Известие

Collapse
No announcement yet.

Петиция в подкрепа на образованието

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

мндааааааа
    ем ревете за държавата ем искате пазар
    еми не стаа бе децата
    Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ

Comment

Иска ми се колегата bass да сподели каква заплата получава. Защото искам да го запитам директно - от къде ще извади самочувствие и вътрешен стимул, ако всеки месец трябва да се моли на колене пред познати или лихвари за заем, за да си плати сметките. Не искам да изпадам в безсмислени спорове и излишни подробности, но се замислете по този въпрос. Знаете ли, че има учители, които ходят всеки ден пеша по 10-12 километра поради простата причина, че не им остават пари за билетче за градския транспорт ?!? Да не говорим пък какво слагат на масата си за вечеря... Или това ви звучи нереално? Но е факт!
      Както беше написано малко по-рано, не може да се прилага пазарната икономика абсолютно навсякъде поради самото естество на различните сфери. Колкото до диференцираното заплащане пък, самите учители масово се отказват от него, защото то е инструмент за изкуствено създаване на напрежение и дрязги между тях самите. А и нали се сещате, че когато в едно училище разликата в заплащането се определя от няколко човека, обикновено тясно свързани по даден начин (често и роднински, както разбирам напоследък...), ощетени ще са тези, които не спадат към тая дружинка, а не реално по-неподготвените учители. Всичко в тази система, и в държавата като цяло, напоследък е подчинено на принципа "Разделяй и владей". Ще ни цакат както си искат, докато се подчиняваме на тази максима. Но учителите се усетиха, и отказаха да се "облагодетелстват" - пък то и какво облагодетелстване с еднократна социална помощ от средно 30лв ...
      Лошото е, че ние напук на всички народи на запад и на изток, не сме единни, и не се подкрепяме. Затова сега се чуват реплики от рода на "Какво искат па тия даскали" ... Мен лично ме е срам от това. Аз ги подкрепям, и нося на колата си стачната им лента. Ако имате малко съвест, може и вие да сложите такава. А големия напредък винаги започва с една малка стъпка
      155 MY.95 Sport - 2.0 TS 8v (ressurected by Теодор & Токича)
      Fan Club Alfa Romeo 155 - Bulgaria

Comment

90% от учителите в момента имат невероятно ниска обща култура и 70% с трагична частна - мисля е ясно що е така - няма да обяснявам
        само за сведение имам и учители и директори роднини и съм съвсем наясно със ситуацията
        като искат заплата има пазарни механизми да си я получат
        това не е работа на държавата

и понеже парите за заплати ги давам аз е редно да ме попитат лично (същото важи за всички професии дето им плащам заплатите )

безплатен обяд нема - четете повече книжки

Comment

Първоначално публикувано от Alfa User
          Иска ми се колегата bass да сподели каква заплата получава. Защото искам да го запитам директно - от къде ще извади самочувствие и вътрешен стимул, ако всеки месец трябва да се моли на колене пред познати или лихвари за заем, за да си плати сметките.
          Заплатата ми е много по-малка от това, което ми се иска да бъде И именно нежеланието да се влача на колене пред когото и да било и да се моля ме е движило в професионално отношение през всичките години.

Как мислиш, кой ще е по-достоен за уважение в очите на учениците (основната даскалска тегоба напоследък) - човек, дето хленчи и седи с протегната ръка пред министерството или такъв, който преподава съвестно въпреки наистина ужасните условия (или пък има достойнството, куража и амбицията да напусне и да се докаже на друго място)?

Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 16v Elegante+Sport MY.08
          Alfa Romeo 155 1.8TS Sport MY.95

Comment

Търтей, тия проценти ми се виждат завишени, но аз немога да се ангажирам с точни числа като теб като теб. И аз обаче имам роднини и познати учители, даже единият роднина ми се явява майка. Покрай нея съм се нагледал идиотщина, тесногръдие и каквото още там се сетиш сред учителите. Да има и такива с ниска култура, ама и други.
            Прав си, който не му харесва да си ходи, общо валиден принцип е. Обаче в случая не стачкуват един и двама или едно училище. Стачкуват всички. Цялата система. Да земат всички да си тръгнат, а? Явен признак че нещо не е наред.
            Как иначе ти или който да било би се замислил за учителите. Колко пъти си си седял и си си мислил "абе тия ора учителите май им са ниски заплатите". Както виждаш министерството им бе за да го сръчкаш не им предоставя заплати съобразени със стандарта на живот.
            Правилно и от моите данъци им се плащат заплатите. И аз искам да ме питат. Питам те. Според теб нормално ли е, логично ли е един кашик да взема колкото учител, обаче за тях пари има. Да не се обиждат кадровите войници, обаче имам достатъчно приятели кадроваци и такова лежане като при тях няма никъде.
            И аз искам да ме питат, обаче никой не пита като се купуваха апартаменти за мед. сестри с мои пари, като купиха хамър на Максим пак не питаха никого. За новозакупената техника в армията също никого не питаха, ама за това ич не ми се говори, че е страшно.
            Alfa Romeo 156 1.8 T.S,'98
            ZAZ Tavria 1.1, '95 - взеха я
            Pinky: "He that is gentle to the brutal will end up being brutal to the gentle"

Comment

@олд фокс

а прав си - ма питат те бе - и теб и мен и всички - има избори за тая цел - демокрацията работи така (верно е доста тъпа система ма кво да се прави)

а дали са ниски или високи заплатите - ми всеки има различни разбирания и всеки си преценява - но аз съм изцяло против всякакви леви мерки
              проблемът с лошото образование според мен ще се реше в момента в който изчезнат държавните училища - тогава ще е ясно кой плаща и за какво плаща - а не аз да плащам на учител по биология който говори за "литургичен" сън ...

Comment

@ Old fox

Прав си, който не му харесва да си ходи, общо валиден принцип е. Обаче в случая не стачкуват един и двама или едно училище. Стачкуват всички. Цялата система. Да земат всички да си тръгнат, а? Явен признак че нещо не е наред.

Ами всички знаем че не са наред нещата в образованието. А ако хората почнат да си ходят и няма учители - това неименуемо ще доведе до увеличаване на заплащането.

Иначе по темата , чета и да ви кажа всеки е прав. Къде повече къде по малко.

Иначе казано "Сития на гладния не вярва"
                Всеки си гледа от неговата камбанария и вижда нещата под различен ъгъл.
                Alfa 147 Q2 1.9 JTDm 16v @150++ 2007 червената злобичка ;;; Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
                ex. Alfa 155 1.7 '93;;; ex. Alfa 147 1.9 JTDm 16v @140+ R.I.P. ;;; ex. Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001

Comment

Първоначално публикувано от Old Fox
                  Колега недей да цитираш директно тоя кретен с питката
                  Тук вече не съм съгласен. За мен този е един от двамата нормални министри (и хора) в това правителство. И единственият, от който не съм чул и дума популизъм. И също така единственият, който прави всичко възможно да държи на светло всички планове и процедури на министерството си.
                  Колега това на сериозно ли го мислиш ? Я ми разтълкувай само последното му изказване - "И със 100% увеличение учителите пак няма да живеят добре".
                  Alfa Romeo 155 2.0 16V Super

Comment

Четеш всичко преди и след въпросното изречение в изказването и евентуално хващаш смисъла. Човекът се опитва по всевъзможни начини да обясни едно и също елементарно нещо, но "феновете" са като зомбираните герои в анимационните филмчета - в очите им се търкалят едни големи 100% и не възприемат нищо друго наоколо.

Comment

Първоначално публикувано от търтей
                      @олд фокс

а прав си - ма питат те бе - и теб и мен и всички - има избори за тая цел - демокрацията работи така (верно е доста тъпа система ма кво да се прави)
                      Даа това с изборите го проспунах. Ма на последните не стана точно както го исках . Убавото при демокрацията, е че от време на време си проличава как е настроено мнозинството. Само че като гледам управлявашата колалиция..... баф м*** му и туй мнозинство.
                      Ся съвсем честно ти казвам, че ми е адски неприятно да ти противореча обаче това за частните училища не мога да го приема. Пак пиша - пазарните принципи не са приложими навсякъде. Това е доказано с практика. А какво ще стане с тези които не могат да си позволят частно училище?

@pr_00f
                      Ако повече хора започнат да напускат това ще доведе до увеличаване на заплатите... да но в една нормална фирма. В образованието просто на местата на напусналите могат да дойдат пълни кретени, като примера на търтея, които ще са съгласни да работят за малко пари. Ама как ще работят е друга работа.
                      А иначе, че всеки си има мнение е ясно, то затова водим този задълбочен, високоинтелигентен, великолепно аргументиран и силно социално ангажиран диалог

Comment

Според мен точно това вече е започнало да се случва

@Old Fox
                        В образованието просто на местата на напусналите могат да дойдат пълни кретени, като примера на търтея, които ще са съгласни да работят за малко пари.

И цикъла се затваря.
                        Пари няма, няма качествено образование.
                        И нали го знаете вица.

.....
                        Пари нема - Действаите.
                        Alfa 147 Q2 1.9 JTDm 16v @150++ 2007 червената злобичка ;;; Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
                        ex. Alfa 155 1.7 '93;;; ex. Alfa 147 1.9 JTDm 16v @140+ R.I.P. ;;; ex. Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001

Comment

Първоначално публикувано от pr_00f
                          Според мен точно това вече е започнало да се случва

@Old Fox
                          В образованието просто на местата на напусналите могат да дойдат пълни кретени, като примера на търтея, които ще са съгласни да работят за малко пари.

И цикъла се затваря.
                          Пари няма, няма качествено образование.
                          И нали го знаете вица.

.....
                          Пари нема - Действаите.
                          Хабсулютно съгласен

Comment

еми затва трябва да направим образованието платено - имаш пари добро с добри учители - нямаш - сорка - духаш
                            и заплатите нормали и повечето доволни

Comment

Човека с лъжите си и демагогските си приказки (на които явно си жертва и ти) си прилага типична политика "разделяй и владей". Ако нещата бяха толкова прости колкото се опитва да ги изкара нямаше да има нужда от министър. А той до сега освен да плюе по собствените си подчинени и да обяснява колко са накадърни, колко са мързеливи и колко са алчни не е направил нищо друго съществено.
                              Alfa Romeo 155 2.0 16V Super

Comment

Е аз не съм чак толкова краен Мисля, че трябва да си има държавни училища, осигуряващи някакъв приличен минимум. Все пак има и деца, "неслучили с родители", примерно - те трябва да имат шанс също. Нали е задължително основното образование.

Comment

Working...
                                X