Известие

Collapse
No announcement yet.

Знаехте ли, че бутилката Каменица от 2 литра била 2,6 литра?

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Знаехте ли, че бутилката Каменица от 2 литра била 2,6 литра?

Не мога да се сдържа да не Ви разкажа тази случка от вчера. Имам един приятел, който си пада много по стари руски машини и вчера ме помоли да отида с него да гледа и евентуално да купи една Жигула. Гледахме, пробвахме да я запалим, но не става. Явно нямаше бензин. Взехме една бутилка от 2 л. Каменица и отидох до бензиностанцията на Лукойл на Ботевградско шосе. На бензиноколонките нямаше служители и аз сам си налях гориво. Когато погледнах към колонката и какво да видя-взели, че влезли 2,6 литра??? Е как кажете ми в бутилка от 2 литра влизат 2,6? Отидох вътре да платя и да се разправям, но служителката се нахвърли директно върху мен, че съм нямал право да зареждам в бутилка заради безопастност. Тук може би е права, но дали е само заради безопасността или за да не видиш колко сипваш??? Представих се за адвокат, което доста смути женицата и почна да мига на парцали. Представете си как ни лъжат за 2 литра, ами ако наливаш 30, 50, 70? Никога не съм харесвал Лукойл, не ми допада как ми върви колата с техните горива, но сега съм сигурен, че никога повече няма да стъпя на тяхна бензиностанция. Не искам да Ви агитирам да не зареждате оттам, просто считам, че съм длъжен да го споделя с Вас. Писна ми всички да ни мислят за балъци-ей това е!!!
    Alfa Romeo 156

А замислял ли си се, от поста ти става ясно, че не си, че който и да е съд с отбелязано на него количество, в случая бутилка за бира( не оторизиран съд за наливане на горива) не е точно този обем, а винаги с процент повече?!? Единствено сертифицираните по стандарт съдове имат точно определен обем, разграфени с проценти на допустими отклонения +/-. Всеки съд за течности има по голям обем от означеното, най-малкото за обезопасителен обем при вариации в налягането на съдържащата течност.

Comment

Впечатлен съм от интелигентния ти отговор, но все пак 600 мл. на 2 литра отгоре?
      Alfa Romeo 156

Comment

Ако бензина е читав с тази бутилка няма да може да изминеш и 300м и ще се стопи .
        От друга страна - забранено е да се пълни бензин в пласмасови бутилки и туби които не са предназначени за горива поради горната причина и ,че има вероятност от прехвърляне на искра от статично електричество .

А ти запознат ли си как се замерва и калибрира бензиноколонка и какви допуски има на бързи и бавни обороти на дебитомера ?
        Предполагам ,че не си .

П.С. Прочети и обмисли много добре какво е написал колегата MrX отгоре . Там е и половината от разликата от 600мл .
        Last edited by Sunny; d.m.y г., 14:49.
        Някои хора трябва да имат не акт за раждане, а писмено извинение от производителя на контрацептиви.乁໒( ͒ ⌂ ͒ )७ㄏ
        Българите ще излязат масово на протест, чак когато спрат Замунда
        Една тема във форума се счита за успешна, ако до седмия коментар не се заговори за плюскане и пукница !

Comment

Първоначално публикувано от glock26 Покажи съобщение
          Впечатлен съм от интелигентния ти отговор, но все пак 600 мл. на 2 литра отгоре?
          Може би лъжат с по-малко, но ако си занесъл някоя стара раздута бутилка е възможно да се получи тази разлика.
          Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
          Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
          Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
          sigpic

Comment

Откъдето и да го погледнеш е на лице измама от страна на бензиностанцията, друг е въпроса че е забранено и опасно да се налива в такива бутилки. Човека добре споделя, защото при зареждане на по-голямо количество ще има доста разлика. Със сигурност има и други такива места където ни лъжат, но няма как да се провери колко ти сипват в резервоара.
            Alfa Romeo 159 1.9JTDm 16v 150 07г.
            Alfa Romeo 147 1.6TS 16v 120 01г.

Alfa Romeo 145 1.4TS JUNIOR 16v 103 98г.-ex.
            Aifa Romeo 156 1.8TS 16v 144 99г. ех.

Comment

ОК, явно аз не разбирам! Благодаря на всички.
              Alfa Romeo 156

Comment

Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщение
                Може би лъжат с по-малко, но ако си занесъл някоя стара раздута бутилка е възможно да се получи тази разлика.
                Ами аз затова му казах ,че половината разлика е описана в поста на MrX , другата половина идва от факта ,че дебитомера на ниски обороти дава големи отклонения които стигат до 10% . Затова когато зареждате не прецъквайте пистолета за да се наместят стотинките . Там е и най-глямата далавера на бензиностациите .
                Може много да се говори по темата - 8 години работих като сервизен техник на бензинови , газ колонки и фискалните им системи .
                Някои хора трябва да имат не акт за раждане, а писмено извинение от производителя на контрацептиви.乁໒( ͒ ⌂ ͒ )७ㄏ
                Една тема във форума се счита за успешна, ако до седмия коментар не се заговори за плюскане и пукница !

Comment

Принципно ги следят да не се случва така. За целта на определен период от време проверяват като "проточват" гориво в съд, който е по стандарт. Имат малък процент разминаване, който е приет за нормален (но определено не е 300 мл на 2 литър). Възможно е и колонката да е била повредена. На мен самия преди години ми се е случвало на една от старите бензиностанции на Петрол нещо подобно. Преди години имах един трабант, Който е карал такова чудо знае, че той няма уреди за отчитане на нивото на горивото. Всичко става с помоща на една пластмасова разграфена пръчка, - тобваш в резервоара и като я извадиш виждаш колко има вътре. Трабанта бидейки двутактова машина изискваше да се добавя масло в резервоара в определено съотношение. За целта за да сложа точно количество малсло преди да зареждам с бензин трябваже задължително да знам колко имам. Така при едно от поредните ми зареждания се оказа че имам 4 литра. Сипах си масло солкото трябва и когато напълних резервоара се оказа, че и той е поел3-4 литра повече от капацитета му. Ей какъв скандал вдигнах само...
                  Ден без бира е загубен ден!

Ex Alfa Romeo 159 2.4 JTDm
                  Ex Alfa Romeo 146 1.4 Junior

Comment

Първоначално публикувано от sunny2006 Покажи съобщение
                    Ами аз затова му казах ,че половината разлика е описана в поста на MrX , другата половина идва от факта ,че дебитомера на ниски обороти дава големи отклонения които стигат до 10% . Затова когато зареждате не прецъквайте пистолета за да се наместят стотинките . Там е и най-глямата далавера на бензиностациите .
                    Може много да се говори по темата - 8 години работих като сервизен техник на бензинови , газ колонки и фискалните им системи .

Аз пък обичам да си сипвам гориво бавно. В такива случаи съм зареждал повече литри отколкото пише на колонката.
                    Изпитано. Ако разходомера е износен има случаи в които "подарява" на клиента.
                    AR 145 , 1.6 , 76 kw- ex; GT 1.9 JTD 110 KW
                    Posted by Bat Vas:Алфиста трябва да има минимум две коли, ако не иска да ходи с градски транспорт от време на време.
                    sigpic

Comment

Първоначално публикувано от stelt Покажи съобщение
                      Аз пък обичам да си сипвам гориво бавно. В такива случаи съм зареждал повече литри отколкото пише на колонката.
                      Изпитано. Ако разходомера е износен има случаи в които "подарява" на клиента.
                      И това го има ама е 1 на 100
                      Ама тогава заминава процента на бензиностанцията , бензинаджията и този който е настройвал колонката . Нафта под път и над път ама бензина на далавера е малко по зор

Comment

Тука не влиае ли и плътността на отделните флуиди?

Comment

Първоначално публикувано от cyberhill Покажи съобщение
                          Тука не влиае ли и плътността на отделните флуиди?
                          Плътността играе роля при теглото!
                          Някой по-горе беше споменал влиянието на бензина върху материала, от който е изработена бутилката от бира, ако не се лъжа е поливинилполипиролидон, а именно реакция на материала с бензина и раздуване, уголемяване на бутилката. Не винаги някой друг ни е виновен, че сме се оказали прецакани.

Comment

И температурата е от голямо значение, защото измервателните уреди се калибрират да работят при една осреднена температура за цялата година от 15 градуса.
                            Alfa Romeo 146 1.6 TS '97
                            Alfa Romeo 166 2.0 TS '02
                            Alfa Romeo GT 1.9 JTD '05
                            sigpic

Comment

Колеги, недейте така. На колонките пише, че толеранса е 0.5% при заредени най малко 2 литра. Това прави 10 грама. А до 600 грама? Че не е правилно да зареждаш в такава бутилка, не е. Бензинът разяждаше старите матови бутилки от вода. С тези проблем няма.
                              Alfa Romeo 156 SELESPEED 09.99-EX, Alfa Romeo 166 06.01 & BMW E39 525tds Touring

Comment

Working...
                              X