Известие

Collapse
No announcement yet.

При какви обороти е най-икономично да се сменят скоростите?

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Първоначално публикувано от Abar7h Покажи съобщение
    ...но над 50км/ч задълже на пета...
    Е за това говорех, че е вредно за двигателя ама колите са си ваши, карайте си ги както искате

Comment

в крайна сметка получих отговори в границите на 1500 и 3000 оборота

Comment

Оптималните обороти за смяна на предавка зависят от много неща.
        Тип на двигателя, кубатура, маса на купето, пътни условия, наклон, колко е загрял двигателя....
        Универсална рецепта няма, просто трябва да се научите да усещате колата и двигателя.

Един ще ви каже - дръжте мотора винаги близо до максималният въртящ момент, друг ще каже - дръжте ниски обороти.
        Alfa 147 Q2 1.9 JTDm 16v @150++ 2007 червената злобичка ;;; Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
        ex. Alfa 155 1.7 '93;;; ex. Alfa 147 1.9 JTDm 16v @140+ R.I.P. ;;; ex. Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001

Comment

Първоначално публикувано от badmadafaka Покажи съобщение
          Е за това говорех, че е вредно за двигателя ама колите са си ваши, карайте си ги както искате
          Това просто не е вярно, след 50км/ч оборотите са над 1500 и то моментно, след това стават повече - абсолютно никакъв проблем за двг, това са легенди и митове.
          Първоначално публикувано от pr_00f Покажи съобщение
          Един ще ви каже - дръжте мотора винаги близо до максималният въртящ момент, друг ще каже - дръжте ниски обороти.
          Те това е истината за TS икономията е в смяна на 2800об (на първа 2000) и в някои други моменти, които са доста дълга тема . . Удоволствието при това каране естествено е кръгла 0, но да не забравяме и джеба . .
          Най-икономичния режим на 166 2,0TS e каране на 5-та с 60км/ч - около 6,6/100 - ясно е, че няма как да се кара така.
          Last edited by code; d.m.y г., 10:19.
          sigpic
          156 Facelift 1.9JTD16V 159 1.9JTDm16V 166 2.0TS(eх) Fiat Fiorino 1.3JTD
          "Странно нещо е животът - днес караш с 200, утре те возят с 20"

Comment

Аз лично сменям между 2500-3000 оборота.Пета скорост изобщо не включвам в града.Пета вкарвам при по продължително каране с една и съща скорост и да не е под 80 км. в час.Според мен това е по оптималния вариант за двигателя.Може и да греша.
            алфа 156 1.8тс16v

Comment

Добре де,
              Ще се опитам да ви дам една полу-универсална рецепта.
              При нормално каране смяната на горна предавка би следвало да става на такива обороти и скорост , че след като включите следващата предавка да можете да продължите да ускорявате , без да се налага да давате много газ.
              Това зависи и от самите скорости с които е оборудвана колата.

Примерна таблица за ск.кутия на Либрата със дизелов 2.4 мотор.
              Сменяме на 1800 оборота - какво се случва на следващата скорост.
              Както се вижда при смяна от 1->2 и 2->3 имаме много сериозен спад на оборотите, и на следващата предавка се налага да настъпим повече педала за да се продължи ускорението. Тъпо е да се ускорява от 1100 оборота, а и разхода в такъв момент , понеже сме настъпали доволно педала също е осезаем.

Т.е е неадекватно да се сменят 1->2 и 2->3 на тези обороти, по добре е 2200-2400
              Докато при 3-4 и 4-5-та спада в оборотите не е толкова голяям. и може и да се сменя и на 2000.

Gear Change RPM drop (change @1800)
              -------------------------------------------------------------
              1 -> 2 -741 (to 1059)
              2 -> 3 -705 (to 1095)
              3 -> 4 -515 (to 1285)
              4 -> 5 -386 (to 1414)

И все пак всичко зависи от конкретната ситуация и пътни условия.
              При катерене на баир при всички положения е по добре да се вдигат повече обороти на ниска предавка преди превключването.
              Alfa 147 Q2 1.9 JTDm 16v @150++ 2007 червената злобичка ;;; Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
              ex. Alfa 155 1.7 '93;;; ex. Alfa 147 1.9 JTDm 16v @140+ R.I.P. ;;; ex. Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001

Comment

Първоначално публикувано от code Покажи съобщение
                Това просто не е вярно...
                Е то и 200 е "над 50"... аз имах предвид точно с 50 където оборотите със сигурност са доста под 2К, като се набереш си е ОК, но в крайна сметка:
                Първоначално публикувано от badmadafaka Покажи съобщение

Comment

Ок, колега аз ти казвам, че ще карам оттук до София с 50км на 5-та без абсолютно никакви последствия за мотора. Само дето няма как да стане щото на баир ще тръгна назад Колата ми държи 3 атмосфери на маслото на празен ход
                  sigpic
                  156 Facelift 1.9JTD16V 159 1.9JTDm16V 166 2.0TS(eх) Fiat Fiorino 1.3JTD
                  "Странно нещо е животът - днес караш с 200, утре те возят с 20"

Comment

Като карам лежерно и "икономично", сменям на 2-2.4к....
                    Почти не гори, даже повече ми става бенза в резервоара.....
                    "Anybody that tells me a good car is one that is light with low power to weight ratio is an amateur" - Kazutoshi Mizuno-designer of Nissan GTR
                    F=M x A - Исак Нютон - amateur.....

Comment

И аз като Профа смятам, че няма универсална "рецепта". Всеки трябва да си усети колата сам и да почувства в какви обороти трябва да сменя скоростите. Аз както и да карам под 25-30 л/100 градско немога да падна,извън града 17 ми е рекорда по "икономичност" ама с много зор.
                      Има го и един друг момент, че ако разликата в икономичното каране и да го наречем нормалното (без следене на обороти и предавки) е в порядъка на 1-1,5 литра на 100 аз не виждам смилъл човек да се мъчи.
                      Range Rover Vogue 4.4
                      Rexton 270 cdi
                      Honda CBR Repsol 1000 , Polaris Predator 500
                      Колкото и да се опитваш, никога няма да си по-велик от пръдня на крава.

Comment

Първоначално публикувано от tanatos Покажи съобщение
                        И аз като Профа смятам, че няма универсална "рецепта". Всеки трябва да си усети колата сам и да почувства в какви обороти трябва да сменя скоростите. Аз както и да карам под 25-30 л/100 градско немога да падна,извън града 17 ми е рекорда по "икономичност" ама с много зор.
                        Има го и един друг момент, че ако разликата в икономичното каране и да го наречем нормалното (без следене на обороти и предавки) е в порядъка на 1-1,5 литра на 100 аз не виждам смилъл човек да се мъчи.
                        да, то тва ми беше другия въпрос. какъв е аджеба смисълът от цялото нещо, за нас простосмъртните, които нямаме наготово изчислен среден разход?

Comment

Не съм съгласен, че не трябва да се опитва човек да дава по нисък разход на гориво. Ако глобализираме нещата - ще разберете защо е така.
                          На мен ми е много неприятно някой от шофьорите ми да даде по висок разход дори и с 1 литър на 100 км.
                          И понеже с доста "шофьори" си имам работа, наблюденията са ми, че масата от тях не усещат кога е най добрия момент за смяна на предавка.
                          Обяснението на pr_oof дава най-добра представа за това кога трябва да се сменят предавките.
                          AR 145 , 1.6 , 76 kw- ex; GT 1.9 JTD 110 KW
                          Posted by Bat Vas:Алфиста трябва да има минимум две коли, ако не иска да ходи с градски транспорт от време на време.
                          sigpic

Comment

Ако на Рейндж-а ти е толкова разхода си е екстра според мен и на градско, и извън.
                            Иначе подкрепям, да се мъчи човек за 1 л. разлика просто не си заслужава...
                            Alfa Romeo 145 1.9 JTD

Comment

Първоначално публикувано от fuji Покажи съобщение
                              Аз лично сменям между 2500-3000 оборота.Пета скорост изобщо не включвам в града.Пета вкарвам при по продължително каране с една и съща скорост и да не е под 80 км. в час.Според мен това е по оптималния вариант за двигателя.Може и да греша.
                              Аз пък в града предимно на 6-та карам мина ли 60 км/ч си включвам 6-та. Двигателя не мисля, че се тормози + това не ускорявам, а само поддържам тази скорост.
                              Lexus IS200

Comment

С моя мотор мога да си карам на 5 из града спокойно... но го правя само на големите булеварди с ограничение над 60 км.
                                Просто предпочитам в динамичните градски условия да мога да контролирам автомобила както с подаване, така и с отнемане на газта.
                                За това вече гледам в масата случаи да сменям така, че да не падам под 1800-2000 на по-горната предавка... не само икономията е важна.
                                Отделна тема е как тоя дизел от 1400 до 2000 се опитва рязко да си откине гумите и това тормози съединителя, а рязкото му пускане пък е нежелателно и води до придърпване

Та всяко нещо с +/- си.

Едит: Това разбира се на сухо и нормално време... на хлъзгав терен с предно отнемането на газта може да изиграе много лоша шега, а дизелите могат лесно да превъртят, та на колкото по-ниски обороти, толкова по-добре.
                                Last edited by morfius; d.m.y г., 12:36.
                                Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

Working...
                                X