Известие

Collapse
No announcement yet.

"Западните умиротворители 4"

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Първоначално публикувано от Mind_Control Покажи съобщение
    Тука просто печалбата не се разпределя между работниците и собственика, а отива само в собственика и на работниците се дават остатъците. Тука, който се види с 2 лева в джоба скача на С класа, вместо да инвестира в компанията си и в кадърните си работници. Затова квалификацията пада, щото всеки скача от фирма във фирма, не се задържа на едно място и не може да се специализира. Отделно нищо, че си мениджър- не ти пречи да скочиш да смениш гумите на колата, щото шефа ти е използвач.
    Не е така във всички фирми. Познавам много хора, които могат да си купят Ферари, но карат Шкода и инвестират във фирмата си. Няма как обаче един собственик на бизнес да дава немски заплати, дори и да е постигнал немска производителност. Просто на пазара на труда има прекалено много хора, които са готови да работят за по-малко пари. Трябва производителността да се вдигне в мнозинството от фирмите, да се появи дефицит на способни кадри и едва тогава може да се говори за немски заплати. Това е смисъла на пазарната икономика.
    2014: Deutschland über alles

Comment

• Първоначално публикувано от dimitar_vd62 Покажи съобщение
      От последната ми работа имам впечатления от работата на австрийци, французи и турци.Начало на работното време8.00,обедна почивка,край на работното време17.00.
      Нашият вариант - начало на работното време8.00, до към 10.00чесане по топките и пиене на сутрешната бира за избистряне на сутрешния поглед, обедна почивка според това дали някой не е донесъл домашна ракия,15.30 край на работното време за да има време и за частпрома. Където съм работил от 2000г. насам положението е същото.Наскоро ползвах услугите на три фирми - за блиндирани врати, дограма и щори.Това спазване на уговорения час/поне приблизително/ е химера, нормално е да не ти центрират прозореца в отвора/кат дръпнеш пердето няа са вижда, почерпи по една бира и ша го наместим както искаш/,щорите така и не са монтирани още, упоменатия срок изтече преди 7-8 дена - "ще чакате господине" и ми затвориха телефона.И това са фирми които не са от вчера.Сорри ама такива са ми впечатленията.
      Това, което описваш е типчно за Бг. Аз пък познавам обаче и много фирми, където отношението към работата и към клиентите е точно обратното. Там обаче също не е гарантирано, че производителността ще е висока, защото колкото и да е трудолюбив, кадърен и съвестен работника, ако няма ново поколение машини и уреди за контрол на качеството, нищо не може да направи. Ако няма инженери и дизайнери, които да направят нов модел по-конкурентно изделие пак нищо не става. Точно затова онези стари соц. заводи трябваше да се приватизират още през 1990, за да имат някакъв шанс да се модернизират и оцелеят. Те ги оставиха на самотек, натрупаха дългове и после чудим защо се приватизирали за по 1 долар. Ами, че ВМЗ Сопот сега има активи за 107 млн. лева и дългове за 140 млн. Кой ще го вземе и за 1 долар?! Няма кой. А това, по изключение, през 1989 е бил завод със съвременно оборудване. Тогава е струвал наистина много.
      В Германия тяхното министерство на икономиката се казва М-во на икономиката и технологиите. Тука новият министър Стойнев разправя, че технологичните паркове били излишен разхода на средства.
      Другото, което го има в изобилие в Германия е перфектната инфраструктура. Тук се построи една магистрала и веднага са появиха разни умници за които Тракия била само за да могат софиянци да ходят по-комфортно до морето.
      2014: Deutschland über alles

Comment

• Първоначално публикувано от nikolaaaay Покажи съобщение
        Не е така във всички фирми. Познавам много хора, които могат да си купят Ферари, но карат Шкода и инвестират във фирмата си. Няма как обаче един собственик на бизнес да дава немски заплати, дори и да е постигнал немска производителност. Просто на пазара на труда има прекалено много хора, които са готови да работят за по-малко пари. Трябва производителността да се вдигне в мнозинството от фирмите, да се появи дефицит на способни кадри и едва тогава може да се говори за немски заплати. Това е смисъла на пазарната икономика.
        А, е те затова седя без работа.И не само че ти забиват ножа в гърба ами и нагласата им е - "да има за единия боб и една ракийка".А на мен не ми се пада до това ниво.
        По-достойно е да си останеш с убежденията,отколкото
        конюнктурно на стари години да "прогледнеш".
        Alfa Romeo 156 1.8ts 1997 - ex.
        Alfa Romeo 156 1.8ts 2001

Comment

• Първоначално публикувано от dimitar_vd62 Покажи съобщение
          А, е те затова седя без работа.И не само че ти забиват ножа в гърба ами и нагласата им е - "да има за единия боб и една ракийка".А на мен не ми се пада до това ниво.
          Митак, ти си кадърен човек и като такъв мисля, че трябва да направиш малък компромис с достойнството си и да захванеш някаква работа макар и за по-малко пари.

Аз съм разбрал това, че е много важно това даден човек да бъде допуснат до дадена работа.
          Оттам нататък като те видят, на какво си способен, всеки ще се стреми да извлече максималната полза от теб, ще ти дадат по-отговорна работа, ще ти вдигнат заплатата и нещата ще се наредят по естествения начин.

А как ще разбере някой какво чиниш, когато си седиш вкъщи?

А и нали знаеш - залудо работи, залудо не стой.

Така мисля аз

159 1.8 MPI
          166 2.0 TS (ex)

Comment

• Само дето на 50-се никой не те ще.Тука такива работодатели няма, не знам по софийско как е.Повечето фирми, от нова година насам/понеже от тогава си търся работа/ през 2-3 месеца максимум търсят нови хора за същите позиции.Казвали са ми даже че не могат да ми платят високите степени на квалификация.Или за смешни позиции търсят с висше с поне два езика и бля,бля бля....Два месеца на изпитателен срок и после ако съм работлив щели да ме назначат....Договор след втория месец.Не е трудно да се сетиш за какво иде реч.80% бармани, сервитьорки, разнос на пици, гумаджии ....все неща дето не са ми по специалността.Икато ти кажат че ще работиш в млад и динамичен екип ти става ясна картинката.

По-добре гладен и отпочинал отколкото гладен.

Comment

• Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
              Митак, ти си кадърен човек и като такъв мисля, че трябва да направиш малък компромис с достойнството си и да захванеш някаква работа макар и за по-малко пари.

Аз съм разбрал това, че е много важно това даден човек да бъде допуснат до дадена работа.
              Оттам нататък като те видят, на какво си способен, всеки ще се стреми да извлече максималната полза от теб, ще ти дадат по-отговорна работа, ще ти вдигнат заплатата и нещата ще се наредят по естествения начин.

А как ще разбере някой какво чиниш, когато си седиш вкъщи?

А и нали знаеш - залудо работи, залудо не стой.

Така мисля аз
              Браво за мисленето, но за съжаление мнозинството от BG началниците(за мен това не са работодатели), като видят че работиш съвестно, гледат да те натоварят с всичката работа и ако има как, да ти намалят заплащането. Ако проявиш и по-широки компетенции, съвсем ти се катерят по главата, стига да усетят, че не си в стабилно социално положение.
              В татковината знания и умения масово не се ценят.
              За поговорката, дето споменаваш, попитай примерно един немец какво мисли.
              Alfa Romeo 1.9 JTD 00 sigpic

Comment

• Първоначално публикувано от myato Покажи съобщение
                Браво за мисленето, но за съжаление мнозинството от BG началниците(за мен това не са работодатели), като видят че работиш съвестно, гледат да те натоварят с всичката работа и ако има как, да ти намалят заплащането. Ако проявиш и по-широки компетенции, съвсем ти се катерят по главата, стига да усетят, че не си в стабилно социално положение.
                Тая поговорка си е моя бре оуууууууу Принципно и аз адмирирам мисленето на Димитър, а пък немците знаеш ли, каква поговорка имат: "Като си толкова умен, къде са ти парите."
                Fiat Punto 1.4GT 1996
                Hyundai Tucson 2.0 2007
                Renault Clio 1.5 2019

Comment

• Първоначално публикувано от myato Покажи съобщение
                  Абе има и свестни работодатели, въпреки, че повечето са такива, каквито ги описваш. То си е и до късмет.
                  Аз в това отношение явно съм късметлия.

159 1.8 MPI
                  166 2.0 TS (ex)

Comment

• Па под дюшека .

Comment

• Първоначално публикувано от thecleaner Покажи съобщение
                      Тая поговорка си е моя бре оуууууууу Принципно и аз адмирирам мисленето на Димитър, а пък немците знаеш ли, каква поговорка имат: "Като си толкова умен, къде са ти парите."
                      Част-оборотни. Останалите-по банки

Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
                      Абе има и свестни работодатели, въпреки, че повечето са такива, каквито ги описваш. То си е и до късмет.
                      Аз в това отношение явно съм късметлия.
                      Аз за това казах "мнозинството", а не всички, но за съжаление положението е като в немската граматика - изключенията потвърждават правилото.
                      Alfa Romeo 1.9 JTD 00 sigpic

Comment

Няма как обаче един собственик на бизнес да дава немски заплати, дори и да е постигнал немска производителност. Просто на пазара на труда има прекалено много хора, които са готови да работят за по-малко пари.
                        Да, на това се казва експлоатация на труда.

---------- Post added at 12:40 ---------- Previous post was at 12:35 ----------

Първоначално публикувано от nikolaaaay Покажи съобщение
                        Трябва производителността да се вдигне в мнозинството от фирмите, да се появи дефицит на способни кадри и едва тогава може да се говори за немски заплати. Това е смисъла на пазарната икономика.
                        Високата производителност в повечето случаи не води до повишаване на заетостта. Най-много да доведе до повишаване на заплащането с малко.

Comment

Естествено, че не е така във всички, но предполагам, ще се съгласиш, че в повечето е. Никъде не можеш да видиш толкова луксозни лимузини. Дори Ферари не прави впечатление на никого вече.

Пазарната икономика умира... Има 100 годишни цикли и в момента сме в края на поредния. Промяната вече е започнала в развития свят.

---------- Post added at 13:17 ---------- Previous post was at 13:11 ----------

Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение
                          Да, на това се казва експлоатация на труда.

---------- Post added at 12:40 ---------- Previous post was at 12:35 ----------

Високата производителност в повечето случаи не води до повишаване на заетостта. Най-много да доведе до повишаване на заплащането с малко.
                          Е тука съм на 100% съгласен с теб. Научил си нещо в щатите
                          Lexus IS200

Comment

• За тези които поне малко разбират руски, съжалявам но на английски такова нищо май не може да се намери http://www.youtube.com/watch?v=xxexXc8IgEo
                            Осел Останется ослом, хотя осыпь его звездами;где должно действовать умом, он только хлопает ушами.................... Г.Державин

Comment

• ^Шшшшшт!Не вярвайте на руснаците!Те са комунисти - нехора!Ядат малки деца и убиват бебета панди!
                              Alfa 156
                              ::::1.8ts::::144hp::::'98:::::
                              sigpic

Comment

• Първоначално публикувано от StanG Покажи съобщение
                                ^Шшшшшт!Не вярвайте на руснаците!Те са комунисти - нехора!Ядат малки деца и убиват бебета панди!
                                И ритат зайци!!!
                                Осел Останется ослом, хотя осыпь его звездами;где должно действовать умом, он только хлопает ушами.................... Г.Державин

Comment

Working...
                                X