View Full Version : Спират строителството на АЕЦ "Белене"
Не се набирай - така се започва.
До момента сте твърде възпитани и ще ми е мъчно да започна пак с метлата.
Всеки има право на собствено мнение - "разбираш", "не разбираш" е твоят поглед. "Повтаряш като папагал" може да бъде провокативно (ако не беше Гиги, а някой по-темпераментен).
Просто остави личния елемент.
Някога си говорихме за дразнителите във Форума.
Те бяха трима:
Павката, Съскрофа и Цецо в 33-раздела.
Цецо не го изтърпяха, тоест издържаха, а сега на прицел е Павката.
Да, и мене ме ядосва, ама ....
Прасето е станал политик!
Да ви кажа ли как се прави златоградски пататник?!
nikolaaaay
25-01-2013, 20:27
Нищо не разбираш и повтаряш като папагал неща написани от някого си. Козлодуй в момента изплаща заем за модернизация извършена от Уестингхаус. Въпреки това работи на много добра печалба.
Която е колко лева на година?
Нищо не разбираш и повтаряш като папагал неща написани от някого си. Козлодуй в момента изплаща заем за модернизация извършена от Уестингхаус. Въпреки това работи на много добра печалба.
Хихи аз знам че незнам много неща, но лошото е че явно ти незнаеш и винаги се хващаш.
Ти пишеш че "Козлодуй се изплаща от собствената си дейност" а всъщност изплаща заем за модернизация. Като че ли е различно, а и я кажи колко е заема?
А нали тука сте 2-3 ма които обичате да се посочва източник, пък сега папагал съм бил. Като няма източник невярвате, като има пак невярвате ама и било повторено....
А се замисли ти каво пишеш - тва Каролев онова Овчаров другото HSBC....
:beer:
Ранобудниче
25-01-2013, 20:32
Някога си говорихме за дразнителите във Форума.
Те бяха трима:
Павката, Съскрофа и Цецо в 33-раздела.
Цецо не го изтърпяха, тоест издържаха, а сега на прицел е Павката.
Да, и мене ме ядосва, ама ....
Прасето е станал политик!
Да ви кажа ли как се прави златоградски пататник?!
Не само той е на прицел, но ти пък знаеш, че личното ми мнение покрива приказката, че всеки има място под слънцето.
На улицата не можеш да раздаваш банани, освен ако не са с хранителна стойност, пък и вземането е доброволно :)
Толкоз с офф-а.
nikolaaaay
25-01-2013, 20:32
Ники, ти говориш, както и мнозина тука само за "европейски" и американски банки.
Истината е, че в началото на 90-те за втора АЕЦ беше готова да плати Турция. Тя направи нещо, което е известно в световната история, но само един път СССР го е правила.
Той ясно е заявил, че който нападне Монголия, все едно е нападнал него!
Заявлението беше на ниво началник на Генералния Щаб на Турция. Който иска да го търси в "Наблюдател"
Генерала ясно заяви, че нашата национална сигурност е свързана с АЕЦ, от който и те черпят енергия.
Искаме или не искаме, те(Турция) ще защитават безрезервно България, ако някой заплашва сигурността на централата.
Вижте посоката на ветровете.
Несериозно е. Турция ако има голям дефицит на ток ще построи централи на собствена територия, а не на чужда. Никой няма да инвестира, за да може след това съседа му да може да го изнудва.
Основният клиент за бг ток е Гърция. Дали можем да очакваме сериозен ръст на търсенето оттам, мисля е ясно.
dimitar_vd62
25-01-2013, 20:38
Само Костов ще ни оправи.
И аз така мисля ама без да се бъзикам. Ако не друго то поне е единствения МП които е с нужното образование....
Не само той е на прицел, но ти пък знаеш, че личното ми мнение покрива приказката, че всеки има място под слънцето.
Да!
Много обширно сме го споделили.
Ама аз биех самара:butt:
На улицата не можеш да раздаваш банани, освен ако не са с хранителна стойност, пък и вземането е доброволно :)
Толкоз с офф-а.
Несериозно е. Турция ако има голям дефицит на ток ще построи централи на собствена територия, а не на чужда. Никой няма да инвестира, за да може след това съседа му да може да го изнудва.
Основният клиент за бг ток е Гърция. Дали можем да очакваме сериозен ръст на търсенето оттам, мисля е ясно.
Не си разбрал основното.
За Турция сме комшията, а според някои и нашите.
Иди в Турция и виж , как ще се отнесат с тебе.
Два пъти съм го изпитвал, но е били истинско.
Излизам от ада и разбирам, че излизам, защото около мен са турски войничета. Същите като нас , някога.
Разстилат бохчите с кромида , сиренцето и режат доматите с армейския нож. поднасят ти залъка и питат загрижено: бате, как си!
За тях си комшията. Свято нещо.
После като влязохме в един съюз, нещата добиха своята пълнота.
Колцина от вас си дават сметка, че въздушното ни пространство се охраняв и от турски пилоти, както и, че нашите летят отвъд пределите на соц хоризонтита
Хихи аз знам че незнам много неща, но лошото е че явно ти незнаеш и винаги се хващаш.
Ти пишеш че "Козлодуй се изплаща от собствената си дейност" а всъщност изплаща заем за модернизация. Като че ли е различно, а и я кажи колко е заема?
А нали тука сте 2-3 ма които обичате да се посочва източник, пък сега папагал съм бил. Като няма източник невярвате, като има пак невярвате ама и било повторено....
А се замисли ти каво пишеш - тва Каролев онова Овчаров другото HSBC....
:beer:
Ти сега какво питаш не мога да разбера. Козлодуй отдавна се е изплатил като първоначална инвестиция. Сегашния заем е съвсем друго нещо.
nikolaaaay
25-01-2013, 21:09
Днес явно си на романтична вълна :love_umbrella:
Днес явно си на романтична вълна :love_umbrella:
Ако говориш за мен, даже и съм се натряскал!:big_beer:
Ама това дето го пиша си е истина.
Ти сега какво питаш не мога да разбера. Козлодуй отдавна се е изплатил като първоначална инвестиция. Сегашния заем е съвсем друго нещо.
Козлодуй се изплаща от собствената си дейност, по същия начин ще се изплаща и Белене. Спирането на Белене 1990г. беше политическо решение в резултат на външен натиск. Тогава даже беше в много по-напреднала фаза и плащахме следващите около 20 години наем за съхранение на един от реакторите.
А нищо не питам, гледам сейр.:scherzkeks::scherzkeks::scherzkeks:
И се чудя колко е разликата между заем за модернизация и строежа на Белене:throw:
Ами продължавай да се чудиш. Това доказва че явно нещата не ти са ясни.
---------- Post added at 20:13 ---------- Previous post was at 20:10 ----------
Която е колко лева на година?
Ти кажи бе, Никалай.
Белене - Kорупционният гьол
https://www.bivol.bg/belene-sugarev.html
nikolaaaay
25-01-2013, 22:31
Ако говориш за мен, даже и съм се натряскал!:big_beer:
Ами наздраве тогава :tequilla:
---------- Post added at 22:31 ---------- Previous post was at 22:29 ----------
Ами продължавай да се чудиш. Това доказва че явно нещата не ти са ясни.
---------- Post added at 20:13 ---------- Previous post was at 20:10 ----------
Ти кажи бе, Никалай.
Нали казваш, че Козлодуй била с "много добра печалба". Колко е печалбата за година? 5 млн., 50 млн., 500 млн., 1 500 млн. Явно нямаш идея колко е. Само си говориш по инерция Както обикновено.
Я тука малко реплики набързо :)
А ако той не успее, тогава Станишев, Царя и Доган (задължително и Масларова, социален министър) :online2long:
Както се казваше в един филм ооооооо боже мои.
Около 1960 г. този модел на екстензивно развитие спира да функционира и растежът започва бавно, но устойчиво, да намалява, като процесът е съпътстван и със започналото около 1953 г. трайно намаляване на прираста на населението. Дефицитът в платежния баланс, високият външен дълг и системните загуби в селското стопанство и цели сектори на промишлеността остават постоянни проблеми до края на века. Така например в края на 1960-те год. около 1/3 от разходите на бюджета служат за покриване на загуби на предприятията, а други 40% - за безвъзмездни инвестиции, които те не могат да финансират сами.
През 1980-те год. неспособността на икономиката да привлича и използва финансов капитал, необходим за модернизация, както и нежеланието на управляващата комунистическа партия да ликвидира или реформира редица губещи производства, води до натрупване на огромен за размерите на страната външен дълг от $ 10 млрд., равняващ се на около 40% от валутните запаси на страната. Поддържането на изкуствено занижени цени води до редица негативни ефекти, сред които режим на електроснабдяването и недостиг на стоки за крайно потребление. Към края на десетилетието България изпада в ситуация, при която е невъзможно спазването на финансовите задължения към кредиторите по погасяване на този дълг.
Веднага след промените в социалистическите страни България, поради слабата си конкурентоспособност, губи „гарантираните“ пазари на страните от СИВ и в частност Съветския съюз, от които българската икономика е силно зависима (75 % от външнотърговския стокообмен на страната е със СИВ, вкл. 55 % - със СССР). Новите пазарни цени на вносните суровини, комбинирани с десетилетията липса на стремеж към енергийна ефективност и ефективност на труда, водят до срив в производството и икономиката като цяло.
Взето от Domestic Policy in the 1960s and 1970s и Реформаторство без реформи. Политическата икономия на българския комунизъм 1963-1989 г
Незнам как може да има още хора на които да не им е ясно защо сега сме на това дередже.
Павлине ако Козлодуй още се изплаща то мнооого лошо, значи и с Белене сме го закъсали.
А това са долни капиталистически писания, ако не беше предателя Горбачов, сега щяхме да живеем в комуниза-на всекиго според потребностите, от всеки му според способностите :big_beer:
Гиги, нещо се носиш по течението!
Връщането на парите е проблем на връщащите. Тоест на Правителството, а не на народа.
Като не може да се справя, да си ходи.
За справка, виж Гърците.
Те се вдигнаха и им опростиха едни 430 милиарда, натрупани за един прериод от 10-15 години.
Я се осъзнайте!
От Нова година насам , съм три пъти в Гърция.
Да им имаме кризата!
Всичко зависи от нас.
Колкото позволяваме, толкова ще ни яздат!
То Мордохай, за пасивноста ни си прав, ама да ти кажа, че гърците ги спаси само обстоятелството, че са в еврозоната, иначе нямаше да се случи това опростяване на дългове.
[/COLOR]
Н....
Да си припомним титана Стамболов!
Винаги с Германия, никога против Русия!
Стамболов за Русия:
http://meto76.blog.bg/politika/2012/09/05/stefan-stambolov-zashto-rusiia-prechi-na-syedinenieto.996850
Това пък е извадка от уикипедията:http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD_%D0%A1%D1%82% D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2
.......действията на Русия убеждават Стамболов в истинската цел на нейната имперска политика - превръщането на България в руски протекторат и използването и за домогване до Проливите - доктрина на руския империализъм, формирана още от Петър I. Руските интереси са в разрез с българските стремежи за национална независимост и национално обединение, изразени в управлението на Стамболов. Стамболов остро се противопоставя на всеки опит за вмешателство в българските дела, особено на Русия. За постигане на тази цел Стамболов предприема редица крути мерки, които се използват като доказателство за наличието на диктаторски режим. Приети са законите срещу разбойничеството и за ограничение на печата. Стамболов многократно опитва да подобри взаимоотношенията с Русия. Въпреки това на 6 ноември 1886 година Русия скъсва дипломатическите отношения с България. С подкрепата на Русия през февруари 1887 година избухва втори офицерски заговор (виж Офицерски бунт (1887)), който е потушен от правителствените войски.
Два пъти руските управляващи кръгове се опитват да подкупят Стамболов да отстрани княз Фердинанд.[2] На 29 септември 1889 г. княз Владимир Долгоруков му прави предложение: „В Русия Ви считат за повече годен да бъдете управител на България. Само Кобург да няма“, но получава отказ. Другото предложение е от пристигналия в България през 1890 г. граф С.С. Татишчев, неофициален представител на управляващите кръгове в Русия: "Императорът иска изпъждането на Кобурга и предлага за това всички нужни средства.", и предлага начална сума от 30 милиона рубли. Стамболов не се съгласява да отстрани княза. От този момент нататък руската дипломация решава да отстрани Стамболов чрез княз Фердинанд.
През януари 1890 година майор Коста Паница прави неуспешен опит за преврат с подкрепата Русия. Стамболов настоява за решителни мерки срещу подобни действия и през юни Паница е екзекутиран. Това предизвиква недоволството на проруските кръгове и на македонската емиграция, представители на която организират неуспешен опит за неговото убийство през март 1891 година.
Непримиримостта на Стамболов спрямо Русия е в разрез с амбициите на Фердинанд I за официално признание. Фердинанд I, търсейки дипломатическата подкрепа на Русия, отстранява правителството на Стамболов през 1894 година. Именно при такава обстановка настъпва краят на 8-годишното управление на Народнолибералната партия и нейния лидер Стамболов, приеман за най-значимия български държавник.
Ти кажи бе Никалай, нали повече знаеш.
Интересно как някои хора се чудят какво да си изсмучат от пръстите. Остава сега и източния въпрос да се засегне.
Смученето на пръсти важи с пълна сила и за ползата от АЕЦа...
Да бе да, като го построят изцяло като частен проект ще видиш тогава къде ще отидат ползите.
Супер, затова съм - естествено с дял за държавата- ще предоставим терен, електропреносна мрежа и туй онуй, съгласен.
nikolaaaay
25-01-2013, 23:50
Ти кажи бе Никалай, нали повече знаеш.
По времето на БСП беше символична. За 2012 г. е 150 млн. лева.
Печалбата на АЕЦ Козлодуй няма никакво отношение с икономическата ефективност на централата. Ползите от нея са безспорни, но печалбата не е от тях, щото такава практически няма.
Въпросът е, че ти си говориш наизуст без да имаш никаква представа какви са фактите.
---------- Post added at 23:50 ---------- Previous post was at 23:39 ----------
Да бе да, като го построят изцяло като частен проект ще видиш тогава къде ще отидат ползите.
Няма как да е изцяло частен проект. Няма фирма, която да се ангажира със съхраняването на ядрените отпадъци за хиляди години. НЕК има и други ангажименти - за построяването на инфраструктурата. Освен това поема риск ако стане тежка авария държавата да изчезне. Това означава, че дори евентуален инвеститор да даде всички пари, не би следвало да получи 100% от собствеността.
Това обаче е без значение, защото ядреното лоби не иска частен инвеститор. Искат централата да се плати изцяло от държавата. Само при този вариант ще може да се "усвоят" милиардите.
Никалай,
Ти чуваш ли се какви глупости говориш. Печалбата нямала никакво значение за икономическата ефективност. Ами какво има значение тогава.
Ето това за теб сигурно е символична печалба. Ех ако повечето предприятия в България правиха такива символични печалби.
http://profit.bg/news/AETS-Kozloduj-s-pechalba-ot-108-mln-lv-za-2008-g/nid-41443.html
nikolaaaay
25-01-2013, 23:55
Никалай,
Ти чуваш ли се какви глупости говориш. Печалбата нямала никакво значение за икономическата ефективност. Ами какво има значение тогава.
Еми в случая няма, бре. Казвам ти, че печалбата на Козлодуй за 2012 е рекордна и е 150 млн. лева. Ти колко мислеше, че е. Какво пише на сайта на БСП по тоя въпрос?
Е какво има значение тогава. Нали дадох инфо за печалбата 2008г. - 100млн. За теб това символично ли е.
nikolaaaay
26-01-2013, 00:02
Е какво има значение тогава. Нали дадох инфо за печалбата 2008г. - 100млн. За теб това символично ли е.Е с по 100 млн. лв. на година кога ще избиеш инвестиция за 20 млрд като само лихвите са по 1 млрд. на година.
Николай, правиш го значим като му отговаряш на глупостите. Просто го остави да си плямпа.
Е то се вижда кой плямпа.
---------- Post added at 22:30 ---------- Previous post was at 22:17 ----------
Е с по 100 млн. лв. на година кога ще избиеш инвестиция за 20 млрд като само лихвите са по 1 млрд. на година.
Питай HSBC , те ще ти обяснят ако си платиш де.
Става все по забавно.
Една статиика за ползите на българския народ от износа на ток.
http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2012/03/25/1794968_koi_pecheli_i_koi_gubi_ot_iznosa_na_tok/
И да всичко в нея е верно, говорил съм със колеги които сега са в АЕЦ-а и те казват че евтиния ток го изнасяме а тука се продава скъпия, познайте кои печели.... и с Белене ще стане така.
Това си е проблем на министерството на енергетиката. Да си балансират системата, освен това ВЕИ които произвеждат когато си искат и са супер скъпи, тях как ги балансират.
Ето тук много добре си личи кой плямпа глупости:
http://bnt.bg/bg/news/view/93584/finalen_disput_perspektivi_i_razvitie_na_bylgarska ta_energetika
Милион и половина работещи и плащащи данъци българи, вадете по 15 000лв от джоба си. Нямате ли? Ами къде сте тръгнали е момци? :) Да им дадем по 15 бона, те горе са съвестни момчета ще ги "разпределят" :) пп анкетата в темата е въпроса от референдума обърнат наопаки цъ цъ
Фреди, гърците натрупаха тоя дълг точно заради еврозоната.
Еврозоната ги напомпа с ненужни заеми, за ненужни пътища и сгради. Набързо смениха автомобилния си парк, както и селскостопанския.
Това се получи, защото бяха пренебрегнати местните власти и Европа си правеше каквото си иска.
Ето ти и един пример.
Село Нео Хори до Серрес има зарегистрирани 366 трактора, осем зърнокомбайна, девет памукокомбайна и още дванадесет други тежки машини.
Това са зарегистрираните. Нерегистрираните са още поне два пъти повече.
Но това не е всичко.
Към всеки трактор има и оборудване и прикачен инвентар, като брани, плугове, сламопреси, косачки и прочие.
Всичко това нахвърляно в дворовете и абсолютно ненужно.
Селото се е справяло с три Беларуса, един Зетор и три малки Фиата. Общо седем трактора, барабар с инвентара им.
Със заемите гърците са си се справяли чудесно.
Просто девалвират драхмата и всичко се изчиства и икономиката пак тръгва напред. Всъщност никога не спира.
Та АЕЦ не е само централа за ток!
И това е вярно, дръпнаха здраво тогава - но имаше и бая крадене от страна на висшите политически кръгове и разни органи на властта.
Ако парите бяха използвани по разумно, Гърция можеше да дръпне още повече.Реформи и промени в икономиката и т.н.
Гърците бяха приети в друго време, никой не им обръщаше внимание, макар да се знаеше, че нещата там не са съвсем наред.Когато ни приеха нас след 20 години, барабар с още държави малко преди това ситуацията бе съвсем друга, а и се зададе поредната криза.
Ако Гърция излезеше от Еврозоната, фалира, ударът върху еврото щеше да е доста неясен и тоя страх принуди Германия, Франция и т.н. да вземат решение за опрощаване на голяма част дълга (но и срещу ангажимент за реформи все пак)
В Ирландия се наляха 80 милиарда евро за стабилизиране на банковата система, но се приложиха и реформи и Ирландия отново се съвзема.
А за АЕЦ - и тук си прав.Но не България да плаща цената, при силната корупция и лобита у нас много се съмнявам за ползите.
Затова съм за частни инвестиции, някакъв контрол разбира се от страна на държавата, тук ще се плаща данъци, ще има работни места и т.н, но ще се избегни риска от липсата на пазари и плащане на държавно гарантирани заеми.
nikolaaaay
26-01-2013, 11:12
Фреди, гърците натрупаха тоя дълг точно заради еврозоната.
Еврозоната ги напомпа с ненужни заеми, за ненужни пътища и сгради. Набързо смениха автомобилния си парк, както и селскостопанския.
Това се получи, защото бяха пренебрегнати местните власти и Европа си правеше каквото си иска.
Ето ти и един пример.
Село Нео Хори до Серрес има зарегистрирани 366 трактора, осем зърнокомбайна, девет памукокомбайна и още дванадесет други тежки машини.
Това са зарегистрираните. Нерегистрираните са още поне два пъти повече.
Но това не е всичко.
Към всеки трактор има и оборудване и прикачен инвентар, като брани, плугове, сламопреси, косачки и прочие.
Всичко това нахвърляно в дворовете и абсолютно ненужно.
Селото се е справяло с три Беларуса, един Зетор и три малки Фиата. Общо седем трактора, барабар с инвентара им.
Със заемите гърците са си се справяли чудесно.
Просто девалвират драхмата и всичко се изчиства и икономиката пак тръгва напред. Всъщност никога не спира.
Та АЕЦ не е само централа за ток!
Наистина дългът на Гърция се увеличи драстично след влизането в Еврозоната през 2001г. Същото стана и с другите 3 държави, които традиционно имаха висок бюджетен дефицит преди това - Италия, Испания и Португалия. Аз не виждам обаче връзката между тракторите и държавния дълг. В България до 2008 също се даваха кредити на килограм. Някои банки имаха таргет за кредитните си инспектори да дадат определено количество кредити за месеца. После ги уволниха за лош портфейл. Въпросът е, че държавният дълг на България не се увеличи от това. Даже сега е доста по-нисък. Просто това са различни неща.
За това дали ако върнат драхмата и я девалвират нещата ще се оправят не знам. Сигурно ще има положителен ефект, но може и да изпаднат в хиперинфлация подобно на нас през 1996. Това да напомпаш инфлацията, за да тръгне икономиката според мен е доста рисковано. Не е ясно дали ще могат да я контролират. Освен това може много инвестиции да напуснат страната ако се откаже от еврото. Изобщо, последиците са непредвидими.
И това е вярно, дръпнаха здраво тогава - но имаше и бая крадене от страна на висшите политически кръгове и разни органи на властта.
Ако парите бяха използвани по разумно, Гърция можеше да дръпне още повече.Реформи и промени в икономиката и т.н.
Гърците бяха приети в друго време, никой не им обръщаше внимание, макар да се знаеше, че нещата там не са съвсем наред.Когато ни приеха нас след 20 години, барабар с още държави малко преди това ситуацията бе съвсем друга, а и се зададе поредната криза.
Ако Гърция излезеше от Еврозоната, фалира, ударът върху еврото щеше да е доста неясен и тоя страх принуди Германия, Франция и т.н. да вземат решение за опрощаване на голяма част дълга (но и срещу ангажимент за реформи все пак)
В Ирландия се наляха 80 милиарда евро за стабилизиране на банковата система, но се приложиха и реформи и Ирландия отново се съвзема.
А за АЕЦ - и тук си прав.Но не България да плаща цената, при силната корупция и лобита у нас много се съмнявам за ползите.
Затова съм за частни инвестиции, някакъв контрол разбира се от страна на държавата, тук ще се плаща данъци, ще има работни места и т.н, но ще се избегни риска от липсата на пазари и плащане на държавно гарантирани заеми.
Абсолютно съм съгласен!
Не говоря за инансиране от държавата, а за "златната акция"
Той проекта винаги така е бил структуриран с 51% държавно участие.
nikolaaaay
26-01-2013, 17:41
Държавата винаги може да контролира всеки проект на нейна територия без значение дали има 51%,49%, 0% от даден проект. Държавата не е фирма. Може да обложи производство на ток от АЕЦ с данък, акциз или каквото реши. Може да влиза когато реши и да контролира всичко. Може да поставя всякакви изисквания, за безопасност или отчетност.
В Сърбия например някои от заводите на Ковачки бяха одържавени обратно и неговите директори бяха изгонени от страната. Разбира се, това е законно. Отношенията между държава и фирма няма как да са равнопоставени.
Да то и това е вярно.Сега дали ще е златна акция, някаква договор, закон ако щете и т.н е въпрос за специалистите.
Държавата може да контролира но като няма позиции контролът се поема от лобита които използват държавата.
То не че и ако има позиции, пак няма да се влияе от лобита.
Наистина дългът на Гърция се увеличи драстично след влизането в Еврозоната през 2001г. Същото стана и с другите 3 държави, които традиционно имаха висок бюджетен дефицит преди това - Италия, Испания и Португалия. Аз не виждам обаче връзката между тракторите и държавния дълг. В България до 2008 също се даваха кредити на килограм. Някои банки имаха таргет за кредитните си инспектори да дадат определено количество кредити за месеца. После ги уволниха за лош портфейл. Въпросът е, че държавният дълг на България не се увеличи от това. Даже сега е доста по-нисък. Просто това са различни неща.
За това дали ако върнат драхмата и я девалвират нещата ще се оправят не знам. Сигурно ще има положителен ефект, но може и да изпаднат в хиперинфлация подобно на нас през 1996. Това да напомпаш инфлацията, за да тръгне икономиката според мен е доста рисковано. Не е ясно дали ще могат да я контролират. Освен това може много инвестиции да напуснат страната ако се откаже от еврото. Изобщо, последиците са непредвидими.
Ники, не познаваш Гърция. Там имат един куп тяхни банки, заедно с Националната. Всичко минава през тях, а това означава, че и лихвите остават в Гърция, независимо от начина. При нас всички лихви отиват в чужбина. Тоест ни изсмукват кръвта.
Цялата селскостопанска техника, както и повече от автомобилния парк е с държавна дотация.
Има още много неща, които протекторират гръцкото.
Гърците не позволяват чужденци да им се бъркат.
Това е основната ни разлика .
nikolaaaay
26-01-2013, 20:31
Е, и ние искаме държавата да субсидира подмяната на авто-парка, да купува самолети, подводници, медицинска техника, да плаща по-високи пенсии, заплати на учителите и т.н. Всичко това е супер ако може да стане, но не с пари на кредит. Или ако се взимат кредити, те да бъдат в умерени размери. Това, което стана в Гърция е недопустимо. То е поредният пример, че една държава трябва да преразпределя възможно най-малко пари. Особено пък държава на Балканите, където корупцията е основно средство за препитание на някои политически партии.
Никалай,
Държавата разпределя толкова колкото и са приходите. Слаба икономика ниски приходи, силна икономика високи приходи.
Никалай,
Държавата разпределя толкова колкото и са приходите. Слаба икономика ниски приходи, силна икономика високи приходи.
Това не се отнася за Гърция.
Да вземем например Крит.
Там има всичко: банани, хашиш, афион, змийска отрова, проституция и алкохолен туризъм.
И нито едно от тия неща не носи доходи в хазната.Нито едно от тях не е по законен начин. Подобно е положението и по останалите острови. Така е и по планините. Освен това в Гърция има огромно количество злато в обръщение. Правят се много разплащания директно в злато и това, колкото и да звучи невероятно е факт. Тия парични потоци не минават през никакво облагане, н е влизат в никаква статистика и за това, който и да се опитва да прави анализ на гръцката икономика, ще сгреши. Огромно количество стоки се обменят в натура. Мастиката (естествената дъвка), корка, рецината и салепа са стоки, които имат малък обем, но висока цена.
Освен камъни имат още много работи.
dimitar_vd62
26-01-2013, 22:21
С беден народ икономика не се прави.Аз ще гласувам за Костов на следващите избори.
Georgi Sartliyski
26-01-2013, 22:41
А аз за никой не мога да ги понасям.
Да вземем например Крит.
Там има всичко: банани, хашиш, афион, змийска отрова, проституция и алкохолен туризъм.
И нито едно от тия неща не носи доходи в хазната.Нито едно от тях не е по законен начин. Подобно е положението и по останалите острови. Така е и по планините. Освен това в Гърция има огромно количество злато в обръщение. Правят се много разплащания директно в злато и това, колкото и да звучи невероятно е факт. Тия парични потоци не минават през никакво облагане, н е влизат в никаква статистика и за това, който и да се опитва да прави анализ на гръцката икономика, ще сгреши. Огромно количество стоки се обменят в натура. Мастиката (естествената дъвка), корка, рецината и салепа са стоки, които имат малък обем, но висока цена.
Да не влизаме в дълбоки дебати, но сам ти Мордохай отбелязваш и в тоя пост /макар и косвено/, а и в предишния един много важен фактор-никога в Гърция не е посягано на частната собственост.А у нас се знае, какво се случи.Това е много важен икономически фактор.А у нас тепърва се създава и укрепва (отново) този сектор.Едно е всеки да си има някакъв малък бизнес, собствен, друго е изцяло и само да си зависим от заплатата.
Да вземем например Крит.
Без да влизаме в дълбоки дебати,само ще отбележа Мордохай един факт, който макар и косвено присъства в този пост, а и в предишния ти пост, много важен факт-никога в Гърция не е посягано на частната собственост.А у нас се знае..Унищожена напълно, заклеймена като нещо вредно и сега тепърва се създава.
Днес в това лошо време червените бабета ще се потрошат докат да идат да гласуват.
Днес в това лошо време червените бабета ще се потрошат докат да идат да гласуват.
Хаха аз като видях активността даже ще си спестя разкарването :)
digitalundgrd
27-01-2013, 15:05
Баш ;)
nikolaaaay
27-01-2013, 17:30
В моята секция имаше много хора разписали се. Аз ходих следобяд и имаше доста хора. Даже почаках малко на опашка. Просто хората са решили да отидат да гласуват по-късно.
Без да влизаме в дълбоки дебати,само ще отбележа Мордохай един факт, който макар и косвено присъства в този пост, а и в предишния ти пост, много важен факт-никога в Гърция не е посягано на частната собственост.А у нас се знае..Унищожена напълно, заклеймена като нещо вредно и сега тепърва се създава.
Това е друга тема, която сме дъвкали преди много години. Там всеки приема от баща си занаят, имот, пари , лодка или каквото там има. Всеки се е срастнал дълбоко в корените си.
А нашият е кърпен живот!
Mind_Control
27-01-2013, 19:24
С беден народ икономика не се прави.Аз ще гласувам за Костов на следващите избори.
Евала.. Един да прозре истината :)
Susscrofa
27-01-2013, 19:41
Държавата винаги може да контролира всеки проект на нейна територия без значение дали има 51%,49%, 0% от даден проект. Държавата не е фирма. Може да обложи производство на ток от АЕЦ с данък, акциз или каквото реши. Може да влиза когато реши и да контролира всичко. Може да поставя всякакви изисквания, за безопасност или отчетност.
В Сърбия например някои от заводите на Ковачки бяха одържавени обратно и неговите директори бяха изгонени от страната. Разбира се, това е законно. Отношенията между държава и фирма няма как да са равнопоставени.
A ако собственика е американско-канадски консорциум, как ще ги национализираме?
Нека си припомним в частната Фукушима колко мерки за сигурност бяха пренебрегнати в името на печалбите.
Просто не си прав.
---------- Post added at 17:41 ---------- Previous post was at 17:39 ----------
Честита победа на привържениците на АЕЦ Белене.
:-D
A ако собственика е американско-канадски консорциум, как ще ги национализираме?
Нека си припомним в частната Фукушима колко мерки за сигурност бяха пренебрегнати в името на печалбите.
Просто не си прав.
---------- Post added at 17:41 ---------- Previous post was at 17:39 ----------
Тя е пирова!:naughty:
Видях добре обаче , как дрислата Кунева се оля!
Явно е бляла в час!
dimitar_vd62
27-01-2013, 19:54
Евала.. Един да прозре истината :)
Туй за Костов е закачка, по принцип отдавна не гласувам, докато не дойдат нови необвързани с ДС и БКП хора.Иначе първата част от изречението е сериозна.
nikolaaaay
27-01-2013, 20:37
Просто не си прав.
Е, колко мерки да са пренепрегнати. Със сигурност по-малко, отколкото в държавната Чернобилска АЕЦ. Пък и в Япония точно да не са взели мерки... Във Фукушима технологията просто е стара. Все едно автомобил от 1980 да се блъсне в такъв от 2013.
Реакторът за Белене е фейслифтнат модел от соц-а, а има доста по-модерни и безопасни технологии. Даже и руснаците имат.
---------- Post added at 20:37 ---------- Previous post was at 20:29 ----------
[/COLOR]Честита победа на привържениците на АЕЦ Белене.
Страхотна победа. Хората, които бяха ЗА - гласуваха. От тези ПРОТИВ - гласуваха една малка част.
Според социологическите проучвания имало хора, които са ЗА ядрена енергетика, но против Белене. Тези, които са конкретно ЗА Белене са около 55% от 20-те% гласували което прави 770 хиляди гласа. Точно толкова хора са се подписали на подписката на БСП за референдум. Следователно или тогава БСП са намерили всичките привърженици на Белене да се подпишат или в онази подписка просто е имало фалшиви подписи!
Уж претендираш за интелект пък 'де видя Белене? ;-)
Референдумът показа че хората които имат мнение, са за развитието на окономиката чрез развитие на нови проекти. Това става въпреки целенасочената объркваща кампания и въпреки лошото време.
Susscrofa
27-01-2013, 21:36
Е, колко мерки да са пренепрегнати. Със сигурност по-малко, отколкото в държавната Чернобилска АЕЦ. Пък и в Япония точно да не са взели мерки... Във Фукушима технологията просто е стара. Все едно автомобил от 1980 да се блъсне в такъв от 2013.
Реакторът за Белене е фейслифтнат модел от соц-а, а има доста по-модерни и безопасни технологии. Даже и руснаците имат.
Страхотна победа. Хората, които бяха ЗА - гласуваха. От тези ПРОТИВ - гласуваха една малка част.
Според социологическите проучвания имало хора, които са ЗА ядрена енергетика, но против Белене. Тези, които са конкретно ЗА Белене са около 55% от 20-те% гласували което прави 770 хиляди гласа. Точно толкова хора са се подписали на подписката на БСП за референдум. Следователно или тогава БСП са намерили всичките привърженици на Белене да се подпишат или в онази подписка просто е имало фалшиви подписи!
Нова ядрена електроцентрала.
Сега американците след 10 години ще построят седми блок за повечко пари.
Susscrofa
27-01-2013, 22:08
Доста грешки имаше, според международната агенция направила проверката. Цунамито не разби реакторите, друга бе причината.
Може да са 800 000, но поне са с добро качество.
Негласувалите не можем да приемаме, че са против.
nikolaaaay
27-01-2013, 22:15
Нова ядрена електроцентрала.
Сега американците след 10 години ще построят седми блок за повечко пари.
Какво ти пука за колко пари ще е ако не ги даваме ние.
А и ако тръгне Белене със сигурност ще се похарчат повече от обявените 10,350 млрд евро.
Susscrofa
27-01-2013, 22:19
Какво ти пука за колко пари ще е ако не ги даваме ние.
А и ако тръгне Белене със сигурност ще се похарчат повече от обявените 10,350 млрд евро.
Следи внимателно и ще видиш кой ще ги плаща.
Защо се будалкаш, не разбра ли, че Белене е геополитически въпрос, тук икономика и финанси няма.
nikolaaaay
27-01-2013, 22:19
Доста грешки имаше, според международната агенция направила проверката. Цунамито не разби реакторите, друга бе причината.
Така, захранването на аварийната система е било от дизелови генератори, които се наводнили. Освен това и никой не предполагал, че няма да работи нито 1 реактор, за да захрани охлаждането на другите. Няма значение. Японците са известни НЕ с небрежността си, а с други неща. Щом там се случи, то навсякъде по света може да се случи. Какво остава за стара руска технология, монтирана на Балканите.
Susscrofa
27-01-2013, 22:25
Така, захранването на аварийната система е било от дизелови генератори, които се наводнили. Освен това и никой не предполагал, че няма да работи нито 1 реактор, за да захрани охлаждането на другите. Няма значение. Японците са известни НЕ с небрежността си, а с други неща. Щом там се случи, то навсякъде по света може да се случи. Какво остава за стара руска технология, монтирана на Балканите.
Ники, ти си образован човек.
Защо смесваш постоянно самата ядрена енергетика с икономическата обосновка на Белене.
Аз съм против ядрената енергетика в глобален мащаб, но се дразня, когато някой се опитва да ми внуши, че Белене ще работи на загуба.
nikolaaaay
27-01-2013, 22:29
Защо се будалкаш, не разбра ли, че Белене е геополитически въпрос, тук икономика и финанси няма.
Това го казва човек, който не разбира значението на инфраструктурата за развитието на икономиката. Хубав лозУнг, ама безсмислен.
То, ако не са от значение финансите дай тогава 100 милиарда да дадем за тия 2 реактора.
Референдумът показа че хората които имат мнение, са за развитието на окономиката чрез развитие на нови проекти. Това става въпреки целенасочената объркваща кампания и въпреки лошото време.
Това са думите на Станшев и Сидеров, според мен пък е точно обратното-хората явно са против и бойкотираха този референдум.
nikolaaaay
27-01-2013, 22:36
Ники, ти си образован човек.
Защо смесваш постоянно самата ядрена енергетика с икономическата обосновка на Белене.
Аз съм против ядрената енергетика в глобален мащаб, но се дразня, когато някой се опитва да ми внуши, че Белене ще работи на загуба.
Аз пък не съм против ядрената енергетика :yes:
България няма механизми за контрол на изразходването на държавни средства и затова искам правителството да преразпределя възможно най-малко пари. Нямам против същите пари вместо за Белене да отидат за съфинансиране на евро-проекти, за майчински, пенсии, образование, здравеопазване, отбрана. За последните 3 с резерви защото също не може да се контролира ефективно изразходването на разходите.
dimitar_vd62
27-01-2013, 22:39
Колко пъти е аварирала Козлодуй.Американските централи не аварират ли.Точно по Дискавъри даваха за премълчана авария в САЩ.
nikolaaaay
27-01-2013, 22:46
Според мен на референдума трябваше да има 2 въпроса.
1. Искате ли държавата да строи Белене с гарантирани от държавата заеми?
2. Искате ли да се развива ядрена енергетика в България по принцип?
Според Алфа Рисърч хората, които са ЗА Белене са 55%, т.е. около 800 хил. Останалите, които са гласували ЗА са за развитие на ядрената енергетика по принцип, но против Белене. Тоест ако въпросът беше оригиналния, който беше внесен от БСП съотношението щеше да е 55/45, а не 60/40.
dimitar_vd62
27-01-2013, 22:56
Колко от тези 800000 могат да дадат експертно ДА!
nikolaaaay
27-01-2013, 23:59
Колко от тези 800000 могат да дадат експертно ДА!
Епа всичките, нали сме нация от специалисти :indian:
---------- Post added at 23:59 ---------- Previous post was at 23:46 ----------
Колко пъти е аварирала Козлодуй.Американските централи не аварират ли.Точно по Дискавъри даваха за премълчана авария в САЩ.
Авариите са възможни навсякъде. Аз не вярвам във Фокушима японците да са се отнесли несериозно с нещата. Просто понякога колкото и мерки да се взимат, нещата се объркват. Совалките падат, Конкорди, а за руските самольоти да не говорим.
Въпросът е, че последното поколение ядрени реактори са по-сигурни от старите, което за АЕЦ си е важно. А след 10-15 години, когато наистина може да ни дотрябва нова мощност сигурно ще има и още по-сигурни реактори. Те и сега руснаците имат трето поколение, но за Белене не става дума за него.
http://www.mediapool.bg (http://www.mediapool.bg/%D0%B8%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D 1%8A%D1%82-%D0%B2-%D0%B0%D0%B5%D1%86-%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%B9-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7-2006-%D0%B3---%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B7%D1%80%D0%B0%D 1%87%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D 1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%86%D 0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D 0%BE%D1%81%D1%82-news178745.html)
http://e-vestnik.bg/1919
dimitar_vd62
28-01-2013, 00:40
Щом всички сме специалисти за какво храним тия управляващи.
---------- Post added at 00:40 ---------- Previous post was at 00:24 ----------
Епа всичките, нали сме нация от специалисти :indian:
---------- Post added at 23:59 ---------- Previous post was at 23:46 ----------
Авариите са възможни навсякъде. Аз не вярвам във Фокушима японците да са се отнесли несериозно с нещата. Просто понякога колкото и мерки да се взимат, нещата се объркват. Совалките падат, Конкорди, а за руските самольоти да не говорим.
Въпросът е, че последното поколение ядрени реактори са по-сигурни от старите, което за АЕЦ си е важно. А след 10-15 години, когато наистина може да ни дотрябва нова мощност сигурно ще има и още по-сигурни реактори. Те и сега руснаците имат трето поколение, но за Белене не става дума за него.
http://www.mediapool.bg (http://www.mediapool.bg/%D0%B8%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D 1%8A%D1%82-%D0%B2-%D0%B0%D0%B5%D1%86-%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%B9-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7-2006-%D0%B3---%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B7%D1%80%D0%B0%D 1%87%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D 1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%86%D 0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D 0%BE%D1%81%D1%82-news178745.html)
http://e-vestnik.bg/1919
Еми излиза че човешкият фактор е проблема.
А от съветските ТУ154 са произведени 960 бройки от 1968 година и до 2001 са катастрофирали 22 според статистиката, нито един не е паднал от дефект, а от човешка грешка.Същото е положението и с Боинг.Не знам що тез нискотехнологични неандерталци руснаците никой не ги е превзел още.
Никалай,
Реакторите за Белене са от най-новите които са лицензирани, поколение 3+. Недей да заблуждаваш хората.
09.08.2011 16:18 | Press Service of Atomstroyexport
Atomstroyexport, a ROSATOM company, submitted a complete set of responses to expert recommendations on Belene NPP engineering design to the Bulgarian Nuclear Regulatory Agency.
After a review of the Belene engineering design, the Bulgarian Nuclear Regulatory Agency (BNRA) produced 114 recommendations to be addressed before the engineering design approval. Atomstroyexport provided answers to all questions of BNRA’s interest.
In January 2010, the Technical Board of the National Electricity Company of Bulgaria (NEC EAD) approved the Belene engineering design including the Interim Safety Analysis Report (ISAR) and Probabilistic Safety Analysis (PSA). After the approval the documents were submitted to BNRA for review.
In September 2010, BNRA, experts from the European company Riskaudit, Bulgarian consultant ENPRO Consult Ltd. and Russian specialists held a discussion of the Interim Safety Analysis Report.
In October 2010 in Sofia, an IPSART mission of the International Atomic Energy Agency (IAEA), jointly with experts from BNRA, NEC EAD, Worley Parsons and Russian organizations reviewed the Probabilistic Safety Analysis of Belene NPP.
On the whole, experts from Bulgaria, Russia, Germany, the USA, the United Kingdom, South Africa, as well as the IAEA, were involved in the comprehensive review of the Russian design. The expert concluded that the Belene project pertains to the new Generation III+ nuclear power plants and ensures a much higher level of safety that corresponds to all international requirements. The Russian design has been acknowledged as compliant with all technical requirements of EUR set forth for NPPs with light-water reactors of the new generation.
Susscrofa
28-01-2013, 13:23
Това го казва човек, който не разбира значението на инфраструктурата за развитието на икономиката. Хубав лозУнг, ама безсмислен.
То, ако не са от значение финансите дай тогава 100 милиарда да дадем за тия 2 реактора.
Не мога да дам нищо.
Това не е лозунг.
Аз обаче искам някой да ми даде пример с европейска ядрена площадка със седем и повече реактора, а дори и а има според мен не е препоръчително:), и защо смятате, че при плесване на седми реактор в Козлодуй, няма да се налага да се влагат пари в инфраструктура.
:picnic:
Mind_Control
28-01-2013, 14:03
Не мога да дам нищо.
Това не е лозунг.
Аз обаче искам някой да ми даде пример с европейска ядрена площадка със седем и повече реактора, а дори и а има според мен не е препоръчително:), и защо смятате, че при плесване на седми реактор в Козлодуй, няма да се налага да се влагат пари в инфраструктура.
:picnic:
И на базата, на кои точно собствени знания реши, че не е препоръчително да има седем или повече реактора на една площадка?
dimitar_vd62
28-01-2013, 14:55
По същата причина поради която никой не си държи ядрените оръжия на едно място.
Susscrofa
28-01-2013, 18:44
И на базата, на кои точно собствени знания реши, че не е препоръчително да има седем или повече реактора на една площадка?
Аз знам на чия база, щом пускам този въпрос, а ти търси такава площадка в ЕС.
Може и да намериш.:picnic:
Е в момента работят само два, да не забравяме, че другите са изведени от ескплоатация.
Ето ти тая централа - Норд, Франция има 6 реактора, плюс още две АЕЦ с по 4 и пет реактора пак във Франция
nikolaaaay
28-01-2013, 20:15
Аз знам на чия база, щом пускам този въпрос, а ти търси такава площадка в ЕС.
Може и да намериш.:picnic:
Е, дай да търси на Балканите. В ЕС има с 6, но в Япония има със 7
Кашивазаки и Карива, Япония
Обща изходна мощност: 7 965 МВ
Седемте големи реактора се намират в префектура Ниигата, в близост до Японско море и заедно произвеждат 7 965 МВ. Кашивазаки-Карива използва 5 традиционни водо-водни реактора и два от първите в света трето поколение кипящи ядрени реактора (ABWR). През 2007-а година централата понесе земетресение от 6, 6 по скалата на Рихтер до голяма степен без проблеми.
В Козлодуй има 2 работещи реактора. Какъв е проблема за третия? Очакваме да ни светне специалиста.
Susscrofa
28-01-2013, 20:18
Е, дай да търси на Балканите. В ЕС има с 6, но в Япония има със 7
Кашивазаки и Карива, Япония
Обща изходна мощност: 7 965 МВ
Седемте големи реактора се намират в префектура Ниигата, в близост до Японско море и заедно произвеждат 7 965 МВ. Кашивазаки-Карива използва 5 традиционни водо-водни реактора и два от първите в света трето поколение кипящи ядрени реактора (ABWR). През 2007-а година централата понесе земетресение от 6, 6 по скалата на Рихтер до голяма степен без проблеми.
В Козлодуй има 2 работещи реактора. Какъв е проблема за третия? Очакваме да ни светне специалиста.
Защо не четеш внимателно.
Искам над 6 реактора в ЕС.
То и Козлодуй е с 6.
---------- Post added at 19:18 ---------- Previous post was at 19:17 ----------
Е в момента работят само два, да не забравяме, че другите са изведени от ескплоатация.
Ето ти тая централа - Норд, Франция има 6 реактора, плюс още две АЕЦ с по 4 и пет реактора пак във Франция
Кой ти каза, че реактори от 1 до 4 са изведени.:picnic:
Интересно още колко празнословици ще чуем от Никалай.
Защо не четеш внимателно.
Искам над 6 реактора в ЕС.
То и Козлодуй е с 6.
---------- Post added at 19:18 ---------- Previous post was at 19:17 ----------
Кой ти каза, че реактори от 1 до 4 са изведени.:picnic:
Е не съм спец, това прочетох:
Блокове 1 и 2 са освободени от ядрено гориво и вече не са собственост на АЕЦ Козлодуй, а с Постановление на Министерския съвет са предоставени на Държавно предприятие Радиоактивни отпадъци, с цел извеждане от експлоатация, демонтаж на съоръженията и преработка на радиоактивните отпадъци.
В блокове 3 и 4 все още има ядрено гориво, което е извадено от реакторите и се съхранява безопасно, непосредствено до тях в специални басейни за отлежаване на горивните касети. Това ще продължи до момента, в който ще бъде възможно неговото транспортиране извън зоната за безопасно съхранение.
Ето цялото интервю с инж. Рашо Първанов, главен инженер на блокове 1 - 4 на АЕЦ Козлодуй
http://energy-review.bg/energy-statii.aspx?br=59&rub=573&id=4
:whistle:
Susscrofa
29-01-2013, 07:03
Е не съм спец, това прочетох:
Блокове 1 и 2 са освободени от ядрено гориво и вече не са собственост на АЕЦ Козлодуй, а с Постановление на Министерския съвет са предоставени на Държавно предприятие Радиоактивни отпадъци, с цел извеждане от експлоатация, демонтаж на съоръженията и преработка на радиоактивните отпадъци.
В блокове 3 и 4 все още има ядрено гориво, което е извадено от реакторите и се съхранява безопасно, непосредствено до тях в специални басейни за отлежаване на горивните касети. Това ще продължи до момента, в който ще бъде възможно неговото транспортиране извън зоната за безопасно съхранение.
Ето цялото интервю с инж. Рашо Първанов, главен инженер на блокове 1 - 4 на АЕЦ Козлодуй
http://energy-review.bg/energy-statii.aspx?br=59&rub=573&id=4
:whistle:
Продължавай да четеш. Ама само с четене на статии не става.
http://play.novatv.bg/play/297288/?autostart=true
От 41:31 насетне. Само 3 минути са. Кратко, точно, ясно го казва човека така, че всички да го разберат. Няма кашони със скрити документи, няма конспирации от предходни правителства и т.н.
Ето такъв изказ в прав текст, никога няма да получим от ББ!
Както и няма да получим отговор защо преди да е взето каквото и да било решение от доста време насам се работи по варианта 7-ми реактор в Козлодуй? И дали там не си "партнираме" с една американска компания? А колко ли ще ни струва като финикийски знаци още един блок там? А като време колко ще отнеме? А дали е възможно на една площадка да има повече от 6 блока (прасето много правилно се е ориентирало)? И т.н, и т.н., и т.н. ... Още един мит за цената от порядъка на 11-12 милиарда евро и чуждестранните инвеститори е развенчан (предишните бяха екологични и земетръсни), още 3 години са безвъзвратно загубени (а румънците и турците си работят тихо и кротко за техните интереси), още едни пари бяха "усвоени" от когото трябва!
Продължавай да четеш. Ама само с четене на статии не става.Друго си е активно да участваш в преговорите с консорциуми :D
Susscrofa
29-01-2013, 11:09
Друго си е активно да участваш в преговорите с консорциуми :D
Не участвам в никакви преговори, бъркаш нещо.:)
Откъде го измисли това?
Crusader
29-01-2013, 12:27
Не участвам в никакви преговори, бъркаш нещо.:)
Откъде го измисли това?
Не говори за теб...подозирам че има в предвид някой от управляващите...
БАШ за Свинчо говоря - нали по-рано се изказа много силно, та си припомних, че ги разбира нещата, ама сега се измъква.... типично!
Susscrofa
29-01-2013, 14:35
БАШ за Свинчо говоря - нали по-рано се изказа много силно, та си припомних, че ги разбира нещата, ама сега се измъква.... типично!
Отново нещо не си разбрал.:go:
Аз много добре те разбрах, както разбирам сега, че си мазна филия и фурнаджийска лопата :)
Susscrofa
29-01-2013, 14:49
Аз много добре те разбрах, както разбирам сега, че си мазна филия и фурнаджийска лопата :)
Разбираш ме точно толкова, колкото задникът ми ме разбира, когато му казвам спри да мърмориш на обществени места.
Щом казваш.... просто не ми се търси назад в темата, да ти припомня, колко си 'светнат' :tooth:
Susscrofa
29-01-2013, 14:56
Щом казваш.... просто не ми се търси назад в темата, да ти припомня, колко си 'светнат' :tooth:
Нали знаеш, че само лайното няма нужда да бъде доказано, че е лайно.
Нали знаеш, че само лайното няма нужда да бъде доказано, че е лайно.Да де, аз за това няма да ти търся доказателствата :roll:
Susscrofa
29-01-2013, 15:16
Да де, аз за това няма да ти търся доказателствата :roll:
Хахаха, колко остроумно, просто съм очарован.
Когато твърдиш нещо, трябва да го докажеш.:go:
Ти си лайно!
Когато твърдиш нещо, трябва да го докажеш.:go:
Нали знаеш, че само лайното няма нужда да бъде доказано, че е лайно.
Susscrofa
29-01-2013, 15:29
Ти си лайно!
Ти си просто един въздухар.:)
Твърдиш нещо без да знаеш защо го твърдиш.
Това за лайното го написах аз, и няма как да се отнася за мен. За кой ли се отнася, тук сме само двамата.:go:
Успокой се, моля те, не се изнервяй за глупости.... ти си си такъв и това няма да се промени никога.... свиквай :)
Susscrofa
29-01-2013, 15:50
Успокой се, моля те, не се изнервяй за глупости.... ти си си такъв и това няма да се промени никога.... свиквай :)
Аз винаги съм спокоен.
Не смесвам работата с лични неща.:tv:
Аз винаги съм спокоен.
Не смесвам работата с лични неща.:tv:
Офф, и ти ли си от платените писачи бре мамин? :kissy:
http://offnews.bg/index.php/151546/hvanaha-v-izdanka-platen-pisach-po-forumi
Susscrofa
29-01-2013, 16:13
Офф, и ти ли си от платените писачи бре мамин? :kissy:
http://offnews.bg/index.php/151546/hvanaha-v-izdanka-platen-pisach-po-forumi
Тук ми дават по 50 стинки на час. Малък е форумът
Crusader
29-01-2013, 16:19
Тънкана...тука някои работят и за без пари...ей тъй за кефа на ББ...
А бе създаваш впечатление, че е по 1.50 на пост... :-)
Susscrofa
29-01-2013, 16:31
А бе създаваш впечатление, че е по 1.50 на пост... :-)
Щях да почивам вече на Хаваите за месец-два.
Щях да почивам вече на Хаваите за месец-два.
Че ти къде беше двайсетина дни? Ай ся, не се стеснявай.:-)
Susscrofa
29-01-2013, 16:37
Че ти къде беше двайсетина дни? Ай ся, не се стеснявай.:-)
Почивах си, давах възможност на други за изява.
Не всички мислят с пръстите като мен.
На някои им трябва време, докато сигнала от мозъка възпроизведе движението на пръстите върху клавиатурата.
Не всички мислят с пръстите като мен.
Ми те хората ползват понякога и мозък за тази дейност. :-)
Хахахахахахаха-хахаха-хаха-ха-ха-ха-ха :tooth: :tooth: :tooth: :tooth: :tooth: :tooth: :tooth:
Ти мислиш с пръс у гъз :tooth: :tooth: :tooth: :tooth: :tooth: :tooth:
Susscrofa
29-01-2013, 16:52
Хахахахахахаха-хахаха-хаха-ха-ха-ха-ха :tooth: :tooth: :tooth: :tooth: :tooth: :tooth: :tooth:
Ти мислиш с пръс у гъз :tooth: :tooth: :tooth: :tooth: :tooth: :tooth:
Редувам ги, и после ще ти пратя с куриер клавиатурата.:hump:
Е, аз щи върна торта :tooth: :tooth: :tooth: :tooth: :tooth:
Crusader
29-01-2013, 17:06
Ей спамери, тука само аз и оная седесарска клика може да се давим помежду си...що оспамвате хубавия спам
Susscrofa
29-01-2013, 17:12
Ей спамери, тука само аз и оная седесарска клика може да се давим помежду си...що оспамвате хубавия спам
Когато пусках тази тема, сигурно не си знаел, че АЕЦ Белене съществува.
Кликата е Костовистка!
Абе аз Доко и Кики е ясно що имаме време да дращиме, ама вие през работно време що кесите само у форума, пък после БВП бил малък ми то кои да го изкара???
Susscrofa
29-01-2013, 17:36
Абе аз Доко и Кики е ясно що имаме време да дращиме, ама вие през работно време що кесите само у форума, пък после БВП бил малък ми то кои да го изкара???
Въпрос на КПД.
На мен никога не ми е пречело на работата.
Никога не работя повече от колегите си, все пак вземаме една заплата, но всеки върши една и съща работа за различно време.:)
Ако обема работа е еднакъв (съответно и заплащането) - добре. Въпреки, че при мен не е така.
Но ако можеш да си свършиш повече работа, защо не го правиш?!
Crusader
29-01-2013, 17:58
Когато пусках тази тема, сигурно не си знаел, че АЕЦ Белене съществува.
Кликата е Костовистка!
Прасчо ще простя скудоумието ти...по причина че си "ЗА", но пък да го кажеш на мен, който се е родил и израсъл там гледайки всяка сутрин гигантските кранове и огромните Белаз-и...и да прав си, кликата е Костовистка.
Може да се разминеш с харакирито, но задължително си посипи главата с пепел!
Може да се разминеш с харакирито, но задължително си посипи главата с пепел!
Не е харакири бре, а сепуко :)
Бойко изплю камъчето нали не си е от бистрите мозъци "Ако БСП дойдат на власт и построят АЕЦ Белене ще ни скарат с американците".
http://smart.dir.bg/dnes/news.php?id=12952935&type=dnes
nikolaaaay
01-02-2013, 20:34
Честито за новия инвеститор
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5493191
Много добра идея. Така привържениците на Белене ще могат да си купят дялове и да станат съдружници в проекта. Детската мечта на Павлин, Суската и кръстоносеца е на път да се сбъдне. Само не се блъскайте на опашката за акции. Ще има за всички.
dimitar_vd62
01-02-2013, 20:49
Мерси, ще се въздържа да си купя акции.Отстъпвам ред.
Аз и преди бях казал че това са плановете на сегашните разбойници които управляват държавата. Ако това се случи, ощетена ще е както държавата така и данъкоплатците. Много ми е странно твърдението че ако участва държавата няма да има полза пък ако е изцяло частен проект ще има полза.
Аз и преди бях казал че това са плановете на сегашните разбойници които управляват държавата. Ако това се случи, ощетена ще е както държавата така и данъкоплатците. Много ми е странно твърдението че ако участва държавата няма да има полза пък ако е изцяло частен проект ще има полза.
КаЖи честно!!!
old alfist
02-02-2013, 00:24
Както преди, така и сега го казвам - При следващото правителство проекта ще се размрази за да се окрадат едни пари и после отново ще го замразят.
Както преди, така и сега го казвам - При следващото правителство проекта ще се размрази за да се окрадат едни пари и после отново ще го замразят.
Това е ясно от самото начало на темата, но е добре да се напомня, защото хората забравят!:big_whoops:
Crusader
03-02-2013, 17:50
ГРОБ, пак са намислили нещо "умно" по въпроса, но ще стане ясно скоро...
dimitar_vd62
03-02-2013, 20:10
Лисицата:
- Гарго, ще гласуваш ли с ДА на референдума? Много е важно, от това зависи бъдещето на децата ти!
Гаргата мълчи и стиска сиренцето в клюна си.
- Гарго, много е важно България да е независима и да не купува ток. Ще гласуваш ли с ДА?
Гаргата:
- Да!
Сиренцето пада, лисицата го грабва и офейква. Гаргата, замислено:
- Аз и НЕ да бях казала, все тая...
Частен инвеститор..... :roll: :?
Crusader
05-02-2013, 07:07
Я някой да провери, че нямам време, колко ел.енергия потребяват соларните и вятърните паркове нощем, а после ще ви "светна" каква е далаверата...
Ха сега де
http://www.dnes.bg/obshtestvo/2013/03/03/spirat-blokove-na-tec-marica-iztok-1-2-i-3.181620
Абе ние да плащаме 30 години на руснаците, пък другото не е важно.
То отдавна се говори, че тендецията е към намаляване на потреблението в района от една страна, както че и ще има строителство на големи мощности в Турция.
Susscrofa
03-03-2013, 19:54
Ха сега де
http://www.dnes.bg/obshtestvo/2013/03/03/spirat-blokove-na-tec-marica-iztok-1-2-i-3.181620
Когато свините са заколени, няма кой да ти руча цвика.
Хората обедняха твърде много.
Мисли, мисли, защо точно сега заговориха??????
Първата мисъл ми е, че бадева щяхме да правим атомна, втората е, че комунистите държат енергетиката и сега са решили да оставят някой миньор без заплата.
А оня убавец тая вечер не посмя да каже каква е цената на тока за износ :), милия той без малко да му изтине мястото.
В това, дето го думаш има истина.
Susscrofa
04-03-2013, 08:26
Първата мисъл ми е, че бадева щяхме да правим атомна, втората е, че комунистите държат енергетиката и сега са решили да оставят някой миньор без заплата.
А оня убавец тая вечер не посмя да каже каква е цената на тока за износ :), милия той без малко да му изтине мястото.
Нищо не си усетил.
Отдавна енергетиката е в други ръце и май от там дойдоха проблемите.:)
nikolaaaay
04-03-2013, 21:29
Суска, обясни ни моля те, защо след като не можем да изнесем и тоя ток, който и сега произвеждаме, искаме да строим още една АЕЦ. На всичкото отгоре е ясно, че и турците, т.е. руснаците от турската централа ще предлагат още ток в региона.
Е как за какво, населението ще се чувства гордо да имаме втора АЕЦ.....
http://powereconomics.wordpress.com/2013/02/27/прогнози-за-пазара-на-електроенергия/
rossenvn
05-03-2013, 10:14
http://powereconomics.wordpress.com/2013/02/27/прогнози-за-пазара-на-електроенергия/
Искрено ме разсмя с тази "статия", благодаря за което:bowdown:. Точно в този момент да даваш данни за недостиг на ел. енергия??? Не вярвам да не четеш български сайтове :pokey:.
Susscrofa
05-03-2013, 10:18
Искрено ме разсмя с тази "статия", благодаря за което:bowdown:. Точно в този момент да даваш данни за недостиг на ел. енергия??? Не вярвам да не четеш български сайтове :pokey:.
Ти разлика между прогноза и сегашно състояние способен ли си да направиш?
rossenvn
05-03-2013, 10:36
Ти на това прогноза ли му казваш?
А ти разлика между независим източник и такъв заинтересован на 100% от строителството на Белене правиш ли?
Susscrofa
05-03-2013, 11:33
Ти на това прогноза ли му казваш?
Еми прогноза е!
Разчети за ел. производство се съставят за над 20 години напред.
А ти разлика между независим източник и такъв заинтересован на 100% от строителството на Белене правиш ли?
Всеки източник е зависим от нещо в материалния свят.
Еми прогноза е!
Разчети за ел. производство се съставят за над 20 години напред.
Всеки източник е зависим от нещо в материалния свят.
Дървени философии, много добре разбираш колко пари струва "прогнозата" на Никита Христов, Богомил Манчев и други като тях, но по гръб не падаш макар, че си прасе , а не котка!
rossenvn
05-03-2013, 12:25
Дървени философии, много добре разбираш колко пари струва "прогнозата" на Никита Христов, Богомил Манчев и други като тях, но по гръб не падаш макар, че си прасе , а не котка!
Ако не го прави как ще спами :respect:. А прасето падне ли по гръб значи вече е във вид удобен за пърлене...
Susscrofa
05-03-2013, 13:20
Преглеждал съм доста прогнози.
---------- Post added at 11:20 ---------- Previous post was at 11:18 ----------
Ако не го прави как ще спами :respect:. А прасето падне ли по гръб значи вече е във вид удобен за пърлене...
Спаменето е нещо, което видимо не разбираш какво означава.
Спам е, ако сега тук с теб започнем да си говорим за необръснати дамски подмишници и обществената вреда, която нанасят.
Спамя не повече от 70 % от всички активни форумци.
Така като гледам никой не е чел внимателно. Прогнозата не е на Никита Христов а на Нера поръчано от HSBC. Има и препратка към целия доклад.
rossenvn
05-03-2013, 14:33
Преглеждал съм доста прогнози.
---------- Post added at 11:20 ---------- Previous post was at 11:18 ----------
Спаменето е нещо, което видимо не разбираш какво означава.
Спам е, ако сега тук с теб започнем да си говорим за необръснати дамски подмишници и обществената вреда, която нанасят.
Спамя не повече от 70 % от всички активни форумци.
Що пък да не си говорим и за тези неща, то и те са важни, а и е възможно да разбираме повече от тях отколкото от АЕЦ. Написах, че спамиш защото пишеш само за да дразниш, а не да изявиш някаква гледна точка. Поне в повечето случаи. Ето, Павлин поне е постоянен, може да пише небивалици, но не е мръднал и на сантиметър от позицията си.
Така като гледам никой не е чел внимателно. Прогнозата не е на Никита Христов а на Нера поръчано от HSBC. Има и препратка към целия доклад.
Не е нужно да чета внимателно. На мен това ми заприлича на ЕЖК /една жена каза/. Никъде не видях на какво се дължи прогнозата за по-голяма консумация. Къде са енергоемките производства, които ще се случат в България? Безработицата расте, т.е. по-малко работни места - по-малко консумирана енергия. Още перки, още панели - макар и да позаспа и тоя сектор, но това ще донесе още енергия, която няма кой да изразходва. Отделно приказките за енергоефективност, каквото и да означава това. Та някак не мога да повярвам, че след 10 години ще ни трябват допълнително 6-8000 мегавата. Бих искал да видя цифри - колко и какви мощности се очаква да заработят и ще имат нужда от толкова мегавата. Так са ме учили в училище - да сравнявам цифри, а не да вярвам на магии, пожелания, платени клакьори, клюки, или откровени лъжи.
Наистина няма нужда да четеш, такива многознайковци като теб всичко знаят.
Susscrofa
05-03-2013, 15:04
Що пък да не си говорим и за тези неща, то и те са важни, а и е възможно да разбираме повече от тях отколкото от АЕЦ. Написах, че спамиш защото пишеш само за да дразниш, а не да изявиш някаква гледна точка. Поне в повечето случаи. Ето, Павлин поне е постоянен, може да пише небивалици, но не е мръднал и на сантиметър от позицията си.
.
За АЕЦ Белене позицията не съм си менил.
Няколко пъти го писах, аз съм против атомната енергия като принцип, но ми е смешно когато се опитвате да я изкарате икономически нецелесъобразна /централата/.:drinking:
Просто не заемам елементарна полюсна позиция като теб. За теб има два полюса в този живот, главата ти и тиквата ти.:):drinking:
rossenvn
05-03-2013, 17:18
За АЕЦ Белене позицията не съм си менил.
Няколко пъти го писах, аз съм против атомната енергия като принцип, но ми е смешно когато се опитвате да я изкарате икономически нецелесъобразна /централата/.:drinking:
Просто не заемам елементарна полюсна позиция като теб. За теб има два полюса в този живот, главата ти и тиквата ти.:):drinking:
Защо ти е смешно? Само с пиене не става. Ако имаш доказателства, че е икономически изгодна, които не са публикувани досега, с радост ще се запозная с тях. Но нямаш, което пък не ти пречи да си хвърляш кукички и да чакаш рибета, нали? Лепенето на етикети също не е кой знае какво постижение на интелектуалната мисъл. Елементарно, полюси, тиква...можеш и повече, явно те мързи. Както написах вече, обичаш да изливаш нищо незначещи думички, за да гледаш сеир. Жалко! На мен темата ми е интересна и я следя, но рядко се пише нещо различно от обиди, подхвърляния и т.н. Не изключвам и себе си от това число.
Susscrofa
05-03-2013, 17:20
Защо ти е смешно? Само с пиене не става. Ако имаш доказателства, че е икономически изгодна, които не са публикувани досега, с радост ще се запозная с тях. Но нямаш, което пък не ти пречи да си хвърляш кукички и да чакаш рибета, нали? Лепенето на етикети също не е кой знае какво постижение на интелектуалната мисъл. Елементарно, полюси, тиква...можеш и повече, явно те мързи. Както написах вече, обичаш да изливаш нищо незначещи думички, за да гледаш сеир. Жалко! На мен темата ми е интересна и я следя, но рядко се пише нещо различно от обиди, подхвърляния и т.н. Не изключвам и себе си от това число.
Извинявай, но какво по- добро доказателство от доклада на консултанта?
Малко ли Ви беше обяснено.
Просто чети, толкова е лесно.
Никакъв сеир не гледам, аз участвам в него.
Susscrofa
09-01-2017, 20:20
http://m.dir.bg/dnes/news/24960274/
Дааааммм.
:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:
Честито "свръхпроизводство".
http://m.dir.bg/dnes/news/24960274/
Дааааммм.
:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:
Честито "свръхпроизводство".
Тъй то с излишъка на генериращи мощности:innocent:
Бе, при толкоз вятър, дека са и перките? А може да почакаме :on_da_beach::rotfl:
nikolaaaay
09-01-2017, 23:25
Това са то на цоциалиста мисловните възможности - ред тъпотии, ред емотикони.
Това са то на цоциалиста мисловните възможности - ред тъпотии, ред емотикони.
Явно си го закъсал с "енергията", та да изплющиш такъв дълбок АнаЛиз:dunno:
ecotronic
10-01-2017, 12:27
А що не паркираме и по един снегорин на всеки 100 м от пътната мрежа? Сега нямаше да има непочистени пътища.
А що не паркираме и по един снегорин на всеки 100 м от пътната мрежа? Сега нямаше да има непочистени пътища.
Чудно, като е паркиран, каква работа ще свърши! Ма нали знаеш, че съм малко прост, та може и да не съм преценил.
ecotronic
10-01-2017, 13:10
Чудно, като е паркиран, каква работа ще свърши! Ма нали знаеш, че съм малко прост, та може и да не съм преценил.
Как каква - ще чака на полусъединител и в случай на нужда ще чисти. По същия начин, както ако имахме още няколко реактора, сега нямаше да се молим на мамалигарите за ток.
ivan dimitrov
10-01-2017, 13:14
Аз съм убеден че не си прост, поради това ти предлагам да вземеш заглавието на въпросната новина, да го пляснеш в търсачката и да видиш какво ще ти каже чичко Гугъл.
Убеден съм и че си в състояние да направиш разлика м/у доставка и производство на ел. енергия. Не е лошо да помислиш и какво ще стане, ако изтипосаме още една значителна мощност(много инертна) в северна българия, баш там, дето най се късат жоците.
Инак да, комунягите "подготвят почвата".
ecotronic
10-01-2017, 13:16
....
Мхм. И явно са превели заплатите на троловете. А аз си мислех, че е от студа :)
Как каква - ще чака на полусъединител и в случай на нужда ще чисти. По същия начин, както ако имахме още няколко реактора, сега нямаше да се молим на мамалигарите за ток.
Те сигур и сега са "чакали" на полусъединител, но докато са чакали са го "стопили" и за това не можаха да отлепят;-)
Ако имахме реактори, щяхме и за нас да имаме и на другите да продаваме, но нали миналата година едни европедал ни информира, че вече ще имаме "уникалната" възможност да купуваме. Хубоу, ма то и предлагане трябва да има.
А бе, дека си зареждате ТесЛите?
---------- Post added at 13:28 ---------- Previous post was at 13:19 ----------
Аз съм убеден че не си прост, поради това ти предлагам да вземеш заглавието на въпросната новина, да го пляснеш в търсачката и да видиш какво ще ти каже чичко Гугъл.
Убеден съм и че си в състояние да направиш разлика м/у доставка и производство на ел. енергия. Не е лошо да помислиш и какво ще стане, ако изтипосаме още една значителна мощност(много инертна) в северна българия, баш там, дето най се късат жоците.
И аз се чудя, що тогава не намериха от де да купят?
Начи, в Канада, в страните от Северна Европа, а и на други "топли" места, "скъсват" им се проводниците от късане.
Иначе, ни съ притеснявай. Белене е спазарено и ще бъдем първия световен, частен атомен сеир.
Мхм. И явно са превели заплатите на троловете. А аз си мислех, че е от студа :)
Мммм, не. Аз съм "честен частник". Работим на буква.
ivan dimitrov
10-01-2017, 13:43
И аз се чудя, що тогава не намериха от де да купят?
Начи, в Канада, в страните от Северна Европа, а и на други "топли" места, "скъсват" им се проводниците от късане.
Иначе, ни съ притеснявай. Белене е спазарено и ще бъдем първия световен, частен атомен сеир.
Предложих ти нещо......
Ако имаш една област със изпокъсани далекопроводи към собствената ти мрежа, но имаш здрав към съседна държава - какво правиш? Това означава ли че ако имаш още една мощност на другия край на мрежата, си решаваш проблемите? А и на ония им се късат жиците, те за това са си направили "мрежите" като мрежи. И локални генератори не им липсват.
Предложих ти нещо......
Ако имаш една област със изпокъсани далекопроводи към собствената ти мрежа, но имаш здрав към съседна държава - какво правиш? Това означава ли че ако имаш още една мощност на другия край на мрежата, си решаваш проблемите? А и на ония им се късат жиците, те за това са си направили "мрежите" като мрежи. И локални генератори не им липсват.
И кой е "луд"?
ivan dimitrov
10-01-2017, 13:53
И кой е "луд"?
Не разбрах.
Не разбрах.
Имам предвид, луди ли са тези, дето са си направили мрежите и имат буферни мощности или ние сме кретени, че си разрушихме съществуващите такива.
Питай ги тия в Перник, що въглищата за ТЕЦ-а им "замръзнаха" в Бобов дол, а в Перник вместо парно, чукат "дървени клинци".
Може да провериш и къде "утече" водата от язовирите с ВЕЦ-ове, та сега и за рибите няма.
ivan dimitrov
11-01-2017, 13:22
Имам предвид, луди ли са тези, дето са си направили мрежите и имат буферни мощности или ние сме кретени, че си разрушихме съществуващите такива.
Питай ги тия в Перник, що въглищата за ТЕЦ-а им "замръзнаха" в Бобов дол, а в Перник вместо парно, чукат "дървени клинци".
Може да провериш и къде "утече" водата от язовирите с ВЕЦ-ове, та сега и за рибите няма.
Предполагаш че ако построим Белене, радияцията от него няма да позволи въглищата в Перник да замръзват ли?
Шараните не ги мисли, те са наясно че в язовир, построен заради ВЕЦ животът може да е кратрък.
Неуспешно търсейки първоизточникът на "новината", попаднах на прессъобщението на НЕК, в което се жалват от липсата на пазар за електроенергията. Тъкмо от 2013, когато се пръкна темата и когато се чудеха - какво още да изключат, та да може системата да се балансира. Да сега казват че потреблението плавно се е покачило, но от това не следва да си усложняваме допълнително живота, разполагайки много скъпа, много инертна и много мощна система, в регионът в който вече има такава. И то при полужение че нормално няма нужда от нея. Решението е няколко локални станции, там ктдето има нужда. Решават се всички проблеми. Ветрогенераторите постоянно поевтиняват, а за информация на Павлинчо, в последните години, дните без вятър в източна България се броят на пръсти. В тоя форум има енергетици, нека те кажат какви са условията, един далекопровод да се самопочиства от лед.
Най общо казано - Белене е чисто политически проект. И типичните документални неуредици, присъщи за Руските проекти у нас само затвърждават това впечатление.
Ако действително е икономически обоснован проекта, то следва някой зъл капиталист да го завърши. Ако това се случи - ще се съглася че съм сгрешил.
ecotronic
11-01-2017, 13:56
Към настоящия момент България е на 13 - то място в света по дялово производство на ел. енергия от ядрени мощности - с около 31% дял.
Преди държави, като САЩ, Канада, Русия, Германия, Китай, Япония......
Ако построим Белене, може и да влезем в първата тройка.
Само за сведение - Украйна с нейния Чернобил е на второ място.
Предполагаш че ако построим Белене, радияцията от него няма да позволи въглищата в Перник да замръзват ли?
Шараните не ги мисли, те са наясно че в язовир, построен заради ВЕЦ животът може да е кратрък.
Неуспешно търсейки първоизточникът на "новината", попаднах на прессъобщението на НЕК, в което се жалват от липсата на пазар за електроенергията. Тъкмо от 2013, когато се пръкна темата и когато се чудеха - какво още да изключат, та да може системата да се балансира. Да сега казват че потреблението плавно се е покачило, но от това не следва да си усложняваме допълнително живота, разполагайки много скъпа, много инертна и много мощна система, в регионът в който вече има такава. И то при полужение че нормално няма нужда от нея. Решението е няколко локални станции, там ктдето има нужда. Решават се всички проблеми. Ветрогенераторите постоянно поевтиняват, а за информация на Павлинчо, в последните години, дните без вятър в източна България се броят на пръсти. В тоя форум има енергетици, нека те кажат какви са условията, един далекопровод да се самопочиства от лед.
Най общо казано - Белене е чисто политически проект. И типичните документални неуредици, присъщи за Руските проекти у нас само затвърждават това впечатление.
Ако действително е икономически обоснован проекта, то следва някой зъл капиталист да го завърши. Ако това се случи - ще се съглася че съм сгрешил.
Става въпрос за това, че взеха на пернишкия ТЕЦ въглищата за Бобов дол, та да не се срине системата, а на перничани и "обясниха", че са замръзнали въглищата за ТЕЦ-а и ще им е студено.
А Белене има кой да го "построи". Чакат само нашите о*игофрени да им го харижат. Те тогава ще видиш частна собственост и ядрена енергетика.
А за перките, къде бяха, га "трябваха"? Сигурно вятърът беше спрял!?
Към настоящия момент България е на 13 - то място в света по дялово производство на ел. енергия от ядрени мощности - с около 31% дял.
Преди държави, като САЩ, Канада, Русия, Германия, Китай, Япония......
Ако построим Белене, може и да влезем в първата тройка.
Само за сведение - Украйна с нейния Чернобил е на второ място.
Малка държава, голям процент. Стъгмистика.
За 404 е безсмислено да се коментира. Там глупомерът направо го анихилираха.
ecotronic
11-01-2017, 14:50
.
Интересна закономерност си изобретил.
Ся остава да обясниш и защо Австрия е с 0% дял и защо Франция е със 76%.
ivan dimitrov
11-01-2017, 16:02
Става въпрос за това, че взеха на пернишкия ТЕЦ въглищата за Бобов дол, та да не се срине системата, а на перничани и "обясниха", че са замръзнали въглищата за ТЕЦ-а и ще им е студено.
А Белене има кой да го "построи". Чакат само нашите о*игофрени да им го харижат. Те тогава ще видиш частна собственост и ядрена енергетика.
А за перките, къде бяха, га "трябваха"? Сигурно вятърът беше спрял!?
За 404 е безсмислено да се коментира. Там глупомерът направо го анихилираха.
Разбирам, отказваш да приемеш че токът освен да се генерира, трябва и да се транспортира. Не зная дали са местили въглища, помисли само колко са необходими като количество, как се товарят и транспортират. От друга страна - замръзването на транспортна лента не ми изглежда чак толкова абсурдно. Все едно де. Това връзка с твърдението ми че имаме нужните мощности, няма. Даже напротив - за да оставят ТЕЦ без запаси, когато е студен резерв, трябва да са имали сериозен проблем с добивът на ток. Не зная защо реши че перките не се въртят.
При мен е като по комунистическо - час има ток, час е на 120в - три часа няма. Ама това със свръхпотребление връзка няма. Просто жиците са по земята.
Обяснението за ниското напрежение било, че така откриват авариите. Това умът ми не го побира, но.....
А аз си помислих, че минаваме на хамерикански стандарт вече.
dimitar_vd62
11-01-2017, 19:19
Така, от 13. 01., България спира износа на ток поради повишено потребление вътре в страната.И пак ни обясняват как нЕмало страшно режим няма да има.Дали ще има или не е друга хипотеза, но ако имахме достатъчно производство сега нямаше да губим от износ на ток за тия дето са на зор, ама нал натрихме носа на Путин, спряхме му всички проекти да види той кон боб яде ли.Е Ванка де са ти вятърните и соларните централки ся, ммм?.Де остана голямото европейско семейство, май всеки гледа себе си.Ми ако спре и газта, бат Бойко прекрати конкурса добива на газ от прословутото находище щото нямало мераклии.Еми няма, щото газ от над 2000 метра не е рентабилно да се добива при евтин петрол.И газовмия хъб остана една химера.А можехме да имаме ЮП, някой ден пак руски газ ще купуваме ама от Турция и то както ни го нахлузи турчина.Обаче натрихмве носа на Путин нали.А хамериканците ще ни помагат с танкове, що не докарат некой друг кораб сгъстен ток.Кефите ма ей, мазохистчета-идеалистчета.
BillyBoy`
15-01-2017, 18:28
Траи се бе Митко ся ще вземат да те плюят и да ти вадят от 10 реки кладенчова вода колко си ограничен и колко грешно мислиш.
alfa racer GTA
15-01-2017, 19:28
Великата енергийна революция
Новите технологии в енергийния сектор ще го разтърсят така, както интернет промени телекомуникациите и ежедневния ни живот
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/01/14/2898722_velikata_energiina_revoljuciia/?ref=rss
Когато отидеш и си платиш тока, зацъкаш с език , защо толкова често горят ел. уредите, тогава си даваш сметка, че нещо не е както трябва. Критериите за тока са такива, че дупе му яко на всеки, който реши да си поизчисти захранването на завода от хармоници и всякакви паразитни токове.
Аз на оная си работа да си вярвам или на благата ракия.
Когато става въпрос за промишленост се изисква стабител и мощен източник на енергия, а не духни Боже!
Подобни простотии може да се дрънкат по всякакви симпозиуми и сборища на тъпунгери, никога не носили отговорност, но я попитайте някой, който се занимава с проблема и не се чудете, че ще тегли един сиктир на всички перки, легени и джамове.
Да, те могат да захранват оранжерии, говедарници и бани, но не и на тяхна одснова да се гради тежка промишленост.
Някой спомена за Украйна, че имала много АЕЦ. Това е така, понеже имаше много висока консумация за производството на легирани стомани и цветни метали.
ivan dimitrov
15-01-2017, 21:20
Тъпунгерите никога няма да свършат.
Казваш че перките са виновни, за хармониците и всякакви там смущения в заводската ти мрежа ли!?
alfa racer GTA
15-01-2017, 23:35
Историята в инженерната мисъл се създава от инакомислещи тъпунгери, а не от мейнстрийма който "едно си знаят, едно си баят" .
Целият човешки прогрес е написан от точно такива тъпунгери -инакомислещи които са видели бъдещето през своите очи и са видели това което мейнстрийма не е можел да види ...
===================================
Хейтърски постове не виждам с какво помагат на дискусията в тази тема ...
================================================== ========
Точно тези инакомислещи тъпунгери ще доведат петролният двигател до гибел ...
Надявам се скоро да видя първата електрическа алфа ромео ...
ecotronic
16-01-2017, 10:25
Ежедневната ми работа налага да следя около 80 UPS - а с мощност от 3 до 300 kVA работещи в София, Пловдив, Плевен, Варна и Бургас. Освен всичко друго това изисква и наблюдение на параметрите на входното им напрежение (Амплитуда, честота, cos Ф и процент хармоници). Въпросните устройства, основно от гамата на MGE - APC - Schneider доста прецизно отчитат и регистрират въпросните параметри. Поради това смея да твърдя, че всичко е в норми. Хармоници се отчитат само в моментите в които от енергото предават управляващи данни в мрежата.
На всеки на когото това не му се вярва, мога да му предоставя логове за години назад.
Великата енергийна революция
Новите технологии в енергийния сектор ще го разтърсят така, както интернет промени телекомуникациите и ежедневния ни живот
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/01/14/2898722_velikata_energiina_revoljuciia/?ref=rss
Като са толкова добри тези нови технологии, защо не ги оставят свободно да се конкурират с традиционните източници, ами карат потребителите да плащат двойно и тройно за удоволствието да потребяват зелен ток. Всички вятърни и слънчеви централи изискват поддържащи мощности които да гарантират спадовете в производството им които настъпват съвсем неочаквано.
ecotronic
16-01-2017, 15:22
Това с революцията в добива на електроенергия може да се случи, ако се открие и нов революционен способ за производство. С познатите, към настоящият момент, нещата не са толкова оптимистични:
https://www.eia.gov/outlooks/ieo/electricity.cfm
Повечето които дрънкат за възобновяеми иточници на енергия и че територията на Калифорния била достатъчна да захрани цялото кълбо от слънчеви батерии, хал хабер си нямат от производство, пренос и разпределение на електрическа енергия, но това е друг въпрос. За товаров график да не говорим.
Имайте в предвид, че сме вързани и в UCTE, така че колебанията на честотата и т.н. са почти невъзможни. Въпросът е на къде текат мощности...
Както винаги нищо не сте разбрали!
Разбира се, че прогрес трябва да има, но важно условие е цената и ефективността.
производството на ел. енергия е консервативно, както металургията бнапример. Колкото и да е съвършенна една АЕЦ, то тя си е просто един парен котел с турбина, която върти генератора.
Еко, ЮПС-сите ги слагаме не защото спира токът, а точно защото той е боклук и масово ни горят инверторите и техните захранвания, компютрите и въобще електрониката, а и не само тя. Двигатели също са ни горели без видима причина.
В Калифорния, до колкото знам, тия фото, съвсем не са волтаици, тоест електронни елементи, а просто радиатори, където се нагрява водата, която пак.....ами върти турбина.:humpx:
ecotronic
16-01-2017, 20:33
Както винаги нищо не сте разбрали!
Разбира се, че прогрес трябва да има, но важно условие е цената и ефективността.
производството на ел. енергия е консервативно, както металургията бнапример. Колкото и да е съвършенна една АЕЦ, то тя си е просто един парен котел с турбина, която върти генератора.
Еко, ЮПС-сите ги слагаме не защото спира токът, а точно защото той е боклук и масово ни горят инверторите и техните захранвания, компютрите и въобще електрониката, а и не само тя. Двигатели също са ни горели без видима причина.
В Калифорния, до колкото знам, тия фото, съвсем не са волтаици, тоест електронни елементи, а просто радиатори, където се нагрява водата, която пак.....ами върти турбина.:humpx:
За вас не знам, но ние UPS - ите ги слагаме, за да се предпазим от спирането на тока. И като спре токът, че и преди това, те ни "казват" в продължение на колко време ще могат да подържат товара на изхода си. Та дори и да нямаме дизел генератори, имаме предостатъчното време за да вземем мерки да не станат поразии в резултат на оставането на консуматорите без захранване. Ако си прочел внимателно, написаното от мен, би трябвало и да си разбрал това, че говоря за големите градове в България. Качеството на напрежението в тях, пряко говори за качеството на добиваната ел. енергия, има ли я, няма ли я и т. н.
А това, че здаради окаяното състояние на електропреносната мрежа към селата стават поразии, като да допре фазов проводник до нулев и така консуматорите да изпушат, по този въпрос спор няма.
Но тук говорим за производството на ел. енергия.
dimitar_vd62
16-01-2017, 20:59
Търси се в уравнението, ако дойде светлото бъдеще и ония 2,5 млн. дето заминаха на майната си, се върнат с какво ще ги захраним, колко ВЕИ-та трябва да засадим.А някой разправяше че не искал атомна централа поради нам кви си страхове и докато в Париж и други градове забраняват дизелите и старите коли ние размразяваме, в преносен и буквален смисъл архаични тецове на кални въглища....напред към светлото бъдеще........абе гепите шалтера и друсайте с пеесе херца.... умници.
Няма да се върнат спокойно. А ние ще купуваме електроенергия от Македония или Албания... например :)
Абе, много глупави тези унгарци. Руски АЕЦ ще си правят пък и ЕС го одобрил. Явно и те са започнали да изглупяват.
http://www.segabg.com/article.php?id=845285
ivan dimitrov
07-03-2017, 23:19
Абе, много глупави тези унгарци. Руски АЕЦ ще си правят пък и ЕС го одобрил. Явно и те са започнали да изглупяват.
Тия които изглупяват, Павлинчо, са шайката русофили, дето си мислят че народът като гласува против едните, гласува за тях. Твоята работа стана малко като на жабата, дето като видяла че подковават коня, и тя вдигнала крак. Въобще няма да търся произходът на тая новина. Просто ще те информирам че с днешна дата, от 40-тина видими "перки" м/у Дръндар и Суворово, работят само 7. Ако можеш/искаш прави си изводи(каквито искаш).
Тия които изглупяват, Павлинчо, са шайката русофили, дето си мислят че народът като гласува против едните, гласува за тях. Твоята работа стана малко като на жабата, дето като видяла че подковават коня, и тя вдигнала крак. Въобще няма да търся произходът на тая новина. Просто ще те информирам че с днешна дата, от 40-тина видими "перки" м/у Дръндар и Суворово, работят само 7. Ако можеш/искаш прави си изводи(каквито искаш).
Другите са повредени.....?
Майтап бе Уйли.
Народът видя какви глупости натвориха разни самозвани демократи през последните 25 години и сега на изборите ще им даде своята оценка. Между другото тези където се пишат за най-големи демократи отдавна избирателите ги отсвириха и сега ще се радват ако вземат и 3%.
ecotronic
08-03-2017, 17:26
Народът видя какви глупости натвориха разни самозвани демократи през последните 25 години и сега на изборите ще им даде своята оценка. Между другото тези където се пишат за най-големи демократи отдавна избирателите ги отсвириха и сега ще се радват ако вземат и 3%.
Че то има ли някой (партия), който да твърди, че не е демократ?
dimitar_vd62
10-03-2017, 20:41
Просто са далновидни, ако се приемат новите изисквания на ЕС за вредните емисии ко прайм ако затворят тецовете при положение че 45% от електроенергията се произвежда от ТЕЦ, 36% от АЕЦ, мелниците и соларките са с незначителен процент....блокирахме руски проекти само и само да са аресаме на Обонго и баба Меркел и ся кво, коя скорост ще сме в ЕС.За сметка на това трупаме американски танкове.Аре бегайте за банани маслини и кафе...на зърна.На оная си работа разправях че ще стане така.
Мислиш ли? Те всички партии са от демократи, сменили по няколко партии. Особено го обичам тоя Слави Бинев.Просто неам думи. И тоя от ДС Каракачанов - приказва добре, но ако знаете каква мазна подлога е. А Джамбазки???????
ecotronic
11-03-2017, 18:24
Мислиш ли? Те всички партии са от демократи, сменили по няколко партии. Особено го обичам тоя Слави Бинев.Просто неам думи. И тоя от ДС Каракачанов - приказва добре, но ако знаете каква мазна подлога е. А Джамбазки???????
Петър Москов - премиер!
:rotfl:
Петър Москов - премиер!
:rotfl:
Малиииии:noooo::Bolt:
dimitar_vd62
12-03-2017, 21:33
http://www.moreto.net/novini.php?n=346057&c=04
dimitar_vd62
15-03-2017, 20:56
http://www.pan.bg/view_article-49-377563-Izvynredna-ikonomicheska-novina-Gazyt-na-Gazprom-za-Turciya-spir.html А ний ще си купуваме газ от Турция, само че не транзитирана а купена от Турция и препродадена освен че ще купуваме и ток ако на 28 премат новите евро стандарти.
ivan dimitrov
15-03-2017, 23:45
http://www.dw.com/ru/комментарий-газпром-согласился-играть-по-правилам-ес/a-37933770
https://trud.bg/газпром-няма-да-иска-обезщетения-от-б/
http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2016/07/17/2796774_ek_dava_60_mln_lv_za_nov_elektroprovod_ot_ varna_do/
dimitar_vd62
16-03-2017, 19:00
Ииии тва какво ма топли.Зимата що бяхме изправени на нокти, Румъния защо ни отказа ток.Газпром са си направили сметката, ще ти я сервират когато му дойде времето, ма ние ще губим милиони от спрения транзит.Е и ще строим нови жици, като нямаме достатъчно производство ще ни го подаряват ли отвънка.Ако това стане факт какво правим - https://news.bg/energy/shte-plashtame-1-mlrd-leva-godishno-za-vnos-na-tok-ako-priemat-evrodirektiva.html
Аман от умници като тебе дет въртят едни и същи мантри и не мислят за напред.А на новината за прекратяване на транзита много се радвам за да видя докъде ще ни влезе пълният отказ от инвестиции в енергетиката.Те тогава щем не щем ще играем по свирката и на турци и на на който си щеш щото ако не слушкаш няма ток, няма газ и ппрочие.
Абе Ванка ти що не вземеш са откажеш от енергото и да караш на ВЕИ и соларки.;;
И не мога разбера за какво ми вреш газпром, щото е руска или щото е монополист, пък и аз нямам нито наследство нито акции в тази фирма, ако си мислиш че си ми натрил носа.Ако искаш да работиш в някоя страна или съюз ще се съобразяваш с изискванията там.Интересува ме изгода за нас, без предпочитания от коя държава е фирмата.Сега очаквам да ми обясниш с некой линк че е напълно нормално турския да стане официален език.
И си внеси малко яснота по отношение на събитията - https://ria.ru/economy/20170313/1489929617.html .Освен това -" "Газпром" може да съди България заради цената на газа. Причината е, че в договора за изграждане на "Южен поток" има клауза, според която руснаците ще намалят с 20% цената на доставката на газ за България. Предвид провала на проекта и намалението, което е станало факт, е възможно да има иск, смята енергийният експерт Васко Начев"
ivan dimitrov
16-03-2017, 20:51
Ако не си разбрал от линковете, едва ли съм в състояние да ти обясня. Смисъла беше да ти покажа доколко е вярно предполужението ти, че ще купуваме газ от Турция. Да ти покажа че ако бяхме построили ЮП, шансът да се измъкнем от монопол на доставките бяха нулеви. Когато има монопол, има високи цени. Вероятноста ние сами да постигнем нещо различно беше нулева. Е, вече не. Ще опитам да го обясня така - ако някой ти продава нещо което струва един лев, за два, си на сметка да го купиш от трето лице на лев и десет. Дори да губиш 5ст транспортна такса, дето първият "щедро" ти дава, за да прекара нещото през територията ти. Няма никакъв смисъл да инвестираш в газопровод, за да взимаш транзитни такси. Те ти се полагат за ползване на територията ти.
За тоците - вземи една карта на България, и два цветни молива. С единият направи точки на всяка действаща централа, с другият на всички голени градове/консуматори. Ако и тогава не ти светне, не мога да помогна. Направи си трудът и виж че тецовете на въглища са студен резерв. Толкова студен, та бяха неподготвени за ситуацията. Ония 3-4 дни, в които се изпокъсаха жиците и нямаше как да се върже системата. В линкът има и ориентировъчна цена на далекопровод за 100км. Смятай си там, както си искаш.
Нали все четеш м/у редовете, е тук ти го пишат почти в прав текст.
Днес пак ходих до Суворово, всички видими перки си работеха. След месец пак ще бачкат две-три, или нито една, а вятър си духа винаги почти.
dimitar_vd62
17-03-2017, 17:29
И ся откъде ще си го доставяш тоя газ - от Турция.Пак руски само че купен от Турция и препродаден на нас и други страни от ЕС, по цени на султан Ердоган и Газпром ще ти каже, ми обърнете се към Турция.Сега транзитираме 14 млрд куб м към Турция, по 2лв на 100км ай ти земи молива и смятай от какви пари ще се лишим.А колко транзит загубихме от ЮП, и между другото ако беше прочел щеше да видиш че отстъпката от 20% за нас е влязла в сила въпреки че ЮП го блокирахме.Ако още не вдяваш, газ няма да договаряме с газпром, а ще го купуваме от Турция.Затуй ще си втора ръка в ЕС,затуй София ще е най-лошия град за живеене, щото няма приходи и си ЗАВИСИМ от подаянията на ЕС.И още по зле ще става и ще живееш в булгаристан щом сте лоялни към Брюксел и Вашингтон а не към собствената си държава и народ.И ток ще купуваме я от Турция я от ЕС и тогава ще видиш зависимост що е то.За десет години след присъединяването ни към ЕС и 13 години след влизането в НАТО, България се превърна в икономически зависима от ЕС държава, без икономика и колонизирана от НАТО държава, без армия,удобни сме като потребителски пазар, място за евтино производство, и донор на млади интелигентни хора.А Турция грубо ни се меси не я интересува нито НАТО нито ЕС.И Русия ще ни мачка и Турция и ЕС и САЩ и който си поиска.А ти ми говориш за некъв си газ, ми да се откажем бе, строй си тръба до където искаш, ма немаш манги а немаш манги щото няма икономика и най-нахално искаме некой да ни построи нещо а ние да се облажим. Я да ти чуя песимистичните прогнози за светло бъдеще.
Аз съм съгласен с Димитър.
Някой да иска реактор? https://dariknews.bg/novini/sviat/uestinghaus-obiavi-bankrut-2013801
Аре, сега е момента. Дават ги на "ликвидация":naughty:
ivan dimitrov
30-03-2017, 18:08
Някой да иска реактор? https://dariknews.bg/novini/sviat/uestinghaus-obiavi-bankrut-2013801
Аре, сега е момента. Дават ги на "ликвидация":naughty:
A-a-a, не, мерси! Имаме си два. Поне на хартия де.
A-a-a, не, мерси! Имаме си два. Поне на хартия де.
Мани ги тия. Те ем хартиени, ем руски. Друго си е реална иновационна технология. Ша продаваме ток на цялата Вселена.:big_money::Lkingsmiley::spiteful:
dimitar_vd62
31-03-2017, 21:18
Междувременно "Уестингхауз" фалира....
Междувременно "Уестингхауз" фалира....
А, здрасти. Аз от вчера се ебавам по темата.
Днес рашките пуснаха на вода едно "дърво".
Майтап бе - подводен крайцер от проект "Ясен".
dimitar_vd62
31-03-2017, 22:03
Ми те почнаха и серийно производство на "Циркон".
Ми те почнаха и серийно производство на "Циркон".
Путлер насторожилься:rotfl:
ecotronic
31-03-2017, 22:12
Детска радост - бенгалски огън. :tooth:
ivan dimitrov
03-04-2017, 20:39
Мани ги тия. Те ем хартиени, ем руски. Друго си е реална иновационна технология. Ша продаваме ток на цялата Вселена.:big_money::Lkingsmiley::spiteful:
Ако и на теб трябва да обяснявам, че за да продадеш нещо, някой трябва да иска да го купи, на цена, която да покрие разходите ти и да ти остане печалба, нещата са по вече от зле. Ако си мислиш, че като писах че хората работят над друг тип реактори, съм имал предвид Уестингхаус, то се заблуждаваш доста.
В тоя ред на мисли - не разбрах какво искаш да ми кажеш.
Каква е връзката м/у фалита на въпросната компания и силното желание да ми втълпиш, че имаме нужда от руска ядрена централа?
dimitar_vd62
03-04-2017, 20:57
Руски, щото никой друг не е предложил.И няма да предложат.А другите са си вързали енергийната независимост и затова няма на кого да продаваш.Ще купуваме....щот сме богати.
ivan dimitrov
03-04-2017, 22:28
Понеже няма на кого да продаваме - ще купуваме. Логично наистина!
В момента, инсталираните ВЕИ мощности, надхвърлят, тия на двата реактора в Козлодуй. Обаче, производството от атомната централа е над 50 процента, от общото производство. Подчертавам че става въпрос само за ВЕИ. Тецовете на газ и въглища са в друга графа. Най комичното е че точно вятърните турбини повишават делът на инсталирани мощности, а процентният дял в производството падааа.
Не Павлинчо, нито е спряло да духа, нито са се изпотрошили перките, нито продават токът на по висока цена(вече).
Ако и на теб трябва да обяснявам, че за да продадеш нещо, някой трябва да иска да го купи, на цена, която да покрие разходите ти и да ти остане печалба, нещата са по вече от зле. Ако си мислиш, че като писах че хората работят над друг тип реактори, съм имал предвид Уестингхаус, то се заблуждаваш доста.
В тоя ред на мисли - не разбрах какво искаш да ми кажеш.
Каква е връзката м/у фалита на въпросната компания и силното желание да ми втълпиш, че имаме нужда от руска ядрена централа?
Нищо не внушавам. Ебавам се.
За сега, алтернативният реактор също е руски, но това е друга тема, а и такава технология едва ли ще бъде предоставена скоро на "външни клиенти".
Понеже няма на кого да продаваме - ще купуваме. Логично наистина!
В момента, инсталираните ВЕИ мощности, надхвърлят, тия на двата реактора в Козлодуй. Обаче, производството от атомната централа е над 50 процента, от общото производство. Подчертавам че става въпрос само за ВЕИ. Тецовете на газ и въглища са в друга графа. Най комичното е че точно вятърните турбини повишават делът на инсталирани мощности, а процентният дял в производството падааа.
Не Павлинчо, нито е спряло да духа, нито са се изпотрошили перките, нито продават токът на по висока цена(вече).
По тези въпроси предпочитам да не си изказвам мнението, щото не е лицеприятно.
А, много здраве на всички, живеещи в близост до ветрогенератори(буквално).
ivan dimitrov
05-04-2017, 12:58
По тези въпроси предпочитам да не си изказвам мнението, щото не е лицеприятно.
А, много здраве на всички, живеещи в близост до ветрогенератори(буквално).
Пак ми кажи че нищо не внушаваш, моля.
Каква е връзката м/у ветрогенераторите и здравето?
Пак ми кажи че нищо не внушаваш, моля.
Каква е връзката м/у ветрогенераторите и здравето?
Питай холандците. Аз даже не си дадох зор да дочета изследванията им.
ivan dimitrov
05-04-2017, 15:23
Аз даже не си дадох зор да дочета изследванията им.
Обаче - не внушаваш.
Питах гугъл, каза че 100 процента от влаковете в Холандия се тътрят на енергия от перки. Тая година.
Каза че някъде в сайт, завършващ на .ru, пишело че холандците намирали перките за неефективни. Срещат се твърдения че избиват птиците, такива че разсейват рейсърите, и такива че стресирали с шум.
Отново - какво за перките и здравето? През ден минавам на 100 тина метра от вятърен парк. Какво да очаквам?
Обаче - не внушаваш.
Питах гугъл, каза че 100 процента от влаковете в Холандия се тътрят на енергия от перки. Тая година.
Каза че някъде в сайт, завършващ на .ru, пишело че холандците намирали перките за неефективни. Срещат се твърдения че избиват птиците, такива че разсейват рейсърите, и такива че стресирали с шум.
Отново - какво за перките и здравето? През ден минавам на 100 тина метра от вятърен парк. Какво да очаквам?
Нямам спомени да съм споменавал каквото и да е от руски сайт, колкото и да ти се иска.
Хич не ми дреме за птичките и пчеличките на холандците. Както и за влаковете им.
Проучването беше в "неврологично" списание и се коментираше генерацията на инфразвук, както и въздействието на перките върху светлинния поток и възприемането му от живеещите наблизо, попадащи в зоната на "насичане".
А какво да очакваш, зависи от честотата на инфразвука - от насиране до инфаркт. За светлинният поток - от перманентна умора до епилептичен припадък. Стохастични ефекти.
dimitar_vd62
06-04-2017, 18:26
И като пита чичко Гугъл кой ти отговори, същите които и на Майто.А дет си питал случайно да си ти казали че в Холандия не можеш да бучиш перки дето ти падне, има си специални полоси за тази работа.Изработват се екологични оценки, а у нас се строи хаотично - http://www.novinite.bg/articles/99152/Samo-chast-ot-predvidenite-vetrogeneratori-sa-izgradeni-v-zashtitena-zona-Kaliakra .Иии колко перки трябват за да заменим ядрената енергия - http://6nine.net/2016/12/22/можем-ли-да-заменим-ядрената-енергия-с/ Не знам що толкова се пънеш за тия ветрогенераторима земи помисли малко прагматично че по същата причина сега сърбаме попарата на глобалното село заради някакви въодушовени утописти.
ivan dimitrov
06-04-2017, 19:29
Нямам спомени да съм споменавал каквото и да е от руски сайт, колкото и да ти се иска.
Хич не ми дреме за птичките и пчеличките на холандците. Както и за влаковете им.
Проучването беше в "неврологично" списание и се коментираше генерацията на инфразвук, както и въздействието на перките върху светлинния поток и възприемането му от живеещите наблизо, попадащи в зоната на "насичане".
А какво да очакваш, зависи от честотата на инфразвука - от насиране до инфаркт. За светлинният поток - от перманентна умора до епилептичен припадък. Стохастични ефекти.
Руският сайт го споменах аз, понеже като напишеш в Гугъл ветрогенератори+Холандия такива теми излизат. Кое е това неврологично списание?
След като пожелаваш много здраве на живеещите в близост до ветрогенератори(каква близост, всъщност), то е редно да пожелаеш същото на живеещите в близост до жп линии, пътища, летища, или накратко, на всичко живо.
И като пита чичко Гугъл кой ти отговори, същите които и на Майто.А дет си питал случайно да си ти казали че в Холандия не можеш да бучиш перки дето ти падне, има си специални полоси за тази работа.Изработват се екологични оценки, а у нас се строи хаотично - http://www.novinite.bg/articles/99152/Samo-chast-ot-predvidenite-vetrogeneratori-sa-izgradeni-v-zashtitena-zona-Kaliakra .Иии колко перки трябват за да заменим ядрената енергия - http://6nine.net/2016/12/22/можем-ли-да-заменим-ядрената-енергия-с/ Не знам що толкова се пънеш за тия ветрогенераторима земи помисли малко прагматично че по същата причина сега сърбаме попарата на глобалното село заради някакви въодушовени утописти.
Спазването на правилата е съвсееем отделна тема.
Аз и перки не искам да буча, щото се уморих да повтарям, че разполагаме с достатъчна мощност за да покрием потреблението си. Ами да помисля малко прагматично. В настоящият момент, като изпече леко, се чудят как да вържат балансът на системата, щото аец не можеш да спреш за два часа. Щото половината от производството идва от една точка. Е хайде сега да помислим, какво правим, ако с пари които нямаме, построим още една ядрена централа, в близост до първата? Ще топлим небето, понеже сме прагматици!? Как ще вържем системата? Трябва да изпозатворим тецове, вецове и когенерации, да рушнем перките....
Да, ама ако се скъса някоя жица!? Ако стане авария? Значи трябва да поддържаме все пак студен резерв. Кое да оставим? Когенерациите зимата ни трябват, понеже и без това трябва топло. Добре, ама вече имаме монтирани перки, соларки и вецове за които като общестево сме си платили(с преференциалните цени). Е!?
Самият ти, беше постнал дяловото разпределение на производството на ел енергия. Сега ти остава да се сетиш колко мегавата са реакторите и да видиш колко инсталирани мощности имаме. Сметката не е трудна.
Някой не мисли прагматично, трябва да открием - кой.
А инак, не съм тръгнал да спирам ядрената енергия в световен мащаб. И това е друга тема.
Руският сайт го споменах аз, понеже като напишеш в Гугъл ветрогенератори+Холандия такива теми излизат. Кое е това неврологично списание?
След като пожелаваш много здраве на живеещите в близост до ветрогенератори(каква близост, всъщност), то е редно да пожелаеш същото на живеещите в близост до жп линии, пътища, летища, или накратко, на всичко живо.
Като се видя с колегата, дето ми го дава, ще се информирам кое е списанието.
А по принцип, желая здраве на всички.
ivan dimitrov
07-04-2017, 19:08
Като се видя с колегата, дето ми го дава, ще се информирам кое е списанието.
А по принцип, желая здраве на всички.
Българско или иноезично? Те няма да са толкова много, има две нашенски гледам.
dimitar_vd62
07-04-2017, 19:35
Българина не мож му угоди, лятото горещо, зимата студена...Ами ще спреш ветрогенераторите и соларките лятото като имаш излишък.Когенерациите имат котли на природен газ които са резерв в случай че генератора откаже или лятото да произвежда топла вода за битови нужди, което предполага намаляване на мощноста или броя работещи генератори или пълното им спиране.Щото произведената ел.енергия е вързана с топлоенергията.Като ти трябва повече топлоенергия и по-малко ток лятото пускаш котела.Перки и соларки се строяха ударно без някакъв стратегически план.Можеше да се помисли реакторите да работят на минимална мощност и студения резерв да им е пълната мощност, за сметка на тецовете.А белене можеше и да не се строи ако Куневица не беше затворила 4 реактора по искане на нам кой си.
ivan dimitrov
07-04-2017, 20:02
Ама погледни инсталираните мощности бе човек! Полужението в момента е точно това, което предлагаш. Не е вярно че перки се строяха произволно. Изискване на ЕС определя минимум проценти произведени от ВЕИ в микса. Заради преференциалните цени, съответно - бързо връщане на инвестицията, някой се поизсилиха. Но това си е частен проблем, сега ще трябва да чакат по вечко.
Последните 3 години, имаме проблеми 4-5 дни в годината, като завали сняг и задуха, изпопадат кабелаците и не могат да ги навържат набързо. Е, тия проблеми с построяването не на една, ами и на две централи по Дунав, няма да ги решим. Щото проблемът не е недостатъчно мощности.
dimitar_vd62
07-04-2017, 20:46
Доколкото си спомням проблема не беше че некое село останало без ток.Заради паднали кабели не искаш от съседите ток и не размразяваш студени мощности щото нямаш кабели по които да тече.А и предполагам че поне са предвили превключвания по други трасета в случай на авария.
"При постигнатото рекордно потребление от 7700 мегавата, каквото беше отчетено миналата седмица, енергийната система е била на ръба на недостиг" - туй за 10 януари.
ivan dimitrov
07-04-2017, 21:18
Доколкото си спомням проблема не беше че некое село останало без ток.Заради паднали кабели не искаш от съседите ток и не размразяваш студени мощности щото нямаш кабели по които да тече.А и предполагам че поне са предвили превключвания по други трасета в случай на авария.
"При постигнатото рекордно потребление от 7700 мегавата, каквото беше отчетено миналата седмица, енергийната система е била на ръба на недостиг" - туй за 10 януари.
http://www.bgonair.bg/bulgaria/2014-10-20/balgariya-nyama-nuzhda-ot-novi-energiyni-moshtnosti-spored-energiyni-eksperti
Тук има табличка, с анализът може и да се спори.
Като се скъса основен далекопровод, вързващ системата с основният ти източник на енергия, размразяваш, молиш, купуваш, не продаваш и т.н.т. Въпрос на прагматизъм е да решиш, дали 2 дни в годината да купиш някой мегават/час, или да построиш ядрена централа, от която не се нуждаеш. Напомням че нямаме пари за Белене. Че ако в тоя проект има някакъв(различен от политически) смисъл, то ще се явят кандидати да го завършат.
Българско или иноезично? Те няма да са толкова много, има две нашенски гледам.
На ингилизки беше, пък аз не бях особено заинтересуван, ма колегата се беше впечатлил и настояваше да го прочета. Все пак той е невролог и може би му е било интересно.
http://www.bgonair.bg/bulgaria/2014-10-20/balgariya-nyama-nuzhda-ot-novi-energiyni-moshtnosti-spored-energiyni-eksperti
Тук има табличка, с анализът може и да се спори.
Като се скъса основен далекопровод, вързващ системата с основният ти източник на енергия, размразяваш, молиш, купуваш, не продаваш и т.н.т. Въпрос на прагматизъм е да решиш, дали 2 дни в годината да купиш някой мегават/час, или да построиш ядрена централа, от която не се нуждаеш. Напомням че нямаме пари за Белене. Че ако в тоя проект има някакъв(различен от политически) смисъл, то ще се явят кандидати да го завършат.
За Белене има кандидати, но лично аз Фокушима( частна АЕЦ) до "двора" си неща.
ivan dimitrov
08-04-2017, 16:08
На ингилизки беше, пък аз не бях особено заинтересуван, ма колегата се беше впечатлил и настояваше да го прочета. Все пак той е невролог и може би му е било интересно.
За Белене има кандидати, но лично аз Фокушима( частна АЕЦ) до "двора" си неща.
Аз никаква не ща. Ама нали искате непременно да имаме още една руска централа.....
Добре е да се отбележи че Фукушима стана жертва на природно бедствие, а Чернобил си гръмна, щото просто можеше. Първи закон на Мърфи - ако нещо може да се развали, то се разваля.
А колегата, след като се вълнува от подобни теми, му дай насока, телевизията е изключително опасна. А що се отнася до инфразвукът, нямам идея за среда, която да не бъка от такъв. Много ми се иска да прочета тая статия.
ecotronic
08-04-2017, 16:19
Фукушима гръмна заради направени икономии при изграждането на централата.
Чернобил гръмна заради идиотската линия на партията.
ivan dimitrov
08-04-2017, 16:38
Фукушима гръмна заради направени икономии при изграждането на централата.
Чернобил гръмна заради идиотската линия на партията.
Това е една от възможните гледни точки. Множество други централи не са гръмнали още, въпреки че в много от тях вероятно са правени икономии и са били под "зоркият" държавен контрол.
Но да, отново нещата "опират" до извечният въпрос - държавна или частна собственост. Което е съвсем необяснимо за мен.
ecotronic
08-04-2017, 17:06
Държавен контрол, осъществен посредством корумпирани служители, е по-лошото отколкото да няма такъв.
Собствеността може и да е смесена.
Скромното ми мнение е, че в стратегическите отрасли, държавата трябва да държи контролния пакет.
ivan dimitrov
08-04-2017, 18:08
Държавен контрол, осъществен посредством корумпирани служители, е по-лошото отколкото да няма такъв.
Собствеността може и да е смесена.
Скромното ми мнение е, че в стратегическите отрасли, държавата трябва да държи контролния пакет.
Силно зависи какво приемаме за стратегически отрасъл. Селското стопанство стратегически отрасъл ли е? Все пак е свързано с изхранването не населението.
Държавата има една функция и тя е определяне на правилата и налагането на спазването им. Всичко останало е източник на корупция и нска ефективност. Да, даже отбраната, сигурно е доста крайно, но...
ecotronic
08-04-2017, 18:32
Дали един отрасъл е стратегически или не, това може да бъде обект на безкрайни разсъждения.
Аз лично под стратегически отрасъл разбирам всичко онова, което може сериозно да застраши държавната цялост в краткосрочен план (природни бедствия или война) но същевременно пък изисква сериозни инвестиции в дългосрочен план. Например - енергeтика, транспорт, банково дело, добив на определени ресурси, отбрана......
ivan dimitrov
08-04-2017, 19:06
Дали един отрасъл е стратегически или не, това може да бъде обект на безкрайни разсъждения.
Аз лично под стратегически отрасъл разбирам всичко онова, което може сериозно да застраши държавната цялост в краткосрочен план (природни бедствия или война) но същевременно пък изисква сериозни инвестиции в дългосрочен план. Например - енергeтика, транспорт, банково дело, добив на определени ресурси, отбрана......
Сега се налага да обсъдим състоянието на БДЖ. Да преценим - дали, колко и как допринася за цялоста и сигурноста на държавата.
Едно е ясно, преди да я докараме до там, държавата да изпълнява основните си функции, всички останали дискусии са излишни.
ecotronic
08-04-2017, 20:05
Сега се налага да обсъдим състоянието на БДЖ. Да преценим - дали, колко и как допринася за цялоста и сигурноста на държавата.
Едно е ясно, преди да я докараме до там, държавата да изпълнява основните си функции, всички останали дискусии са излишни.
Като спомена БДЖ...... гледам сега в новините за Баба Меца и затова, че билетите от по 50 лв били бързо изкупени а желаещи имало много....
Ми що не вземат да зарежат обикновените превози и да внесат още двайстетина баби меци, кума лиси, кумчо вълчовци и пр. та да си стъпи на краката тая иначе изгнила организация?
dimitar_vd62
08-04-2017, 20:26
Щото е атракция, а ако стане ежедневие ще писнем че има сажди.Което си е така.Но пък някои страни използват живописни линии и стари влакове за атракция и съответно доходи.Но пък в България по примера на хотелите ще се напълним с пуфкащи баби Меци.Освен това за кво ни е жп транспорт след като Бойко строи магистрали.