Известие

Collapse
No announcement yet.

Османската империя и България

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Първоначално публикувано от JORDI Покажи съобщение
    По-добър урок по родолюбие не бях чел в този форум!
    Само дето като гледам май никъде не се споменават ни турци, ни руснаци ...
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD
    Блог за работа и кариера

sigpic

Comment

• Да забравя род свой беден,
      гробът бащин, плачът майчин, -
      тез, що залъкът наеден
      грабят с благороден начин, -

грабят от народът гладен,
      граби подъл чорбаджия,
      за злато търговец жаден
      и поп с божа литургия!

Грабете го, неразбрани!
      Грабете го! Кой ви бърка?
      Скоро тоя не ще да стане:
      ний сме синца с чаши в ръка!

Ботев. Разбира се. Ама трябва да се чете внимателно, кой всъщност граби, кой пие и прочее.
      Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ

Comment

...И накрая ZemuS цитира Ботев а за него на 2-ри Юни цяла България става на крака!...
        Не знам за цяла България, но аз наистина ставам на крака. Само че внимателният прочит на написаното от него говори за много по-дълбокия му поглед върху нещата, отколкото някои си представят. В тези редове той засяга доста проблеми на тогавашната действителност, сред които и овчедушието и примиренчеството на българския народ, предателското бездействие на българските "духовници", сребролюбието и корупцията сред българските чорбаджии и търговци (сега наричани бизнесмени) и т.н. Тези думи звучат актуално и днес, нищо, че сме суверенна държава! Това май е леко по-различно от опростенческото: "долу турчолята!", чието естествено продължение е "да живеят братушките!".
        Last edited by Коки; d.m.y г., 20:48.
        Alfa Romeo 166 2.4 JTD
        Блог за работа и кариера

sigpic

Comment

• 10 страници прочетох и немога да разбера какво се опитвате да докажете.
          Имало или е нямало турско робство.
          Руското робство е по лошо от турското.
          През турското робство е било рай.

В качеството си на какъв (търтей) ти се опитваш да промениш едно понятие "робство" и "иго",което са използвали съвремениците на онова време,и то хора с които трябва да се гордееш,че споделяш една националност.

Comment

• Нищо лично!

Първоначално публикувано от Коки Покажи съобщение
            Само дето като гледам май никъде не се споменават ни турци, ни руснаци ...
            Колега от този твой пост става публична тайна,че слабо си запознат с творчеството на Ботев който е живял,творил и загинал за освобождаване на българският народ от Османското иго !
            Карам си петата Alfa - Romeo & Giulietta-почти безпроблемно, и никога не се отказвам!!!И едно МИТО за съпругата !

Comment

• Първоначално публикувано от ZemuS Покажи съобщение
              10 страници прочетох и немога да разбера какво се опитвате да докажете.
              Имало или е нямало турско робство.
              Руското робство е по лошо от турското.
              През турското робство е било рай.

В качеството си на какъв (търтей) ти се опитваш да промениш едно понятие "робство" и "иго",което са използвали съвремениците на онова време,и то хора с които трябва да се гордееш,че споделяш една националност.
              Аз кой съм е ясно. Тук хората ме познават. На живо. Какво се опитвам да покажа вече е ясно, че няма да проумееш. За съжаление.
              Виж има нещо друго интересно, ти, в качеството си на какъв задаваш подобни въпроси? И още нещо, ако искаш да останеш в този раздел, почни да пишеш грамотно, щото иначе си за чата.

---------- Post added at 21:07 ---------- Previous post was at 21:05 ----------

Първоначално публикувано от JORDI Покажи съобщение
              Колега от този твой пост става публична тайна,че слабо си запознат с творчеството на Ботев който е живял,творил и загинал за освобождаване на българският народ от Османското иго !
              Оправи си граматическите грешки първо, после давай оценка кой какво е разбрал от Ботев, моля.

Comment

• Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение
                Ами дай факти бе колега, аз ти посочвам един неоспорим факт като Руско-Турската война, който ни е дал възможността да станем независима държава. Освен това по време на османското владичество, българският гражданин се е ползвал с много по-малко права от така наречените правоверни. И тук въпросът не е за това дали да простим на някой или не ами да си защитим националното достойнство и самочувствие. За мен тези определения като не било робство ами било само присъствие, не било тежко ами даже било полезно за нацията ни и т.н. са чиста проба популизъм. Българският народ се е запазил като нация именно заради личности, които са се борили и защитавали националните интереси и са възпитавали хората на чест, достойнство и национална гордост.
                Да наречеш, руско-турската война факт е най-малкото скудоумие!То е микс от факти!
                Давам ти обаче факт!
                Ние сме екзекутирали 18 момчета в Нео Скопос!, само защото са били войници по време на войната!Екзекутирали сме военнопленници!.Има и по-гадна страна.поставили сме като условие селото да избира.Да ги застреляме ли тия деца или да изгориме селото!
                След толкова години,как се отнася селото с българите!?Дали като убийци на тия момчета или като нещо друго!
                Отговори ми, а аз после ще ти отговоря с факти, а не със словоблудие!
                На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
                Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Comment

• Sorry!

Извинявам се, че забравих да сложа след Ботев запетая!
                  Карам си петата Alfa - Romeo & Giulietta-почти безпроблемно, и никога не се отказвам!!!И едно МИТО за съпругата !

Comment

Визирах изнесените цитати - покажи ми къде пише нещо за турците. И по-кротко с квалификациите, ако обичаш. И защо не коментираш следващия ми пост относно Ботев?
                    Last edited by Коки; d.m.y г., 21:21.
                    Alfa Romeo 166 2.4 JTD
                    Блог за работа и кариера

sigpic

Comment

Извинявам се, че забравих да сложа след Ботев запетая!
                      Това е пунктоация, не граматика. Ставаше въпрос за друго. Не ти е ясно, например, къде се слага пълен и къде непълен член. И още нещо. Не може да се извиниш сам. Може да поискаш извинение.

Идеята е, че като не познаваш правилата на родния ти език, нямаш шанс да проумееш поезията. Това не е лично към теб, а принципно положение.
                      Last edited by търтей; d.m.y г., 22:40.

Comment

• Виждам,че обичате да се спекулира с термини.
                        Турско владичество
                        Владичество-власт,собственост
                        Роб-собственост на неговия притежател
                        Турска собственост-Турско владичество

Съвременна форма на робство-Трафик на хора,Проституция
                        Тази съвременна форма на робство ми се струва доста позната в османската империя.Самия факт,че могат да поробят,който си поискат за каква точно форма на подчинение ви говори господа професори?
                        Last edited by ZemuS; d.m.y г., 21:26.

Comment

• Първоначално публикувано от ZemuS Покажи съобщение
                          10 страници прочетох и немога да разбера какво се опитвате да докажете...
                          Ето това:

Робството вътре в човешката душа и поривът за свобода пак вътре в нея са нещо различно от държавните граници, политическото устройство и т.н. Смятам, че от това робство не сме се избавили и до ден днешен.

Объркването идва оттам, че по времето на споменатите велики възрожденци властта е била в ръцете на представители на чужд етнос и борбата срещу социалната несправедливост и политическата власт лесно се смесва с борба за национална независимост. Проблемът обаче е, че постигането на национална независимост НЕ РЕШАВА социалните проблеми на хората. Както казва капитан Петко войвода: "И за какво се борихме? За да заменим отоманските душмани с наши душмани?!"

Бих се осмелил да твърдя, че ако Паисий беше живял по времето на соц-а, би употребил същите думи за живота по това време, макар че никой не го определя като "робство".

В заключение, основната ми теза е, че през целия соц, та и в ден днешен силно се спекулира с действителността от времето на османското владичество като определени факти се преувеличават, а други премълчават или омаловажават и всичко това се прави с цел да се поддържат в обществото позитивни нагласи спрямо Русия (респ. Съветския съюз), за да може последните да прокарват геополитическите си интереси по нашите земи. И да, освобождението ни от османското владичество е много важен момент в нашата история, но както казах по-горе, то не се е случило на 3-ти март. И както казах по-горе, по-добре е да празнуваме и почитаме събития, които НИЕ сме предизвикали, отколкото победата на една велика сила над друга.
                          Alfa Romeo 166 2.4 JTD
                          Блог за работа и кариера

sigpic

Comment

• Къде???

Визирах изнесените цитати - покажи ми къде пише нещо за турците. И по-кротко с квалификациите, ако обичаш. И защо не коментираш следващия ми пост относно Ботев?
                            Поезията на Ботев е пропита с множество алегории,където думите като роби,тирани,душмани са свързани с думата"турците",както се изразяваш. Квалификации ли? Аз ползвах твой цитат и ти писах, че нямам нищо лично! А следващия пост беше 9 минути след този на търтей и виж колко си се повлиял от него!Отговорих ти !

Comment

...Ботев който е живял,творил и загинал за освобождаване на българският народ от Османското иго !
                              Ето за това объркване говоря. Ботев е живял,творил и загинал за СВОБОДАТА на българския народ. Свободата е нещо повече от това да не си поданик на султана. И точно в тези цитати аз като "незапознат с творчеството на Ботев", виждам неговото разбиране на понятието "свобода".

Какво да кажем за Левски? Защо е известен като Апостолът на свободата, а не като Апостолът на освобождението от османско иго? Много просто - великият българин се е борил за нещо повече от освобождението от османско иго. Борил се е за "свята и чиста република". Е, освободихме ли се от "османско иго"? Да. Имаме ли "свята и чиста република"? Според мен - не! Схващаш ли тънката разлика?

С това искам да кажа, че в днешно време делото на тези велики българи не се дооценява. Да принизиш идеала за "свята и чиста република" до това дедо Иван да натепа султана и да подпишат договор, си е подигравка с жертвата на Апостола и всички участници в Априлското въстание!

---------- Post added at 21:43 ---------- Previous post was at 21:40 ----------

Първоначално публикувано от JORDI Покажи съобщение
                              Поезията на Ботев е пропита с множество алегории,където думите като роби,тирани,душмани са свързани с думата"турците",както се изразяваш...
                              ...
                              граби подъл чорбаджия,
                              за злато търговец жаден
                              и поп с божа литургия!...
                              Чорбаджиите и жадните търговци са българи според мен, а какво ще кажеш за поповете - и те ли са турци?
                              Alfa Romeo 166 2.4 JTD
                              Блог за работа и кариера

sigpic

Comment

• И по-точното е - да принизиш делата на Ботев и Левски до желание за смяна на господарите от османски на руски (съветски) е подигравка не само с тях, но и с тези които живеем в момента.
                                Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

Working...
                                X