Първоначално публикувано от koolio
Покажи съобщение
Известие
Collapse
No announcement yet.
Османската империя и България
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
-
Първоначално публикувано от koolio Покажи съобщениеЕ тука вече съм ти казвал, че се изсилваш. Щото робство, владичество или присъствие, никак не е било готино и си е празник, че е приключило.Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ
Comment
-
Първоначално публикувано от търтей Покажи съобщение6 септември и 22 септември имат неимоверно повече основания да са национален празник на България.Last edited by търтей; d.m.y г., 15:33.sigpic
днес съм в почивка ---
Comment
-
Първоначално публикувано от koolio Покажи съобщениеЕ тука вече съм ти казвал, че се изсилваш. Щото робство, владичество или присъствие, никак не е било готино и си е празник, че е приключило.Първоначално публикувано от търтей Покажи съобщение6 септември и 22 септември имат неимоверно повече основания да са национален празник на България.
Comment
-
Първоначално публикувано от Коки Покажи съобщение... а 3-ти март е дата на руския триумф и точно затова соцпропагандата го промотира и до ден днешен с цел да заздравява българо-съветската и българо-руската "дружба"...145, 1.6 boxer
156, 2.4 JTD - ex
Giulietta, 2.0 JTDm
Comment
-
След 22 септември 1908 имаме интересни междуържавни споразумения:
* Русия опрощава на Турция военните ѝ задължения, останали още от войната от 1877–1878 г.,
* Турция се отказва от всякакви финансови претенции към България,
* България се задължава да изплати на Русия в срок от 75 г. 82 млн. франка.
Но да се върнем на Сан-Стефанския мирен договор
Предвижда се руска окупация от две години, а руската окупационна администрация е без международен контрол, но най-същественото е, че няма никакви срокове за изтеглянето на руските войски от България. На всичкото отгоре на Турция се дава правото да прокарва свои войски през територията на Княжество България, така че дори и да се стигне до някакво българско правителство, то да бъде принудено само да помоли руската армия да остане в България.
Чл. 8. Турска войска не ще има вече в България и всички стари укрепления ще бъдат съборени за сметка на местното правителство.
Високата порта ще има правото да разполага по своя воля с военния материал и други предмети, принадлежащи на отоманското правителство и които биха останали в крепостите на Дунава, вече изпразнени по силата на примирието от 19/31 януари, както и с тия, които биха се намерили в Шуменската и Варненската крепост.
До пълното създаване на местна милиция, достатъчна да поддържа реда, сигурността и спокойствието и чийто брой ще бъде определен по-късно с едно съглашение между отоманското правителство и руския императорски кабинет, руски войски ще заемат страната и ще подпомагат комисаря в случай на нужда.
Тази окупация ще бъде ограничена също за един срок приблизително от две години.
Ефективът на руския окупационен корпус, съставен от шест пехотни дивизии и две кавалерийски, който ще остане в България след изпразването на Турция от императорската армия, не ще надминава петдесет хиляди души. Той ще бъде издържан за сметка на окупираната страна. Руските окупационни войски в България ще запазят своите съобщителни връзки с Русия не само през Румъния, но също през пристанищата на Черно море - Варна и Бургас, където те ще могат да организират, докато трае срокът на окупацията, необходимите депозити.
приблизително??? wtf ...
България плаща окупацията .. еми естествено ...
Относно т.нар- санстефанска България
Чл. 6. България се издига в автономно, поданно княжество, с християнско правителство и народна милиция.
Окончателните граници на княжеството ще бъдат определени от една особена руско-турска комисия преди изпразването на Румелия от руската императорска войска.
Демек - дрън дрън ярина.
Иначе на 3 март имат поводи да празнуват румънци и сърби
Чл. 3. Сърбия се признава за независима.
Чл. 5. Високата порта признава независимостта на Румъния, която ще предяви своите права за едно обезщетение, което ще бъде уговорено между двете страни.
Мисля толкова стига за "освобождението" на България, щото май си е нова окупация, ама от друга държава...Last edited by търтей; d.m.y г., 17:36.Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ
Comment
-
Първоначално публикувано от търтей Покажи съобщение...Мисля толкова стига за "освобождението" на България, щото май си е нова окупация, ама от друга държава...
---------- Post added at 17:37 ---------- Previous post was at 17:36 ----------
Първоначално публикувано от pa4ito Покажи съобщение...по-правилно е да се каже ".. да заздравява руското влияние над България"
Comment
-
Първоначално публикувано от sa6o_roman Покажи съобщение"роб - човешко същество, на което насилствено се отнема личната свобода и му се налага принудителен труд. Робът се третира като личен/собствен предмет на неговия притежател."
поробен народ - народ, на когото насилствено се отнема личната свобода и му се налага принудителен труд. Поробеният народ се третира като личен/собствен предмет на неговия притежател.
Eто го това определение в "множествено число". Хайде обяснете на коя част от дефиницията не отговаря българския народ при османското гостуване...
Хора, не бъркайте "лична свобода" със "суверенитет". Ако един народ има собствена държава и собствено правителство, това не означава, че е свободен. Обратно, един народ може да има лична свобода дори и в рамките на империя.
Който малко се интересува от история и политология, знае, че моделът на т.нар. "национални държави" (демек всеки етнос си има своя държава) се налага едва през 20-ти век. Т.е. около 6 000 години света се управлява от 1 до няколко империи и едва от 100 години съществуват голям брой национални държави. При това, непрекъснато има етнически конфликти, защото дори и в националните държави има малцинства от други етноси, сред които често се зараждат сепаратистки настроения.
Comment
-
Коментарите на някои хора в тая тема са на завършени психопати .Те си знаят кои.Направо счупиха глупомера по "мислене" за историята ни която явно са чели от някой турски сайт.Евала , машала , аферим бе патриоти!!!
Явно Боко -милиционера е прав.Лош човешки материал.Не можеш да оцениш живота реално в свободна страна ако продължаваш да живееш с мисълта на раята от роби за миналия рахатлък когато "свободата" ти е струвала само 10 процента кръв ама не за кръводаряване и данъка за търкането на зъбите на пичовете с чалми когато ти изядат храната в най добрия случай ако не те очистят за развлечение , а не както сега 20 % ДДС.Браво , уникални сте .Направо сте за турски тескерета.Last edited by alfa_ga; d.m.y г., 22:33.
Comment
-
Първоначално публикувано от alfa_ga Покажи съобщениеКоментарите на някои хора в тая тема са на завършени психопати .Те си знаят кои.Направо счупиха глупомера по "мислене" за историята ни която явно са чели от някой турски сайт.Евала , машала , аферим бе патриоти!!!
Явно Боко -милиционера е прав.Лош човешки материал.Не можеш да оцениш живота реално в свободна страна ако продължаваш да живееш с мисълта на раята от роби за миналия рахатлък когато "свободата" ти е струвала само 10 процента кръв ама не за кръводаряване и данъка за търкането на зъбите на пичовете с чалми когато ти изядат храната в най добрия случай ако не те очистят за развлечение , а не както сега 20 % ДДС.Браво , уникални сте .Направо сте за турски тескерета.
За националния празник: по-добре 3 март, отколкото 9 септември... Но съм ЗА 6 или 22 септември - Коки каза защо: важно е какво България е направила, а не кога е влязла като трета страна в двустранен договор...166 2.0 TS - back in the game - 10x 2 164td!!
x145 1.6 boxer
Comment
-
Първоначално публикувано от alfa_ga Покажи съобщениеКоментарите на някои хора в тая тема са на завършени психопати .Те си знаят кои.Направо счупиха глупомера по "мислене" за историята ни която явно са чели от някой турски сайт.Евала , машала , аферим бе патриоти!!!
Явно Боко -милиционера е прав.Лош човешки материал.Не можеш да оцениш живота реално в свободна страна ако продължаваш да живееш с мисълта на раята от роби за миналия рахатлък когато "свободата" ти е струвала само 10 процента кръв ама не за кръводаряване и данъка за търкането на зъбите на пичовете с чалми когато ти изядат храната в най добрия случай ако не те очистят за развлечение , а не както сега 20 % ДДС.Браво , уникални сте .Направо сте за турски тескерета.
вярвай ми, желанието ми за "мъст" е не по-слабо от твоето, но едно е да вярваш сляпо, друго е да е продиктувано от аргументи и солидни факти.
та, ти родозастъпнико - колко от твоето семейство са дали живота си за Освобождението ? защото самия аз мога да ти посоча 3ма , които семейството ми е загубило в Освободителната война и последвалите балкански войни! Както и допълнително да ти изредя редицата гадории, които е трябвало да изтърпи семейството ми когато великите комунисти (които са писали учебниците, на които ти така сляпо вярваш) са дошли на власт !
Ей това някой да ми каже, че съм родоотстъпник ме ядосва най-много от всички възможни клевети, мама му стара !sigpic
днес съм в почивка ---
Comment
-
Първоначално публикувано от Коки Покажи съобщениеА ти можеш ли да обясниш на коя част от дефиницията отговаря? Кой е бил третиран като личен предмет? Какъв принудителен труд е бил налаган? Как така е имало занаятчии и търговци като са били роби? Известен ли ти е фактът, че представлявайки 1/10 от населението на Османската империя, българите са реализирали 1/5 от търговския оборот в империята?
Хора, не бъркайте "лична свобода" със "суверенитет". Ако един народ има собствена държава и собствено правителство, това не означава, че е свободен. Обратно, един народ може да има лична свобода дори и в рамките на империя.
Който малко се интересува от история и политология, знае, че моделът на т.нар. "национални държави" (демек всеки етнос си има своя държава) се налага едва през 20-ти век. Т.е. около 6 000 години света се управлява от 1 до няколко империи и едва от 100 години съществуват голям брой национални държави. При това, непрекъснато има етнически конфликти, защото дори и в националните държави има малцинства от други етноси, сред които често се зараждат сепаратистки настроения.
Не мога да кажа какъв е бил живота тогава - преди и след османската власт, не съм живял по това време.
Ясно еобаче, че българският народ е желал собствена власт, естествено че ще изпуснат питомното (уредения турски режим, при който животът е бил по-лесен) и ще се сблъскат със суровата действителност и трудностите свързани с постигането на целта. Казваш, че една пета от оборота на империята е заради нашия народ, еми защо да работим за тях, а не за наще си изедници във властта?
Съпоставката ти между "лична свобода" и "суверенитет" е правилна. Днес също има бизнесмени и работници, които хич не се чувстват свободни, заради дългове и непосилен труд например.
Така както никой трезво мислещ българин не иска Доган на власт, така едно време предците ни не са искали турската. Излиза, обаче, че не ни е било по-лесно сами.по колата те посрещат... по акъла изпращаха едно време...
Comment
-
Първоначално публикувано от sa6o_roman Покажи съобщение...Така както никой трезво мислещ българин не иска Доган на власт...145, 1.6 boxer
156, 2.4 JTD - ex
Giulietta, 2.0 JTDm
Comment
Comment