Известие

Collapse
No announcement yet.

Свързване на стерео усилвател без "pre-out" с активен субуфер

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Довечера ще тествам всичко това (ще мерна съпротивление по чинчовете и ако то е ок, ще сваля дозата) и ще напиша...
    Ако се окаже, че дозата е проблемна вече съвсем ще е резил... Аман от търговци, които не вярват в кармата...
    Last edited by badmadafaka; d.m.y г., 14:13.

Comment

Първоначално публикувано от badmadafaka Покажи съобщение
      Довечера ще тествам всичко това (ще мерна съпротивление по чинчовете и ако то е ок, ще сваля дозата) и ще напиша...
      Ако се окаже, че дозата е проблемна вече съвсем ще е резил... Аман от търговци, които не вярват в кармата...
      Гледам, че си на вълна ретро Hi-Fi. Мога да ти харзулна един тунер от онези с тежкото голямо копче за станциите и механична скала със светеща стрелка

159 1.8 MPI
      166 2.0 TS (ex)

Comment

Мдаммм,
        мисля, че това е твоят нов форум....
        http://www.bgaudioclub.org/forum.php
        Alfa Romeo 1.8 TS `98
        sigpic

Comment

Позачитам там отвреме-навреме, ама като цяло там ми изглеждат прекалено знаещи и разбиращи, че да обясняват нещата ламерски, пък аз не искам да придобивам още едно "вишу" само за да си формулирам въпроса правилно, ако ме разбираш...

@ecotronic: Tунера може да ми го покажеш, ама само за украса ще седи, аз радио не слушам (принципен въпроc - дразни ме друг да ми определя коя песен ще слушам), но пък голямото копче си е голямо копче...

А я чакай да не е зян мнението да питам, ако се окаже, че дозата е "шаден" - на грамофона пише точно каква доза му трябва, но съм почти убеден, че точно тази дето е написана там (Technics 270 нещоси) няма да я намеря да си я купя... Може ли да му сложа каква да е доза..?
          Шеловете знам, че са еднакви (тоест всяка доза ще пасне на шела) а и след като го разглобих и се убедих, че на практика дозата няма никаква връзка (почти в буквалния смисъл ако не броим масата) с останалата част на грамофона... Та мога ли да сложа какво да е ако се окаже, че в нея е драмата или да хвърлям шасито..?

Comment

може бе. въпроса е да се сработи добре с рамото и да си натъкмиш антискейтинга и тежестта.
            точка

Comment

Така. Мерих. Май ivan dimitrov се оказва прав...

Първо мерих всякакви комбинации по чинчовете - нищо с нищо не е свързано, дори ширмовките една с друга. Странното е следното: като ги меря между всяко едно и жичката за маса към усилвателя, няма връзка с никое освен ширмовката на левия канал (което е странно според мен) - там подскачат някакви цифри на дисплея на мултицета за секунда-две и изчезват...
              Свалих и дозата, без нея пак бръмчи.
              Все пак мерих и само дозата - там между плюса и минуса на левия канал за секунда пак подскача някаква цифра на дисплея на мултицета и изчезва - това значи ли, че тя трябва да си ходи или е нормално след като стабилизира, че няма връзка след секунда (мултицета се сещате, че е китайче за 20 лева)..?

Тъкмо се чудих кое първо да тресна в земята и се сетих нещо друго - взех един обикновен китайски чинчов кабел и го боцнах там на усилвателя без да е включен в нищо - бръмчи още по-силно...
              Взех малко по-качествен кабел - бръмчи ама по-слабо (но пак по-силно отколкото с грамофона).
              Накрая изкопах от скрапа оригиналния остатък от кабел, който свалих от грамофона - включих го като внимавах на другия край да не окъся нещо и О, ЧУДО - никакъв, ама съвсем никакъв шум.
              Явно е в кабела драмата (или поне основната, кажете дозата как е с оглед горното)...
              ОБАЧЕ, мерих съпротивлението на този същия кабел - уреда показва 0.04, на другите китайски кабелчета е над 0.07, че и над 0.1 на най-смотаното... Супер - намерих един чинчов кабел, който едно време сам съм правил, премерих - и на него даде 0.04 обаче като го включих в чинча на усилвателя шума е дори по-голям отколкото при най-смотания кабел, тоест к'во пра'йм..?! Явно е от кабела, ма не е свързано със съпротивлението му - тогава с какво..? Имам един дето на него фабрично има ферит, той показа 0.05 съпротивление - с него си бръмчи както с този, който е в момента на грамофона... Давайте акъл, щото оригиналния не е в състояние за слагане - какво му е толкова специалното на тоя кабел..?

Comment

Не е въпроса в съпротивлението на кабела. Дали ще измериш 0,1 или 0,01 ома не е от съществено значение.
                Много е важно обаче как е реализирана ширмовката. На евтините китайчета това е просто един тънък проводник, който върви в изолацията успоредно на активния проводник.
                В хубавия кабел ширмовката трябва да е оформена като оплетка около активното жило. Нещо много близко по вид като конструкцията на коаксиалните кабели.
                Разчопли изолацията за да се убедиш какъв е кабела.
                И разбира се и най-добрият кабел няма да свърши работа, ако не е свързан правилно.
                Факт, че не си успял да измериш съпротивленията на намотките на дозата означава, че или мултицетът е за боклука, или не е бил свързан кабела към дозата.

159 1.8 MPI
                166 2.0 TS (ex)

Comment

Ширмовката на оригиналния кабел, който махнах и с който не шуми усилвателя е точно такава - оплетена около основния проводник и е алуминиева (бяла на цвят); на кабела с който подмених оригиналния е същата, ама е медна...
                  А какво значи, че не съм успял да измеря съпротивление на дозата - искаш да кажеш, че е трябвало да има съпротивление между крачетата на самата доза ли..? Ако е така, значи мултито е траш...
                  Обаче това с кабела си остава неясно за мен - защо оригиналния не шуми вкаран в усилвателя, а всички други шумят..?

Comment

Ширмовката на оригиналния кабел, който махнах и с който не шуми усилвателя е точно такава - оплетена около основния проводник и е алуминиева (бяла на цвят); на кабела с който подмених оригиналния е същата, ама е медна...
                    А какво значи, че не съм успял да измеря съпротивление на дозата - искаш да кажеш, че е трябвало да има съпротивление между крачетата на самата доза ли..? Ако е така, значи мултито е траш...
                    Обаче това с кабела си остава неясно за мен - защо оригиналния не шуми вкаран в усилвателя, а всички други шумят..?
                    Ако кабелът е свързан все пак с дозата, трябва съпротивлението между активния проводник и ширмовката да е от няколко десески ома до няколко килоома. Това със всеки посредствен омметър се мери без проблем. А ако омметърът не може да го премери, мястото му е в рицайкъл - бина.

Сигурен ли си че на оригиналния кабел на са му допряни (дадени накъсо) активен проводник и ширмовка?

159 1.8 MPI
                    166 2.0 TS (ex)

Comment

Не са дадени на късо на оригиналния кабел със сигурност. А дозата е свързана с чинчовете също 100-процентово, защото грамофона свири (в смисъл чува се през колоните усилено както си трябва); Като свалих дозата видях, че гения е омешал местата на кабелите и, но не е драма - просто каналите ляво и дясно бяха обърнати, плюса и минуса си бяха на правилното място и всеки на правилния си канал...
                      Не мога да си обясня как само като включиш кабел в усилвателя, на другия край на който няма нищо и той самия не се допира до нищо, се чува шум, брум или каквото е там... Това не ми се струва нормално - да не би драмата да е в самия усилвател? Него като го увелича до край, като селектора е на "phono" и пак чувам шум, без да има какъвто и да е кабел закачен на чинчовете - това нормално ли е..? На другите канали (позиции на селектора) шум няма при същото положение... Сега знам, че входа за грамофон е по-чувствителен, ама нормално ли е все пак без да има нищо включено в него да има шум..?
                      Предполагам е някакъв електростатичен, въпреки, че чинчовете съм ги чистил четка за зъби, намокрена обилно с контактен спрей и отвън и отвътре...
                      Ама пък дори и да е в усилвателя проблема, откъде-накъде с оригиналния кабел на грамофона всичко е наред..???
                      Last edited by badmadafaka; d.m.y г., 08:56.

Comment

---
                        Last edited by ivan dimitrov; d.m.y г., 19:23.
                        Арфа Ромео 146 1.6 боксер

Comment

Добре, супер, че усилвателя не е "шаден" обаче лошо с кабела... Може ли да препоръчате кабел - какво да търся/меря и т.н. за да го оправя - явно големия ми проблем с шума е точно от кабела... Примерно кабел, предназначен за музикален инструмент ще свърши ли работа..? Или микрофонен пък аз да си запоя чинчове..?
                          Иначе не е оферта да ползвам друг канал на усилвателя с отделен пред-, защото всички други канали са заети... Само "phono"-то е свободно...
                          Само (може и да съм тъп ама) от обяснението не разбрах защо от друг кабел, закачен на phono-входа, се засилва шума без да има нищо закачено на този кабел... За транзистора разбрах, ама как му влияе един кабел, края на който е във въздуха..? Между другото като местих и пробвах разните кабели на усилвателя дали ще шуми с тях (без да има нищо на тях), сложих и един интерконект "Proel", който си мисля, че трябва да е поне толкова ОК, колкото някакъв стар, прекършен и издран на 100 места кабел (оригиналния от грамфона), ама не би...

Вчера като разглабях шелове и дози забелязах и друго нещо - стилуса, или по-точно самата игла "няма никаква връзка с този номер" (още едно "браво" на "търговеца")... Стилуса си е оригиналния, но самата игла е някаква си, която дори не стои право напред а е наклонена на една страна (явно няма нищичко общо с този стилус) - съвсем леко я бутнах с пръст и тя изпадна - явно просто е мушната в канала на стилуса и някакси е закрепена... Как изобщо просвири това нещо не знам... Да е жив и здрав тоя дето ми го продаде за "перфектно"...

PS: Мерси за инфото за иглите - порових стабилно в нета да търся само стилус някъде тук (без успех) и мисля, че направо ще скоча на някаква нова доза "Аудиотехника", която е максимално близка до 270С-то... Тя оригиналната игла в спецификациите на шасито я дават конична, така, че няма драми - тия по-еФтинджосите ги гледам, че са си конични... Само кабела да го измисля... То обаче като им гледам цените, май по-евтино ще ми е да купя някой строшен грамофон с читав кабел, да резна кабела и да изхвърля останалото - по-евтино ще ми излезе и може би по-сигурно, че ще проработи...

Еdit: Стилуса на 270С-то изглежда като на снимката - ако знаете някакъв съвместим, който може да се купи оттук ще съм благодарен, ако не - "Аудиотехника".
                          Last edited by badmadafaka; d.m.y г., 09:24.

Comment

я пробвай да пуснеш един кабел от шасито на грамофона до шасито на усилвателя.
                            иначе за сигнален кабел пробвай коаксиален кабел 75 ома.

ПП
                            игли - в музикалните магазини. примерно
                            http://www.audio-factor.com/home.php?cat=6

дозата сигурно не си я мерил на правилния обхват. почваш от мегаомите и слизаш надолу.
                            Last edited by kolev; d.m.y г., 11:02.
                            точка

Comment

Мда, простичък съм - мерих на най-ниските омове, защото така гледах дали няма окъсено по чинчовете... Игла обаче не намирам, директно доза ще е, така, че няма какво да и меря...
                              А за кабела - коаксиален не ме урежда, защото е прекално дебел, няма как да го фиксирам на шасито... Евентуално китарен ако ще стане мога да срежа един...

Comment

има коаксиални и с дебелина 5-6мм. и 50ома да е, не го бърка. то в случая няма и значение.
                                има и други точно за това.
                                гледай горе в дясно пдф-ите
                                http://www.filkab.com/main/bg/produc...бели/155/
                                http://www.filkab.com/main/bg/produc...ТЧП_к/157/

китарата не си я разваляй.

ПП
                                само с кабел забоден във фоното на усилватеря има брум щото усилването на тоя вход е огромно, а кабела действа като антена.
                                Last edited by kolev; d.m.y г., 12:35.
                                точка

Comment

Working...
                                X