Известие

Collapse
No announcement yet.

Неграмотността - защо се разраства

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Чета темата и си чета 1вия пост в нея. Е няма какво повече да добавя.
    @Търтей, защо се тормозиш? Няма как да проумеш човек, който няма 3 клас завършен.
    Да пишеш четливо е най-малкото коректно спрямо останалите потребители, ако не си коректен няма как да очакваш и другите да са коректни спрямо теб?
    Това дали искат или не искат да пишат правилно няма значение. Или пишат правилно или трупат точки за бан, поне в купува/продава гарантирам, че ще е така.
    Alfa Romeo 156 1.8 T.S,'98
    ZAZ Tavria 1.1, '95 - взеха я
    Pinky: "He that is gentle to the brutal will end up being brutal to the gentle"

Comment

Първоначално публикувано от Mirela Покажи съобщение
      Искате ли да пусна матурата по БЕЛ и да видим кой колко знае ахахаха
      Млада ми колежке,
      проблема не е в решаването на даден тест и резултатите от него.
      Същността на проблема е, че няма желание за решаването му. Естествено, говоря по принцип.

пп Това, същото, можеше и да изглежда така:
      "млада ми колежке проблема не е в решаването на даден тест и резултатите от него.същноста на проблема е че няма желание за решаването му.естествено говоря по принцип"

Comment

Първоначално публикувано от Fear Покажи съобщение
        Ами дай да видим, на мен ми е интересно.
        Аз смея да твърдя, че пиша по-правилно от 99.99% от завършилите тази година гимназисти.
        Ето я матурата, след това ще кажа, колко изкарах на тази матура.
        Attached Files
        .::se la vita fosse eterna..! tu per chi vivresti ?::.

Comment

Първоначално публикувано от Mirela Покажи съобщение
          Ето я матурата, след това ще кажа, колко изкарах на тази матура.
          Прегледах я.
          След въпрос N14 обаче стана тегаво, защо произведенията определено не ги помня вече.
          Mоят бал беше преди 13 години.

Oбаче откровено си признавам, че това например
          "Как са свързани първият и вторият абзац на текста?"
          А) чрез показателно местоимение
          Б) чрез притежателно местоимение
          В) чрез лично местоимение
          Г) чрез лексикално повторение
          ме затруднява.

Така или иначе, в тази тема говорим за правилно и грамотно писане, което има малко общо с теорията. Ако ми дадеш изречение и ме питаш, коя дума каква част на речта е, ще видя голям зор, просто защото не си спомням тези неща вече, одъртях.

Но можем да направим друго - тук във форума имам над 500 мнения, ако искаш ги прегледай, като за всяка намерена грешка, ще те черпя по бира, deal?

П.П.
          Горното предложение да се смята невалидно за дърти пияници, които ще тръгнат да ми търсят грешките!

П.П.П.
          Извинявам се за лиричното отклонение, ама напоследък пак ставам чувствителен, когато някой подлага под съмнение интелекта ми.
          Alfa Romeo 166 3.0 V6
          Alfa Romeo GTV 2.0TS - няма я вече.

Comment

Първоначално публикувано от търтей Покажи съобщение
            Дали правим разлика между диалект, езикови заигравки и неграмотност?
            Май някои колеги не.
            Правим я много добре ти недей да ходиш там
            sigpic
            156 Facelift 1.9JTD16V 159 1.9JTDm16V 166 2.0TS(eх) Fiat Fiorino 1.3JTD
            "Странно нещо е животът - днес караш с 200, утре те возят с 20"

Comment

Здравейте колеги единомишленици,

Случайно открих темата и не мога да повярвам, че в подобен автофорум има хора, които милят за чистия и истински български език.

Не си спомням кой колега по-горе беше казал, че основната причина за този т.н. модерен "език" е НЕЧЕТЕНЕТО на книги в миналото и настоящето. За съжаление няма друго обяснение(( Всички оправдания като "ми сички така пишат" и т.н. са просто от незнание как НАИСТИНА трябва да се пише. Мързелът е по-малката причина. Другото, разбира се, също е верно - дори хора с професионално отношение към езика, умишлено слизат на нивото на неграмотното мнозинство с цел установяване на по-лесен контакт вероятно... Вече се срамувам от себе си, че и аз съм го правил понякога((

С поздрав, колеги и не спирайте да пишете по темата!

П.П. Дано някой от модераторите се трогне от важноста й и я сложи на лично място като ВАЖНА.
              ALFA ROMEO 146 1.6 TS 16V 1998
              ПЛОВДИВ

Comment

В началото бяха чатовете и заченъците на форуми- в най- ранните им версии, до колкото си спомням, нямахме особен избор освен да пишеме на латиница. След това вече си стана прието в интернет пространството да си се пише на латиница. Чашата преля в един момент и не се четяха вече писанията и започна да се пише на кирилица, но навика е голямо нещо и хората свикнали да не си дават много зор да пишат правилно продължиха да си пишат по същия неангажиращ начин, но вече на кирилица. Аз самият усещам, че след толкова години незамисляне над това как пиша, съм започнал да правя доста грешки, защото просто съм забравил някои от тънките моменти на граматиката.
                Last edited by търтей; d.m.y г., 10:41.
                Lexus IS200

Comment

Не е фатално да имаш и правописни грешки
                  понякога (освен ако броят им е твърде вискок и относително постоянен).По-дразнещо е просташкото отношение и лиготията на пишещите особенно в по сериозните раздели .Разбира се има и раздели където не е толкова фрапиращо,все пак смятам че не бива да се толерира простащина, вулгарност, нецензурност или пък агресия .
                  Last edited by dimo; d.m.y г., 11:27.
                  sigpicAlfa 155 2.0 16v

Comment

Съгласен съм с Вас:

Първоначално публикувано от Mind_Control Покажи съобщение
                    В началото бяха чатовете и заченъците на форуми- в най- ранните им версии, до колкото си спомням, нямахме особен избор освен да пишеме на латиница. След това вече си стана прието в интернет пространството да си се пише на латиница. Чашата преля в един момент и не се четяха вече писанията и започна да се пише на кирилица, но навика е голямо нещо и хората свикнали да не си дават много зор да пишат правилно продължиха да си пишат по същия неангажиращ начин, но вече на кирилица. Аз самият усещам, че след толкова години незамисляне над това как пиша, съм започнал да правя доста грешки, защото просто съм забравил някои от тънките моменти на граматиката.
                    Тъй както бяха свикнали да пишат на латиница, тъй сега ще свикнат (ако трябва и да се научат), да пишат на кирилица. Прекаленото толериране е довело до това състояние. Трябва да има дисциплина.

Първоначално публикувано от dimo Покажи съобщение
                    Не е фатално да имаш и правописни грешки
                    понякога (освен ако броят им е твърде вискок и относително постоянен).По-дразнещо е просташкото отношение и лиготията на пишещите особенно в по сериозните раздели .Разбира се има и раздели където не е толкова фрапиращо,все пак смятам че не бива да се толерира простащина, вулгарност, нецензурност или пък агресия .
                    Още едно потвърждение, че трябва да се вземат мерки – ако трябва и диктатура във форума.

Comment

Каква диктатура , какви 5 лева.
                      Има правила - трябва да се спазват.
                      На който не му изнася - проблема си е изцяло за негова сметка.
                      Alfa 147 Q2 1.9 JTDm 16v @150++ 2007 червената злобичка ;;; Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
                      ex. Alfa 155 1.7 '93;;; ex. Alfa 147 1.9 JTDm 16v @140+ R.I.P. ;;; ex. Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001

Comment

Аз пък предлагам, колеги, всички ние, които имаме положително отношение към разискваната тема и НЕ НИ Е СРАМ ОТ ТОВА, да се идентифицираме в подписите си с някаква абревиатура /на български език, естествено/ от рода на ГПА /Грамотно Пишещ Алфист/ или нещо подобно. Стига, разбира се, да стигнем до някакъв консенсус. И да демонстрираме не само правопис и правоговор, но и както каза колегата по-горе, толерантност, способност да се изслушваме и уважаваме чуждите мнения. Не да скачаме и обиждаме на компетентност /визирам един многоуважаван и "култов" едва ли не майстор от Сф./ всеки, който си е позволил да посъветва колега колкото му позволяват скромните познания...

Вашето мнение, колеги?

С поздрави!
                        Last edited by hollyman_R; d.m.y г., 20:07.
                        ALFA ROMEO 146 1.6 TS 16V 1998
                        ПЛОВДИВ

Comment

Първоначално публикувано от pr_00f Покажи съобщение
                          Каква диктатура , какви 5 лева.
                          Има правила - трябва да се спазват.
                          На който не му изнася - проблема си е изцяло за негова сметка.
                          Именно, демокрацията е стриктно спазване на правила. Всеки юзър, като се е регистрирал тук, е потвърдил, че е съгласен с Правилата на форума. Ако не ги спазва доброволно, ще ги спазва доброзорно...

Comment

Първоначално публикувано от spe4elist Покажи съобщение
                            Именно, демокрацията е стриктно спазване на правила. Всеки юзър, като се е регистрирал тук, е потвърдил, че е съгласен с Правилата на форума. Ако не ги спазва доброволно, ще ги спазва доброзорно...
                            Има и още един вариант, ще ги спазва на друго място( форум)

Comment

Първоначално публикувано от MrX Покажи съобщение
                              Има и още един вариант, ще ги спазва на друго място( форум)
                              Да. А пък другото място нас не ни интересува...

Comment

я си пуснете тв вижте родните депутати кви ги плещят и ще си кажете че аз съм цар.от мен за всички дори и за тези които ме мислят за профан.най-доброто ми качество е, че не познавам злобата и да се сърдя ми е много чуждо.говоря,пиша и ми минава.човек ако не отразява противника или този който не го харесва,то всичко губи своят ефект.

Comment

Working...
                                X