Известие

Collapse
No announcement yet.

Смъртна присъда - за или против!

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Първоначално публикувано от Коки Покажи съобщение
    А като включим и условностите, броят на посоките нараства неимоверно. Така или иначе примерите, които даваш, говорят за огромни проблеми в системата на МВР, на прокуратурата и на съда, а тези проблеми няма да се решат с въвеждането на смъртно наказание.

След като не могат да вкарат един такъв екземпляр в затвора, как тогава ще успеят да го осъдят на смърт? Ако разчиташ на шубето - пак няма да стане, защото той като знае, че няма да стигне до наказание, го боли фара какво е това наказание дето няма да стигне до него.
    А според мен условностите елиминират множеството излишни смъртни присъди, за които говорите вие и намаляват риска от подвеждане под отговорност на невинни хора.
    И да, естествено, че липсата на съдебна система е проблем, преди ЗА/ПРОТИВ смъртното наказание, но този проблем се отнася и за всички други наказания!
    sigpic

Comment

• Колега, че Чикатило е заслужил нещо много по лошо от смърт съм съгласен. Но когато присъдата е толкова необратима като смърта, една евентуална грешка ще точно толкова жестока, колкото и престъплението. В случая на Чикатило осъдиха НЕВИНЕН човек - какъв е резултата от това? Освен убитите от Чикатило има и още един! Този един на чия съвест трябва да тежи?
      Да съгласен съм за разни изверги ТРЯБВА да има наказание - при това жестоко. Наказание, от което до края на дните си да съжаляват, че са останали живи. Само, че проблема с престъплнията и престъпността ще се реши тогава, когато имаме адекватна съдебна система. В този смисъл много по-възпитателно щеше да бъде ако нямаше случаи като този на Максим Ставийски на който му се размина защото бил "някой", отколкото наличието на смъртна присъда в българското законодателство. Защото и да я има - ще се ползва само срещу тези, които са "никои".
      Last edited by Ramsezsh; d.m.y г., 14:44.
      Ден без бира е загубен ден!

Ex Alfa Romeo 159 2.4 JTDm
      Ex Alfa Romeo 146 1.4 Junior

Comment

• Първоначално публикувано от Fear Покажи съобщение
        ...Аз все още съм "ЗА" смъртното накаание.
        Само че един аргумент отпадна - охраната и издръжката на затворника. Дори да не е тази цената, все пак има разходи. Затова предлагам да изключим финансовите аргументи и да се съсредоточим върху основните - практически и морални.

На мен например ми се е случвало катаджии да ми пишат акт за нещо, което НЕ СЪМ направил. Не мога да се оправя с тях - те са двама и са служители на реда, а аз - един, при това обикновен гражданин (демек стоя по-долу). Е, каква ми е гаранцията, че в тая шибана държава няма да ми лепнат нещо по-тежко? Или пък на теб? Няма. Е като няма, по-добре да знам, че и да искат, не могат да ми лепнат смъртно наказание.
        Alfa Romeo 166 2.4 JTD
        Блог за работа и кариера

sigpic

Comment

• Абе айде може и не може да е толкова, да прочетеш и да го сметнеш сам. УСА си изкрват всякакви данни публично, не е нужно да имаш брат'чед да ти изнася информация.
          Ама наистина няма смисъл да се спори така. Жаждата за кръв оборва всички факти.

The brutalization effect, also known as the brutalization hypothesis, argues that the death penalty has a brutalizing or coarsening effect either upon society or those officials and jurors involved in a criminal justice system which imposes it. In the brutalization hypothesis, capital punishment may send a certain message that it is acceptable to kill in some circumstances, or that society has a disregard for the sanctity of life. Bowers and Pierce claim a definite increase in homicides in the months immediately after an execution. This appears in an analysis done relative to the executions in New York state between 1907-1963. The brutalizing effect of the death penalty may be a reason for the increasing number of murders in jurisdictions in which it is practiced.
          I just have a hunch that Stalin is not that kind of a man. I think that if I give him everything I possibly can and ask for nothing from him in return, he won't try to annex anything and will work with me for a world of democracy and peace
          Roosevelt

Comment

• Първоначално публикувано от Stoyan Georgiev Покажи съобщение
            и как по-точно е изкарано, че струва 250 милиона... заради съдебни разходи ли ?

а иначе съм потресен... половин милион убийства за 36 години в страната на неограничените възможности... явно за някои НАИСТИНА са доста НЕОГРАНИЧЕНИ възможностите
            Само дето отнесено към 1000 души население ги поставя на 24 место в света, непосредствено след познай кой - България http://www.nationmaster.com/graph/cr...ers-per-capita и това при положение че никой не знае колко милиона единици огнестрелно оръжие включително и автоматично има в ръцете на населението което отново показва
            това за мен разбива напълно теориите за намаляваща престъпност при липса на смъртно наказание .
            Last edited by dimo; d.m.y г., 14:59.
            sigpicAlfa 155 2.0 16v

Comment

• Първоначално публикувано от Kuku Покажи съобщение
              ...И да, естествено, че липсата на съдебна система е проблем, преди ЗА/ПРОТИВ смъртното наказание, но този проблем се отнася и за всички други наказания!
              Следователно, за да бъде въведено смъртно наказание, редно е първо да се оправят проблемите в полицията и в съдебната власт. Кога очакваш да се случи това? При всички случаи дотогава съм против. След това, ще си помисля.
              Alfa Romeo 166 2.4 JTD
              Блог за работа и кариера

sigpic

Comment

• Един готов сдъвкан извод - феновете на смъртното наказание е много по-вероятно да извършат убийство. Пазете се.
                I just have a hunch that Stalin is not that kind of a man. I think that if I give him everything I possibly can and ask for nothing from him in return, he won't try to annex anything and will work with me for a world of democracy and peace
                Roosevelt

Comment

• Добре, Коки, съгласен съм!
                  Но в темата не се коментира това усложнение, което показва, че пак се отклоняваме от темата....
                  sigpic

Comment

• Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщение
                    Аз пък си държа на моето предложение - пускат се на някакви неблагоприятни за живот места без право на връщане към цивилизациятя. Ако искат да живеят ще трябва да оцеляватт - хем няма няма да правят разходи, хем няма да има смъртно наказание. Може да се подберат и места, в които да работят за да живеят по-човешки - да речем в Аляска да вадят нефт, тогава и обществото може да има полза от тях.
                    Тва отдавна е измислено - урановите мини.
                    Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
                    AlfaRomeo 155 1.8 TS 129 к.с. 1995 г., AlfaRomeo 166 2.4 JTD 140 к.с. 2002 г. , Volvo S60 2.4D Sport 163 к.с. 2008 г. - EX;
                    Opel Insignia ST 2.0 BiTurbo CDTI 194 к.с. 2014 г. (Алфа под прикритие)

Comment

• Първоначално публикувано от Kuku Покажи съобщение
                      Добре, Коки, съгласен съм!
                      Но в темата не се коментира това усложнение...
                      Коментирахме го още в началото:

Първоначално публикувано от Коки Покажи съобщение
                      Принципно съм "за", но за БГ съм категорично "против". Нека те попитам нещо:

1. Хванаха ли някой важен престъпник през последните 20 години? Аз не се сещам и ако не са, тогава кого ще убиваме?

2. Кой ще постановява присъдата? Тези, които пускат мега престъпниците на свобода ли? На кого ще я постановят тогава?

3. Има ли по-добър начин поредните министри, откраднали десетки милиони, да отклонят вниманието от себе си от този да наводнят медиите с информация за смъртната присъда на някой дребен престъпник, която услужливо е издадена точно в момента, в който са им разкрили далаверата?

4. Колко струва човешкия живот в България? Искаш ли да не струва и толкова? Смяташ ли, че българското правителство съвестно ще се грижи за твоята и моята сигурност?

5. Кое на тоя свят е "на 100% доказано"? Не е ли възможно нещо да се "докаже", а после да се окаже, че не било така? Примери искаш ли?

Справедливостта в едно общество не зависи от инструментите, които употребява властта, а зависи от морала на хората, които упражняват властта. Така че със или без смъртна присъда, липсата на морал си е липса на морал, демек ша са опра'им, ама някой друг път. Дотогава можеш само да си мечтаеш за справедливост, за възмездие, за защита на правата ти и т.н.
                      Първоначално публикувано от Kuku Покажи съобщение
                      ...което показва, че пак се отклоняваме от темата.... ...
                      Ами отклоняваме се, аз също все дърпам към споменатите условности и поставям въпроси, ама досега никой не ми е дал смислен отговор.
                      Alfa Romeo 166 2.4 JTD
                      Блог за работа и кариера

sigpic

Comment

• Да, ама кой да помни....
                        Добре, значи ти си се отклонил от темата още миналата година
                        sigpic

Comment

• Коки, аз го написах поне пет пъти вече. Arbeit macht frei. Дори да звучи цинично е съвършенно вярно.
                          Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ

Comment

• Първоначално публикувано от търтей Покажи съобщение
                            Коки, аз го написах поне пет пъти вече. Arbeit macht frei...
                            Може ли да разясниш малко, че явно съм проЗ...
                            Alfa Romeo 166 2.4 JTD
                            Блог за работа и кариера

sigpic

Comment

• Първоначално публикувано от търтей Покажи съобщение
                              ... Arbeit macht frei. ...
                              Абе последният път, когато е ползвано, престъпниците са били от другата страна на бариерата !

Ако имаше действително РАБОТЕЩА съдебна система, щях да съм ЗА смъртното наказание.
                              В момента ще съм удовлетворен и на повече ДОЖИВОТНИ присъди(най-голямото в момента наказание в Бг). Но уви, май и такива няма...
                              Last edited by bager; d.m.y г., 16:45.
                              ALFA ROMEO 156 SW SELESPEED - EX
                              ALFA ROMEO 159 SW 1.9 Mjet - EX
                              ALFA ROMEO 156 2.4 JTD-EX
                              ALFA ROMEO 33 1.8TD -R.I.P.

Comment

• Хората се възпитават с труд. От малки. Айде замислете се хора с каква среда и психопрофил стават престъпници. Превенция му е майката, не наказание.
                                Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ

Comment

Working...
                                X