If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
На моита съм слагал няколко 309 ки и определено не стават, с 019ка съм. Лични наблюдения имам че на бензинките 019 е на GF2 мотора а 309 е на CF3. Сега колко е точно наблюдението ми не знам.
Колеги, ходих на диагностика,че колата ми,156ТС-1,8-89г.,клати оборотите като загрее и харчи умпомрачително и газ и бензин.
Докато дойде момчето с компа за диагностика в сервиза попрегледаха отук оттам ,откачиха буксата на дебитомера и колата стабилизира оборотите.
И отсякоха - дебитомер !!! "Няма нужда да чакаш компа - върви си търси дебитомер ! "
Та реших да питам какво мислите и какво бихте ме посъветвали ?
Този на колата е с номер 280 218 019
Аз съм със същия.Купих си го от киров-бош за 135,91лв. и си запазих касовата бележка-казаха ,че това е гаранцията(тя е 1 год.).Смених си го сам, а при теб е още по-лесно.Преди това беше едно ходене по мъките-в три различни магазина три различни цени.Взел съм го на 10.10.2009 и за сега няма проблем.
Отново е късна доба, празни улици, и време за тестове.......след още 2 сменени сензора, един от който току що разпечатан от ориг бошовска кутия, пресен внос от обединеното кралство, мога категорично да заявя, с несломяема убеденост че 4 различни сензора от масовите свършващи на 030, 3 от който чисто нови, и един на 1-2к км, дават драстично по слаби показания от същия сензор, монтиран оригинално на 2.5 V6 - 0 280 217 531 и който един Господ знае колко е суркан в Англия.....гледах, кьорих се да видя някаква разлика между сензорите - не видях.......но колата върви като изтървана кобила, разликата е осезаема, дори не е близо до графата "въображаема", след 4-5к обм се набира много по юнашки, чак не ми се прибираше че досега не я бях гърчил така и си беше яко кеф, но съществуваше реална възможност да се пребия из града.......
Видео и снимки ще пусна вероятно утре.......
Отново е късна доба, празни улици, и време за тестове.......след още 2 сменени сензора, един от който току що разпечатан от ориг бошовска кутия, пресен внос от обединеното кралство, мога категорично да заявя, с несломяема убеденост че 4 различни сензора от масовите свършващи на 030, 3 от който чисто нови, и един на 1-2к км, дават драстично по слаби показания от същия сензор, монтиран оригинално на 2.5 V6 - 0 280 217 531 и който един Господ знае колко е суркан в Англия.....гледах, кьорих се да видя някаква разлика между сензорите - не видях.......но колата върви като изтървана кобила, разликата е осезаема, дори не е близо до графата "въображаема", след 4-5к обм се набира много по юнашки, чак не ми се прибираше че досега не я бях гърчил така и си беше яко кеф, но съществуваше реална възможност да се пребия из града.......
Видео и снимки ще пусна вероятно утре.......
Значи малко по подробно.....
След малко по задълбочено наблюдение на видеото от двата последни теста(с един чисто нов, и отново стария оригинален сензори), мисля следното - във ниските обороти и волтаж, разлика почти не се забелязва, волтажа и отчетените кг/ч спрямо волтаж са идентични с показаното в Бошовата таблица - и двата сензора отчитат едно и също, това до 4к обм го прекаран няколко пъти, както се вижда от видеото задържах колата за известно време на 2 - 3 и 4к обм......разликата идва във високите обороти, и показанията там.....
Уж взаимозаменяемия сензор 0280218019 при 7100обм, и съответно 4,537 волта, отчита 571кгч въздух, а съпоставено с графиката, трябва дае поне 620......стария оригинален сензор, използван поне 3-4-5 години при 6800обм, отчете 4,572волта, и съответно цели 654кгч въздух.....още повече че това е една идея повече от тавана от 640кгч от графиката на стойностите.....отделно че на третия път държах поне 2 секунди двигателя на прекъсвач на трета, и въпреки че показанието на кгч не се промени, отчетения волтаж скочи на 4,611....
Друг любопитен и според мен доста значим факт - прегледах видео шотовете от показанията на 0280218019 сензори на моята 2.0ТС и не видях отчитане на повече от 4,389 волта и стандартните 408кгч......докато уж същия тип сензор, но от оригиналния дебитолер на 2.5V6-0280217531 е отчел на два пъти първо 4,579, и друг път(друг тест, щото съм го направил на друг файл)4,616 волта.....стойноста на кгч не се променя, тъй като Алфадиага при М1,5,5 екуто чете до 408кгч......простата логика сочи че въпреки еднаквия номер на сензорите, отчитанията не са еднакви, и пиковия им диапазон е различен......
Така че според мен във високите обороти най - вече след 4к, сензор от 0280218019 си е направо вреден за 2.5 двигател, отчитанията са по малки, и сместа ще се обеднява......отделен е въпроса че както споменах колата върви много повече от осезаемо по добре след тоя диапазон. Изключвам вероятноста да съм попаднал на кофти сензор, два са внос от Италия, и един от Англия, един може да е кофти, два, но и трите да са кофти го изключвам, още повече че както казах оригиналния на 2.5, с който вкарах колата има щампа за производство от 2002 година.....
Тия дни отново като си видя по свободен ще вида и другия тип сензори, слагани на ЦФ3 двигателите и обикновенно завършващи на 309 дали ще има някаква разлика.....опитвах се да намеря накаква зависимост в числата и номерата изписани на тях, но не мога да вържа нещо логично.....
Първия сензор е оригиналния, другите два надолу са тия дето тествах последно, в най - горния деб е сензора от предишните тестове - сите са нови, с излюч на този с който си дойде 2.5......
Абе накрая ще стигнеш до единственния възможен извод - внимавайте кви дебиломери си купувате щото тия рециклета грам не са това за което ги продават
Евала ти правя за търпението! Сега можеш да си намериш мобилен осцилоскоп за малко и да установиш и разликата в срока на реакция на 030 игла от "новите" и оригиналната твоя
Тука ще ударя на камък, тоя осцил ся пък отде да го търся.......довереча ще разпарчетя шесте тръби и двете планки под тях за да съм на 100% сигурен че нямам теч, и без това ще сменям сите бубини и рейки профилактично, и вероятно ще бодна 309 цф3 сензора да видя що ще излезе......мисля да си сложа главата в торбата и да видя съществува ли такова нещо като да излъжеш сензора, макар че не ми се вярва 019 номеровите да отчетат повече отколкото могат, ако проблема е действ такъв че да не могат да отчетат това което да пасне на 531вите.....
Абе накрая ще стигнеш до единственния възможен извод - внимавайте кви дебиломери си купувате щото тия рециклета грам не са това за което ги продават ......
Извода е ясен,но решението ........
Отиваш в магазина /или поръчваш/ даваш паричките,слагаш,караш няколко месеца и той приключва....
Това със сервизите и гаранцията е ходене по мъките....
Абе май всичко си е до късмета на човека.....
Чисто теоретично не изключвам вероятноста и сензорите да са боклук, макар че са от два чуждестранни източника, но все пак в по големите алфа форуми също правят въпросните смени на сензори, и не рапортуват проблеми, но няма как да знам те доколко са убедени в себе си.......защото и с 019 сензора също си върви колата що се отнася до 4000обм.......
"Anybody that tells me a good car is one that is light with low power to weight ratio is an amateur" - Kazutoshi Mizuno-designer of Nissan GTR
Comment