Известие

Collapse
No announcement yet.

Козлодуй и Белене в светлината на трагедията в Япония?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Ей хора, мислете преди да пишете, или най малкото погледнете някъде кадето пише какава е ситуацията, не говорете глупости!
    ВЕЙ - около 5 пъти по скъпа енергия от АЕЦ, а колежката Виктория направо ме разби с обяснението че разликата в цената щяла да бъде дотирана от държавата, а държавата от къде ще го вземе - не е ясно, нали има вълшебната думичка "дотация"
    Вики миличка - погледни в микроикономиката смисъла на гореспомената дума!
    ВЕЦ - ми супер, ма на коя река да го построим и то така че да е пълноводна целогодишно, май остава само Дунав, ма румънците не щата да строят диги! Някой помни ли "Хидровъзела"?
    Морфи, викаш Костов е най-доброто...пу-пу да е ми е уроки, Костов ще го запомнят с масовата "приебатизация"
    Реакторите тип ВВЭР имат общо 3 корпусни обвивки, за коя точно говориш? А бе Вие софиянци кат си имате реактор, при това изцяло отворен а каква точно ядрена безопасност ми говорите?
    800 мегавата тец на газ - това не може да се постигне без огромна /съизмерима с АЕЦ/ инвестиция а зависимостта от Русия си остава с разликата че касети с ядрено гориво могат да се купят и от други места, но газ не!

Морфи, аз мойто го взех, но запомни едно - няма богата държава без работеща промишленост, а за работеща промишленост са необходими няколко предпоставки и тук Биби е частично прав - трябва инфраструктура, но не само, трябва и евтина енергия и достъпни комуникации, но най много трябва манталитет, а това последното липсва на пихтията наречена български народ!
    Омръзна ми и от тая тема - няма да пиша повече в нея, пишещите тук просто повтарят думите на тоя или оня политик, а не мислят "какво аджеба ми е изгодно на мен лично" и да тръгнат от тая позиция да си съставят мнение, защото няма богата държава с бедни граждани!
    Mitsubishi Outlander
    Mitsubishi Space Star
    Daihatsu Terios

Comment

• Евтина или съкпа е ВЕИ електроенергията, в случая няма значение, защото ЕС има някакъв план и ще си го гони... и ако за "тях" не важат в пълна сила всички изисквания - за такива като нас - Важат!
      Alfa 156 1.6TS '01

Comment

• Хайде да не обръщаме темата на за и против Костов... там е дълга, мътна и кървава и оценките ще дойдат малко по-късно.

Колкото до АЕЦ Белене, нямам против централата... това което ме притеснява в целия случай е безумното омешване на икономиката с геополитика, нещо от което си патим и през миналите 45 години и през последните 20.

А ЕС в 90% от случаите е просто оправдание за нашенските управници да направят каквото е изгодно за тях в конкретния момент.
        Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

• Първоначално публикувано от Crusader Покажи съобщение
          Ей хора, мислете преди да пишете, или най малкото погледнете някъде кадето пише какава е ситуацията, не говорете глупости!
          Морфи, викаш Костов е най-доброто...пу-пу да е ми е уроки, Костов ще го запомнят с масовата "приебатизация"
          Много се палиш Колега, ама глупостите ги говориш (пишеш) ти Даже не са само глупости, а очевидно неверни факти.
          На мен не ми пречи. Само от коментара ти за дотациите и микроикономиката ми става ясно колко си в час с тематиката, ма заблуждаваш по-младите юзъри с тия небивалици.
          2014: Deutschland über alles

Comment

Ей хора, мислете преди да пишете, или най малкото погледнете някъде кадето пише какава е ситуацията, не говорете глупости!
            ВЕЙ - около 5 пъти по скъпа енергия от АЕЦ, а колежката Виктория направо ме разби с обяснението че разликата в цената щяла да бъде дотирана от държавата, а държавата от къде ще го вземе - не е ясно, нали има вълшебната думичка "дотация"
            ВЕЦ - ми супер, ма на коя река да го построим и то така че да е пълноводна целогодишно, май остава само Дунав, ма румънците не щата да строят диги! Някой помни ли "Хидровъзела"?
            Реакторите тип ВВЭР имат общо 3 корпусни обвивки, за коя точно говориш? А бе Вие софиянци кат си имате реактор, при това изцяло отворен а каква точно ядрена безопасност ми говорите?
            800 мегавата тец на газ - това не може да се постигне без огромна /съизмерима с АЕЦ/ инвестиция а зависимостта от Русия си остава с разликата че касети с ядрено гориво могат да се купят и от други места, но газ не!

Морфи, аз мойто го взех, но запомни едно - няма богата държава без работеща промишленост, а за работеща промишленост са необходими няколко предпоставки и тук Биби е частично прав - трябва инфраструктура, но не само, трябва и евтина енергия и достъпни комуникации, но най много трябва манталитет, а това последното липсва на пихтията наречена български народ!
            Омръзна ми и от тая тема - няма да пиша повече в нея, пишещите тук просто повтарят думите на тоя или оня политик, а не мислят "какво аджеба ми е изгодно на мен лично" и да тръгнат от тая позиция да си съставят мнение, защото няма богата държава с бедни граждани!
            Кротко, с квалификациите господине,кой си ти че да даваш оценка на българския народ!
            Пихтия е онова нещо което е в главите на онези които мислят щом е руско значи е хубаво ...
            И долу ръцете от Викито защото и на малкият и пръст не можеш да се качиш !

---------- Post added at 00:54 ---------- Previous post was at 00:50 ----------

Първоначално публикувано от Bottata Покажи съобщение
            Айде да не превъзнасяме "дисциплинирани", работливи и не знам си какви още японци. В тези японци не се намери един МЪЖ и да се направи кризисен щаб с достатъчно правомощия да се справи с проблема. Руснаците с голи ръце буквално засипаха Чернобил за няколко дни и дадоха само 26 преки жертви (+ стотици от рак в бъдещето де). "Високотехнологичните" японци проектираха и изградиха резервни охлаждащи системи, които бяха първите които отказаха, май трябва да е обратното?
            Истината е че всички хора се еднакви, и всеки скача толкова колкото му позволява закона и тоягата.
            И АЕЦ КОЗЛОДУЙ е една от най-надежните централи, ако не и НАЙ-надежната. Причината е една единствена - проверявана е най-много пъти.
            Айде да не говорим пълни глупости като говорим за Чернобил и да имаме уважение над Мъртвите

---------- Post added at 01:01 ---------- Previous post was at 00:54 ----------

Дали ако седнем с един калкултор бил той съветски (советские микро калкулатори самъе большие в мире) или японски и сметнем печалбите които са донесли Фукушима и Чернобил да ли са в състояние да покрият и 1/2 от щетите които са нанесли - в материален план защото в човешки съдби всичко е ясно след авариите които претърпяха?
            sigpicAlfa 155 2.0 16v

Comment

• Първоначално публикувано от nikolaaaay Покажи съобщение
              ... Блоковете 1-4 са от стар тип, който по проект е опасен, защото позволява авария тип чернобил...
              Твърдението ти не е вярно колега, ако се вярва на това:
              http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%91%D0%9C%D0%9A

Всъщност ако се разрови човек само в Уикито на руски, може да намери много интересни неща относно аварията в Чернобил и заключенията на МАГАТЕ в техния първи доклад... Друг въпрос е, че след 2 години издават 2-и доклад с почти противоположно съдържание...
              145, 1.6 boxer
              156, 2.4 JTD - ex
              Giulietta, 2.0 JTDm

Comment

• Кое точно не е вярно?
                2014: Deutschland über alles

Comment

• "....При реактори от типа ВВЕР, каквито са козлодуйските, тя е отрицателна, което ще рече, че при нарастване на температурата и топлината в ядрото, независимо от породилата я причина, в реактора настъпват промени, които довеждат до загуба на мощността...."
                  145, 1.6 boxer
                  156, 2.4 JTD - ex
                  Giulietta, 2.0 JTDm

Comment

• А относно евтината енергия на АЕЦ-ми тя първо не е толкова евтина, защото обикновено се отичта само производствената цена, но чисто, без всякакви допълнителни разходи, които всъщност са неизбежни.Никой не включва тези допълнителни разходи, вкл и по затврянето на блока, което ще се случи в даден момент.Отделно, тъй като тоя договор е покрит дълбоко, не случайно разбира се, не е ясно-
                    колко и какви ремонти покрива подръжката на блока
                    -какви допълнителни разходи ще има
                    - има ли договореност за извозването на отработеното ядрено гориво, каква е цената и прочее
                    -още по важен момент също липсва-тъй като и се има излишък на ел. енергия, няма на кой да я продаваме, този процес в бъдеще ще се задълбочава, няма какво да я правим тая "евтина ел енергия", та има ли ангажимент Русия да изкупава излишъка?Е със сигурност няма, демек стройте си вятърните мелници, пък после се борете с тях....
                    И тъй като никой не иска по света да си струи евтин руски АЕЦ, освен май турците, излиза един прост въпрос-бе защо точно на нас ни правят тая "услуга" тия пусти руснаци? това означава само едно-ужким евтиното излиза доста скъпо, направо си е безбожна скъпотия.Та затова, благодаря, но не им ща нито меда, нито жилото на руснаците.Просто ние сме най слабата и загубена държава в ЕС, в която руския интерес все още може да се прокарва за сметка на националния!
                    Предпочитам да си живея като прост кипърец или грък с техните доходи и да си внасям от Франция ел енергия, отколкото да платим 20-30 милиарда лева за да пълним руските гуши и нашенското ядрено лоби, за сметка на народа ни.
                    Last edited by fred; d.m.y г., 09:29.
                    Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
                    Нагоре по стълбата, която води надолу
                    sigpic

Comment

Влади, аз разбирам , че промивката в региона е "ЗА" . Знам, че хората нямат работа и бизнес в региона за Белене и в момента са яко "ЗА". Ама аз в по предни постове се абстрахирах от безопасността, цитирах цифри, цифри на глава работрещ, цифри за себестойност. Няма начин тази централа да се избие за по-малко от 60 години. Потреблението в България годишно е известно, известно е и в съседните държави(Турция няма да ни е клиент както досега като си направят тяхната централа, а за Сърбия може да изнасяме и с сегашните мощности. )
                      Да моите цифри не са абсолютно точни, но ти като мислещ човек не ти ли е странно , че никои не коментира цифри.
                      2.0 8V - R4 T.S -164 Super -ЕX, 2.5 12V - V6 - 155 Super-EX, 3.0 24V - V6 - GTV CF3 -EX
                      CLK 430 - V8 Monster-EX, Семейна Корола е150, 3-ка е36 за кеф

Comment

• Много добра статия от Красен Станчев на тая тема в 24 от 31 март,
                        Заглавието й е:
                        Защо дори „руснаците” няма да построят АЕЦ Белене

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=837913
                        Last edited by fred; d.m.y г., 13:23.
                        Alfa Romeo 156,2.0TS 98 г.
                        Нагоре по стълбата, която води надолу
                        sigpic

Comment

• Първоначално публикувано от fred Покажи съобщение
                          Много добра статия от Красен Станчев на тая тема в 24 от 31 март,
                          Заглавието й е:
                          Защо дори „руснаците” няма да построят АЕЦ Белене

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=837913
                          най-после една обективна статия показваща цифрите и фактите. А те както се питвах да обясня са по-скъп ток, липса на пазар за произведената електроенергия и в крайна сметка пак данъкоплатеца го поема.
                          2.0 8V - R4 T.S -164 Super -ЕX, 2.5 12V - V6 - 155 Super-EX, 3.0 24V - V6 - GTV CF3 -EX

Comment

• Много кадърно написано. Само че всички пресмятания за пазар на ел. енргията са правени без да се отчита спирането на Козлудуй. Няма пазар за Белене - логично, че няма. Автора приема сегашното производство на енергия за констатнта през целия период на експлоатация на Белене и не отчита че след спирането на Козлудуй, ще се получи "вакуум"
                            Alfa Romeo 156 1.8 T.S,'98
                            ZAZ Tavria 1.1, '95 - взеха я
                            Pinky: "He that is gentle to the brutal will end up being brutal to the gentle"

Comment

• Първоначално публикувано от Old Fox Покажи съобщение
                              Много кадърно написано. Само че всички пресмятания за пазар на ел. енргията са правени без да се отчита спирането на Козлудуй. Няма пазар за Белене - логично, че няма. Автора приема сегашното производство на енергия за констатнта през целия период на експлоатация на Белене и не отчита че след спирането на Козлудуй, ще се получи "вакуум"
                              Не точно , той казва че ако иам Белене се отказваме от строежа на други предвидени мощности.

П.П. Потребелнието в България се движи около 37 Твт/ч годишно, централата ще произведе за 50 години ако не стане нещо 14 500 Твт/ч - къде ли ще прададем излишъка (дали ни е нужна толкова голяма мощност а?) Смятай 37 по 50 години и виж какъв излишък. Даже да приемем , че централата работи на 40% от капацитета пак има огромен излишък , но тогава пък себестойността на произведения ток отива много нагоре.
                              Last edited by BatVas; d.m.y г., 14:05.

Comment

• Е докато мъдрите се намъдрували....

Утре, или след няколко дни /зависи кога ще кажат на журналистите/ ще научите...!
                                Mitsubishi Outlander
                                Mitsubishi Space Star
                                Daihatsu Terios

Comment

Working...
                                X