Известие

Collapse
No announcement yet.

Свързване на стерео усилвател без "pre-out" с активен субуфер

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Тоест казваш ми да премеря дали не съм окъсил нещо със спойката, или пък не си е имало нещо окъсено, правилно ли разбирам какво трябва да меря..? За първия начин не ми стана ясно какво да измеря и какво трябва да ми покаже то...
    Това означава ли,ч е кабела, който съм сложил си е ОК (в смисъл да не се притеснявам, че е неподходящ като принципно положение)..?

Comment

Адаш, понеже Ванката и Колев за както винаги без грешки, чета и само допълвам.
      При грамофоните, предусилвателите са с много високо входно съпротивление. Тоест с много голямо усилване. Много са чувствителни.
      Липсата на маса води до самовъзбуждане, тоест да бръмчене и изкривяване. Да не се бърка с брума от захранването.
      Изобщо прегледай масите!
      Виж и захранването!
      Най-накрая, запали скарата и надроби една салата и викай Неволята!
      Тя ще си носи оправдание за скарата и другарче за салатата!
      Може пък и грамофона да свирне
      Ако не, други ще свирят...
      Абе наздраве!
      На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
      Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Comment

Дозата представлява 2 намотки (бобини) от определен брой навивки.
        Ако кръстим тези 2 намотки с буквите L и R и приемем, че изводите на всяка една от намотките са 1 и 2,
        на дозата имаме следните 4 извода:

L1, L2, R1 и R2

Схемата на свързване към входа на усилвателя е:

L1 - активен извод на канал L
        L2 - шаси (ширмовка)
        R1 - активен извод на канал R
        R2 - шаси (ширмовка)

Често пъти изводите L2 и R2 са дадени накъсо в самата доза.

Така трябва да се провери правилното свързване на дозата с входа на усилвателя.
        Last edited by ecotronic; d.m.y г., 19:52.

159 1.8 MPI
        166 2.0 TS (ex)

Comment

Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
          Дозата представлява 2 намотки (бобини) от определен брой навивки.
          Ако кръстим тези 2 намотки с буквите L и R и приемем, че изводите на всяка една от намотките са 1 и 2,
          на дозата имаме следните 4 извода:

L1, L2, R1 и R2

Схемата на свързване към входа на усилвателя е:

L1 - активен извод на канал L
          L2 - шаси (ширмовка)
          R1 - активен извод на канал R
          R2 - шаси (ширмовка)

Често пъти изводите L2 и R2 са дадени накъсо в самата доза.

Така трябва да се провери правилното свързване на дозата с входа на усилвателя.
          Аз залагам на калаената чума!
          Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Comment

Първоначално публикувано от mordohy Покажи съобщение
            Адаш, понеже Ванката и Колев за както винаги без грешки, чета и само допълвам.
            При грамофоните, предусилвателите са с много високо входно съпротивление. Тоест с много голямо усилване. Много са чувствителни.
            Липсата на маса води до самовъзбуждане, тоест да бръмчене и изкривяване. Да не се бърка с брума от захранването.
            Изобщо прегледай масите!
            Виж и захранването!
            Най-накрая, запали скарата и надроби една салата и викай Неволята!
            Тя ще си носи оправдание за скарата и другарче за салатата!
            Може пък и грамофона да свирне
            Ако не, други ще свирят...
            Абе наздраве!
            Високо входно съпротивление и висока входна чувствителност на един усилвател не са непременно взаимно-свързани неща.
            Може да има усилвател с ниско входно съпротивление и висока чувствителност (пример - усилвател на термодвойка) ..........и обратното.
            Това се прави с цел да има съгласуване между източника на сигнала и входа на усилвателя.
            А съгласуване има тогава, когато двете съпротивления (импеданси) са еднакви.

В общият случай по дефиниция идеалният усилвател притежава входно съпротивление безкрайност и изходно съпротивление - нула.

159 1.8 MPI
            166 2.0 TS (ex)

Comment

---
              Last edited by ivan dimitrov; d.m.y г., 19:20.
              Арфа Ромео 146 1.6 боксер

Comment

Ами аз си въобразявам, че щом усилвателя има вход "phono", значи трябва да има нещо като корекция там... Грамофона свири и се чува нормално (не е тихо, както примерно би било ако се включи без предусилвател за нормален вход на усилвателя)... Просто когато селектора на усилвателя е сетнат на "phono" има шум, който според мен е прекалено силен... Мога да го "измеря" с една дивотия на андроид-а дето уж мери децибели, ама според мен е бошлаф...
                Иначе за кабела - да, ползвал съм точно такъв и мисля, че става (даже го мерих преди време да го сравня с някакъв от масовите за по 5-6 лева и излезе, че има по-малко съпротивление), точно затова го купих и сложих него, а не някакъв рандъм...

Ще го измеря това, дето ecotronic каза да видя да няма нещо окъсено - то даже няма нужда да свалям дозата, между нея и рамото има едни 4 тънки жички със съответните цветове, които са видими (в смисъл мога да допра там мултицета и без да махам дозата), нали идеята е да видя, че каквото тръгва оттам, същото стига до върха на чинча при усилвателя..?

А какво ще рече "калаената чума"..?
                Last edited by badmadafaka; d.m.y г., 21:25.

Comment

Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
                  Високо входно съпротивление и висока входна чувствителност на един усилвател не са непременно взаимно-свързани неща.
                  Може да има усилвател с ниско входно съпротивление и висока чувствителност (пример - усилвател на термодвойка) ..........и обратното.
                  Това се прави с цел да има съгласуване между източника на сигнала и входа на усилвателя.
                  А съгласуване има тогава, когато двете съпротивления (импеданси) са еднакви.

В общият случай по дефиниция идеалният усилвател притежава входно съпротивление безкрайност и изходно съпротивление - нула.
                  Благодаря ти!
                  Пак се почувствах млад!
                  Като времето, когато бат" Шанко ме тупаше с бастуна по тиквата и ръмжеше: а тоя пад де ще иде бре!?
                  Конструирах иникален стабилизиран токоизправител.
                  При входно 45 волта, исках да изкарам 15 ампера на 5 волта!
                  После се чудех, защо са толкова калпави транзисторите и горят на поразия!

Comment

Първоначално публикувано от mordohy Покажи съобщение
                    Благодаря ти!
                    Пак се почувствах млад!
                    Като времето, когато бат" Шанко ме тупаше с бастуна по тиквата и ръмжеше: а тоя пад де ще иде бре!?
                    Конструирах иникален стабилизиран токоизправител.
                    При входно 45 волта, исках да изкарам 15 ампера на 5 волта!
                    После се чудех, защо са толкова калпави транзисторите и горят на поразия!
                    Ти си си млад бре!
                    Само дето на тая възраст дисковете ни започват да се попрепълват и това с което не работим всеки ден трябва да го архивираме за да не заема много място.
                    Та така де - затова и лесно се сещаме за какво иде реч.

159 1.8 MPI
                    166 2.0 TS (ex)

Comment

в грамофона масите трябва да се събират в една точка - звезда. там трябва да са закачени
                      -2-те маси от дозата
                      -масата на шасито
                      -масата на мотора евентуално
                      -масата на електрониката ако има такава

ако са така вързани и всичко е добре но пак шуми, пробвай да разкачиш 2-те маси от дозата от звездата. тоест те да нямат нищо общо със шасито на грамофона и само те да отиват към усилвателя.
                      точка

Comment

Аз и не разбрах добре в какво се изразява шуменето.
                        Когато дозата не контактува с плочата има брум или свистене? Или свири но с много съскане. Ако е второто, причината може да е в липсата на RIAA коректор, който практически трябва да повдигне ниските честоти и да подтисне високите. Без тази корекция, звукът ще бъде без ниски и доста свистящ.

159 1.8 MPI
                        166 2.0 TS (ex)

Comment

най-вероятно има брум, кой знае какво е преживял горкия грамофон
                          точка

Comment

Звездата, за която Kolev говори всъщност е една малка печатна платка в края на рамото - от едната и страна са запоени кабелите от дозата, от другата и страна е запоен чинчовия кабел, който аз подмених. Оная жичка която се закача за усилвателя допълнително за маса е запоена в отделна точка на въпросната малка платка, но на платката е завинтена една ламаринка, която обгръща цялата платка малко като екранировка или пък да я пази механично, която на практика свързва в една точка масите от дозата, масата, която се връзва на усилвателя, както и всичко друго метално в шасито (качил съм картинка, на която съм я отбелязал). Тоест ако сваля тази метална пластинка, на практика към усилвателя ще отиват само сигналите и ширмовките от дозата, без никакви допълнителни маси - това мога лесно да пробвам, иначе "разкачането" всъщност е разпояване от тази платка, което не е куул, особено за тънките жички от дозата...

А иначе "шуменето" не мога да го определя дали е брум или свистене, ама май по-скоро е свистене - чува се "ШШШСШШШСШШШСШШШШСШШШ" когато грамофона е свързан (без да работи, просто да е пуснат) - абе все едно, че си вързал някакъв музкален инструмент към усилвател, след като и двете неща са събирали прах една година, така си го представете...
                            Вчера забелязах и друго интересно явление за този шум, което може би ще ви насочи - така се чува като е пуснат само единия канал на усилвателя (тоест само на две от колоните, които и да е две); Като включа А и В едновременно, звука вече става нетърпим и звучи по-скоро като брум, едно такова ритмично "БРРРЗГ_БРРРЗГ_БРРРЗГ" (почти го докарва на биит от много хардкор електронна музика направо)...
                            Last edited by badmadafaka; d.m.y г., 09:24.

Comment

Иво, изключи кабела от усилвателя и направи следните 4 измервания с омметър (в посока към грамофона):

1 - между ширмовката на канал R и активния на канал R

2 - между ширмовката на канал L и активния на канал L

3 - между ширмовката на канал R и ширмовката на канал L

4 - между активния на канал R и активния на канал L

159 1.8 MPI
                              166 2.0 TS (ex)

Comment

бе я направо откачи дозата и виж ще го има ли пак брума.
                                също внимавай къде и върху какво поставяш грамофона.
                                синглите на лили иванова подготви ли ги вече
                                точка

Comment

Working...
                                X