bg/index.php?page=news&id=471&menu_id=11&sub_menu_id=13&type_id=2&page_num=
И отделно се питам пак, защо никъде в бившите соц страни никой не иска и не се заема с изграждането на АЕЦ въобще, а в някои държави даже се отхвърлиха с референдум, като това беше подкрепено от всички партии.Лично аз съм за АЕЦ в Козлодуй, но от типа финансиране, като този в Турция и строен от държави от ЕС, САЩ, Канада и т.н.

pavlin
07-01-2013, 22:08
Точно казано, този проект никога не е бил смятан да се финансира от бюджета и това е една най-големите лъжи на сегашните управляващи.

fred
07-01-2013, 22:11
В началото имаше чужди инвеститори, за половината цена да го кажем, която в крайна сметка остана неясна величина, после и те изчезнаха, а други инвеститори у нас не се появиха, та откъде другаде да ги вземе България?

pa4ito
07-01-2013, 22:14

Не, не съм запознат с тази нормативна база. Единственото което знам по тези въпроси е алфа, бета, гама разпада и принципа на работа на АЕЦ-овете. Това съм учил в училище. Но пък мисля, че немците не са чак толкова тъп народ, дори и да са загубили 2 световни войни ;)
P.S. Насам, натам се прокрадва мнение, че наблягайки на "Не"-то, темата ще се приключи и дефакто ще се прикрият доста източени средства от този проект. Не знам доколко е вярно...

nikolaaaay
07-01-2013, 22:31
Аз предубеждения нямам, а имам знания, късаещи тези тясно специализирани нормативни уретби.
Това за знанията е факт, който прозира много ясно от горното изречение.

---------- Post added at 22:31 ---------- Previous post was at 22:26 ----------

Скъпи колега, не сте "дорасъл" да ми говорите на Ти. Най-малко е невъзпитано.
Сори, не съм забелязал, че във форума е прието да се говори на Вие :indian:
Отсега нататък обещавам да се поправя.

С приятелски поздрави,
Н. Петров

07.01.2013.
София

pavlin
07-01-2013, 22:35
В началото имаше чужди инвеститори, за половината цена да го кажем, която в крайна сметка остана неясна величина, после и те изчезнаха, а други инвеститори у нас не се появиха, та откъде другаде да ги вземе България?

Инвеститорски интерес винаги е имало и предложения за различни типове финансирания също. За това пуснах няколко материала.

nikolaaaay
07-01-2013, 22:39
Инвеститорски интерес винаги е имало и предложения за различни типове финансирания също. За това пуснах няколко материала.
Явно не е точно винаги щото сега инвеститорски интерес няма.

fred
07-01-2013, 22:47
В началото имаше, но впоследствие те се изтеглиха

pavlin
07-01-2013, 22:48
И сега има.

fred
07-01-2013, 22:57
Щом имам нямам нищо против-да се действа в тая насока, но така или иначе 7 блок в Козлодуй е по доброто решение, според мен.

myato
07-01-2013, 22:59
Не, не съм запознат с тази нормативна база. Единственото което знам по тези въпроси е алфа, бета, гама разпада и принципа на работа на АЕЦ-овете. Това съм учил в училище. Но пък мисля, че немците не са чак толкова тъп народ, дори и да са загубили 2 световни войни ;)
P.S. Насам, натам се прокрадва мнение, че наблягайки на "Не"-то, темата ще се приключи и дефакто ще се прикрият доста източени средства от този проект. Не знам доколко е вярно...

Училищните знания са хубава основа, но крайно недостатъчни за извършването на информиран избор. Никой не се и опитва да обясни честно на хората, за какво става въпрос. Настоящият референдум е безкрайно притеснителен в същността си, която е дълбоко шизофренна и дори бидейки привърженик на развитието на ядрената енергетика, дълбоко се съмнявам, че в случая трябва да дам положителен вот. Здравият разум ми казва, че гласуване с невалидна бюлетина е провилния избор.

Това за знанията е факт, който прозира много ясно от горното изречение.

---------- Post added at 22:31 ---------- Previous post was at 22:26 ----------

Сори, не съм забелязал, че във форума е прието да се говори на Вие :indian:
Отсега нататък обещавам да се поправя.

С приятелски поздрави,
Н. Петров

07.01.2013.
София

Немотивираните нападки не водят до приятелски отзиви.
Нищо лично.
С уважение.
Т.Стоянов

pavlin
07-01-2013, 23:12
Щом имам нямам нищо против-да се действа в тая насока, но така или иначе 7 блок в Козлодуй е по доброто решение, според мен.

Козлодуй не е по-добро решение защото нито има одобрена площадка нито реакторите за Белене са проектирани за Козлодуй отделно че пък там главния изпълнител ще Уестингхаус. Тази заигравка с Козлодуй е да се направи алъш вериш на американците и за да може новите директорчета там да забършат по някоя обществена поръчка. Пресен пример, фирмичка та на която бе поверена екологичната оценка.

pa4ito
07-01-2013, 23:37
Училищните знания са хубава основа, но крайно недостатъчни за извършването на информиран избор. Никой не се и опитва да обясни честно на хората, за какво става въпрос. Настоящият референдум е безкрайно притеснителен в същността си, която е дълбоко шизофренна и дори бидейки привърженик на развитието на ядрената енергетика, дълбоко се съмнявам, че в случая трябва да дам положителен вот. Здравият разум ми казва, че гласуване с невалидна бюлетина е провилния избор.
Е, точно в това е проблемът, че вече никой не може да се ориентира кое е вярно. При наличието на толкова плюене в стил "ние сме чисти, те са виновни..." и от едните, че и от другите. На прима виста всеки вади верни доводи, някои и математически формулировки добавят, които в повечето случаи не се разбират от хората, но придават "тежест" на доводите :)

pavlin
08-01-2013, 00:27
Та ето пък мнението на Йордан Йорданов
[url]http://nucleon.info/iordaniordanov.com/?

.

Той и твоят човек си казва че Трайков е лобирал за американците и как се е чудил да направи миш маш от различни типове реактори. Отделно си казва че максималния срок на удължаване на 5-6 блок е 5-10 години а не както управляващите казват 20 години.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1367032

mordohy
08-01-2013, 01:18
Като прогресивно мислещ човек, би трябвало да кажа да, защото освен най-евтина, тя е и най-чиста.
Поне за сега.
От друга страна това няма да ми намали сметките за тока.
Тая централа няма да е моя. Освен това, след като държавата няма да я прави, значи прост някой ще дойде и ще ни ползва територията, за да си построи ядрена централа и след като си изработи ресурса, той ще си прибере печалбата, а ние още векове ще му ринем лайната!
Ето защо твьордо нье!
От друга страна....

CBET
08-01-2013, 09:40
Първият референдум в България се опорочи! Няколко милиона лева управляващите с кеф хвърлят на вятъра, а не пожелаха да дадат на пенсионерите Коледно-новогодишни надбавки или да вдигнат с 2 лева майчинството (просто така щяха да прескочат прага на бедността от 241.00 лв.). Колкото и само да пишем и да си "лаем" тук, резултата ще е все един и същ - нулев!

А решението за АЕЦ е вече взето, остава само "театъра да се доиграе" ... малко "скъпи билетите" ама к'во пък ... те нали българите уж бедни ама плащат ...

myato
08-01-2013, 09:54
Е, точно в това е проблемът, че вече никой не може да се ориентира кое е вярно. При наличието на толкова плюене в стил "ние сме чисти, те са виновни..." и от едните, че и от другите. На прима виста всеки вади верни доводи, някои и математически формулировки добавят, които в повечето случаи не се разбират от хората, но придават "тежест" на доводите :)

Това упражнение е целенасочено и колегата със следващия си пост го е обяснил, макар и алегорично.

Първият референдум в България се опорочи! Няколко милиона лева управляващите с кеф хвърлят на вятъра, а не пожелаха да дадат на пенсионерите Коледно-новогодишни надбавки или да вдигнат с 2 лева майчинството (просто така щяха да прескочат прага на бедността от 241.00 лв.). Колкото и само да пишем и да си "лаем" тук, резултата ще е все един и същ - нулев!

А решението за АЕЦ е вече взето, остава само "театъра да се доиграе" ... малко "скъпи билетите" ама к'во пък ... те нали българите уж бедни ама плащат ...

Съгласен.

mordohy
08-01-2013, 10:22
Това упражнение е целенасочено и колегата със следващия си пост го е обяснил, макар и алегорично.

Съгласен.

Те за това, ще се съберем няколко алфджии и щв празнуваме, вместо да гласиваме

Mind_Control
08-01-2013, 12:07
Трябва да се повтори Виденовата зима и да ни дойде акъла. Стриганьие от страна на управляващите му е майката докато не острижат и кожата.

pavlin
10-01-2013, 13:31
Някой гледа ли диспута предната вечер.

myato
10-01-2013, 14:44
Някой гледа ли диспута предната вечер.

Аз не съм, но и се чудя, какво ще кажат, като само спрягат Белене, а въпросът вече съвсем не опира до него.
В същност дилемата е да имаме ли за в бъдеще ядрена енергетика или да я закриваме сега и веднага?
Чудно ми е някой има ли идея колко струва удоволствието, особено когато няма работещи мощност, които да покрият разходите!?

veskoacc
10-01-2013, 16:23
Всичко искат да закрият ... То така стана, че вече нямаме и никакво производство всичко вече е внос ...

Crusader
10-01-2013, 16:30
Жалко че повечето от вас глупаци няма да са живи, когато един ден се разсекретят архивите...за да видите кой на кого е слугувал, жалко че предателите на тая страна няма да бъдат съдени в тоя живот...

Никак ли не ви идва да се замислите защо нещата в тая страна 27 години вървят от зле към по-зле. Да именно 27, комунизма започва да се разпада към 85-та. Ма ако вдигнете малко глас и ще ви пратят малко "демокрация" под формата на бомбени удари...даже и тъпите араби почват да се усещат кой "спонсорира" къде явно къде тайно, тъй наречените "революции" Кой богатее на гърба на света...

То не бяха, костовци, желювци, станишевци, догановци, бойковци...и всички скубят и съсипват...а народа глупав...

...е остава малкото удовлетворение, да гледам как глупаците живеят като кучета, как се изяждат взаимно за трохите които им подхвърлят, да ги гледам как по форумите се оплакват от нещастната си съдба и въпреки това от тъпоумие да не се опитват да променят нещо...

Опявате за 22 милиарда, но не помисляте къде са 6, които са били в джоба ви, и защо аджеба в момента се наливат милиони в антиАЕЦ кампания...чувам 20 кинта дават на пост против АЕЦ, курви продавате се за по 20 лева...

Майната му на форума ви, майната ви и на вас, живейте в калта и оплаквайте съдбата си...няма да забравя последните думи на Ботев "Мамицата ти продажен народе..."

Имаше на времето потребител Сфинкс, не ви харесваше че казва истината, включително и за втора ръка кочините които карате...

Терминал 2 е изхода от тая кочина!

Админа да изтрие акаунта ми!

myato
10-01-2013, 17:45
Жалко че повечето от вас глупаци няма да са живи, когато един ден се разсекретят архивите...за да видите кой на кого е слугувал, жалко че предателите на тая страна няма да бъдат съдени в тоя живот...

Никак ли не ви идва да се замислите защо нещата в тая страна 27 години вървят от зле към по-зле. Да именно 27, комунизма започва да се разпада към 85-та. Ма ако вдигнете малко глас и ще ви пратят малко "демокрация" под формата на бомбени удари...даже и тъпите араби почват да се усещат кой "спонсорира" къде явно къде тайно, тъй наречените "революции" Кой богатее на гърба на света...

То не бяха, костовци, желювци, станишевци, догановци, бойковци...и всички скубят и съсипват...а народа глупав...

...е остава малкото удовлетворение, да гледам как глупаците живеят като кучета, как се изяждат взаимно за трохите които им подхвърлят, да ги гледам как по форумите се оплакват от нещастната си съдба и въпреки това от тъпоумие да не се опитват да променят нещо...

Опявате за 22 милиарда, но не помисляте къде са 6, които са били в джоба ви, и защо аджеба в момента се наливат милиони в антиАЕЦ кампания...чувам 20 кинта дават на пост против АЕЦ, курви продавате се за по 20 лева...

Майната му на форума ви, майната ви и на вас, живейте в калта и оплаквайте съдбата си...няма да забравя последните думи на Ботев "Мамицата ти продажен народе..."

Имаше на времето потребител Сфинкс, не ви харесваше че казва истината, включително и за втора ръка кочините които карате...

Не разбрах, на кого запали моторетката?
Ако е по повод на написаното от мен малко по-нагоре, нещо не си разбрал, защото аз обяснявам, че не става въпрос само за евентуален АЕЦ в Белене, а за това въобще ще имаме ли ядрена енергетика. Преди няколко дни мислех да гласувам с невалидна бюлетина, но виждайки апатията на народа, виждам че това ще налее вода в мелничката на ГРОБ и за това ще гласувам твърдо с "да", пък да ме кръщават "комунист" колкото си искат.
Другото, което обяснявах е, че и закриването на ядрени мощности струва пари и то много. До момента реално не е закрит нито един от реакторите в Козлодуй. За това са необходими много пари, с които не разполагаме. Дори "щедрите" европейци отрязаха на половина т.н. компенсации. При затварянето и на сега работещите мощности и неизграждането на нови, няма от къде да дойдат средства за посрещане на тези разходи.
Колкото до цената за построяване на нова ядрена мощнос, това не е проблем на бюджета. Начинът на финансиране е коренно различен. Това, което ни касае е при договарянето,е държавата да не дава гаранции за изкупуване и да запази блокираща квота в дружеството за сметка на собствеността върху земята.
Сега иди и си топни главата в една кофа студена вода и мисли за "терминалите" само като за авариен изход.
Ако някой се е интересувал, кой го управлява е щял да разбере. Вече има достатъчно свободна информация.
И когато псуваш другите, не забравяй, че служиш на същите властимеещи.
Другия път те чакам на улицата, в протестите.

pavlin
10-01-2013, 18:01
В диспута ме очуди абсолютно неадекватното поведение на противниците на АЕЦ. След като другата страна им показа графики и данни от анализи, те казват не това не е вярно няма проект. Нищо не показват а само отричат.

BLUE1
10-01-2013, 20:55
Crusader (http://clubalfaromeo.com/forum/member.php?u=381) не във всяка област вървим надолу! Ето ти самият си живо доказателство, в Карлуково имаш достъп до интернет, преди 20 години пациентите в психиатричните клиники не са и сънували за подобни екстри.

Crusader
11-01-2013, 07:14
"...Марко се разлюти:
- Хай да ги вземе дяволът с хайдутаци - каза той, като се чешеше в тила.
После подържа още малко свещта пред долапа, погледа и си пошушна с едно неуловимо изражение на лицето:
- Лудите, лудите - те да са живи!...
И затвори пак врачкáта.
Па отиде пред куностаса и зачини ниски поклони пред божия образ. Той мълвеше някаква молитва, която не съществуваше в светчето му... Той се молеше за България!..."

Mind_Control
11-01-2013, 13:13

Ти си изтрещял съвсем, щото със спирането на АЕЦ-а ти врътнаха кранчето. Ти си продажника. Много добре помня, как точно в тоя форум се хвалеше, как ти влизат кинти от строежа. Нали с тях си купи новото джипче. Пак нареждаше тогава, колко сме прости и как няма да спрат строежа посмъртно. Даже тогава ти предложих бас да хванеме, ама се покри нещо. Та кой сега е тъпанара? Е в такива като тебе потънаха парите похарчени до сега.

fred
11-01-2013, 19:42
Ако е взел пари от тия продажници ще е върха на лайното-истински комунист.

rossenvn
11-01-2013, 21:12
Ти си изтрещял съвсем, щото със спирането на АЕЦ-а ти врътнаха кранчето. Ти си продажника. Много добре помня, как точно в тоя форум се хвалеше, как ти влизат кинти от строежа. Нали с тях си купи новото джипче. Пак нареждаше тогава, колко сме прости и как няма да спрат строежа посмъртно. Даже тогава ти предложих бас да хванеме, ама се покри нещо. Та кой сега е тъпанара? Е в такива като тебе потънаха парите похарчени до сега.

Що да е тъпанар? Аз досега бях убеден, че е, но щом казваш, че си е купил джип с такива пари, то със сигурност не е! Просто е поредния хитрец. Иначе тук се пеняви и не виждам защо все още няма бан за обидите, които изсра в тази тема.

mordohy
12-01-2013, 00:46
Брейййй!
Какви интересни неща се научават в тоя форум!:cheers:

ecotronic
12-01-2013, 15:53
Не съм чел друго освен последните 2 страници постове....

Моето мнение (ако някой се интересува от него):

Против строежа съм поради следните причини:

- освен да носим риска от екологичен катаклизъм, друго няма да получим от това начинание.

- моето семейство не разполага с едни 10 000 лв., които да даде за строежа.

- няма строеж - няма далавери и комисионни

- други по-умни от нас (Германия Швейцария...........) се отказват от ядрената си енергетика.

- замиращата ни енергоемка промишленост вече няма нужда от нови мощности.

........

Мнението ми относно референдума:

Баба Гицка от с. Горно нанадолнище ли трябва да решава тоз въпрос ?

Няма ли достатъчно експерти в тази страна, които честно и безпристрастно да вземат решение и да поемат отговорността за това решение?

Аз самият (човек с висше техническо образование - специалност "автоматизация на производството" и трудов стаж 32 години) не съм сигурен, че мога да взема обективно-правилното решение.

Накратко - този пълен фарс наречен референдум не трябва да се провежда!

dimitar_vd62
12-01-2013, 16:15
Ами някаква алтернатива на енергетиката, може би студен сентез, космически лъчи...Пък и сутринта още сънен и не съвсем адекватен ми се мерна нещо от сорта - "независимо от референдума, въпроса е предрешен".Пък и мога да греша ама цената на Белене мисля почна от 6млрд., мина през 10-11млрд, ся е 22млрд.Принципно съм за Белене, защото концентрирането на ядрената енергия на едно място ми се вижда опасно от стратегическа гледна точка пък и от екологична.Всъщото време съм и против, защото за мен е очевидно че настава едно дране на кожи.Съгласен съм с колегата че референдума е излишен, и трябва специалистите да кажат, макар че за тлъста комисионна могат всичко да кажат...бе, ба ли мааму.Много интереси са намесени в за и против.

mordohy
12-01-2013, 18:59
Никой не поема гаранции за прогнозите си.
Тоест всеки си друнка безотговорно, каквото му падне.
Никой до сега не е казал, какво печелим и какво губим.
Де е келепира!:new_Eyecrazy:

ecotronic
12-01-2013, 20:27
Никой не поема гаранции за прогнозите си.
Тоест всеки си друнка безотговорно, каквото му падне.
Никой до сега не е казал, какво печелим и какво губим.
Де е келепира!:new_Eyecrazy:

Единственият келепир ще е за хората от региона, които ще имат известна трудова заетост покрай строежа и експлоатацията.

nikolaaaay
12-01-2013, 21:09
Не съм чел друго освен последните 2 страници постове....

Моето мнение (ако някой се интересува от него):

Против строежа съм поради следните причини:

- освен да носим риска от екологичен катаклизъм, друго няма да получим от това начинание.

- моето семейство не разполага с едни 10 000 лв., които да даде за строежа.

- няма строеж - няма далавери и комисионни

- други по-умни от нас (Германия Швейцария...........) се отказват от ядрената си енергетика.

- замиращата ни енергоемка промишленост вече няма нужда от нови мощности.

........

Мнението ми относно референдума:

Баба Гицка от с. Горно нанадолнище ли трябва да решава тоз въпрос ?

Няма ли достатъчно експерти в тази страна, които честно и безпристрастно да вземат решение и да поемат отговорността за това решение?

Аз самият (човек с висше техническо образование - специалност "автоматизация на производството" и трудов стаж 32 години) не съм сигурен, че мога да взема обективно-правилното решение.

Накратко - този пълен фарс наречен референдум не трябва да се провежда!
Много вярно и точно казано.

---------- Post added at 21:09 ---------- Previous post was at 21:06 ----------

Единственият келепир ще е за хората от региона, които ще имат известна трудова заетост покрай строежа и експлоатацията.
Забравяш тези, които искат държавата, т.е. те да "усвоят" тези над 22 млрд. лева. Келепирът за тях е в милиарди и затова залогът е толкова голям. Аз не помня БСП да да се натискали толкова много по какъвто и да е въпрос.

pavlin
12-01-2013, 21:13
Абе Никалай, така ли не разбра че цената не е 22 млрд.

nikolaaaay
12-01-2013, 21:25
Абе Никалай, така ли не разбра че цената не е 22 млрд.
Прав си. Според HSBC e 10,350 млрд. евро, а според бившия инвеститор RWE e 10,700 млрд. евро. Тоест стойността на инвестицията е минимум 22 млрд. лева, защото няма голям държавен инвестиционен проект, който да не се оскъпил след началото на строителството, справка Цанков Камък - по проект 220 млн. евро, вложени до края - 450 млн. евро.

pavlin
12-01-2013, 21:32
Да, ама ти не си прав и повтаряш неща казани от хора нямащи си представа или имащи скрити интереси. Кажи колко е размерът на заема който ще се изплаща за този проект.

nikolaaaay
12-01-2013, 21:59
0 евро, разбира се.

pavlin
12-01-2013, 22:16
Ех Никалай, Никалай, ти май клониш към 0.

fred
12-01-2013, 23:02
Щом едно кило родни милионери, всичките въртящи се около БСП се скъсаха да пропагандират идеята-ако това е единствено на ползу роду, ще се запиша веднага в Партията, с голямо П.

pavlin
14-01-2013, 07:10
В края на този материал, изказване на един неграмотен министър който смята като четвъртокласник. Е как такива хора да разбират от мащабни проекти.

http://referendum2013.bnt.bg/news/details/id/38/Spor-za-referenduma-v-parlamenta.html

ecotronic
14-01-2013, 12:53
В края на този материал, изказване на един неграмотен министър който смята като четвъртокласник. Е как такива хора да разбират от мащабни проекти.

http://referendum2013.bnt.bg/news/details/id/38/Spor-za-referenduma-v-parlamenta.html

Делянчо пак се е опитвал да се изказва, вместо да си бърше жълтото около човчицата.

nikolaaaay
14-01-2013, 20:02

Е, това е проблемът не само на тоя форум, а и на България като цяло. Всеки може да си изпуска мозъчни пръдни навсякъде и без да се притеснява, че може да стане за смях.
Ти като очевидно си най-компетентния и осведомен за Белене що досега не написа една цифра и една сметка в тая тема. Страх те е да напишеш някоя цифра, за да не се изложиш ли? От коментари като горния мислиш ли, че има неква файда за когото и да било?! Аз пък си мисля, че с дъщеря ми, която е на 3,5 години мога да водя по-смислен диалог. Тя поне не повтаря едно и също като папагал.
Ако искаш да си полезен по темата, напиши конкретно защо мислиш така и се аргументирай с факти от проверени източници. Дай някакви логични предположения. На теб всеки пост ти е едно и също "некадърник, първокласник, нищо не разбира". Вземи си го напиши подписа и стига си цапал темата с едно и също.

pavlin
14-01-2013, 22:28
Никалай,
Посочих материали с конкретни цифри и изчисления. Това че за теб не значат нищо си е твой проблем. Сумата на заема който ще се ползва е между 4 и 6 млрд. Евро. Понеже е проектно финансиране тези заеми ще се отпускат поетапно с различен срок на изплащане. Има гратисен период от 5-7 години. Лихвата може да варира от 1 до 8%. При тези условия да излезе един министър и да каже че централата трябва да печели 3 млрд. на година за да се изплати за 10 г. си е абсолютна неграмотност.

nikolaaaay
15-01-2013, 10:12
Ти си глупак на първо място и след това си комунист. Какво ще построите наново? Това, което построихте от 1944 до 89-та ли? То е едно нищо. Глупаци като теб, вярващи в неосъществими идеи дадоха власт на шепа хора да дерибействат страната и да я стрижат както си пожелаят. И глупаците като теб викат "Още, още".
Твоят прост акъл доведе до това пенсионерите в България сега да живеят с по 100 евро на месец. И с цялата си простотия се изказваш, че виновна за това била "демокрацията". Говориш ми за Гърция, Германия и техните пенсионери. Там колко пари имаше 1989 в пенсионните им фондове и колко имаше тука? Тук нямаше и 1 лев. заделен за пенсии. Всичко беше опоскано от тези, които ти имаш за много ерудирани, опитни и интелигентни. Наистина са опитни и интелигентни - в манипулациите на хора със слаба психика и нисък коефициент на интелигентност. Кой е казал, че сме умен народ?! Изобщо не сме умен народ. Ако бяхме умни, нямаше да сме най-бедни в Европа.
Комунизъм, вкл. социализъм, преустройство, демократичен социализъм и всичките му производни - това значи бедност, мизерия, липса на свобода, изолация и в крайна сметка връщане назад в развитието на едно общество. Кой се чуди защо ГДР беше само 40 години отделно от ФРГ, а след това 23 години не може да стигне същия стандарт. Нали е един и същи народ. Ами те вървяха 40 години в обратна посока. Как ще наваксат за 20? Разбира се, че сега им трябва много повече време.

ecotronic
15-01-2013, 10:57
Ти си глупак на първо място и след това си комунист. Какво ще построите наново? Това, което построихте от 1944 до 89-та ли? То е едно нищо. Глупаци като теб, вярващи в неосъществими идеи дадоха власт на шепа хора да дерибействат страната и да я стрижат както си пожелаят. И глупаците като теб викат "Още, още".
Твоят прост акъл доведе до това пенсионерите в България сега да живеят с по 100 евро на месец. И с цялата си простотия се изказваш, че виновна за това била "демокрацията". Говориш ми за Гърция, Германия и техните пенсионери. Там колко пари имаше 1989 в пенсионните им фондове и колко имаше тука? Тук нямаше и 1 лев. заделен за пенсии. Всичко беше опоскано от тези, които ти имаш за много ерудирани, опитни и интелигентни. Наистина са опитни и интелигентни - в манипулациите на хора със слаба психика и нисък коефициент на интелигентност. Кой е казал, че сме умен народ?! Изобщо не сме умен народ. Ако бяхме умни, нямаше да сме най-бедни в Европа.
Комунизъм, вкл. социализъм, преустройство, демократичен социализъм и всичките му производни - това значи бедност, мизерия, липса на свобода, изолация и в крайна сметка връщане назад в развитието на едно общество. Кой се чуди защо ГДР беше само 40 години отделно от ФРГ, а след това 23 години не може да стигне същия стандарт. Нали е един и същи народ. Ами те вървяха 40 години в обратна посока. Как ще наваксат за 20? Разбира се, че сега им трябва много повече време.

Абсолютно вярно!
Лично аз нямам нищо против убедените комунисти и изобщо комунистическата идея, такава каквато са я формулирали Маркс и Енгелс на хартия.
Но проблемът е в това, че човечеството се оказа, че е недорасло за тази идеология и поради това тя се изроди в практиката и донесе една камара негативи.
Това в което упреквам убедените комунисти е, че не успяха да си направят тази равносметка и заслепени от една красива утопия практически подържаха една шепа бандити.

myato
15-01-2013, 12:00
Абсолютно вярно!
Лично аз нямам нищо против убедените комунисти и изобщо комунистическата идея, такава каквато са я формулирали Маркс и Енгелс на хартия.
Но проблемът е в това, че човечеството се оказа, че е недорасло за тази идеология и поради това тя се изроди в практиката и донесе една камара негативи.
Това в което упреквам убедените комунисти е, че не успяха да си направят тази равносметка и заслепени от една красива утопия практически подържаха една шепа бандити.

Само една мъничка поправка ще направя. Истинските комунисти в България бяха врагове с партиен билет и тях също тихичко ги избиваха. В т.н. БКП комунисти не са останали, там са били само "партийци" и агентурата на Гешев.

ecotronic
15-01-2013, 12:21
Само една мъничка поправка ще направя. Истинските комунисти в България бяха врагове с партиен билет и тях също тихичко ги избиваха. В т.н. БКП комунисти не са останали, там са били само "партийци" и агентурата на Гешев.

Покойният ми баща беше в моите очи един убеден комунист. Или поне силно се надявам да е било така. Много спорове сме водили с него и той винаги казваше:
"Това, че попът в едно село е пияница и развратник, не означава, че трябва да се отречеш от религията"

dimitar_vd62
15-01-2013, 20:17
Р.Овч. - Цената на Белене е малко под 6 млрд евро.http://frognews.bg/news_50657/Rumen_Ovcharov_Belene_e_iztiskan_proekt_bez_korupt sionen_potentsial/

Добрев я закръгли на 30 млрд лева.http://news.ibox.bg/news/id_1861937279

А ся де...:calc:

pavlin
15-01-2013, 21:35
Този министър съвсем като първолак смята. 30 млрд. за 10 г. 3 млрд. на година. Проста работа, да им се чудиш защо им трябваше да наемат банка да им прави сметките.

nikolaaaay
15-01-2013, 22:18
Р.Овч. - Цената на Белене е малко под 6 млрд евро.http://frognews.bg/news_50657/Rumen_Ovcharov_Belene_e_iztiskan_proekt_bez_korupt sionen_potentsial/

Добрев я закръгли на 30 млрд лева.http://news.ibox.bg/news/id_1861937279

А ся де...:calc:
Цената на централата е уговорена, но проектът не може да се реализира от днес за утре и руснаците искат цената да се индексира, за да покрие инфлацията, което е нормално. Този индекс не е договарян никога и затова не е ясно колко точно ще е се плати на руснаците. Затова и всички говорят с "около", "най-много" и т.н. Недоговорената реална цена е основната причина за отказа на РВЕ от проекта.
Освен самото оборудване, за да работи АЕЦ трябва да се изгради огромно количество инфраструктура към него. Нали се сещаш, че токът засега не се предава по въздуха, а по жици. От тия яките жици, които към поляната в Белене няма опънати. Освен това трябва и хранилища за временно и за постоянно съхранение на радиоактивни отпадъци, противопожарен комплекс, мазутен комплекс и ред такива неща. Беше коментирана инфраструктурата много подробно по-горе.
Въпросът е, че за да заработи централата трябва да се изпълнят ред условия, които не влизат в договора към руснаците. Затова и стойността на проекта не е точно фиксирана. Има 2 източника, които я изчисляват безпристрастно и това не са Р.Овч. и Добрев. Единият е HSBC и те дават стойност на инвестицията 10,350 млрд. евро. 10 милиарда и 350 милиона евро. Другият източник е бившият кандидат-инвеститор RWE. Немците в официално писмо през 2009 искат от НЕК да ги информира как ще осигури своята част на финансирането от 5 цяло и нещо милиарда евро. Лесно се пресмята, че те оценяват инвестицията общо на около 10,70 млрд. евро, т.е. близо и малко над оценките на HSBC.
Дотук и двете фирми дават приблизително еднаква цена - близо 22 млрд лева общо за инвестицията. Добрев просто изчислява колко ще се плати ако се вземе кредит на стойност 22 млрд. лева с пазарна лихва - около 3-4% на година и се получава 30 млрд. лева за 10 години. Очевидно няма как централата да печели по 3 млрд. лева на година, за да се изплати за 10 години, защото АЕЦ Козлодуй със същата мощност продава ток за по-малко от 1 млрд. лева на година, а разходите за това производство са над 900 млн. лева.
Обаче тук има едно обаче. Досега голям държавен проект да е струвал толкова, колкото е сметнато в началото няма. Просто такива са фактите. Цанков Камък излиза 450 млн евро вместо предварително планираните 220 млн. Южната дъга на София - същата работа.
Турската АЕЦ също излиза на руснаците повече, отколкото е пресметнато в началото. Ето инфо по темата:
АЕЦ „Акую“ ще излезе на „Росатом“ с $5 млрд. по - скъпо

Изграждането на първата атомна централа в Турция най - вероятно ще струва $25 млрд. (http://www.livebiz.bg/finansi/s/368982550)

Р.Овч. ни убеждава, че цялото Белене ще ни излезе толкова, колкото руснаците са объркали при офертата си за АЕЦ Акую - някакви си 5 млрд долара. Луда работа.

pavlin
15-01-2013, 23:20
Никалай,
Според HSBC кредита по проекта се изплаща за 18 години като през всичките тези години приходите надхвърлят разходите изплащат се дивиденти и т.н. Начинът по който Добрев смята е много елементарен.

dimitar_vd62
15-01-2013, 23:55
Николай, чети бре - ......"Първи реактор на АЕЦ “Белене” от тази година трябваше вече да работи. Имаме фактури за всичко, което е дадено и платено. 4 милиарда е цената на “Белене”. С индексацията на оборудването – 47% руското участие, 30% българската част и 20% френско-германската част. 4 милиарда плюс още 1 млрд. и 200 милиона, стават 5 млрд. и 200 милиона. Добавете към тях електропреносната мрежа, ще станат близо 6 милиарда. Няма как да стигне цената 20 милиарда, дето я разправят наляво и надясно”, заяви Овчаров.

Не съм икономист, но когато се догаваря нещо дългосрочно, се смята по текущия курс, като се предвижда и съответната инфлация и накрая се удря чертата.Ама тая черта нещо доста високо се вдигна. Ако 20млрд лв. са 10млрд. евро как от 6 станаха 10.В турция ще излезе с 25% по скъпо/5млрд ДОЛАРА/, а не с 70% /4млрд ЕВРО/приблизително че ни ми се смята.Просто калинките на клона са повече.

mordohy
16-01-2013, 02:11
Днеска по пътя ги слушах достатъчно.
И едните и другите са маскари!
Просто, от тука на татък, каквото и да направят, все ще опира до тяхния , а не до нашия келепир!
Иначе ще гласувам "ЗА" защото имам обещана високоплатена и дългосрочна работа там!

BLUE1
16-01-2013, 12:36
https://www.balkanleaks.eu/media/belene/report_HSBC.pdf

Айде честито!!! И последният коз на червените крадци падна, прословутият доклад на HSBC изтече и както беше ясно, никъде в доклада няма категорична оценка, че проекто е печеливш.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/01/14/1984109_tainiiat_doklad_na_svetlo/

Kuku
16-01-2013, 12:55
Е, добре де, ама той въпроса нали последно не е за Белене, а по принцип :)

BLUE1
16-01-2013, 13:03
Е, добре де, ама той въпроса нали последно не е за Белене, а по принцип :)

Последно въпроса е тренировка за комунягите да видят колко от електората им все още е жив, а за отрочето им Боко Тиквата дали си е научил урока как се манипулират избори.

Kuku
16-01-2013, 13:08
Значи да гласуваме ЗА ? ;)

pavlin
16-01-2013, 13:24
https://www.balkanleaks.eu/media/belene/report_HSBC.pdf

Айде честито!!! И последният коз на червените крадци падна, прословутият доклад на HSBC изтече и както беше ясно, никъде в доклада няма категорична оценка, че проекто е печеливш.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/01/14/1984109_tainiiat_doklad_na_svetlo/

Toва е само пазарна оценка за цените на ел. енергията. Няма доклад със финансовата оценка.
Ето един друг доклад:
http://powereconomics.files.wordpress.com/2012/10/calculations-results-blog.pdf

BLUE1
16-01-2013, 18:42
Toва е само пазарна оценка за цените на ел. енергията. Няма доклад със финансовата оценка.
Ето един друг доклад:
http://powereconomics.files.wordpress.com/2012/10/calculations-results-blog.pdf

Павлине не се прави на тъп и стига си пробутвал тоя пропаганден червен сайт! Би ли обяснил от къде защитниците на проекта Белене намериха пари за колосалната медейна кампания която в момента ни залива от всякъде?

nikolaaaay
16-01-2013, 18:52
Павлине не се прави на тъп
Той не се прави. Не си прав да го обвиняваш за това.

---------- Post added at 18:49 ---------- Previous post was at 18:45 ----------

Би ли обяснил от къде защитниците на проекта Белене намериха пари за колосалната медейна кампания която в момента ни залива от всякъде?Аз ще ти кажа - българската мафия плаща за тая кампания. Всяка минута рекламно време струва петцифрена сума. Платено е и на доста медии да бълват дезинформации. Това е един вид реинвестиция на корупционните капитали, натрупани в близкото минало.

---------- Post added at 18:52 ---------- Previous post was at 18:49 ----------

Иначе ще гласувам "ЗА" защото имам обещана високоплатена и дългосрочна работа там!
Няма да се учудя ако същото е обещано на 20-30 хиляди човека. Все пак имаме референдум да се печели :calc:

pavlin
16-01-2013, 19:16
Павлине не се прави на тъп и стига си пробутвал тоя пропаганден червен сайт! Би ли обяснил от къде защитниците на проекта Белене намериха пари за колосалната медейна кампания която в момента ни залива от всякъде?

Интересно кой е тъп и ти имаш ли някакъв конкретен коментар по доклада че да го обсъдим.

---------- Post added at 17:16 ---------- Previous post was at 17:13 ----------

Никалай,
Някои неща или ги имаш или ги нямаш. Нали искаше конкретни цифри. Ето давам ти конкретен материал.

nikolaaaay
16-01-2013, 19:18
Николай, чети бре - ......"Първи реактор на АЕЦ “Белене” от тази година трябваше вече да работи. Имаме фактури за всичко, което е дадено и платено. 4 милиарда е цената на “Белене”. С индексацията на оборудването – 47% руското участие, 30% българската част и 20% френско-германската част. 4 милиарда плюс още 1 млрд. и 200 милиона, стават 5 млрд. и 200 милиона. Добавете към тях електропреносната мрежа, ще станат близо 6 милиарда. Няма как да стигне цената 20 милиарда, дето я разправят наляво и надясно”, заяви Овчаров.

Знаем какво е заявил другарят Овчаров. По цял ден някои медии му преповтарят изявленията. Същият тоя Р.Овч. не разбра, че бившият му подчинен от Топлофикация Сф Вальо Топлото е осчетоводявал фактури за дъвки за по 30 бона, че е направил фиктивни доставки за десетки милиони, че има солариум в офиса и частен плаж на морето и му беше дал перфектна оценка за ръководената от него държавна фирма.
Същият тоя Р. Овч., който изчисли, че печалбата от Белене е 200 млрд евро за 60 години. Супер, само дето това е повече от печалбата на концерн като Мерцедес-Бенц за същите 60 години, пък те имат близо 400 хиляди души работници и заводи по цял свят, а Белене е само 2 ядрени реактора.
Между другото турските реактори излизат по 9,5 млрд. лева за реактор. За 2 реактора това прави 19 млрд. лева без цялата инфраструктура. Явно Р.Овч. е договорил 2 пъти по-добра цена. Защо да не му вярваме?!

pavlin
16-01-2013, 19:29
Никалай,
колко ще печалбата на Мерцедес за следващите 60 години. Ти ли я сметна как я сметна или Добрев ти помогна с джобното си калкулаторче.

fred
16-01-2013, 19:44
Колко агенции за всякакви анализи, прогнози, рейтинзи и какво ли не смятаха и правиха разчети, пък накрая се стовари световната криза
Та и с Белене е така-разчети, графики, аналици -но всички чуждестранни инвеститори се оттеглиха и останаха само руснаците.
Като беше толкова изгодна, Станишев да беше подписал и да действа, а не сега, след дъжд качулка да се прави на велик.

BLUE1
16-01-2013, 20:02
Интересно кой е тъп и ти имаш ли някакъв конкретен коментар по доклада че да го обсъдим.

---------- Post added at 17:16 ---------- Previous post was at 17:13 ----------

Никалай,
Някои неща или ги имаш или ги нямаш. Нали искаше конкретни цифри. Ето давам ти конкретен материал.

Павлине в червеното сайтче правят анализ на нещо което го няма в доклада за Белене.

nikolaaaay
16-01-2013, 20:21
Като беше толкова изгодна, Станишев да беше подписал и да действа, а не сега, след дъжд качулка да се прави на велик.
Не е така. Те искат да се строи Белене, но без външен инвеститор. Затова протакаха толкова години - за да се откажат инвеститорите. На тях им трябва да строят Белене с инвеститор бг правителство на 100%. Познай защо. Съвсем просто е.

pavlin
16-01-2013, 20:24
Кое го няма бе ,Blue?

fred
16-01-2013, 20:26
Е тук може да се играе с цената веднъж и втори път с факта, че правителството може лесно да се поддава на натиска.
Аз затова съм за чужд инвеститор.Ако има и е изгодно за нас, ОК.

dimitar_vd62
16-01-2013, 20:37
"Покрай референдума за развитието на ядрената енергетика секторът на зелената енергия в България може да получи нов тласък. Рязката промяна в мнението на правителството (в последните месеци управляващите наложиха сериозни рестрикции пред развитието на сектора на възобновяемата енергия) дойде след среща на премиера Бойко Борисов с представители на инициативния комитет за зелени алтернативи срещу АЕЦ "Белене" по време на правителственото заседание в сряда. На него е станало въпрос, че в последните години цената на фотоволтаичните технологии пада, което я прави все по-достъпна и много по-евтина от изграждането на нова ядрена централа. Така, освен че Борисов стигна до нова теза, защитаваща позицията на правителството срещу "Белене", достигна и до извода, че зелената енергия в България трябва да се развива. "Сега вече сте добре дошли – колкото повече вятър, колкото повече слънце, с две ръце ви подкрепям", е заявил Борисов, цитиран от "Фокус". "Много е важно да облекчим поставянето на панелите и перките (на покривни пространства - бел. ред.)" - е казал още премиерът. Ако това действително се случи, развитието на тази ниша, което беше спъвано в последните години, най-сетне ще се отпуши и ще позволи на множество домакинства да произвеждат електроенергия в домовете си."

Така ще започнем сами да произвеждаме нужнта ни енергия и ще трябва да си припомним забравени ритуали за слънце и вятър.Освин ако Б.Б. не заповяда на слънцето да грее 24 часа и вятъра да духа да разсейва облаците.Дали да не отворя свещоливница..?Що така в тая държава едно нещо не може да стане като хората.Как другите си строят централи без референдуми, как другите за един месец ти обработват документите, а тука докато стане ти остарява морално техниката, защо някой не си размърда мозъка и да внедри нещо дето другаде работи вместо да се чуди как да го побългари та ептен да не работи.И тука работата отива на скандал като в една друга тема.На единия сайта му бил червен, на другия му бил герберски, третия на незнам къв уй седнал накриво...И не само в тоя форум, ами навсякъде се стига до кой е по-по-най.Ами един има едно мнение, друг има друго, не е въпроса на тоя другия да му обесняваме колко е тъп, а да го убедим че не е прав и защо.Така е щото всеки дърпа към себе си и каруцата не мърда на нийде.Ако не ми се посочи друга алтернатива, аз съм ЗА ядрена централа а не за нов енергоблок, защото един терористичен акт илиприродно бедствие може да ни остави без мощност ако е на едно място.Да не забравяме че и тецовете са не финалната права.А къде ,как и за колко бабаГицка не мое ви каза, има си специалисти и Б.Б. или който е там да вземе да седне да вземе решение изгодно и в полза на народа, за което е избран а де не се прави на тоя дето само разправят че го има.Е туй ни е проблема,че поемаме техния спор, вместо да кажем - алооу, ти ще работиш или друг да избираме.Нямам бог, нямам партия и не живея ден за ден и за моментния келепир.

Derry
16-01-2013, 20:41
Абе против, нещем ядрена енергртика.

А дано ама надали - всеки вече си идва с работниците, малко търговия за сметка на селскостопанска продукция.

starata alfa
16-01-2013, 21:30
видяхте ли това
клип1
http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=i5o0c-H_kwI
клип2
http://www.youtube.com/watch?v=Vw4vLCaqu_U
клип 3
http://www.youtube.com/watch?v=GpLhgJ-aGEQ
клип4
http://www.youtube.com/watch?v=lP-WIbFdOWs
клип 5
http://www.youtube.com/watch?v=vMEfPlLUYgs

а прави ли ви впечатление надписа под яктьора и под клиповете
и досещате ли се кой стои зад клиповете

и ще внасяме ли ток?

BLUE1
16-01-2013, 21:43
Кое го няма бе ,Blue?
Ай стига се прави де.....
По принцип докладът на NERA не може да дава категорични отговори - нещо, което консултантите изрично подчертават. "Докато нашите прогнози дават представа за рисковете, пред които е изправен АЕЦ "Белене", нашият анализ до момента не дава оценка за това дали проекта ще генерира достатъчно приходи, за да компенсира инвеститорите за рисковете, свързани него," пише в документа. Отговорът трябваше да го даде HSBC първо с детайлния си финансов анализ, който така и не беше изготвен заради прекратяването на договора с банката и на второ място с намирането на реален външен инвеститор.

fred
16-01-2013, 22:29
.........Е туй ни е проблема,че поемаме техния спор, вместо да кажем - алооу, ти ще работиш или друг да избираме.Нямам бог, нямам партия и не живея ден за ден и за моментния келепир.
За това съм съгласен, но за другото - партия и аз нямам, и не се ръководя от партии а от интересите на обществото и от опита си и знанията.Цял живот плащам, както и родителите ми за комунистическите действия и бездействия.Не искам и това поредно начинание да плащам, както и внуците им, което и ти също ще плащаш.
Доста пъти писах в тая тема, че например от износа на ток например печелим много по малко, отколкото от туризъм.И като имаш предвид, че ще се построят 4 реактора в Турция, какво става след някоя друго година?
Ако тези пари се инвестират проекти и технологии, които консумират ефективно енергия, то ползата за България ще е по голяма, отколкото това, да плащаме АЕЦ, като държава.По глупави ли са в Литва, които отхвърлиха решително АЕЦ?
http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/10/15/1926103_litva_se_otkaza_ot_aec_na_referendum/
Та Митак, аз искам също България да е добре и да е независима.Може ли една държава да е независима, ако цялата и енергетика бъде под контрола на една единствена държава, която ни държаше в тотална зависимост последните 5-6 десетилетия, страна управлявана от диктатор, който си променя както иска конституцията?Но и Швейцария да беше, пак трябва и от нея да се откъснем при такава зависимост.
По добре да се внася ток у нас, когато има нужда, да се преструктурира вътрешното потребление - едно от най енергоемките в Европа и то най вече от фирмите, отколкото да се плащатат милиарди от държавата за тази централа.
Ако частник иска да строи АЕЦ нямам нищо против-естествено под контрола на държавата и от държава, която поне да е членка на ЕС.
Но рисковете от продажбата (почти сигурно е, че цялата енергия няма да може да намери пазар), подръжката, средствата за строеж и т.н. на този АЕЦ не трябва да са за сметка на България.

---------- Post added at 02:29 ---------- Previous post was at 02:27 ----------

видяхте ли това
клип1
http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=i5o0c-H_kwI
клип2
http://www.youtube.com/watch?v=Vw4vLCaqu_U
клип 3
http://www.youtube.com/watch?v=GpLhgJ-aGEQ
клип4
http://www.youtube.com/watch?v=lP-WIbFdOWs
клип 5
http://www.youtube.com/watch?v=vMEfPlLUYgs

а прави ли ви впечатление надписа под яктьора и под клиповете
и досещате ли се кой стои зад клиповете

и ще внасяме ли ток?

Зад клиповете стои БСП разбира се, а официално май е поредният председател на БАН, който е академик /това звание у нас е по изтъркано и от орден Стара планина/.В уикито поне не е посочена нито една международна негова награда...
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD_%D0%92%D0%BE% D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0 %B2

А тук виж коментарите в Дневник, по повод избирането му
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/12/03/1960363_akademik_stefan_vodenicharov_e_noviiat_pre dsedatel_na/?ref=rss/

pavlin
16-01-2013, 23:13
Ай стига се прави де.....
По принцип докладът на NERA не може да дава категорични отговори - нещо, което консултантите изрично подчертават. "Докато нашите прогнози дават представа за рисковете, пред които е изправен АЕЦ "Белене", нашият анализ до момента не дава оценка за това дали проекта ще генерира достатъчно приходи, за да компенсира инвеститорите за рисковете, свързани него," пише в документа. Отговорът трябваше да го даде HSBC първо с детайлния си финансов анализ, който така и не беше изготвен заради прекратяването на договора с банката и на второ място с намирането на реален външен инвеститор.

Само празни приказки и нищо конкретно. Ами това резюме на фин. анслиз от пръстите ли си го изсмукаха.

ecotronic
16-01-2013, 23:22
Колеги, не се карайте, защото и в случая с АЕЦ - а ни се прилага най-стария похват в управлението "разделяй и владей"
Прав е Митака: Не ни е на нас работа да ходим по референдуми за да поемаме чужда отговорност.
Работата ни е да държим отговорни тези, които сме си избрали да ни управляват. Т.е. "Слугите на народа"

pavlin
17-01-2013, 19:29
Някой гледа ли диспута вчера.

pa4ito
17-01-2013, 21:27
Миналия месец имах възможност да пътувам с кола от Холандия, през Белгия та до Париж. Поседях 2 дена там и се върнах по същият маршрут. Това което ми направи впечатление е, че по протежение на магистралите през които минавахме имаше страшно много вятърни турбини. И то от най-големите. Поразрових се и намерих следното:
http://www.windustry.org/resources/how-much-do-wind-turbines-cost

Ако е вярно това, напълно съм съгласен с политиката на Германия за закриване на действащите АЕЦ-ове. Очевидно е, че вятърната технология е по-евтина и по-безопасна.

dimitar_vd62
17-01-2013, 21:57
Да, ама там всеки е това за което е учил.Няма специалисти по всичко и за това експерти са помислили, изчислили и са взели правилното решение без да се допитват до зрителите на турските сапунки.

pa4ito
17-01-2013, 22:02
Да, ама там всеки е това за което е учил.Няма специалисти по всичко и за това експерти са помислили, изчислили и са взели правилното решение без да се допитват до зрителите на турските сапунки.

Прав си, ама нали знаеш, че когато всички са наопаки, ние сме на кестерме...

gigi
17-01-2013, 22:21
http://en.wikipedia.org/wiki/Renewable_energy_in_Germany

pavlin
17-01-2013, 23:11
Германия още не е закрила нито една ядрена централа преждевременно. Само с тази зелена енергия не може.

Crusader
18-01-2013, 06:59
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=rJsG31oNU4g

Susscrofa
18-01-2013, 10:07
Миналия месец имах възможност да пътувам с кола от Холандия, през Белгия та до Париж. Поседях 2 дена там и се върнах по същият маршрут. Това което ми направи впечатление е, че по протежение на магистралите през които минавахме имаше страшно много вятърни турбини. И то от най-големите. Поразрових се и намерих следното:
http://www.windustry.org/resources/how-much-do-wind-turbines-cost

Ако е вярно това, напълно съм съгласен с политиката на Германия за закриване на действащите АЕЦ-ове. Очевидно е, че вятърната технология е по-евтина и по-безопасна.

Некомпетентността в този форум е единственото нещо, което може да ме накара да си прекратя почивката, която си бях дал.
Умнико, знаеш ли каква е разликата между вятърната мощност и АЕЦ? Едната я пускаш с копче, а за другата чакаш да ДУА ветЪр.
ВЕИ не могат да бъдат основен източник, те просто допълват недостиги по върховете на диаграмата.
При вятърните централи има адски силни флуктуации, които изключително кофти товарят системата.
Аз харесвам ВЕИ, но когато с тях се набавя около 10 % от енергията. Хайде нека бъдат 20 заедно с големите ВЕЦ-ове.
Това и друг път съм го писал. За да се достигне мощността на един ядрен реактор трябва да покрием цялото си крайбрежие с вятърни турбини.
Холандия е "залята страна" там ДУА ветЪр доста.
Холандия внася електроенергия от Германия.
Има си и ядрен реактор:)
Не ни сравнявайте в развити страни:) Ние сме развиваща се страна.

Kuku
18-01-2013, 10:13
Ние НЕ сме развиваща се страна - много добре знаеш :!:

П.П.
Помислих, че си хапнал БАНани - щях да черпя утре.... :tooth: :tooth: :tooth:

ecotronic
18-01-2013, 10:52
Същинската революция в енергетиката тепърва предстои. Когато студеният синтез стане масова технология, всеки литър вода ще се приравни на около 300 л. керосин.

Susscrofa
18-01-2013, 11:20

П.П.

Можех да изиграя някоя драма, пускайки тема срещу деспотизма в този форум.
Сега тук се усещам като у дома си.
Висш пилотаж при модерирането.
До такава степен те оставят свободен, че в един момент си казваш:" алоооу спри се, няма кой да те спре, в твоите ръце е да контролираш действията си в рамките на разумното".
Това, което споделих важи само за раздел "общи приказки". В останалите раздели контролът трябва да бъде сериозен, а в техническия дори силно рестриктивен.
Пак се отнесох...........:)
Банът никога не ме притеснявал и плашел, той е като храна за мен.

---------- Post added at 09:20 ---------- Previous post was at 09:14 ----------

П.П.

А кава страна сме в рамките на ЕС??????