Връзката между въпросната платка и чинчовете, които ще монтираш някъде по панела на шасито трябва да бъде изградена с екраниран проводник. Използвайки отделни кабели, дори усукана двойка, ще доведе до появата на шумове (дори ако дължината е 8 - 10 см.)
Известие
Collapse
No announcement yet.
Свързване на стерео усилвател без "pre-out" с активен субуфер
Collapse
X
-
Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщениеВръзката между въпросната платка и чинчовете, които ще монтираш някъде по панела на шасито трябва да бъде изградена с екраниран проводник. Използвайки отделни кабели, дори усукана двойка, ще доведе до появата на шумове (дори ако дължината е 8 - 10 см.)
Comment
-
Първоначално публикувано от badmadafaka Покажи съобщениеДемек подходящ би бил тънкия коаксиален кабел, за който говорихте по-назад в темата..?
В твоят случай входа на усилвателя НЕ e диференциален и затова механизмът по който усуканата двойка "премахва" смущенията е неприложим.
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
Купувай буксата , хващай поялника и докладвай.
Стига ти теоретична подгтовка...
http://www.bgaudioclub.org/showthrea...кейтинг
Ето ти за четене...Alfa Romeo 1.8 TS `98
sigpic
Comment
-
Първоначално публикувано от badmadafaka Покажи съобщениеМерси за линка
А само още едно нещо - понеже не съм сигурен дали ще намеря такъв тънък коаксиален, не мога ли да резна цяло парче UTP, то да си седи "на цяло" и само да пойна съответните по цвят жички вътре - то няма ли си екранировка, или няма да стане толкова просто..?
Но точно UTP (UN-shielded Twisted Pair) съвсем няма да ти свърши работа, защото той няма екран (външна оплетка)
Сигурно имаш впредвид STP или FTP кабел.
Но аз продължавам да твърдя, че такъв кабел е неподходящ.
Според мен трябва да бъде екраниран ко-аксиален кабел.Last edited by ecotronic; d.m.y г., 13:40.
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
Взех едни мега-фешън чинчове за панел (пробиват се кръгла дупка и е се навива като болт), както и два вида коаксиален кабел от най-тънкия, който предлагаха (ма е далеч от 3мм) Единия е гъвкав, другия е твърд, ще пробвам и с двата, с който стане, а ако с нито един не успея да се справя, ще мисля други начини...
Дори и да не е задължително да е коаксиален, факта, че за дългия кабел коаксиалния няма абсолютно никакви смущения ме кара поне да опитам с коаксиален.
Единия от тия два дето взех да пробвам е със съпротивление 75 ома, другия е с 50 ома - това мисля, че не би трябвало да има значение или има..?
Иначе да - пиша "UTP" ама си мисля за "FTP"...
Comment
-
Когато се каже коаксиален кабел, често пъти човек си мисли за антенен кабел.
В случая идеята е активния проводник и ширмовката да имат един и същи център (ос). Т.е. ширмовката да е изпълнена като оплетка около активния проводник.
По тази логика трябва да се пуснат 2 такива кабела, по един за всеки канал. Предполагам, че няма да е проблем да се ползва и екраниран кабел, който не е коаксиален. Т.е сигналните проводници да са 2 в обща оплетка (екран).
Иначе за вълновото съпротивление на кабела (ако ще ползваш коаксиален антенен кабел, за такива малки дължини, дали е 50 или 75 ома, това е без значение.
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
Първоначално публикувано от badmadafaka Покажи съобщениеВзех едни мега-фешън чинчове за панел (пробиват се кръгла дупка и е се навива като болт), ...Last edited by svetlastf; d.m.y г., 14:50.Alfa Romeo 1.8 TS `98
sigpic
Comment
-
Първоначално публикувано от badmadafaka Покажи съобщениеНе, явно аз не съм го обяснил адекватно - рамото си е рамо, от него излзат едни невидимо тънки кабелчета и са запоени на една миниатюрна платка, която е фиксирана за шасито (не тежи на рамото). Тая платка всъщност на практика е преход между невидимо тънките кабелчета от дозата и чинчовия кабел, тоест от едната и страна са запоени тия 4 тънки от дозата и рамото, от другата и страна са запоени 4-те от чинчовия кабел и межди двете части на платката има 4 мостa. Има едно пето краче, на което е запоен тоя за изравняване на потенциалите (ground) и той е навързан от другата страна на платката с разните метални части на шасито.
Mоята идея е да разпоя (пак) чинчовия кабел от платката, на негово място да запоя 4 къси жички (с'а дали са 5 или 8 сантиметра наизуст не мога да кажа) и тези 4 жички да стигнат до едната стена на шасито, където да монтирам конектор за чинчов кабел. Въпроса ми е тези 4 жички какви да са, както и какъв да е отделния проводник за ground (него ще си го оставя да е запоен за платката и ще си стърчи от грамофона, защото ще стане сложно да му търся конектор, ма пък може и да сложа един болт с гайка там където ще е конектора за чинчовия кабел и него да го направя отделяем, нищо не пречи...
кабела между шаситата няма значение какъв е. най-добре и лесно е връзката да е с болт естествено.
екотроник е обяснил какво е коаксиалния кабел. този "видео" коаксиален който ползваш просто има гарантирани качества за разлика от "аудио" кабелите които продават на много напомпани цени.
има някои които дават по 2 бона за комплект кабели и това не им е скъпо. сам прецени дали да сменяш и другите. пробвай и слушай. ако има много разлика - сменяй. тоя кабел който си ползвал едва ли е скъп на метър. вероятно по-скъпи са чинчовете. няма нужда да взимаш скъпи чинчове. взимай някакви метални които ти изглеждат добре направени и добре лягат в гнездата на средна цена и това е.
баланса-четеш при каква тежест свири най-добре дозата и настройваш на нея.
антискейтинг- тази система противодейства на центробежните сили които се стремят да изхвърлят рамото. настройваш да държи пистата при определената настройка на баланса и в зависимост от плочата.точка
Comment
-
@svetlastf: Много ясно, въпреки, че значение няма щото шасито е пластмасово...
Довечера паля поялника и бормашината и ще видим какво ще покаже сабята...
За интерконекти от оня кабел със същите чинчове, с които го сглобих него, три кабела по един метър ще ми излязат към 60-тина лева грубо... Въпроса беше дали коаксиалния "видео" кабел е подходящ принципно за интерконекти, иначе ме съмнява да чуя реална разлика при другите входове на усилвателя ама катое готов кабела нищо не пречи да тествам с него...
А а запояването на невидимо тънките кабелчета от рамото към чинча (тоест игнориране на платката) мисля, че няма как да станат нещата - прекалено къси са въпросните кабелчета... Аз затова питах за жичките от UTP/FTP кабела - те на вид приличат на ония и с тях ще е все едно да удължа ония от рамото с няколко сантиметра (без значение дали ще мине или не през платката)...Last edited by badmadafaka; d.m.y г., 15:48.
Comment
-
ако това е цената за 3 комплекта, мисля е доста добре. едва ли ще намериш по-добър "аудио" кабел за под 200лв.
а дали е правилно да слагаш такъв - щом свири добре, значи е правилно. абе пробвай как е.
ПП
а за утп-то - те са едножилни, но съм срещал и многожилни. намери от някъде утп кат5е едножилен и пробвай с него. само не прегрявай с поялника щото много лесно му се топи изолацията.Last edited by kolev; d.m.y г., 15:55.точка
Comment
-
Снощи до 100 часа мъчих коаксиалния кабел и платката... Не стана, платката е прекалено малка.
Добре поне, че платката е "истинска" защото на няколко пъти при разпояването директно се откъсна цялата спойка, което на стандартната съвременна китайска PCB би означавало края на живота и (разлепване на самите писти)... Тук просто почиствах мястото с колофон и капвах нова капка тинол, след което ставаше като ново всичко...
На няколко пъти даже се разпоиха невидимите кабелчета от рамото, ама се справих с тях...
После ми просветна, че може от сдъвкания оригинален кабел, с който проблеми нямаше с шума при усилвателя да резна здрави 10-тина санта и го направих така, ама беше много късно и съм запоил кабела за платката, нищо повече...
Понеже спойките станаха малко "дебели" (от 100-кратното запояване и разпояване на коаксиалния), има ли смисъл да се опитвам да ги "пиля" или по друг начин да сваля малко от тинола, или да не се занимавам..?
Мерих с мултицета съпротивление да се уверя, че нищо с нищо не е окъсено по тая въпросна платка и всичко изглежда ОК. Днес/утре продължавам...
А и още нещо, понеже платката от късането на спойки и почистването за да се направят нови е цялата омазана в колофон, който направо е образувал нещо като покривен слой по нея около спойките - дайде идея с какво да го почистя или да го оставя така..?Last edited by badmadafaka; d.m.y г., 10:12.
Comment
Comment