Известие

Collapse
No announcement yet.

Да спрем талибанизацията на Българското училище.

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Първоначално публикувано от търтей Покажи съобщение
    Демек нищо не знаеш. Щото ако ти изобщо си чел цялата Библия поне веднъж, не и половин не са чели Корана, за сунната изобщо не споменавам.
    Ако искаш можем да им организираме препитване.

Съгласен съм с теб.Аз знам,че нищо не знам.Затова освен да чета,беседвам със знаещи.

Първоначално публикувано от Alfa Pilot Покажи съобщение
    Никой не съм разделял, писах "атеисти" а много от хората в тази тема се определят точно като такива и предполагам меннието им за религията е като на atilasl.
    Тъй като явно няма да ме разбереш, ще ти отговоря с един пример какво децата няма да научат в час "История на религиите" : Знаеш ли че Мойсей е заеквал, но въпреки това е успял да убеди фараона да изведе евреите от Египет.
    Съвременната Църква ме нарича агностик,а за средновековната бих бил гностик.И в двата случая враг.
    Колкото до Мойсей,е и аз мога да убедя брат ми в много работи.
    Alfa Romeo 1.9 JTD 00 sigpic

Comment

• Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщение
      Да - няма лошо да се научи за тях под формата на сравнение, докато се изучава християнството.
      Нека не забряваме, че наученото по този предмет, няма да е повече като обем и задълбоченост отколкото по другите предмети - който го влече повече от предлаганото в училище да си се занимава отделно.
      Децата трябва да знаят в общи линии какво съществува изобщо, но не само като историческа хронология - след това е въпрос на избор.

Първоначално публикувано от търтей Покажи съобщение
      Току виж да.
      Та въпреки че даскалицата по литература може да преподава физика, некси предпочитам това да го прави физичката. Затова и като искам да чета Йовков, преди това искам да съм минал няколко урока по основи на християнството, ама не при даскалицата по химия. И да не стана по-добър християнин след това, със сигурност ще стана по-добър човек.

Нещата са навързани. Изобщо, последните физични теории толкова добре обясняват Бог, че направо е каво виц.
      Да обвиняваме ралигията за избитите хора е точно толкова правилно, колкото да обвиняваме физиката за Хирошима и Нагасаки.

Не можем да премахнем 2000 години цивилизация, просто щото не вярваме в нея или не я познаваме.

Та затова и религия трябва да се учи в училище. Точно толкова насила, колкото и насила се учи химия или математика.
      Подкрепям
      Сложните въпроси за Бога,душата,ума и човешкия живот-въпроси,с които се сблъсква всеки интелигентен и мислещ човек,биха намерили по-прост отговор,ако човек има широк спектър познания
      Пророци са идвали в света през всяка епоха.Независимо коя е била тяхната страна или религия,посланието е било едно и също-е любов и хармония между хоратаУчението им никога не е имало за цел да създава нови религии,вероизповедания ,секти.Просто човек трябва да потърси и изучи внимателно,с непредубеден ум ,чисто духовното съдържание на тяхното послание
      “And what is good, Phaedrus, And what is not good— Need we ask anyone to tell us these things...?”
      ― Robert M. Pirsig, Zen and the Art of Motorcycle

Comment

• Първоначално публикувано от viki Покажи съобщение
        Пророци са идвали в света през всяка епоха.Независимо коя е била тяхната страна или религия,посланието е било едно и също-е любов и хармония между хоратаУчението им никога не е имало за цел да създава нови религии,вероизповедания ,секти.Просто човек трябва да потърси и изучи внимателно,с непредубеден ум ,чисто духовното съдържание на тяхното послание
        Ако всички осъзнаят именно това,религиозният проблем не би съществувал.
        Щом всички са съгласни,че Бог е един,защо се опитват да го разделят на моя,твоя и т.н.
        Точно защото никой няма да каже тази проста истина,аз не желая да догматизират беззащитното съзнание на децата.
        Alfa Romeo 1.9 JTD 00 sigpic

Comment

• Първоначално публикувано от myato Покажи съобщение
          аз не желая да догматизират беззащитното съзнание на децата.
          Първоначално публикувано от viki Покажи съобщение
          изучи внимателно,с непредубеден ум ,чисто духовното съдържание на тяхното послание
          Браво!!! Невероятно точно казано.
          Last edited by Ramsezsh; d.m.y г., 20:59.
          Ден без бира е загубен ден!

Ex Alfa Romeo 159 2.4 JTDm
          Ex Alfa Romeo 146 1.4 Junior

Comment

• А не е ли догма, това да отхвърляш директно едно обучение по вероучение, на базата, на това което са ти набили в главата? Същата работа.Кой ти казва, че другите неща, които може да научи и дете, а и възрастен в живота, по скоро на които ги учат също са догми.
            Аз не ви казвам, че ако има вероучение, всички ще станат ангели.Но определено това е част от усъвършенстването на човека.
            Отделно ви казах за сектите.ВИЖДАЛ съм хора, попаднали в лапите на секти, вие не знам дали сте виждали.НИТО един от тях, преди това не е чувал нещо за Библия и Господ, не е ходил в църква и т.н.Това е по тежко от наркоманията.Не знам има ли проучване, но в сектите у нас има всякакви-политици, полицаи, учители, каквото се сетите.Тия хора, в определен момент и ситуация може да ви очернята живота
            Last edited by fred; d.m.y г., 20:55.
            Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
            Нагоре по стълбата, която води надолу
            sigpic

Comment

• Колега съгласен съм, че наркоманията и религиозния фанатизъм са страшни. Никой не отрича това. Мисля, че по-нагоре стигнахме и до извода, че е добре да се познават религиите, но не и да се проповядват в училище. Мястото за проповеди е специализирано - Църквата. Нямам нищо против това децата да са запознати със световните рилигии - във всички от тях има много ценни и добри идеи. Неведнъж споменах, че религията е културен паметник на миналото. А когато човек не познава миналото, лесно допуска същите грешки в бъдещето и настоящето.
              Не съм съгласен обаче, че ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се направят всички деца християни! Когато имат познания, за хубавите и истинските неща във всички религии, както и за недостатъците им - нека сами да решат дали ще вярват в Христос, Алах, Буда или някой друг, или пък в себе си. Във вероучението се проповядва Християнство - това е причината, поради която казвам, че то не може да бъде задължително (даже в един по-горен пост те цитирах). Не може да бъде задължително защото предизвиква омраза. Защото предизвиква деленето на хората на християни (православни, католици, протестанти и пр.), мюсюлмани, юдеи, атести и пр! Познанията, за които говоря ги нарекох "История на религиите", въпреки че не всички разбраха какво имам в предвид. Това познание наистина задължително трябва да съществува и да се преподава. За другото, проповядавнето - само в църквата, там където му е мястото!
              Колкото за това, че всичките сектанти не са чували за господ и библия - извинявай ама звучи несериозно. Аз самия не съм учил Вероучение, пък все още не съм станал сектант, а за да сме честни няма и начин да стане. Просто защото вярвам само в здравия разум. Ако твоята ваксина срещу сектите е православието - страхотно, радвам се за теб. Очевидно вярваш в това нещо. Недей да смяташ обаче, че твоята ваксина ще помогне и при мен и при моето семейство, защото просто няма как да стане. Недей да смяташ, че твоята вяра ще стане и моя!
              Ако аз започна да сричам молитви, да се кръстя и да се кланям на икони и предмети ще стане нещо по-лошо - ще се превърна в лицемер.
              Last edited by Ramsezsh; d.m.y г., 22:11.

Comment

• Съжалявам поста ми се качи повторно!

Comment

• Рамзес, преди всичко друго, нека уточним няколко неща:
                  Първо аз деля религиите на два вида.
                  За първия казвам, по-добре такава, отколкото никаква и тука са православието, католицизма, ортодоксалния ислям, будизма и шинтоизма.
                  За втория казвам-по-добре никаква, отколкото такава. Това са различните християнски секти, радикалния ислям, вуду и другите оргистични култове.
                  Аз съм християнин, но не бих поверил часовете по вероучение нито на вманиачен поп, нито на тесногръд ходжа.
                  За друг представител не говоря, защото смятам, че това са основните религии в БГ и всичко друго е неуместно.
                  Мое мнение е, че преподавателите трябва да са шороко скроени, морални хора, които имат обширни познания и не да набиват догми в главите на учениците, а да ги запознават с историята и с основите на религията.
                  Така лека полека да им се създават пътечки към морала на човечеството.
                  Ама не се заблуждавайте!
                  Училището не може да свърши нашата работа като родители, а тя започва някъде там, когато носиш бъдещия ти наследник на конче и си му пъхнал едно знаменце със скъпите ни цветове, а той щастлив, обилно подмокря новия ти костюм!
                  Не подценявайте и децата!
                  13-18 годишните келеши изгониха иранския молла садист от джамията, дето биеше с метална пръчка невръстните момичета и си върнаха стария ходжа в джамията. Същите се обединиха със своите връстници от съседното градче християни и прочистиха региона от секти и гнусотии.
                  Разковничето е във възпитанието!
                  Поколения помаци и християни са живели в мир и зговор.Поколения бяха свикнали да празнуват заедно всички празници.
                  Поколения гледаха, как попа и ходжата опяват заедно всички загинали за свободата на градчето и поемаха тяхната молитва за Божията благословия!
                  Те имаха и сега имат респект от свещенника, независимо, че не е точно от тяхнатя вяра.
                  Или греша!
                  Точно от тяхната вяра е, а тя е една: Любов, толерантност, търпимост и вяра в бъдещето!
                  Те това е за мене модела, който трябва да следваме!
                  А вероучението си е хубаво нещо.
                  Точно като една много бяла, изпрана, изгладена и колосана риза.
                  Много е важно, какъв мърльо ще я облече!
                  На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
                  Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Comment

• Съгласен съм с Мордохай, така е.
                    Колкото за другото-не казвам, че /Размес/трябва да станеш християнин, нито да се молиш и кръстиш, щом не искаш.
                    А за сектите-там се попада, когато човек е в дупка.Станало е нещо, чувстваш се самотен, изоставен, предаден, тъжен и т.н, примерно, има и други поводи, а има и хора, които отиват за пари и облаги.
                    То и наркотици има, но не всички са наркомани, но и тука, както при сектите по младите са по уязвими.
                    sigpic

Comment

• Мордохай, това което си написал в типичния ти стил е вярно. В по-голямата си чест е това, което се опитвам за кажа от самото начало - добродетелите се култивират и развиват в семейството чрез възпитанието. Не трябва да се абсолютизира някоя религия като абсолютно добро. Честно казано все ми е тая човека срещу мен какво изповядва, в какво вярва. Знам само аз в какво вярвам и е много тъпо, когато някой се опитва да ми наложи неговата. Вероучението, може да е много хубаво за едни и не толкова добро за други. То е добро да тези, които го искат, а не за тези които не го търсят. За тях, ако използвам твоето сравнение то ще бъде "Точно като една много бяла, изпрана, изгладена и колосана усмирителна риза".
                      Last edited by Ramsezsh; d.m.y г., 23:16.

Comment

• Да де, ама това семейство най често не може да създад тези условия, това е факт.Не че и вероучението ще премахне това с магическа пръчка, това са бавни процеси.
                        Но дълбоко грешиш с другото си твърдение, бъркаш усмиретелна риза със смирение и мъдрост, не че и това е лесно де.Ама става прекалено сложен разговор.А това никога не може да бъде постигнато с вероучение, това е просто един елементарен процес на познание, нищо друго.
                        sigpic

Comment

• Първоначално публикувано от fred Покажи съобщение
                          Да де, ама това семейство най често не може да създад тези условия, това е факт.Не че и вероучението ще премахне това с магическа пръчка, това са бавни процеси.
                          Но дълбоко грешиш с другото си твърдение, бъркаш усмиретелна риза със смирение и мъдрост, не че и това е лесно де.Ама става прекалено сложен разговор.А това никога не може да бъде постигнато с вероучение, това е просто един елементарен процес на познание, нищо друго.
                          Не си ме разбрал, ама никак. Не казвам, че смирение и мъдрост и усмирителна риза е едно и също. Имам предвид, че когато нещо противоречи на моите възгледи и принципи и е наложено задължително, то ще е като усмирителна риза. То ще предизвика, точно обратното на смирение и мъдрост! Проумей това и ще разбереш какво имам предвид.
                          Отново ти казвам, дали си такъв или инакъв ми е се тая. Ако искаш да учиш нещо и да слушаш проповеди, нямам нищо против. Не ми пречи и ти обаче, а когато искаш да се наложи на мен и семейството ми тая усмирителна риза, за която говоря ми пречиш.
                          Сега достатъчно ясен ли съм?
                          А колкото до възпитанието - така ме наричаш невъзпитан все пак, а дори не ме познаваш!
                          Last edited by Ramsezsh; d.m.y г., 23:34.

Comment

• След поста на Мордохай според мен няма какво да се добави!
                            Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
                            AlfaRomeo 155 1.8 TS 129 к.с. 1995 г., AlfaRomeo 166 2.4 JTD 140 к.с. 2002 г. , Volvo S60 2.4D Sport 163 к.с. 2008 г. - EX;
                            Opel Insignia ST 2.0 BiTurbo CDTI 194 к.с. 2014 г. (Алфа под прикритие)

Comment

• Вижте, преподаването на глупотевините на Дарвин, противоречи на моите познания по естествени науки. Ма няма лошо децата да чуят различна гледна точка.
                              Същото е и с вероуението. Никой не говори да идва дядо поп в училище като даскал. Неговата мисия е друга.
                              Но е хубаво децата да знаят какво точно е станало на Великден, защо съседчето Хасан през рамадана през деня не яде и пие, защо Авраам не е заклал сина си и други такива полезни неща.

Аз мога да науча децата си и на физика и на християнство примерно, ама не мисля че ще се справя по-добре от кадърен учител. Изобщо, училището е за това - да те учи и подготви за живота.

И пак да кажа, ралигията е точно толкова виновна за избити хора, колкото физиката за Хирошима и Нагасаки.

Чели ли сте "На изток от рая"? Ми тази прекрасна книга, от която всеки един от нас може да научи много нещо, е базирана на три стиха от Бибилята.
                              Last edited by търтей; d.m.y г., 00:27.
                              Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ

Comment

• Търтея каза нещата както ги виждам, но под друг ъгъл.
                                Почвам да разбирам Рамзес!
                                В един изсртел на посоки, бих казал, че му е омръзнало от агресивността, типично за протестанските секти в българия и маскиралите се такива , под формата на различни реклами , филми и правителствени програми, целящи да ни внушат техните "ценности" в опаковката на явна простотия.
                                Всичко това, омаловажаващо семеството и корените ни!
                                Last edited by mordohy; d.m.y г., 00:23. Основание: автора е пиян!
                                На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
                                Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Comment

Working...
                                X