Известие

Collapse
No announcement yet.

Османската империя и България

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Тъй де, спорим, че не е било по-лошо от други места по това време. Блъди Мери не е само коктейл.
    I just have a hunch that Stalin is not that kind of a man. I think that if I give him everything I possibly can and ask for nothing from him in return, he won't try to annex anything and will work with me for a world of democracy and peace
    Roosevelt

Comment

"роб - човешко същество, на което насилствено се отнема личната свобода и му се налага принудителен труд. Робът се третира като личен/собствен предмет на неговия притежател."

поробен народ - народ, на когото насилствено се отнема личната свобода и му се налага принудителен труд. Поробеният народ се третира като личен/собствен предмет на неговия притежател.

Eто го това определение в "множествено число". Хайде обяснете на коя част от дефиницията не отговаря българския народ при османското гостуване. Според мен термина е само и единствено робство, но не в най-прекия смисъл, около който се човърка от началото на темата. Айде някой да се изцепи "роб съм на парите/жените/..", да видим как ще му обясните, че роб не била правилната дума.

Проблема е, че през тези 500 години българина не е имал власт. А сега от сто и няколко години насам, се учи тепърва що е тя и как се борави с нея.

Казвате, че на запад обикновенния човек бил по-зле и от нас, но тук най-успелия/видния българин е бил чорбаджията. На запад пък е било пълно с благородници и други заможни и образовани люде.
      Last edited by sa6o_roman; d.m.y г., 05:01.
      по колата те посрещат... по акъла изпращаха едно време...

Comment

Много хубава българска черта е все някой друг да ни е виновен, все да сме онеправдани, репресирани.България е била, е и винаги ще е най-прецакваната държава...според учебниците, няколко писателя и разбира се огромна част от населението.Що ни е готино да ревем?Що все друг е виновен..От 100 години управниците се учели да управляват..защото 500 години сме били под владичетвото на Османската империя.Те са ни виновни.Много ни е готино, да се мислим за роби по онова време, а реално след него положението е било много по тежко. Сега са виновнки комунистит, то техно време всички са лежали по затворите..Бе въобще много обичаме някой друг да ни е виновен за ситуацията в която сме..
        Range Rover Vogue 4.4
        Rexton 270 cdi
        Honda CBR Repsol 1000 , Polaris Predator 500
        Колкото и да се опитваш, никога няма да си по-велик от пръдня на крава.

Comment

Колега, дай да не отричаме факти заради народопсихологията
          Развитието и неудачите на нацията ни могат да се сравнят с елементарна селекция или еволюция за да се опрости примера.
          Сам можеш да се сетиш кои качества са били "полезни" по времето на обсъжданата тук османска империя, както и по времето на съветската такава.
          Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

Ферарист по-горе каза неща,които се двоумях дали да ги кажа!Работата е там,че по женска линия:майками,баба ми,пра баба ми и пра-пра-дядо ми са през точно 20 години. 63-та;43-та;23-та,03-та и 1883 год е моя пра-пра-дядо Зафир,който почина през 1977 год,когато бях на 14 !Доживя почтените 94 години, като е участвал във всички войни на България през 20-ти век!
            Тоя старец си беше съвсем с ума до последно,като лулата не му излизаше от устата и си пийваше редовно сутрин и вечер ракийка!
            От него съм слушал много неща за времената по турско и след това.При него още спомените са били твърде пресни,за да се е заблуждавал.Всичко се припокрива с казаното от Ферарист!
            Да не забравяме и :Калин орела"
            Да не забравяме и Михалаки Георгиев и който не го е чел,нека го прочете!Няма нищо да загуби, а само ще спечели от един великолепен наш писател,който пише така образно,сякаш гледаш пред себе си.Много човеколюбив и правдив.Там под формата на хумора и леката усмивка на автора, са засегнати много сериозни въпроси,които ни чоплят умовете в тая тема!
            На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
            Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Comment

Първоначално публикувано от търтей Покажи съобщение
              В случая, обаче, е вярно.

Although the influence of Turkic nobility continued in the Ottoman court until Mehmet II, (See Çandarlı Halil) the Ottoman ruling class slowly came to be ruled exclusively by the Devşirme, creating a separate social class.[6] This class of rulers was chosen from the brightest of Devşirme and hand-picked to serve in the Palace institution, known as the Enderun.[7] They had to accompany the Sultan on campaigns, but exceptional service would be rewarded by assignments outside the palace.[8]
              Не разбирам каква е връзката между този цитат и факта че българин е бил на кораба на Колумб.

Comment

Първоначално публикувано от ФЕРАРИСТ Покажи съобщение
                Начи историята е много факана наука, и е изключително трудно да се отсее сеното от плявата - голяма част от вас, спорят по убеждения, насадени им по една или друга причина от исторически факти, учебници, статии, и разни очевидци, чийто произведения понякога са доста кофти преразказани от втори, трети и повече лица, живущи в наше време......и вие имате изградено мнение за сичко това от тия източници, вярвате в него, и сте готови да скочите на бой защитавайки това си мнение тука......аз имам изградено мнение за тая тема от собствения си дядо, който е бил изцяло отгледан от своя дядо, който е набор 1860-ти.......и определено е имал наблюдения, по късно споделени наживо, и предадени ми на мен......и те за мен имат много по голямо значение от всички учебници по история, който както казах голяма част от тях стават само за тоалетна литература......
                След като са ни освободили от турско, пра-прадедо ми, бидейки средно заможен каубой - фермер, е бил смазан, с две думи от държавата, и е имигрирал с наличната рода в гръцко, където в Гюмюрджина дядо се е пръкнал......При така наречения възход на БГ, когато левът е бил 4тата валута в Европа след холандския глуден, и е бил златен, той отново е кацнал в БГ....говорим за дядо ми вече.....с изключителна гордост разправя как е станал един от първите български дезертьори от едно от безмислените войни дето сме водили преди фашизма да се настани у нас, явно отрано е сфанал че е глупаво да оди да си троши главата заради кефа на други.......пра-пра дядо на 93 години отново избягал в Гърция при роднини, с думите че така нареченото турското робство е било като райско време, спрямо това което е последвало......година по късно и дядо го последвал в Гърция.......след 20 години се е върнал в БГ с друга самоличност......с 2 думи - турското може да е било не особенно приятно, и да е било все пак нещо като робство, но далеч не е това което го описва историята.......и не е написан още учебника дето да ме убеди на нещо което съм чул от собствен роднина.....
                Гюмурджина е част от Беломорска Тракия, която е била населена с българско население и след войните остава в гръцко. Моят дядо също е от там и в последствие се е преселил в Б-я. Така че това е била българска територия преди и е нормално да се преселват или изселват от там. Относно за златния лев, по това време всички валути са били златни защото е имало златен стандарт.
                Last edited by pavlin; d.m.y г., 15:43.

Comment

Първоначално публикувано от alfamicin Покажи съобщение
                  Дали е било робство или владичество е въпрос на терминология.

Факт е това,че малко е преекспонирана историята,относно клането и избиването на"неверниците"!
                  Но,също е факт,че по това време това се е считало за нормално,ако искаш да завладееш територия и нама как да не е имало издевателства.
                  И нашите велики ханове са правели подобни неща!

Не мога да се съглася,че сме били едва ли не свободни,след като почти сме нямали права спрямо "правоверните"!
                  А и защо ще се борим за независимост,след като е било добре!
                  500 години са ни се отразили много зле и никой не може да ме убеди в противното.
                  500 години са достатъчно за смачкване на българската психика.
                  "Наведена главица сабя не я сече" - предостатъчо красноречива фраза!

Според мен истината е някъде по средата спора!
                  Арабите са владели 700 години Испания, а всички съседни нам народи са били под турско робство горе долу за същото време /500 400 години все тая/.
                  Last edited by fred; d.m.y г., 09:29.
                  Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
                  Нагоре по стълбата, която води надолу
                  sigpic

Comment

[QUOTE=JORDI;650544]По отношение на темата имам няколко въпроса:
                    1.Има ли оторизирани историци в форума за да отговорят на любопитството на няколкото колеги,които незнайно защо преекспонират доста факти,използвайки някаква информация базирана не на 100% научно доказани факти, а на статии които използвани само в контекст се явяват противоречие с историческите факти?

аз съм завършил история в софийския университет
                    sigpicAlfa Romeo 156 1.8ts-2000г
                    Alfa Romeo 156 2.0ts-1998г

Comment

[QUOTE=stefoo;652323]
                      Първоначално публикувано от JORDI Покажи съобщение
                      По отношение на темата имам няколко въпроса:
                      1.Има ли оторизирани историци в форума за да отговорят на любопитството на няколкото колеги,които незнайно защо преекспонират доста факти,използвайки някаква информация базирана не на 100% научно доказани факти, а на статии които използвани само в контекст се явяват противоречие с историческите факти?

Ами слушаме те товага..
                      Lexus IS200

Comment

Шо ми триеш отговора бе търтей?
                        Live a guidare la mia bella macchina,guidare per vivere e sentire il battito del mio CUORE SPORTIVO 145 1.9 JTD с джанти от Милано и новия цвят BLACK DAITONA FERRARI EX.bella 33Imola''156 2.4JTD''GTV

Comment

Първоначално публикувано от Alfa_Milano Покажи съобщение
                          Защото явно има цензура в този форум.

Comment

Едно време в дир.бг не беше така!Бати смехорията!
                            Live a guidare la mia bella macchina,guidare per vivere e sentire il battito del mio CUORE SPORTIVO 145 1.9 JTD с джанти от Милано и новия цвят BLACK DAITONA FERRARI EX.bella 33Imola''156 2.4JTD''GTV

Comment

Първоначално публикувано от pavlin Покажи съобщение
                              Защото явно има цензура в този форум.
                              Едно време в дир.бг не беше така!Бати смехорията!
                              Да ви трия или да ви накажа? Изборът е ваш. Очаквам отговори.

2.7 Контакти с модератори и администратори, както и коментари по минали действия на модератори или администратори, пoтребителите извършват изключително по e-mail, с Private Message или само на определено за целта място във форума.

За което се полагат 10 точки и няколко дена почивка.

А си изтрит щото спамиш. И да, има цензура в тоя форум и ще продължава да има.
                              Last edited by търтей; d.m.y г., 22:26.
                              Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ

Comment

[QUOTE=stefoo;652323]
                                Първоначално публикувано от JORDI Покажи съобщение
                                По отношение на темата имам няколко въпроса:

Нищо против историците, ама и Пантев и историк примерно, ама..... кел файда де,
                                Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
                                Нагоре по стълбата, която води надолу
                                sigpic

Comment

Working...
                                X